PDA

View Full Version : Hoe ontstonden Zwarte gaten?


ron kreike
21 april 2018, 22:35
Ik maakte een video ivm dit onderwerp.
Wat vinden jullie evt van deze video?

Over het ontstaan van Zwarte gaten...
https://www.youtube.com/watch?v=Rq217LAIsFI

De schoofzak
22 april 2018, 07:24
Zwarte gaten ontstonden uit bergen van wit licht?

Bovenbuur
22 april 2018, 16:54
Ik heb door het eerste stuk tekst heengescrolled, en je theorie mist een stap ten opzichtte van de standaardtheorie. Jij zegt een planeet verzameld zoveel stof en rotsen dat de zwaartekracht groot genoeg wordt om een zwart gat te worden. In het standaardmodel bereik je eerst een aantal andere belangrijke zwaartekrachtsgrenzen: de grens waarop verschillende elementen kernfusie kunnen ondergaan. Eerst wordt het zwaarder wordende object (meestal geen planeet, maar laten we het een proto-ster noemen, een object in het centrum van een stervormende schijf) zwaar genoeg voor fusie van tritium en deuterium, vrij zeldzame isotopen van waterstof. Dat is een bruine dwerg, deze beginnen bij grofweg 13 Jupitermassa's. Bij meer massa wordt er waterstof gefuseerd, dan helium en daarna krijg je de CNO cyclus. Nou heb je een fatsoenlijke ster.

Maar bij kernfusie komt energie vrij, ook in de vorm van warmte/beweging. En door die energie wordt de ster uit elkaar gedrukt. Er is zelfs een massa waarboven sterren meer stof gaan uitstoten dan dat er binnenkomt. Dat is niet alleen iets theoretisch, er zijn superzware sterren gevonden (die waarschijnlijk ontstaan zijn uit een botsing van twee iets kleinere sterren) die actief materie aan het verliezen zijn, de kernfusie is sterker dan de zwaartekracht. Het is voor deze objecten dus ook redelijk onmogelijk om nog zwaarder te worden en toch ineen te storten tot een zwart gat.

Ineenstorten van een ster gebeurd wanneer de brandstof uiteindelijk ver genoeg op is dat de kernfusie niet meer de kracht kan genereren om de zwaartekracht tegen te werken. Daarna is het snel gepiept. Zwarte gaten zijn niet eens superzwaar, ik geloof dat er vanaf 3,5 Zonmassa's ofzo al zwarte gaten zijn. De originele ster was groter, ze verliezen nog wat meer massa bij het ineenstorten, maar het hoeven helemaal geen absurd grote sterren geweest te zijn. Er zijn dus ook best veel zwarte gaten.

In theorie zou je een object kunnen hebben dat direct tot zwart gat omgevormd wordt zonder een ster te zijn, maar dat object zou niet tot nauwelijks lichte elementen mogen bevatten. Een puur ijzeren planeet die steeds meer ijzer opvangt zou theoretisch direct naar een zwart gat kunnen gaan. In de praktijk zijn de lichtere elementen in veel grotere mate aanwezig in het universum dan de zwaardere, dus is dit eigenlijk niet echt een mogelijkheid.

Als je toch graag een mysterie omtrent zwarte gaten wil oplossen moet je gaan kijken naar superzware zwarte gaten, zoals die in het centrum van de Melkweg. Er is een theoretische maximale groeisnelheid voor zwarte gaten vastgesteld, en deze maximale groeisnelheid maal de leeftijd van het universum is onvoldoende om te verklaren hoe deze gaten ooit ook maar bijna zo zwaar hebben kunnen worden als ze zijn. Er zijn wel wat theorieën over fuserende lichtere gaten enzo, maar niks sluitends waar iedereen het mee eens is.

Op dat punt ga je wel serieus de natuurkunde in moeten duiken om bijvoorbeeld te leren waar die maximale groeisnelheid dan vandaan zou komen en daarmee hoe je daar mogelijk overheen kan. Als je twee zwarte gaten wil fuseren bijvoorbeeld, kan dat wel met een hoog genoege snelheid, of geeft dat weer allerlei complicaties? Ik zou het niet weten, mijn zwarte gaten kennis houdt ongeveer hier op.

Maar "planeten worden steeds zwaarder" is wat te kort door de bocht. Als je alle planeten, asteroïden, kometen en stof in het bekende zonnestelsel bij elkaar zou vegen, en dan nog iets meer dan 11 Jupiters erbij, zou je een bruine dwerg krijgen, en bij nog meer materie een rode dwerg als dubbelster voor de zon. Er is geen punt waarop je direct een zwart gat krijgt.

Tavek
23 april 2018, 12:32
de interne druk moet de zwaartekracht kunnen tegenwerken

Als die interne druk onvoldoende is (brandstof is op bvb), valt de ster ineen. Afhankelijk van de grootte krijg je dan een zwart gat of niet.

Bovenbuur vat het mooi samen in begrijpelijk Nederlands.

Eduard Khil
17 mei 2018, 20:18
een zwart gat ontstaat wanneer de linksen in de regering komen. Er ontstaat dan een zwart gat in de begroting dat zelfs een volledig andere regering niet gedicht krijgt.

Henri1
18 mei 2018, 10:26
Ik maakte een video ivm dit onderwerp.
Wat vinden jullie evt van deze video?

Over het ontstaan van Zwarte gaten...
https://www.youtube.com/watch?v=Rq217LAIsFI

Zwarte gaten ontstaan totaal anders.
Namelijk door een prot in het luchtledige te laten.

Universalia
20 mei 2018, 08:33
Zwarte gaten ontstaan totaal anders.
Namelijk door een prot in het luchtledige te laten.

Een studie met de 'Maagdenburgse halve bollen' dan maar.

De 'F' staat in dit geval voor 'fart'

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1e/Maagdenburger_halve_bollen.png

:lol: