PDA

View Full Version : De handelsoorlog van de VS ondermijnt ook de NAVO


cato
2 juni 2018, 07:37
De Handelsoorlog met de VS gaat niet alleen over handel en staal ,
maar heeft ook negatieve gevolgen voor de NAVO en vrede in de wereld.
citaat Trouw:
De gevolgen van de Amerikaanse importheffingen op aluminium en staal reiken verder dan alleen de handelsrelatie, suggereren gepikeerde bondgenoten. Eurocommissaris voor handel Cecilia Malmström zei vrijdag dat het besluit ‘de trans-Atlantische relaties verder verzwakt’. Maar klopt dit ook? Die relatie draait ook om militaire samenwerking, het delen van inlichtingen en om diplomatiek overleg. Die zaken worden niet direct aangetast door deze poging van Trump om zijn eigen economie te beschermen.

Toch wordt het wel zo opgevat. De Canadese premier Justin Trudeau, wiens land ook met de heffingen te maken krijgt, sprak zelfs van een “belediging voor de duizenden Canadezen die zij aan zij met hun Amerikaanse wapenbroeders vochten en sneuvelden”. Dat zijn harde woorden van een Navo-lid dat, na Australië en Groot-Brittannië, geldt als een van de trouwste militaire bondgenoten van Washington.

Het Amerikaanse buitenlandbeleid kent geen strategische logica. Wie een strategie heeft stelt prioriteiten, om de beschikbare middelen zo effectief mogelijk in te zetten. Daarom zochten de VS in de Koude Oorlog bijvoorbeeld toenadering tot het communistische China, zodat beide landen samen de Sovjet-Unie konden indammen.

Maar onder Trump maken de VS juist met iedereen ruzie. In plaats van Rusland te paaien als toekomstige partner tegen de opkomende supermacht China, zet Washington beide landen in de hoek. Intussen zegt Trump de nucleaire deal met Iran op en zinspeelt hij op een confrontatie met Iran in het Midden-Oosten. Ook de relatie met Navo-bondgenoot Turkije staat op springen. De Amerikaanse Senaat werkt momenteel aan een wapenboycot voor het geval Ankara doorgaat met de geplande aankoop van Russische luchtafweer. In deze omstandigheden neemt Trump ook nog eens risico’s met zijn eigen economie door een handelsconflict met Europa en de buurlanden Canada en Mexico te beginnen.
Op termijn is het gevaar voor Europa dat de VS te veel hooi op de vork nemen en aftakelen als supermacht. Dan zou Europa alleen voor de eigen veiligheid moeten gaan zorgen.

https://www.trouw.nl/democratie/het-handelsconflict-met-de-vs-raakt-ook-de-europese-veiligheid~a66e41d9/

kelt
2 juni 2018, 12:03
Turkije hangt al half uit de NATO.

De militaire status van de Europese NATO-partners is op het randje van het bespottelijke geraakt...mede omdat er op gerekend werd dat er altijd wel een "Amerikaanse paraplu" zou zijn.

En inderdaad,we gaan blijkbaar een ander tijdperk in.....alleen moeten er tegenwoordig zoveel overheidsmiddelen in het in leven houden van "afhankelijken" gestopt worden dat de middelen beperkt zijn om "zelfstandig" te worden...bvb op militair gebied.

Tegenwoordig zouden hogere belastingen (om meer militaire middelen te bekostigen)gegarandeerd binnen de 2 jaar "bestraft" worden met MINDER belastingsinkomsten door verzwakkende economie.

Rusland en de Vs,waar de "economie" eigenlijk grotendeels lijkt te bestaan voor het militair-economische complex kunnen dat soort "broekzak/vestzak" operaties,waar zowat gans hun "high-tech" feitelijk voor de staat(defensie) werkt niet eeuwig volhouden...

(het is echt niet toevallig dat in de VS die delen van wegen- en spoornet die onder federale bevoegdheid vallen enigszins oubollig,om niet te zeggen versleten en ondergeinvesteerd zijn geworden)

Enkel de Chinese Volksrepubliek lijkt zoiets allemaal tegelijk te kunnen....(zoals de VS in de fifties en sixties)

Universalia
3 juni 2018, 08:38
Trump niet onder de indruk van dreigement G7: ‘VS werden jaren opgelicht’ (http://www.standaard.be/cnt/dmf20180603_03542613)

Zeer uitzonderlijk kwam er geen gezamenlijke slotverklaring aan het einde van de G7-bijeenkomst. ‘Het is aan de Verenigde Staten om een handelsoorlog te vermijden’, dreigden de zes anderen nadat Trump de invoerheffingen eerder verhoogde. De Amerikaanse president houdt echter voet bij stuk.

‘Als je bijna 800 miljard minder verdient aan handel, kan je je het niet veroorloven om een handelsoorlog te verliezen. De Verenigde Staten werden jaren opgelicht door andere landen.’

Laten we niet vergeten dat naast het Presidentschap Trump een zakenman in hart en nieren blijft.

Of wat er op huidig speelt allemaal wel een goed plan is dat valt nog af te wachten.

Ik geef Trump nog steeds met enige graagte het voordeel van de twijfel. :?

Frankenstein
3 juni 2018, 14:59
Trump niet onder de indruk van dreigement G7: ‘VS werden jaren opgelicht’ (http://www.standaard.be/cnt/dmf20180603_03542613)

1.Laten we niet vergeten dat naast het Presidentschap Trump een zakenman in hart en nieren blijft.

2.Of wat er op huidig speelt allemaal wel een goed plan is dat valt nog af te wachten.

Ik geef Trump nog steeds met enige graagte het voordeel van de twijfel. :?

1. Er bestaat iets van ondernemer die produceert en de maatschappij vooruitgang brengt en een ondernemer die over de ruggen van anderen geld verdient en waaraan de maatschappij - in het gehele plaatje gezien - verliest.

Beiden van van deze ondernemers kunnen zakenmannen in hart en nieren zijn. Trump heeft over het leed en ruggen van anderen zijn vermogen verdient en aan Amerika - op wat bling bling gebouwen en reality shows - weinig toegevoegd als zakenman aan de maatschappij, dunkt me.

Ik denk eerder dat Trump een politiek dier in hart en nieren is die puur gaat voor eigenbelang en dat is herkozen worden. En dus vol inzet om het Midwesten als Ohio, Michigan, Minnesota voor zich te winnen. Dat is staal en schalie-olie. Voor de rest het het grootkapitaal voor zich wint waardoor hij 'dingen gedaan' krijgt. Daarmee is ook alles gezegd.

2.Zelf zie ik het positief in; Amerika laat nu haar ware gezicht zien; Europa moet zelf maar gaan werken en betalen voor hun eigen veiligheid ipv zich regel en wet laten voorschrijven door Amerika.

Wat wel eng is dat door de belastinghervormingen het grootkapitaal voor een appel en een ei zich in Amerika kan vestigen en inwoners daar niets meer over hun beleid te zeggen hebben; zoals in de jaren na Roosevelt tot ca. Eisenhower.
In het geval van bv Guyana zouden zulke ontwikkelingen voor de wereld niets uitmaken; maar Amerika is nu eenmaal het machtigste land op aarde.

Amerika zal zich minder als staat opstellen jegens de buitenwereld maar meer als een bonte verzameling van voornamelijk mega-grote Silicon Valley bedrijven die hun visie aan de wereld opdringen en op parasitaire wijze land en buitenland uitzuigen en omkopen.

Dat loopt een keer stuk; lijkt mij. Of niet met een millenial generatie die alles maar best vindt; zolang 'hun' internetverbinding maar werkt...

cato
4 juni 2018, 07:25
Amerika komt steeds meer alleen te staan in de wereld.
citaat Trouw:
Het zat erin. Na de Europese Unie gaan ook Mexico en Canada heffingen invoeren op de import van Amerikaanse producten. Het is een antwoord op de Amerikaanse heffingen op staal en aluminium uit de EU, Canada en Mexico.

Canada, met afstand de grootste buitenlandse staal- en aluminiumleverancier van de VS en zeer gepikeerd door de Amerikaanse heffingen, gaat een tarief van 25 procent invoeren op de import van Amerikaanse buizen en pijpen, en op constructiemateriaal voor treinen en trams. Ook andere staalproducten worden met zo’n heffing belast.

Heffingen van tien procent komen er op uiteenlopende producten als yoghurt, chocola, matrassen, sojasaus, mosterd en insecticiden. Net als de EU gaat de Canadese regering een klacht tegen de VS indienen bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO), de instelling die bemiddelt bij handelsconflicten. Dat de regering- Trump de nationale veiligheid van de VS aanvoert om heffingen in te voeren, betitelde de Canadese regering als ‘absurd’.
https://www.trouw.nl/home/canada-en-mexico-slaan-terug-naar-vs~a3f11400/

Bach
4 juni 2018, 12:31
De NATO die vervangen wordt door een Europese defensie dat is slechts toegestaan te juichen. Het taboe op deze discussie wordt gelukkig steeds meer doorbroken. Nee, we hebben geen beschermheer nodig. Dank u VS. Ga elders de imperialist uitgangen. Na de Sovjets ook de 'Yankis' weg uit Europa met hun legers. Laten we de koude oorlog volledig begraven en aan de toekomst denken in plaats van ons angst en wapens te laten aansmeren. De door de VS geboden 'bescherming' lijkt steeds meer op een maffia stijl bescherming. Desnoods creëert of overdrijft de VS een gevaar. Goed voor de VS economie.

Thuleander
4 juni 2018, 12:44
Dan zou Europa alleen voor de eigen veiligheid moeten gaan zorgen.[/I]


Wat betekent dat juist, Europa dat voor de 'eigen veiligheid' moet gaan zorgen?

De nato heeft namelijk op geen enkel moment ooit gediend voor de veiligheid van de Europeanen.
De nato heeft wel gediend om oorlogen voor Israel te voeren.
En om Europeanen (Serviërs) die zich verdedigden tegen moslimterroristen te bombarderen.

Bad Attila
4 juni 2018, 12:48
Wat betekent dat juist, Europa dat voor de 'eigen veiligheid' moet gaan zorgen?

De nato heeft namelijk op geen enkel moment ooit gediend voor de veiligheid van de Europeanen.
De nato heeft wel gediend om oorlogen voor Israel te voeren.
En om Europeanen (Serviërs) die zich verdedigden tegen moslimterroristen te bombarderen.

Je hoeft niet bang te zijn, ze zullen jou nooit meenemen om te gaan vechten. Wees gerust.

Thuleander
4 juni 2018, 12:51
Je hoeft niet bang te zijn, ze zullen jou nooit meenemen om te gaan vechten.

Komt goed uit.
Ik was al niet echt van plan om ooit te gaan vechten voor Israel.

Gamla
4 juni 2018, 13:44
Komt goed uit.
Ik was al niet echt van plan om ooit te gaan vechten voor Israel.

De Belgen bombarderen Christenen in Syrië omdat Israel dat zo wil.
Collateral damage.