PDA

View Full Version : Gaat Rusland nationaliseren?


N-Vb
13 augustus 2018, 20:31
De regering Poetin wil de winsten van privé-bedrijven in de mijnbouw- en chemiesector nationaliseren om zo de verkiezingsbeloften van de president te financieren.

De Verenigde Staten hebben woensdag een nieuwe reeks economische sancties aangekondigd tegen Rusland die op 22 augustus in werking treden. Volgens de VS is het nu bewezen dat de Russen achter de poging tot vergiftiging van voormalig Russisch dubbelspion Sergei Skripal in Engeland zaten.

Indien de sancties worden bekrachtigd zullen Russische banken geen betalingen meer kunnen doen in Amerikaanse dollar en kunnen westerse investeerders geen Russisch staatspapier meer kopen. Rusland zou dan ook geen geld meer kunnen lenen in het buitenland.

Eens het nieuws bekend raakte begonnen investeerders massaal Russische activa te verkopen en als gevolg daarvan moest de roebel op drie dagen tijd 8% prijsgeven tegenover de Amerikaanse dollar. Het gaat om de grootste devaluatie sinds 2014 en de Russische munt noteert nu op zijn laagste niveau sinds 2016. Hoewel de val tijdelijk afgeremd lijkt, wordt verwacht dat de daling zich nog verder zal zetten.

Premier Medvedev had het in een reactie over ‘een oorlogsverklaring’ en beloofde de Amerikanen snel van een gelijkaardig antwoord te dienen. Doch in werkelijkheid rest Rusland nog maar weinig mogelijkheden om de Amerikanen economisch pijn te doen.

Winsten van mijnbouw- en chemiebedrijven nationaliseren

Tot ieders verbazing kwam de regering Poetin donderdag dan met een plan voor de dag waarin wordt voorgesteld om zo’n 500 miljard roebel (6,5 miljard euro) van de winsten die private mijnbouw- en chemiebedrijven in 2017 hebben gemaakt, te nationaliseren. Met dat geld willen de Russen de verkiezingsbeloften van Poetin gaan financieren. Het gaat om een derde van alle winst die door de bedrijven in de sector is gemaakt. Volgens Andrej Belousov, de adviseur van Poetin, hadden de bedrijven een goed jaar omdat de grondstoffenprijzen stegen.

De bedrijven zijn niet te spreken over de maatregel. Gewoon zonder welke discussie dan ook geld van een bedrijf afnemen is ongehoord, aldus Vladimir Lisin van de Russische belangenorganisatie van staalbedrijven. Zelfs in een grotendeels door de staat gecontroleerde economie. Volgens Lisin worden op die manier ook bedrijven beloofd die inefficiënt werken en geen winsten konden maken.

Volgens Ruslandkenners maakt het voorstel - dat volgens de Russische pers al door Poetin zou zijn goedgekeurd - duidelijk welke richting de steeds verder in het nauw gedreven Russische regering uitgaat, telkens nieuw sancties worden uitgevaardigd. Westerse investeerders die geld in Rusland hebben - meestal onder de vorm van staatsobligaties of aandelen in Russische bedrijven die nu ook door sancties worden getroffen - zien de risico’s dus toenemen.

Bron: Express

Bach
13 augustus 2018, 20:43
In het westen doet men het tegenovergestelde. Mega bedrijven betalen amper belasting en als ze in de problemen komen worden ze (tijdelijk) genationaliseerd (GM) of krijgen ze op andere manier kadootjes (zie bankencrisis). Hier privatiseert men bedrijven die goed draaien (of mismanaged men ze bewust om goedkoop te kunnen privatiseren). Het omgekeerde van wat goed is voor de belastingbetaler. Hier staat de bevolking en de overheid dus ten dienste van het groot kapitaal. Geen wonder dat de kloof arm rijk steeds groter wordt in dat soort van samenleving. Alle macht aan de rijken. Om daar tegen in te gaan heb je blijkbaar een Putin nodig.

parcifal
14 augustus 2018, 09:06
Mega bedrijven betalen amper belasting en als ze in de problemen komen worden ze (tijdelijk) genationaliseerd (GM) of krijgen ze op andere manier kadootjes (zie bankencrisis). Hier privatiseert men bedrijven die goed draaien (of mismanaged men ze bewust om goedkoop te kunnen privatiseren). Het omgekeerde van wat goed is voor de belastingbetaler.

Je hebt niet helemaal ongelijk hier.Hier staat de bevolking en de overheid dus ten dienste van het groot kapitaal. Geen wonder dat de kloof arm rijk steeds groter wordt in dat soort van samenleving. Alle macht aan de rijken. Om daar tegen in te gaan heb je blijkbaar een Putin nodig.

Putin is nog veel erger op dat vlak, je hebt nog illusies merk ik. 8-)
De meest ongelijke maatschappij, de grootste kloof tussen arm en rijk waarbij 1%(de kleptocratie) tot 75% van alles bezit vindt je in : Rusland.

Van die 75% zijn minstens een paar procenten eigendom van Putin zelf overigens, via constructies en middle men uiteraard, maar dat komt uiteindelijk allemaal op hetzelfde neer.

https://www.bangkokpost.com/media/content/20161129/c1_1147468_620x413.jpg

Bach
14 augustus 2018, 11:33
Ik wil slechts uitgaan van VN cijfers. Rusland komt van ver naar heeft een betere gini index nu dan 20 jaar geleden. In de VS echter wordt de kloof arm rijk echter steeds groter.

parcifal
14 augustus 2018, 11:41
Ik wil slechts uitgaan van VN cijfers. Rusland komt van ver naar heeft een betere gini index nu dan 20 jaar geleden. In de VS echter wordt de kloof arm rijk echter steeds groter.

Misschien, als de VS nog een paar decennia verder doet komen ze inderdaad in de buurt van rusland.

Bach
14 augustus 2018, 14:54
De VS en Rusland Gini index liggen nu reeds in de buurt van elkaar (rond de 40).

cato
14 augustus 2018, 22:27
Ik wil slechts uitgaan van VN cijfers. Rusland komt van ver naar heeft een betere gini index nu dan 20 jaar geleden. In de VS echter wordt de kloof arm rijk echter steeds groter.

Het gaat slecht in Rusland

citaatVK:
Ook de roebel duikt omlaag. Drie redenen waarom
De val is minder draconisch, maar net als de Turkse lira verliest de Russische roebel snel aan waarde. In de afgelopen week is de Russische munt gedaald naar het laagste niveau in twee jaar: 1 euro kost plots 76 roebel. Voor de Russische bevolking betekent dat hogere prijzen voor geïmporteerde producten en duurdere, meestal onbetaalbare, vakanties naar het Westen. Waar hebben de Russen dat aan te danken?

1. Meer Amerikaanse sancties op komst
De eerste klap voor de roebel was de aankondiging van twee nieuwe, Amerikaanse sanctiepakketten tegen Rusland. De strafmaatregelen gaan mogelijk veel verder dan de sancties die de VS instelden sinds de annexatie van de Krim in 2014.
De sancties worden ‘verpletterend’, zo stellen Republikeinse en de Democratische senatoren over de sancties in hun wetsvoorstel. De senatoren willen Rusland nog zwaarder aanpakken voor verkiezingsinmenging; dit voorjaar strafte de Amerikaanse regering al zeventien Russische topambtenaren en zeven oligarchen.
Nu dreigt een verbod op dollartransacties voor Russische staatsbanken. Hoewel de kans groot is dat de senatoren het wetsvoorstel nog willen aanpassen, doen de onzekerheid over de omvang van de sancties de roebel geen goed.
De munt daalde verder toen de Amerikaanse regering nóg een set sancties beloofde. Ditmaal wegens de vergiftiging van oud-spion Sergej Skripal en diens dochter in Engeland. De VS geloven de claim van de Britse regering dat Rusland achter de zenuwgasaanval zit. Ook is de reikwijdte van deze sancties nog niet duidelijk. De wet waarmee de sancties ingesteld worden – een wet tegen gebruik van chemische en biologische wapens – stelt dat er over drie maanden weer een golf van sancties volgt als Rusland zijn gedrag niet betert.
Zelfs een verbod op vliegverkeer tussen de VS en Rusland wordt voor mogelijk gehouden. Aeroflot, Ruslands grootste luchtvaartmaatschappij, verloor in de afgelopen week al meer dan 10 procent van haar waarde.

2. De lira sleurt de roebel mee omlaag
Ook is de roebel slachtoffer van een valutacrisis in Turkije. De Turkse lira verloor de afgelopen dagen meer dan 20 procent nadat de VS handelssancties instelden tegen Turkije. Beleggers trekken zich sindsdien terug uit opkomende economieën en kiezen voor stabielere munten, zoals de dollar.
De afhankelijkheid van de dollar zit Rusland niet lekker. Sergej Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken, kondigde dinsdag tijdens een bezoek aan Turkije aan dat Rusland van plan is om de dollar te vervangen door andere valuta in handel met Turkije, China en Iran. Maar een belofte maakte Lavrov niet.
Sinds 2014 probeert Rusland zich minder afhankelijk te maken van de Amerikaanse munt. Westerse sancties na de annexatie van de Krim leidden tot een diepe waardedaling van de roebel. Sindsdien lenen Russische bedrijven minder in het buitenland en importeert Rusland minder goederen die in dollars betaald moeten worden.
Maar op dit moment is de Russische economie zeer afhankelijk van Amerikaanse sancties en de dollar, stelt de Russische financiële pers na een week van waardedalingen. Premier Dmitri Medvedev probeerde de Amerikaanse regering al af te schrikken van nieuwe sancties. Maatregelen tegen Russische staatsbanken zouden ‘een verklaring van economische oorlog’ zijn, zei Medvedev. ‘Dan moeten we economisch, politiek of, indien noodzakelijk, op een andere manier reageren.’

3. Problemen in de eigen economie
Niet alleen buitenlandse ontwikkelingen duwen de roebel omlaag. Problemen in de binnenlandse economie zetten ook druk op de roebel, stelt de financiële nieuwsorganisatie RBK. Een aanstaande pensioenhervorming, een btw-verhoging en een belastingverhoging in de metaalindustrie zijn tekenen dat de Russische overheid krap bij kas zit.
Het voorstel tot hogere belastingen voor veertien metaalproducenten zorgde maandag dat oligarchen met staal- en nikkelbedrijven binnen een dag bijna 3 miljard euro lichter waren. Een week eerder waren ze al honderden miljoenen kwijtgeraakt door de sanctieaankondigingen uit Amerika. Net als de Russen in de supermarkt, worden ook Poetins vrienden geraakt.

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/ook-de-roebel-duikt-omlaag-drie-redenen-waarom~bd33325a/