PDA

View Full Version : We hebben het gehad met satellieten.....


kelt
5 december 2018, 06:40
....enfin,de Amerikaanse communicatiereus AT&T een regelmatige klant van de fabrikanten van geostationaire satellieten voor het doorzenden van TV-signalen, heeft aangekondigd dat hij zijn laatste satelliet gekocht heeft...

https://spacenews.com/directv-owner-att-says-its-done-buying-satellites/

2018 was al merkwaardig gezien er maar 8 bestellingen meer genoteerd werden voor dergelijke grote en zeer dure objecten.Totnogtoe werden er een twintigtal per jaar besteld hetgeen ook aanhoudende business verschafte voor lanceerders .
Dankzij Space-X is de "uitstaande lijst" op verbluffend snel tempo in de ruimte geplaatst,en nu wordt de lijst leeg....

De verschuiving in de manier hoe klanten omgaan met het "genieten" van media maakt dergelijke dingen geleidelijk aan overbodig.

De beweging weg van het "lineair" ondergaan van TV-programma's is al een paar decennia bezig.Eerst kwam de concurrentie van het "Internet",maar speciaal "on demand TV" samen met de opkomst van steeds betere "terrestial datanetwerken(5G) plaatst nu een ondraaglijke druk op dergelijke extreem dure "lineaire" infrastruktuur in geostationaire banen.

Zeg maar dat TV-satellieten overbodig worden en de kabel-infrastruktuur zal volgen.

Micele
5 december 2018, 17:28
5G zal sowieso nodig zijn, en zal er komen.

https://www.forbes.com/sites/bijankhosravi/2018/03/25/autonomous-cars-wont-work-until-we-have-5g/#51e12208437e

Autonomous Cars Won't Work - Until We Have 5G


betere link van MIT: https://www.technologyreview.com/s/611883/how-5g-connectivity-and-new-technology-could-pave-the-way-for-self-driving-cars/

kelt
22 december 2018, 09:03
https://spacenews.com/european-space-agency-overhauls-satellite-servicer-program/


Bij de lancering van voorwerpen in de Ruimte is er steeds meer voor- en nazorg omtrent het opvolgen van die dingen als ze in de ruimte zijn,en ook doelbewuste planning en voorzieningen om ze uit omloopbaan te halen (door hen in de dampkring te laten verbranden of hen helemaal uit een omloopbaan om de Aarde te laten "wegdrijven" van de Aarde)

Zeker bij de golf van kleine satellietjes die in deze tijden omhoog
og gebracht worden (het zullen er letterlijk honderden per jaar zijn volgende decennium!) zijn de afspraken daaromtrent steeds strikter.Firma's die geen geloofwaardig schema kunnen voorleggen krijgen zelfs geen toegang meer tot lanceerfaciliteiten in "het Westen" en het is onwaarschijnlijk dat "de Russen","de Indiers" en "de Chinezen" zouden meedoen aan "Cowboys in Space"


Dan zijn er nog de zeer grote,zeer dure satellieten,typisch voor hogere omloopbanen.

Er zijn in de VS zeker 2 projecten gaande om via robotsystemen dergelijke satellieten (die er natuurlijk zelf ook voorzieningen voor zullen moeten hebben) te "onderhouden" (bijtanken of bepaalde modules verwisselen zodat ze extra levensduur krijgen)

Het zijn:
Northrop Grumman Innovation Systems en hun Mission Extension Vehilcle
Maxar Technologies en hun Robotic Servicing of Geosynchronous Satellites


En ook is een schema bezig om satellieten die niet op een andere manier snel "ge-de-orbit" kunnen worden dan maar een duw te gaan geven met een robot.
De ESA heeft een voorstel klaar om een "wedstrijd" uit te schrijven voor dergelijke technologie,met bovendien de vereiste dat de "winnaar" niet moet rekenen op aanhoudende overheidsgelden voor hun technologie.(de markt zal groot genoeg zijn,de wereld heeft behoefte aan dergelijke technologie)

Gezien ESA een afhankelijk is van de partner landen is het aan die partner landen om (liefst snel) hun fiat te geven voor deze "wedstrijd"...


Wat de "winnaar" wel krijgt is een eerste contract om de Envisat satellite ,een Aard-observatiesatelliet die in 2012 plotsklaps "dood" was te gaan neerhalen.

Het verhaal,ook in dergelijke kwestie blijft echter dat bedrijven niet moeten rekenen op aanhoudende staatssubsidies,maar "de staat" gewoon als klant,voor welbepaalde contracten,moeten leren zien ipv melkkoe.Tussen die contracten door blijven de staatskoffers gewoon dicht.

Nog eens ,er is ongtetwijfeld werk genoeg op de plank in de Ruimtevaart-business....(vraag maar aan Elon Musk...)

Hoofdstraat
22 december 2018, 12:06
5G zal sowieso nodig zijn, en zal er komen.

betere link van MIT: https://www.technologyreview.com/s/611883/how-5g-connectivity-and-new-technology-could-pave-the-way-for-self-driving-cars/

5G gaat toch wel een 10 jaar duren voordat die overal overvloedig aanwezig zal zijn, er zijn een massale hoeveelheid zendstations nodig. Zelfrijdende auto's dan ook blijkbaar, jammer dat het nog zo lang zal duren voor complete autonomie.

Satelieten of laagvliegende zaken kunnen ook wel helpen om meer data te streamen.

kelt
22 december 2018, 12:44
https://spacenews.com/c-band-alliance-plan-would-require-5g-networks-to-pay-for-eight-new-satellites/

Het is eigenlijk wel ironisch maar bij het uitrollen van 5G zal in de VS (en mogelijk op nog wel plaatsen in de wereld) een deel van het frequentiespectrum (de C-band) die nu gebruikt wordt door satelliet-operators "ingepikt" worden door het 5G-netwerk.Het betekent dat verschillende satelliet-operators een deel van de capaciteiten van hun nog niet afgeschreven satellieten niet meer mogen gebruiken.Dat betekent effectief capaciteitsverlies in het satelietnetwerk (TV,data....).

Om dit te compenseren zullen een aantal nieuwe satellieten (met andere frequentiebanden) moeten gelanceerd worden en die zullen bekostigd worden door de 5G-operators...