PDA

View Full Version : De kracht van je brein


N-Vb
14 februari 2019, 02:30
Bron: De Morgen

Britse wetenschappers hebben een eerste stap gezet om voorwerpen te doen bewegen via de hersenen. Ze ontwierpen daartoe een soort hoed, die verbonden is met een pc. De computer interpreteert dan de veranderingen in hersenactiviteit, die gepaard gaan met een gedachte. Zo zouden mensen binnenkort kunnen zappen alleen door er aan te denken. Dat staat de lezen in de Britse zondagskrant Sunday Telegraph.

In actiefilms en populaire televisiereeksen is het al lang gemeengoed: het idee dat mensen machines en voorwerpen kunnen controleren en verplaatsen louter dankzij de kracht van hun brein. Nu ziet het er naar uit dat de werkelijkheid de fictie aan het inhalen is.

Videospelletje
Het begon allemaal, heel toepasselijk, met een videospelletje. Het succes van de door spelletjesmaker Nintendo ontwikkelde Wii, waarbij de speler via bewegingen van armen, benen, voeten of handen de actie op het videoscherm bepaalt, leidde tot de volgende stap: een spelsysteem waarbij de bewegingen worden gecontroleerd door de gedachten van de speler.

Hoed
Dat bracht vorsers aan de universiteit van Essex ertoe het prototype te ontwerpen van een "hoed" waarmee de drager via zijn hersenen de computer opdracht kan geven om op het videoscherm een voorwerp te verplaatsen.

Sterker nog, zo kunnen er ook in een kamer voorwerpen worden verplaatst en uiteindelijk hopen de bedenkers ook meer praktische toepassingen te kunnen ontwikkelen zoals het besturen van rolstoelen of zelfs auto's, enkel en alleen door de gedachten van de bestuurder.

Veranderingen
In de hoed zitten elektroden die veranderingen opsporen in de elektrische activiteit in de hersenen die wordt geproduceerd door de neutronen. Als de drager bijvoorbeeld denkt aan een bepaalde handeling, zeg maar het bewegen van zijn hand, veroorzaakt dat een herkenbaar patroon in de hersenen die een computer kan leren herkennen.

Hulp voor gehandicapten
Volgens dr. John Gan, het hoofd van de faculteit elektronica aan de universiteit "hebben we dit apparaat eigenlijk ontwikkeld om gehandicapte patiënten te helpen die beperkt zijn in hun bewegingen of zelfs helemaal niet kunnen bewegen, zodat ze langs deze weg een computer, of zelfs een rolstoel, kunnen controleren door doelgerichte gedachten".

Zappen
Maar volgens Gan gaan de mogelijke praktische toepassingen veel breder: "Van het controleren van computerspelletjes tot voorwerpen in de onmiddellijke leefomgeving, zoals het aan- en uitdoen van lampen, het sluiten van gordijnen of het zappen tussen televisiekanalen".

Volledig andere interactie
Op termijn hopen wetenschappers dat ze de interactie tussen mensen enerzijds en computers en technologie anderzijds volledig kunnen veranderen door de huidige toetsenborden of touch screens te vervangen door methodes waarbij signalen rechtstreeks vanuit de hersenen worden overgebracht.

Science-fiction wordt realiteit
Wie dit alles wegwuift als "science fiction-bedenksels", heeft ongelijk, aldus professor Nigel Shadbolt, computerwetenschapper aan de universiteit van Southampton.

Want "wat een oud sf-idee is: het interpreteren van hersensignalen, wordt in snel tempo realiteit. De hersenen zijn namelijk altijd bezig en produceren daarbij veel chaotisch klinkend geluid. We zijn nu zo ver dat we daaruit de signalen kunnen isoleren die nuttig zijn".

Bewijs
Hoe nuttig hebben ze al laten zien aan de universiteit van Essex, waar een apparaat is ontwikkeld dat de elektrische activiteit opspoort in minuscule spierbewegingen in het voorhoofd en in het oog. Op grond daarvan kan een patiënt in staat worden gesteld om een rolstoel in alle richtingen te doen bewegen met één beweging van zijn voorhoofd. (belga/edp)


Ik heb ook al eens gezien in een docu dat een wagen bestuurd werd met je hersens

als dat zo verdergaat moeten we de mensen die 100 jaar geleden in telekinese geloofden, en jarenlang werd weggelachen, nog gelijk gaan geven
?

Het Verzet
14 februari 2019, 13:09
als dat zo verdergaat moeten we de mensen die 100 jaar geleden in telekinese geloofden, en jarenlang werd weggelachen, nog gelijk gaan geven ?

Niet echt. We kunnen ook stellen dat mensen geen vuur kunnen spuwen, doch met een een fakkel en een fles alcohol...

Nu, Musk is daar ook mee bezig: https://en.wikipedia.org/wiki/Neuralink
Eventueel kan je ook zo een openBCI (https://openbci.com/) toestel kopen, en hiermee zelf aan de slag om bijvoorbeeld een raspberry pi aan te sturen.

Maar de echte kracht van ons brein blijft voor mij toch wat het op zichzelf kan...

maddox
16 februari 2019, 05:02
Een setje Nerds en YouTube personaliteiten hebben dat al lang gedaan.

https://www.youtube.com/watch?v=VKUc1otZfbY