PDA

View Full Version : Breedbandinternet via satellieten: Starlink


Micele
12 mei 2019, 08:44
De eerste 60 satellieten (testprototypes) gaan 15 mei gelanceerd worden in een Falcon 9 van SpaceX.

https://twitter.com/elonmusk/status/1127388838362378241
@elonmusk

First 60 @SpaceX Starlink satellites loaded into Falcon fairing. Tight fit.

SpaceX heeft een eerste serie fotos vrijgegeven, ook via:
https://www.teslarati.com/spacex-starlink-satellites-tease-revolutionary-design/

https://cdn.teslarati.com/wp-content/uploads/2019/05/Starlink-60-satellites-in-one-fairing-SpaceX-Elon-Musk-1.jpg
The second phase of Starlink testing – 60 advanced satellites – in a single fairing. (SpaceX)

ff wiki: https://nl.wikipedia.org/wiki/Starlink

Starlink

Starlink is een toekomstige internetprovider van ruimtevaartbedrijf SpaceX. Starlink gaat internationaal breedbandinternet aanbieden per satelliet. Daarvoor is een antenne benodigd die “zo groot als een pizzadoos” is. Een van de doelen van Starlink is volgens SpaceX’ directeur Elon Musk het verdienen van geld om de ontwikkeling van SpaceX marsraket Starship en aanverwante missies mee te financieren.

Plannen voor Starlink werden vanaf 2015 bekend. Eind 2017 werd de naam Starlink gedeponeerd. Ook werd een satellietenfabriek in Redmond, Washington geopend.

Op 22 februari 2018 werden twee testsatellieten genaamd Tintin-A en Tintin-B naar een polaire baan om de aarde gelanceerd. Deze satellieten hebben grofweg het formaat van een kleine koelkast. Het uiteindelijke netwerk zal echter in oostelijke richting om de aarde cirkelen. Het netwerk zou aanvankelijk uit 4.250 satellieten bestaan die op een hoogte van ongeveer 1.110 tot 1.325 kilometer om de Aarde zouden draaien. Inmiddels is het beoogde aantal uitgebreid met 7.518 die op een hoogte van 335 tot 346 kilometer om de aarde zullen cirkelen. Ook zal van 1.600 van de origineel geplande 4250 satellieten in een lagere baan op 550 kilometer worden gebracht. Uiteindelijk zou het netwerk kunnen uitgroeien tot bijna 12.000 satellieten. De satellieten zijn voorzien van een ionenmotor om in die lage banen om de aarde te blijven en te kunnen sturen. Dat is nodig omdat zo dicht bij de aarde nog (losse) gasmoleculen voorkomen die satellieten zonder voortstuwing in enkele maanden tijd zoveel zouden afremmen dat deze terug vallen in de atmosfeer. De reden om de satellieten zo laag te laten vliegen is dat een kleinere fysieke afstand tussen de gebruiker en de satelliet minder vertraging en dus een snellere reactietijd oplevert. Starlink zal op het grootste deel van de Aarde beschikbaar zijn. De noord- en zuidpool zijn hierop een uitzondering.

In april 2019 ontving SpaceX een (eerste) licentie van de FCC om maximaal twee miljoen gebruikers op het netwerk te mogen aansluiten.

In mei 2019 begint SpaceX een serie testsatellieten te lanceren. Aan boord van de Falcon 9 voor vlucht Starlink-1 zullen tientallen satellieten zijn die als prototypes dienen om de functionaliteit te bewijzen. Deze satellieten zullen nog niet de volledige functionaliteit hebben waarbij de satellieten ook met elkaar kunnen communiceren[1]. Wanneer er 800 satellieten zijn geactiveerd kan worden begonnen met het aanbieden van Internet. SpaceX hoopt in 2020 of 2021 zover te zijn[2].
SpaceX verwacht vanaf 2019 per jaar tot zeven lanceringen voor de opbouw van het Starlinknetwerk uit te voeren.

Concurrentie

Starlink is niet het enige satellietinternet-netwerk in opbouw. OneWeb heeft soortgelijke plannen waarvoor begin 2019 de eerste satellieten zijn gelanceerd.[3] OneWeb heeft zich kritisch uitgelaten over de enorme hoeveelheid Starlink-satellieten. Die zouden de ruimte onveilig maken en satellietbotsingen veroorzaken. SpaceX brengt daar tegenin dat hun satellieten bestuurbaar zijn en botsing ontwijkende manoeuvres kunnen uitvoeren. Ook heeft Jeff Bezos in 2019 satellietinternet onder de vlag van zijn bedrijf Amazon aangekondigd

Het zal wel nodig zijn...

voor de laatste nieuwsjes ->
https://twitter.com/elonmusk
Elon Musk @elonmusk

6 uur geleden

More details on day of launch, currently tracking to Wednesday

6 uur geleden

Much will likely go wrong on 1st mission. Also, 6 more launches of 60 sats needed for minor coverage, 12 for moderate.

6 uur geleden

These are production design, unlike our earlier Tintin demo sats

Henri1
16 mei 2019, 15:07
De eerste 60 satellieten (testprototypes) gaan 15 mei gelanceerd worden in een Falcon 9 van SpaceX.



SpaceX heeft een eerste serie fotos vrijgegeven, ook via:
https://www.teslarati.com/spacex-starlink-satellites-tease-revolutionary-design/

https://cdn.teslarati.com/wp-content/uploads/2019/05/Starlink-60-satellites-in-one-fairing-SpaceX-Elon-Musk-1.jpg
The second phase of Starlink testing – 60 advanced satellites – in a single fairing. (SpaceX)

ff wiki:

Het zal wel nodig zijn...

voor de laatste nieuwsjes ->


Wat is het voordeel voor de burger ?

Hoeveel CO2 wordt er bij deze missie gegenereerd ?

Micele
16 mei 2019, 18:37
Wat is het voordeel voor de burger ?
Snel internet en G5 is verzekerd in de toekomst.

Hoeveel CO2 wordt er bij deze missie gegenereerd ?
Hoeveel CO2 wordt gegenereerd door de ganse wereld vol te planten met masten en al die andere dingen kabels antennes dataservers enz... voor een waterdichte G4-G5 ontvangst en betrouwbaar snel internet? Ga jij over de hele wereld kabels trekken? :lol:

Zomaar gegoogeld zal zeker iets van waar zijn. Of wie weet nog veel erger.
Want al die bijkomende hardware (gsm masten enz...) om dataverkeer mogelijk te maken (via de lucht of via kabel) zal er nog niet bij zijn.

https://blog.lampiris.be/nl/onze-analyses/wat-de-milieu-impact-van-het-internet

Wat is de milieu-impact van het internet?

De voorbije maanden werd er veel gepraat over de verborgen vervuiling van de cloud. Er is tot nu toe echter nog geen officieel onderzoek uitgevoerd naar de milieu-impact van het internet.

Wat te onthouden

- De productie van 1 computer vergt 500 liter water
- Ongeveer 9 miljard geconnecteerde elektronische toestellen
- Door minder gebruik te maken van de cloud verlaag je de milieubelasting ervan

Datacenters zijn energievreters, vooral omdat ze enorm zwaar gekoeld moeten worden.
Toch zijn ze slechts verantwoordelijk voor een kwart van de totale uitstoot van broeikasgassen van het internet: de consumententoestellen nemen bijna de helft van die uitstoot voor hun rekening. Het is dus vooral ons eigen gebruik dat we onder de loep moeten nemen als we de digitale vervuiling willen verminderen. Zo is de vervaardiging van een nieuwe computer bijvoorbeeld enorm slecht voor het milieu, niet alleen vanwege de uitstoot van broeikasgassen en het elektriciteitsverbruik, maar ook vanwege het enorme waterverbruik (500 liter water per computer).

De cloud

De cloud stelt ons voor twee problemen:

1. De cloud bevordert het gebruik van steeds meer verbonden toestellen (smartphones en tablets, bovenop de computer), waardoor onze ecologische voetafdruk nog meer toeneemt. Vandaag zijn er bijna drie miljard internetgebruikers, die negen miljard toestellen hebben (de som van alle terminals en verbonden objecten), tegenover 45 miljoen servers. Dit geeft een gemiddelde van 200 'klanten' per server, een verhouding die nog zal blijven stijgen, waardoor ook het verbruik van de netwerkuitrusting verder zal toenemen.

2. De toegang tot gegevens vereist steeds meer energie. De gegevens moeten immers eerst van de terminal naar een server verstuurd worden, en bij elke vraag vindt de omgekeerde actie plaats. Door zijn opzet alleen al is de cloud dus niet goed voor het milieu.

Wat kunnen wij als gebruikers doen?

We moeten ons gebruik aanpassen. De bal ligt in ons kamp, het kamp van de particulieren en de bedrijven. We moeten nadenken over de noodzaak om gegevens op te slaan die we niet meer zullen gebruiken, of in een te groot formaat (een foto bijvoorbeeld). Idealiter zouden we ons elke keer moeten afvragen: waarom wil ik dit opslaan? Wie zal het gebruiken? Hoe lang wil ik het bewaren? Kortom, we zouden moeten proberen te vermijden om gegevens op te slaan op de cloud als dat niet nodig is, en zo lang mogelijk onze eigen toestellen gebruiken ...

https://www.bright.nl/tips/artikel/3940701/internetten-slechter-voor-het-milieu-dan-vliegen

Internetten is slechter voor het milieu dan vliegen

22 december 2016 • 09:20

Je laptop is een stiekeme CO2-producent. Met deze tips beperk je de impact op het milieu.

Het einde van het jaar nadert. Traditioneel het moment om de grote lijnen van je jaar te evalueren en stil te staan bij belangrijke zaken. Hier hebben we één eye-opener van belang voor je: internetten is slecht voor het milieu.

Over 3 jaar is de CO2-uitstoot van internet groter dan die van de luchtvaartindustrie. Weblog Voor de Wereld van Morgen legt uit hoe we bewuster kunnen omgaan met internet.

Wat kunnen we doen? Niemand verwacht dat je ?* la minute je smartphone aan de kant legt en minder tijd achter een scherm doorbrengt. Maar je kunt wel zorgen dat wat je online doet zo min mogelijk impact op het milieu heeft. Zo is googlen een verborgen milieubelasting. Voor het voorspellen van wat het volgende woord van jouw zoekterm gaat zijn, wordt een flinke berg data doorgespit. Stap van Google over op zoekmachine Ecosia en beperk daarmee je impact. Dit Google-alternatief investeert zijn inkomsten in boomaanplant, en dus CO2-opname en meer goeds.

Tip 2: maak je inbox leeg. Niet alleen worden alle zoekopdrachten die ooit zijn gedaan opgeslagen in een datacentrum, maar ook al je ontvangen én verzonden e-mails. Van alles wordt een kopie bewaard op een server farm, zowel van verzender als ontvanger. Ook de nieuwsbrief die je nooit leest. Alleen Google heeft al meer dan 900.000 servers, die 260 miljoen Watt energie slurpen.

Datacenters

In algemene zin, beperk de data die een datacentrum voor jou bewaart. Is het echt noodzakelijk al die filmpjes, foto’s en documenten te bewaren? Die datacenters verstouwen nullen en enen met een CO2-uitstoot van 20 milligram per persoon per minuut. Met 3,42 miljard internetgebruikers die gemiddeld ruim 21 uur per week online zijn, genoeg om in 2020 een hogere CO2-uitstoot te veroorzaken dan de luchtvaartindustrie.

Info:

https://www.weforum.org/agenda/2017/07/using-space-to-help-global-development/

https://nl.wikipedia.org/wiki/5G

https://economie.fgov.be/nl/themas/online/telecommunicatie/internet-satelliet

https://www.tijd.be/politiek-economie/internationaal/algemeen/als-smartphones-satellieten-worden/10058540.html

Micele
16 juli 2020, 19:31
Schotel + router voor Starlink zijn nu gehomologeerd.

https://www.teslarati.com/spacex-starlink-wifi-router-fcc-approval/

SpaceX ‘Starlink router’ approved by the FCC

A PROTOTYPE OF SPACEX'S STARLINK USER TERMINAL - THE ANTENNA CUSTOMERS WILL USE TO ACCESS THE SATELLITE INTERNET NETWORK. (SPACEX)

By Eric Ralph

Posted on July 15, 2020

A critical subcomponent of SpaceX’s Starlink ‘user terminal’ has received FCC approval, shedding additional light on the antennas and hardware customers around the world will use to access the orbital internet.

Deemed SpaceX’s “Starlink Router” in FCC regulatory approvals published on July 14th, the documents reveal that user terminals will ship to customers with a WiFi router – possibly designed and built by SpaceX itself – in the box.

Public comments on social media after the details broke have quickly revealed that many prospective customers don’t understand why SpaceX would include a WiFi router – a common, off-the-shelf consumer device many millions of households likely already own – as part of the antenna.

Comments made by CEO Elon Musk and other SpaceX executives over the last year or so help to explain the reason behind that. In a word: simplicity.

@SpaceX certifies its "Starlink Router" with @FCC, a dual band Wifi router made by Wistron NeWeb Corp. of Taiwan. Photos & user manual to remain confidential for 180d. Report says "must be supplied with a PoE adapter", label adds: "PoE Input: 56V/0.18A":https://t.co/heG3XxQKbw pic.twitter.com/CE7K5LesnW

— Megaconstellations (@Megaconstellati) July 15, 2020

Musk has repeatedly noted that Starlink user terminals will be extremely easy to set up out of the box. To gain access to the network, customers will simply have to unbox the antenna, install it anywhere that offers a clear view of the sky, and plug it into a power source with a single cable.

Fotos van de antenne met koepel en zonder:

https://i.imgur.com/fvZldsNl.jpg
https://i.imgur.com/bKoL9jal.jpg

Starlink Beta Tester mag beginnen (+ 11 FAQ)...
https://www.reddit.com/r/Starlink/comments/hr4904/starlink_beta_faq_antenna_images/

Starlink Beta FAQ + Antenna Images

11 Faq

Beta Tester Customer Agreement / Terms of Service:

Thank you for volunteering to participate in SpaceX’s Starlink Beta Program (“Beta Program”). Below you will find important rules for your participation. SpaceX will provide you with a “Starlink Kit” (the Starlink dish, wifi router, power supply and mounts) and internet services. By accepting Starlink internet services and the Starlink Kit (“Starlink Services”), you agree to be bound by and comply with these terms and conditions under the Beta Program.

Confidentiality and No Social Media

You are being provided early access to the Starlink Services. The Starlink Services and details like internet speeds, uptime, coverage, and other performance specifications are confidential and proprietary to SpaceX. You may NOT discuss your participation in the Beta Program online or with those outside of your household, unless they are SpaceX employees.

You must not share anything on social media about the Starlink Services or the Beta Program. This applies not only to public forums, but also to private accounts and restricted groups. Do not provide access or information about Starlink Services to the media or allow third-parties to take pictures of any part of the Starlink Kit.

Your Responsibility as a Beta Tester
...

Vlad
17 juli 2020, 11:43
Snel internet en G5 is verzekerd in de toekomst.


Hoeveel CO2 wordt gegenereerd door de ganse wereld vol te planten met masten en al die andere dingen kabels antennes dataservers enz... voor een waterdichte G4-G5 ontvangst en betrouwbaar snel internet? Ga jij over de hele wereld kabels trekken? :lol:

Zomaar gegoogeld zal zeker iets van waar zijn. Of wie weet nog veel erger.
Want al die bijkomende hardware (gsm masten enz...) om dataverkeer mogelijk te maken (via de lucht of via kabel) zal er nog niet bij zijn.





Info:

https://www.weforum.org/agenda/2017/07/using-space-to-help-global-development/

https://nl.wikipedia.org/wiki/5G

https://economie.fgov.be/nl/themas/online/telecommunicatie/internet-satelliet

https://www.tijd.be/politiek-economie/internationaal/algemeen/als-smartphones-satellieten-worden/10058540.html

Volgens wat ik las is het Musks bedoeling niet om internet in de stad te leveren via Starlink. Het is enkel voor in de gebieden waar masten niet rendabel zijn. Hij wil met Starlink slechts 3 tot 5% van de internetbehoeften invullen. (En er zijn nog minstens twee spelers die voor hetzelfde gaan.)

kelt
17 juli 2020, 14:02
Volgens wat ik las is het Musks bedoeling niet om internet in de stad te leveren via Starlink. Het is enkel voor in de gebieden waar masten niet rendabel zijn. Hij wil met Starlink slechts 3 tot 5% van de internetbehoeften invullen. (En er zijn nog minstens twee spelers die voor hetzelfde gaan.)

Inderdaad is dat in eerste instantie zijn uitdrukkelijke bedoeling: "serving the unserved" met snelle breedband.Het is al een potentieel gigantische markt en het is een technische uitdaging van de eerste orde.

Maar u gebruikte de correcte uitdrukking "Waar masten niet rendabel zijn".Bemerk dat dit wel eens de algemene realiteit zou kunnen worden als er "gemakkelijk bruikbare" breedband internet-capaciteit via satellieten beschikbaar komt voor individuele gebruikers. (dat is NU niet het geval,daar zijn NU gespecialiseerde en dure spullen voor nodig)Technologische evoluties ,zeker als ze beterkoop zijn,hebben de neiging overal "in te breken" ...;-)

De schoofzak
17 juli 2020, 15:26
Ik vermoed zelfs dat in rurale Vlaamse streken elke gsm-pyloon op zich onrendabel is.

Er zullen wel toestellen komen die multi-applicabel zijn, en vlot kunnen overschakelen tijdens een verplaatsing.
Een telefoonlijn naar een afgelegen woning vernieuwen, zal duurder uitvallen dan ..

Vlad
17 juli 2020, 18:08
Inderdaad is dat in eerste instantie zijn uitdrukkelijke bedoeling: "serving the unserved" met snelle breedband.Het is al een potentieel gigantische markt en het is een technische uitdaging van de eerste orde.

Maar u gebruikte de correcte uitdrukking "Waar masten niet rendabel zijn".Bemerk dat dit wel eens de algemene realiteit zou kunnen worden als er "gemakkelijk bruikbare" breedband internet-capaciteit via satellieten beschikbaar komt voor individuele gebruikers. (dat is NU niet het geval,daar zijn NU gespecialiseerde en dure spullen voor nodig)Technologische evoluties ,zeker als ze beterkoop zijn,hebben de neiging overal "in te breken" ...;-)

Ik ben niet technisch aangelegd maar hoeveel meer satellieten gaat hij nodig hebben wil hij zijn marktaandeel vergroten ? Zoveel als er masten zijn ? Mooi dan warmt de aarde niet meer op want dan gaan we amper nog zon zien. :lol:

kelt
17 juli 2020, 18:24
Ik ben niet technisch aangelegd maar hoeveel meer satellieten gaat hij nodig hebben wil hij zijn marktaandeel vergroten ? Zoveel als er masten zijn ? Mooi dan warmt de aarde niet meer op want dan gaan we amper nog zon zien. :lol:

Enkele tienduizenden tot misschien wel honderduizend satellieten zullen er staan,in die "schil" tussen de 300 en de 500 km hoogte en daarbij nog steeds steeds tientallen,zo niet meer- kilometers uit elkaar,en bovendien op tientallen kilometers hoogteverschil.Het is niet dat er sprake is van een soort ondoordringbaare sinaasappelschil rondom de AArde.We vergeten soms dat we hier spreken over een IMMENS volume ruimte,bvb veel en veel groter dan de atmosfeer rondom de Aarde.

Uiterraard,navigatie weg van een baan om de Aarde zal iets zorgvuldiger bekeken worden en ja,organisaties die dergelijke netwerken lanceren dienen te zorgen dat ze de "decommisioning" van dergelijke satellietjes (zowat iedere 5 jaar) 100% doen...

Overigens,de batch satellieten (58 stuks) die NU op een Falcon 9 raklet staan om te lanceren (er zijn wat vertragingen ) zijn ALLEMAAL al voorzien van een speciaal "scherm" om de satellietjes,zeker bij zons- op en ondergang ,als de zonnestralen relatief gezien van de zijkant lijken te komen,slecht zichtbaar te maken (voor de astronomen)


Gezien de korte levenduur van dergelijke satellieten zijn er steeds opties om de constellaties te veranderen.Ik zie het bijvoorbeeld nog gebeuren dat er internationaal "ruimtecorridors" zullen afgesproken worden voor ruimtetuigen die de Aarde verlaten of ernaar terugkeren zodat die zelfs de "detailnavigatie" niet moeten doen...

Maar een ding per keer hé..

de vooruitgang....waar stopt het

Micele
17 juli 2020, 18:44
SpaceX heeft alvast een vergunning tot 42.000 satellietjes aangevraagd.

Voor 12.000 hebben ze die al.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Starlink

Micele
17 juli 2020, 18:48
Maar u gebruikte de correcte uitdrukking "Waar masten niet rendabel zijn".

Het aardoppervlakte is 71% water. Kan men daar masten zetten? ;-)

De schoofzak
17 juli 2020, 19:31
Ik ben niet technisch aangelegd maar hoeveel meer satellieten gaat hij nodig hebben wil hij zijn marktaandeel vergroten ? Zoveel als er masten zijn ? Mooi dan warmt de aarde niet meer op want dan gaan we amper nog zon zien. :lol:

Ja zeg, zo'n miljarden investering die zomaar in het water zal vallen.
Hoe dom van die oen? Kon die zijn huiswerk niet beter maken?
Als ge verstaat wat ik bedoel.

kelt
31 juli 2020, 17:40
De kogel lijkt door de kerk te zijn...

https://spacenews.com/amazons-kuiper-constellation-gets-fcc-approval/

Jeff Bezos,(jawel,die Jef) heeft van de FCC toestemming gekregen om (een eerste batch van-)3000 communicatiesatelieten te lanceren .
Daarmee is formeel het startschot gegeven voor de realisatie van het "Kuiper"-netwerk van kleine satellieten in een lage baan om de Aarde(er wordt gesproken van 590 tot 630 km hoogte)die,net als Space-X starlink "low latency" internet-toegang en 4G/5G toegang moeten bieden voor "onderbediende" gebieden....

De grote baas van Amazon kan 10 miljard dollar pompen in dit project (8O ) en zijn bekendste business heeft al wat ervaring met communicatie via ruimtemiddelen door hun AmazonWeb activiteiten (logistieke aard)..Tevens is onze vriend oprichter en eigenaar van Blue Origin,een firma die in betrekkelijke stilte bezig is met de ontwikkeling van raketten....hoewel dat niet gegarandeerd wil zeggend at zij de lanceringen gaan doen gezien Blue Origin eigenlijk bemande ruimtevaart ambieert....geen draagraketten naar LEO....Om maar te zeggen dat Mr Bezos eigenlijk al "ruimte-entrepreneur " is.....


In ieder geval,eindelijk eens ECHTE concurrentie voor Starlink in aantocht.We mogen veilig aannemen dat Mr Bezos niet heeft zitten wachten op deze goedkeuring om alvast dingen te laten gebeuren.....

kelt
3 augustus 2020, 17:33
Space X is momenteel in het bezit van een vergunning va de FCC om 1 miljoen "terminals" te plaatsen voor de verbinding tussen toekomstige klanten en dat Starlink netwerk.


In juni konden geinteresseerden al hun gegevens opgeven op een starlink website.(let wel,dat was GEEN bestelling,het was een peilen naar de interesse en waarschijnlijk het geografisch inschatten van hun toekomstige klanten).Bestellingen worden pas opgenomen voor die klanten waarvoor het netwerk ook gegarandeerd operationeel kan zijn natuurlijk...maar dat duurt nu geen jaar meer....

Het is een beetje uit de hand gelopen blijkbaar schat SpaceX NU al 700000 van die "enquiriues" als serieus genoeg in dat ze vrezen dat hun 1 miljoen licenties in "een wip en een vlieg" opgebruikt zullen zijn...

Dus vragen ze aan FCC om 5 MILJOEN licenties.....(dat is dus voor de VS alleen hé)


Ik zeg het U,Europa komt ook aan de beurt,en eens zowel Starlink als het Kuiper-netwerk(van Amazon) operationeel gaan zijn zullen er VEEL"peentjes zweten" bij de bestaande ISP's en mogelijk zelfs gsm-netwerk operatoren ...

Micele
6 augustus 2020, 19:24
https://pbs.twimg.com/media/EesSInqUMAELNC3?format=jpg&name=900x900

https://twitter.com/WholeMarsBlog/status/1291145661128163328

cookie monster
6 augustus 2020, 19:33
Wel ....
Ben benieuwd , een aansluitingske , Kwanta kost da ??

Micele
6 augustus 2020, 20:58
Wel ....
Ben benieuwd , een aansluitingske , Kwanta kost da ??

Yep al de eerste die aan geld denkt. :roll:

kelt
8 augustus 2020, 09:18
Interssant te beseffen dat de satellieten die dit jaar gelanceerd werden nog niet allemaal operationeel KUNNEN zijn gezien ze zich,met hulp van hun ingebouwde ionenmotortjes,zachtjes naar hun voorgeschreven positie aan het begeven zijn...Ook het "treintje" dat op 7 augustus gelanceerd werd (allemaal al voorzien van die zonneschermpjes overigens)zal pas laat dit jaar op positie staan...

Micele
8 augustus 2020, 15:07
Via Wiki gaan ze alvast beginnen te testen, commercieel begin zal einde 2021, wslk 2022 zijn.

Product development began in 2015, with the first two prototype test-flight satellites launched in February 2018. A second set of test satellites and the first large deployment of a piece of the constellation occurred in May 2019 when the first 60 operational satellites were launched.[2][9] As of 2020, SpaceX is launching 60 satellites at a time, aiming to deploy 1,584 of the 260 kilograms (570 lb) spacecraft to provide near-global service by late 2021 or 2022.[10]

SpaceX is targeting a private beta service in the Northern United States and Canada by August 2020 with a public beta following in November 2020, service beginning at high latitudes between 44°-52° North.[11][12]

Universalia
8 augustus 2020, 23:09
Wat is het voordeel voor de burger ?

Hoeveel CO2 wordt er bij deze missie gegenereerd ?

Men zal ons nog meer bespieden misschien? :?

cookie monster
9 augustus 2020, 13:40
Yep al de eerste die aan geld denkt. :roll:
Daar draait het feitelijk bij de meerderheid om !!
BTW: Ik ben absoluut geen tegenstander van dit internetproject !!

kelt
14 augustus 2020, 18:32
Hoewel dergelijke zaken door de "beta-testers" (die zich vermoedelijk concentreren in de Amerikaanse Noordwestelijke staten") als "confidentieel" moeten beschouwd worden zijn toch enkele testresultaten "ontsnapt" en in de openbaarheid geraakt.

Het Starlink-netwerk hangt natuurlijk momenteel maar "met haken en ogen" aan elkaar,verre van klaar (met de meeste van de gelanceerde satellieten nog niet eens op de plaats waar ze moeten zijn aangekomen) en letterlijk duizenden die nog gelanceerd moeten worden.

Dan nog zijn de resultaten veelbelovend,met een downloadsnelheid van 60Mbs,upload 14Mbs en een vertraging van 31milliseconden...

Dit is nog verre van de beoogde "gigabit" natuurlijk,maar reeds superieur aan wat blijkbaar nogal wat Amerikanen nog moeten ondergaan op internet-gebied.....

https://arstechnica.com/information-technology/2020/08/spacex-starlink-beta-tests-show-speeds-up-to-60mbps-latency-as-low-as-31ms/?comments=1


De Amerikaanse FCC had altijd al getwijfeld of zo een minisatelliet-netwerk een "latency" van kleiner dan 100 miliiseconden zou halen,wel,nu al zit het Starlink "brokkelnetwerk" daar al onder.Dat belooft als gans de kermis uitgestald zal staan ! :-)

Micele
14 augustus 2020, 19:54
Daar draait het feitelijk bij de meerderheid om !!
BTW: Ik ben absoluut geen tegenstander van dit internetproject !!
De meerderheid die geen internet kan hebben zal enkel op deze manier internet hebben.
Die betalen al zeker wat ze gaan vragen. Veel kan dat niet zijn, wslk goedkoper als een even snelle verbinding via kabel.

Universalia
15 augustus 2020, 16:39
De meerderheid die geen internet kan hebben zal enkel op deze manier internet hebben.
Die betalen al zeker wat ze gaan vragen. Veel kan dat niet zijn, wslk goedkoper als een even snelle verbinding via kabel.

Het is nu al zo erg op het Internet en dan nog meer volk gaan toelaten dat gaat voor problemen zorgen.

Het gaat E. Musk maar om 1 ding en dat heet https://www.animaatjes.nl/smileys/smileys-en-emoticons/geld/animaatjes-geld-47992.gif

Misschien gaat hij slimmer te werk dan bepaalde andere figuren die het voor hem wilden uitproberen en dat is: de wereld veroveren.

Géén haan die erover kraait dat er een massa raketten het heelal ingestuurd worden, milieuverontreiniging??

Kort bochtenwerk klassa A+ of toch niet?

kelt
15 augustus 2020, 17:07
Het is nu al zo erg op het Internet en dan nog meer volk gaan toelaten dat gaat voor problemen zorgen.

Het gaat E. Musk maar om 1 ding en dat heet https://www.animaatjes.nl/smileys/smileys-en-emoticons/geld/animaatjes-geld-47992.gif

Misschien gaat hij slimmer te werk dan bepaalde andere figuren die het voor hem wilden uitproberen en dat is: de wereld veroveren.

Géén haan die erover kraait dat er een massa raketten het heelal ingestuurd worden, milieuverontreiniging??

Kort bochtenwerk klassa A+ of toch niet?

Grappig...alsof streven naar geld met wettelijke middelen een verwerpelijk iets is....

cookie monster
15 augustus 2020, 20:33
De meerderheid die geen internet kan hebben zal enkel op deze manier internet hebben.
Die betalen al zeker wat ze gaan vragen. Veel kan dat niet zijn, wslk goedkoper als een even snelle verbinding via kabel.
Momenteel is een 2-weg-verbinding nog steeds peperduur voor hetgeen men krijgt !!
Schotel + LNB ivm up & download , zendapparatuur ....
https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/broadband-all-satellite
http://www.globaltt.com/en/internet_satellite/Europe.html
https://www.skydsl.eu/en-BE/Personal/Internet-via-satellite?affiliate=IRLADS001&geo_loc=1001021&geo_loc_int=&gclid=EAIaIQobChMI9eOdvPid6wIVGYfVCh2q9gvIEAAYASAA EgLU5_D_BwE
http://internetbysatellite.eu/internet-por-satelite
Ben toch wel benieuwd naar den Elon z'n prijske !!

Micele
16 augustus 2020, 09:09
Ben toch wel benieuwd naar den Elon z'n prijske !!

Als het zoals Elon zijn Tesla Superchargerprijs is vergeleken met Ionity-snellaadprijs is moogt je gerust zijn. :-)

Elons prijs is pakweg 20% goedkoper en je hoeft geen maandabonnement extra te betalen.

cookie monster
17 augustus 2020, 00:40
Afwachten dus ....

Universalia
17 augustus 2020, 08:40
Grappig...alsof streven naar geld met wettelijke middelen een verwerpelijk iets is....

Hopelijk gaat het allemaal met wettelijke middelen. :twisted:

Micele
17 augustus 2020, 10:42
Hopelijk gaat het allemaal met wettelijke middelen. :twisted:SpaceX is geen staatsbedrijf hé. :-)

kelt
7 oktober 2020, 05:49
Met de lancering,gisteren de 6de oktober van alweer 60 satellieten heeft Space X totaal al 775 stuks omhoog gebracht.

Echter,in echte Space X stijl zijn er al 47 stuks,van de eerste versie 0.9, weer omlaag gebracht,waarschijnlijk wegens allerlei functionele problemen en ondertussen (de iteraties gaan ongelofelijk snel) wegens verouderde capaciteit.We mogen nu wel aannemen dat Space X kortelings alle v0.9's,dat zouden er totaal 60 geweest zijn,weer uit dienst zal stellen...

https://spacenews.com/spacex-launches-starlink-satellites-as-it-deorbits-original-ones/


Critici beweren dat Space-X hiermee zijn overeenkomst met de Amerikaanse regelgevende autoriteiten(om te MOGEN lanceren en een communicatienetwerk voor Amerikaanse bodem uitbaten),die ook een minimum betrouwbaarheids/beschikbaarheids garantie moet garanderen, aan het overschrijden is gezien straks toch een hoog percentage van de starlink satellieten die omhoog gebracht worden weer uit dienst zullen zijn,en dat binnen de 2 jaar tijd....Ze gebruiken de momentele,zeer hoge-,"uitvalcijfers" als een voorpselling voor de toekomst....:roll:


De rest van de wereld ziet gewoon een firma die LANCEERT en PROBEERT.....en in ieder geval BEWIJST dat "zwerfsatellieten" uit haar netwerk (bijzonder gevaarlijk gezien de enorme aantallen die gepland zijn) uiterst onwaarschijnlijk zijn....

Berichten ondertussen over het inzetten van het Starlink netwerk in steeds uitgebreidere "beta-tests" blijven goed....

Micele
7 oktober 2020, 11:10
De eerste 60 satellieten v 0.9 waren eigenlijk "proefkonijnen-prototypes" enkel voor een bepaalde beperkte functionaliteit, dat die -overgeblevene- nu "op pensioen" gaan was te verwachten, en dus alles volgens plan.

Starlink v0.9

Op 23 mei 2019 begon SpaceX een serie testsatellieten te lanceren. Aan boord van de Falcon 9 voor vlucht Starlink-1 waren 60 satellieten die als prototypes dienen om de functionaliteit te bewijzen.[2] Deze Starlink v0.9 satellieten hebben nog niet de volledige functionaliteit waarbij de satellieten ook met elkaar kunnen communiceren[3]. Ze zijn wel een stuk kleiner en vooral platter dan de Tintin-satellieten.

Ze zijn zo ontworpen dat ze geen speciale raket-adapter nodig hebben maar op elkaar gestapeld worden. Met een gezamenlijke massa van ongeveer 13.620 kg (227 kg per stuk) is dit de zwaarste vracht die SpaceX tot nog toe lanceerde. Musk meldde overigens dat de vracht een totale massa van 18,5 ton heeft. Waar die resterende 5 ton uit bestaat werd niet gemeld. Er wordt in de media aangenomen dat het om een verstevigde vrachtadapter gaat omdat de standaard vrachtadapter van de Falcon 9 maximaal 10.500 kilogram kan dragen. Op een foto die Elon Musk tweette is te zien dat de neuskegel vrijwel helemaal gevuld is met satellieten (alleen het toelopende gedeelte is niet gebruikt). Deze 60 satellieten werden op een hoogte van 440 km losgelaten en stegen op eigen kracht naar een baan op een hoogte van 550 km.

Op 30 juni hadden 45 satellieten hun baan op 550 km bereikt, 5 stuks klommen nog naar hun baan en er waren nog 5 stuks die tests ondergaan voordat ze die manoeuvre maken. Bij drie van de Starlink v0.9 satellieten ging het contact verloren. Deze zullen vanzelf terugvallen naar de aarde. Twee andere satellieten zullen een deorbit-manoeuvre maken om de buitenbedrijfstelling te simuleren.[4]

Op 22 oktober 2019 verzond Elon Musk voor het eerst een Tweet via een van deze Starlink satellieten.[5]

Op 4 juni 2020 meldde Satelliet-tracker Jonathan McDowell dat van de nog actieve 36 v0.9 satellieten er tussen 21 en 31 mei, 35 stuks hun baan aan het verlagen waren wat erop lijkt te duiden dat ze gaan de-orbiteren.[6]

Micele
7 oktober 2020, 17:30
Het prille succes van Starlink heeft blijkbaar al wat opgeleverd.

https://www.teslarati.com/spacex-starlink-us-military-contract-custom-satellites/

SpaceX has won $149 million from the Space Development Agency (SDA) to leverage the successes of its Starlink constellation and build custom satellites for the US Department of Defense (DoD).

The development comes as no surprise after SpaceX spent more than six months publishing dozens of job openings for satellite design, development, test, and integration engineers with “top secret” security clearance. Thanks to that paper trail, it’s been apparent for quite some time that SpaceX planned to leverage its nascent satellite design and production capabilities to build custom spacecraft – and even entire constellations – for customers outside of the company.

Perhaps less than coincidentally, that capability closely mirrors a growing desire in the US military to return some level of agility, innovation, and affordability to the development and procurement of space systems (mainly satellites and the ground systems needed to control and communicate with them).

Breaking news: SpaceX, L3Harris win Space Development Agency contracts to build missile-warning satellites. SpaceX is developing a new satellite for DoD based on the Starlink design.
https://spacenews.com/spacex-l3harris-win-space-development-agency-contracts-to-build-missile-warning-satellites/

In classic US military fashion, SDA’s contracts appear to mirror DARPA’s (Defense Advanced Research Projects Agency) own Blackjack program. According to DARPA, the “Blackjack program aims to develop and demonstrate the critical elements for a global high-speed network in low Earth orbit (LEO) that provides the Department of Defense with highly connected, resilient, and persistent coverage.” At one point, SDA was seriously considering a role in DARPA’s Blackjack but had no plans to put money where its mouth was as recently as February 2020.

However, in a June 2020 interview, Blackjack project manager Paul Thomas deemed SDA a “very, very awesome partner” that will be directly involved in the launch of two early Blackjack testbed satellites later this year – to be followed by a “subconstellation” (~20 satellites) in 2022.

SDA’s October 5th, 2020 contract awarded SpaceX and L3Harris $149 million and $193 million, respectively, to build four satellites that will spot and track missile launches with wide-field-of-view (WFOV) “overhead persistent infrared” (OPIR) sensors. SDA expects the spacecraft to be ready for launch by September 2022. SpaceX will outsource its OPIR sensors to an unknown company, while L3Harris – already an expert of complex sensor design and production – will build and integrate its own. Bizarrely, DARPA awarded Raytheon $37 million in June 2020 to build and deliver two OPIR sensors for Blackjack satellites by April 2023 – seemingly unrelated to SDA’s October 2020 contract for eight OPIR satellites.
(....)

kelt
7 oktober 2020, 18:51
Het past in de oprichting van de Space Force en de ombouw van de aankoopadministraties met betrekking tot ruimtevaart-acquisities van het Pentagon.
De bedragen die besteed zullen worden,zullen vergelijkbaar zijn met wat nu al gebruikelijk is,mogelijk zelfs verhogen...Maar niet meer in een beperkt aantal mega-grote super satellieten met tig mogelijkheden die tien jaar moeten meegaan.

Neen,dit is het tijdperk van de "expendable" kleine satelliet in een lage omloopbaan,snel bestelbaar,snel lanceerbaar,snel opgebruikt,snel vervangen....
Met vergelijkbare bedragen denken de militairen uioteindelijke VEEL meer resultaten (data,communicatie,telemetrie,sigint) te kunnen verwerven dan met hun gebruikelijke methoden...

Space X met hun integratie horizontaal en vertikaal is steeds beter geplaatst in die markt......"old school" defense contractors als Harris hebben zoefs geen keus meer,ze MOETEN wel partneren met "new space" of ze spelen zelfs niet meer mee.....

Universalia
12 oktober 2020, 11:17
En wat als er zich botsingen voordoen in de ruimte tussen al die toestellen die daar al rondjes liggen te draaien tegen hoge snelheid?

Micele
12 oktober 2020, 12:22
En wat als er zich botsingen voordoen in de ruimte tussen al die toestellen die daar al rondjes liggen te draaien tegen hoge snelheid?
En wat als ze bijna nooit kunnen botsen omdat ze die techniek ingebouwd hebben? :roll:

https://observer.com/2019/09/satellite-space-congestion-spacex-starlink-esa-aeolus/

kelt
13 oktober 2020, 05:53
In de staat Washington,die zich ruim in de "beta-testzone" van het Starlink gebied bevindt hebben brandweerlui al kunnen gebruik maken van het netwerk voor hun hulp-funkties .

In het artikel wordt ook beschreven hoe een geisoleerde stam ,dankzij Starlink,en ondanks het nog niet op volle snelheid werkende Starlink netwerk nu "plotsklaps" in de 21ste eeuw gecatapulteerd is ...

We vergeten soms hoe GROOT de meeste Amerikaanse Staten zijn,zo groot dat het voor "grondoperators" economische niet doenbaar is om "gsm-torens" en bekabeling te gaan leggen en er bijgevolg,in de VS alleen,vele honderduizenden,zoniet miljoenen,mensen nooit de kans zouden hebben om moderne communicatiemiddelen te hebben.Zelfs gemeenschappen van een paar duizend mensen vallen uit de boot wegens hun geisoleerde positie.

https://arstechnica.com/information-technology/2020/10/remote-tribe-says-spacex-starlink-catapulted-them-into-21st-century/?comments=1


We moeten niet speculeren,Starlink zal dat oplossen en tegen redelijke prijzen.

Zo spectaculair waarschijnlijk dat zelfs in gebieden waar die problemen niet spelen mensen zouden kunnen overschakelen naar Starlink eens het kan.Want naar verluid is er een en ander te zeggen over de bestaande Amerikaanse operators...:roll:

Micele
13 oktober 2020, 08:48
En Starlink kan inspringen als het klassieke bodem-internet uitgevallen is door extreme weersomstandigheden en-of door stroompannes.

En nog andere oorzaken: wegenwerken en grondwerken ofzo...
https://www.hln.be/in-de-buurt/brussel/duizenden-telenet-klanten-sinds-gisteren-zonder-internet-en-tv~ad7da065/

Duizenden Telenet-klanten sinds gisteren zonder internet en tv

HAA 19 mei 2020

https://images0.persgroep.net/rcs/-AoXZpyg1yDyyz1qtdvXX6e5BVQ/diocontent/170831520/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8
Allestoringen.be De actuele storingskaart van allestoringen.be kleurt rood door problemen bij Telenet.

Het regent klachten op Twitter over een grote storing bij Telenet. Duizenden klanten in en rond Brussel moeten het sinds gisterenmiddag zonder internet, televisie en vaste telefonie stellen. Oorzaak van het mankement is een vezelkabel die per ongeluk werd doorgeknipt tijdens wegenwerken, bevestigt woordvoerster Isabelle Geeraerts aan HLN. In de loop van de avond zou het probleem opgelost moeten zijn.
ook: https://allestoringen.be/

Uiteraard denkt Universalia daar niet aan... 8O

kelt
25 oktober 2020, 08:37
Tijdens de lancering van de 19de missie de 24ste oktiober werd ook publiek medegedeeld dat Space X en Microsoft een samenwerkingsovereenkomst hebben waarbij MS een van hun cloud-applicaties zal linken aan het Starlink netwerk...


Verder zal ook een afgelegen gemeenschap in Texas (ook zo een immens grote "staat" met grote gaten in de kabel-dekking) opgenomen worden in het "beta-netwerk" waardoor die gemeenschap begin volgend jaar ook enkele tientallen toegangspunten tot breedband netwerk zal hebben (onderandere de school).Anders gezegd,de "beta"-fase van het Starlink netwerk schuift al serieus op naar het Zuiden nu er steeds meer van die satellieten online komen.

filmpjes eenvoudig te vinden op YT natuurlijk.

kelt
28 oktober 2020, 18:48
Blijkbaar worden al mensen die zich als "geinteresseerd" gemeld hebben als klant van het Starlink netwerk (dat dus nog bijlange niet zal kunnen werken als voorzien) benaderd met een offerte (vrijblijvend natuurlijk) om al klant te worden.

https://arstechnica.com/information-technology/2020/10/spacex-starlink-public-beta-begins-its-99-a-month-plus-500-up-front/

Dus 500 dollar voor de decoder,schoteantenne en poot en vervolgens 99 dollar per maand.....er wordt niet gesproken van data-caps....

Er zal ongetwijfeld bij de installatie voor veel mensen wel een paar honderd dollar bijkomen om de schotel ergens passend te bevestigen.Het is nu echt niet mogelijk om reeds gewoon de schotel en decoder gewoon ergens te plaatsen en de schotel zomaar naar de hemel te richten..........nog niet.


Voor wie geen andere mogelijkheden heeft om op enigszins fatsoenlijke snelheid te internetten lijkt dit aanbod reeds redelijk......en we WETEN allemaal wat er in de toekomst gaat gebeuren....

Langs de andere kant ligt de prijs hoog genoeg om geen te overdreven stormloop te veroorzaken op een netwerk dat dit nog niet zou kunnen dragen.....



het was beloofd,eind 2020,het komt er aan.......,enfin voor delen van de VS en Canada dan....

Micele
29 oktober 2020, 12:07
“Better Than Nothing” beta to have speeds up to 150Mbps, latency as low as 20ms.

Er gaan heelwat mensen in de 21e eeuw terechtkomen.

Toch als ze internet willen in niemandsland. In pandemietijden...

kelt
3 november 2020, 07:09
De sets met schoteltjes en decoders gaan de deur uit naar de beta-kandidaten zodra ze maar beschikbaar komen.
Op sociale mediaplatforms beginnen gebruikers ondertussen al hun "unboxing" en "experience" verslagjes te posten.....

https://arstechnica.com/information-technology/2020/11/spacex-starlink-beta-tester-takes-user-terminal-into-forest-gets-120mbps/?comments=1


Het is de bedoeling dat al die beta-testers hun installatietje opstellen op hun geregistreerde gebruiksplaats opdat Space-X leert hoe het ermee gaat maar er zijn al gebruikers die "in de bosjes" wat tests gedaan hebben.Zoals verwacht doe je dat best niet onder een stevige boomkruin gezien het signaal dan onbetrouwbaar wordt.Maar een open plekje is al voldoende.



DIt wordt een revolutie in het ganse internet-gebeuren en de oude "kabel"providers kunnen al beginnen panikeren,hun "busisnessmodel",wereldwijd gebaseerd op monopolies- of ten hoogste duopolies is in dodelijk gevaar! Maandelijks gaan er minstens 50 nieuwe satelliueten omhoog en we mogen inschatten dat er maandelijks een 50-tal eerder gelanceerde satellieten in positie geraken en operationeel gebracht worden. 8-)

kelt
14 november 2020, 08:51
https://arstechnica.com/information-technology/2020/11/spacex-starlink-has-some-hiccups-as-expected-but-users-are-impressed/


De berichten uit het Starlink gebeuren blijven gunstig...Grote aantallen "beta-klanten" zijn het "Better than nothing" netwerk aan het testen.Ja,onregelmatig valt de datastroom nog wel eens uit voor een tijdje maar naarmate meer en meer van die satellieten online komen verbetert dit aanhoudend.

In de commentaren kun je lezen dat er mensen echt VERLANGEN om klant te worden.Voor tamelijk vergelijkbare bedragen hebben ze bij hun huidge providers zelfs SLECHTERE kwaliteit verbindingen en weinig hoop dat het ooit zal verbeteren .Nochtans lijkt het mij dat ze niet allemaal ergens "in the boonies" resideren.


Over het algemeen kan gesteld worden dat de "business case" voor Starlink,het bedienen van de "onderbedienden" ,in eerste instantie mensen die wel het geld hebben maar gewoon geen moderne 2020's service KUNNEN krijgen,...wel,dat die business case geldig is!

Vanaf volgend jaar voorspelt kelt dat enkele van die "providers" gaan beginnen janken in Washington over die "oneerlijk concurrentie" van daarboven en hoe hen daardoor de gelden ontzegd worden om een "immersive and relevant" service te bieden aan steeds meer klanten (die de laatste 20 jaar enkele een grote f*ck You,tesamen met stijgende rekeningen gekregen hebben van diezelfde providers..... :twisted: )

Micele
18 december 2020, 12:04
130 Mbps een kwartiertje na uitpakken (gewoon op de grond), daarvoor hadden ze 60 kbps (soms 3 Mbps)

https://rock95.com/wp-content/uploads/2020/12/pk.jpg

https://i.ytimg.com/vi/61PNQQ1vFBw/mqdefault.jpg

https://www.youtube.com/watch?v=61PNQQ1vFBw&feature=emb_title

Starlink - Pikangikum's Journey

•10.12.2020

How Pikangikum First Nation and SpaceX partnered to bring Starlink Internet to the community and with it, quality of life.

Pikangikum first nation, in de middle of nowhere Canada.

https://en.wikipedia.org/wiki/Pikangikum_First_Nation

Maar toch ~4.500 inwoners die in de 21e eeuw gekatapulteerd worden.

Ik zie de zelfmoordcijfers toch dalen.

Micele
18 december 2020, 13:24
Starlink kan nog apart naar de beurs trekken (als onderdeel van SpaceX)
Geruchten waren er een tijdje geleden.

Moest SpaceX nog extra geld nodig hebben.
Maar blijkbaar staan de investeerders in de rij... (in mei 2019 heeft SpaceX nog 1 miljard opgehaald)

kelt
18 december 2020, 17:52
Amazon heeft ondertussen de toekomstige ontvangstantennes voor zijn "Kuyper"-netwerk getoond.Het ziet er eerder als een grote printplaat met ingewikkelde patronen uit...De bedoeling is dat deze antennes zullen kunnen vervaardigd worden door "gewone" printplaatfabrikanten.

De Starlink-antenne bijvoorbeeld,hoewel zeer compact ,is een vrij ingewikkeld concept....

Nog steeds ziet de top3 van "kleine communicatie satellietuitbaters" er uit als volgt:

1)Starlink (Space X) met nu mogelijk al 900 satellieten omhoog en reeds in zijn Beta-testfase bij steeds meer klanten

2)One Web ,met enkele tientallen satellieten omhoog,net uit het failliet teruggebracht en met enkele alfa-teststations

3) Kuyper(Amazon),met geen enkele satelliet omhoog,maar blijkbaar wel ver ontwikkelde methodes en prototypes van ontvangsttoestellen,en uiterst discreet omtrent lanceerkontrakten...

Nummer 3 zal,vermoed ik,toch snel over nummer 2 gaan springen,gezien de immens diepe zakken van Mr Bezos.Bemerk dat hij ook een raketbusiness (Blue Origin) opbouwt maar daarvan lijken de raketten ongeschikt om communicatiesatellietjes te lanceren....

ER zijn nog vele andere firma(s,sommigen met wel 50 microsatellieten omhoog,maar deze houden zich bezig met foto-,radar etc.....waarnemingen of met communicatie voor heel specifieke doelgroepen...

kelt
29 december 2020, 09:07
De tegenaanval is begonnen.Concurrent Viasat,die door het Starlink netwerk,en binnen niet al te lange tijd ongetwijfeld door OneWeb en het Kuyper netwerk opzij gezet zal worden heeft procedures gestart via de Amerikaanse FCC om ,te beginnen met Starlink,een nauwkeurige "environmental" studie te laten doen en tevens de "uitzondering" die satellieten en hun lancering totnogtoe genoten hiervan te stoppen.

Dit naar aanleiding van de recente uitbreiding die Starlink gevraagd had via de FCC voor 3000 satellieten extra.

https://spacenews.com/viasat-asks-fcc-to-perform-environmental-review-of-starlink/

Er kan natuurlijk geen twijfel zijn dat het op steeds grotere schaal uitvoeren van lanceringen en ,inderdaad,het jaarijks op steeds grotere schaal opbranden van uitgewerkt materiaal in de atmosfeer enige gevolgen zal hebben....


Allemaal kompleet bespottelijk echter vergeleken met het dagelijks starten van een paar miljard motorvoertuigen en het is nog even wachten op de heropstart van het Internationale vliegverkeer,en die reusachtige twee-tact diesels van de scheepvaart.DAT zijn pas vervuilers.

Maar goed,ondertussen zien we een zielig kantje aan de meestal toch flexibeler werkende Amerikaanse manier van zakendoen....

Ook via de "advokatuur" en gebruikmakend van een steeds loggere regelgeving wordt daar aan "zakendoen" gedaan......
In Europa weten we wat dat betekent....STILSTAND!

Viasat dreigt nu heel binnenkort een grote "looser" te worden in die ganse business en we zien hoe ze het gaan spelen....vertragen,hinderen,duurder maken.....

Benieuwd of Jeff Bezos zich gaat beginnen bemoeien natuurlijk.Juridische en wetgevende zever dreigt ook ZIJN project (Kuyper) te stoppen nog voor het begonnen is.

Micele
29 december 2020, 14:10
De tegenaanval is begonnen.Concurrent Viasat,die door het Starlink netwerk,en binnen niet al te lange tijd ongetwijfeld door OneWeb en het Kuyper netwerk opzij gezet zal worden heeft procedures gestart via de Amerikaanse FCC om ,te beginnen met Starlink,een nauwkeurige "environmental" studie te laten doen en tevens de "uitzondering" die satellieten en hun lancering totnogtoe genoten hiervan te stoppen.

Dit naar aanleiding van de recente uitbreiding die Starlink gevraagd had via de FCC voor 3000 satellieten extra.

https://spacenews.com/viasat-asks-fcc-to-perform-environmental-review-of-starlink/

Er kan natuurlijk geen twijfel zijn dat het op steeds grotere schaal uitvoeren van lanceringen en ,inderdaad,het jaarijks op steeds grotere schaal opbranden van uitgewerkt materiaal in de atmosfeer enige gevolgen zal hebben....


Allemaal kompleet bespottelijk echter vergeleken met het dagelijks starten van een paar miljard motorvoertuigen en het is nog even wachten op de heropstart van het Internationale vliegverkeer,en die reusachtige twee-tact diesels van de scheepvaart.DAT zijn pas vervuilers.

Maar goed,ondertussen zien we een zielig kantje aan de meestal toch flexibeler werkende Amerikaanse manier van zakendoen....

Ook via de "advokatuur" en gebruikmakend van een steeds loggere regelgeving wordt daar aan "zakendoen" gedaan......
In Europa weten we wat dat betekent....STILSTAND!

Viasat dreigt nu heel binnenkort een grote "looser" te worden in die ganse business en we zien hoe ze het gaan spelen....vertragen,hinderen,duurder maken.....

Benieuwd of Jeff Bezos zich gaat beginnen bemoeien natuurlijk.Juridische en wetgevende zever dreigt ook ZIJN project (Kuyper) te stoppen nog voor het begonnen is.
Lijkt sterk op een poging van Trump om nog president te blijven. lol

De reacties op dat Trumpisme: (E.Musk kon niet uitblijven)

https://twitter.com/SpaceNews_Inc/status/1343678379116130305
Former SN9 stand designer @TonyTran999
· 12 u Als antwoord op @SpaceNews_Inc en @fighteer1

I can't wait for @ViasatInc bankrupt, they deserved it because of shitty action like that....Elon Musk @elonmusk ·1 u
Als antwoord op @SpaceNews_Inc

Starlink “poses a hazard” to Viasat’s profits, more like it. Stop the sneaky moves, Charlie Ergen!

kelt
29 december 2020, 16:18
Die "aanval" is natuurlijk zorgvuldig getimed op een moment dat Starlink op een zeer hoog kostenniveau zit,een hoog verwachtingspatroon gecreeerd heeft en op slechts enkele maanden staat van het "officialiseren" naar gewone dienst van dat deel van het netwerk dat al omhoog hangt...


Het is eigenlijk de oude smeerlapperij die bedrijven met te veel "niet produktief" (juridisch en marketing) personeel doen ..... legale spitsvondigheden zoeken om een concurrent voetje te lichten in plaats van gewoon dingen te bouwen die de klanten nuttig vinden en ervoor willen schuiven...

Het is inmiddels al niet meer de eerste "crisis" die Elon meemaakt in zijn carriere...:roll:

Micele
29 december 2020, 16:52
Starlink heeft toch bewezen dat hun satellieten bestuurbaar zijn en zich automatisch corrigeren bij botsingsgevaar.

Starlink heeft al de vergunning voor 12.000 extra sattelieten.

En hebben een aanvraag ingediend voor 30.000 satellieten extra.
https://spacenews.com/spacex-submits-paperwork-for-30000-more-starlink-satellites/

Komt in orde. :-)

De schoofzak
29 december 2020, 17:34
Ik veronderstel dat in een flink aantal ontwikkelingslanden, men al gestopt is met investeren in vaste telefonie voor afgelegen gebieden, door de opkomst van de technologie van de gsm.

Wel, die technologie van de gsm wordt 'verouderd' als men volop gebruik zal kunnen maken van starlink.

Micele
29 december 2020, 17:42
Ik veronderstel dat in een flink aantal ontwikkelingslanden, men al gestopt is met investeren in vaste telefonie voor afgelegen gebieden, door de opkomst van de technologie van de gsm.

Wel, die technologie van de gsm wordt 'verouderd' als men volop gebruik zal kunnen maken van starlink.
Geen masten en kabels meer nodig. De bewoonde wereld krijgt meer mogelijkheden. Zelfs vanuit een tent in de Sahara. Of een bootje midden in de stille oceaan.

Ook de www.boomklimmers (https://www.telegraaf.nl/nieuws/210034008/student-moet-hoge-boom-in-om-online-les-te-kunnen-volgen) worden verleden tijd, over heel de wereld (https://www.bekijkdezevideo.nl/video/26384/coronavirus:-hij-klimt-elke-dag-in-een-boom-om-wifi-te-ontvangen-en-online-de-lessen-van-de-universiteit-te-volgen#:~:text=eiwitten%2C%20ze%20kunnen%E2%80%A6-,Coronavirus%3A%20hij%20klimt%20elke%20dag%20in%20 een%20boom%20om%20wifi,van%20de%20universiteit%20t e%20volgen&text=Dus%20ondanks%20dat%20hij%20geen,online%20les sen%20te%20kunnen%20volgen)

kelt
1 januari 2021, 13:11
Bericht uit de bosjes.....(ergens in het Noordwesten van de VS (Oregon,Washington,Alaska???)

https://www.youtube.com/watch?v=igtN49I1CtM

Dit is EXACT het soort "eerste klant" dat Starlink zoekt.Geen arme mensen,maar mensen die best "vergelijkbare" prijzen voor een ietwat behoorlijke internetverbinding willen betalen als andere mensen,maar het in hun woonplaats amper of niet kunnen krijgen.

Bemerk dat dit binnen niet al te lange tijd evengoed temidden de "megasteden" kan zijn waar het een even groot probleem is.Het "kabelnetwerk" KAN gewoon niet volgen en met "Wifi-overal" los je niet alles op......



Bemerk ook dat door het "microgolf-gebied" waar deze zender/ontvanger antenne mee werkt men inderdaad best de antenne "weg" zet van de plaats waar je woont en werkt...


In zijn geval zou ik me ook zorgen maken over nieuwsgierige "bosbeesten"..... :?

Micele
1 januari 2021, 15:24
Adhv Tesla, SpaceX, Starlink, ... kan men goed begrijpen dat de E-Musk startups volwassen geworden zijn, en eindelijk deze 21e eeuw die naam waard gaan maken.

Geen wonder dat het Tesla-aandeel door hun particuliere believers zo hoog gehouden wordt en alvast naar Apple-waardes gaat stijgen. Cash heeft Tesla genoeg en dat wordt onmiddelijk geïnvesteerd. Shanghai, Berlijn, Texas, India zou nu ook komen.

Deze particuliere investeerders gaan alvast long blijven en hun tsla-aandelen niet zo rap verkopen.

De Tesla-shortspeculanten daarentegen zouden 2020 voor $38 miljard hun broek gescheurd hebben. Bij Apple was dat "maar" $7 miljard.

https://www.marketwatch.com/story/apple-cost-short-sellers-7-billion-this-year-but-theres-a-stock-that-was-much-more-brutal-for-the-bears-11609429196?mod=mw_quote_news

Apple cost short sellers $7 billion this year, but there’s a stock that was much more brutal for the bears

Published: Dec. 31, 2020 at 10:39 a.m. ET By Shawn Langlois

‘The big thing about Tesla as opposed to any other stock is that the vast majority of retail shareholders will never be sellers’

There are the giddy “Teslanaires” who understandably will talk your ear off about how amazingly well they’ve done over this year, and then there’s the other, much darker, side of the trade.

Those betting against Elon Musk.

According to S3 Partners, short sellers lost more on Tesla than they did on any other company. And it’s not remotely close. We’re talking billions and billions more.

This “is not only the largest mark-to-market loss for any stock this year,” S3 managing director Ihor Dusaniwsky told Bloomberg News, but “the largest yearly mark-to-market loss I have ever seen.”

In total, Tesla bears racked up in excess of $38 billion in mark-to-market losses as the stock exploded for a gain of more than 700% this year. The next biggest money loser for the short shellers? Apple at almost $7 billion, S3 reported.

Amid the carnage, there are a lot fewer Tesla shorts these days, with short interest dropping to 6% of the float from 20% a year ago. Kynikos Associates founder, Jim Chanos, for instance, revealed to Bloomberg earlier this month that betting against the stock has been “painful” and that he reduced the size of his short position in his hedge fund.

“The short squeeze has been going on all year. It’s been an angled straight line down,” S3’d Dusaniwsky explained to Bloomberg. “The big thing about Tesla as opposed to any other stock is that the vast majority of retail shareholders will never be sellers. They love the stock, they love the car, they love Elon Musk and they are adamant long shareholders.”
Vertalen hoeft niet...

reservespeler
1 januari 2021, 15:28
Adhv Tesla, SpaceX, Starlink kan men goed begrijpen dat de E-Musk startups volwassen geworden zijn, en eindelijk deze 21e eeuw die naam waard gaan maken.

Geen wonder dat het Tesa-aandeel door hun particuliere believers zo hoog gehouden wordt en alvast naar Apple-waardes gaat stijgen. Cash heeft Tesla genoeg en dat wordt onmiddelijk geïnvesteerd. Shanghai, Berlijn, Texas, India zou nu ook komen.

Deze particuliere investeerders gaan alvast long blijven en hun tsla-aandelen niet zo rap verkopen.

De Tesla-shortspeculanten daarentegen zouden 2020 voor $ 38 miljard hun broek gescheurd hebben. Bij Apple was dat maar $ 6 miljard.

Waar kun je dat kopen?

kelt
12 januari 2021, 18:58
Het heeft verrassend lang geduurd maar in Rusland is al medegedeeld dat Russische burgers die "betrapt" zullen worden op het gebruik van "Amerikaanse" internetdiensten uit de ruimte evengoed zullen vallen onder de reeds bestaande wetgeving van internettoegang en fikse boetes zullen mogen tegemoetzien....Russen kunnen namelijk niet zomaar "op het internet" anders dan strikt via Russische "doorgangen"....

https://www.standaard.be/cnt/dmf20210111_97976055

Rusland zou ook "werken" aan een eigen soort "Starlink" netwerk,maar dat zal,zoals zowat alle grote ruimtevaart toekomstdromen niet meer blijven dan een droom....De centen zijn in Rusland al LANG op....Soyuz systemen verkopen en verhuren zolang die nog relevant zijn,meer zit er niet meer in.Ik geef het nog 10 jaar en Rusland zal grotendeels stoppen met ruimtevaart....:-(




Nu is het even wachten op de Chinezen.Maar uiteraard zijn die WEL in staat hun eigen versie van Starlink te verzorgen...Misschien mogen de Russen wel meedoen en high-tech dichtingsringetjes of zo leveren....:?

Kodo Kodo
13 januari 2021, 07:28
Starlink heeft al de vergunning voor 12.000 extra sattelieten.



Die vergunning is niet afkomstig van de eigenaar van de ruimte. Dus hopelijk worden al die satellieten eens afgeschoten zoals het hoort.

Micele
14 januari 2021, 22:44
Het ziet er goed uit voor Starlink.

Volgens een rondvraag kunnen tot 51% van de Amerikanen ervoor kiezen.

https://www.teslarati.com/spacex-starlink-50-percent-usa-adoption-survey/

https://www.teslarati.com/wp-content/uploads/2021/01/starlink-survey.png

January 14, 2021

A recent survey has determined that over half of Americans are ready to switch to SpaceX’s Starlink satellite internet service. This was despite only 5% of internet subscribers in the United States being connected via satellite today.

The study was conducted by Reviews.org, which asked respondents whether they would consider getting on board with Starlink once the satellite internet service is fully set up. As it turns out, over half of those surveyed stated that they’d be signing up for the Starlink Beta program, despite the $499 cost of the satellite dish and the service’s current $99 per month fee.

Interestingly enough, 55% of the study’s respondents who do not use satellite internet today noted that they would stay with Starlink permanently if the system’s connection was faster, even if its price was higher than their current internet service provider. Over 40% of the respondents also stated that they would stay with Starlink if SpaceX would allow subscribers to make payments on the satellite system instead of an upfront $499 fee.

Average internet costs in the United States today stand at 57.2 Mbps for about $65 per month, which translates to a $1.13 per Mbps rate. Starlink is more expensive at $99 per month, but considering that the system provides average speeds of 103.1 Mbps at its present state, SpaceX’s satellite system is actually cheaper on a per Mbps basis.

What really sets Starlink apart from current internet service providers in the United States is its low latency, which allows the system to perform much closer to what subscribers receive with cable internet. Current Starlink latency averages 39 milliseconds with download speeds of about 79.5 Mbps as of October 2020. This is over three times the best download speed offered by Starlink’s closest competitor, fellow satellite internet provider Viasat.

kelt
26 januari 2021, 23:28
Tussen die "monsterlancering" (143 satellieten ) van enkele dagen geleden zaten ook 10 eigen "Starlink" satellieten van Space X.
Maar het waren 10 "specialllekes",namelijk voorzien van lasers waarmee ze onderling communiceren.In hun polaire positie hebben satellieten namelijk weinig kans om communicatie te hebben met grondstations (waarvandaan "het internet" moet komen nietwaar,want dat wordt op Aarde "gemaakt",niet in de ruimte....nog niet)...

Doordat ze met elkaar direct communiceren via laser kan deze nieuwste soort Starlinks satellieten ook op zichzelf dienst doen als relaisstation.

"de baas" beweert dat binnen niet al te lange tijd alle gelanceerde starlink satellieten van dit "laser"type zullen zijn....

We zijn geen 3 jaar verder,en we zien al minstens de 3de iteratie van de "Star-link" satellieten....


https://arstechnica.com/information-technology/2021/01/spacex-adds-laser-links-to-starlink-satellites-to-serve-earths-polar-areas/

kelt
5 februari 2021, 22:25
SPace-X heeft voor hun Starlink-netwerk bij de Amerikaanse FCC een ganse reeks extra vergunningen aangevraagd.(in sommige Amerikaanse staten gaan ze die nodig hebben om uberhaupt hun starlink-service te MOGEN aanbieden).


Maar interessant is te vernemen dat ze ook plannen om via hun satellieten een "basis-telefoonservice" aan te bieden,(tegen "vergelijkbare" prijzen)alsook willen aanbieden nood-telefonie netwerk te zijn en zelfs denken aan consumer-apparatuur met batterij-backup voor die telefonische mogelijkheden.....

Er gaan er een paar niet gelukkig zijn........:|


https://arstechnica.com/information-technology/2021/02/spacex-plans-starlink-phone-service-emergency-backup-and-low-income-access/?comments=1

kelt
10 februari 2021, 06:50
De Amerikaanse overheid geeft ongeveer 9 miljard dollarkes uit via de FCC als een vorm van steun om ISP's "toe te laten" de toegang tot moderne communicatiemiddelen voor iedere Amerikaan,overal op Amerikaans grondgebied,te garanderen.


Dergelijke sommen werden totnogtoe verdeeld onder een beperkt clubje.De meningen over de resultaten daarvan zijn verdeeld.Nogal wat gebruikers,zonder keuze,zijn simpelweg op telecomgebied 20 jaar achter geraakt,hoewel ze niet eens zo afgelegen wonen.Anderen (de ISP's),vinden zulke hemelse manna-stromen fantastisch natuurlijk,het schept "aandeelhouderswaarde"...


Maar recent heeft Space X zowat 900 miljoen dollar van de laatste ronde gekregen met de belofte dat hun Starlink systeem zal voldoen..

https://arstechnica.com/tech-policy/2021/02/isps-step-up-fight-against-spacex-tell-fcc-that-starlink-will-be-too-slow/

Enorme paniek bij een oude club van kleinere telco's die zich blijkbaar zeer algemeen verenigd hebben in een claim dat Starlink binnen 7 jaar (BINNEN ZEVEN JAAR) niet zal kunnen voldoen aan de gestelde vereisten...


Ondertussen begint Starlink ook "gewone" klanten te aanvaarden op hun netwerk,zij het beperkte aantallen verdeeld over een aantal staten..


Ironisch dat het eerst de "kleine telco's" zijn die de druk van Starlink zullen voelen,maar het is wat het is.ZIJ hebben een reusachtig gat in de markt gelaten,zo gigantisch dat er zelfs duizenden en duizenden satellieten voor kunnen gelanceerd worden!!!

Micele
10 februari 2021, 10:58
De Musk-bedrijven-bashers zullen er alweer gefrustreerd bijlopen.

Starlink zal very likely een beursgenoteerd bedrijf worden, eens "het geld begint te rollen".

https://www.thestar.com.my/tech/tech-news/2021/01/22/musk-targets-telecom-for-next-disruption-with-starlink-internet
22 Jan 2021
Musk targets telecom for next disruption with Starlink Internet

Musk richt zich op telecom voor de volgende verstoring met Starlink Internet

Elon Musk werd deze maand 's werelds rijkste persoon door de wereldwijde auto-industrie op zijn kop te zetten en zwaargewichten in de ruimtevaart te ontwrichten met herbruikbare raketten. Nu richt hij zijn zinnen op een ander bedrijf dat wordt gedomineerd door diepgewortelde gevestigde exploitanten: telecommunicatie.

Musk's Space Exploration Technologies Corp heeft meer dan 1.000 satellieten gelanceerd voor zijn Starlink-internetservice en registreert vroege klanten in de VS, het VK en Canada. SpaceX heeft investeerders verteld dat Starlink op zoek is naar een stuk van een markt van US $ 1 biljoen (RM4,03 biljoen) die bestaat uit internet tijdens de vlucht, maritieme diensten, vraag in China en India - en landelijke klanten zoals Brian Rendel.

Rendel werd in november Starlink-tester na jarenlang te hebben geworsteld met trage internetsnelheden op zijn boerderij van 160 hectare met uitzicht op Lake Superior in het Upper Peninsula van Michigan. Nadat hij ongeveer $ 500 (RM2.021) voor de apparatuur had betaald, arriveerde FedEx met een platte schotel en antenne. Voor $ 99 (RM400) per maand krijgt Rendel nu snelheden van 100 megabytes per seconde voor downloads en 15 tot 20 voor uploads - veel sneller, zegt hij, dan zijn vorige internetprovider.

"Dit is een gamechanger", zegt Rendel, een geestelijke gezondheidsadviseur, die nu gemakkelijk films kan kijken en vergaderingen met cliënten kan houden via Zoom. "Het geeft me het gevoel dat ik weer deel uitmaak van de beschaving."

Al maanden lanceert SpaceX Starlink-satellieten op zijn Falcon 9-raketten in batches van 60 tegelijk, en de 17e Starlink-lancering was op 20 januari. Er zijn nu ongeveer 960 functionerende satellieten in een baan om de aarde, wat een tijdperk van megaconstellaties inluidt die hebben geleid tot zorgen over visuele vervuiling voor astronomen.

Maar de Starlink-array in een lage baan om de aarde, dichter bij de planeet dan traditionele satellieten, is voldoende om SpaceX in staat te stellen diensten uit te rollen over een groot deel van Noord-Amerika en het VK. Naarmate SpaceX meer satellieten uitzendt, zal het dekkingsgebied toenemen, waardoor het potentiële klantenbestand - en de inkomstenstroom - na de beginfase van vandaag wordt uitgebreid.

SpaceX reageerde niet op een verzoek om commentaar.

"Het grote probleem is dat mensen tevreden zijn met de service en de economie van Starlink in vergelijking met andere alternatieven", zegt Luigi Peluso, algemeen directeur bij Alvarez & Marsal, die de luchtvaart- en defensie-industrie volgt. "SpaceX heeft de levensvatbaarheid van hun oplossing aangetoond."

Vorig jaar zei Gwynne Shotwell, Chief Operating Officer van SpaceX, dat Starlink een bedrijf is dat SpaceX - een van de meest gewaardeerde door durfkapitaal gesteunde bedrijven in de VS - waarschijnlijk zal lanceren en openbaar zal maken. Dat bungelt de mogelijkheid dat een andere Musk-onderneming aandelen aanbiedt na de sensationele beurswinsten van vorig jaar door Tesla Inc.

Starlink krijgt te maken met veel concurrentie. Hoewel glasvezelkabel algemeen als te duur wordt beschouwd om in afgelegen regio's en veel landelijke locaties te leggen, wordt verwacht dat cellulaire connectiviteit grote vooruitgang zal boeken met 5G en vervolgens met 6G. Ondertussen worden een aantal innovatieve pogingen ontwikkeld om cellulair uit te breiden naar niet-bediende gebieden door andere welgestelde bedrijven zoals Facebook Inc.

"Er zullen altijd vroege Starlink-gebruikers zijn die denken dat alles van Elon Musk cool is", zegt John Byrne, telecomanalist bij GlobalData. "Maar het is moeilijk om te zien dat het traject van de satelliet gelijke tred houdt met de verbeteringen die met mobiel internet worden geleverd."

Risico op congestie

SpaceX, gevestigd in Hawthorne, Californië, staat vooral bekend om het lanceren van raketten voor wereldwijde satellietoperators, het Amerikaanse leger en NASA. Vorig jaar schreef SpaceX geschiedenis door als eerste privébedrijf astronauten naar het internationale ruimtestation te vliegen.

Starlink markeert SpaceX 'eerste uitstapje naar een echt consumentgericht product. Het behouden van een sterke service terwijl het klantenbestand groeit, is iets dat SpaceX nog nooit eerder heeft geprobeerd.

"Zoals elk netwerk zal Starlink lovende recensies krijgen terwijl het onderbenut blijft", aldus analist Jim Patterson. "Het zal echter worden uitgedaagd met dezelfde congestieproblemen als hun leeftijdsgenoten terwijl ze hun basis uitbreiden."

Aan de andere kant zegt SpaceX dat de service zal verbeteren naarmate er meer infrastructuur wordt opgebouwd.

"Naarmate we meer satellieten lanceren, meer grondstations installeren en onze netwerksoftware verbeteren, zullen de datasnelheid, latentie en uptime allemaal dramatisch verbeteren", zei Kate Tice, een senior engineer bij SpaceX, in een livestream van een Starlink-missie in november.

Fan ijver

Starlink maakt zich op voor een groot 2021 en neemt software-ingenieurs, klantenondersteuningsmanagers, een verkoopdirecteur en een landlanceringsmanager in dienst.

De fan-ijver die Tesla-auto's zo populair maakte bij consumenten en particuliere beleggers, strekt zich uit tot Starlink. Facebook-groepen, Reddit-threads en Twitter staan vol met rapporten van vroege klanten die afbeeldingen van hun downloadsnelheden delen. You Tube heeft video's van mensen die hun Starlink-schotel “unboxen” en de initiële installatie doorlopen.

Ross Youngblood woont in Oregon en werkt op afstand als ingenieur voor een technologiebedrijf in San Jose. Hij is eigenaar van een Tesla Model X en volgt All Things Musk behoorlijk goed. Hij kreeg Starlink voor Thanksgiving.

"Ik heb het gewoon allemaal aangesloten en het begon te werken", zei Youngblood. "Het zal erg storend zijn, en ik denk niet dat genoeg mensen opletten."

Veel andere klanten wachten in de coulissen. In december kende de Federal Communications Commission SpaceX 885,5 miljoen dollar (3,58 miljard RM) toe aan subsidies als onderdeel van een bredere inspanning om breedband beschikbaar te maken voor meer dan 10 miljoen Amerikanen op het platteland. SpaceX zal zich concentreren op 35 staten, waaronder Alabama, Idaho, Montana en Washington.

‘Verouderende infrastructuur’

"We kunnen geen geld blijven gooien voor verouderde infrastructuur", zegt Russ Elliot, directeur van het Washington State Broadband Office. “Met Starlink kun je overal zijn. De kosten voor het bouwen in diepe landelijke of dure gebieden zijn nu minder een probleem met deze technologie als optie. "

Al vroeg in de coronaviruspandemie bracht Elliot SpaceX in contact met leden van de Hoh Tribe in het verre westen van Washington. De Indiaanse gemeenschap had jarenlang geworsteld om supersnel internet naar hun afgelegen reservaat te brengen, dat ongeveer 1000 hectare beslaat en 23 huizen heeft. Kinderen hadden moeite om toegang te krijgen tot leren op afstand en de internetverbindingen waren zo traag dat het downloaden van huiswerk de hele dag in beslag kon nemen.

"SpaceX kwam naar voren en katapulteerde ons zojuist de 21e eeuw in", zei Melvinjohn Ashue, een lid van de Hoh Tribe, in een korte video geproduceerd door het Washington State Department of Commerce.

In een telefonisch interview zei Ashue dat het eerste dat hij deed toen hij verbinding maakte met Starlink, het downloaden van een lange film was: Jurassic Park. Nu hebben de meeste huishoudens van de reservering Starlink, waardoor gezinnen niet alleen toegang hebben tot online scholing, maar ook tot medische afspraken en online vergaderingen.

“Internettoegang is een hulpprogramma. Het is niet langer een luxe '', zegt Maria Lopez, de vice-voorzitter van de stam. Lopez zei dat Starlink gemakkelijk aan te sluiten was. Het engste was om een ladder op te klimmen om de schotel op haar dak te zetten.

"Af en toe zal het glitchen," zei ze. "Maar het start zichzelf snel opnieuw op." - Bloomberg

Starlink op de beurs, zal nog wat meer luchtbel-bleiters geven op het forum, vooral die niet weten waarom. :cheer:

Micele
11 februari 2021, 18:25
Ruimtemap met licht bewegende satelieten van Starlink. (als je inzoomt en aanklikt krijg je ook de hoogte, meestal ca. 550 km).

https://satellitemap.space/

Soms een rijtje Starlinks die nog uitgezet worden... (momenteel "boven" Oost-Afrika op weg "boven" India of verder naar het Oosten)

Rechts de tabel met Gateway-stations op aarde, aanklikken en je hebt google-map view.

Micele
22 februari 2021, 23:28
Starlink gaat dit jaar nog naar ~300 Mbps en ~20 ms latency.

https://www.teslarati.com/starlink-2x-speed-update-elon-musk/

@elonmusk

Speed will double to ~300Mb/s & latency will drop to ~20ms later this year

9:13 AM · Feb 22, 2021

@elonmusk

Most of Earth by end of year, all by next year, then it’s about densifying coverage.

Important to note that cellular will always have the advantage in dense urban areas.

Satellites are best for low to medium population density areas.

9:53 AM · Feb 22, 2021

kelt
3 maart 2021, 06:51
Dish...een firma dat een 5G-satellietnetwerk wil ontwikkelen in de 12GHz-band is ook begonnen met "legale wegversperringen" te proberen opwerpen tegenb Starlink.Het STarlink netwerk zit evengoed in het 12GHz spectrum en Dish vreest nu interferentie tegen dat zij hun netwerk omhoog brengen....(ooit,eens,misschien....)


https://arstechnica.com/tech-policy/2021/03/spacex-slams-dishs-baseless-attempt-to-block-starlinks-fcc-funding/?comments=1


Het gaat al lang niet meer om het verhinderen dat Starlink subsisidies (over de 800 miljoen dollar) zou krijgen voor het uitrollen van breedband toegang tot communicatie voor "underserved area's" in de VS...(EXACT wat het Starlink netwerk NU al aan het doen is overigens op plaatsen waar dat MAG).......Het zijn firmas met jaren vertraging in het lanceren van satellietnetwerken zowel als de "kabel-exploitanten" die in een ware paniek zijn (ze WETEN dat Starlink uiteindelijk ook de dichtbevolkte gebieden van de VS zal penetreren) en zijn nu ganse bataljons advokaten aan het uitsturen.In Verschillende Amerikaanse staten MAG Starlink zijn diensten niet aanbieden zonder juist die toestemming om afgelegen gebieden te bedienen (en bijgaande subsidie)......Go Figure....men spreekt soms over "Europa" als kapotgemaakt door de staat en "kortgesloten" legaliteitjes,maar in de VS kunnen ze er ook van... :roll:

cookie monster
3 maart 2021, 21:36
de 12GHz-band
De Ku-band 10,7 - 12,75 Ghz wordt voor DTH satelliet TV gebruikt !!
DTH: Direct To Home , o.a. FTA , TV Vlaanderen , Joyne TV , CanalDigitaal !!
In de C-band heeft men ook al en stukje moeten afgeven , nl 3,5 Ghz tot 3,7 Ghz !!

Micele
3 maart 2021, 22:08
De Ku-band 10,7 - 12,75 Ghz wordt voor DTH satelliet TV gebruikt !!
DTH: Direct To Home , o.a. FTA , TV Vlaanderen , Joyne TV , CanalDigitaal !!
In de C-band heeft men ook al en stukje moeten afgeven , nl 3,5 Ghz tot 3,7 Ghz !!
Starlink antennes kunnen kiezen tussen Ku-/Ka-/E-banden

https://en.wikipedia.org/wiki/Starlink
Equipment
Ku-, Ka-, and E-band phased array antennas

Ku-band: 12 - 18 Ghz
Ka-band: 26,5 - 40 Ghz
E-band: 60-90 Ghz

https://en.wikipedia.org/wiki/E_band_(waveguide)
The waveguide E band

In June 2020, SpaceX applied for use of the E-Band in the Starlink Gen2 constellation. Generation 2 Starlink Gen2 satellites will include 71 - 79 GHz and 81 - 86 GHz operational frequencies.[4]

cookie monster
3 maart 2021, 22:35
71 - 79 GHz & 81 - 86 GHz , hoge frequenties , mooi :-)

kelt
9 maart 2021, 06:41
Naarmate het aantal beschikbare satellieten verder vergroot (met minimum 60 per maand erbij ) rolt ook de geografische zone waar met Starlink gewerkt kan worden,en tegen geleidelijk groter wordende datasnelheid,verder uit over de kaart van de America's.

Ondertussen is aan de FCC autoriteiten de toestemming gevraagd om Starlink ook te mogen toepassen op "bewegende Aardse stations".....(in mensentaal: voertuigen allerlei)


https://www.theverge.com/2021/3/8/22319761/spacex-starlink-fcc-internet-cars-boats-aircraft


De baas heeft al gezegd dat het Starlink station momenteel te groot is voor toepassing in de Tesla automodellen,maar dat in vrachtwagens,campers en op vaartuigen er mogelijkheden genoeg zijn....

Micele
9 maart 2021, 12:08
Naarmate het aantal beschikbare satellieten verder vergroot (met minimum 60 per maand erbij ) rolt ook de geografische zone waar met Starlink gewerkt kan worden,en tegen geleidelijk groter wordende datasnelheid,verder uit over de kaart van de America's.

Ondertussen is aan de FCC autoriteiten de toestemming gevraagd om Starlink ook te mogen toepassen op "bewegende Aardse stations".....(in mensentaal: voertuigen allerlei)


https://www.theverge.com/2021/3/8/22319761/spacex-starlink-fcc-internet-cars-boats-aircraft


De baas heeft al gezegd dat het Starlink station momenteel te groot is voor toepassing in de Tesla automodellen,maar dat in vrachtwagens,campers en op vaartuigen er mogelijkheden genoeg zijn....

FCC zal wel niets te zeggen hebben over internationale wateren, en sowieso niets over het buitenland.

In Rusland willen ze al boetes opleggen aan diegene die Starlink gebruikt vanuit Russisch territorium:
https://www.extremetech.com/extreme/319197-russia-might-issue-fines-for-using-spacex-starlink-internet-service

- - - - - - -

De wereld gaat veel kleiner worden voor gemeenschappen en bedrijven in niemandsland, zoals het Canadese FSET.

Starlink-satellietinternet komt eraan

Lasers, 300Mbit/s en veel onzekerheden

09-03-2021 • 06:00

Wie wil er een internetsnelheidsverhoging met een factor 43? Voor de meeste adressen in bijvoorbeeld Nederland is dat ondenkbaar en onnodig. Maar het is een heel ander verhaal als je woont in een afgelegen gemeenschap met weinig voorzieningen, de nodige sociaal-economische problemen en een weinig stabiele internetsnelheid van 3Mbit/s of soms nog veel lager. Tot voor kort was dat de realiteit in het in het westen van Canada gelegen, besneeuwde Pikangikum First Nation. Deze afgelegen, jonge gemeenschap van zo'n drieduizend inwoners was volgens het Canadese technologiebedrijf FSET (https://www.businessinsider.com/spacex-starlink-internet-first-canada-customer-indigenous-community-pikangikum-musk-2020-12?international=true&r=US&IR=T) een van de 'meest technologisch benadeelde' in de wereld. Inmiddels is het 'een van de meest technologisch ontwikkelde gemeenschappen', stelt het bedrijf.

https://tweakers.net/reviews/8744/starlink-internet-wat-kunnen-we-verwachten-van-de-satellieten-van-spacex.html

Boduo
19 maart 2021, 17:22
Deze week werd in een raket Westvlaamse kaas meegebracht naar het ISS.
Al voor de 3de keer.
Dat mag ook eens gezegd worden !

kelt
19 maart 2021, 17:56
Deze week werd in een raket Westvlaamse kaas meegebracht naar het ISS.
Al voor de 3de keer.
Dat mag ook eens gezegd worden !


Het was mij geheel onbekend dat er in het ISS al gebruik gemaakt werd van het Starlink systeem,en het toepassen van West-Vlaamse kaas in dergelijke communicatietechnologie is op zijn minst verrassend te noemen... ;-)

kelt
19 maart 2021, 17:57
.

kojak
19 maart 2021, 18:09
Deze week werd in een raket Westvlaamse kaas meegebracht naar het ISS.
Al voor de 3de keer.
Dat mag ook eens gezegd worden !

Wat internationale reclame voor ons landje was mooi meegenomen.
Heb het ook gehoord op de radio. ;)

Micele
24 maart 2021, 22:34
Starlink 9e lancering van dit jaar gelukt... routine.

https://www.teslarati.com/spacex-ninth-rocket-launch-eighth-landing-2021/

Like clockwork, SpaceX has successfully launched yet another batch of 60 Starlink satellites into low Earth orbit, racking up the company’s ninth launch (and eighth rocket landing) this year.

Micele
11 april 2021, 19:38
Nog 5 lanceringen hoopt Starlink "wereldwijd connectief" te zijn.

Dat is zeker dit jaar (augustus is de 28e lancering) ... maar dat zegt weinig, zie volledige context.

https://spacenews.com/spacex-launches-another-set-of-starlink-satellites-as-it-nears-global-coverage/

SpaceX launches another set of Starlink satellites as it nears global coverage

by Jeff Foust — April 7, 2021

WASHINGTON — SpaceX continued the rollout of its Starlink broadband constellation with another launch of 60 satellites April 7, edging closer to providing continuous global service.

A Falcon 9 lifted off from Space Launch Complex 40 at Cape Canaveral Space Force Station at 12:34 p.m. Eastern. The rocket’s upper stage deployed its payload of 60 Starlink satellites into orbit a little more than an hour later.

The rocket’s first stage landed on a droneship in the Atlantic eight and a half minutes after liftoff. This was the seventh flight for this booster, which first launched the Demo-2 commercial crew mission last May and most recently launched another set of Starlink satellites March 11.

This was the 10th Falcon 9 launch of the year for SpaceX, eight of which have been dedicated to Starlink satellites. The company now has 1,378 satellites in orbit when accounting for those launched and subsequently deorbited, according to statistics maintained by Jonathan McDowell.

That constellation is now nearing the size needed to provide at least basic service globally. “We do have global reach, but we don’t have yet have full connectivity globally,” Gwynne Shotwell, president and chief operating officer of SpaceX, said during an April 6 panel discussion at the Satellite 2021 LEO Digital Forum.

“We hope after about 28 launches we’ll have continuous coverage throughout the globe,” she added. This launch is the 23rd of v1.0 satellites, although a few v0.9 satellites launched nearly two years ago remain in orbit, along with 10 v1.0 satellites launched into polar orbit on a rideshare mission in January. That suggests the company will reach the continuous coverage milestone after four to five more launches.

Those launches would push SpaceX against its current FCC authorization, which allows the company to operate up to 1,584 satellites in orbits at approximately 550 kilometers. The company’s current license from the Federal Communications Commission allows it to operate 2,825 additional satellites at altitudes of 1,100 to 1,300 kilometers. SpaceX had filed a request with the FCC to modify that license, moving those additional satellites to 550 kilometers.

The FCC has yet to rule on that modification, but SpaceX’s current launch rate means the company will hit its current limit of satellites at 550 kilometers within a couple months. Shotwell mentioned during the panel that the company is “bringing our satellites down from our original altitude” to address space sustainability concerns. She did not, though, address the FCC license modification issue beyond saying that the company would continue launching satellites “as we’re allowed.”

Shotwell said the company would press ahead with Starlink launches even after hitting the threshold of continuous global coverage. “The plan after that is to continue to add satellites to provide additional capacity,” she said. That includes launching additional satellites to polar orbit beginning this summer from Vandenberg Air Force Base in California. Those polar satellites, she said, will likely include laser intersatellite links that the company has experimented with on a few Starlink satellites.

The element of the overall Starlink effort that has attracted the most attention is the series of launches that has created the world’s largest satellite constellation in less than two years. That has not necessarily been the biggest challenge for SpaceX, though.

“The satellites and launch have been pretty straightforward for us. We thought we’d struggle a little bit more on the satellites, but it turns out our Dragon, which is a very sophisticated satellite, helped us tremendously in figuring out the satellite architecture for Starlink,” she said.

What has been a challenge, she said, is dealing with a growing number of customers and building a reliable network, but “none of which we can’t solve.”

Starlink remains in a beta test in the United States and several other countries. Shotwell said there are no plans to end the beta test and move into full commercial service in the near future. “We still have a lot of work to do to make the network reliable,” she said. “We’ll move out of beta when we have a really great product that we are very proud of.”

Another area of effort has been on the ground equipment used by Starlink subscribers, notably the electronically steerable antenna. Shotwell said the company has been working to reduce the cost of that equipment, which is required to win wide-scale adoption.

“We have made great progress on reducing the cost of our terminal,” she said. That equipment originally cost about $3,000. “We’re less than half of that right now.”

Customers currently pay about $500 for that equipment, meaning that SpaceX is still significantly subsidizing those terminals. That may change, though, as the company makes continued progress to lower costs. “We do see our terminals coming in the few-hundred-dollar range within the next year or two.”

Shotwell appeared on a panel with executives of several other satellite operators, many of whom argued that hybrid systems that use satellites in low and medium Earth orbits as well as geostationary orbit, or GEO satellites alone, offer better solutions. “We see absolutely no way, no possibility, that those low-orbit constellations can fulfill the latent demand of all the unserved population today,” said Rodolphe Belmer, chief executive of Eutelsat.

As Belmer and other executives on the panel expressed their reservations about LEO constellations, Shotwell smiled. “I just always smile, by the way, when people make projections about what can and can’t be done with technology,” she said. “I don’t think we have any idea how technology can evolve five years from now.”

Micele
5 mei 2021, 18:22
Kassa begint te rollen...

Starlink telt reeds 500.000 voorbestellingen:

https://www.teslarati.com/spacex-starlink-25-launch-half-million-preorders/

While every Starlink launch is important, perhaps the most interesting thing to come from Starlink-25 was SpaceX’s official confirmation that it has received more than 500,000 orders and deposits for Starlink internet service. As the Starlink constellation expands and rapidly approaches uninterrupted coverage, SpaceX has begun accepting preorders – with a $99 deposit – from prospective customers in almost any country that the company is already working on regulatory approval with.

Some prospective customers can simply order outright at a cost of approximately $600 upfront and $99 per month to purchase a Starlink dish, router, and satellite internet with unlimited bandwidth and no data caps. With more than 500,000 orders and preorders already in hand, that means Starlink has already earned SpaceX a bare minimum of $50 million in deposits alone.

If SpaceX can produce enough dishes – and do so quickly enough – to turn all of those preorders into active users, it would represent some $250 million in upfront revenue and – far more importantly – annual revenue on the order of $600 million. SpaceX is currently selling its cutting-edge dishes to customers at a significant loss but the company should be able to easily recoup that loss – now believed to be less than $1000 per dish – with a single year of internet service.

kelt
8 mei 2021, 16:23
Hier het relaas van een inwoner,"ergens te velde",in Alberta,Canada....

https://www.youtube.com/watch?v=JOMbJAXzGfs

Dit is de TYPISCHE klant die Starlink voor ogen heeft.Aldaar wordt Internet door de firma "Telus" aangeboden,de kosten voor een "telus"-modem en voor die van Starlink,alsook de maandelijkse kosten (zeg rond de 100 dollar) zijn gelijkaardig maar Starlink,ondanks zijn "beta"-status is gemiddeld al enkele malen sneller(hoewel af en toe nog eens onderhevig aan uitval)


Als je die cijfers bekijkt beseft je wel welke LUXE we hier hebben.Voor deze bedragen kunnen we via de kabel of via een telefoondraad van GIGANTISCHE datapakketten genieten.Aldaar echter is Starlink een absolute zegen,want,dat was al evident,de lokale leveranciers zijn absoluut niet geintresseerd hun netwerken te verbeteren....(waarom ook,er woont daar bijna niemand...:roll: )


Maar die wind.....8O

vanderzapig
8 mei 2021, 16:30
Maar die wind.....8O

Zijn dakpannen wapperen in de wind. Zijn smartphone waait bijna uit zijn hand. Maar meneer loopt toch op zijn dak. :Angry5:

kelt
8 mei 2021, 17:35
Zijn dakpannen wapperen in de wind. Zijn smartphone waait bijna uit zijn hand. Maar meneer loopt toch op zijn dak. :Angry5:

En weet je wat nog veel straffer is?

Gezien de openheid van de omgeving en de ruimte rondom zijn huis was het helemaal niet nodig om helemaal boven op zijn dak te moeten dat schotelding monteren.

In de tuin,bovenop een beetje stevige bezemsteel bevorderd tot satellietschoteldrager,zou het even goed geweest zijn....

Micele
8 mei 2021, 18:03
Nog een voorbeeld van montage.

Deze man had nog iets bruikbare verstelbare voet aan zijn dakrand en gewoon eens proberen welke kant van het dak de beste ontvangst heeft (ver genoeg van hoge bomen). De schotel orienteert zich automatisch na inlocken, dan kun je nog altijd van dakrand veranderen.

https://www.youtube.com/watch?v=yNeVTMJvqFQ

Starlink Satellite Internet: Installation demo and tips

vanderzapig
8 mei 2021, 22:47
En weet je wat nog veel straffer is?

Gezien de openheid van de omgeving en de ruimte rondom zijn huis was het helemaal niet nodig om helemaal boven op zijn dak te moeten dat schotelding monteren.

In de tuin,bovenop een beetje stevige bezemsteel bevorderd tot satellietschoteldrager,zou het even goed geweest zijn....

Tja, hij wil de andere youtubers na-apen zeker? Er gaan nog doden vallen bij het opnemen van die Starlink installatie-video's.

kelt
9 mei 2021, 04:38
Nog een voorbeeld van montage.

Deze man had nog iets bruikbare verstelbare voet aan zijn dakrand en gewoon eens proberen welke kant van het dak de beste ontvangst heeft (ver genoeg van hoge bomen). De schotel orienteert zich automatisch na inlocken, dan kun je nog altijd van dakrand veranderen.

Men zou bijna medelijden krijgen me Bell Canada in dit geval.De up- en download snelheid via een kabel daar stelt niks voor.Het moet gezegd dat die "outages" ,af en toe enkele seconden,van Starlink nogal "annoying" kunnen zijn als je wil "zoomen" vanuit je huis in de Canadese wildernis.Natuurlijk,zo werken mensen hé,ALLES willen als je moet starten van vrijwel niks....:roll:

Verder is het misschien wat vervelend dat de Starlink-router amper instelmogelijkheden heeft,en niet kanwerken met statische IP-adressen (voor mensen die een eigen thuis-netwerk hebben).In dit geval betekende dat dat deze gebruiker,voorlopig nog zijn Bell Canada router gebruikte (en momenteel TWEE operatoren betaalt totdat hij dit euvel opgelost zal hebben....:oops: )

Het is een bewuste keuze en een belofte van "de baas" natuurlijk."Plaats schotel,richt naar de hemel,verbindt alles,surf op het internet".Dat is ook wat in een 4-tal vakjes op die instruktie ter groootte van een schilderij staat(geen gewriemel met instruktiehandboekjes in 20 talen waarvan het Nederlands nog het rampzaligst vertaald zal zijn,maar gewoon wat grote prenten....)

We zien dat de montage en aansluiting zelf "extreem ingewikkeld" is,met witte kabels die moeten ingeplugd worden op een.....witte plug en zwarte kabels die.....juist....

Besef mensen,we zijn dus in een tijd gekomen dat je ZELF een satelliet-communicatiestation kunt opzetten,met je eigen gereedschappen,in je eigen tuin of op je eigen huis....

vanderzapig
9 mei 2021, 08:52
Het moet gezegd dat die "outages" ,af en toe enkele seconden,van Starlink nogal "annoying" kunnen zijn als je wil "zoomen" vanuit je huis in de Canadese wildernis.

Maar die outages zijn verleden tijd zodra er genoeg satellieten operationeel zijn, niet?

Verder is het misschien wat vervelend dat de Starlink-router amper instelmogelijkheden heeft,en niet kanwerken met statische IP-adressen (voor mensen die een eigen thuis-netwerk hebben).

Yep. De router heeft zelfs geen admin panel.

Don Joyce blijft zijn bestaande netwerk-setup gebruiken door de Starlink router weg te laten en de WAN poort van zijn eigen router te verbinden met de witte RJ-45 poort van de Starlink power unit:

https://www.youtube.com/watch?v=xXpb1NR4K60

https://i.imgur.com/FPZRqyr.png

Er is wel nog één probleem ...

In dit geval betekende dat dat deze gebruiker,voorlopig nog zijn Bell Canada router gebruikte (en momenteel TWEE operatoren betaalt totdat hij dit euvel opgelost zal hebben....:oops: )

En dat enkel omdat port forwarding niet werkt bij Starlink, want je zit als klant in een Carrier-grade NAT (https://en.wikipedia.org/wiki/Carrier-grade_NAT)-netwerk.

Hij wil van buitenshuis toegang hebben tot zijn bewakingscamera's en momenteel doet hij dat via port forwarding.

Onze Canadese vriend zou best een goedkoop cloud servertje huren bij vultr.com of zo (https://www.vultr.com/products/cloud-compute/#pricing), en zijn IP camera's een uitgaande verbinding laten maken naar daar.

Dan kan hij eindelijk diene Bell brol definitief buiten sjotten.

Good riddance, eh!

kelt
11 mei 2021, 05:18
Op deze kaart is te zien hoe groot ,in 2020,het "breedbandprobleem" geworden is.

https://www.theverge.com/22418074/broadband-gap-america-map-county-microsoft-data
Speciaal in deze "covids" periode konden op zovele nochtans BEWOONDE plaatsen zgn "essentiele" vergaderingen van gemeenteraden en zo ook niet plaatsvinden omdat de lokale datainfrastructuur geen "zoom" calls etc toeliet....En afstandonderwijs.....forget it....Dit schijnt zelfs in tamelijk grote stedelijke omgevingen al een probleem te zijn in de VS.Zelfs los van Covids is het onacceptabel voor de 21ste eeuw natuurlijk.Een "breedband" van enigszins deftige capaciteit is voor zowat alles een vereiste,niet alleen meer voor "entertainment".

Op deze kaart is dus meteen de feitelijke reden van ontstaan van Starlink te bezichtigen.De markt is alleen al in de VS kolossaal en zal NIET gevuld worden door de hopeloze bestaande spelers.

kelt
17 mei 2021, 17:52
Een lang stuk op The Verge over Starlink....

Ja,het is inderdaad beta,ja het biedt veel beloftes en ja,inderdaad,het heeft een hekel aan obstructies in "line of sight" (bomen,schoorstenen etc..)


https://www.theverge.com/22435030/starlink-satellite-internet-spacex-review



Maar de les is vooral (en wij ,verwende Europeanen kunnen dat indachtig zijn) dat Starlink maar kan bestaan omdat ettelijke miljoenen Amerikanen de middenvinger krijgen van hun ISP's en er voor hen geen hoop is dat het zal verbeteren....Amerikaanse ISP's interesseert het lot van hun klanten,die hoge prijzen betalen voor "pathetic internet" gewoonweg niet.....

Space X lanceert zowat iedere 14 dagen(zonet weer een bende)....Jammer voor de astronomie (satellieten zwart schilderen helpt een beetje,maar als je naar de hemel kijkt en alleen maar zwartgeschilderde satellieten ziet....) maar het is eigenlijk door de geldwolven van de Amerikaanse ISP's dat Starlink en die "lage omloopbaan" monsternetwerken van satellietjes een NOODZAAK aan het worden zijn.

kelt
26 mei 2021, 17:35
Vandaag,de 26ste mei 21 staat,alweer,een falcon 9 opgesteld om,alweer,60 satellieten voor het Starlink netwerk te lanceren.
Deze specifieke raket is een "jonkie",is namelijk nog maar een keer gebruikt.
Dit zal de 16de lancering van dit jaar van een Falcon-9 zijn,13 van de lanceringen waren voor het Starlink-netwerk.

https://arstechnica.com/science/2021/05/is-spacex-reliable-company-goes-for-100th-successful-flight-in-a-row-today/

...en als deze lancering lukt is er meteen weer een jubileum te vieren.

Ondertussen zet de concurrentie nu vooral advokatenlegers in om Space X te stoppen.Want het probleem is dat van al die andere spelers enkel "OneWeb" de eerste paar jaar zal concurreren.Al de rest (inclusief het project Kuyper van Jefke van Amazon) zijn gewoon op snelheid gepakt.De combinatie "Falcon-9" en het afleversysteem om desnoods 60 van die kleine dingen terzelfdertijd af te leveren is onverslaanbaar gebleken...

Juridische procedures dan maar.
Men grijpt "ecologische" redenen aan om een rechtbank te doen decreteren Musk en zijn satellietenwinkel stil te leggen in "afwachting van gedetailleerde onderzoeken".

https://spacenews.com/viasat-asks-fcc-to-halt-starlink-launches-while-it-seeks-court-ruling/

Viasat,de firma die echt probeert Starlink STIL te leggen is een operator van enkele geostationaire satellieten die,speciaal voor de scheepvaart en bepaalde bedrijfstakken internet (afgrijselijk traag surfen doorheen een sleutelgat),telefonie(onvoorstelbaar duur) marchanderen.
Laat het ons aanzien,voor Viasat is het nu een kwestie van leven of dood.Starlink is zowat klaar om zijn diensten aan te bieden aan de reders.Als groepen als,ik zeg maar iets,Maersk,COSCO,Carnival Lines overstag gaan.....is het afgelopen voor Viasat....en misschien zelfs Irridium(nochtans een grote klant voor Space-X geweest,gans hun laatste versie van het netwerk is door Space X gelanceerd)

zo "erg" is het ondertussen....






In Europa ondertussen heeft "GEO-operator" Eutelsat al lang het licht gezien en een serieuze deelname in OneWeb gekocht.
De firma doet wat ze MOET doen,ze WETEN bij Eutelsat dat je,in die business,in LEO moet zitten ofwel sterven.GEO heeft straks amper nog waarde in de "telecom" sector...
Hun Amerikaanse collegas denken dat je ten gronde nog iets kunt oplossen met advokaten...

Wees maar gerust dat het "marktverstorend" zal zijn.....de titanenstrijd tussen Starlink en Oneweb,en de anderen zullen mogen toekijken met hun ouderwetse bollenwinkel.

kelt
13 juni 2021, 07:45
We lezen verschillende berichten dat Starlink nu aan het praten is met een ganse rist vliegtuigmaatschappijen.

"WiFi on board",in plaats van een technisch beperkte ,en soms dure-,hobby zal via het Starlink netwerk een ervaring worden die minstens vergelijkbaar wordt aan die in uw huiskamer laat ons zeggen 15 jaar geleden ten tijde van ADSL...

Dat was toen eigenlijk al niet meer "surfen doorheen een sleutelgat".....


Het is begrijpelijk dat de huidige operators,met hun beperkte en meestal GEO gebaseerde diensten zwaar in paniek zijn.Zeker diegenen die nog niet-afgeschreven materiaal hebben (ironisch genoeg misschien geen 5 jaar geleden via de diensten van Space -X gelanceerd 8-) ) zullen al aan het overwegen zijn vervroegde afschrijvingen van hun materieel in de boeken te mogen plaatsen....

Universalia
13 juni 2021, 11:22
:oops:

kiko
13 juni 2021, 13:10
Lijkt me interessant voor moeilijk bereikbare gebieden.

Voor de gemiddelde gebruiker evenwel, zie ik weinig meerwaarde.

kelt
13 juni 2021, 14:21
Lijkt me interessant voor moeilijk bereikbare gebieden.

Voor de gemiddelde gebruiker evenwel, zie ik weinig meerwaarde.

Inderdaad......we vergeten soms hier,in West-Europa,in welke internet-luxe wij toeven.....

Het Starlink-netwerk is BEDOELD voor "moeilijke bereikbare of onderbediende plaatsen",vliegende vliegtuigen vallen daar ruim onder mogen we wel stellen....;-)


Tevens zal er wel een technische limiet zijn op het "aantal te behandelen verbindingen" dat zo een groepje satellieten boven uw eigen regio,,"nodes" als het ware ,aan gaan kunnen Dat is waarom in dichtbevolkte gebieden (zoals Vlaanderen)er een "cap" zal zijn van het aantal beschikbare Starlink-klanten....

Starllink zalniet alleen commercieel,maar ook technisch,Proximus of Telenet niet wegdrijven....

alleen....

OneWeb is ondertussen ook al over de 200 satellieten en Kuyper moet nog beginnen...

Wat ik wil zeggen,als er meerdere van die netwerken beschikbaar komen...dan valt dat van die "capaciteit" nog te bezien...

Micele
13 juni 2021, 14:52
Starship kan ruim 300 satellieten laden tov ~60 door Falcon 9.

Maar vooral het zou goedkoper zijn...

https://www.teslarati.com/spacex-starlink-launches-starship-takeover/

SpaceX CEO Elon Musk says Starship will take over Starlink launches

kelt
13 juni 2021, 17:17
Starship kan ruim 300 satellieten laden tov ~60 door Falcon 9.

Maar vooral het zou goedkoper zijn...

ach....juist.....
Ik vroeg me al af welke "klus" de "standaard" vracht-Starship eerst zou krijgen om "ervaring" op te doen en niet zomaar een "kostenpost" te blijven...

Nu weten we het...

Dan zullen we het formidabele Falcon-9 systeem,dat NIEMAND op de planeet momenteel,juni 2021, zelfs maar kan namaken (en het bestaat ondertussen alweer en tijdje hé) geleidelijk zien verdwijnen wegens......verouderd....

Herr Flick
15 juni 2021, 07:50
Een vraagje, aangezien je met satteliet uplink werkt (en het toch 10 jaar geleden is dat ik daar nog naar gekeken heb) hoe zit dat met latency, want dat lijkt me toch wel een klein probleem te zijn.

Pas op als je midden op de oceaan je mail wil downloaden is dat prima he. Maar voor voice of video calls kan dit toch wel licht problematisch zijn.

ook de NAT ing, maakt het enkel geschikt voor home use een bedrijf dat zelf wil hosten of bepaalde services van buiten uit zichtbaar wil maken kan daar niet veel mee (ook weer die uplink) als je op je camera de de deur ziet opengaan staat die eigenlijk al een halve minuut open.

Micele
15 juni 2021, 08:52
Een vraagje, aangezien je met satteliet uplink werkt (en het toch 10 jaar geleden is dat ik daar nog naar gekeken heb) hoe zit dat met latency, want dat lijkt me toch wel een klein probleem te zijn.

Pas op als je midden op de oceaan je mail wil downloaden is dat prima he. Maar voor voice of video calls kan dit toch wel licht problematisch zijn.

ook de NAT ing, maakt het enkel geschikt voor home use een bedrijf dat zelf wil hosten of bepaalde services van buiten uit zichtbaar wil maken kan daar niet veel mee (ook weer die uplink) als je op je camera de de deur ziet opengaan staat die eigenlijk al een halve minuut open.

Om een idee te krijgen hoe de algemene stand van zaken is: (US-Canada)

https://www.speedtest.net/insights/blog/starlink-q1-2021/

Hier een oude toplijst van latency zelfs top 15 ms gemeten, ~top 70 onder 30 ms in specifieke steden zoals vooral Seattle, Bellevue, New-York, Ephrata, Spokane...
https://www.reddit.com/r/Starlink/comments/i9w09n/list_of_confirmed_starlink_speed_tests/

Er moeten immers nog vele satellieten de lucht in.
1047 zijn er operationeel van "maar" 1.635 werkende sats, updated list:
https://planet4589.org/space/stats/star/starstats.html
Data last updated: 2021 Jun 15 00:46:14

Total Working: 1635
Total still working: Total of satellites still in orbit minus those thought failed (screened or uncontrolled decay).

Operational : 1047
(O) Operational: Satellites in one of the operational shells. As of Apr 2021 the main shell is (547.25 km, 53 deg). There are 10 satellites in a polar shell (523 km, 97.5 deg). It is unclear for now whether this is polar shell an operational orbit or a drift orbit.

Als je weet dat dit maar ~1/12 is:
Een van de doelen van Starlink is volgens SpaceX’ directeur Elon Musk het verdienen van geld om de ontwikkeling van SpaceX marsraket Starship en aanverwante missies mee te financieren. Er zijn vergunningen voor het operationeel netwerk met tot 12.000 satellieten en SpaceX vroeg in oktober 2019 een vergunning voor een uitbreiding met nog eens 30.000 satellieten aan.[1] Na twee lanceringen met ieder 60 satellieten was Starlink in januari 2020 gemeten naar het aantal satellieten reeds het grootste satellietnetwerk ter wereld.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Starlink

kelt
22 juni 2021, 05:38
Starlink schat dat september 2021 er wereldomvattende dekking zal zijn van het Starlink netwerk.Dat zouden ongeveer 1800 satellieten moeten zijn.

https://www.reuters.com/technology/spacexs-starlink-expects-it-can-provide-global-coverage-around-september-2021-06-22/

Uiteraard hangt het af van lokale wettelijke bepalingen of burgers klant zullen KUNNEN worden (ik kan me voorstellen dat het in Rusland en China een dikke vette NJET zal zijn...)

Het ganse netwerk blijft voor onbepaalde tijd als "beta" test want er is nog veel te leren en verbeteren naarmate het groeit,en de reeds 500000 eerste klanten ondervinden dat ook wel....

Zo zijn er de laatste tijd,met het zeer warmle weer in delen van de VS,rapporten van die schoteltjes die zichzelf afzetten wegens de hitte en waar de klanten allerlei koel en schaduwmethoden voor moeten toepassen om ze beneden de 114 graden Fahrenheit te krijgen....
Het toont dat het gewoon plaatsen op een oppervlak met vrij zicht op de hemel misschien niet genoeg is,er zal wat hoogte moeten zijn om warmte-uitsraling van dat oppervlak eronder te minderen.....enfin.....


MAar de machine blijft draaien,met tientallen satellieten erbij iedere maand...

Micele
22 juli 2021, 17:16
Starlink bewijst ook zijn nut in overstroomde gebieden die zonder internet zitten.
In Rheinland-Pfalz zijn reeds 12 schotels geplaatst en het zouden er 35 worden.

https://add.rlp.de/de/aktuelles/detail/news/News/detail/12-starlink-satellitenschuessel-fuer-die-bevoelkerung-aufgebaut/
https://www.teslarati.com/elon-musk-starlink-free-internet-germany-flood/

A week after Germany was hit by devastating floods that released two months’ worth of rainfall in just two days, several areas of the country remain severely hobbled by the effects of the natural disaster. Rescue operations are still underway, but in locations such as Rhineland-Palatinate, communication remains difficult due to limited cellular reception and internet service.

This is where Elon Musk’s Starlink satellite internet system is making a difference. Rhineland-Palatinate has set up Starlink kits to provide free web access to citizens to help them communicate with family and authorities. Twelve Starlink systems were initially deployed to the Ahrweiler district, in Liers, Ahrbrück, Brück, Pützfeld, Kreuzberg, Rech Nord, Rech Süd, Dernau, Marienthal, Heimersheim and Heppingen. Plans are also underway to expand the system to 35 Starlink dishes, though the locations for these systems are yet to be released.

kelt
22 juli 2021, 17:32
Starlink bewijst ook zijn nut in overstroomde gebieden die zonder internet zitten.
In Rheinland-Pfalz zijn reeds 12 schotels geplaatst en het zouden er 35 worden.

https://add.rlp.de/de/aktuelles/detail/news/News/detail/12-starlink-satellitenschuessel-fuer-die-bevoelkerung-aufgebaut/

Totnogtoe moeten hulporganisaties (officiele zowel als privé-)aan firma's als Irridium een arm en een been afstaan voor satelliet-telefonieoplossingen,bijvoorbeeld in zulke probleemzones...

Starlink biedt plotseling VEEL goedkopere,en VEEL soepeler alternatieven natuurlijk.Een hulp-organisatie ,niet eens een militaire-(!!) gooit straks internet uit in een zone BINNEN DE 24 UUR......

We zien overigens ook waarom men het "internet-ballonnenproject" in Afrika aan het afbouwen is......Het werkte,maar het is ZINLOOS want reeds technologisch voorbijgestoken...


Als er ooit weer eens een functionele "civiele bescherming" zal bestaan in Belgie...ziedaar al iets....;-)

kelt
23 juli 2021, 16:57
De pogingen van Satelliet-operator Viasat om via een juridische procedure de hand van de FCC om te wringen en aan Starlink een tijdelijke lanceerstop op te
doen leggen zolang de procedure (omtrent "milieu-redenen) loopt is al mislukt.

De voorgelegde argumenten kunnen geen reden zijn om in afwachting de Starlink-lanceringen stil te leggen aldus een rechter-panel.

https://arstechnica.com/tech-policy/2021/07/spacex-wins-court-ruling-that-lets-it-continue-launching-starlink-satellites/

Later dit jaar zullen de officiele lezingen van de zaak volgen,gevolgd door een oordeel.

Micele
23 juli 2021, 19:10
De pogingen van Satelliet-operator Viasat om via een juridische procedure de hand van de FCC om te wringen en aan Starlink een tijdelijke lanceerstop op te
doen leggen zolang de procedure (omtrent "milieu-redenen) loopt is al mislukt.

De voorgelegde argumenten kunnen geen reden zijn om in afwachting de Starlink-lanceringen stil te leggen aldus een rechter-panel.

https://arstechnica.com/tech-policy/2021/07/spacex-wins-court-ruling-that-lets-it-continue-launching-starlink-satellites/

Later dit jaar zullen de officiele lezingen van de zaak volgen,gevolgd door een oordeel.

Die uitslag - en eventueel beroep als ze nog durven - kan men zich al denken.
A three-judge panel at the US Court of Appeals for the District of Columbia Circuit was not persuaded, saying in a short order that "Viasat has not satisfied the stringent requirements for a stay pending court review." The judges did grant a motion to expedite the appeal, however, so the case should move faster than normal.

De rechtbank heeft belangrijkere zaken te doen en wil er heel snel vanaf zijn.

Heeft Viasat eigenlijk nog een contract met SpaceX voor zijn Viasat-3 satellieten?
https://investors.viasat.com/news-releases/news-release-details/viasat-spacex-enter-contract-future-viasat-3-satellite-launch

Oct 25, 2018

Viasat, SpaceX Enter Contract for a Future ViaSat-3 Satellite Launch

CARLSBAD, Calif., Oct. 25, 2018 /PRNewswire/ -- Viasat Inc., (Nasdaq: VSAT), a global communications company, announced today it selected SpaceX to launch one of its ViaSat-3 satellite missions. The Viasat mission is scheduled to launch in the 2020 - 2022 timeframe from the Launch Complex 39A (LC-39A) at NASA'sKennedy Space Center in Florida. This mission will launch aboard a Falcon Heavy.

Viasat chose the SpaceX Falcon Heavy for its ability to fly a near direct-injection mission, inserting a ViaSat-3 satellite extremely close to geostationary orbit—as a result, the spacecraft can begin in-orbit testing (IOT) quickly after launch, rather than spending weeks or months performing orbit raising maneuvers. This is expected to enable Viasat to turn on its ultra-high-speed broadband service much quicker after launch than is possible with other launch vehicles.

Een Viasat-3 lancering staat nog altijd op de listing "early" 2022 van SpaceX via wikipedia, ik ben benieuwd... was een link van *februari 2021.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Falcon_9_and_Falcon_Heavy_launches#2022

Early 2022 [*751] Falcon Heavy KSC, LC-39A ViaSat-3 class [752][753] GEO ViaSat

* https://spacenews.com/viasat-q3-2021/

kelt
27 augustus 2021, 16:57
Net nu Space-X zegt ongeveer klaar te zijn met zijn nieuwste generatie Starlink-satellieten (onderandere met een laser-verbindingsmogelijkheid rechtstreeks tussen satellieten ) probeert "iemand" stokken in de wielen te steken.


Die "iemand" is,hoe kan het anders,een zekere meneer Bezos......

Space-X had eerder dit jaar toestemming gevraagd aan de FCC voor het naar eigenb goeddunken ontplooien van één van twee verschillende soorten constellaties (hoogte,banen,bewegingen)........De firma had/heeft blijkbaar nog niet exact gekozen welke van de twee,voor uiteindelijk 30000 (!!!) satellieten het zal worden voor "Starlink Gen2"....


Space-X heeft enorme kosten gemaakt ,HET moment voor wat zand in de lagers....

Blue Origin (firma van jeff Bezos) is er al voor de tweede keer in geslaagd stokken in de wielen te smijten van het NASA maanlanderproject..waar een versie van starship een voorname rol in zou spelen...

En Kuyper(firma van Jef Bezos) probeert nu via ingrijpen in de FCC procedures het verder ontplooien van het STarlink project van de baan te rijden,en tevens het Space Ship verder te hinderen door zijn eerste en voornaamste job te proberen weg te pakken..

Dit terwijl "Kuyper" op dit moment,augustus 21, nog geen enkele werkende satelliet heeft,zelfs nog geen protoconstellatie gelanceerd heeft,en zelfs geen raket om mee te lanceren heeft (want de ULA Vulcan is niet klaar,onderandere omdat ze geen BE-4 motoren hebben...van....euhm...Blue Origin)


Het doet een zo langzamerhand verbijsterde Elon Musk opmerken dat "Jef" blijkbaar "in pensioen" gegaan is bij Amazon om te procederen tegen Space--X



(ondertussen loopt BO leeg....ze zijn al trots daar als ze een brandstoftank kunnen tonen voor de "New Glenn....:roll:)

kelt
9 september 2021, 06:05
Het moddergooien door Amazon(dat het Kuyper satellietnetwerk zou willen ontplooien vanaf 2023) richting "de firma's van Elon Musk" gaat verder...


https://arstechnica.com/tech-policy/2021/09/amazon-slams-spacex-tells-fcc-that-musk-led-companies-are-rule-breakers/?comments=1

Het probleem met die argumentatie is,ja,dat de autoriteiten al verschillende keren in aanvaring gekomen zijn met de firma's van Mr Musk,maar dat er totnogtoeiedere keer weer een "modus vivendi" ontstaan is...En ja,speciaal Space X is de grenzen aan het verleggen,ook op manieren hoe de autoriteiten omgaan met ZEER frequente lanceringen bvb..(de operaties op "de Cape" in Florida zijn moeten tienvoudig versneld worden door de Falcon-9 lanceerkadans alleen al.......)



Lezers schrijven in commentaren al dat het misschien tijd wordt dat Tory Bruno (de baas van ULA)eens een ferm gesprekje heeft met Mr Bezos en hem eraan herinnert dat als er niet ,uiterlijk eergisteren,BE4-motoren beschikbaar komen er straks geen Kuyper satellieten gaan gelanceerd kunnen worden........en hij dan zijn motoren (waarop ULA al wacht sedert 2014 op een plaats zal mogen steken waar het licht......etc....

en vooral stoppen met zagen en iets TONEN.....

kelt
17 september 2021, 06:07
De steeds grotere constellaties van satellieten nopen tot steeds betere coordinatie tussen de verschillende overheidsinstanties en operators om botsingen te vermijden...


We vergeten soms hoe IMMENS de ruimte,zelfs in de omgeving van de Aarde (zeg enkele honderden kilometers hoog ) is....Het gaat om volumes vele malen groter dan de Aardse dampkring waar zelfs tienduizenden dingen schijnbaar spoorloos in kunnen aanwezig zijn.Het probleem is natuurlijk dat hun onderlinge snelheid immens is ,de trajecten die ze doen mekaar wel eens kruisen en de EXACTE positiebepaling er mogelijk wel 100 meter naast kan zitten....Vandaar steeds meer afspraken over welke satelliet eerst zal manouvreren bij een potentieel "conflict" en data-sharing bij het lanceren van nieuwe dingen ...

https://spacenews.com/spacex-emphasizes-coordination-with-other-satellite-operators/
Voor de huidige "Inspiration" bemande missie bijvoorbeeld is er veel overleg geweest tussen Space X en One Web omdat de Dragon-capsule in de banen van een aantal van de recentst gelanceerde OneWeb satellieten KAN zitten.....


Ja inderdaad.....het is zo langzamerhand gepuzzel geworden.Andere naties die om "militaire" redenen nog een of ander "destructief experiment" willen testen zullen tegenwoordig bijna zeker andermans "assets" beschadigen.........Het is misschien een slecht idee ondertussen....:oops:

kelt
18 september 2021, 14:59
Zowat 100000 dappere "beta-gebruikers" (de beta-test--uitrol startte in oktober 2020)hebben de "trials en errors" doormaakt die de uitrol van een gans nieuw systeem van internet teweegbrengt ....Voor het merendeel,die geen realistisch (technisch of financieel) alternatief hadden of hebben is het nut van "Starlink" zelfs geen vraag meer...

De baas heeft gemeld dat oktober 2021 de Starlink dienst in "normale exploitatie" zal gaan en er zowat 500000 klanten genoteerd zijn die moeten bediend worden..Bemerk overeigens dat een "klant" evengoed een school of een gemeenschapshuis ergens in "The Boonies"kan zijn waarvan dan wel 100 mensen gebruik kunnen maken.....

Het is ,zoals verwacht,omwille van de wetten van de fysica waarschijnlijk niet mogelijk om grote groepen klanten in beperkte dichtbevolkte omgevingen allemaal samen te bedienen,maar klanten in landelijke gebieden (de echte doelgroep) zullen zeer snel hun Starlink pakket mogen tegemoetzien....

Voor ons,in Vlaanderen,kan Starlink niet algemeen verspreid worden,we zijn gewoon met teveel in een beperkte ruimte.....Als we allemaal tegeleijkertijd willen surfen zouden de 3 of 4 satellietjes die vanaf hier "bereikbaar" zullen zijn direkt platgelegd worden....Ik ben benieuwd wat in Vlaanderen dan een gebruiker zou kunnen zijn.......

Johan Daelemans
20 september 2021, 09:39
Voor ons,in Vlaanderen,kan Starlink niet algemeen verspreid worden,we zijn gewoon met teveel in een beperkte ruimte.....

Vlaanderen is een stad en daarbinnen zijn er mogelijkeden genoeg.
Ik reken op Starlink voor een snelle connectie (centraal Frankrijk), normaal gesproken zou dat gebied tijdens de tweede helft van dit jaar moeten operationeel zijn. ( volgens info van Starlink – begin dit jaar).

kelt
20 september 2021, 17:27
Vlaanderen is een stad en daarbinnen zijn er mogelijkeden genoeg.
Ik reken op Starlink voor een snelle connectie (centraal Frankrijk), normaal gesproken zou dat gebied tijdens de tweede helft van dit jaar moeten operationeel zijn. ( volgens info van Starlink – begin dit jaar).

Ik kan me voorstellen dat er,de eerste jaren,hoogstens enkele tienduizenden "Vlaamse punten" klant zullen kunnen worden.....Het is tenslotte een vorm van kansberekening dat ze allemaal tegelijk zouden willen hun maximale bandbreedte up- en download gebruiken.....

Maar uiteraard,satelliettechnologie verbetert onafgebroken,en gezien die Starlink-satellietjes in een vervangcyclus van 5 a 10 jaar max zullen zitten........zal dit verbeteren ongetwijfeld....

Ik zie eerder overheden,ook West-Europese-, stokken in de wielen steken...:?

De schoofzak
20 september 2021, 18:17
Zowat 100000 dappere "beta-gebruikers" (de beta-test--uitrol startte in oktober 2020)hebben de "trials en errors" doormaakt die de uitrol van een gans nieuw systeem van internet teweegbrengt ....Voor het merendeel,die geen realistisch (technisch of financieel) alternatief hadden of hebben is het nut van "Starlink" zelfs geen vraag meer...

De baas heeft gemeld dat oktober 2021 de Starlink dienst in "normale exploitatie" zal gaan en er zowat 500000 klanten genoteerd zijn die moeten bediend worden..Bemerk overeigens dat een "klant" evengoed een school of een gemeenschapshuis ergens in "The Boonies"kan zijn waarvan dan wel 100 mensen gebruik kunnen maken.....

Het is ,zoals verwacht,omwille van de wetten van de fysica waarschijnlijk niet mogelijk om grote groepen klanten in beperkte dichtbevolkte omgevingen allemaal samen te bedienen,maar klanten in landelijke gebieden (de echte doelgroep) zullen zeer snel hun Starlink pakket mogen tegemoetzien....

Voor ons,in Vlaanderen,kan Starlink niet algemeen verspreid worden,we zijn gewoon met teveel in een beperkte ruimte.....Als we allemaal tegeleijkertijd willen surfen zouden de 3 of 4 satellietjes die vanaf hier "bereikbaar" zullen zijn direkt platgelegd worden....Ik ben benieuwd wat in Vlaanderen dan een gebruiker zou kunnen zijn.......

Bedrijven die zich willen verzekeren tegen globale Vlaamse pannes, omdat ze willen blijven kunnen communiceren met hun Vlaamse onderafdelingen en met het buitenland. Als back up dus.

kelt
20 september 2021, 19:02
Bedrijven die zich willen verzekeren tegen globale Vlaamse pannes, omdat ze willen blijven kunnen communiceren met hun Vlaamse onderafdelingen en met het buitenland. Als back up dus.

Mogelijk....

Voor hen is er overigens ook One Web dat zich zelfs duidelijk naar meer "institutionelen" richt ....

Herr Flick
24 september 2021, 06:54
Men zou bijna medelijden krijgen me Bell Canada in dit geval.De up- en download snelheid via een kabel daar stelt niks voor.Het moet gezegd dat die "outages" ,af en toe enkele seconden,van Starlink nogal "annoying" kunnen zijn als je wil "zoomen" vanuit je huis in de Canadese wildernis.Natuurlijk,zo werken mensen hé,ALLES willen als je moet starten van vrijwel niks....:roll:

Verder is het misschien wat vervelend dat de Starlink-router amper instelmogelijkheden heeft,en niet kanwerken met statische IP-adressen (voor mensen die een eigen thuis-netwerk hebben).In dit geval betekende dat dat deze gebruiker,voorlopig nog zijn Bell Canada router gebruikte (en momenteel TWEE operatoren betaalt totdat hij dit euvel opgelost zal hebben....:oops: )

Het is een bewuste keuze en een belofte van "de baas" natuurlijk."Plaats schotel,richt naar de hemel,verbindt alles,surf op het internet".Dat is ook wat in een 4-tal vakjes op die instruktie ter groootte van een schilderij staat(geen gewriemel met instruktiehandboekjes in 20 talen waarvan het Nederlands nog het rampzaligst vertaald zal zijn,maar gewoon wat grote prenten....)

We zien dat de montage en aansluiting zelf "extreem ingewikkeld" is,met witte kabels die moeten ingeplugd worden op een.....witte plug en zwarte kabels die.....juist....

Besef mensen,we zijn dus in een tijd gekomen dat je ZELF een satelliet-communicatiestation kunt opzetten,met je eigen gereedschappen,in je eigen tuin of op je eigen huis....


Dat bestond 10 jaar geleden al hoor, alleen was het peperduur. Het was een antenne de groote van een laptop, die je dus makkelijk mee kon pakken in de field. Antenne zelf was nog te doen, maar het abonnement was nogal duur. Bovendien zat je met een enorme latency.

Dat je geen fixed ip kunt krijgen met dat soort installaties, ja Telenet geeft die ook niet zomaar he, die kosten geld. Maar je kan dat oplossen met Dynamic DNS dus eigenlijk is dat geen probleem.

Nog beter, als je een website wil hosten dan zet je die in de wolk,

Op zich ben ik hier wel in geintereseerd, maar de latency gaat toch altijd gigantisch zijn vergeleken met een landlijn. Je moet je signaal nu eenmaal enkele tienduizenden kilometers naar boven sturen en terug naar beneden. Wel super als je midden op zee je mail wil lezen. Maar zoom meetings zou ik er niet mee doen.

Herr Flick
24 september 2021, 06:58
Bedrijven die zich willen verzekeren tegen globale Vlaamse pannes, omdat ze willen blijven kunnen communiceren met hun Vlaamse onderafdelingen en met het buitenland. Als back up dus.

Daar is dat niet rap genoeg voor, zelf de G4 oplossing van Teleslet is eigenlijk niet rap genoeg. We hebben daarvoor een tweede provider die via een andere kant binnekomt op een afzonderlijke fiber. Echte fiber trouwens.

De schoofzak
24 september 2021, 16:45
Daar is dat niet rap genoeg voor, zelf de G4 oplossing van Teleslet is eigenlijk niet rap genoeg. We hebben daarvoor een tweede provider die via een andere kant binnekomt op een afzonderlijke fiber. Echte fiber trouwens.

Met globale panne bedoel ik vanzelfsprekend dat alle Vlaamse internet, gsm-operatoren en tutti quanti plat ligt.

Niks dus aan "de andere kant binnenkomen" ... :lol:

Micele
24 september 2021, 19:31
Op zich ben ik hier wel in geintereseerd, maar de latency gaat toch altijd gigantisch zijn vergeleken met een landlijn.

Aja? De mediaan latency van Starlink was in het 2e kwartaal 45 ms boven de USA, ff vergelijken:

https://www.speedtest.net/insights/blog/content/images/2021/08/ookla_satellite_internet_comparison_us_0821.png

Critically, Starlink was the only satellite internet provider with a median latency that was anywhere near that seen on fixed broadband in Q2 2021 (45 ms and 14 ms, respectively). A low latency connection is more responsive, making it essential for many common applications such as voice and video calling, gaming and live streaming of content. Starlink is able to achieve these lower latency numbers through the use of their low earth orbit (LEO) satellite constellation. At altitudes between 550-1200 km, these satellites are physically closer to the earth’s surface than traditional satellite providers. Therefore it takes less time for the signal to relay back to a downlink station on earth, ensuring a much more responsive connectivity experience for the user. Viasat and HughesNet both utilize considerably higher “geosynchronous” orbits of around 35,000km for their satellites. This allows them to serve much wider swaths of the Earth’s surface with fewer satellites, but with a dramatic increase in latency in our data of 630 ms and 724 ms respectively.

https://www.speedtest.net/insights/blog/starlink-hughesnet-viasat-performance-q2-2021/

Je moet je signaal nu eenmaal enkele tienduizenden kilometers naar boven sturen en terug naar beneden. Wel super als je midden op zee je mail wil lezen. Maar zoom meetings zou ik er niet mee doen.
Ah echt daarom? Je hebt het dus niet over Starlink? Wel over Viasat and HughesNet?

Enkele tienduizenden kilometers? Starlink dus niet hé.

Besef je echt niet hoe hoog die (Starlink)satellieten vliegen? Zou dat voorlopig ~550 km kunnen zijn? ;-)
En in een latere faze gaat dat minderen naar ~ 340 km?
Google kung fu: https://en.wikipedia.org/wiki/Starlink#Constellation_design_and_status

Starlink meent die huidige 45 ms naar tussen 20 ms tot 40 ms te kunnen verlagen naargelang plaats.... Dat zeiden ze reeds verleden jaar in oktober.

Als jij 30 ms gigantisch noemt?
Bij 450? tot 550 km? werd reeds 16 maal 20 ms en minder gehaald, beste 15 ms, allemaal vanuit Seattle, bron Reddit:
https://www.reddit.com/r/Starlink/comments/i9w09n/list_of_confirmed_starlink_speed_tests/

https://www.businessinsider.com/spacex-starlink-internet-elon-musk-speed-test-broadband-2021-8?international=true&r=US&IR=T

Aug 6, 2021,

In October, Starlink told its users that they should expect download speeds between 50 and 150 Mbps and latency from 20ms to 40ms as the company enhanced its systems. However, some users have seen speeds of more than 210 Mbps.

Oct 27, 2020

"As you can tell from the title, we are trying to lower your initial expectations," SpaceX said in the email.

"Expect to see data speeds vary from 50Mb/s to 150Mb/s and latency from 20ms to 40ms over the next several months as we enhance the Starlink system. There will also be brief periods of no connectivity at all."

https://www.businessinsider.com/spacex-starlink-public-beta-how-to-join-price-cost-subscription-2020-10?r=US&IR=T

kelt
8 oktober 2021, 06:01
Nog maar eens een bewijs hoe,door dingen te doen,ander mensen ook meegezogen worden in de "ideeenmolen".
Nu er al enige Starlink-satellieten in de ruimte hangen (al 1700 ondertussen) hebben Amerikaanse onderzoekers eens uitgevist hoe
de signalen ervan (niet de data,dat interesseert hen niet) gebruikt zouden kunnen worden voor positiebepaling.(zoals het GPS systeem)
Space X was overigens in het geheel niet betrokken in dit onderzoek.

https://arstechnica.com/information-technology/2021/09/researchers-use-starlink-satellites-to-pinpoint-location-similar-to-gps/


Momenteel moesten de onderzoekers nog 13 minuten wachten om signalen van 6 verschillende satellieten te ontvangen en zal hun gebruikte
hardware en software nog onhandig groot zijn,maar ze konden de eigen positie al bepalen in een nauwkeurigheid van 8 meter.


Als "de baas" hiervan leest zal hij vermoedelijk niet lang wachten,met een geplande constellatie van over de 10000 satellieten uiteindelijk
zal die 13 minuten snel VEEL minder worden,en we weten allemaal hoe wonderbaarlijk snel electronische apparatuur kan "inkrimpen"...

Dit is het begin van een geheel andere "business",los van het communicatiemodel,van die Starlinkjes.... :-)

Overigens,kijk,DIT is wat we verwachten dat onderzoekslabs van unievs en hogescholen doen,in plaats van hooggeleerde zeveraars
op te leveren,we mogen verwachten dat ze aan het front helpen staan in de ontwikkeling van nieuwe technologie...Dat hebben deze
onderzoekers alvast gepresteerd.... :thumbsup:

Micele
15 oktober 2021, 20:02
Starlink biedt snel internet aan vliegtuigmaatschappijen aan:

https://www.teslarati.com/elon-musk-starlink-airline-wifi/

Yes, we are talking to airlines about installing Starlink. Please let them know if you want it on your airliner.

Low latency ~half gigabit connectivity in the air!

— Elon Musk (@elonmusk) October 14, 2021

So far, SpaceX has launched 1,740 Starlink satellites, and the program currently has about 100,000 users in 14 countries. Starlink is still in public beta, however, with the service being priced at a rather premium $99 per month, on top of a $499 fee for the actual satellite kit. That being said, Elon Musk has noted in September that Starlink should come out of its beta phase in October 2021.

Interestingly enough, this is not the first time that the idea of using Starlink for aircraft has been mentioned by SpaceX executives. Back in June, SpaceX Vice President Jonathan Hofeller also noted that the private space company is “in talks with several airlines” about adding Starlink in-flight WiFi. Hofeller remarked that SpaceX has already done some demonstrations of the technology, and it is looking to finalize the product in the near future.

“We have our own aviation product in development … we’ve already done some demonstrations to date and [are] looking to get that product finalized to be put on aircraft in the very near future,” Hofeller said.

The SpaceX executive added that Starlink’s “global mesh” of satellites could provide faster internet to airline passengers. “Starlink provides a global mesh (so that) airlines are flying underneath that global mesh have connectivity anywhere they go. Passengers and customers want a great experience that (geosynchronous satellite internet) systems simply cannot provide,” Hofeller added.

kelt
1 november 2021, 18:12
November 2021 en het Starlink-netwerk is officieel uit "beta" aan het komen....
https://arstechnica.com/information-technology/2021/11/starlink-exits-beta-but-spacex-says-orders-are-delayed-due-to-chip-shortage/

Voor mensen die in afgelegen gebieden komen gaat het allemaal vrij vlot,daar is het systeem voor bedoeld en daar moet men niet zo "zot veel" verbindingen terzelfdertijd via de 2 a 3 satellieten die "zichtbaar" zijn vanaf een gegeven lokatie garanderen....

Maar mensen die in de steden wonen zullen vermoedelijk "eeuwig" moeten wachten.....de wetten van de natuurkunde zitten voor hen in de weg en zij zullen verder moeten doen met die kl*thommels van bestaande Amerikaanse providers....Starlink KAN de meesten van hen niet helpen....:-(

De firma is nu al vrij bruut eerlijk daarin met mede te delen vanaf wanneer ongeveer men zijn terminal kan verwachten,en dat gaat voor stedelingen al VER in de toekomst ergens laat volgend jaar.We zullen nog horen dat er "protest" zal zijn omdat Starlink uiteindelijk klanten uit steden zal weigeren vrees ik,maar je moet niet verkopen wat je technisch niet kan aanbieden....

Ganse buurten in de grote Amerikaanse steden zullen verder moeten surfen doorheen een sleutelgat ,zoals in 1997 via 2 koperdraadjes en blij toe.......


Er is echter een ander,groeiend,probleem.Starlink produceert nu al ongeveer 5000 terminals per week,maar het wordt moeilijk de kadans nog snel op te drijven wegens....geen chips....hoewel de baas optimistisch blijft en het als een tijdelijk probleem beschouwt...

Micele
11 november 2021, 20:43
Starlink biedt nu nieuwe vierkantige antenne aan met moderne MU-MIMO router (3x3) en ook zuiniger (2,4 W ipv 4 W). En een heel pak kleiner als de grote schotelantenne.

En vooral nu kan men een extra apparaat configureren.
De nieuwe schotel is voorzien van een 3×3, MU-MIMO-router die drie bandbreedtestromen naar drie verschillende apparaten kan verzenden. Dit voorkomt netwerkcongestie en lagere snelheden, waarmee sommige gebruikers helaas worden geconfronteerd wanneer ze een enkel modem of zenderapparaat met te veel internetgebruikende stukjes technologie overladen. De vorige schotel had alleen een 2×2 MU-MIMO-router, waardoor de nieuwe schotel nu plaats biedt aan een extra apparaat, een enorm voordeel voor huishoudens met meerdere internetapparaten.

De modem heeft ook betere specs, enz...

Prijs is idem.

Starlink meldde reeds in september dat ze 5000 sets per week maakten van de oude schotelantennes, met het nieuwe compacte model zullen ze de productie fors kunnen opdrijven, en dus ook dalende productiekosten.

https://www.teslarati.com/spacex-starlink-gen-2-dish/

https://pbs.twimg.com/media/FD4rBWaXEAA1CQR?format=jpg&name=small

SpaceX has launched a smaller, more compact, second-generation version of its Starlink satellite internet dish.

SpaceX said on its Starlink support page that the new dish utilizes a square-shaped design that is more compact and lighter than the previous circular dish. The new, square Starlink unit weighs just 9.2 pounds, a 42.5% reduction in weight from the first-gen model, which weighed 16 pounds in total.

The Federal Communications Commission also gave approval for SpaceX to operate the new dishes yesterday, the same day the company launched the second-gen model of its internet satellite.

SpaceX has planned for several months to launch the newly designed dish in an effort to cut production costs and increase production output. In September at the annual SATELLITE conference, SpaceX CFO Bret Johnson said that the company was manufacturing around 5,000 Starlink dishes every week, translating to an annual capacity of a quarter of a million user terminals. Johnson also gave details on the new satellite design, stating that the new dish would reduce production costs drastically. It was also a good boost to the company’s financial sheet, as the new dish costs roughly half to build compared to the first-gen model.

The new dish features a 3×3, MU-MIMO router that can transmit three bandwidth streams to three different devices. This prevents network congestion and slower speeds, which some users, unfortunately, face when crowding a single modem or transmitter device with too many internet-using pieces of technology. The previous dish only had a 2×2 MU-MIMO router, meaning the new dish can now accommodate an additional device, a huge advantage for households with multiple internet devices.

There are also improvements with the dishes’ WiFi modem’s ability to handle various weather scenarios. The new modem can now operate in temperatures as low as -22° F (-30° C) and as high as 122° F (50° C) and is completely waterproof. The first-gen model was also waterproof but only operated to function indoors between 32°F and 86°F.

The new dish does have one drawback, however, which is the absence of a built-in Ethernet port. SpaceX will sell a separate Ethernet adaptor for the dish in its online shop. “Bypass functionality is coming soon, and we are actively working on development of a Starlink mesh product,” the company’s support page said.

The price of the dish is not increasing and will remain the same at $499. The internet service is currently $99 per month.

De schoofzak
12 november 2021, 16:23
November 2021 en het Starlink-netwerk is officieel uit "beta" aan het komen....
https://arstechnica.com/information-technology/2021/11/starlink-exits-beta-but-spacex-says-orders-are-delayed-due-to-chip-shortage/

Voor mensen die in afgelegen gebieden komen gaat het allemaal vrij vlot,daar is het systeem voor bedoeld en daar moet men niet zo "zot veel" verbindingen terzelfdertijd via de 2 a 3 satellieten die "zichtbaar" zijn vanaf een gegeven lokatie garanderen....

Maar mensen die in de steden wonen zullen vermoedelijk "eeuwig" moeten wachten.....de wetten van de natuurkunde zitten voor hen in de weg en zij zullen verder moeten doen met die kl*thommels van bestaande Amerikaanse providers....Starlink KAN de meesten van hen niet helpen....:-(

De firma is nu al vrij bruut eerlijk daarin met mede te delen vanaf wanneer ongeveer men zijn terminal kan verwachten,en dat gaat voor stedelingen al VER in de toekomst ergens laat volgend jaar.We zullen nog horen dat er "protest" zal zijn omdat Starlink uiteindelijk klanten uit steden zal weigeren vrees ik,maar je moet niet verkopen wat je technisch niet kan aanbieden....

Ganse buurten in de grote Amerikaanse steden zullen verder moeten surfen doorheen een sleutelgat ,zoals in 1997 via 2 koperdraadjes en blij toe.......


Er is echter een ander,groeiend,probleem.Starlink produceert nu al ongeveer 5000 terminals per week,maar het wordt moeilijk de kadans nog snel op te drijven wegens....geen chips....hoewel de baas optimistisch blijft en het als een tijdelijk probleem beschouwt...

Het is mijn inziens dan ook niet de bedoeling om gebruikt te worden in steden waar allerhande bekabeling in veelvoud voorradig is.
Maar zelfs dan nog, als ultieme back up, een schotelke of antenneke op het dak is toch poepsimpel.

kelt
12 november 2021, 16:43
...

Micele
15 november 2021, 16:52
Tesla Superchargers ondekt met extra Starlink internetverbinding.
https://www.teslarati.com/tesla-superchargers-get-startlink-internet/

Tesla Superchargers get Starlink internet, increasing station accessibility

Aangezien elke Tesla online is kan dat alleen maar de toegankelijkheid verhogen. De navigatie gaat wslk sneller juiste laaddata weergeven op het scherm. Ik neem aan dat elke laadzuil met die Starlink Rx/Tx "verbonden" is.

kelt
29 november 2021, 06:50
Voor zover mij bekend moet Starlink zelfs niet proberen om ontvangers te verkopen in Rusland of de Volksrepubliek.

En nu heeft de Indische overheid ook dringend aan Starlink bevolen de verkoop van ontvangers stil te leggen gezien er geen vergunningen zijn..

https://www.theverge.com/2021/11/27/22804830/starlink-india-not-to-subscribe-license


Maar goed,ik neem aan dat er zowat overal wel vergunningen nodig zullen zijn.
Ironisch is dat er in India ook privé-aanklagers zijn tegen Starlink...Ge moet in het artikel maar eens lezen dewelke..:roll:

Maar in sé ligt het in grote delen van de wereld HEEL moeilijk voor regeringen dat burgers in staat zouden zijn datacommunicatie te beoefenen buiten de lokale,gereguleerde spelers (die typisch ook de staatskassen vet insmeren ieder jaar) om...


Als dit te lang duurt zal de verdere uitbouw van het Starlink netwerk buiten de huidige constellatie nutteloos worden natuurlijk.

kelt
5 januari 2022, 06:57
We vernemen dat het Starlink netwerk in India nog steeds geen licentie gekregen heeft.Er wordt nu mogelijk gespeculeerd op eind januari.De vraag is natuurlijk hoe breed dergelijke licentie zal zijn.

Het hoofd van Starlinbk India heeft ontslag genomen (zogezegd om persoonlijke redenen) en de enkele duizenden Indiers die besteld hebben krijgen een refund totdat Starlink effectief een licentie krijgt.Ook de verkoop staat in pauze natuurlijk....


We moeten het aanzien.Starlink zal NIET kunnen opereren in een zeer aanzienlijk deel van de wereld omdat de lokale regeringen ,na zware investeringen het laatste decennium (en veelal met hulp van Westerse en Israelische firma's) het Internet in hun land steeds beter controleren en inperken,gewoon geen vrije informatiestroom van buiten,en dan nog buiten de netwerken om,gaan toestaan......

https://spacenews.com/starlinks-head-of-india-resigns-as-spacex-refunds-preorders/

Starlink zal,vrees ik,de tering naar de nering gaan moeten zetten en op een of andere softwarematige manier de regeringen die zich onder hun satellieten bevinden overtuigen dat ZIJ de informatiestroom kunnen beheersen die effectief van hun grondoppervlak komt ,en Starlink enkel voor "telefonist" speelt....Het zou effectief betekenen dat de satellieten afhankelijk van hun geografische lokaties in andere "modus" moeten kunnen gezet worden door bronnen buiten de firma om.(passerend verkeer tussen de satellieten ongehinderd doorlaten maar "grondverkeer up- en downstream" volgens lokale wettelijke geplogendheden...ga er maar aan staan :roll: )


Zoniet wordt Starlink gewoon veel beperkter dan Elon ooit droomde....

De schoofzak
5 januari 2022, 11:06
Ik peins niet dat de technische vooruitgang (lang) tegen gehouden kan worden.

kelt
5 januari 2022, 18:36
Ik peins niet dat de technische vooruitgang (lang) tegen gehouden kan worden.

Wel....
In Noord-Korea wordt het vermoedeleijk doodstraf moest men U ooit met zo een ontvangststation betrappen.

In Rusland gaat U naar het gevang,want Starlink is daar formeel illegaal!

China zal wel ten gepasten tijde wat "omstandigheden en maatregelen" opleggen aan Starlink-gebruikers....Ik geloof niet dat ze mordicus helemaal tegen gaan zijn want er worden ook in China zulke netwerken ontworpen....ennneuuhh.....Starlink is vermoedelijk al een aanzienlijke afnemer van Chinese techno-spullen hé?

In de EU bewegen de pionnen (de olds-school telecombedrijven en zelfs Arianespace)......Ze gaan wel iets uitvinden zonder bang te moeten zijn voor een boos telefoontje uit het witte huis...even geduld...

ELders zal men,zoals India (en eigenlijk niet ontrecht) wel eens een heel diep gesprekje hebben met de uitbaters van dergelijke ruimtesnuisterijen .Het zal er uiteindelijk wel op neerkomen dat de overheid of het Indische bedrijfsleven een deeltje van die koek wil......(en kun je hen dat kwalijk nemen?)

kelt
12 januari 2022, 07:01
We lezen hoe Space X nu definitief zijn voorstellen aan de Federal-vulzelfnaamin (jaja,ook de Amerikanen hebben allerlei "instituties" waarlangs je moet voor papieren en stempels)gewijzigd heeft .Het tweede generatie Starlink netwerk,dat tot wel 30000 satellieten zou moeten gaan,zal niet met de Falcon 9 raket,maar met StarShips gelanceerd moeten worden,met een eerste ontplooiiing heel optimistisch gezet maart 2022....:?

https://spacenews.com/spacex-goes-all-in-on-starship-configuration-for-second-gen-starlink/

Vooropgesteld dat er nog niet meer stokken in de wielen gegooid worden,of zware technische problemen,moet Space X snel gaan presteren.Bij de goedkeuring van satellietnetwerken is er namelijk altijd een clausule dat de aanvrager MOET tegen die en die datum zo of zoveel satellieten operationeel hebben omdat men wil vermijden dat rijke grappenmakers anders "banen" opkopen om er mee te gaan speculeren...


Overigens is het uitdrukkelijk de bedoeling dat de groeiende schare klanten (al zowat 150000) die op "Starlink 1" zitten gewoon de signalen van "Starlink 2" gaan kunnen gebruiken ook hoor.....


MAar de wereldwijd groeiende afkeer voor die nieuwe internetoperator die alle knusse bestaande "gestelde lichamen" passeert zal Elon zeer binnenkort nopen tot "juridische spitstechnologie"....Hij heeft al een full stop binnen in Rusland en India.(hoewel die laatste wel in orde zal komen),en ook in de Volksrepubliek is het niet in kannen en kruiken.

De EU is,zoals gewoonlijk,weer "in studie",het kan nog verkeerd uitpakken voor Starlink....:?

Dat is het verschil met concurrent OneWeb natuurlijk,die geen overrompeeing zoekt,maar in Europa,de VS en India(overeenkomend met de samenstelling van hoofdaandeelhouders en de handig verspreide produktiebelangen) in een concensus een nauwkeurig bepaalde ,meestal commerciele en institutionele klandisie zoekt en krijgt.......

kelt
20 januari 2022, 07:00
De stokken in de wielen blijven komen.....

Ook Pakistan heeft een verbod ingesteld op de handel in Starlink ontvangststations.

De Pakistaanse Telecommunicatie Autoriteit heeft 19/01/22 moeten vaststellen dat Starlink geen aanvraag en dus geen vergunning heeft voor het uitbaten van telecom activiteiten op het grondgebied.....Het feit dat alles "vanuit de ruimte" gebeurt is blijkbaar geen ontwijkingsmogelijkheid...

Nadat India de Starlink-ontplooiing aldaar effectief gestopt heeft is alweer een stuk van de wereld (bevolking) ,die beslist in aanmerking zou komen voor deze technologie,onbereikbaar voor de firma.

Er spelen uiterraard politieke en zelfs geostrategische motieven mee.....Steeds grotere delen van het Euraziatische continent (Rusland zit er ook bij)zijn nu effectief niet legaal bedienbaar voor het Starlink netwerk....

Het is steeds duidelijker dat snel nog meer landen zullen volgen.Autoriteiten WILLEN daar niet dat hun burgers buiten hun controle om,en zonder dat lokale bedrijven en overheidsbedrijven er iets in te schrarrelen hebben,gaan communiceren.....En laat het over het algemeen gebieden zijn die achterop de curve liggen op het gebied van communicatiemiddelen en voor dewelke "starlink" uitermate geschikt zou zijn.....Ook het feit dat het Amerikaanse autorioteiten zijn die,zomaar,"toestemming" geven om een schil rond de ganse Aarde "op te vullen" met communicatiesatellieten,en een Amerikaans bedrijf dat dan de communicatie beheert en transfereert, valt steeds slechter bij steeds meer naties....(naties die de laatste decennia erg hun best doen "het internet" onder controle te brengen,en ze SLAGEN er zelfs in!)

De firma zal onderhand moeten reageren vrees ik,anders is het straks gedaan ermee,de regulators wereldwijd zijn klaarwakker ondertussen en Starlink schopt tegen te veel zere schenen...:-(

De schoofzak
20 januari 2022, 12:11
Ik heb geen aandelen in de Musk zijn affaires.

Maar wel toevallig gelezen dat erg afgelegen gebieden in het Spaanse binnenland al aangeboden wordt om een abonnement te nemen.

Micele
27 februari 2022, 20:15
Starlink nu ook beschikbaar in Oekraïne moesten de Oekraniërs internetproblemen hebben door de oorlog.

https://www.teslarati.com/elon-musk-sends-starlink-to-ukraine/

Micele
1 maart 2022, 15:31
Starlink nu ook beschikbaar in Oekraïne moesten de Oekraniërs internetproblemen hebben door de oorlog.

https://www.teslarati.com/elon-musk-sends-starlink-to-ukraine/
Pas 2 dagen later heeft bepaalde gatachterlijke Westerse media het ook begrepen. :roll:

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20220301_93468058

“Starlink geactiveerd. Meer terminals onderweg”: Elon Musk nationale held in Oekraïne na droog Twitterberichtje

Oekraïne heeft er een internationale held bij: Elon Musk. De Tesla-baas en SpaceX-oprichter zorgde ervoor dat Oekraïne het internet overeind kon houden na een Russische aanval daarop.

Bron: De Telegraaf Vandaag om 10:33

Musk richtte een deel van zijn Starlink-netwerk van zo’n 2.000 satellieten op Oekraïne na een Twitter-smeekbede van de vicepremier van Oekraïne Fedorov. De Amerikaanse multimiljardair zette de verbinding open voor het Oekraïense internet, dat binnen enkele uren weer actief was. Gratis en voor niks. Zelfs zijn moeder is blij: “Prachtig. #ProudMom. Stop de oorlog in Oekraïne”.

Snelle reactie

Bij al het wapengekletter en propaganda is informatie van essentieel belang en de snelle actie van de multimiljardair werd dan ook zeer op prijs gesteld. “Ik heb een screenshot van je tweet gemaakt zodat mijn kleinkinderen ook zullen weten wat je voor Oekraïne hebt gedaan”, twittert Somoto.

Een ander bericht meldt aan Musk: “Dank. Nu heeft het Oekraïense volk toegang tot het snelste en meest robuuste satelliet internetsysteem dat ooit gemaakt is en kunnen de Russen onze internettoegang niet langer saboteren”. (Lees verder onder de tweet)

Mykhailo Fedorov @FedorovMykhailo

Starlink terminals are coming to Ukraine! Thank you @elonmusk, thank you everyone, who supported Ukraine!

Niemand zal blijer geweest zijn met de actie van de Amerikaanse ondernemer dan Federov, die was verrast dat zijn opvallende oproep beloond werd: “Elon Musk, terwijl je probeert Mars te koloniseren, probeert Rusland Oekraïne te bezetten! Terwijl jouw raketten succesvol vanuit de ruimte landen, vallen Russische raketten op Oekraïense burgers. We vragen je om Oekraïne te voorzien van je Starlinks stations zodat we de Russen kunnen oproepen hun verstand te gebruiken”.

Binnen een paar uur volgde de droge reactie van Musk: “Starlink geactiveerd. Meer terminals onderweg.”

Het is niet voor het eerst dat Musk zijn satellieten voor een groter doel inzet. Bij de vulkaanuitbarsting op het afgelegen eiland Tonga hielp zijn netwerk ook de communicatie op peil te houden. Dat was ook een van de gedachten achter Starlink: breng onlineverbindingen naar gebieden die anders moeilijk toegankelijk zijn. De satellieten kunnen dan via een kleine satellietschotel worden ontvangen.

Wereldwijde dekking

Tot zijn bemoeienis met Oekraïne was de service alleen verkrijgbaar in de VS en Canada. Voor een wereldwijde dekking zijn zo’n 10.000 satellieten nodig, er zweven nu 2.000 van die Musk-satellieten rond de aarde. Het is een razendsnelle ontwikkeling, want ze worden nog maar een jaar of drie de ruimte ingeschoten. Uiteraard met raketten van de entrepreneur.

Niet iedereen is overigens even blij met de vercommercialisering van de ruimte. Het wordt er te vol en het gevaar van botsingen wordt steeds groter. Vanuit de Oekraïne hoeft Musk voorlopig echter geen klachten te verwachten. Of hij nog veel Tesla’s kan verkopen in Rusland is de vraag.

En die gatachterlijke laatste alinea overtreft alles.

Tesla zal nu wel wachten tot Poetin buiten ligt vooraleer de eerste Tesla Service Center, Office of Store te openen, ook de eerste Superchargers zullen dan pas komen.

https://www.tesmanian.com/blogs/tesmanian-blog/tesla-owners-in-russia-asked-elon-musk-with-a-call-to-open-an-official-office-in-the-country

kelt
5 maart 2022, 21:01
Er zijn nu al tientallen Starlink-ontvangers aktief in Oekraine,meer zullen volgen.Blijkbaar begint Starlink al mensen en middelen te verschuiven naar dit initiatief omdat er cyberaanvallen ZULLEN zijn op dit netwerk natuurlijk.

Bemerk,een privé-firma bereidt zich voor op de strijd met "military grade" cyberaanvallen (!!!) 8O

Ondertussen doen ze al wat software-aanpassingen en tevens wat foefelen met het energie-management in die Starlink stationnetjes,dat allemaal op extreem snel tempo (BINNEN de week) ..


De firma zal hier ongetwijfeld snel van leren,slecht nieuws voor bemoeizuchtige overheden die zelfs niet de middelen van de Russen hebben om te spoofen en zo..

https://spacenews.com/spacex-shifts-resources-to-cybersecurity-to-address-starlink-jamming/

Ondertussen echter heeft Mr Musk perfect duidelijk gezegd dat hij GEEN "Russische informatiebronnen" uit het Starlink netwerk zal weghouden tenzij "at gunpoint"....Informatie,ALLE informatie,moet volgens hem blijven vloeien..

Micele
10 maart 2022, 16:48
Oekraïns ministerie bevestigde dat 2e lading Starlink-receivers aangekomen is, en Musk antwoord dat er nog wat meer inzit wat ze kunnen gebruiken, op plaatsen zonder electriciteit

https://twitter.com/FedorovMykhailo/status/1501648932824301570?s=20&t=t_MrHCONXYkP5lwwJ9sDGA

https://pbs.twimg.com/media/FNbtvg4XoAY2k8S?format=jpg&name=large

Mykhailo Fedorov (https://en.wikipedia.org/wiki/Mykhailo_Fedorov) @FedorovMykhailo

Received the second shipment of Starlink stations!
@elonmusk keeps his word! Thank you for supporting Ukraine and peace in the entire world!

Elon Musk
@elonmusk · 18h Replying to @FedorovMykhailo and @OMarkarova

You’re welcome. We have also sent power adapters for car cigarette lighters, solar/battery packs and generators for places where electricity is not available.

Pope of Muskanity
@RationalEtienne · 18h Replying to @FedorovMykhailo @bj23air and 2 others

In Musk We Trust, my Ukrainian brothers and sisters!
via https://www.teslarati.com/elon-musk-second-starlink-ukraine-shipment-arrives-photo/

BigF
16 maart 2022, 07:40
En wat als ze bijna nooit kunnen botsen omdat ze die techniek ingebouwd hebben? :roll:

https://observer.com/2019/09/satellite-space-congestion-spacex-starlink-esa-aeolus/

Euh, ingebouwd hebben?
Niks hoor, dat moet vanaf de aarde aangestuurd worden.
En dan moeten ze het nog willen doen.
Want in het artikel was het wel degelijk ESA die ingrepen omdat ze het bij Starlink verrekten.

Dus 'bijna nooit kunnen botsen' lijkt me behoorlijk kort door de bocht.

BigF
16 maart 2022, 07:50
Starlink nu ook beschikbaar in Oekraïne moesten de Oekraniërs internetproblemen hebben door de oorlog.

https://www.teslarati.com/elon-musk-sends-starlink-to-ukraine/

Wat een hoop ongelooflijke media-geile bullshit seg...

Eerst de grote weldoener uit gaan hangen met een paar containers Starlink-schotels (waar hij anders toch amper vanaf geraakt), moeder optrommelen om haar te laten vertellen wat een goddelijke wezen haren Elon wel niet is,... om dan eer paar dagen later stilletjes te komen waarschuwen dat die Starlink-schotels wel eens het doelwit voor Russische aanvallen kunnen vormen...

Dat mensen hun huis aan flarden geknald wordt omdat er zo'n schotel op hun dak staat interesseert onzen Elon niet. Want tegen het zo ver is, is hij in alle media afgeschilderd als de vleesgeworden goedheid.

Hoe meer aandacht die mens krijgt hoe vierkanter de wereld draait.

Micele
16 maart 2022, 09:03
Euh, ingebouwd hebben?
Niks hoor, dat moet vanaf de aarde aangestuurd worden.
En dan moeten ze het nog willen doen.
Want in het artikel was het wel degelijk ESA die ingrepen omdat ze het bij Starlink verrekten.

Dus 'bijna nooit kunnen botsen' lijkt me behoorlijk kort door de bocht.
Euh Starlink satellieten hebben wel degelijk een autonoom uitwijksysteem om botsingen te KUNNEN vermijden, in de ruimte is dat nog eenvoudiger dan op de weg, denk ik. Maar zullen pas uitwijken als het echt nodig is neem ik aan. Want hoe ze de definitie van bijna-botsingen afmeten en toepassen zal enkel SpaceX weten.

Dat het daarboven serieus drukker wordt met de Starlinks erbij kan ik aannemen. Maar als er eentje binnen de km nadert moet men ook niet te zot doen want té is té.

Hier een "close encounters" verhaaltje omwille van Starlink.
https://www.space.com/spacex-starlink-satellite-collision-alerts-on-the-rise

Operators of satellite constellations are constantly forced to move their satellites because of encounters with other spacecraft and pieces of space junk. And, thanks to SpaceX's Starlink satellites, the number of such dangerous approaches will continue to grow, according to estimates based on available data.

SpaceX's Starlink satellites alone are involved in about 1,600 close encounters between two spacecraft every week, that's about 50 % of all such incidents, according to Hugh Lewis, the head of the Astronautics Research Group at the University of Southampton, U.K. These encounters include situations when two spacecraft pass within a distance of 0.6 miles (1 kilometer) from each other.

Lewis, Europe's leading expert on space debris, makes regular estimates of the situation in orbit based on data from the Socrates (Satellite Orbital Conjunction Reports Assessing Threatening Encounters in Space ) database. This tool, managed by Celestrack, provides information about satellite orbits and models their trajectories into the future to assess collision risk.

overigens uit uw link:
SpaceX has also said it plans to use autonomous systems on board each satellite to dodge other objects. So it’s entirely possible that if ESA hadn’t acted, the Starlink satellite would’ve moved out of the way on its own. SpaceX CEO Elon Musk told reporters in May, before the first set of Starlinks launched, that much like the collision avoidance systems in cars, the satellites are able to autonomously detect and avoid other objects in space.

(Although it isn’t clear if the autonomous avoidance system was active on the Starlink satellite in question, SpaceX did confirm to Quartz that, so far, its Starlink fleet has performed 16 autonomous maneuvers but didn’t say when they happened.)
Software updaten zullen ze vanaf de aarde doen, zoals ze hun wagens ook OTA updaten. Na bijna 3 jaar optimalisaties zal dat uitwijksysteem nu wel degelijk werken.
https://qz.com/1627570/how-autonomous-are-spacexs-starlink-satellites/
SpaceX’s new satellites will dodge collisions autonomously (and they’d better)

Published May 24, 2019 This article is more than 2 years old.

“Within a year and a half, maybe two years, if things go well, SpaceX will probably have more satellites in orbit than all other satellites combined,” Elon Musk said last week.

Als ze hun Satellieten (meerdere tegelijkertijd) veel verder willen verplaatsen in orbit is héél wat anders dan een klein individueel uitwijkmaneuver. Dat zal vanuit de aarde gestuurd worden.
https://twitter.com/elonmusk/status/1465761470147346435?s=20
@elonmusk Replying to @GerberKawasaki

We had to shift some Starlink satellite orbits to reduce probability of collision. Not great, but not terrible either.

Station & Dragon have micrometeorite shields (ultra high velocity impact absorption), but EVA suits do not, hence higher risk for spacewalk.

Je bent dus wat FUD aan het verspreiden? Heb je dat nodig? :?

Micele
16 maart 2022, 09:45
Eerst de grote weldoener uit gaan hangen met een paar containers Starlink-schotels (waar hij anders toch amper vanaf geraakt)
Zoals bij de Tesla-wagens is de vraag te hoog en kan SpaceX niet genoeg leveren. De wagens stijgen de laatste tijd regelmatig in prijs (+10 k) en toch blijft de vraag aanhouden.

Zal bij de starlink-rcvr en schotel ook zo ongeveer zijn. En een Starlink-abo zal zeker niet goedkoop zijn. En dan nog chiptekorten...

https://technosports.co.in/2021/12/19/a-study-proves-that-starlink-can-be-delivered-pretty-fast-despite-the-current-pre-pre-order-backlog/

A study proves that Starlink can be delivered pretty fast despite the current pre-pre order backlog

December 19, 2021

If a report from research firm Jefferies is correct, SpaceX’s (SpaceX) Starlink satellite internet constellation, which is currently facing a pre-order backlog caused in part by a semiconductor shortage, could see an improvement in the future. According to a report released yesterday by Jefferies, the shortage, which has also impacted other industries such as consumer electronics and automobiles, is beginning to ease, but the firm remains cautious, believing that the situation will not normalize before 2023.

Starlink has struggled to meet client pre-orders for its equipment due to the shortage and high demand for its service. Customers who place preorders will receive a user terminal (dish), a WiFi router, and other peripherals to connect to the circling satellites and access the Internet.

After telling clients that their hardware will be shipped by the end of the year, Starlink has had to postpone countless deliveries until next year. According to a new report from research firm Jefferies, the semiconductor scarcity is beginning to ease. The firm’s findings are based on information provided by an American distributor and a British shop. Microcontroller supplies have steadied, and pricing and lead times are in the “stable-to-higher” range, according to the report.

[technisch ..... ]]

Herr Flick
16 maart 2022, 11:31
Zijn coolste product vind ik nog altijd die vlammenwerper.

dewanand
19 maart 2022, 21:53
hoeveel kost dan aansluiting bij starlink?? Dure grap.

kunnen Aliens zich ook abonneren om hun WARships te laten navigeren richting zondige AARDE ??

dewanand
19 maart 2022, 21:55
We vernemen dat het Starlink netwerk in India nog steeds geen licentie gekregen heeft.Er wordt nu mogelijk gespeculeerd op eind januari.De vraag is natuurlijk hoe breed dergelijke licentie zal zijn.

Het hoofd van Starlinbk India heeft ontslag genomen (zogezegd om persoonlijke redenen) en de enkele duizenden Indiers die besteld hebben krijgen een refund totdat Starlink effectief een licentie krijgt.Ook de verkoop staat in pauze natuurlijk....


We moeten het aanzien.Starlink zal NIET kunnen opereren in een zeer aanzienlijk deel van de wereld omdat de lokale regeringen ,na zware investeringen het laatste decennium (en veelal met hulp van Westerse en Israelische firma's) het Internet in hun land steeds beter controleren en inperken,gewoon geen vrije informatiestroom van buiten,en dan nog buiten de netwerken om,gaan toestaan......

https://spacenews.com/starlinks-head-of-india-resigns-as-spacex-refunds-preorders/

Starlink zal,vrees ik,de tering naar de nering gaan moeten zetten en op een of andere softwarematige manier de regeringen die zich onder hun satellieten bevinden overtuigen dat ZIJ de informatiestroom kunnen beheersen die effectief van hun grondoppervlak komt ,en Starlink enkel voor "telefonist" speelt....Het zou effectief betekenen dat de satellieten afhankelijk van hun geografische lokaties in andere "modus" moeten kunnen gezet worden door bronnen buiten de firma om.(passerend verkeer tussen de satellieten ongehinderd doorlaten maar "grondverkeer up- en downstream" volgens lokale wettelijke geplogendheden...ga er maar aan staan :roll: )


Zoniet wordt Starlink gewoon veel beperkter dan Elon ooit droomde....

ja relayen via internet lokaal naar starlink en zo het verbod in een land legaal omzeilen hahah haha super technologie he

Micele
21 maart 2022, 18:53
Tot spijt van wie het benijdt, ondanks de FUD-verhaaltjes en terechte bedenkingen... , zijn ze in Oekraïne nog altijd heel tevreden met hun internetverbinding via Starlink.

Meer dan 5000 zouden het al met succes gebruiken.

De Minister heeft zijn lof geuit, bron de Washington Post. (zeer uitgebreid, met een raar verhaal dat Starlink gebruikt wordt bij hun drones?)
https://www.washingtonpost.com/technology/2022/03/19/elon-musk-ukraine-starlink/
March 19, 2022

Elon Musk’s Starlink is keeping Ukrainians online when traditional Internet fails

Internet disruptions can be caused by power outages or by fiber optic cables being cut as a result of shelling, experts said. The Starlink technology is being used by civilians in areas under attack that have lost Internet service, and by government officials. Starlink terminals have also been provided to help the country’s tech companies stay online when the war has forced them to relocate. The Times of London reports that a Ukrainian unit is using Starlink to connect its drones attacking Russian forces (https://www.thetimes.co.uk/article/specialist-drone-unit-picks-off-invading-forces-as-they-sleep-zlx3dj7bb).

Belangrijkste (zonder dat fantasietje) samengevat:
https://www.teslarati.com/elon-musk-starlink-5k-terminals-ukraine/

Elon Musk’s Starlink has thousands of active terminals in Ukraine, confirms minister

Geplaatst op 21 maart 2022

Experts uit de defensie- en ruimtevaartindustrie hebben misschien bedenkingen bij de vraag of Starlink nuttig is in Oekraïne, aangezien het land terugvecht tegen de Russische invasie, maar minister van Digitale Transformatie Mykhailo Fedorov gelooft in de effectiviteit van satellietinternetdiensten. In een recent interview merkte Fedorov op dat Starlink-terminals "zeer effectief" zijn geweest om zijn land te helpen verbonden te blijven met het World Wide Web.

De minister zei dat Oekraïners elke dag duizenden Starlink-terminals gebruiken, en er komen er nog meer. Musk bleef trouw aan zijn woorden op Twitter en stuurde meer Starlink-kits naar het land. Fedorov verklaarde dat er om de dag nieuwe zendingen van de satelliet-internetsystemen binnenkomen. De minister merkte ook op dat de internetverbinding van Starlink tot nu toe uitstekend is.

“De kwaliteit van de verbinding is uitstekend. We gebruiken duizenden, in de buurt van duizenden, terminals met nieuwe zendingen die om de dag aankomen', vertelde Fedorov aan The Washington Post tijdens een interview, dat werd gedaan met behulp van een Starlink-verbinding vanaf een niet nader genoemde locatie.

De groei van Starlink in Oekraïne was aanzienlijk, waarbij de mobiele app van de satellietinternetdienst eerder deze maand de meest gedownloade applicatie in het land was. Een persoon die bekend is met de zaak – die ervoor koos anoniem te blijven vanwege de gevoelige aard van de informatie – vertelde de Post dat er meer dan 5.000 Starlink-terminals in Oekraïne zijn.

Het bureau van Fedorov wil Starlink-terminals verzenden naar gebieden in Oekraïne waar de internettoegang effectief is afgesneden. De minister merkte ook op dat Starlink wordt gebruikt om mensen te verbinden wanneer mobiele netwerken overbelast zijn. Onnodig te zeggen dat Starlink goed lijkt te werken in Oekraïne, en het land lijkt de technologie te ondersteunen.

Toch uitten experts in de defensie- en ruimtevaartindustrie hun bezorgdheid over het gebruik van Starlink-terminals tijdens de oorlog. Ze maken zich zorgen dat de signalen van Starlink kunnen worden gebruikt om de locatie van antennes te detecteren. Experts hebben gewaarschuwd dat Starlink-terminals Russische troepen rechtstreeks naar de Oekraïners kunnen leiden.

Experts beweren verder dat, aangezien Starlink nog steeds een nieuwe technologie is, er nog veel moet worden uitgezocht over het gebruik van het systeem en of het verstandig is om het in conflictgebieden te gebruiken. Brian Weeden, directeur programmaplanning voor de non-profitorganisatie Secure World voor duurzaamheid in de ruimte, deelde dit gevoel. "Het antwoord is dat het potentieel nuttig is, maar er is veel dat we niet weten", zei hij.

Om advocaat van de duivel te spelen, aangezien de technologie nieuw is, weten de Russen misschien ook niet hoe ze deze in hun voordeel moeten gebruiken. Volgens Fedorov hebben de Russen Starlink niet gebruikt om Oekraïners te lokaliseren. De minister merkte op dat Starlink-terminals doorgaans worden gebruikt in "dichtbevolkte gebieden waar toch veel burgers zouden zijn." “Ze lijken momenteel erg druk te zijn met het aanvallen van de websites van onze kleine steden en dorpen. Ik denk dat ze gewoon nog niet op dat punt zijn', zei Fedorov.

Micele
3 mei 2022, 16:55
Starlink Internet heeft in Oekraïne gemiddeld ~ 150.000 gebruikers per dag.

Bron Digital minister Mykhailo Fedorov.

Rough data on Starlink's usage: around 150K active users per day. This is crucial support for Ukraine's infrastructure and restoring the destroyed territories. Ukraine will stay connected no matter what.

— Mykhailo Fedorov (@FedorovMykhailo) May 2, 2022

https://www.teslarati.com/elon-musk-starlink-ukraine-150k-users-confirmed/

kelt
3 mei 2022, 17:59
Starlink Internet heeft in Oekraïne gemiddeld ~ 150.000 gebruikers per dag.

Bron Digital minister Mykhailo Fedorov.

In de "bevrijde zones" van oekrine,toch een aanzienlijk gebied,zal wel aktie ondernomen worden om het lokale internetverkeer via de Russische filters te laten verlopen....

Dan wordt Starlink natuurlijk nog veel belangrijker,zeker voor de "stay-behind" netwerken ....Misschien zijn een miljoen soldaten net voldoende om overal die schoteltjes te gaan opsporen,maar 100000 beslist niet...:oops:

Jammer genoeg zal dat een reden te meer zijn dat Starlink GEHINDERD zal worden door vele naties op deze planeet.....Niet alleen om commerciele redenen (het voortrekken van een geprefereerde speler die nog niet klaar is om te lanceren),maar inderdaad in het kader van informatiebeheersing...

De Volksrepubliek,India,Rusland ,Iran en verschillende Centraal-Aziatische Republieken zijn al HEEL ver in het beheersen van het internet in hun territorium.Starlink wordt een geweldige stoorzender in hun plannetjes...

Micele
3 mei 2022, 18:59
Het hacken van Starlink is alvast niet echt gelukt...

Pentagon kan nog wat leren van Starlink...

https://www.republicworld.com/science/space/elon-musks-spacex-fantastically-fought-starlink-hacking-in-ukraine-pentagon-impressed-articleshow.html

Elon Musk's SpaceX 'fantastically' Fought Starlink Hacking In Ukraine; Pentagon Impressed

Elon Musk's SpaceX was successful in defending its Starlink internet service network in Ukraine from Russian hackers and the Pentagon is pretty impressed.

Elon Musk's SpaceX was successful in defending its Starlink internet service network in Ukraine from Russian hackers and the Pentagon is pretty impressed with it. Speaking at the C4ISRNET Conference, Dave Tremper, from the Office of the Secretary of Defense, confirmed that SpaceX 'rapidly' fought off any attempts by the Russians to jam Starlink signal. He even admitted that even the US military would have taken longer to defend itself from such attacks.

The California-based firm had activated its Starlink satellites over Ukraine at the request of Ukrainian officials after Russia disrupted Kyiv's communication services after invading the ex-Soviet state on February 24. Just days after activating the satellites and sending Starlink terminals to Ukraine, Musk had warned its users that Russian hackers might try to jam the signals. His prophecy came true as in March, he revealed that attempts were made but they have "resisted all hacking and jamming attempts".

Tremper asserts US military should learn from SpaceX

Asserting that the US military "needs to be able to have (SpaceX's) agility", Tremper said as per Daily Mail, "There's a really interesting case study to look at the agility that Starlink had in their ability to address that problem". He even went on to describe SpaceX's defensive technique 'eye-watering' and called the company's line of countermeasure 'fantastic'. "We need to be able to change our electromagnetic posture to be able to change, very dynamically, what we’re trying to do without losing capability along the way", the official added.

idem: https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-10744069/Elon-Musks-SpaceX-Starlink-rapidly-fought-Russian-jamming-attack-Ukraine.html

Henri1
7 mei 2022, 21:57
Schotel + router voor Starlink zijn nu gehomologeerd.



Fotos van de antenne met koepel en zonder:

https://i.imgur.com/fvZldsNl.jpg
https://i.imgur.com/bKoL9jal.jpg

Starlink Beta Tester mag beginnen (+ 11 FAQ)...

Werkt dat spel in de Otto ?

kelt
9 mei 2022, 16:36
Werkt dat spel in de Otto ?

Principieel moet dat kunnen.
Gezien er echter nog maar ongeveer 3000 van die satellietjes,verdeeld over de ganse Aarde beschikbaar zijn,is dat nu geen goede oplossing.Capaciteit voor het uitrusten van miljoenen auto's met BREEDBAND internet is er nog niet.

Als er echter ooit tienduizenden van die satellietjes beschikbaar komen gaan we anders spreken.

Maar het is onwaarschijnlijk dat het GOEDKOOP zal zijn.

Ik ben ervan overtuigd dat Starlink wegens dat Oekraine gedoe zelfs zijn uitrolplannen elders in Europa vertraagt omdat er ,naar we kunnen begrijpen,VEEL capaciteit opgenomen wordt in wat eigenlijk een langzaam groeiende markt diende te zijn rond de Zwarte Zee..

De technologische uitdagingen ,ruzie maken met Russische staatshackers,ongetwijfeld helpen grote "intelligence-pakketten" verschuiven van,naar en binnen Oekraine,en dan ook nog eens internet aanbieden in zones waar granaten vallen....het IS me wel iets hé?

Ik zie het "Proximus" ,of al die andere "aanbieders",met al hun managers in grote glazen kantoren,nog niet doen hoor...:roll:
De kosten voor Starlink zijn ongetwijfeld niet volledig vergoed,maar de KENNIS die ze nu opdoen...onbetaalbaar...na maandenlang stressen gaan ze daar van niks meer verschieten.

Micele
10 mei 2022, 14:19
5G is voor rijdende wagens, en hun communicatie onderling.

Uiteraard kan Starlink ook werken in rijdende wegvoertuigen, treinen, ook vliegtuigen, alles wat beweegt en waar die antenneschotel kan zenden-ontvangen.

Bron: https://www.zdnet.com/home-and-office/networking/elon-musk-spacexs-starlink-will-connect-planes-trains-and-automobiles/

Last year, Musk told Starlink fans that the company's dishes could be deployed on high-speed moving objects, like trains, which was possible because "everything is slow to a phased array antenna."

To date, the FCC has authorized SpaceX to roll out a million end-user terminals to transmit data from SpaceX's constellation.

"These user terminals employ advanced phased-array beam-forming and digital processing technologies to make highly efficient use of Ku-band spectrum resources by supporting highly directive, antenna beams that point and track the system's low-Earth orbit satellites," writes SpaceX's director of satellite policy, David Goldman.

The new applications seeks authorization to operate Earth-deployed stations as "Vehicle-Mounted Earth Stations ("VMESs"), Earth Stations on Vessels ("ESVs"), and Earth Stations Aboard Aircraft ("ESAAs") (collectively, Earth Stations in Motion ("ESIMs)".

In other words, planes, trains and automobiles. However, Musk, CEO of electric car maker Tesla, clarified that the automobiles part does not include Tesla vehicles because the terminal – which Musk has described as a like a "little UFO on a stick" measuring 50cm in diameter – are too big for passenger vehicles.

"Not connecting Tesla cars to Starlink, as our terminal is much too big. This is for aircraft, ships, large trucks & RVs," Musk told CNBC's Michael Sheetz.

In een personenwagen? Als je die schotel ergens aan de buitenkant monteert, ja. Toch als je zot wilt doen... :-P:
tot 40 km radius.

https://www.tesmanian.com/blogs/tesmanian-blog/starlink-car

SpaceX Starlink User Mounts Dish Antenna On Tesla Model X, Receives High-Speed Internet Of 200Mbps While Driving

by Evelyn Janeidy Arevalo December 23, 2021

A SpaceX Starlink user from Western Australia shared via social media that they hooked a Starlink dish antenna on a Tesla electric vehicle to access the satellite internet network on the road. They tested how far from their service address could they access the internet, they were able to receive data within a 40-kilometer radius from their home address. The Starlink network is currently limited to a single service address where the satellites are scheduled to beam service to throughout the day. SpaceX does have plans to enable Starlink mobile service in 2022, according to the company’s founder Elon Musk. He recently said Starlink will achieve global maritime coverage before next year ends to enable sea-going vessels, airplanes, and mobile vehicles to access the Starlink satellite internet network.

The Western Australia Starlink user shared they received high-speed internet downloads of “200Mbps [megabits per second] from a SpaceX Starlink terminal mounted to a Tesla Model X while driving down the freeway at 100 kilometers per hour[...] Can’t wait for full Starlink roaming ability,” they wrote via Twitter. –“A lot of improvement still coming just from software updates to satellites & terminals,” Musk said in response to their post on December 21st.

https://pbs.twimg.com/media/FHGz3hvUYAkL_iA?format=jpg&name=900x900https://pbs.twimg.com/media/FHGz3hsVgAA78RD?format=jpg&name=large

kelt
29 mei 2022, 08:27
Er is wel het feit dat in grote delen van de wereld (Rusland,China,India,de meeste naties van Zuid-Oost Azie) er "andere belangen" zijn (zeg maar staatsspelers en lokale industrie),waardoor Starlink niet MAG opereren...

Vele tientallen regeringen op deze wereld hebben er een punt van gemaakt dat communicatie tussen burgers ,en zeker naar het buitenland,strikt onder hun neus dient te gebeuren en dat ZIJ de knop vast hebben.Zelfs het "internet" wordt langzaam "ingekapseld" naar regionale versies.Dat Starlink gedoe is een complexiteit die deze regeringen NIET willen!

Gelukkig is de wereld groot genoeg...

Op het Noord-Amerikaanse continent,in grote delen van Europa,in Australie en Nieuw Zeeland gaat het opbouwen verder...

Ondertussen hebben ook Nigeria en Mozambique goedkeuring verleend
En in Azie zijn er de Filippijnen bij gekomen.

Als grote delen van de wereld de komende paar jaar niet overstag gaan,dan zullen niet alle satellieten van dat geplande netwerk nodig zijn en beter niet meer gelanceerd worden.....

Micele
29 mei 2022, 10:07
Er is wel het feit dat in grote delen van de wereld (Rusland,China,India,de meeste naties van Zuid-Oost Azie) er "andere belangen" zijn (zeg maar staatsspelers en lokale industrie),waardoor Starlink niet MAG opereren...

Vele tientallen regeringen op deze wereld hebben er een punt van gemaakt dat communicatie tussen burgers ,en zeker naar het buitenland,strikt onder hun neus dient te gebeuren en dat ZIJ de knop vast hebben.Zelfs het "internet" wordt langzaam "ingekapseld" naar regionale versies.Dat Starlink gedoe is een complexiteit die deze regeringen NIET willen!

Gelukkig is de wereld groot genoeg...

Op het Noord-Amerikaanse continent,in grote delen van Europa,in Australie en Nieuw Zeeland gaat het opbouwen verder...

Ondertussen hebben ook Nigeria en Mozambique goedkeuring verleend
En in Azie zijn er de Filippijnen bij gekomen.

Als grote delen van de wereld de komende paar jaar niet overstag gaan,dan zullen niet alle satellieten van dat geplande netwerk nodig zijn en beter niet meer gelanceerd worden.....
Zuid-Amerika ontbreekt nog in je context.

Na Chili staat (gans) Brazilië toch al open: https://www.hln.be/internet/elon-musk-zet-starlink-in-voor-niet-aangesloten-scholen-en-milieubewaking-amazone~a9fd08dc/

Multimiljardair Elon Musk bevindt zich vandaag in Brazilië voor de lancering van de Starlink-technologie van zijn ruimtevaartbedrijf SpaceX. Na een ontmoeting met de Braziliaanse president Jair Bolsonaro in een luxehotel in Porto Felix op 100 kilometer van Sao Paulo, tweette Musk dat hij "heel enthousiast" was "om in Brazilië te zijn voor de lancering van Starlink voor 19.000 niet-aangesloten scholen in landelijke gebieden en milieubewaking van de Amazone".

kv 20-05-22, 19:17 Bron: Belga

https://www.capacitymedia.com/article/2a47mp7g7buw7b45vlhq8/news/africa-asia-and-latin-america-on-starlink-waiting-list

Africa, Asia and Latin America on Starlink waiting list

Alan Burkitt-Gray May 19, 2022

Map Starlink AVAILABILITY: https://www.starlink.com/map

AVAILABLE , wait list, coming soon: (in de grijze landen (Rusland - China - andere) zal er voor Starlink wel nooit iets te halen zijn, of daar doen ze geen moeite)

De voornaamste gebieden van Chili en Zuid-Brazilië zijn AVAILABLE, daar gaat een bepaald Amazonegebied ook nog bijkomen.
(of alvast de helft van de inwoners van Zuid-Amerika)

kelt
11 juni 2022, 15:27
Ondertussen is in West-Europa een belangwekkende horde genomen.De ontplooing van Starlink in Frankrijk werd eerder dit jaar geblokkeerd omdat er eerst een of andere officiele consultatieronde diende te gebeuren.
Er is uiteindelijk goedkeuring verleend,en zeker het argument dat Starlink diensten verleent aan regio's die anders niet of amper bediend worden gaf blijkbaar de doorslag.

Maar het is dus OK

https://spacenews.com/starlink-regains-permission-to-operate-in-france/

De firma leert in meer en meer landen dat EERST de lokale procedures gevolg dienen te worden en DAN Starlink ontplooid...

Maar de Oekrainse situatie is natuurlijk de meest succesvolle publiciteitscampagne voor een internet-provider ooit hé...

Micele
2 juli 2022, 13:06
Van Starlink-ontvangst op rijdende, vliegende en varende tuigen gesproken ze hebben de verwachte "USA-vergunning" beet! 8-)

ff ggl-vertaler gepasseerd:

https://www.teslarati.com/spacex-starlink-moving-vehicles-fcc-approval/

SpaceX wins FCC approval to connect Starlink satellites to moving vehicles

By Eric Ralph Posted on June 30, 2022

Elf maanden nadat SpaceX verschillende aanvragen had ingediend, heeft de FCC het bedrijf toestemming gegeven om bewegende voertuigen aan te sluiten op zijn constellatie van Starlink-internetsatellieten.

De licentie betekent dat alle Starlink-gebruikers in de Verenigde Staten nu legaal internetservice kunnen ontvangen van hun Starlink-gebruikersterminals (gerechten) terwijl ze in beweging zijn op elk land-, zee- of luchtvoertuig. Voor de vele consumenten en zakelijke klanten die al experimenteren met mobiele Starlink-service of op zijn minst de nieuwe RV-roamingservice van SpaceX gebruiken, zou de mogelijkheid om Starlink in beweging te gebruiken nog meer potentiële use-cases en voordelen moeten toevoegen en in het algemeen de levensvatbaarheid en het concurrentievermogen van de service vergroten

Omdat de prestaties van Starlink - zelfs als ze het moeilijk hebben - vrijwel alle andere satellietinternetproviders verslaan, neemt de toevoeging van in-motion gebruik een van de weinige resterende redenen weg om andere serviceproviders te blijven gebruiken. Hoewel dat meer van toepassing is op zakelijke en commerciële gebruikers dan op individuen, betekent dit nog steeds dat andere satcom-aanbieders nog minder benen hebben om op te staan ??als ze zich proberen te verdedigen tegen de concurrentie van Starlink.

Grote potentiële klanten die waarschijnlijk zullen profiteren van deze FCC-uitspraak zijn luchtvaartmaatschappijen en cruiseaanbieders, evenals individuele Amerikanen die de internetconnectiviteit aan boord van privévliegtuigen, boten, recreatievoertuigen en meer willen verbeteren. SpaceX heeft zelfs al overeenkomsten getekend met vluchtcharteraanbieder JSX en Hawaiian Airlines, evenals met cruiseaanbieder Royal Caribbean, die al is begonnen met het testen van de service op ten minste één actief cruiseschip.

Voor vluchten, cruises en alle andere voertuigen die buiten het bereik van SpaceX' groeiende selectie van grondstations reizen, zullen Starlink V1.5-satellieten hun eigen ruimtenetwerk moeten creëren met laserverbindingen aan boord, waardoor communicatie via andere satellieten naar grondstations – en daarmee de rest van het internet – liggen honderden of zelfs duizenden kilometers verderop. De FCC zal nog een andere licentieaanvraag moeten verbeteren voordat SpaceX die specifieke schakelaar kan omzetten.

SpaceX heeft momenteel meer dan 2400 werkende Starlink-satellieten in een baan om de aarde, waarvan er bijna 2000 operationeel zijn en ongeveer een half miljoen bestaande klanten bedienen. 919 van die satellieten zijn nieuwe V1.5-varianten met laserverbindingen, en ongeveer 400 van die V1.5-satellieten vinden nog steeds hun weg naar operationele banen.

Dezelfde FCC-beslissing gaf Kepler Communications ook toestemming om bewegende voertuigen te gaan verbinden met zijn veel kleinere satellietconstellatie.

The FCC authorization can be read in full here. [PDF] :
https://s3.documentcloud.org/documents/22076855/fcc-order-granting-spacex-and-kepler-earth-station-in-motion-authorizations.pdf

Micele
4 juli 2022, 18:41
Ahw voor vakantietrip met de EV in niemandsland.

Batterijen worden terug voldoende bijgeladen en natuurlijk wil men internet hebben. Naast uitschuifbare zonnepanelen ook de Starlink-antenne...

Zo kan men steeds verder en verder rijden... (en daar stoppen waar de ontvangst prima is)

https://pbs.twimg.com/media/FW0-JuXWYAA1DcM?format=jpg&name=small

Tesla is at the "IdeenExpo" in Hannover.

They brought a solar range extender trailer with Starlink.

https://www.teslarati.com/tesla-solar-powered-range-extender-trailer-starlink-prototype-photo/

Micele
24 juli 2022, 09:38
Starlink "reeds" verkrijgbaar in 36 landen, sinds **juni zijn er 4 landen bijgekomen.

https://www.teslarati.com/starlink-available-36-countries/

ook in niemandsland, ook op zee enz...

** in Frankrijk was er een tijdje geleden een "tijdelijk vergunningsprobleem door milieukwieten", maar dat is verleden tijd sinds 2 juni: https://spacenews.com/starlink-regains-permission-to-operate-in-france/

Het Starlink-breedbandnetwerk van SpaceX heeft op 2 juni toestemming gekregen om in Frankrijk te opereren na een openbare raadpleging van een maand in het land.

De Franse telecomregulator ARCEP zei dat het besloot Starlink opnieuw een spectrumlicentie toe te kennen nadat uit het overleg bleek dat er vraag is naar de diensten in gebieden die slecht worden bediend door terrestrische netwerken.

ARCEP had Starlink in februari 2021 geautoriseerd, maar de hoogste administratieve rechtbank van Frankrijk trok de vergunning op 5 april in nadat hij had geoordeeld dat de toezichthouder eerst een openbare raadpleging had moeten starten.

Die uitspraak kwam nadat twee Franse milieuactivistenorganisaties een beroep hadden ingediend om de frequentierechten van Starlink aan te vechten, daarbij verwijzend naar bezorgdheid, waaronder de impact van megaconstellaties op het uitzicht op de nachtelijke hemel en ruimteschroot.

Starlink-breedband is beschikbaar in 32 landen en bedient momenteel bijna 500.000 gebruikers, volgens een videopresentatie die SpaceX-CEO Elon Musk op 5 juni tweette.

Micele
11 augustus 2022, 15:59
Starlink heeft nu een contract met de US Airforce, en die zitten zowat over de ganse wereld verspreid.

Waarom leest men hieronder...

https://www.teslarati.com/spacex-starlink-us-air-force-contract-2022/

August 10, 2022

The US Air Force will work with SpaceX’s Starlink to support airlift operations in Europe and Africa.

On July 22, the US Air force awarded Starlink a $1.92 million contract. Starlink will provide 12 months of service from August 1, 2022 to July 31, 2023. The United States Armed Forces air service branch expects Starlink to provide throughput capabilities of up to 500 Mbps download speed and low latency connectivity.

STARLINK’S CONTRACT WITH THE US AIR FORCE

Based on unclassified documents from the US Air Force, Starlink will provide fixed-site and portable services.

For fixed-site services, internet connection will be assigned to an individual 22-km diameter Starlink cell. The connection should only work within the boundaries of the assigned cell.

Starlink’s portable services will be used where SpaceX currently has active coverage. The US Air Force plans to use Starlink services to support comms-on-the-move once SpaceX gets its ESIM license for its portable terminals.

WHY THE US AIR FORCE CHOSE STARLINK

In the publicly released documents, the US Air Force states that Starlink is the only Low Earth Orbit (LEO) satellite network that provides services to Europe and Africa. It also specifically highlights Starlink’s ability to deliver portable services to EUCOM and AFRICOM areas of responsibility.

The US Air Force acknowledged that other companies are competing to establish LEO, Medium Earth Orbit (MEO), and Geostationary Earth Orbit (GEO) satellite networks. However, it reasoned that Starlink is the most “well-established” LEO satellite network with more than 1,350 satellites, compared to competitors who are still in their “infancy.” It also pointed out Starlink’s support in the war between Ukraine and Russia as proof of its metal.

“None of the current LEO internet providers (Amazon Kuiper, OneWeb, Telesat) aside from Starlink is currently capable of providing any service in both Europe and Africa. Starlink is also the only LEO satellite network provider that is currently being used in a contested environment: Ukraine,” noted the US Air Force.

https://i0.wp.com/st.ecovahan.com/wp-content/uploads/2022/08/cropped-Starlink-gets-contract-with-US-Air-Force.jpg

De schoofzak
11 augustus 2022, 17:00
Werkt dat spel in de Otto ?

Als gij in Canada zit op 150 km van het dichtsbijzijnde dorp, en dan moet ge nog omrijden langs twee grote meren, dan kan het u gene kloot schelen als ge in uw blokhut moet zijn om te internetten,
of onderweg met de 4x4 moet stoppen en een kwartier setuppen vooraleer ge kunt beginnen.

kelt
11 augustus 2022, 17:25
Wel,wat er ook van zij.....In de Falcon9 lancering van een paar dagen geleden zat ,tussen de broertjes en zusjes,al de 3000ste (DRIEDUIZENDSTE) StarLink-satelliet.....


Het is onstopbaar....getest in het vuur van Oekraine,en in steeds grotere ontplooiing.

Onder "commerciele" druk is het aantal abonnees in de aglomeraties in de VS hier en daar feitelijk te groot zodat er zijn die klagen over de upload-snelheid....tsja......(het is des mensen hé :roll: )

Gezien echter het wekelijks lanceren van pakken van een 50-tal stuks zal dat zich wel oplossen.....De meedogenloze lanceerkadans de laatste twee jaar betekent dat er op ieder moment letterlijk honderden van die satellieten nog "op weg" zijn naar hun voorziene positie om het netwerk te verdichten...

De Rode Willem
12 augustus 2022, 11:11
Space junk ?

https://www.thenakedscientists.com/articles/questions/are-we-putting-too-many-satellites

Universalia
23 augustus 2022, 08:50
SpaceX Starlink 'train' of satellites illuminates Northwest skies (https://www.bleepingcomputer.com/news/technology/spacex-starlink-train-of-satellites-illuminates-northwest-skies/)

Find... (https://findstarlink.com)

BIG BRO is watching u?

:-D

De schoofzak
23 augustus 2022, 11:03
SpaceX Starlink 'train' of satellites illuminates Northwest skies (https://www.bleepingcomputer.com/news/technology/spacex-starlink-train-of-satellites-illuminates-northwest-skies/)

Find... (https://findstarlink.com)

BIG BRO is watching u?

:-D

Toen (Bell?) de telefoon uitvond, stond niemand erbij stil dat hij afgeluisterd kon worden.
Nog straffer: de koetsier van de postkoets kon je brief openen, lezen, en terug dicht plakken ...

Waren we maar in de middeleeuwen blijven leven?

Micele
26 augustus 2022, 21:28
Directe koppeling Starlink satelliet-internet met Tesla's komt er.

https://www.businessinsider.nl/spacex-t-mobile-satellieten-smartphones-bereik-wereldwijd/

SpaceX van Elon Musk en T-Mobile gaan satellieten aan mobiele telefoons koppelen voor ‘vrijwel wereldwijd bereik’

Voor te beginnen enkel aan 2 tot 4 MBits

https://www.teslarati.com/tesla-premium-connectivity-starlink-v2-confirmed/

Aug 26, 2022 @elonmusk

Starlink V2, launching next year, will transmit direct to mobile phones, eliminating dead zones worldwide

Note, connectivity will be 2 to 4 Mbits per cell zone, so will work great for texting & voice calls, but not high bandwidth

2:42 AM · Aug 26, 2022

kelt
3 december 2022, 13:11
In de VS gebieden is de snelheid van Starlink al een tijdje aan het zakken naarmate het bestaande netwerk ,dat werkt met "1ste generatie" satellieten ,aan het verzadigen is (meer en meer klanten)

Gelukkig heeft Starlink van de FCC al permissie gekregen voor het ontplooien van grote aantallen "generatie 2" satellieten....

https://arstechnica.com/tech-policy/2022/12/starlink-speeds-in-us-dropped-from-105mbps-to-53mbps-in-the-past-year/?comments=1&comments-page=1

Dan nog is de algemene teneur van klanten in nogal wat zones in de VS (en Canada) dat de dienst,hoewel niet echt goedkoop,merkelijk beter blijft dan wat ze van de andere operatoren KUNNEN verkrijgen,en in ieder gavel nog altijd beter dan surfen via het gsm-netwerk..(DAT is op zich ook een maatstaf natuurlijk)

Vandaar dat de regulerende autoriteiten in de VS blijkbaar niet moeilijk doen voor verdere permissies.....Dat zou wel anders geweest zijn moest Starlink een sof gebleken zijn ...

patrickve
3 december 2022, 21:36
Ik moet zeggen dat ik niet begrijp hoe landen al dan niet "permissies" kunnen geven aan starlink. Dat zijn satellieten, hoe kan je nu beletten dat er op jouw grondgebied daar communicatie mee gebeurt ?

Stel dat ik mijn abonnement met bitcoin betaal en geen kat weet waar ik woon. Wat zou mij beletten om contact op te nemen met zo een satelliet vanuit gelijk welke plek op de wereld ?

kelt
4 december 2022, 08:50
Ik moet zeggen dat ik niet begrijp hoe landen al dan niet "permissies" kunnen geven aan starlink. Dat zijn satellieten, hoe kan je nu beletten dat er op jouw grondgebied daar communicatie mee gebeurt ?

Stel dat ik mijn abonnement met bitcoin betaal en geen kat weet waar ik woon. Wat zou mij beletten om contact op te nemen met zo een satelliet vanuit gelijk welke plek op de wereld ?

Het gaat ,strict genomen,vooral om permissies voor het uitbaten door een firma van ettelijke honderduizenden radiozenders ,duizenden down-beaming,honderduizenden up-beaming

.....zoals reeds 100 jaar geleden reguleert daarvoor het ambtenariaat.....

kelt
4 december 2022, 08:50
[.

De schoofzak
4 december 2022, 12:34
Het gaat ,strict genomen,vooral om permissies voor het uitbaten door een firma van ettelijke honderduizenden radiozenders ,duizenden down-beaming,honderduizenden up-beaming

....., zoals reeds 100 jaar geleden reguleert daarvoor het ambtenariaat....., ,

Zo'n vorm van kritiek met geen enkele tip naar een valabel alternatief ...

Micele
5 december 2022, 10:31
Internetverbinding in putje Antarctica, video:

https://twitter.com/COLDEX_STC/status/1599616166699622401

Center for Oldest Ice Exploration @COLDEX_STC

Despite 30 knot winds at the Allan Hills, Antarctica, where ice cores up to 2,700,000 years old have been found, @SpaceX Starlink continues to give the @NSF-supported COLDEX team unprecedented connectivity!

@blueicehiggins @icy_pete

Op zoek naar het oudste ijs:
https://www.eenews.net/articles/climate-heartbeat-scientists-hunt-for-worlds-oldest-ice/

Micele
20 december 2022, 22:12
Starlink heeft de eerste kaap van 1 miljoen aktieve gebruikers geknakt, op naar de 2 miljoen.

https://twitter.com/SpaceX/status/1604872936976154624

Starlink now has more than 1,000,000 active subscribers – thank you to all customers and members of the Starlink team who contributed to this milestone.

kelt
28 februari 2023, 18:54
Het snel gegroeide aantal gebruikers (speciaal op het Noord-Amerikaanse continent ,dat zegt iets over de kwaliteit/prijs verhouding van de lokale ISP's...) veroorzaakt capaciteitsproblemen in delen van het Starlink-web...Lees,in meer zones vertraagt de boel aanzienlijk in plaats van vooruit te gaan zoals in het begin een paar jaar geleden...

Space X zit met het probleem dat hun Versie 2 satellieten,die ontwikkeld zijn,niet met een Falcon 9 in economisch verantwoorde hoeveelheden per keer omhoog kunnen,en hun Starship nog niet klaar is...

https://arstechnica.com/information-technology/2023/02/spacexs-2nd-generation-starlink-satellites-start-launching-as-soon-as-today/?comments=1&comments-page=1

Niet getreurd echter,in afwachting beginnen ze ,heel straks,met het lanceren van "V2-mini" versies...Dat zijn Starlink-satellieten die reeds meerdere keren de throughput aankunnen van de bestaande satellieten.....Zo kan Space X methodisch de moeilijke zones beter bedienen....(ik neem aan dat speciaal in- en om de steden zal zijn)..

Overigens verhoogt Space X de maandelijkse kosten voor klanten in "moeilijke" zones naar 110 dollar per maand terwijl minder problematische zones zelfs een daling naar 90 dollar per maand krijgen....8-)

Zo "stuurt" de firma uiteraard ook een beetje ...

EN dan nog is het voor mogelijk al een meerderheid van de Amerikanen een beter werkende deal dan wat ze van hun land-ISP's in hun residentie kunnen krijgen.....

Deze worden namelijk door de wetgever gedwongen aan bepaalde technische minimumvoorwaarden te voldoen in de dichtbevolkte gebieden...De rest (dat zijn tientallen miljoenen Amerikanen toch!)kan de pot op,en van zichzelf gaan Amerikaanse ISP niet te snel investeren in versnelling en vernieuwing,zeker niet voor residentiele gebieden....

Enter Starlink.......De oude ISP's kunnen hun oude koperdraadjes ,en straks hun Fiber ook,in hun g*t steken ....Zelfs Starlink met problemen is nog beter dan surfen doorheen een sleutelgat,voor vergelijkbare kost....:roll:

Nog eens,we beseffen hier in Vlaanderen te weinig,zelfs al is er een quasi- duopolie,welke kwaliteit van netten we hier hebben ...

Micele
28 februari 2023, 20:07
Slechte verbinding met een smartphone?
Of te ver van een zendmast?

Binnenkort ook verbinding via satellieten mogelijk.

En dat is dan ook op zee of in niemandsland.

https://www.androidplanet.nl/nieuws/satelliet-smartphones-qualcomm/

Satelliet op smartphones: fabrikanten werken samen met chipmaker

Tim Ligterink 28 februari 2023

Communiceren via een satellietverbinding staat voor smartphones nog in de kinderschoenen, maar langzamerhand gaan meerdere fabrikanten er mee aan de haal. De samenwerking tussen smartphonefabrikanten en Qualcomm veroorzaakt hier een stroomversnelling in.

Van budget tot high-end: Snapdragon Satellite

Snapdragon Satellite, zo heet de communicatietechniek van chipmaker Qualcomm (https://www.qualcomm.com/news/releases/2023/02/qualcomm-and-leading-global-smartphone-manufacturers-collaborate). Daarmee versturen en ontvangen gebruikers over de hele wereld noodmeldingen, sms’jes of andere berichten via satellietverbinding. De gebruiker hoeft daarvoor niet in de buurt te zijn van een reguliere zendmast, wat ideaal is voor gebieden zonder bereik, zoals gebergtes, woestijnen of op zee.

Vanaf de tweede helft van 2023 mogen we de techniek op nieuwe smartphones verwachten, want Qualcomm is een samenwerking aangegaan met smartphonefabrikanten Honor, Motorola, Xiaomi, Oppo, Vivo en Nothing. Zij brengen in de toekomst telefoons uit die Snapdragon Satellite ondersteunen.
https://businessam.be/binnenkort-overal-bereikbaar-android-smartphones-satelliet-2/

De details:

“Door Snapdragon Satellite op te nemen in smartphones van de volgende generatie, zullen onze partners satellietberichten kunnen aanbieden aan abonnees over de hele wereld. Zij kunnen zo overal communiceren met hulpdiensten, familie en vrienden”, zei Francesco Grilli, vicepresident productbeheer van Qualcomm, in een verklaring aan E&T.

Die partners waarover sprake is, zijn in de eerste plaats de producenten Honor, Motorola, Nothing, OPPO, vivo en Xiaomi.

Voorlopig is het wel niet exact duidelijk vanaf wanneer er Android-smartphones op de markt zullen komen met satellietverbinding.

Qualcomm wil zijn satellietdienst later ook uitbreiden naar computers en zelfs auto’s.

morte-vivante
28 februari 2023, 23:14
concurrentie voor AST Spacemobile (https://en.wikipedia.org/wiki/AST_SpaceMobile)?

Micele
13 maart 2023, 22:29
Starlink met succes getest in een snel vliegtuig: "Welcome to the future"

https://www.teslarati.com/starlink-shows-insanely-impressive-inflight-speeds-in-real-world-test/

Starlink shows insanely impressive in-flight speeds in real-world test

Just like that, SpaceX’s Starlink has definitively changed the world of in-flight internet. This was suggested as much following a real-world test of JSX’s Starlink in-flight WiFi speeds. Needless to say, the satellite internet service’s performance was a cut, or perhaps two or three cuts, above the competition.

JSX is among the first airlines to embrace Elon Musk’s Starlink in-flight internet. In previous comments, JSX CEO Alex Wilcox noted that Starlink has been received by the airline’s customers with “amazement and delight.” The same sentiments were shared recently by a tech reviewer who took the satellite internet system through its paces.

Travel reporter and blogger Zach Griff of The Points Guy recently tested JSX’s Starlink in-flight internet system during a trip. Being a tech reviewer, Griff opted to connect five Apple devices — a 14-inch MacBook Pro, a 13.6-inch Macbook Air, an iPhone 14 Pro Max, an iPhone 13 Pro Max, and an 11-inch iPad Pro — to Starlink’s in-flight WiFi.

Now, this is a pretty unrealistic number of devices to use in a plane, but the tech reviewer was looking to see how Starlink performs even when passengers have an impractical number of devices. Thus, after connecting to JSX’s in-flight internet service seamlessly, the reviewer fired up four of his Apple devices and loaded up a speed test. The results were shocking.

HOLY COW

Just flew on @flyjsx with the new @SpaceX Starlink internet... and these are the fastest Wi-Fi speeds I've ever seen in the air.

The low latency even meant that I could make FaceTime calls and join Zoom meetings with no lag.

Welcome to the future.

Each device listed download speeds over 100 Mbps, and upload speeds hovered between 5-20 Mbps. This is impressive enough, but what truly made Starlink stand out was its ping, which clocked in at 28 and 150 ms during the four tests. “Just by the measure of these speeds alone, I could quickly tell that this would be my fastest in-flight internet experience ever,” the reviewer noted.

Streaming videos during the flight was seamless, and Zoom meetings were a breeze. The same was true for a FaceTime video call and downloading an album off Spotify. The reviewer noted that in streaming, at least, Starlink’s in-flight WiFi feels comparable to the speeds of internet services like Verizon Fios.

Starlink is pretty young as far as Elon Musk-based services go, but it is growing rapidly. The service has been expanded to numerous countries, including those in Southeast Asia like the Philippines, and in Australia, it is closing in on 100,000 customers. Starlink also launched a rental option for customers in the UK recently, which should make the satellite internet system more attainable for consumers.

kelt
24 maart 2023, 15:00
Alle gelanceerde V2-Mini satellieten die een paar weken geleden gelanceerd werden bevinden zich niet op hun voorziene "schil"
Men had al opgemerkt dat meerdere exemplaren wat lijken te zakken en recent geeft Space X toe dat er inderdaad problemen gedetecteerd zijn waardoor besloten is deze zwerm nog niet naar zijn voorziene schil ruim boven het ISS te zenden maar verder uit te zoeken wat er misloopt....Deze satellieten verschillend nogal wat van de V1 generatie,ook wat hun aandrijf- en correctiemotoren betreft en mogelijk is daarmee iets aan de hand...
Indertijd heeft Space X ook van hun eerste generatie satellieten (en met succes) al vele exemplaren weer naar beneden moeten laten komen voor verwijdering door de vuurdood in de dampkring....Het zal wel weer van dat zijn...

In afwachting gaan ze verder V1 satellieten lanceren...

https://spaceflightnow.com/2023/03/23/spacex-pausing-launches-of-new-generation-starlink-satellites/


Je leert door te DOEN,niet door koffie te drinken en dan na 10 jaar wat feitelijk al verouderde rommel te lanceren waarvan je er hoogstens eentje kunt betalen....:roll:

En je maakt fouten.....

Micele
17 mei 2023, 21:57
Starlink geeft nu plots 70% korting op zijn receiver systeem...

In het landelijke UK nu nog £ 99 ipv £ 460, in andere weinig bevolkte streken $ 100 ipv $ 500 (Aus-N-Z). In USA is het nog steeds $599.

https://www.teslarati.com/starlink-spacex-discount-uk/

May 17, 2023

SpaceX has announced a massive 70% discount on hardware for Starlink customers in select regions.

As Starlink has achieved record growth metrics in recent months, it has introduced a growing number of discounts to only further its subscriber growth. Now, SpaceX has announced yet another Starlink discount, this time knocking 70% off of the price of hardware for customers in rural sections of the United Kingdom, following a similar discount structure introduced in other parts of the world.

The news of the Starlink discount has not yet been published online by Starlink but has been sent as an email to those who have registered their interest with the company in the United Kingdom. Subsequently, this news has been published on Twitter and has garnered substantial attention from rural internet users.

Thanks to the 70% discount, the entry-level Starlink receiver is now available for as little as 99 pounds ($123.62), following a similar discount in Australia and New Zealand, which also priced the hardware at roughly $100. Starlink has not introduced the deal to the United States, where the entry-level receiver still costs $599.

By focusing on subscriber acquisition and not hardware sales, Starlink is clearly positioning itself well for long-term revenue generation instead of short-term gains. And with growing competition from the likes of Amazon, increasing subscriber counts could help the internet provider hold onto its lead well into the future.

Luckily, even without substantial discounts or price cuts, Starlink has recently been able to clench numerous significant subscriber milestones, not the least of which is within the maritime sector, which the company announced it had reached earlier today.

Looking to the future, as noted above, increasing competition in satellite internet and even from land-based fiber internet poses a significant threat to the growth of the business. However, by securing access to as many markets as possible, it can help hedge concerns, especially if the company were to IPO, as it has been rumored to be exploring in recent months.

Micele
20 mei 2023, 08:35
Alle gelanceerde V2-Mini satellieten die een paar weken geleden gelanceerd werden bevinden zich niet op hun voorziene "schil"
Men had al opgemerkt dat meerdere exemplaren wat lijken te zakken en recent geeft Space X toe dat er inderdaad problemen gedetecteerd zijn waardoor besloten is deze zwerm nog niet naar zijn voorziene schil ruim boven het ISS te zenden maar verder uit te zoeken wat er misloopt....Deze satellieten verschillend nogal wat van de V1 generatie,ook wat hun aandrijf- en correctiemotoren betreft en mogelijk is daarmee iets aan de hand...
Indertijd heeft Space X ook van hun eerste generatie satellieten (en met succes) al vele exemplaren weer naar beneden moeten laten komen voor verwijdering door de vuurdood in de dampkring....Het zal wel weer van dat zijn...

[
In afwachting gaan ze verder V1 satellieten lanceren...

https://spaceflightnow.com/2023/03/23/spacex-pausing-launches-of-new-generation-starlink-satellites/

Je leert door te DOEN,niet door koffie te drinken en dan na 10 jaar wat feitelijk al verouderde rommel te lanceren waarvan je er hoogstens eentje kunt betalen....:roll:

En je maakt fouten.....
Dat was dan Group 6-1, of de eerste keer met de veel zwaardere V2.

Ze hebben nu net alweer 22 V2 satellieten gelanceerd (Gp 6-3), toch een teken dat alles in orde is, dat is zelfs 1 V2 satelliet meer dan de gewoonlijke 21 V2-sats tijdens Group 6-1 en Group 6-2, blijkbaar een *nieuw laadrecord voor de Falcon 9-booster*
Deze booster vestigde waarschijnlijk het record voor de meeste massa die in een baan om de aarde werd gestuurd voor een Falcon 9 met 17,6 ton en was nog steeds in staat om met succes op het droneschip te landen.

https://www.teslarati.com/spacex-launches-22-v2-mini-starlink-satellites/

May 19, 2023

Following a couple of weather-related delays, the Falcon 9 successfully lifted off at 2:19 AM ET (06:19 UTC) and pitched down range to the South East to deliver 22 second-generation Starlink satellites, also known as Starlink V2 mini-satellites.

These 22 V2 satellites were deployed just over an hour after launch into a 43-degree orbital inclination as part of Group 6-3. These V2 satellites are larger than the V1.5 satellites, with the V1.5 weighing in at around ~306 kg (675 lbs) and the V2 mini-satellites weighing in at 800 kg ( 1,800 lbs).

Because of this weight difference, the Falcon 9 can only accommodate 22 of these satellites, but each of these provides much higher capabilities than their predecessors. The V2 mini Starlinks are able to use at least four times more bandwidth than the V1.5 per satellite and feature better on-orbit maneuvering thanks to new argon Hall thrusters.

The Falcon 9 completing this mission was B1076 on its 5th flight, previously supporting CRS-26, OneWeb #16, Starlink 6-1, and Intelsat 40E/TEMPO. Approximately eight and half minutes after launch, B1076 landed on the droneship “A Shortfall of Gravitas.”

*This booster likely set the record for the most mass sent to orbit* for a Falcon 9 at 17.6 metric tons and still being capable of a successful landing on the droneship. Once SpaceX returns this booster to Port Canaveral, it will be brought to Hangar X at Kennedy Space Center, where it will be converted to a Falcon Heavy side booster for the EchoStar 24 launch, currently scheduled for August of this year. The booster wasn’t the only flight-proven hardware for this launch, the fairing halves were on their 8th flight overall and will be scooped out of the ocean by recovery ship ‘Doug’.
De lijst via wiki blijft aantikken: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Starlink_and_Starshield_launches#Starlink_ Launches

De volgende V2 lancering Gp 6-4 is voor 30 mei 2023 voorzien: (ik denk dat 6-4 = Gp 6-4, dus 22 V2-sats.)
https://www.rocketlaunch.live/?includePast=1&tag=series-spacex-starlink
Upcoming Launches:
MAY 30 Starlink (6-4)
https://www.rocketlaunch.live/launch/starlink-6-4
[...]

Het Oosten
20 mei 2023, 11:04
Dat was dan Group 6-1, of de eerste keer met de veel zwaardere V2.

Ze hebben nu net alweer 22 V2 satellieten gelanceerd (Gp 6-3), toch een teken dat alles in orde is, dat is zelfs 1 V2 satelliet meer dan de gewoonlijke 21 V2-sats tijdens Group 6-1 en Group 6-2, blijkbaar een *nieuw laadrecord voor de Falcon 9-booster*



De lijst via wiki blijft aantikken: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Starlink_and_Starshield_launches#Starlink_ Launches



De volgende V2 lancering Gp 6-4 is voor 30 mei 2023 voorzien: (ik denk dat 6-4 = Gp 6-4, dus 22 V2-sats.)


Ik vind het toch maar allemaal niks om te zeer afhankelijk te zijn van de Amerikanen en mensen zoals Elon Musk. Het wordt hoogtijd dat Europa op dit punt zijn mannetje gaat staan.

Net al het dringend tijd wordt om een zeer performant Europees leger uit te bouwen. België had nooit nieuwe Amerikaanse vliegtuigen mogen bestellen , maar had moeten opteren voor degelijke Europese toestellen. En die dan verder perfectioneren. Want wij hier in Europa hebben de bekwaamheid en de knowhow om minstens even goede vliegtuigen te produceren als de yanks. Maar ja, we laten ons altijd ringeloren door die Amerikanen.

Micele
20 september 2023, 21:14
Starlink zorgt voor volwaardig - snel en betrouwbaar, realtime - internet op zee. Steeds meer allerhande schepen sluiten contracten af.

Ook navigatie, weervoorspellingen, enz... de veiligheid op zee navenant verhogend.

https://ts2.space/nl/navigeren-op-zee-met-starlink-maritime-internet/

Navigeren op zee met Starlink Maritime Internet

Hoe Starlink Satellite Internet maritieme connectiviteit opnieuw definieert

De scheepvaartindustrie vertrouwt al geruime tijd op communicatiesystemen die afhankelijk zijn van satellietverbindingen, waarvan is aangetoond dat ze niet betrouwbaar en langzaam zijn. Maar met de komst van Starlink, een op satellieten gebaseerde internetservice van SpaceX, zeelieden hebben nu toegang tot een betrouwbare en snellere verbinding dan ooit tevoren.

Starlink is een baanbrekende satelliet-internetservice in een lage baan om de aarde, die razendsnelle internettoegang biedt aan gebruikers over de hele wereld. Het systeem bestaat uit duizenden satellieten die snelheden tot 100 Mbps en latency van 20-40 milliseconden kunnen leveren. Dit maakt het ideaal voor de maritieme industrie, omdat het een betrouwbare verbinding biedt, zelfs wanneer schepen zich buiten het bereik van traditionele netwerken op het land bevinden.

De service biedt gebruikers ook toegang tot realtime gegevens, waardoor ze sneller weloverwogen beslissingen kunnen nemen. Dit is vooral handig in de maritieme industrie, omdat het kapiteins in staat stelt om snel beslissingen te nemen wanneer ze worden geconfronteerd met gevaarlijke weersomstandigheden of andere veiligheidsproblemen.

Starlink is een game-changer geweest voor de maritieme industrie en biedt een betrouwbare en snelle verbinding die voorheen niet beschikbaar was. Het systeem is ook kosteneffectief, omdat er geen dure apparatuur en infrastructuur nodig is. Dit maakt het een ideale oplossing voor schepen die veel varen, zoals vissersboten en vrachtschepen.

De beschikbaarheid van Starlink heeft ook nieuwe kansen geopend voor de maritieme industrie. Bedrijven kunnen nu diensten zoals monitoring op afstand, het volgen van bedrijfsmiddelen en toepassingen voor het welzijn van de bemanning aan hun schepen leveren, waardoor ze verbonden kunnen blijven met hun activiteiten, zelfs als ze op zee zijn.

Starlink zorgt voor een revolutie in de manier waarop zeelieden communiceren en werken, door een betrouwbare en snelle verbinding te bieden die voorheen niet beschikbaar was. Nu het systeem beschikbaar is voor schepen over de hele wereld, zal de maritieme industrie zeker profiteren van deze nieuwe technologie.

Starlink (Low Orbit) gaat nu tesamen met SES - een andere sattelietinternetaanbieder, maar wel op medium Orbit - nog relatief beter worden.

https://www.teslarati.com/spacex-starlink-ses-cruise-service/

SpaceX Starlink partners SES to offer service to cruise operators

September 14, 2023

A joint offering between European satellite operator SES and SpaceX’s Starlink plans to provide high-speed internet 24/7 to cruise ships and their guests.

“We are excited to collaborate with SES on a joint solution that combines the reach and capacity of both satellite constellations to offer a solution unlike any other in the market,” said Chad Gibbs, SpaceX’s Vice President of Starlink Business Operations.

SES Cruise mPOWERED + Starlink will be available by Q4 2023. It combines the best of medium-Earth orbit (MEO) services and low-Earth orbit (LEO) networks.

The internet solutions are available in two tiers: Premium and Pro. The Premium tear (3Gbps/ship) is for ships that want to deliver the highest throughput in the industry. The Pro tier (1.5Gbps/ship) is for operators who want to manage user experience by matching the proper application to the correct orbit.

“At SES, we strive to provide a world-class connectivity experience for our cruise customers and deliver the same level of service they would enjoy on land,” said John-Paul Hemingway, Chief Strategy Officer at SES. “By being the only one in the cruise industry to expand our unique multi-orbit GEO and MEO network to utilize LEO, we believe it opens new opportunities for us to meet the needs of cruise guests and crew members and the operational requirements of cruise operators to accelerate their digital transformations – wherever they may be.”

The collaboration between SpaceX’s Starlink and SES is a well-balanced partnership. Starlink has been steadily expanding its customer base in the maritime sector. In May 2023, Starlink’s official X page announced that more than 150 cruise ships were set to use its internet services.

Meanwhile, SES has 10 years of experience delivering connectivity services directly to cruise operators. The European satellite operator pioneered multi-orbit geostationary (GEO) and MEO-enabled networks.

Micele
12 oktober 2023, 17:36
De deal van Starlink en Maersk is rond. Maersk is een van de grootste rederijen van de wereld, zoniet de grootste (https://en.wikipedia.org/wiki/Maersk). Vervoert 18% capaciteit van de wereldvloot.

SpaceX Starlink lands Maersk in new deal for Ocean fleet

Posted on October 12, 2023

SpaceX’s Starlink satellite internet service has landed a new client in Maersk, as the two companies came to terms on a deal that would provide the company’s Ocean fleet with internet access.

Maersk announced this morning that more than 330 own-operated container vessels will now have Starlink installed, enabling the fleet to access high-speed internet with speeds at over 200 Mbps.

The logistics company said the deal with SpaceX’s Starlink service “is a leap forward in terms of internet speed and latency, which will bring significant benefits in terms of both crew welfare and business impact.”

https://www.teslarati.com/spacex-starlink-maersk-deal-ocean-fleet/

Hopelijk heeft er niemand iets tegen dat ook schepen op zee en vliegtuigen in de lucht (https://tweakers.net/nieuws/202462/starlink-introduceert-aviation-dienst-voor-wifi-in-vliegtuigen.html) betrouwbaar snel internet krijgen. :-P

kelt
13 oktober 2023, 18:19
Zoals wel kon verwacht worden (het gaat nu eenmaal om Musk bedrijven hé....:-o ) ,is wat al een tijdje "begrepen" kon worden nu een formele aankondiging,te lezen op de website...

https://direct.starlink.com/

Aangepaste Starlink satellieten leveren nieuwe mogelijkheden,zoals vanaf 2024 DIRECT kunnen "texten in Space" met ieder smartphoontje dat LTE technologie aan boord heeft (dat zijn ze allemaal dacht ik),in 2025 al voice en data en het jaar erna ook Internet Of Things.....

Dat is dan de tweede poot,los van de Starlink-ontvanger toestanden voor "echt" internet die we al kennen....

Dit is natuurlijk het grote voordeel van de snelle iteratie van de technologie,waarbij de vorige generatie al dineros aan het verdienen is die dan snel weer geinvesteerd worden in vervolgtechnologie...(in plaats van te veel aandeelhouders te moeten smeren)

Starlink is overigens niet de enige en zeker niet de eerste die dergelijke technologie aanbiedt(zie eerder postings in dit draadje),maar de anderen lijken wel hobbyprojectjes tegenover de geintegreerde oorlogsmachine van Space X/Starlink....:?

kelt
27 december 2023, 11:06
Starlink maakt momenteel nog integraal deel uit van Ruimtevaartbedrijf Space-X....

Nu het Starlink netwerk al vele,vele,duizenden operationele satellieten telt,de klandisie ook al dik in de 5 cijfers moet zijn,en alle parameters omhoog staan,is het logisch dat er de vraag is hoe nu verder.....Starlink lijkt zo zoetjesaan niet meer te passen onder de vleugels van de Space-X organisatie...


Daarover ondervraagd blijft Mr Musk op zijn lijn staan dat Starlink wat hem betreft NIET publiek gaat ,er is ook geen enkel probleem om aan financiering te geraken....hij heeft "de beurs" en al die regulatie-ellende die er aan verbonden is voor niks nodig...

Wie kan hem ongelijk geven hé?...want geraak daar maar weer eens van af..
https://spacenews.com/musk-not-eager-to-take-starlink-public/

Over een eventuele IPO echter blijft hij,heel onkarakteristiek,erg op de vlakte..( leert hij alsnog zijn mond spoelen en zijn tong drie keer ronddraaien recent? 8O )

Het zou inderdaad een logische stap zijn dat een groep investeerders(met Elon er tussen) Starlink zouden loskoppelen van Space-X en verder als een onafhankelijke firma gaan uitbaten...


DAT zal vermoedelijk wel gebeuren in 2024...

kelt
12 januari 2024, 05:48
Tenslotte is 2024 al een lange tijd bezig hé.....lanceren die hap ,testen die spullen,gdvrdmme,of Elon komt U uit uw cubicle halen...t'is hier de ESA niet zunne....
Al enkele van de gelanceerde Starlinks satellieten zijn voorzien van "direct to cell" technologie en de eerste textberichtjes zijn al op- en neer gegaan via het T-Mobile netwerk ...

https://arstechnica.com/tech-policy/2024/01/starlink-shows-off-first-texts-to-t-mobile-phones-sent-via-spacex-satellite/?comments=1&comments-page=1


Eerst zal T-Mobile "gaten" in het netwerk kunnen dichten met dergelijke diensten via satelliet,maar we weten nu al dat het veel,veel,groter zal gaan worden,dat "direct -to-cell" gedoe..

Space-X/Starlink is zeker niet de eerste met dergelijke technologie,reeds enkele jaren geleden is dit gedemonstreerd door anderen....

Maar NIEMAND heeft anders de capaciteit om het SNEL te gaan uitrollen...

Het schijnt dat met app-programmeurs en managers alleen het een beetje moeilijk is om dingen in space te krijgen......ik zeg het maar....:oops:

kelt
17 januari 2024, 06:03
Het Starlink netwerk is met zijn reeds vele duizenden operationele satellieten boven de VS voorbij een kritische massa gegaan.....en andere mogelijkheden zijn nu heel realistisch.....We gaan straks niet meer spreken over "beperkingen" dan onder een aantal user cases met teveel gebruikers vanuit een beperkte geografische ruimte...


In de landbouw bestaan al enkele jaren semi-autonome landbouwmachines...In gebieden waar er 4G/5G dekking is kunnen ploegende tractoren dat op zichzelf,of een landbouwer houdt vanop afstand meerdere machines bezig ...

We lezen hoe technologie-leider John-Deere ondertussen samenwerkt met Starlink om dat ook te kunnen in de (immense) gebieden waar er geen,of slechts beperkte mobiel-netwerk dekking is.Met een Starlink setup een beetje zoals we die reeds kennen (plaats genoeg op zo een immense Amerikaanse tractor zou ik denken) kan hetzelfde bereikt worden....
https://spacenews.com/spacex-testing-ruggedized-terminals-for-self-driving-tractors/


We weten wel waartoe dit gaat leiden....Als Starlink en JD een beetje een commercieel convenant kunnen bereiken met de grote landbouw-subcontractors (dat gaat niet zozeer met de boeren zelf zijn denk ik),dan gaan ze het "terrestrial network" zelfs straal kunnen negeren....

Herr Flick
17 januari 2024, 09:43
Het Starlink netwerk is met zijn reeds vele duizenden operationele satellieten boven de VS voorbij een kritische massa gegaan.....en andere mogelijkheden zijn nu heel realistisch.....We gaan straks niet meer spreken over "beperkingen" dan onder een aantal user cases met teveel gebruikers vanuit een beperkte geografische ruimte...


In de landbouw bestaan al enkele jaren semi-autonome landbouwmachines...In gebieden waar er 4G/5G dekking is kunnen ploegende tractoren dat op zichzelf,of een landbouwer houdt vanop afstand meerdere machines bezig ...

We lezen hoe technologie-leider John-Deere ondertussen samenwerkt met Starlink om dat ook te kunnen in de (immense) gebieden waar er geen,of slechts beperkte mobiel-netwerk dekking is.Met een Starlink setup een beetje zoals we die reeds kennen (plaats genoeg op zo een immense Amerikaanse tractor zou ik denken) kan hetzelfde bereikt worden....
https://spacenews.com/spacex-testing-ruggedized-terminals-for-self-driving-tractors/


We weten wel waartoe dit gaat leiden....Als Starlink en JD een beetje een commercieel convenant kunnen bereiken met de grote landbouw-subcontractors (dat gaat niet zozeer met de boeren zelf zijn denk ik),dan gaan ze het "terrestrial network" zelfs straal kunnen negeren....

voor dergelijke toepassingen is dat ideaal , die tracktor moet toch maar een set coordinaten doorsturen en checkt de rest af met zijn gps.

voor op zee is het ook ideaal, want anders geen internet, en op een mail bvb met een beetje delay op de lijn, dat kan geen kwaad

iets anders is real time toepassingen (voice calls en video streams of streams van coordinaten, )

daar mag je liefst 0 latency hebben en aangezien uw signaal even onderweg is,