PDA

View Full Version : W&V : comfortabel wonen opnieuw betaalbaar maken


Welvaart&Veiligheid
30 maart 2003, 11:32
W&V hecht groot belang aan het recht op betaalbaar en comfortabel wonen.

Het recht op wonen is een essentieel mensenrecht.

Er moeten meer bouwgronden komen, zodat de prijs van bouwgrond kan dalen. Het moet mogelijk zijn landbouwgronden om te vormen tot bouwgronden, op voorwaarde dat deze tegen betaalbare prijzen worden aangeboden.

De overheid moet optreden tegen speculatie met bouwgronden en moet waken over de betaalbaarheid van bouwgrond. Kunstmatige schaarste dient krachtig te worden aangepakt.

De wet op de handelspraktijken moet eveneens van toepassing zijn op de immobiliƫnsector, de bouwpromotors, e.d.. Advertenties voor de verkoop van woningen moeten steeds de (vraag)prijs vermelden.

W&V is voor een soepeler beleid inzake ruimtelijke ordening. Lange tijd werden overtredingen op de wetgeving inzake ruimtelijke ordening min of meer gedoogd. Het is dan ook onmogelijk en totaal onredelijk om op zeer korte termijn recht te trekken wat in het verleden fout gelopen is.

W&V wil inzake ruimtelijke ordening met een nieuwe lei beginnen.

W&V verzet zich krachtig tegen de gedwongen afbraak van woningen. Er moet een algemene amnestie komen voor alle zonevreemde woningen en voor alle bouwovertredingen uit het verleden.

Daar Vlaanderen nu eenmaal zeer dichtbevolkt is, moet er prioritair voldoende ruimte worden voorzien voor woongebied zodat comfortabel wonen opnieuw betaalbaar wordt.

Ten einde zoveel mogelijk mensen de kans te geven eigenaar te worden, is W&V voorstander van sociale leningen. Mensen die bij de banken geen lening kunnen krijgen of die wegens omstandigheden hun hypothecaire lening niet langer kunnen afbetalen, moeten van de overheid een sociale lening kunnen krijgen.

Een dergelijke lening wordt verleend tegen een normale rentevoet maar het maandelijkse afbetalingsbedrag is aangepast aan de hoogte van het nettomaandinkomen. Als het inkomen stijgt, stijgt het maandelijks af te betalen bedrag. Indien het inkomen zou dalen, dan daalt de maandelijkse afbetaling.

Een dergelijke lening is niet aan een specifieke looptijd gebonden. Men betaalt af naar draagkracht tot de schuld en de interesten vereffend zijn. Het maakt niet uit of dat 20 jaar, 30 jaar of nog langer duurt. Het recht op wonen staat centraal en komt op de eerste plaats.

W&V is voorstander van de afschaffing van de registratierechten op de verwerving van het eigen woonhuis of op de verwerving van bouwgrond voor het eigen woonhuis. Op die manier valt een belangrijke kostenfactor weg en wordt het voor meer mensen mogelijk eigenaar te worden.

Ook de notariskosten moeten worden verminderd. Er dient eveneens te worden onderzocht of het niet wenselijk zou zijn het notariaat af te schaffen.

W&V wil meer sociale woningen. Ook wat sociale woningen betreft, moeten de bewoners ervan worden aangemoedigd eigenaar te worden, onder meer door sociale leningen en de afschaffing van de registratierechten op de verwerving van het eigen woonhuis.

De BTW op woningbouw moet worden verlaagd. Op die manier wordt bouwen voor een groter deel van de bevolking financieel haalbaar