PDA

View Full Version : Software voorspelt of een lied een hit wordt


sinan123
22 januari 2005, 17:02
Software voorspelt of een lied een hit wordt

Uitgegeven: 21 januari 2005 13:04
Laatst gewijzigd: 21 januari 2005 14:29

AMSTERDAM - Een computerprogramma, ontwikkeld door het Spaanse bedrijf Polyphonic HMI, kan de hitpotentie van een nieuw nummer voorspellen. De software, genaamd Hit Song Science (http://www.hitsongscience.com/) , voorspelde al eerder het succes van Norah Jones en ook alle vijf hits van de Amerikaanse band Maroon 5 werd goed voorspeld.
Hit Song Science (HSS) is een programma waarin alle 3,5 miljoen zogenaamde 'Billboard'-hits opgeslagen staan. Het programma analyseert alle nummers en zoekt naar wiskundige patronen in een lied. Als een nieuw nummer wordt ingevoerd om te worden geanalyseerd dan vergelijkt het programma het nummer met de hits die in de database staan. Als het wiskundig patroon overeenkomt met een hit, dan is er een grote kans op succes.
Echter alleen een goed wiskundig patroon in een nummer is niet het enige wat nodig is om een hit te scoren. Er zijn drie factoren nodig volgens het Spaanse bedrijf: het liedje moet goed in het gehoor liggen (in je hoofd blijven hangen), het liedje moet een goed wiskundig patroon bevatten en als laatste moet het nummer gepromoot worden.

http://img125.exs.cx/img125/4219/imgdb7hg.jpg
In bovenstaande afbeelding is de uitslag te zien van een geanalyseerde cd van 12 nummers. Van de 12 nummers hebben slechts twee nummers hitpotentie, volgens Hit Song Science.

Volgens insiders zouden artiesten zoals Robbie Williams, Anastacia en Jennifer Lopez interesse hebben getoond in het programma.

Bron: nu.nl


Voor de artiesten onder ons een goed idee, toch?

Vlaanderen Boven
22 januari 2005, 17:25
Wanneer muziek een wiskundig patroon wordt voor zoveel mogelijk succes...

Percalion
23 januari 2005, 21:33
tis da, als een lied een hit wordt wil dat niets zeggen over de kwaliteit...

zou de muziek van the voice of europe ook slagen in die software?