PDA

View Full Version : NederlandseCommando's gaan jagen op Al Qa'ida


Chipie
26 februari 2005, 21:53
Wat vinden de forumgangers van de afspraak die de Nederlanse regering gemaakt heeft met de VS om het terrorisme te bestrijden?

Nederland stuurt gevechtstroepen naar Afghanistan om op leden van Al Qa'ida te jagen.

De regering heeft geheime afspraken gemaakt met de VS over de aanhouding van terroristen. Naar verluidt zullen de militairen niet zelf arrestaties verrichten, maar die overlaten aan de Amerikanen.

Het kabinet vraagt de Tweede Kamer niet om toestemming voor de missie. Tot dusver heeft Nederland grote moeite met de wijze waarop de VS verdachte Al Qa'ida-leden en aanhangers van het vroegere Taliban-bewind gevangen houden en behandelen.

Het is de eerste keer dat Nederland grondtroepen inzet in de strijd tegen het terrorisme. Het zijn speciale eenheden, voornamelijk commando's. In totaal worden 165 commando's en mariniers gedurende een jaar naar Afghanistan gestuurd, samen met een onbekend aantal manschappen van de marechaussee. Ook zal Nederland vier Chinook-helikopters met 85 man bijbehorend personeel inzetten. De militairen staan onder Amerikaans bevel.

De eerste taak van de special forces is het vergaren van inlichtingen en het uitvoeren van verkenningen. Maar zij kunnen ook voor gevechtsacties worden ingezet. Premier Balkenende sprak vrijdag van een ingrijpend besluit, omdat er grote risico's aan de operatie verbonden zijn. Niettemin acht hij de risico's verantwoord.

Nederland stuurt de troepen op aandringen van de Amerikanen. Hun eerste verzoek dateert al van eind 2003. Minister Bot van Buitenlandse Zaken ontkende dat sprake is van compensatie voor het vertrek van de Nederlanders uit Irak. 'Dit heeft niets te maken met Irak, we hebben daar meer dan onze plicht gedaan.'

De Kamer zal vertrouwelijk worden ingelicht over de operatie. De eerste reacties zijn terughoudend (CDA, VVD, PvdA, D66) tot negatief (SP, GroenLinks). 'Maar de Kamer kan het niet tegenhouden', aldus Balkenende.

Naar de letter van de Grondwet hoeft het kabinet zich niets gelegen te laten liggen aan het oordeel van de Kamer. Nederlandse deelname aan de operatie Enduring Freedom, ofwel de strijd tegen het terrorisme, is een direct gevolg van de aanslagen van de VS in 2001. Die zijn door de NAVO bestempeld als een aanval op alle lidstaten, inclusief Nederland. In zo'n geval kan de regering zonder parlementaire toestemming militairen inzetten.
http://www.volkskrant.nl/denhaag/1109312777634.html
Nederland... zo dichtbi enj... ver weg...