PDA

View Full Version : De VN... anders (en juist?) bekeken...


Chipie
19 maart 2005, 00:43
De politiek schijncorrecten zouden het onderstaande artikel eens goed moet lezen en herlezen...


Afrikaanse tsunami's

België heeft een kans gemist om te zwijgen. Twee kandidaten nomineren voor de post van Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties stuurt het signaal uit dat de regering geen van beide serieus neemt. Wat veel erger is: door aangeschoten wild voor te stellen geeft ze de indruk dat ze ook het betrokken VN-ambt niet ernstig neemt. De miljoenen vluchtelingen in hun kampen, hun ontbering, hun uitzichtloosheid verdienen echt wel beter.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, krijgt gelukkig de namen van uitstekende kandidaten toegestuurd. Maar de bekwaamheid van de man of vrouw die Ruud Lubbers opvolgt, is maar een klein deel van het verhaal. De Hoge Commissaris kan aandacht en middelen ronselen om de ergste noden te lenigen. Maar inzake de rechten van vluchtelingen kan hij weinig bereiken zonder de hulp van de regeringen die samen de VN vormen.

En daar wringt hem de schoen. Vaak zijn het juist die regeringen die de vluchtelingenstromen veroorzaken, door hun slecht bestuur, hun corruptie die het land leegzuigt, hun geweld tegen minderheden, hun wreedheden. Het zijn regeringen die asiel weigeren, of die de terugkeer van vluchtelingen onmogelijk maken.

En het zijn regeringen die elkaar in de Verenigde Naties de hand boven het hoofd houden, en het eigenbelang de voorrang geven op de machteloze mensen in kampen. Dat blijkt het deerlijkst in Afrika. Om de vier maanden treft een tsunami dat continent. Om de vier maanden eisen wapengeweld en de ontbering die daar het gevolg van is, met name bij vluchtelingen, er evenveel levens als de zeebeving in Azië deed.

In het Sudanese Darfour, zo blijkt uit een nieuw VN-rapport, vallen per maand nog tienduizend doden. Wegens het aanhoudend geweld van de Arabische milities hebben de VN hun hulpverleners weer moeten weghalen.

Kofi Annan probeert al een jaar de VN tot een meer doeltreffende aanpak te bewegen, desnoods via sancties tegen het regime in Khartoem. Maar hij stuit op tegenwerking in de Veiligheidsraad, die heilige kerk van de diplomatie. Twee permanente leden, Rusland en China, willen niet weten van welke strafmaatregel ook. Rusland verkoopt wapens aan Sudan, China ontgint er olievelden.

En de moslimwereld beschermt Sudan met het oude, schijnheilige argument dat het hier weer om een ,,kruistocht tegen de islam'' zou gaan.

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Li Zhaoxing, is sinds dinsdag en tot vandaag in België. Nodeloos te zeggen dat er niet één betoger opdook om te vragen dat China zich niet alleen om de olie maar ook om de mensen van Sudan zou bekommeren.

Onze betogende wereldverbeteraars komen slechts op straat tegen de usual suspects - Amerika, Israël, het ,,imperialisme'', de G-8 en, meer en meer, de Europese Unie. Als die niet de schuld kunnen krijgen voor Afrika's tsunami's, tja, dan is dat pech voor de slachtoffers.

Voor zijn campagne om de VN een geweten te schoppen over de bijna-genocide in Darfour, kreeg Annan vorig jaar de volle steun van Colin Powell, de minister van George W. Bush die het meest in diplomatie en de VN geloofde. Tevergeefs. Gezien de tegenwerking in de Veiligheidsraad is Washington die ,,kruistocht'' aan het opgeven. Wat een overwinning voor de ,,wereldgemeenschap''.
Door Mia Doornaert 17/03/2005
www.standaard.be

Eerlijk verwacht ik niet dat de VS-pissers hun strategie zullen wijzigen ;-)