PDA

View Full Version : PM politie regio Ninove, Vlaanderen Vlagt en VVB


Luddo
22 maart 2005, 12:59
Persmededeling politiediensten regio Ninove, Vlaanderen Vlagt en Vlaamse Volksbeweging

Tussen de bestuurlijke directeur-coördinator van het gerechtelijk arrondissement Oudenaarde, de heer Chris Drieskens, en de korpschef van de lokale politie Ninove, mevrouw Catherine De Bolle, enerzijds en de vertegenwoordigers van de verenigingen "Vlaanderen Vlagt vzw" en "de Vlaamse Volksbeweging vzw" anderzijds
werd deze week een samenwerkingsprotocol gesloten om de traditionele bevlaggingsacties van voormelde verenigingen langsheen de parkoers van de verschillende wielerwedstrijden tijdens het wielerseizoen 2005 in goede banen te leiden.

De aanwezigheid van vlaggen langsheen het parcours van grote wielerwedstrijden zoals de Ronde van Vlaanderen, is een jaarlijks wederkerend fenomeen dat als het ware met het wielergebeuren vergroeid is en jaar na jaar groeit.
De vlaggers van "Vlaanderen Vlagt vzw" en "de Vlaamse Volksbeweging vzw" op de vele hellingen die de Vlaamse Ardennen rijk is, spreken blijkbaar tot de verbeelding van tal van wielersupporters.
In 2004 tijdens de doortocht van de Ronde van Vlaanderen werden de ordediensten dan ook geconfronteerd met tal van wielersupporters die hun wieleridolen met leeuwenvlaggen toejuichten.
De aanwezigheid van vele vlaggen langsheen bepaalde delen van het parkoers leidde tijdens de editie 2005 weliswaar niet tot ernstige incidenten maar de politiediensten beseften wel dat het fenomeen op zich potentiële gevaren met zich meebrengt.

Leeuwenvlaggen bevestigd aan stokken waarmee over het parcours wordt gevlagd, vormen het grootste gevaar voor de wedstijdkaravaan. Losse vlaggen in de hand waarmee in het parcours wordt gezwaaid, leveren dan weer gevaar op voor de renners
Doordat het fenomeen van de vlaggers zich voornamelijk concentreert in de regio van de Vlaamse Ardennen en zich uitbreidt naar de aankomstzone van Ninove werd aan de bestuurlijke directeur-coördinator van het gerechtelijk arrondissement Oudenaarde gevraagd om in naam van de bestuurlijke autoriteiten overleg te plegen met de organiserende verenigingen "Vlaanderen Vlagt vzw" en "de Vlaamse Volksbeweging vzw".
Door hun traditionele bevlaggingsacties hebben deze verenigingen immers de meeste ervaring met de organisatie van dergelijke acties tijdens wielerwedstrijden.

Van hun kant waren "Vlaanderen Vlagt vzw" en "de Vlaamse Volksbeweging vzw" vragende partij om bij het overleg betrokken te worden. Tijdens dat overleg bleek al vlug dat de jarenlange ervaring die beide verenigingen tijdens de acties van de voorbije jaren hadden opgedaan een grote meerwaarde betekende.

"Vlaanderen Vlagt vzw" en "de Vlaamse Volksbeweging vzw" weten dat zij hun vlaggers goed moeten omkaderen. Alle vlaggers krijgen dan ook duidelijke instructies mee teneinde incidenten te vermijden.
Wie tijdens de bevlaggingsacties de "vlaggen-code" van deze verenigingen niet respecteert, wordt dan ook letterlijk wandelen gestuurd.
De vertegenwoordigers van "Vlaanderen Vlagt vzw" en "de Vlaamse Volksbeweging vzw" engageerden zich dan ook volledig vrijwillig om een aantal afspraken stipt na te leven.

Zo werd in het ondertekend samenwerkingsprotocol overeengekomen dat stokken en/of vlaggen onder geen enkel beding over en in het parcours mogen worden gehouden.
Concreet houdt dit in dat de personen die zich vooraan op het voetpad of de berm bevinden hun vlag met stok loodrecht en hoog dienen te houden.
Zij die met hun vlag willen zwaaien, stellen zich op enkele meters afstand van het parcours op om met hun vlag niet voor, achter of over de renners en de volgwagens te zwaaien.

Verder engageerden beide verenigingen zich om de personen die aan hun bevlaggingsacties deelnemen duidelijk te briefen nopens de gemaakte afspraken.

Zoals al in het begin van deze persmededeling aangehaald, krijgen de "semi-professionele" vlaggers van "Vlaanderen Vlagt vzw" en "de Vlaamse Volksbeweging vzw" navolging van veel wielersupporters die in de leeuwenvlag het ultieme attribuut menen gevonden te hebben om hun wieleridool aan te moedigen.
Met deze onbekende vlaggers kunnen de politiediensten onmogelijk concrete afspraken maken.
Vandaar deze oproep aan alle wielersupporters die met een of andere vlag in de hand hun favoriet willen aanmoedigen tijdens de aanstaande Ronde van Vlaanderen:

Hou je vlag niet in of over het parcours.
Sta je op de eerste rij, hou dan je vlag recht en hoog.
Wil je met de vlag zwaaien, begeef je enkele meters naar achter.
Zwaai niet met losse vlaggen; vlaggen zonder stok zijn moeilijk in bedwang te
houden.
Gebruik bij voorkeur een niet te grote vlag aan stok.
Vlaggen groter dan 1m² zijn moeilijk hanteerbaar;

Als je met dit alles rekening houdt, hinder je de renners en hun volgwagens niet ,kunnen de toeschouwers links en rechts van je en de kijkers thuis ook van het wielerspektakel genieten

ancapa
22 maart 2005, 13:08
daarom doe ik het hier...

ancapa
22 maart 2005, 13:10
:vlaander: :vlaander: :vlaander: :vlaander:

:vlaander: :vlaander: daarom doe ik het hier... :vlaander: :vlaander: :vlaander:

:vlaander: :vlaander: :vlaander:

ancapa
22 maart 2005, 13:13
ik doe het slechts één keer om geen overlast te bezorgen.

"Teveel is trop en trop is te veel zeker..."

straks wil de rtbf niet meer de Vlaamse koersen uitzenden...

ancapa
22 maart 2005, 13:16
hoeveel vlaggen zijn er zo te zien op een parkoers... 100.000 ? iemand een gokje ?

De Garde
22 maart 2005, 15:46
hoeveel vlaggen zijn er zo te zien op een parkoers... 100.000 ? iemand een gokje ?
Alles samengeteld alleszins enkele tienduizenden (papieren leeuwtjes ingebrepen).

Nu, ik kan ook maar gelukkig zijn met de regeling. Incidenten zoals vorig jaar met Leif Hoste en Ben Berden waren zeer ongelukkig, maar als ze vermeden kunnen worden: GRAAG!

Voor de rest kijk ik al uit naar de Ronde. Zowel sportief als op vlak van vlaggen!

Griffin
22 maart 2005, 17:31
Waw.

Dark Soho
22 maart 2005, 18:49
Dus de Vlaamse Beweging collaboreert met de Belgische staat ...