PDA

View Full Version : Jurassic Park weldra realiteit??


Revolutie
25 maart 2005, 19:42
Wetenschappers in de Amerikaanse staat Montana hebben misschien wel de ontdekking van hun leven gedaan. In een zandsteenformatie werd het dijbeen van een 70 miljoen jaar oude Tyrannosaurus Rex teruggevonden. Met de zachte weefsels die in de botten teruggevonden werden, zouden nieuwe dinosauriërs tot leven kunnen gewekt worden.

Of het daadwerkelijk zo ver zal komen, valt nog af te wachten. Het gevonden DNA - de toverformule waarmee in de fictiefilm Jurassic Park de gigantische beesten opnieuw tot leven gewekt werden - moet eerst in het labo verder onderzocht worden.

De wetenschappers hebben er wel goede hoop in dat ze dankzij deze ontdekking eindelijk kunnen ontdekken wat er binnenin de kolossen omgaat. Misschien bestaat er zelfs een kleine kans om te achterhalen uit welke materie ze gemaakt zijn.

Gelijkenis met struisvogel
"Als we erin slagen proteïnen uit het materiaal te kunnen afscheiden, kunnen we nieuwe details ontdekken die ons zullen vertellen hoe dinosauriërs leefden", zegt hoofdonderzoekster Mary Higby Schweitzer van de North Carolina State Universiteit.

Ook de wetenschapskrant Science is al op het nieuws gesprongen. "De vaten en andere inwendige organismen die in het dijbeen teruggevonden zijn, vertonen enorme gelijkenissen met de bloedvaten van een... struisvogel", staat er te lezen.

"Er zijn steeds meer aanwijzingen terug te vinden dat vogels afstammen van dino's. Daarom wou ik de overblijfselen van de dinosaurus vergelijken met een van de grootste vogels die wij kennen: de struisvogel dus", zegt Schweitzer.

Zeer zeldzaam
Volgens Brooks Hanson, redacteur van Science, zijn er heel weinig voorbeelden van zacht weefsel terug te vinden. "Enkel bij bladeren of versteend hout die als fossiel bewaard gebleven zijn, is die zeldzame materie terug te vinden."

"Zachte weefsels zijn zeer zeldzame vondsten. Zeker in oudere organismen. Daarom is de ontdekken van dit 70 miljoen jaar oud fossiel zo speciaal", aldus nog Hanson.

Ook Matthew Corrano, conservator van dinosauriërs in het Amerikaanse museum voor natuurgeschiedenis, is zeer te spreken over de ontdekking. "Eindelijk zullen we meer te weten komen over de microscopische biologie van het dier. Zoiets gebeurt heel zelden."

(hln)

illwill
26 maart 2005, 13:39
Hadden ze een tijdje geleden niet al bloed gevonden in amber ofzoiets? Ondertussen hoor je daar ook niet veel meer van. Volgens mij kunnen ze nog lang niet zoveel als dat ze in de films kunnen, lol.