PDA

View Full Version : VS weten te weinig van vijand


Mephisto
1 april 2005, 09:56
NEW YORK - Schriller dan ooit heeft een onderzoekscommissie een beeld geschilderd van grotelijks falen van de Amerikaanse geheime dienst. 'We weten nog steeds verontrustend weinig over de wapenprogramma's en zelfs nog minder over de bedoelingen van de meeste van onze gevaarlijkste tegenstanders', staat in een rapport dat donderdag verscheen.

In meer dan zeshonderd pagina's hamert de commissie op één thema: president Bush moet pal staan voor een sterkere en gecentraliseerde leiding over de vijftien veiligheidsdiensten. Er moet een werkelijk geïntegreerde groep komen, in plaats van een losse bundeling van onafhankelijke diensten.

De benoeming vorige maand van John Negroponte tot nationale veiligheidsdirecteur, een superbaas van alle inlichtingendiensten, is een stap in de goede richting, zegt de commissie. Maar zij is opmerkelijk openhartig in haar scepsis over het vervolg. 'Het zal niet eenvoudig zijn dit leiderschap uit te oefenen over de inlichtingenafdelingen van het ministerie van Defensie of de CIA', schrijft ze. 'Zij behoren tot de eigenzinnigste bureaus van de regering. Vroeg of laat zullen zij proberen de nationale veiligheidsdirecteur te passeren.'

In een rechtstreekse oproep aan president Bush vervolgt de commissie: 'Alleen uw vastbesloten steun zal hen er dan van overtuigen dat we niet kunnen terugkeren naar de oude praktijken. (. . .) De geheime dienst moet op de nek worden gezeten. Hij zal niet zijn uiterste best doen, tenzij hij wordt gedwongen door de beleidsmakers.'

In een korte reactie zei Bush de centrale gedachte van de commissie te delen. 'De geheime dienst moet fundamenteel veranderen.'

De commissie van negen leden, ervaren Democratische en Republikeinse politici, is vorig jaar door Bush in het leven geroepen, in eerste instantie om te onderzoeken waarom zo lang is aangenomen dat Saddam Hussein over massavernietigingswapens beschikte. 'We concluderen dat de geheime dienst er volkomen naast zat', schrijft de commissie. De dienst schoot op een breed terrein tekort: bij het verzamelen en analyseren van inlichtingen en bij de overdracht van informatie aan beleidsmakers. 'In zaken van zulke importantie kunnen we ons eenvoudig geen fouten van deze omvang permitteren', stelt het rapport.

Impliciet neemt de commissie afstand van een breed gedeelde opvatting in de Amerikaanse politiek dat de Iraakse dreiging door het Witte Huis om politieke redenen is overdreven. 'Wat de inlichtingenprofessionals u vertelden over Saddam Husseins programma's was wat zij geloofden. Ze zaten er domweg naast', zegt de commissie echter tegen de president.

Wel klinkt een zeker verwijt als de commissie in een bijzin noteert dat 'beleidsmakers bereid moeten zijn geloof te hechten aan informatie die niet de voorkeur heeft'.

Het rapport doet concrete suggesties voor hervorming van de FBI. Het pleit voor een nieuw bureau dat wereldwijd oog houdt op de verspreiding van nucleaire, biologische en chemische wapens. Meteen al klonk gisteren de kritiek dat de inlichtingendiensten bezwijken onder de voortdurende roep om te reorganiseren.Gisteren las ik nog dat ze niet goed wisten waar & waarheen ze hun wapens exporteerden. Dat heeft BushPuppie waarschijnlijk snel veranderd in "niet weten wat andere landen doen". Niet goed niet, die BushPuppie. :evil: :evil: :evil:

Chipie
1 april 2005, 11:42
Dit bewijst dat de VS een democratie is... een vrij land... ;-)