PDA

View Full Version : Blokbusters


Pieterjan
18 augustus 2002, 15:59
Zijn de Blokbusters gelieerd met een linkse partij of is het een onafhankelijk antiblok orgaan?
Verwijzing op talrijke sites doen me geloven dat het verbonden is met diverse linkse partijen. Klopt dit ook?

GC
18 augustus 2002, 16:10
Blokbuster is in 1991 opgericht vanuit de groep die nu LSP is.

Pieterjan
18 augustus 2002, 16:26
Maw de 'strijd' tegen het Vlaams Blok is steeds een linkse strijd?

rosy
18 augustus 2002, 16:44
blokbuster is niet de enige groepering die racisme wil bestrijden. blokbuster en objectief doen dat vanuit een politieke partij, maar er zijn ook een aantal onafhankelijke antiracistische bewegingen.
dit zijn er enkele:
- STER staat voor Studenten Tegen Racisme,website: http://www.student.rug.ac.be
- bjtr: de Brugse jongeren tegen racisme, website: http://bjtr.antifa.net
- AFF: antifascistisch front; website: http://www.aff.be
- Centrum voor racismebestrijding, website: http://www.antiracisme.be
- Vaka – Hand in Hand, website: http://www.vaka-handinhand.org
- school zonder racisme (http://www.schoolzonderracisme.be)

er zijn er waarschijnlijk nog veel meer...

maar de linkse inslag is er altijd wel denk ik. 'elke mens is gelijk' ligt aan de basis van zowel het linkse streven als het antiracistische.

GC
18 augustus 2002, 17:05
Dat hangt er natuurlijk van af op welke wijze je denkt effectief iets tegen het Blok te kunnen doen. Met Blokbuster hebben wij altijd gesteld dat het nodig is om een links alternatief naar voor te brengen. De kiezers van extreem-rechts overwinnen zal niet lukken als je verantwoordelijkheid opneemt voor het huidige beleid dat ervoor zorgt dat een deel van de bevolking uit de boot valt. Heel wat Blok-kiezers stemmen voor die partij uit ongenoegen met het huidig beleid. Een begrijpelijke reactie. Als we iets effectief willen bereiken zal het nodig zijn om daar een antwoord op te formuleren. En dan gebruiken we met Blokbuster slogans als 'Jobs, geen racisme', 'Voor een linkse oppositie tegen het rechtse beleid',... We willen jongeren organiseren en richten ons in zekere zin op de politiek bewuste lagen onder jongeren om van daaruit de discussie aan te gaan over een efficiënte strategie. En dat betekent bvb dat we proberen jongeren die we bereiken in de anti-fascistische strijd ook in te schakelen in wijkcampagnes zoals in de Brugse Poort (campagne tegen de afbraak van een aantal woningen: http://stopdeafbraak.cjb.net) waar we daadwerkelijk een aantal Blok-kiezers kunnen overwinnen.

Jonas De muynck
18 augustus 2002, 17:11
Een fraai initiatief dat op een nuchtere manier mensen wil betrekken bij de besluitvorming. Ligt hier een eventueel wapen in de strijd tegen het Blok?

GC
18 augustus 2002, 17:16
Kijk, in die campagne in de Brugse Poort werken we met tientallen wijkbewoners. Heel wat van hen hebben voor het Blok gestemd en het Blok probeert de campagne zelfs wat te recupereren. Maar wij moeten aantonen dat het wij zijn die effectief iets doen terwijl het Blok enkel aan het roepen is vanop de zijlijn zonder enige actieve rol.

Op de eerste bijeenkomst van het buurtcomité was er een lokale militant van het Vlaams Blok. Die is echter kwaad weggegaan omdat er vertaling voorzien werd voor de Turkse wijkbewoners. De rest van de aanwezigen besefte gelukkig dat het goed is als we met heel de wijk samenspannen.

Op de meeting die we organiseerden (150 aanwezigen) waren er zelfs twee Blok-gemeenteraadsleden die een pamfletje kwamen verspreiden om te zeggen dat ze onze campagne zouden steunen... Dat maakt alleszins duidelijk dat er in deze campagne een rechtstreekse concurrentie is. En dat biedt inderdaad kansen om het Blok te bestrijden.

Bij een vorige wijkcampagne in Gent (tegen de prijsverhoging van de vuilzakken na een privatisering) slaagden we er zelfs in om leden van het Blok over te winnen naar onze partij.

rosy
18 augustus 2002, 17:28
En dat betekent bvb dat we proberen jongeren die we bereiken in de anti-fascistische strijd ook in te schakelen in wijkcampagnes zoals in de Brugse Poort

dat is waarom bijvoorbeeld bjtr en ster ontstaan zijn (opgericht door ex-leden van blokbuster, die een antiracistische beweging wilden bieden aan jongeren die onafhankelijk willen blijven). bewegingen zoals blokbuster en als zijn te gebonden. de leden hebben het gevoel in dingen gepushed te worden waarover ze nog niet nagedacht hebben. ook reformisten, mensen die niet in de 'echte politiek' geïnteresseerd zijn en mensen die hun dagen niet willen vullen met het verkopen van gazetjes die toch niemand leest kunnen zich via deze weg inzetten voor een betere wereld.

wat spijtig is, is het feit dat de welpartijgebonden bewegingen en de nietgebonden niet samenwerken. waarom zitten ster, bjtr, 11.11.11rug en weet ik veel wie nog in het baudelopark terwijl jullie betogen? zou één grote betoging of één groot feest niet beter zijn?

one-issue-bewegingen zijn soms een onbegrijpelijk fenomeen voor de echte commy, maar ze kunnen toch ook veel veranderen. bovendien hebben ze bij de mainstreamdenkende mens een grotere geloofwaardigheid.

rosy
18 augustus 2002, 17:29
oei, dat met die quotes heb ik niet zo goed gesnapt. alleen het eerste zinnetje is een citaat, nl van geert cool.

GC
18 augustus 2002, 17:56
"dat is waarom bijvoorbeeld bjtr en ster ontstaan zijn (opgericht door ex-leden van blokbuster, die een antiracistische beweging wilden bieden aan jongeren die onafhankelijk willen blijven). bewegingen zoals blokbuster en als zijn te gebonden. de leden hebben het gevoel in dingen gepushed te worden waarover ze nog niet nagedacht hebben. ook reformisten, mensen die niet in de 'echte politiek' geïnteresseerd zijn en mensen die hun dagen niet willen vullen met het verkopen van gazetjes die toch niemand leest kunnen zich via deze weg inzetten voor een betere wereld. "

Toch een paar zaken rechtzetten. BJTR is een groep die ontstaan is vanuit een aantal ex-leden van Blokbuster. Er waren tal van meningsverschillen en een ernstig conflict. Het heeft geen zin om die oude wonden terug op te trekken.
STER heeft niks met Blokbuster te maken. Er werd een initiatief genomen om met verschillende mensen samen te zitten rond anti-fascisme. Ik ben naar de eerste vergaderingen gegaan van die groep, maar was er sterk teleurgesteld. Er was niks discussie over hoe we het Blok nu eigenlijk kunnen stoppen. Enkel en alleen gepraat over hoe graag we elkaar zouden moeten zien :-) Nu, dat is wat mij betreft eerder iets voor achteraf op café nadat er inhoudelijke discussies gevoerd zijn. Het gevolg van een weigering tot inhoudelijke discussie is natuurlijk dat je eindigt met iets dat zodanig breed is dat de vraag moet gesteld worden wat je er nog mee kunt bereiken. Waarom "acties" beperken tot een "feest voor verdraagzaamheid" (waarop overigens politiek materiaal verboden was!)?

Ik ben voorstander van het samenwerken met zoveel mogelijk mensen, maar de basis voor die samenwerking moet inhoudelijk zijn.

En over die krantjes: blijkbaar beslissen een aantal mensen dat die niet de moeite zijn en dat die dus maar moeten verboden worden op acties. Of rode vuilzakken met slogans op. Verbieden die boel, lijkt het motto van sommigen. Ik erger mij daar enorm aan! Staan die mensen er dan niet bij stil dat anderen een andere mening zijn toegedaan over die krantjes en vuilzakken? Hoe verdraagzaam ben je bovendien als je op je feest voor verdraagzaamheid, uit angst voor "politieke recuperatie", direct een verbod op de vrije meningsuiting wil opleggen?

"wat spijtig is, is het feit dat de welpartijgebonden bewegingen en de nietgebonden niet samenwerken. waarom zitten ster, bjtr, 11.11.11rug en weet ik veel wie nog in het baudelopark terwijl jullie betogen? zou één grote betoging of één groot feest niet beter zijn? "

Dat was inderdaad een jammere zaak. Wij kondigden onze betoging aan, waarna we een uitnodiging kregen voor een eenheidsinitiatief (toen wij anderen uitnodigden was er weinig interesse). Bleek dat er totaal tegenovergestelde meningen waar over die acties. De groep in Baudelo wou op hetzelfde ogenblik als de NSV-betoging een fuif voor verdraagzaamheid houden zonder enige verband te leggen met het NSV en sprak zich ten stelligste uit tegen een betoging. Dat was volgens hen contraproductief wegens te agressief en we zouden zo teveel aandacht geven aan de fascisten. Wij stelden dat een betoging noodzakelijk was om langs het parkoers dat de fascisten nadien zouden volgen duidelijk te maken dat er een actief verzet is tegen het NSV. Bovendien vonden wij dat mobilisatie het sterkste wapen was om te vermijden dat de fascisten die avond zomaar de straten zouden kunnen innemen en heel de binnenstad onveilig maken. Door onze georganiseerde aanwezigheid in de studentenbuurt wilden we maken dat de fascisten direct terug op hun bussen zouden gezet worden en afgevoerd worden.

"one-issue-bewegingen zijn soms een onbegrijpelijk fenomeen voor de echte commy, maar ze kunnen toch ook veel veranderen. bovendien hebben ze bij de mainstreamdenkende mens een grotere geloofwaardigheid. "

Dat klopt deels, maar ik denk dat het bewustzijn daarover toch aan het veranderen is. Er wordt meer gekeken naar een globalere analyse. Zo kun je de anti-globaliseringsbeweging bvb geen "one-issue" beweging noemen. Het is eerder het samenkomen van tal van one-issue bewegingen, maar op een hoger niveau omdat er verder gekeken wordt dan één thema.

Thomas Hx
18 augustus 2002, 19:02
eu mag ik even opmerken!!! gewoon rechts is ook ABSOLUUT TEGEN RASCIME !!! Ik denk trouwens dat de linksen niet moeten spreken, denken zij maar eens aan het extreem-linse kameraadjes, communisme vergeten? rusland vergeten?

tsssss

thomas

Jonas De muynck
18 augustus 2002, 19:04
Geen keet schoppen mijn waarde, in de SU had dat niets met racisme te maken...
Men schakelde de Koelakken als KLASSE uit...

Thomas Hx
18 augustus 2002, 19:08
Geen keet schoppen mijn waarde, in de SU had dat niets met racisme te maken...
Men schakelde de Koelakken als KLASSE uit...

???? zijde daarop fier?

thomas

Jonas De muynck
18 augustus 2002, 19:13
Neen, maar het is iets anders als racisme...

Thomas Hx
18 augustus 2002, 19:15
Neen, maar het is iets anders als racisme...

Dat geef ik toe, maar eigenlijk is het zelf nog ergen: ge doet het met uw eigen volk !!!!

thomas

Jonas De muynck
18 augustus 2002, 19:16
Dus een ander volk uitmoorden is minder erg of wat?!

Thomas Hx
18 augustus 2002, 19:19
Dus een ander volk uitmoorden is minder erg of wat?!

neuh, mor da ge da bij u misschien wel uw nonkel doet, da vind ik erger

thomas

p.s: dat houd niet in dat ik het rascime haat hé !!!! Maar als een blanke een blanke vermoord word er niks op gezegd mor als er een blanke een zwarte vermoord wel nu volgt er nog iets straffer: als een zwarte een blanke vermoord word er zeker niks gezegd vinde da normaal?

rosy
18 augustus 2002, 21:00
Sorry voor de oude wonde, Geert. Ik wilde eigenlijk alleen maar aantonen dat de nietgebonden bewegingen hun nut echt wel hebben. Het feit dat ze inhoudelijk minderwaardig zouden zijn lijkt me nogal getuigen van misplaatste arrogantie…

Ik weet ook niet waarom er een feest gegeven werd door de ‘andere’ antiracisten (ik was toen nog niet echt met die dingen bezig). Een feest is altijd leuk nochtans en ik kan er echt inkomen dat sommigen dat soort grimmige betogingen doordrongen van haat voor de andere kant van het politieke spectrum liever vervangen zagen door een feest dat een sfeer van verbondenheid en verdraagzaamheid uitademt.
Waarom de pamfletten, kranten en vuilzakken niet mogen is me ook een raadsel, misschien moet je volgend jaar eens slingers en feesthoedjes met slogans op proberen!

Het was niet de bedoeling je zo op je paard te zetten. Het stoort me alleen een beetje dat je de nietgebonden bewegingen zomaar links J laat liggen, alsof ze niet bestaan.

GC
18 augustus 2002, 21:15
Wij waren niet tegen een feest op zich, zo lang het maar niet beperkt bleef tot een feest. Ideaal had geweest dat er een betoging was en aansluitend een feest. Dan kon nog steeds gekozen worden naar welke activiteit je al dan niet zou gegaan zijn en zou het niet overgekomen zijn alsof er twee tegenstrijdige tegenacties waren. Dat is dus een gemiste kans.

Ik heb heel veel respect voor 'ongebonden' organisaties. In Gent valt de samenwerking jammer genoeg wel geregeld moeilijk. Voornamelijk omwille van politieke meningsverschillen en daarnaast spelen ook een aantal oude vetes mee vrees ik.

GC
18 augustus 2002, 21:25
En ik zou hen zeker niet als politiek "minderwaardig" omschrijven. Van sommigen weet ik echter gewoon niet wat ze politiek voorstellen. Ze moeten eerst willen over politiek spreken, voor je daarover kunt oordelen!

De allereerste aanzet die er ooit gegeven werd voor Ster was op een bijeenkomst georganiseerd door de SJW na de betoging van 9 november '99. De SJW had alle organisaties bijeengeroepen om iets "breed pluralistisch" op te zetten want de betoging van 9 november was toch zo'n mislukking geweest. Waarom vonden ze die betoging een flop? Er was enorm veel volk (ongeveer 1000), ondanks een heel korte campagne, er was een strijdbare sfeer,... Neen, het probleem was dat er 1 groep te dominant was! Tja, wat wilden ze. Wij hadden de campagne voor die betoging alleen moeten voeren, de rest was niet geinteresseerd. Maar dan wilden ze wel eens achteraf een breed comité opzetten om "afspraken te maken over het aantal megafoons per organisatie". Sorry, maar zo'n eenheid hoeft niet voor mij. Als het eenheid is om vóór de actie samen te werken om van die actie een groter succes te maken, dan ben ik er wel voorstander van. En dan moet er niet begonnen worden over organisaties die op een actie met "te veel" aanwezig zijn!

Thomas Hx
19 augustus 2002, 09:17
En ik zou hen zeker niet als politiek "minderwaardig" omschrijven. Van sommigen weet ik echter gewoon niet wat ze politiek voorstellen. Ze moeten eerst willen over politiek spreken, voor je daarover kunt oordelen!

De allereerste aanzet die er ooit gegeven werd voor Ster was op een bijeenkomst georganiseerd door de SJW na de betoging van 9 november '99. De SJW had alle organisaties bijeengeroepen om iets "breed pluralistisch" op te zetten want de betoging van 9 november was toch zo'n mislukking geweest. Waarom vonden ze die betoging een flop? Er was enorm veel volk (ongeveer 1000), ondanks een heel korte campagne, er was een strijdbare sfeer,... Neen, het probleem was dat er 1 groep te dominant was! Tja, wat wilden ze. Wij hadden de campagne voor die betoging alleen moeten voeren, de rest was niet geinteresseerd. Maar dan wilden ze wel eens achteraf een breed comité opzetten om "afspraken te maken over het aantal megafoons per organisatie". Sorry, maar zo'n eenheid hoeft niet voor mij. Als het eenheid is om vóór de actie samen te werken om van die actie een groter succes te maken, dan ben ik er wel voorstander van. En dan moet er niet begonnen worden over organisaties die op een actie met "te veel" aanwezig zijn!

al die organisaties ook hé, voorwat is links toch zo verdeeld?

thomas

Supe®Staaf
20 augustus 2002, 08:20
Neen, maar het is iets anders als racisme...

Dat geef ik toe, maar eigenlijk is het zelf nog ergen: ge doet het met uw eigen volk !!!!

thomas
Ik heb niets tegen een potje schelden, Thomas, maar dan op de juiste plaats, de juiste tijd, en liefst ook om de juiste reden, en zo mogelijk zelfs op een andere manier dan die gangbaar in de bewaarschool (zie ook de topics over NR).
Jonas De muynck en GC doen hier de moeite, om een deel achtergrondinfo te verstrekken, op een neutrale toon, goed ingekleed en gestoffeerd, over zaken waar de meeste mensen niet of nauwelijks van op de hoogte zijn. Dan past het m.i. eerder om eens rustig te lezen en hen een dankwoordje te sturen, i.p.v. als een razende hond u vast te bijten in een been dat je nog niet eens werd toegeworpen.

Thomas Hx
20 augustus 2002, 09:39
Neen, maar het is iets anders als racisme...

Dat geef ik toe, maar eigenlijk is het zelf nog ergen: ge doet het met uw eigen volk !!!!

thomas
Ik heb niets tegen een potje schelden, Thomas, maar dan op de juiste plaats, de juiste tijd, en liefst ook om de juiste reden, en zo mogelijk zelfs op een andere manier dan die gangbaar in de bewaarschool (zie ook de topics over NR).
Jonas De muynck en GC doen hier de moeite, om een deel achtergrondinfo te verstrekken, op een neutrale toon, goed ingekleed en gestoffeerd, over zaken waar de meeste mensen niet of nauwelijks van op de hoogte zijn. Dan past het m.i. eerder om eens rustig te lezen en hen een dankwoordje te sturen, i.p.v. als een razende hond u vast te bijten in een been dat je nog niet eens werd toegeworpen.

Wat heeft dat temaken met deze discussie?

Supe®Staaf
20 augustus 2002, 09:49
Wat heeft dat temaken met deze discussie?
Sorry Thomas,
ik haalde er twee dooreen. :oops:

Thomas Hx
20 augustus 2002, 09:51
meestag gebeurt mij dat, ben blij da da ook eens een ander overkomt :-D

;-)

heintje het treintje