PDA

View Full Version : Radicalen winnen Noord-Ierse gemeenteraadsverkiezingen


Ambiorix
11 mei 2005, 07:34
10/05 Radicalen winnen Noord-Ierse gemeenteraadsverkiezingen

De extreme partijen in het Noord-Ierse politieke spectrum hebben bij de gemeenteraadsverkiezingen hun gematigde tegenpolen ver achter zich gelaten, een ontwikkeling die parallel loopt aan de uitslag van de landelijke verkiezingen.
Dit is dinsdag gebleken nadat alle stemmen waren geteld.

De Democratisch Unionisten van de radicale dominee Ian Paisley sleepten 182 zetels in de wacht, 51 meer dan in de verkiezingen van 2001. De gematigde Ulster Unionisten bleven steken op 115 zetels, 39 minder dan vier jaar geleden.
In het katholieke kamp is er meer evenwicht tussen radicaal en gematigd, maar ook daar wonnen de radicalen. Sinn Fein, de met het Iers Republikeinse Leger (IRA) verbonden partij, won 126 zetels, een winst van achttien. De gematigde Social Democratic and Labour Party (SDLP) haalde 101 zetels, een verlies van zestien. De verkiezingen hadden als inzet 582 zetels in 26 gemeenteraden.
De uitslagen weerspiegelen de parlementsverkiezingen, waarin Paisley's partij vorige week donderdag negen van de achttien zetels won en de Ulster Unionisten van David Trimble slechts één, een verlies van vijf zetels ten opzichte van 2001.

----------------------------

Een polarisering van het conflict is onvermijdelijk, het is geen "non"probleem waar twee groepen vreedzaam naast elkaar kunnen leven, het is een problematiek waarbij de Engelse bezetter het Ierse grondgebied halstarrig blijft bezetten. Met het gelijk en het recht aan hun zijde zullen de Ieren het uiteindelijk wel halen, maar bovendien hebben zij het voordeel demografisch een pak productiever te zijn, wat hun op termijn van tijd een enorme voorsprong zal geven.
In ieder geval zien we dat al de verdachtmakingen en de geruchten het Sinn Féin niet klein kunnen krijgen.

Tiocfaidh ár lá !

Noriko
12 mei 2005, 16:46
Ik ben geen voorstander van Sinn Féin, maar ik weet dat Noord- Ierland herrenigen met Ierland hun doel is. En dat vind ik wel goed, want Noord- Ierland was een deel van Ierland tot de Engelsen het kwamen veroveren en ik vind dat ze dat stuk land weer terug moeten geven aan Ierland...

Ambiorix
12 mei 2005, 20:04
inderdaad, en spijtig dat er geweld aan te pas komt, maar dat is enkel een reactie op het geweld dat gebruikt werd om Ierland en daarna Noord-Ierland te bezetten. Zelf-verdediging en rechtvaardigheid eisen soms een grote tol...

Haider
13 mei 2005, 16:13
inderdaad, en spijtig dat er geweld aan te pas komt, maar dat is enkel een reactie op het geweld dat gebruikt werd om Ierland en daarna Noord-Ierland te bezetten. Zelf-verdediging en rechtvaardigheid eisen soms een grote tol...

Vergeet niet dat bijna 60% van de inwoners van Ulster unionistische protestanten zijn. Een hereniging met de replubliek zal voor alle protestantse para-militairen van UDA, LVF, UVF het signaal zijn om de wapens op te nemen en onstaat er een burgeroorlog. Ulster kan beter een Britse provincie blijven met uitgebreid zelfbestuur waar zowel katholieken als protestanten déél van kunnen uitmaken. Seinn Feinn dient haar banden met de communistische I.R.A-terroristen te verbreken of anders dient deze partij verboden te worden.