PDA

View Full Version : PVDA over Stalin! (en tegen de gemene trotskisten)


GC
6 juni 2003, 19:50
Geniet mee van onderstaande briljante analyse! Ik vrees wel dat de licht-ironische toon die ik meende op te merken in het artikel (vooral bij de haakjes die in de titel gebruikt werden) niet echt zo bedoeld was ;-)

GC



http://www.ptb.be/scripts/article.phtml?obid=19959&lang=2&bNoStat=1

Stalin, de grootste militaire strateeg van Wereldoorlog II (en alle tijden)

Bijdrage op het 12de Internationale Communistische Seminarie "De Marxistisch-Leninistische Partij en het anti-imperialistische front tegen de oorlog " Brussel, 2-4 mei 2003

Toespraak van Hysni Milloshi Eerste secretaris van het Centraal Comité van de Communistische Partij van Albanië
02-05-2003

De rol die Joseph V. Stalin had in het redden van het Sovjet-moederland en de gehele mensheid van het fascisme was niet alleen enorm en onvervangbaar, maar ook doorslaggevend. De woorden ‘overwinning op het fascisme’ en Stalin zijn synoniem. Als Albaniër ben ik zeer vereerd om tijdens deze internationale bijeenkomst de grote Stalin te mogen eren, die niet alleen de grootste politieke en militaire strateeg was van de Tweede Wereldoorlog, maar de grootste militaire strateeg aller tijden.


Door Stalin aan te duiden als doorslaggevende factor in de overwinning van het fascisme wens ik geenszins de rol van het Rode Leger te ontkennen, of de legendarische moed van het Sovjet-volk, de bijdrage van de commandanten en de staf enz.

Het probleem is dat het Rode Leger, het Sovjet-volk en Stalins Bolsjewistische Communistische partij als één en ondeelbaar zouden moeten beschouwd worden, waarvan Stalin het nimmer falende brein is, de enige roerganger, van wie de nederlaag of de overwinning afhing. Niet alleen het lot van het Sovjetvolk, maar dat van alle volkeren ter wereld, die bedreigd werden door het fascisme, was verbonden met en hing af van Stalins houding en zijn bekwaamheid om het fascisme te verslaan.


Tijdens de grote patriottische oorlog had de massa van het Rode Leger en het Sovjetvolk nood aan het geniale leiderschap van Stalin, zonder wie ze verloren waren en een nederlaag zouden kunnen lijden. De geschiedenis heeft aangetoond dat met Stalin, de Sovjet-Unie onoverwinnelijk en was en triomfeerde in de grootste oorlog uit de geschiedenis van de mensheid. De geschiedenis heeft later ook geleerd dat zonder Stalin het Sovjetvolk en het socialisme zouden lijden. Het is een feit dat het Rode Leger bestond, als een heleboel geüniformeerde soldaten en generaals, ook na Stalins dood, net als het Sovjet-volk, maar het is evenzeer een feit dat er vandaag geen Sovjet-Unie meer is, en ook het Rode Leger bestaat niet meer.

Waarom is deze vernietiging en ontbinding er gekomen?

Omdat Stalin niet meer aan het hoofd van de Sovjet-Unie stond. Omdat zijn ideaal verraden werd. Omdat de vlag met zijn naam weggegooid werd.

Net als de legers van Mussolini en Hitler vroeger, hebben de Amerikaans-Engelse troepen tegen de internationale rechtsprincipes in op fascistische wijze Irak aangevallen, volgens hun strategie om de wereld gedeelte per gedeelte te bezetten. Hierbij begingen zij vreselijke terroristische misdaden volgens alle volkeren ter wereld, die tegen deze onrechtvaardige en onwettelijke oorlog op alle continenten geprotesteerd hebben. Toch werd de oorlog verder gezet, en de mensheid leeft in angst voor het dreigende gevaar.

De Verenigde Naties en hun zo goed als dode Veiligheidsraad bieden de volkeren geen enkele bescherming of veiligheid. De oorlog om olie in Irak vandaag is de oorlog tegen andere volkeren en tegen Rusland van morgen. Vandaag beschikt de wereld niet over een socialistische Sovjet-Unie met een Stalin aan het hoofd om de hedendaagse fascistische oorlogsmachine het hoofd te bieden.

Tijdens Wereldoorlog II verliepen de zaken anders. Alle antifascistische volkeren ter wereld hadden de ogen vol hoop gericht op Stalin en de Sovjet-Unie. De revolutionairen vertrouwen Stalin volkomen. Op 22 juni 1941 zeiden de Duitse nazi’s tegen de gevangene Ernest Telman: "Hitler heeft de Sovjet-Unie aangevallen. Dit is het einde van je Stalin". De Duitse Ernest Telman antwoordde trots en beslist: "Dit is het einde van jullie Hitler; Stalin zal winnen".

50 jaar na Stalins tijd zijn er meer dan 50 keer zoveel communistische partijen in de wereld, maar ze zijn veel zwakker omdat veel van deze partijen zijn weg niet volgen; ze zijn te bang voor de burgerij om zijn naam te vernoemen.

Enver Hodja, de grootste verdediger van Stalin en zijn persoonlijkheid van de voorbije eeuw, verklaarde luid en duidelijk in november 1980, tijdens de bijeenkomst van de 81 communistische- en arbeiderspartijen van de wereld in Moskou: "Het goede werk van Stalin zou door ons allen verdedigd moeten worden. Wie dit niet verdedigt is een opportunistische lafaard". Communistische- en arbeiderspartijen sloegen deze waarschuwing in de wind en verdronken in angst, opportunisme en revisionisme. Enver Hodja waarschuwde dat Stalin verraden ook Lenin verraden was, wat onvermijdelijk zou leiden tot de afkalving van het socialistische kamp en zelfs de ontbinding van de grote Sovjet-Unie. Deze waarschuwing werd niet ernstig genomen en de voorspelde tragedie gebeurde. Het socialistische kamp en de Sovjet-Unie smolten als sneeuw voor de zon.

In Albanië zeggen we ‘beter laat dan nooit’. Wie zichzelf als communist en revolutionair beschouwt, moet Stalin herbekijken met marxistisch-leninistische objectiviteit, in alles wat hij gedaan heeft. Indien communistische partijen over de hele wereld niet met de vlag van Stalin in de hand als echte marxist-leninisten naar de proletarische slagvelden gaan, zullen zij zeker één voor één ten onder gaan in hun clubjes en bijeenkomsten.

De verdiensten van Stalin tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn legio. In dit kort verslag zal ik er slechts enkele vermelden.

Het ‘Barbarossa’-plan van Hitler om de Sovjet-Unie te bezetten op 22 juni 1941 faalde omdat de Duitse leiding, die slechts gebaseerd was op de fascistische ideologie van rassensuperioriteit en militaire industrie, niet echt rekening had gehouden met de macht die zou uitgaan van de Sovjet-Unie bij een oorlogsconfrontatie aan het front met het Rode Leger en met het partizanenleger achteraan, met de suprematie van het socialistisch systeem als het meest vitale en georganiseerde systeem, en met de suprematie van Stalin zelf als volksleider en militair strateeg. Joseph V. Stalin had voorbeeldig gewerkt aan de uitbouw van de verdediging van zijn land, en vertoonde hierbij vooruitziendheid en waakzaamheid voor het gevaar dat het Sovjetvolk en de hele mensheid bedreigde.

Het is een historisch feit dat de Communistische Internationale waar Stalin een geweldige bijdrage had geleverd in zijn dertig minuten het alarm heeft geblazen voor de fascistische dreiging voor de hele wereld. Stalin had deze dreiging duidelijk geanalyseerd tijdens het 18de congres van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie in 1938.

In tegenspraak met deze feiten hebben de vijanden en de verraders Stalin ervan beschuldigd dat hij deze fascistische dreiging niet had voorzien, dat hij de grens met Duitsland niet had versterkt, dat hij niet veel inspanningen had gedaan om het Rode Leger te versterken met tanks, artillerie en vliegtuigen, en daarenboven dat de aanval de Sovjet-Unie verrast had op 22 juni 1941. Over welke verrassing en gebrek aan vooruitziendheid spreken deze vijanden, verraders en speculatoren van de geschiedenis?

Het is wereldwijd bekend dat Stalin sinds 1939 een Engels-Franse blokkade had voorgesteld omdat hij de fascistische dreiging voorzien had, om een anti-Hilteriaans blok te vormen, maar de Engelsen en Fransen hebben dit geweigerd, omdat zij erop uit waren Hitler in een oorlog tegen de Sovjet-Unie te sturen, zodat Daladier en Chamberlain hun handen zouden kunnen warmen aan dit vuur. Nee, Stalin heeft de oorlog voorzien, en hij werd er niet door verrast. Stalins verdiensten in de Tweede Wereldoorlog ontkennen is al even moeilijk als een kameel door het oog van een naald jagen. De valse beschuldigingen tegen hem zijn volstrekt ongefundeerd.

Voor het dode lichaam van Lenin, op 26 januari 1924, zwoor hij dat hij het Rode Leger zou uitbouwen en versterken. Stalin was ervan overtuigd dat de vrede in het land slechts tijdelijk was, een oorlogspauze. Stalin bleef zijn eed trouw, en versterkte het Rode Leger. Maar hij had nog meer gezworen op deze pijnlijke dag, wat neerkwam op de opbouw van het socialisme in de Sovjet-Unie. Als een grote architect en strijder van het socialisme bestond zijn historische missie erin om de wereld de sterkte en de vitaliteit te tonen van dit nieuwe, socialistische economisch systeem, en om het socialisme uit te bouwen tot een onafhankelijk wereldsysteem.

Stalin heeft zijn wereldbelangrijk doel bereikt. Was dit niet tegelijkertijd een groots en geïnspireerd resultaat op vlak van socialistische opbouw en als verdedigingskracht?

Het is waar dat het technisch peil van het Rode Leger in het begin van de oorlog niet zo hoog was als dat van het Duitse leger. Dit kwam omdat Hitler zijn volledig economisch potentieel inzette voor de oorlog en de bezetting van volkeren.

Stalin beoogde niet de wereldheerschappij, en kon niet net hetzelfde als Hitler doen. Als hij zijn land naar een wapenwedloop met Duitsland had gevoerd, zou hij de opbouw van het socialisme hebben gesaboteerd. Natuurlijk had de Sovjet-Unie meer tanks, wapens en vliegtuigen nodig, maar ook wagens, tractoren, fabrieken, elektriciteitscentrales om het socialisme uit te bouwen. Stalin had in die tijd het wapen dat alle andere wapens overtrof veilig gesteld, het wapen van de superioriteit van het socialistisch systeem, dat het graf zou delven van de Duitse nazistische superioriteit. Stalin kon toen niet handelen zoals zijn verraders deden na zijn dood, die de wapenwedloop aangingen met de Amerikanen, en de economische sterkte van het land naar de tweede plaats verschoven.

De militaire sterkte die resulteerde uit deze wapenwedloop bleek ontoereikend tegenover het imperialisme dat met de hulp van revisionisten in het land de grote Sovjet-Unie vernietigde. Toen de oorlog op 22 juni 1941 uitbrak, veranderde de grote Stalin de burgerlijke industrie onmiddellijk in een militaire industrie, waarmee hij de juiste wapens produceerde om de perfide Hitleriaanse aanval met succes tegemoet te treden, en om later met zijn glorieuze Rode Leger een tegenaanval te doen en de agressor uit het land te jagen en de andere volkeren van Europa te bevrijden.

Ik denk niet dat het zinvol is in te gaan op die andere kinderachtige beschuldiging dat Stalin zogezegd de grens met Duitsland niet had versterkt. Stalin kon niet alle krachten in één richting concentreren, omdat aan de andere kant van de grens het militaristische Japan dreigde, terwijl een onaangekondigde oorlog plaatsvond in Hallhin-Goll, waar er een Turkse dreiging bestond.

Het tijdelijke voordeel van de Duitse legers op Sovjet-grond kan Stalin niet in de schoenen geschoven worden. Oorlogen gaan steeds gepaard met verrassingen. De Duitsers vielen de Sovjetgrenzen in het diepste geheim aan met bijna 6 miljoen soldaten, enorm veel vliegtuigen en andere militaire technieken. Zo’n goed voorbereid offensief met inzet van alle land- en luchtkrachten van de vijand het hoofd bieden kon niet zonder zich even terug te trekken zonder bijvoorbeeld Leningrad, Moskou, Stalingrad of Kancas op te geven. Stalin heeft vooral belang gehecht aan de verdediging van Leningrad, omdat het verlies daarvan als groot industrieel- en scheeps-centrum de Duitsers later vrije doorgang zouden geven naar Moskou, wat de zaken niet zou vergemakkelijken. Het legendarische Leningrad werd 900 dagen omsingeld en 800.000 mensen stierven er, maar het werd niet verslagen.

Het epos van de heroïsche soldaten en burgers van Leningrad en van de Baltische vloot was een mooi staaltje van Stalins werk als opperbevelhebber. De politiek-militaire betekenis ervan ligt in het feit dat het ook een grote hulp was voor het lot van Moskou. Wie ook maar iets afweet van krijgskunde, weet dat een nederlaag voor de Duitsers niet mogelijk was geweest aan de Russische grens. De terugtrekking was noodzakelijk. Het is belangrijk te noteren dat deze tijdelijke terugtrekking niet door paniek was ingegeven, maar dat het een georganiseerde tactische terugtrekking was van het Russische leger met een duidelijk strategisch doel, om de vijand voortdurend frontaal en in de rug te bestoken, en tegelijkertijd een ondoordringbare verdediging op te bouwen voor de strategische zones van het land.

Joseh V. Stalin gaf een doorslaggevende bijdrage als opperbevelhebber van de Sovjet-Unie tijdens de Tweede Wereldoorlog, een bijdrage die door geen enkele andere sovjetgeneraal gegeven had kunnen worden, noch door het even welke andere generaal ter wereld. Geen enkele andere politiek-militaire leider had de test die de Tweede Wereldoorlog voor Stalin was kunnen doorstaan.

Tijdens de grote patriottische oorlog oefende Stalin met vlag en wimpel grote en belangrijke taken uit in functies als Eerste secretaris van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie, Voorzitter van de Volkscommissarissen, Voorzitter van het Staatscomité van Defensie, Opperbevelhebber van het Generale Staf en ongetwijfeld als Voorzitter van Internationale Relaties. Deze hoge functies konden tegelijkertijd uitgeoefend worden door één buitengewone man, door een nooit geëvenaard fenomeen, die niet vergeleken kon worden met enig ander individu in de geschiedenis van de mensheid. Een multidimensionaal genie als Stalin kon slechts één keer in deze wereld geboren worden.

Stalin heeft deze functies met competentie, verbazingwekkende intelligentie en wilskracht uitgeoefend. Hij stond in deze beslissende functies als een onvermoeibare Prometheus, die zijn volk uit de aarde boetseerde, vanuit het doel waarvoor hij vocht, vanuit Marx en Lenin. Door deze functies eervol en glorierijk uit te oefenen won Joseph V. Stalin verdiend het respect van de gehele mensheid, zelfs het respect van zijn grootste politieke en ideologische tegenstanders. Hij was een uitdaging voor alle grote militaire strategen die de geschiedenis tot dan kende, en maakte door zijn daden naam als grootste strateeg aller tijden.


J.V. Stalin heeft onbetwistbaar de verdienste dat hij de oorlog van zijn volk oriënteerde en leidde naar het verdedigen van het Sovjet-moederland, als een grote patriottische oorlog, als voortzetting van de eerdere oorlogen geleid door grote leiders, van Alexander Nevski over Kutsuzov en Suvorov. Het was niet toevallig dat hij tijdens de jaren van de Grote Patriottische Oorlog de portretten van Kutsuzov en Suvorov in zijn werkkamer had, naast die van Marx, Engels en Lenin. Hij liet zich kennen als briljant inspirator van patriottisme voor het Sovjetvolk. Zijn briljante geest kende de enorme waarde van het patriottisme voor een volk dat vocht op leven en dood tegen het grootste monster van die tijd, het Hitleriaanse monster.

De eenheid van het hele Sovjetvolk, met de verschillende nationaliteiten, talen en culturen, was er niet spontaan en toevallig gekomen, maar was lange tijd een door meester Stalin gevormde eenheid. Stalin had voor Lenin gezworen dat hij de eenheid van de arbeiders en boeren van verschillende nationaliteiten in de Sovjetrepubliek zou versterken, en hij heeft woord gehouden. Russen, Witrussen, Oekraïners, Kirgiezen, Oezbeken, Armeniërs, Azerbeidjanen, Tataren en Georgiërs, zij hadden allemaal één vaderland, dat van de Sovjets, één vlag, die van de Sovjets, en zij gingen samen als broeders de dood tegemoet onder dezelfde strijdkreet: "Voor het vaderland, voor Stalin, voorwaarts!". Als iemand vandaag ongegeneerd Stalins verdienste in het smeden van deze stevige band tussen volkeren van verschillende nationaliteit durft te ontkennen, rijst volgende vraag op: waarom zijn ze vandaag gescheiden, en wie is daarvoor verantwoordelijk?


J.V. Stalin, die de situatie vlak na de aanval van de Duitse nazi’s in handen nam, bleef in Moskou en leidde zijn land van daar uit gedurende de hele oorlog. Hij trok zich niet terug in afgelegen bunkers om zijn vel te redden. Hij bleef in Moskou omdat hij Lenin niet kon achterlaten. De aanwezigheid van Stalin in Moskou was de inspiratie voor een legendarische mobilisering van Moskovieten om Moskou te verdedigen, waar de grote weerstand koste wat het kost de eerste strategische overwinning diende te behalen.

Als onnavolgbare militair strateeg leidde Stalin de strijd in Moskou met ijzeren hand en ijzeren wil, zoals hij ook elke andere strijd leidde. Hij gaf het heldhaftige Rode Leger de kans om van verdedigingsstrijd en tactische terugtrekking over te gaan tot snelle tegenaanvallen en tegenoffensieven, waardoor het strategisch initiatief eindelijk in zijn handen en aan de zijde van het Rode Leger kwam. In elke oorlog is de winnaar degene die het strategisch initiatief neemt. Zelfs de grootste generaal verliest de oorlog wanneer hij het initiatief verliest.

Dichtbij Brussel ligt Waterloo. De grootste generaal van zijn tijd, Napoleon, werd daar verslagen net omdat hij het initiatief verloren had en genomen werd door de Engelse Wellington. Moskou heeft geen Waterloo gekend. Nooit.

Het was overduidelijk dat in Moskou de nederlaag Hitler toebehoorde en niet Stalin. Het is niet belangrijk dat de Duitsers 500.000 soldaten en officieren, duizenden stuks artillerie en tanks heeft verloren aan het front van het rode Moskou, maar wel dat daar de mythe van de Duitse onoverwinnelijkheid werd doorprikt, omdat Stalin het strategisch initiatief nam en op die manier de eerste grote strategische overwinning behaalde, want de strijd om Moskou legde de basis van de grote ommekeer, omdat daar de basis werd gelegd van de vernietiging van het Duitse leger. Het vuur van de overwinning was niet alleen aan de sovjethemel te zien, maar aan de hemel van alle volkeren die streden tegen het fascisme. De historische slag om Moskou had internationaal belang.


J.V. Stalin werd noch extatisch door overwinningen, noch ontgoocheld door verliezen. De overwinning in Moskou legde de fundamenten van een grote strategische ommezwaai, maar het was niet zelf die ommezwaai. Stalingrad volgde nog, daar zou de grootste strijd in de geschiedenis van de mensheid plaatsvinden, daar zou de uiteindelijke ommekeer gebeuren. Stalin had reeds nieuwe ervaringen opgedaan en zou de juiste veranderingen aanbrengen in de militaire concepten, in overeenstemming met de nieuwe omstandigheden, hij was als strateeg vernieuwd en had de nodige berekeningen gemaakt om de nodige strategische reserves aan te leggen en andere technische middelen in te zetten om grotere en bredere tegenoffensieven te kunnen verzekeren dan die in Moskou.

In alle oorlogsarchieven ter wereld kunnen geen gegevens gevonden worden over andere strategen die zo bekwaam waren om alle operatief-strategische omstandigheden over zo’n breed veld zo goed te kennen en in te schatten, om te discussiëren over alle belangrijke operatieplannen, om alle activiteiten van de leiding en de staf op het front te volgen en zo snel de noodzakelijke wijzigingen aan te brengen, om contact te houden met alle belangrijkste generaals en zelfs met gewone ingenieurs en technici, om hoge kaders van de ene post naar de andere te transfereren, afhankelijk van hun capaciteiten en niet volgens hun onderscheidingen.

Stalin maakte het onmogelijke mogelijk. Zijn roem als opperbevelhebber komt niet voort uit verhalen over een magische man, maar doordat hij een man was die de problemen met zijn medestrijders oplost, die de belangrijkste verantwoordelijkheden opneemt en van de anderen vraagt dat zij hun taken gedisciplineerd en correct uitvoeren, die geduldig luistert en de belangrijke aanbevelingen van specialisten overweegt alvorens hij voorzichtige en collectieve besluiten neemt. Het is absoluut niet zo dat Stalin alleen het bevel voerde en alleen de strategische beslissingen maakte.

Geen enkele van zijn strategische beslissingen werd arbitrair genomen. Zijn genie sprong er binnen het geheel van denken en handelen op natuurlijke wijze uit. Tijdens de oorlog werd een grote ommekeer gemaakt op alle vlakken van strategische verdediging, en dan vooral op het vlak van luchtverdediging, waar de Duitsers in het begin sterker waren. Stalin volgde persoonlijk de noodzakelijke maatregelen op en zorgde ervoor dat binnen korte tijd de grote Sovjetluchtverdediging de Duitse aanvallen lamlegde. Stalin stond aan het hoofd van alle belangrijke oorlogsorganen en hij beschikte over de macht, maar hij baseerde zich steeds op progressief denken en was er de inspiratiebron van. Op die manier verzekerde hij de kans op een essentiële ommekeer op de slagvelden.

De historische grote ommekeer in Stalingrad staat ontegensprekelijk op naam van Stalin. Hij werkte onvermoeibaar met de capaciteiten van een genie 16 tot 18 uur per dag, op briljante wijze, met legendarisch doorzettingsvermogen. Hij slaagde er zonder twijfel in het strategisch initiatief bij het Rode Leger te leggen. Dit gebeurde tijdens de slag om Stalingrad, die enorm groot was en van internationaal belang. Zonder de andere fronten te verwaarlozen, volgde Stalin elke stap en iedere seconde de oorlog, samen met zijn generaals (en dan vooral Vasilievsky en Zhukov) om de toepassing van plannen voor tegenaanvallen te onderzoeken.

Operatief-strategische verrassingen die de Sovjettroepen verwezenlijkten volgens de plannen van Stalin en het legendarische heroïsme van het volk van Stalingrad maakten de overwinning van de Sovjettroepen mogelijk, en vormden het begin van de essentiële ommekeer van de oorlog in het voordeel van de Sovjet-Unie. De slag om Stalingrad, de grootste strijd in de geschiedenis, geleid door de grote Stalin, markeerde niet alleen het begin van de ommekeer ten voordele van de Sovjet-Unie, maar luidde ook het onvermijdelijke einde van de fascistische machine in over het gehele antifascistische front. Er zouden nog grote gevechten volgen in de streek van Kursk, Orillov en Bjelgorod, en die werden allemaal zegevierend beslecht.

De geschiedenis werd met bloed geschreven, en met de opofferingen van het Sovjetvolk. Het lot bepaalde dat de oorlog beslecht werd in Stalingrad en in Kursk, en niet in Normandië. Stalin wenste een tweede front te starten met de Ango-Amerikaanse bondgenoten, maar dit werd te laat geopend, in 1944 pas. De publiciteit die de burgerij geeft aan de Strijd in Normandië heeft tot doel de geschiedenis te vervalsen, om het Amerikaanse leger op de eerste plaats te zetten, vóór het Rode Leger. De Amerikanen verloren ongeveer 10.000 soldaten in Normandië, wat niets is in vergelijking met de 500.000 soldaten die het Rode Leger verloor enkel tot aan Berlijn, of met de 22 miljoen sovjetsoldaten die hun bloed vergoten tijdens de vijf oorlogsjaren om het fascisme omver te werpen. De rol van de twee grote Anglo-Amerikaanse bondgenoten moet niet ontkend worden, maar ook niet overdreven. Roosevelt hield woord en opende het tweede front in Normandië, zoals hij Stalin beloofd had, maar uiteindelijk zou de Tweede Wereldoorlog ook gewonnen geweest zijn indien de slag bij Normandië er nooit was geweest, dankzij de inzet van het Sovjetvolk en het Rode leger, die de zwaarste last gedragen hebben.


J.V. Stalin is van internationaal belang omdat hij oordeelde dat het juiste moment daar was voor het Sovjetleger om het algemeen offensief te verbreden door grote, doorslaggevende verrassingsaanvallen te doen in de streek van het strategisch front, die te boek gesteld werden als de ‘tien Stalinistische slagen’. Stalin heeft zijn grote ideeën voorgelegd aan zijn naaste medewerkers in zijn werkkamer. Deze beschouwden zijn plannen die de campagne van 1944 zou veranderen in een kolossaal front als juist, en er werd besloten om maatregelen te treffen voor deze operaties. Zo begon de keten van de beroemde Stalinistische slagen.

De eerste slag leidde tot de bevrijding van Leningrad en een deel van Kalinin. De tweede zorgde voor de bevrijding van Oekraïne en schiep de mogelijkheden voor het offensief in Zuidoostelijk Europa, de Balkan en Roemenië. De derde bevrijdde Krimea, Odesssa en Sebastopol. De vierde slag in de streek van het meer van Ladoga leidde ertoe dat Finland de alliantie met Duitsland verbrak. De vijfde zorgde voor de bevrijding van Wit-Rusland, een gedeelte van Litouwen en oostelijk Polen. De zesde, in Kishinjev-Jasi, leidde tot de bevrijding van Moldavië, de troependoortocht in midden-Roemenië, de oorlogsverklaring aan Duitsland van Roemenië en de bevrijding van Bulgarije. De achtste slag, in Priballtic, verzekerde de bevrijding van Estland en Letland. De negende in Hongarije maakte dat dit land loskwam van de alliantie met Duitsland en de zorgde voor debevrijding van het Joegoslavische Belgrado. De tiende slag in het noordelijk deel van het Sovjet-Duitse front zorgde ervoor dat de fascisten verjaagd werden van de Sovjet-Unie en het noordoostelijke deel van Duitsland.

Deze beroemde slagen die zo goed gepland en geleid werden door Stalin vormen samen een gouden hoofdstuk in het geschiedenisboek van de krijgskunde. De tien Stalinistische slagen zorgden ervoor dat de Sovjet-Unie en bijna geheel Europa bevrijd konden worden, op Albanië na, dat onder leiding van Enver Hodja door de eigen troepen volledig bevrijd werd, waarna diens heroïsche en legendarische divisies hielpen in de internationale strijd om Joegoslavië te bevrijden.

De ‘tien Stalinistische slagen’ openden de oorlog zodanig dat kon overgegaan worden tot de laatste operatie, de operatie Berlijn, die ook van uur tot uur door Stalin geleid werd. Tijdens deze operatie sneuvelden duizenden Sovjetsoldaten en officieren, maar hun bloed zorgde voor de eindzege. Om 21.50 uur, 30 april 1945 ontvouwde soldaat Jegorov de vlag met hamer en sikkel op de Reichstag. De beroemde generaal Vasilev Ivanovich Kutsuietsov viel de eer te beurt dit nieuws te verkondigen aan de mensheid. Diezelfde dag nog pleegde Hitler zelfmoord.

In mei 1945 werd de onvoorwaardelijke overgave van het fascistische Duitsland aangekondigd. Als de historici tijdens de volgende decennia op zoek gaan naar de feitelijke opperbevelhebber van de Tweede Wereldoorlog gebaseerd op diens waarde en verdiensten, kunnen ze niemand anders kiezen dan generaal J.V. Stalin.

Ook wat betreft internationale betrekkingen tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde Stalin een beslissende rol. Ook op dit gebied was hij een uitmuntend politicus en diplomaat. De coalitie met de Anglo-Amerikanen was zeer belangrijk. Dit was een coalitie tussen legers van tegengestelde systemen, tussen vrienden en vijanden, wat maakte dat verstand en voorzichtigheid geboden waren. Stalin stond aan het hoofd van de Sovjet bij de zeer belangrijke meetings met Roosevelt en Churchill. Zijn grote capaciteiten tijdens deze meetings werden warm en realistisch beschreven door de bekende Sovjetdiplomaat en ooggetuige Andrew Gromico, maar ook analisten en diplomaten van het andere kamp zoals Henry Kissinger, wisten zijn internationale capaciteiten later naar waarde te schatten.

Hij werd goed en realistisch ingeschat door onder meer één van zijn vurigste tegenstanders, de Engelse Churchill, die zei: " Het grote geluk van Rusland was dat het tijdens de jaren van zware beproevingen geleid werd door een sterke strateeg als J.V. Stalin. Hij was een grote, prachtige persoonlijkheid.

Stalin zat vol uitzonderlijke energie, was erudiet, beschikte over een sterke wil, en kende geen genade tijdens het werk of in discussies. Zelfs ik kon hem nooit tegenspreken, terwijl ik toch veel ervaring had in het Engels parlement. Zijn werkkracht was zo groot dat hij nooit zou kunnen geëvenaard worden, enig als staatsman aller tijden en volken. Stalin maakte een diepe indruk op ons. Zijn invloed op het volk was niet te ontkennen. Als hij de zaal van de Jalta-conferentie binnenkwam, gingen we allen als op bevel rechtstaan, en vreemd genoeg hielden we onze armen strak langs onze benen. Hij beschikte over een scherp verstand. Hij was niet te overtreffen in het vinden van uitwegen uit de moeilijkste situaties en in schijnbaar uitzichtloze zaken. Hij heeft een enorme staat gemaakt en geleid. Hij kon zijn vijand verslaan met de hulp van zijn vijanden; zelfs wij, die hij openlijk als imperialisten beschouwde, kon hij verplichten de imperialisten te bekampen. Stalin was zo groot dat hij met niets te vergelijken is. Hij is met niets begonnen, en heeft een Rusland achtergelaten dat over kernwapens beschikt." Aan het einde voegt Churchill nog toe: "Neen! Wat er ook over hem kan gezegd worden, de geschiedenis en de volkeren zullen hem nooit vergeten."


J.V. Stalin is verantwoordelijk voor de historische rol die de Bolsjewistische Communistische Partij had in de Tweede Wereldoorlog. Stalin had voor Lenin gezworen dat de Sovjetcommunisten de grote titel van partijlid hoog en zuiver zouden houden. Hij hield woord. Onder hem werd de Communistische Partij van de Sovjet-Unie gezuiverd van gemene Trotskisten en gehard als staal.

Tijdens de grote patriottische oorlog stonden miljoenen sovjetcommunisten, studenten en soldaten van Stalin in de frontlinie van de gevechten, en waren zo een inspiratiebron voor tientallen en honderden miljoenen sovjetsoldaten en -burgers. Als we ons de namen van grote generaals zoals Shaposhnikov, Vasilievsky, Rocosovsky, Govorov, Koniev, Socolovsky, Gollovanov, Voronov, Isakov, Riballko, Zhukov, Antonov, Voroshillov, Lelushenko, Budion, Valutin, Kuzniccov, Efremov enz. in herinnering brengen, mogen we niet vergeten dat zij niet alleen hoge militaire officieren waren, maar op de eerste plaats ook leden van de Bolsjewistische Communistische Partij. De Communistische Partij was alomtegenwoordig, wat betekent dat de kracht van de organisatie, de heldhaftigheid ervan alomtegenwoordig was, en dus ook de immense deelname ervan aan de oorlog.

Communisten hebben op twee vlakken grote verdiensten: zowel aan het front van het Rode Leger als aan het front van de georganiseerde partizanen, die de schrik van nazi-Duitsland bleken te zijn. Deze grote clandestiene krachten, verdeeld over meer dan 600 regionale comités, die de vijand in de rug enorme verliezen toebrachten, stonden onder de directe leiding van het Centraal Comité van de partij en van de Basispartijorganisaties. De Oleg Koshevoys vochten in de achterlinie net zo heldhaftig als de Alexander Matrazous in de frontlinie.

De partij en Stalin waren alomtegenwoordig, waren als de lucht die door de soldaten en het sovjetvolk ingeademd werd. Het was een titanenpartij, wiens geschiedenis gekoesterd werd door de Albanese partizanen en communisten. Een nazi-kogel doorboorde het boek waarin deze opgeschreven stond, en daarmee ook hun hart. Voor, tijdens en na de oorlog, zolang Stalin nog leefde, was de Communistische Partij van de Sovjet-Unie de vlag van het sovjetvolk en de vlag van elke echte communistische partij in de wereld.

Kameraden,

Molotov, één der beste vrienden van Stalin, zei: "Gelukkig voor ons werden tijdens de moeilijke oorlogsjaren het Rode Leger en het Sovjetvolk geleid door de breeddenkende en beproefde leider van de Sovjet-Unie, de grote Stalin. Met generaal Stalin zullen de glorieuze overwinningen van ons leger in de geschiedenis van ons land en van de hele wereld genoteerd worden."

De woorden van Molotov zijn juist. Maar net na de Tweede Wereldoorlog, en zeker na de dood van Stalin, begon een ‘derde wereldoorlog’, ditmaal tegen Stalin, in feite een antistalinistische, antisocialistische, antileninistische, anticommunistische oorlog. De Albanese communisten en Enver Hodja hebben deze gemene oorlog als eersten aan de kaak gesteld.

Het kleine Albanië heeft Stalin verdedigd in een tijd waarin grote machten en staten zijn werk verwierpen en het kleine Albanië veroordeelden tot een economische en militaire blokkade, en zelfs bedreigden met de ‘kernramp’ van de honger.

De grootste verrader van het socialistische kamp, de grootste vijand van het sovjetvolk en van hen die vochten voor socialisme, vrijheid en onafhankelijkheid, Nikita Sergejeviç Chroetsjov, betitelde Stalin hypocriet als ‘het grootste genie en de grootste leider aller tijden". Hij verklaarde dat "we alle vijanden zullen vernietigen… en hun as in de wind verstrooien." Maar hij verbrande het lichaam van Stalin en liet zijn as door de wind verstrooien, en toen gooide hij het bloed van de Matrazovs en de Kosmodemjanskajvs in de lucht, het zweet van de Stakhanovists en de triomf van de Oktoberrevolutie.

Renegaat Chroestjov heeft gezegd: "Wie zijn hand opheft tegen Stalin, heft zijn hand op tegen ons allen, tegen de werkende klasse, tegen de arbeiders. Wie zijn hand opheft tegen Stalin, heft zijn hand op tegen de leer van Marx en Lenin."

Judas Chroestjov heeft net als Judas Trotsky zelf de hand opgeheven tegen Stalin, en hij leidde de grote Sovjet-Unie naar de vriendschap met het imperialisme, naar de overgang tot het kapitalisme, naar de vernietiging en de tragische uiteenvalling, die gerealiseerd werd tijdens de regeringsperiode van Michael Gorbatsjov. De tijd is gekomen om, net zoals we het fascisme verwerpen dat leidde tot de Tweede Wereldoorlog, dit als antistalinistisch fascisme te bestempelen, of zoals ik het noem, ‘de derde wereldoorlog tegen Stalin’.

Er kan niet tegen het imperialisme gevochten worden zonder te vechten tegen hen die de oorlog tegen Stalin, deze grote anti-imperialist, begonnen zijn.

De revolutie kan niet verdedigd worden zonder de grote revolutionair Stalin te verdedigen. Het Marxisme-leninisme kan niet verdedigd worden zonder de grote Marxist-leninist Stalin te verdedigen. Het proletarisch internationalisme kan niet verdedigd worden zonder de grote internationalist Stalin te verdedigen.

Volkeren kunnen niet verdedigd worden zonder hun grote vriend Stalin te verdedigen.





Mei 2003

Kelly
7 juni 2003, 11:36
Wat wil je hier nu met zeggen Geert??? Dat de PVDA de slechten zijn en jullie de goede???

numarx
7 juni 2003, 12:33
Het eerste deel klopt toch al. Dat kunnen ze nu toch niet menen?

Jonas De muynck
7 juni 2003, 12:53
ik denk toch dat deze tekst véél méér zegt dan dat hoor ...

Jongens toch dit is ECHT onwaarschijnlijk, ik neem gewoon een kleine selectie:

Stalin beoogde niet de wereldheerschappij, en kon niet net hetzelfde als Hitler doen. Als hij zijn land naar een wapenwedloop met Duitsland had gevoerd, zou hij de opbouw van het socialisme hebben gesaboteerd.

O ja! Wat een geluk dat hij dat niet deed, stel je voor "het reëel bestaande socialisme" had nooit bestaan! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Joseh V. Stalin gaf een doorslaggevende bijdrage als opperbevelhebber van de Sovjet-Unie tijdens de Tweede Wereldoorlog, een bijdrage die door geen enkele andere sovjetgeneraal gegeven had kunnen worden, noch door het even welke andere generaal ter wereld. Geen enkele andere politiek-militaire leider had de test die de Tweede Wereldoorlog voor Stalin was kunnen doorstaan.

Op dit moment is het wachten op de eerste vermelding van Zhukov...

Deze hoge functies konden tegelijkertijd uitgeoefend worden door één buitengewone man, door een nooit geëvenaard fenomeen, die niet vergeleken kon worden met enig ander individu in de geschiedenis van de mensheid. Een multidimensionaal genie als Stalin kon slechts één keer in deze wereld geboren worden.

En dat noemt zich "marxisten", jongens toch.... :lol: :lol: :lol: :roll:

Russen, Witrussen, Oekraïners, Kirgiezen, Oezbeken, Armeniërs, Azerbeidjanen, Tataren en Georgiërs, zij hadden allemaal één vaderland, dat van de Sovjets, één vlag, die van de Sovjets, en zij gingen samen als broeders de dood tegemoet onder dezelfde strijdkreet: "Voor het vaderland, voor Stalin, voorwaarts!".

O ja, daarom dat men na afloop zuiveringen heeft moeten houden in bijvoorbeeld Oekraïne...de mensen daar waren massaal beginnen collaboreren toen de nazi's daar binnen kwamen. Er bestond zelfs een ss-afdeling met niets als Oekraïners.

Hij trok zich niet terug in afgelegen bunkers om zijn vel te redden. Hij bleef in Moskou omdat hij Lenin niet kon achterlaten.

:lol: :lol: :lol: Beter kan toch niet? Deze lezing had ik echt moeten bijwonen, S-C-H-I-T-T-E-R-E-N-D! :lol: :lol:

Zonder de andere fronten te verwaarlozen, volgde Stalin elke stap en iedere seconde de oorlog, samen met zijn generaals (en dan vooral Vasilievsky en Zhukov) om de toepassing van plannen voor tegenaanvallen te onderzoeken.

En jawel, alsnog een kleine vermelding voor generaal Zhukov, ik weet het niet, waarschijnlijk zal het aan mijn "reformistische geest" liggen of aan mijn "hitlero-trotskistische"-neigingen en aan het feit dat ik een "renegaat" ben, maar misschien heeft dat iets te maken met het feit dat Zukhov in '57 Kruchev steunde en minister werd en ook me het feit dat Stalin hem na de oorlog in '47 liet degraderen...? :D :D :D :D :D

Judas Chroestjov heeft net als Judas Trotsky zelf de hand opgeheven tegen Stalin,

Helemaal op het einde dé echte klassieker natuurlijk, wat een voorspelbare zooi... :roll: :lol:

GC
7 juni 2003, 14:30
Wat wil je hier nu met zeggen Geert??? Dat de PVDA de slechten zijn en jullie de goede???

Ik heb enkel reclame gemaakt voor een briljant artikel op de PVDA-site en het is weer niet goed?

Beschouw het als een antwoord op diegenen die vinden dat de linkerzijde geen gevoel voor humor heeft.

Pelgrim
7 juni 2003, 15:04
Geniaal gewoon, goede politieke satire bestaat nog!

Jonas De muynck
7 juni 2003, 19:34
Ik zweer je dat mocht ik een karikatuur willen maken van de PVDA, ik zelfs niet tot dergelijke zaken in staat zou zijn. Ze doen het dan gewoon zelf, wat een bende zeveraars... :lol:

zorroaster
7 juni 2003, 22:22
En behoorlijk langdradig ook. Als die speech helemaal voorgelezen is, zal zelfs de meest fanatieke stalinist allang in slaap gesukkeld zijn...

Weldenkenden die op dat congres per ongeluk zijn binnengesukkeld, zullen van het lachen eerder gestorven zijn, maar kom...

Wie wilde ons overigens weer wijsmaken dat er binnen de PVDA "wel degelijk debat was over Stalin"? Deze haast hysterische cultusspeech op je webstek zetten geeft wel aan hoe ver ze met dat debat staan...

GC
8 juni 2003, 11:17
Qua hilarische teksten kan die alvast tellen. Ik had nooit gedacht op een site van een organisatie die zichzelf marxistisch noemt iets te lezen over het "nimmer falende brein" van deze of gene leider. Los van het feit dat dit over Stalin was, vind ik dat een bijzondere miskenning van het historisch materialisme. Welke waren de klassenverhoudingen die de rol van Stalin mogelijk maakten? Die vraag lijkt mij net iets belangrijker dan de staat van het brein van Stalin.

En dan pik ik er maar één flagrante zin met absolute nonsens eruit. Zo kan het met zowat iedere zin in die tekst gedaan worden.

Aangezien die tekst niets met het marxisme te maken heeft, kan het niet anders dan dat het om te lachen bedoeld was. Jammer dat ik die meeting niet heb meegemaakt. Bij het lezen van de tekst kreeg ik de slappe lach. Dit had ik graag live meegemaakt!

Kelly
8 juni 2003, 17:03
JA doe in ieder geval maar verder en blijf maar zagen over Stalin, een zaak is duidelijk op dit forum ga je niet veel mensen weten te overtuigen omdat het hier vol met rechtse fascisten zit, ten tweede is dit misschien wel grappig, maar als je naar de realiteit ziet waar staat de PVDA dan ten opzichte van de LSP?? In Antwerpen heb ik, behalve de verkiezingen nog niet veel van jullie gezien!
Dan lanceren jullie linkse eenheid voorstel, maar dan zie je dat jullie op andere sites de PVDA keihard de grond in boren!

Goe bezig, versplintering verder dan ooit!

PS: ik hoor jullie nooit voer geneeskunde voor het volk bezig hoe komt dat?

Pelgrim
8 juni 2003, 18:08
Ik ben geen lsp-lid maar ik wil daar graag eens zelf op antwoorden:

"JA doe in ieder geval maar verder en blijf maar zagen over Stalin"
Ja, doe in ieder geval maar verder en blijf maar zagen over Hitler.

"maar als je naar de realiteit ziet waar staat de PVDA dan ten opzichte van de LSP"
Ik heb elders al eens de vergelijking gemaakt van de twee muizen in het land van de olifanten. Trouwens, waar staat de Pvda dan ten opzichte van bijvoorbeeld Agalev, waar jullie zelf continu op zitten te vitten? Om dan van bvb het blok niet te spreken...

"PS: ik hoor jullie nooit voer geneeskunde voor het volk bezig hoe komt dat?"
Dat is dan ook verreweg het enige positieve punt aan de pvda dat ik ken.

GC
8 juni 2003, 18:17
JA doe in ieder geval maar verder en blijf maar zagen over Stalin, een zaak is duidelijk op dit forum ga je niet veel mensen weten te overtuigen omdat het hier vol met rechtse fascisten zit, ten tweede is dit misschien wel grappig, maar als je naar de realiteit ziet waar staat de PVDA dan ten opzichte van de LSP?? In Antwerpen heb ik, behalve de verkiezingen nog niet veel van jullie gezien!
Dan lanceren jullie linkse eenheid voorstel, maar dan zie je dat jullie op andere sites de PVDA keihard de grond in boren!

Goe bezig, versplintering verder dan ooit!

PS: ik hoor jullie nooit voer geneeskunde voor het volk bezig hoe komt dat?


Eerst de obligate opmerking dat GVHV een erg goed initiatief is.

Verder: je zegt dat ik hier de PVDA "keihard" de grond in boor. Nochtans heb ik enkel een tekst vanop de PVDA hier geplaatst. Is die tekst zo vernietigend? Nu, ik heb daar alvast mijn mening over, en juich het alvast toe dat je mijn mening daarover deelt. Anders zou je niet schrijven dat ik hier de PVDA de grond in boor. Neen, dat boren doen ze zelf veel beter. Daar hebben ze geen gemene trotskist voor nodig ;-)

zorroaster
8 juni 2003, 23:45
Daar hebben ze geen gemene trotskist voor nodig ;-)

Trotskist? Trotskisten bestaan niet, crypto-fascistische verraders zul je bedoelen! Dood met de kogel voor het publiceren van bezwarende teksten die we vreemd genoeg op onze site gepoot hebben om onszelf belachelijk te maken, dat verdien je!

:)

Jonas De muynck
9 juni 2003, 14:03
omdat het hier vol met rechtse fascisten zit,

Schitterend! Omdat er hier een aantal mensen rondlopen die wat heterodox omgaan met politieke ideeën, zijn het allemaal fascisten. :lol:

OK, er zitten hier een aantal rechtse mensen, maar de overgrote meerderheid van wie post is toch gematigd tot uitermate links.

O ja, wat zijn in godsnaam "rechtse fascisten"? Bestaan er misschien ook "linkse fascisten"? :lol:

Gelieve dus niet zo sectair te doen hé Kelly, het is een platgetrapt cliché, maar dit zijn postmoderne tijden, leer er maar mee leven.... :wink:

Kelly
9 juni 2003, 14:48
omdat het hier vol met rechtse fascisten zit,

Schitterend! Omdat er hier een aantal mensen rondlopen die wat heterodox omgaan met politieke ideeën, zijn het allemaal fascisten. :lol:

OK, er zitten hier een aantal rechtse mensen, maar de overgrote meerderheid van wie post is toch gematigd tot uitermate links.

O ja, wat zijn in godsnaam "rechtse fascisten"? Bestaan er misschien ook "linkse fascisten"? :lol:

Gelieve dus niet zo sectair te doen hé Kelly, het is een platgetrapt cliché, maar dit zijn postmoderne tijden, leer er maar mee leven.... :wink:

Het enige wat ik daarmee wou zeggen is dat deze site ten eerste vrij rechts is: en daar bedoel ik mee dat hier Blokkers zitten en anderen met vrij rechts gedachtengoed, ten tweede vraag ik me af wat het maatschappelijk draaglvak ik van dit forum??? Zeker op dit linkse deel zijn blijkbaar vele mensen anti-pvda en anti resist

zorroaster
9 juni 2003, 15:19
ten tweede vraag ik me af wat het maatschappelijk draaglvak ik van dit forum??? Zeker op dit linkse deel zijn blijkbaar vele mensen anti-pvda en anti resist

Als mensen aan wier links gedachtengoed bezwaarlijk getwijfeld kan worden (zoals Geert Cool en J. de Muynck) al een afkeer hebben van het hele Resist-gedoe, zou je je dan niet beter vragen gaan stellen bij het wezen van Resist dan die mensen maar als verraders te bestempelen?

Het is in elk geval weer een uiting van stalinistische trekjes: Critici van ons systeem kunnen niet links zijn, wie het niet met ons eens is is per definitie een verrader of een crypto-fascist...

zorroaster
9 juni 2003, 15:21
O ja, wat zijn in godsnaam "rechtse fascisten"? Bestaan er misschien ook "linkse fascisten"? :lol:



Bwah, Joseph Goebbels werd steeds de leider van de "linkervleugel" genoemd van de NSDAP, en dat hij een fascist was is volgens mij wel vrij duidelijk, niet?

Jonas De muynck
9 juni 2003, 15:28
Geen onzin verkopen beste Zorroaster, "links fascisme" is een absolute contradictie.

Links staat voor internationalisme en emancipatie, niets anders...

zorroaster
9 juni 2003, 15:40
Geen onzin verkopen beste Zorroaster, "links fascisme" is een absolute contradictie.

Links staat voor internationalisme en emancipatie, niets anders...

Ik verkoop die onzin niet, waarde, ik haal ze slechts aan. Maar waarom noemt men (ik weet dat je in de geschiedschrijving niet van men mag spreken, maar ik veronderstel dat u toch ook de nodige werken gelezen hebt die dat ook stellen) dan Goebbels lid van de linkervleugel van de NSDAP?

Jonas De muynck
9 juni 2003, 16:25
Ik verkoop die onzin niet, waarde, ik haal ze slechts aan. Maar waarom noemt men (ik weet dat je in de geschiedschrijving niet van men mag spreken, maar ik veronderstel dat u toch ook de nodige werken gelezen hebt die dat ook stellen) dan Goebbels lid van de linkervleugel van de NSDAP?

Men zegt niet zelden dat de SA een sociaal-revolutionaire vleugel in de schoot van de NSDAP vormde, dat klopt bijvoorbeeld. Maar dat moet je nog niet als "links" interpreteren.

Je had ook nog (gregor en Otto) Strasser bijvoorbeeld die een sterk sociaal profiel hadden en die samen met Röhm de as van de "linkse vleugel" van de NSDAP vormden. Zij stonden onder invloed van de nationaal-bolsheviek Niekisch.
Niekisch werd door de nazi's uiteindelijk opgepakt en zat tot het einde van de oorlog in de gevangenis. Nadien werd hij lid van de KPD.

Goebbels zelf heeft een tijdje gewerkt voor een anti-kapitalistisch blad dat uitging van die anti-kapitalistische vleugel van de NSDAP waartoe dus Strasser en Röhm behoorden. In '26 volgde hij echter onvoorwaardelijk Hitler en liet Strasser voor wat hij was... otto strasser is reeds voor de oorlog gevlucht uit onvrede met Hitler trouwens. Zijn broer werd tijdens "de nacht van de lange messen" (afrekening met de SA) gewoon neergeknald.

Die vleugel stond vooral achter de nationalisering van een aantal bedrijven en dergelijke.

Dat links noemen is uitermate demagogisch, omdat "links" wel meer is dan "nationaliseren" en een "sociaal" beleid voeren. Links staat voor emancipatie en internationalisme.

zorroaster
10 juni 2003, 10:15
[
Links staat voor emancipatie en internationalisme.

Laat me raden: Is dat een linkse definitie van links? :D

GC
10 juni 2003, 15:13
De termen "links" en "rechts" zijn onwetenschappelijk genoeg om toe te laten dat iedereen er een eigen invulling aan geeft. Ik zie het onderscheid eerder op basis van klassenstandpunten ;-)

zorroaster
10 juni 2003, 20:45
De termen "links" en "rechts" zijn onwetenschappelijk genoeg om toe te laten dat iedereen er een eigen invulling aan geeft. Ik zie het onderscheid eerder op basis van klassenstandpunten ;-)

Dat klopt: Iedereen heeft ongeveer zijn eigen definitie van "links", en er is bij mijn weten nog steeds geen algemeen aanvaardde algemene definitie van wat "links" is.

Maar omdat Jonas nogal dogmatisch kwam vertellen dat "links" simpelweg staat voor dat en dat, meende ik daar toch op te moeten wijzen.

Jonas De muynck
11 juni 2003, 07:53
Laat me raden: Is dat een linkse definitie van links?

Zoiets ;)

Ik probeer links terug te voeren tot de waarden van de Franse Revolutie en zie Marx gewoon als een denker binnen de historische ontwikkeling van het "linkse" denken ("de ontwikkeling van het socialisme van utopie tot wetenschap" :grin: )

Jonas De muynck
11 juni 2003, 07:54
De termen "links" en "rechts" zijn onwetenschappelijk genoeg om toe te laten dat iedereen er een eigen invulling aan geeft. Ik zie het onderscheid eerder op basis van klassenstandpunten

Is dat wel nog doenbaar onder het laatkapitalisme? :wink:

Jonas De muynck
11 juni 2003, 08:05
Dat klopt: Iedereen heeft ongeveer zijn eigen definitie van "links", en er is bij mijn weten nog steeds geen algemeen aanvaardde algemene definitie van wat "links" is.

whowwhow, in de politologie heeft men die wel hoor! Er bestaat nog steeds zoiets als het Weberiaanse ideaaltype!

Links valt terug te voeren tot de Franse Revolutie of tot fracties ervan, nadien hebben zich diverse stromingen ontwikkeld die als links kunnen omschreven worden. Vergeet bijvoorbeeld niet dat anarchisten eveneens links zijn...

Ik zou het linkse denken omschrijven vanuit de hegeliaanse filosofie. Ondanks alle dronkemanspraat die men over Hegel zit te verkondigen (Popper die zei dat het een nazi-denker was enz..) kan je zeggen dat hij de ontwikkeling van de geschiedenis opvatte als een lineair proces waarbinnen de menselijke "vervreemding" stapsgewijs werd opgeheven.

Uiteraard is dat bij hem eerder in spirituele zin te zien en komt daar weinig actieve maatschappijkritiek bij krijgen, maar een aantal van zijn volgelingen gingen een stap verder en het is dat denken dat ik als "links" zou willen omschrijven. Het opheffen van de vervreemding op alle mogelijke niveaus. Marx heeft de nadruk gelegd op de vervreemding binnen de productieverhoudingen bijvoorbeeld....

Dat bedoelde ik dus met emancipatie en internationalisme...

Maar omdat Jonas nogal dogmatisch kwam vertellen dat "links" simpelweg staat voor dat en dat, meende ik daar toch op te moeten wijzen.

Dogmatisch?! Is er nog iets abstracter dan "emancipatie"?! Daar kan je veel onder verstaan hoor...
Cool zijn analyse valt trouwens perfect te integreren in die redenering bijvoorbeeld.

Jouw visie die stelt dat de nazi's linkse kenmerken hadden, die noem ik pas dogmatisch én demagogisch, aangezien er bij de nazi's een absolute breuk met het verlichtingsdenken kan worden waargenomen.

GC
11 juni 2003, 08:32
De termen "links" en "rechts" zijn onwetenschappelijk genoeg om toe te laten dat iedereen er een eigen invulling aan geeft. Ik zie het onderscheid eerder op basis van klassenstandpunten

Is dat wel nog doenbaar onder het laatkapitalisme? :wink:

Teveel Mandel gelezen? Ik ben het trouwens niet eens met dat "laatkapitalisme".

Jonas De muynck
11 juni 2003, 14:17
Interessant, waar ben je het niet eens met hem?

TomB
12 juni 2003, 05:00
Ik verkoop die onzin niet, waarde, ik haal ze slechts aan. Maar waarom noemt men (ik weet dat je in de geschiedschrijving niet van men mag spreken, maar ik veronderstel dat u toch ook de nodige werken gelezen hebt die dat ook stellen) dan Goebbels lid van de linkervleugel van de NSDAP?

Ooit al een keer die mens zijn dagboeken gelezen. De Winter is linkser dan die kerel ;)