PDA

View Full Version : Vlaams Blok is tegen vakbonden?


jan hyoens
17 juni 2003, 13:21
In de nadagen van de verkiezingsoverwinnig van het Vlaams blok op 24/11/1991 kwam vanuit de vakbonden (ACV en ABVV) een gecoördineerd offensief op gang tegen het Vlaams Blok.Eerst met een reeks pamflettistische artikels- die duidelijk dezelfde bron hadden, want gevuld met identiek foute informatie- om de arbeiders te waarschuwen voor het Boze Blok. Daarna begon de grote zuivering: de 2 vakbonden begonnen alle gekende Vlaams Blokmilitanten en -kaderleden buiten te gooien.

de vakbond tegen het Vlaams Blok

De zuiveringsoperatie tegen Vlaams Blokmilitanten had dikwijls zeer onaangename gevolgen voor de betrokkenen, bijvoorbeeld wanneer zij hun werkloosheidsvergoeding ontvingen via de vakbond.
Het grote argument voor deze inquisitie was de bewering dat het Vlaams Blok eigenlijk langs de kant van het grootkapitaal zou staan en dus teen de syndicale vrijheid zou ageren. dat zou onder meer blijken uit onze eis om de vakbonden rechtspersoonlijkheid te geven.
In werkelijkheid is de vijandigheid van de grote syndicaten niet gebaseerd op vermeende asociale aspecten van het Vlaams Blokprogramma, maar integendeel op het feit dat het Vlaams Blok met zijn programma precies wel aansluiting vindt bij de verzuchtingen van de kleine man. Het Vlaams Blok telt trouwens onder zijn kiezers het grootste aantal arbeiders!
In het verleden is de Vlaamse Beweging er zelden in geslaagd om veel aanhang te verwerven in de arbeidersmilieus. Dit gebrek verhinderde dat de beweging kon uitgroeien tot een echte volksbeweging. Het Vlaams Blok is de allereerste in de geschiedenis erin geslaagd deze ban te breken. Het opkomen voor de kleine man en -vooral- het luidop zeggen wat de kleine man denkt, zorgt voor een sterke aanhang van onze partij bij arbeiders, bedienden en werklozen. dat een Vlaamsgezinde en rechtse partij hierin slaagt, is voor de vakbonden een doorn in het oog. de sociale strijd beschouwen zij als hun private visvijver. vandaar een massaal offensief van desinformatie en propaganda tegen de indringer. We begrijpen hun ongerustheid: terwijl er duizend en één redenen zijn voor de Vlaamse werknemers om zich te wenden tot het Vlaams Blok, zijn er steeds minder redenen om de traditionele vakbonden als vrienden te zien.

zijn de huidige vakbonden in het belang van de werknemers

We kunnen niet voorbij een aantal objectieve vaststellingen:
-de huidige regering slaagt er niet in de werkloosheid terug te dringen , Integendeel, ze blijft stijgen!
- de huidige regering legt steeds hogere lasten en belastingen op;
- de huidige regering doet niets aan de problemen (criminaliteit,verloedering, vervreemding,...)die de volkswijken teisteren;
- de huidige regering zorgt ervoor dat jaarlijks miljarden via de sociale zekerheid getransfereerd worden van Vlaanderen naar Wallonië.
Tegelijk zien we dat de grootse vakbond deel uitmaakt van één van de regeringspartners en dat de ACV steeds dichter bij sp.a aanleunt dan bij de CD&V! Kunnen we dan eerlijk verwachten dat die vakbonden iets zullen ondernemen om deze regering en deze politiek in gevaar te brengen!
Zijn het nochtans niet precies die vakbonden die iets zouden moeten doen voor de belangen van de werknemers, voor de kleine man?
De vakbonden, zoals die nu bestaan, zijn niet meer aangepast aan de noden van deze tijd. ten eerste omdat hun onderverdeling in drie kleuren (groen,blauw en rood) stamt uit een tijd dat er slechts drie partijen waren (christelijk, socialistisch en liberaal). er is nu al tenminste één derde van de kiezers dat zich in deze indeling niet meer kan vinden.
Ten tweede omdat de oorspronkelijke vakbonden een effectief middel waren voor de kleine man om zich te verweren tegen het establishment. Vandaag zijn de vakbonden het establishment!

Vroeger waren de vakbonden revolutionair. vandaag zijn ze verkrampt en vastgeroest. hun rol bestaat er in nieuwe ontwikkelingen af te remmen, waardoor ze de zaak van de werknemer niet altijd dienen!
vroeger waren de vakbonden een manier, misschien de enige manier, voor de arbeiders en bedienden om hun belangen te verdedigen tegen het grootkapitaal en het gevestigd bestel. vandaag bestaat hun taak er in het ongenoegen van de kleine man te "begeleiden", te kanaliseren en te manipuleren in vormen die voor de regering en het bestel aanvaardbaar zijn en niet te veel moeilijkheden opleveren.
De vakbonden van vandaag kunnen ook enkel overleven dankzij de privileges die hun zijn toegestaan door het establishment. Zo is België het enige land ter wereld waar de werkloosheidsvergoedingen uitbetaald worden door de vakbonden.
Hierdoor kunnen vakbonden effectief aan klantenbinding doen. Bovendien ontvangen zij jaarlijks miljarden belastingsgeld als "administratievergoeding" voor het uitbetalen van deze werkloosheidsvergoedingen. Tenslotte heeft de wetgever het onmogelijk gemaakt dat nieuwe vakbonden hen concurrentie zouden aandoen: om erkend te worden als "representatieve vakbond" moet men eerst 50.000 leden hebben, wat tot gevolg heeft dat deze representativiteit onbereikbaar geworden is voor nieuwe vakbonden!

Dit alles brengt mee dat de huidige vakbonden niets meer te maken hebben met de vernieuwingsgezinde strijdbewegingen van weleer. Integendeel behoren ze nu tot het gevestigde bestel. door hun band met de traditionele regeringspartijen en doorhun ideologische verstarring zijn ze niet in staat om een antwoord te bieden aan de problemen die zich vandaag stellen voor de gewone man.


wat moet er veranderen

De man in de straat herkent zich niet meer in het politieke bedrijf van vandaag. Maar herkent de arbeider, bediende of werkloze zich nog in het beleid van de vakbondelites? Hoe kan de vakbondsleiding verklaren dat zovele van haar leden lid zijn van of stemmen op het Vlaams Blok? Duidelijkheid, openbaarheid en democratische inspraak van de basis zijn zeer belangrijk als syndicale verenigingen geloofwaardig willen zijn in hun strijd voor de werknemersbelangen. Het is zeer de vraag of dit mogelijk is zolang er structurele en personele banden zijn tussen de vakbonden enerzijds en de zuilen en politieke partijen anderzijds. Daarom pleit het Vlaams Blok voor politieke onafhankelijke vakbonden, die in alle openheid en democratie de belangen van de werknemers verdedigen.
In hun ledenbladen terkt de vakbondselite voortdurend van leer tegen het Vlaams Blok. keer op keer wordt er gesteld dat het Vlaams Blok eigenlijk de vakbonden zou willen vernietigen. Niets is minder waar.het klopt dat het Vlaams Blok kritiek heeft op de vakbonden en hun optreden. Is dit niet ons recht als politieke partij? Dat men daaruit afleidt dat het Vlaams Blok de eliminering van de vakbonden nastreeft is volkomen onterecht. Het Vlaams Blok is voorstander van vakbonden die de belangen van de werknemers behartigen, maar vindt wel dat moet gestreeft worden naar het voldoen aan de volgende principes:

DEMOCRATIE

Er moet bij de besluitvorming voldoende inspraak van de militanten zijn. Over beslissing tot een staking moeten de betreffende leden worden geraadpleegd in de vorm van geheime stemming. Op geregelde tijdstippen moeten de besturen herkozen worden door de leden.

RECHTSPERSOONLIJKHEID

Burgers die benadeeld worden door een actie van de vakbonden mogen niet rechteloos worden!

ONAFHANKELIJKHEID

Bij hun optreden mogen vakbonden zich niet laten beïnvloeden of remmen door de partijpolitiek. vakbonden dienen partijpolitiek ongebonden te zijn. wat niet belet dat zij openbaar hun goed- of afkeuring voor de standpunten of voorstellen van partijen kunnen laten blijken.

GEEN MONOPOLIES

Er mogen voor het patronaat geen bevoorrechte gesprekpartners zijn. Het feit te behoren tot deze of gene vakbond mag noch tot bevoordeling noch tot benadeling leiden bij aanwerving, promotie of het toekennen van sociale voordelen. de voorwaarden voor erkenning als representatieve vakbond dienen ernstig versoepeld te worden. De uitbetaling van werkloosheidsvergoedingen is de taak van de overheid, niet van de vakbonden.

Deze voorwaarden zullen de slagkracht van de vakbonden niet doen afnemen. Integendeel, ze zullen hun geloofwaardigheid en effectiviteit sterk doen toenemen.

alpina
17 juni 2003, 13:55
Grote verrassing!!! Ik ga hier volledig mee akkoord!!

Tantist
17 juni 2003, 16:17
Het lijkt me er sterk op dat iemand het boekje "10 vooroordelen tegen het Vlaams Blok" gelezen heeft, er door gefascineerd is geraakt en nu het leutig vindt om alles over te typen.

Over dat boekje: het Blok heeft intelligentere publicaties, dit is zuivere propaganda.

alpina
17 juni 2003, 16:18
Het lijkt me er sterk op dat iemand het boekje "10 vooroordelen tegen het Vlaams Blok" gelezen heeft, er door gefascineerd is geraakt en nu het leutig vindt om alles over te typen.

Over dat boekje: het Blok heeft intelligentere publicaties, dit is zuivere propaganda.

Ik vermoedde ook al zoiets maar wat vind je van deze tekst?

Tantist
17 juni 2003, 17:05
Bah... Wat ik er van vind? Dat beide partijen ergens gelijk hebben. Dat is geen angsthazenantwoord om geen kant te moeten kiezen, maar van het Establishment is het VB zo verguisd geweest dat het op den duur een karikatuur werd, en vice versa heeft het Blok altijd de andere evenzo gedemoniseerd. Zo herinner ik mij uit heel heel jonge jaren (ik was 12 of zo) dat men in een anti-Blokfolderken beweerde dat het Vlaams Blok een ultra-liberale partij is, tegen vakbonden en zo. Dat op zich is al complete kwatsch, het Vlaams Blok is helemaal niet liberaal. Afin, ik heb dat wel lang geloofd. Enne, ik denk Brugge, Leefbaar&Veilig ook... :lol:

Ik weet wel dat vele solidaristen drie levensgemeenschappen erkennen: de familie, de volksgemeenschap en de beroepsvereniging. In die laatste zitten niet alleen werknemers, dacht ik, maar ook de werkgevers. Dus ik denk dat het Blok niet in se tegen vakbonden is, maar wel als klassevereniging van het zogenaamde proletariaat (© Charelowie Marx)

Beide visies, socialisme en solidarisme, zijn volgens mij verouderd, en niet meer toepasbaar op onze moderne maatschappij.

Ali
17 juni 2003, 18:22
Daarom pleit het Vlaams Blok voor politieke onafhankelijke vakbonden, die in alle openheid en democratie de belangen van de werknemers verdedigen.
In hun ledenbladen terkt de vakbondselite voortdurend van leer tegen het Vlaams Blok. keer op keer wordt er gesteld dat het Vlaams Blok eigenlijk de vakbonden zou willen vernietigen. Niets is minder waar.het klopt dat het Vlaams Blok kritiek heeft op de vakbonden en hun optreden. Is dit niet ons recht als politieke partij?

dat is gewoon de hypocrisie van het vlaams blok.
het Vlaams Blok liegt de goedgelovige burger voor, zoals:
zijn jullie tegen de schandalige prijsverhogingen van dit of dat ?Het Vlaams Blok ook .
zijn jullie voor gratis openbaar vervoer? Het Vlaams Blok ook
hebben jullie een welbepaalde mening over dit of dat? het Vlaams Blok ook (alleen verandert ze nogal dikwijls van mening):

U bent het beu iedere maand opnieuw met moeite de eindjes aan elkaar te knopen? Het Vlaams Blok vindt het ook schandalig (maar stookt u wel op tegen de verkeerde: de migrant die voor u in de rij van het OCMW staat is al niet beter af dan u.
Eigenlijk zijn de "standpunten" van het Blok zeer voorspelbaar: ze praten de mensen gewoon naar de mond, zwepen indien nodig gevoelens van ontevredenheid en machteloosheid nog een beetje op en dat is alles.

alpina
17 juni 2003, 18:24
Eigenlijk zijn de "standpunten" van het Blok zeer voorspelbaar: ze praten de mensen gewoon naar de mond, zwepen indien nodig gevoelens van ontevredenheid en machteloosheid nog een beetje op en dat is alles.


Dit fenomeen zien we bij de SPA vooral tijdens de verkiezingstijd anders ook wel.

numarx
17 juni 2003, 18:27
Gevoelens van ontevredenheid en machteloosheid? Nee, bij de SP.a is het meer: "Whieeeeeeeeeeeeee! Alles gaat goed! Het leven is mooi! De zon schijnt! Hoera! Hoera!"

En zo denk ik er momenteel ook over trouwens.

alpina
17 juni 2003, 18:49
Gevoelens van ontevredenheid en machteloosheid? Nee, bij de SP.a is het meer: "Whieeeeeeeeeeeeee! Alles gaat goed! Het leven is mooi! De zon schijnt! Hoera! Hoera!"

En zo denk ik er momenteel ook over trouwens.

Zo'n ambiance zelfs nadat je het meisje van je tijdelijke dromen niet mee hebt kunnen uitvragen?? 8)

Ik had het eigenlijk eigenlijk enkel over het stukje waarin gesteld werd dat het VlaamsBlok de kiezers naar de mond praat.

Kelly
17 juni 2003, 19:48
Volgens mij was het standpunt van het blok, werken baadt staken schaadt...

Zit deWinter niet meer te vreten met havenbaronnen dan met dokwerkers?? in wiens voordeel zal hij dan handelen??? Laatste wat ik hoorde was dat hij en Huts dikke vrienden zijn geworden?

Quicky
17 juni 2003, 19:51
Volgens mij was het standpunt van het blok, werken baadt staken schaadt...

Zit deWinter niet meer te vreten met havenbaronnen dan met dokwerkers?? in wiens voordeel zal hij dan handelen??? Laatste wat ik hoorde was dat hij en Huts dikke vrienden zijn geworden?

PVDA'ers, nog altijd even dom en onbezonnen.

jan hyoens
18 juni 2003, 09:22
Het lijkt me er sterk op dat iemand het boekje "10 vooroordelen tegen het Vlaams Blok" gelezen heeft, er door gefascineerd is geraakt en nu het leutig vindt om alles over te typen.

Over dat boekje: het Blok heeft intelligentere publicaties, dit is zuivere propaganda.

Inderdaad! Eindelijk iemand die niet alleen beweert dat hij de Vlaams Blokpublicaties heeft gelezen! Ik heb de tekst hier en daar geactualiseert, maar het is droevig om te zien dat een brochure uit '96 over de vooroordelen tegen het Vlaams Blok nog altijd van kracht blijft!
Een dezer dagen zal ik punt per punt het programma van het Blok hier neerpennen om op deze manier een degelijke discusie te houden over het reëele programma van het Blok!

alpina
18 juni 2003, 13:03
Het lijkt me er sterk op dat iemand het boekje "10 vooroordelen tegen het Vlaams Blok" gelezen heeft, er door gefascineerd is geraakt en nu het leutig vindt om alles over te typen.

Over dat boekje: het Blok heeft intelligentere publicaties, dit is zuivere propaganda.

Inderdaad! Eindelijk iemand die niet alleen beweert dat hij de Vlaams Blokpublicaties heeft gelezen! Ik heb de tekst hier en daar geactualiseert, maar het is droevig om te zien dat een brochure uit '96 over de vooroordelen tegen het Vlaams Blok nog altijd van kracht blijft!
Een dezer dagen zal ik punt per punt het programma van het Blok hier neerpennen om op deze manier een degelijke discusie te houden over het reëele programma van het Blok!

Dan gaat u weer een hele lijst van berichten krijgen waarin gesteld wordt dat het eigenlijke programma van het blok geheim is en dat dit maar een stemmenlokkertje is en dan zijn we weer even ver. Maar voor mij mag u gerust heel het programmaposten!

GC
19 juni 2003, 12:12
Rechtspersoonlijkheid geven aan een feitelijke vereniging is waanzin. Het zou bovendien de vakbonden totaal kunnen breken.

En ja, het Blok-standpunt was steeds: "Werken baat, staken schaadt". Karel Dillen voegde daar in het partijblad begin jaren '80 nog aan toe dat staken wat hem betreft zelfs een misdaad was.

jan hyoens
19 juni 2003, 12:18
Rechtspersoonlijkheid geven aan een feitelijke vereniging is waanzin. Het zou bovendien de vakbonden totaal kunnen breken.

En ja, het Blok-standpunt was steeds: "Werken baat, staken schaadt". Karel Dillen voegde daar in het partijblad begin jaren '80 nog aan toe dat staken wat hem betreft zelfs een misdaad was.

Hij had het toen wel over politieke stakingen die ondemocratisch zijn en dus zeker moeten verboden zijn!!!

Tantist
19 juni 2003, 12:26
Inderdaad! Eindelijk iemand die niet alleen beweert dat hij de Vlaams Blokpublicaties heeft gelezen!

Waarom niet?


reëele programma van het Blok!

Aaah, ik dacht dat je stukjes uit andere topics (over senioren en zo), geciteerd waren uit het officiële programma!!!

GC
19 juni 2003, 13:48
Rechtspersoonlijkheid geven aan een feitelijke vereniging is waanzin. Het zou bovendien de vakbonden totaal kunnen breken.

En ja, het Blok-standpunt was steeds: "Werken baat, staken schaadt". Karel Dillen voegde daar in het partijblad begin jaren '80 nog aan toe dat staken wat hem betreft zelfs een misdaad was.

Hij had het toen wel over politieke stakingen die ondemocratisch zijn en dus zeker moeten verboden zijn!!!

Iedere staking rond looneisen en dergelijke is politiek. Dillen zei dat in een periode dat het economisch slecht gaat, de vakbonden ervoor verantwoordelijk zijn dat het nog slechter gaat. En dat ze moeten stoppen met al hun stakingen.

jan hyoens
19 juni 2003, 14:01
[quote=jan hyoens]
Inderdaad! Eindelijk iemand die niet alleen beweert dat hij de Vlaams Blokpublicaties heeft gelezen!

Waarom niet?

Niet alleen beweren maar ook effectief gelezen! Jij weet tenminste waarover het gaat!


reëele programma van het Blok!

Aaah, ik dacht dat je stukjes uit andere topics (over senioren en zo), geciteerd waren uit het officiële programma!!!

Slimmeke, de eerdere stukken kwamen uit de 10 vooroordelen; dus geen officieel programma (alhoewel er hier en daar stukken werden uitgenomen)!
Vandaag ben ik begonnen met het officiële programma; eerste stuk: de senioren! ( met reëel bedoelde ik natuurlijk in tegenstelling met de vaak ongelofelijke indianenverhalen die men ons hier tracht te verkopen als officiële standpunten van het Blok!)

Tantist
19 juni 2003, 14:02
Vandaag ben ik begonnen met het officiële programma; eerste stuk: de senioren! ( met reëel bedoelde ik natuurlijk in tegenstelling met de vaak ongelofelijke indianenverhalen die men ons hier tracht te verkopen als officiële standpunten van het Blok!)

Dus officieel=reeel???

jan hyoens
19 juni 2003, 14:06
Rechtspersoonlijkheid geven aan een feitelijke vereniging is waanzin. Het zou bovendien de vakbonden totaal kunnen breken.

En ja, het Blok-standpunt was steeds: "Werken baat, staken schaadt". Karel Dillen voegde daar in het partijblad begin jaren '80 nog aan toe dat staken wat hem betreft zelfs een misdaad was.

Hij had het toen wel over politieke stakingen die ondemocratisch zijn en dus zeker moeten verboden zijn!!!

Iedere staking rond looneisen en dergelijke is politiek. Dillen zei dat in een periode dat het economisch slecht gaat, de vakbonden ervoor verantwoordelijk zijn dat het nog slechter gaat. En dat ze moeten stoppen met al hun stakingen.

Je weet heel goed dat de vakbonden vroeger gestaakt hebben rond politieke items die niets te maken hadden met looneisen of werkomstandigheden! Trouwens zelf de nv-a vraagt aan de NMBS om af te zien van stakingen waarvan de eerste slachtoofers de reizigers zijn, maar eerder positieve acties te ondernemen!

jan hyoens
19 juni 2003, 14:11
Vandaag ben ik begonnen met het officiële programma; eerste stuk: de senioren! ( met reëel bedoelde ik natuurlijk in tegenstelling met de vaak ongelofelijke indianenverhalen die men ons hier tracht te verkopen als officiële standpunten van het Blok!)

Dus officieel=reeel???

Yep, het enige echte, de ware, onze bijbel, the one and only, zwart op wit, niet gelogen, zonder zever,...

Tantist
19 juni 2003, 14:41
Dus officieel=reeel???

Yep, het enige echte, de ware, onze bijbel, the one and only, zwart op wit, niet gelogen, zonder zever,...

HMMRA HAHAHA :lol:

Laat me daar effe het citaat tegen plakken van een Vlaams Blok fan:


Sorry Mijnheer de Coorne, maar als U zo naief was om in de politiek te gaan, bij welke partij dan ook, en te verwachten dat de standpunten van desbetreffende partij ook de reele doelstellingen zijn.Tja, dan kan ik u alleen maar veel geluk toewensen met de zoektocht naar gezond verstand.

Tantist
19 juni 2003, 19:24
Dus officieel=reeel???

Yep, het enige echte, de ware, onze bijbel, the one and only, zwart op wit, niet gelogen, zonder zever,...

HMMRA HAHAHA :lol:

Laat me daar effe het citaat tegen plakken van een Vlaams Blok fan:


Sorry Mijnheer de Coorne, maar als U zo naief was om in de politiek te gaan, bij welke partij dan ook, en te verwachten dat de standpunten van desbetreffende partij ook de reele doelstellingen zijn.Tja, dan kan ik u alleen maar veel geluk toewensen met de zoektocht naar gezond verstand.


http://www.mallorcavandaag.com/images/grillo.jpg

*tsjirp tsjirp tsjirp*

Dies
19 juni 2003, 22:10
Iedere staking rond looneisen en dergelijke is politiek. Dillen zei dat in een periode dat het economisch slecht gaat, de vakbonden ervoor verantwoordelijk zijn dat het nog slechter gaat. En dat ze moeten stoppen met al hun stakingen.
Staken heeft inderdaad vaak geen positieve gevolgen en in sommige gevallen kan je inderdaad de vraag wel stellen in hoevere ze zinvol zijn. Staken tegen ontslagen (waarvan je weet dat ze noodzakelijk zijn) bijvoorbeeld acht ik compleet contraproductief en volledig zinloos en als u het niet mij eens bent, had ik graag toch wel eens geweten waarom?

jan hyoens
20 november 2003, 15:51
ter herinnering: het blok is niet tegen de vakbonden!

pwvb
20 november 2003, 17:22
Rechtspersoonlijkheid geven aan een feitelijke vereniging is waanzin. Het zou bovendien de vakbonden totaal kunnen breken.


Dat is helemaal geen waanzin, geen rechten zonder plichten!! dit is voor iedereen zo. Het is dus schandalig dat vakbonden enkel rechten hebben.
Dat de vakbonden een cruciale en erg belangrijke rol hebben gehad zal ik zeker niet ontkennen en gelukkig zijn er daardoor ook betere werk, loon en levensomstandigheden afgedwongen maar heden ten daage is de vakbond een karikatuur van wat het geweest is.
Persoonlijk ben ik voor het afschaffen van zowel werknemers al werkgevers organisaties. De moderne vakbonden zijn het mooiste voorbeeld van een particratie, wat is er nog democratisch aan bv: een vakbond(koepel van verschillende) in Duitsland met 2 miljoen(jep 2milj) leden. Ook is het bewezen dat vakbonden, de kansen voor werkzoekende enorm verkleinen (de naam ontsnapt me nu maar is een economische wet, insider-outsider effect als ik me niet vergis). De reden waarom een vakbond op die kansen voor werklozen een hypotheek legt is dat ze z'n eigen leden overbeschermt(en geen beetje) terwijl er mensen zijn die gerust zouden willen werken zonder die opslag van 5 euro in de maand. De link naar het herbekijken van de het ontslagrecht is dan ook niet veraf, deze laatste is niet meer van deze tijd en is een rem op de arbeidsmobiliteit in beide richtingen.

Dat het vastleggen van enkele sociale maatstaven belangrijk zijn geweest ontken ik zeker niet, integendeel maar ons huidig sociaal eenrichtingsverkeer is niet gezond voor onze economie laat staan als deze zich in een crisis bevindt.

@lpha
29 november 2003, 23:27
Rechtspersoonlijkheid geven aan een feitelijke vereniging is waanzin. Het zou bovendien de vakbonden totaal kunnen breken.


Dat is helemaal geen waanzin, geen rechten zonder plichten!! dit is voor iedereen zo. Het is dus schandalig dat vakbonden enkel rechten hebben.
Een vakbond heeft wel plichten! Nl het verdedigen van de rechten van haar leden.
Dat de vakbonden een cruciale en erg belangrijke rol hebben gehad zal ik zeker niet ontkennen en gelukkig zijn er daardoor ook betere werk, loon en levensomstandigheden afgedwongen maar heden ten daage is de vakbond een karikatuur van wat het geweest is.

Daar ben ik het mee eens.

Persoonlijk ben ik voor het afschaffen van zowel werknemers al werkgevers organisaties.
Persoonlijk ben ik tegen het werknemersstatuut en voor democratische ondernemingen.

De moderne vakbonden zijn het mooiste voorbeeld van een particratie, wat is er nog democratisch aan bv: een vakbond(koepel van verschillende) in Duitsland met 2 miljoen(jep 2milj) leden.
Bedoel je daarmee dat ook directie leden mee het beleid van de vakbonden zouden moeten bepalen?
Als werknemers ook het beleid van hun ondernemeng in de zelfde mate mee mogen bepalen is dat geen probleem.
Dan kan ook de vakbond afgeschaft worden wegens geen reden van bestaan meer.
Particratie is het gevolg van klassentegenstellingen, niet de oorzaak.

Ook is het bewezen dat vakbonden, de kansen voor werkzoekende enorm verkleinen (de naam ontsnapt me nu maar is een economische wet, insider-outsider effect als ik me niet vergis). De reden waarom een vakbond op die kansen voor werklozen een hypotheek legt is dat ze z'n eigen leden overbeschermt(en geen beetje) terwijl er mensen zijn die gerust zouden willen werken zonder die opslag van 5 euro in de maand.

Je spant de kar voor het paard.
Waarom nemen werkgevers die werkloze niet in dienst aan dezelfde arbeidsvoorwaarden?

De link naar het herbekijken van de het ontslagrecht is dan ook niet veraf, deze laatste is niet meer van deze tijd en is een rem op de arbeidsmobiliteit in beide richtingen.
Van werknemers wordt 100% inzet en loyaliteit verwacht, en terecht. Maar anderzijds mogen werknemers van hun werkgever niet diezelfde loyaliteit ten aanzien van hun persoonlijke levenssfeer eisen.
Maw het is volstrekt ethisch, volgens jou redenering, dat een werkgever een werknemer dumpt als oud vuil wanneer het hem uitkomt.


Dat het vastleggen van enkele sociale maatstaven belangrijk zijn geweest ontken ik zeker niet, integendeel maar ons huidig sociaal eenrichtingsverkeer is niet gezond voor onze economie laat staan als deze zich in een crisis bevindt.

Je neo-liberaal gezwam doet me vermoeden dat je dankzij de sociale verworvenheden hebt kunnen studeren, maar nu vanuit een ivoren toren neerkijkt op diegenen die zich in een minder comfortabele sociale positie bevinden.