PDA

View Full Version : Vlaams Blok en amnestie!


jan hyoens
20 juni 2003, 13:31
Ik denk dat het hier nodig is om de amnestie-kwestie een sterug in haar juist perspectief te plaatsen. Als ik lees wat er hier allemaal wordt uitgekraamt van onzin over dit onderwerp is het nodig dat iemand een poging onderneemt om eens de puntjes op de i te zetten.
Het is zeker geen gemakkelijke taak want om te weten wat amnestie allemaal inhoudt moet men eigelijk teruggaan naar het begin van de Vlaamse beweging. In feite kan men er een hele bibliotheekkast over vullen!
Ik zal beginne met de weergave van het amnestiestandpunt van het Blok en daarna er dieper op ingaan!

" Amnestie, even actueel.
Heel wat Vlaams-nationalisten stonden bloot aan terreur en vervolging in de nadagenvan de tweede Wereldoorlog. De Belgische staat trachtte toen het Vlaams-nationalisme te vernietigen door de zwaarste straffen voor nationalisten uit te spreken en ontelbare Vlaamsvoelenden monddood te maken. België duwde vele goedmenende en oprechte Vlamingen naar de onderkant van de samenleving. Amnestie blijft een wezenlijk onderdeel van het programma van het Vlaams Blok. het is een middel om eigenlijk een punt te zetten achter oorlog en repressies. Alle andere europese landen verleenden amnestie. Amnestie houdt geen historisch oordeel in, geen goed of afkeuring van het verleden. Dit laatste is de taak van historici.
Het Vlaams Blok blijft eerbied hebben voor eht menselijk leden van iedereen, aan welke kant hij in de oorlog ook heeft gestaan. Het was dan ook niet meer dan logisch dat het Vlaams Blok in juni 1998 het decreet-Suykerbuyk steunde in het Vlaams Parlement. Bedoeling was tot een financiële tegemoetkoming te komen voor de in eer herstelde slachtoffer van de repressie. Anderzijds is het Vlaams Blok gekant tegen resoluties die het repressieleed misbruiken om huidige politieke rekeningen te vereffenen. Het amnestiedebat op 13/03/2002 in het Vlaams Parlement stuurde aan op een morele veroordeling van onze partij voor feiten waaraan wij geen deel hadden en nooit of nimmer wensen te hebben.
Het Vlaams Blok staat garant voor amnestie in de vlaamse staat van morgen."
Veiligheidsplan.

Om de juiste omvang van de amnestie gedachte te vatten moet men teruggaan in de geschiedenis tot het ontstaan van België; een kunstmatige bufferstaat waarin twee totaal verschillende volkeren werden verplicht samen te leven! Al vanaf het begin echter trachte men één volk cultureel te vernietigen en te assimileren in de franse cultuur met het oog op een aanhechting bij frankrijk! Door een samenloop van omstandigheden werd dit gelukkig verhinderd! In het begin waren het enkele romantisch geinspireerde intellectuelen die de Vlaamse Beweging droegen, maar met de jaren groeide deze steeds meer en werd er de almacht van het reactionaire belgisch estabishment beetje bij beetje minder. Een groot keerpunt was WO I waar 80% van de gewone piot Vlamingen waren en door hun franstalige superieuren als beesten werden behandeld! Kanonnenvlees! na WO I zal de Vlaamse beweging dan ook een enorme groei kennen en radikaliseren! De vooroorlogse Vl beweging was altijd België trouw gebleven en trachte verbeteringen voor de Vlamingen te verkrijgen binne het belgisch kader. De naoorlogse zal de ontbinding van België eisen en een onafhankelijk Vlaanderen ( die dan in één of andere vorm met Nederland zou samensmelten; dietsland).
Door die radicalisering zal ook het Belgisch etablishment harder beginne terugslaan met een hoogte punt in de spooktreinen van mei '40 ( waar men naast Vlaams-nationalisten ook rexisten, communisten, joden, duitse en italiaanse burgers zou deporteren naar frankrijk).

De collaboratie.

De collaboratie was geen Vlaams verschijnsel allen: het was een verschijnsle van Europese omvang! Wat de Vlaamse collaboratie ecter zou kenmerken is dat ze vooral politiek is geweest in tegenstelling tot de waals-belgische die vooral economisch zou zijn.
de algemene stemming in België en Europa (op Engeland na) in het begin van de oorlog was dat de Duitse eindzege een vaststaand feit was. Koning Leopold ging onderhandelen met Hitler, de regering had haar diensten aan de Duitsers aangeboden maar dit werd geweigerd en de leden ervan vluchtten naar Engeland niet zonder eerst instructies te geven aan de ambtenaren om op hun post te blijven, de communisten bleven passief ( het ribbentrop-molotovpact) en zullen pas na de inval in Rusalnd actief worden in het verzet m.a.w. ook de Vlaams-nationalisten hadden geen reden om te twijfelen aan de duitse eindzege!
In Vlaanderen had men 2 grote organisaties die samen werkte met de Duitsers; enerzijds het Vlaams-nationale VNV die hoopte door die samenwerking de Vlaamse onafhankelijkheid te verkrijgen en anderzijds de nazistische Devlag, die Vlaanderen wou aansluiten bij het Duitse Rijk.
deze twee werden handig tegen mekaar uitgespeeld door de bezetter (maar dat weten wij, niet de mensen van toen)!
Ook militair gingen veel Vlamingen aan het oostfront tegen het communisme vechten (daartoe veelal aangezet door de kerk!).

De repressie.

Elke restauratie begint met een repressie van het vorige regime. het zou na 1944 niet anders zijn! De repressie kenmerkde zich door twee fasen : de straatrepressie en de officiële repressie.
Eenmaal de duitsers weg waren groeiden het verzetsstrijdens als paddestoelen uit de grond! Zij gingen eens hun moed tonen en aangemoedigd door de communisten begon men de huizen van de collaborateurs (of vermeende collaborateurs) plunderen, moorden,verkrachten,... wat er toen gebeurde is een van de zwartste blz uit de Vlaamse geschiedenis!
Toen de orde terug werd hersteld door de regering met het hulp van het amerikaans leger ( zo werd het communistisch verzet verplicht te ontwapenen) kon men over gaan naar de tweede fase!
Men mag niet vergeten dat de mensen veroordeeld werden obv een drievoudige onwettigheid 1. de londense regering was geen officiële regering 2. de door haar uitgevaardigde besluitwetten met terugwerkende kracht waren eveneesn onwettig en ook de rechtbanken die deze retro-actieve wetten gingen toepassen! Wie trouwens het ongeluk had in de beginperiode berecht te worden kon de doodstraf krijgen voor een feit dat enkele maanden later "slechts" met 5 jaar gevangenis werd bestraft!
De latere liberale minister van Justitie sprak over een "justice de roi negres"!
Men ging trouwens selectief te werk! Economische(franstalige) kollaborateurs werden veel minder gestraft en minder zwaar dan de politieke (vlaamse) kollaboratuers! Ook werd er onder druk van de socialisten de vrijwillige arbeiders in Duitsland (300.000) niet vervolgd!
In de repressie zagen we vooral de combinatie van de ideologische en politieke haat tegen het vlaams Nationalisme van het franskiljons reactionair patriotisme en vaderlandsloos communisme!!!

Amnestie.

Al kort na de oorlog begon men vanuit bepaalde kringen ( deel van de Vlaamse beweging die niet had gekollaboreerd waaronder uod-verzetslui en oud-concentratiekampgevangenen, mensen van de CVP, sommige kerkelijke functionarissen,...voor amnestie te ijveren voor de meeste Vlaamse collaborateurs (wat Franrijk en Nederland na verloop van tijd voor hun collaboratuers ook deed).
Na verloop van tijd werd dit als programmapunt ingeschreven door de nieuwe Vlaams nationalistische partij ; de Volksunie.
Tot heden kon echter het Belgisch establishment dit tegenhouden en nu wordt het door politieke tegenstanders misbruikt om het Vlaams Blok eenhak te zetten!

braambos
20 juni 2003, 14:28
Samenvatting: De wandaden van het verzet tov de collaborateurs zijn de reden waarom de collaborateurs amnestie moeten krijgen voor hun samenwerking met een misdadig regime.

U voert de discussie niet correct. Om het met de woorden van uwen baas te zeggen: men moet een appel een appel noemen.

jan hyoens
20 juni 2003, 14:42
Samenvatting: De wandaden van het verzet tov de collaborateurs zijn de reden waarom de collaborateurs amnestie moeten krijgen voor hun samenwerking met een misdadig regime.

U voert de discussie niet correct. Om het met de woorden van uwen baas te zeggen: men moet een appel een appel noemen.

lees de tekst nog maar eens of is selectieve blindheid aangeboren bij u?

braambos
20 juni 2003, 14:46
Welke tekst, toch niet die propagande hier boven zeker. Al dat gelul over amnestie, de feiten liggen nu al ver een halve eeuw achter ons. Maar dat de feiten zo oud zijn doet hier niks ter zake zeker.

filosoof
20 juni 2003, 17:59
Toch even nadenken:

Wat zou het gevolg van amnestie zijn?

1/ Kwijtschelding van straffen: vermits in 1952 al niemand meer
in de gevangenis zat voor colaboratie is dat wel puur academisch...

2/(het belangrijkste! dat economische collaborateurs of hun
nabestaanden de na de oorlog aangeslagen en verbeurd
verklaarde winsten (en dat waren echt enorme bedragen!!)
zouden terugkrijgen, mèt verwijlintresten over 55 jaar ! (reken
eens na aan cumulatieve intrest)

3/ Idem voor de opgelegde boetes...

4/ Dat een aantal neonazis zouden kunen rondlopen met
slogans "Onze voorgangers hadden gelijk"


Wie zou 1/ en 2/ moeten betalen? juist: Jan Modaal,
belastingbetaler van beroep...
Wie wil 4/ meemaken?


Is er écht iemand die zijn hersens enigszins bij elkaar
heeft die d�*t wil??

fernand
10 juli 2003, 14:24
Toch even nadenken:

Wat zou het gevolg van amnestie zijn?

1/ Kwijtschelding van straffen: vermits in 1952 al niemand meer
in de gevangenis zat voor colaboratie is dat wel puur academisch...

2/(het belangrijkste! dat economische collaborateurs of hun
nabestaanden de na de oorlog aangeslagen en verbeurd
verklaarde winsten (en dat waren echt enorme bedragen!!)
zouden terugkrijgen, mèt verwijlintresten over 55 jaar ! (reken
eens na aan cumulatieve intrest)

3/ Idem voor de opgelegde boetes...

4/ Dat een aantal neonazis zouden kunen rondlopen met
slogans "Onze voorgangers hadden gelijk"


Wie zou 1/ en 2/ moeten betalen? juist: Jan Modaal,
belastingbetaler van beroep...
Wie wil 4/ meemaken?


Is er écht iemand die zijn hersens enigszins bij elkaar
heeft die d�*t wil??

Het zal mischien maar de helft zijn van hetgeen we nu terugbetalen van de gestolen miljoenen bij Augusta.
En amnestie spreekt niet over terugbetalen of rondlopen met een nazivlagske.
Maar spreekt over een streep trekken onder een verleden.
Het enige land waar er geen amnestie is. is het land der TOLERANTE DEMOCRATEN, België.
kleinzielige mensen. Bekrompen tot en met.
Ze zijn geen haar beter dan de bezettingsmacht der nazi's de laatset weken van de oorlog.
België heeft dank zijn Von Falkenhouse een Militaire bezetting gehad, en geen politieke.
De meeste van de mensen tegen amnestie weten nog niet eens waarom de mensen gaan vechten zijn naar Rusland. Laatr staan dat ze iets afweten van de ganse colaboratie.
En ten slotte, mijnheer wil ik er U op wijzen dat het GERECHT alle dossiers over de colaborateurs heeft laten vernietigen; omdat de heren toen benoemde RECHTERS bang waren van hetgeen er in stond. Ze hebben mensen veroordeelt tot levenslang die NIKS misdaan hadden :!:
Denkt U dat ze die straffen zo maar kwijt gescholden hebben?
Neen maar omdat ze wisten dat ze niet juist waren.

TomB
10 juli 2003, 16:37
Laat me het even goed begrijpen:

Een Vlaming die oorlogsmisdaden begaat moet amnestie krijgen
Een Vreemdeling die een appel steelt wordt uit zijn huis gezet en moet terug naar eigen land.

Zeer consequent dat VB programma.

Paulus de Boskabouter
10 juli 2003, 16:38
Laat me het even goed begrijpen:

Een Vlaming die oorlogsmisdaden begaat moet amnestie krijgen
Een Vreemdeling die een appel steelt wordt uit zijn huis gezet en moet terug naar eigen land.

Zeer consequent dat VB programma.

eigen tuig eerst!

Elle
10 juli 2003, 16:39
Laat me het even goed begrijpen:

Een Vlaming die oorlogsmisdaden begaat moet amnestie krijgen
Een Vreemdeling die een appel steelt wordt uit zijn huis gezet en moet terug naar eigen land.

Zeer consequent dat VB programma.
Maar ja!!!! Snapte gij da nu ni 8O Zijde gij selectief dom? :wink:

Mieke 79
10 juli 2003, 16:43
Laat me het even goed begrijpen:

Een Vlaming die oorlogsmisdaden begaat moet amnestie krijgen
Een Vreemdeling die een appel steelt wordt uit zijn huis gezet en moet terug naar eigen land.

Zeer consequent dat VB programma.

Very nice, Tom!
:lol:

fernand
10 juli 2003, 16:50
Laat me het even goed begrijpen:

Een Vlaming die oorlogsmisdaden begaat moet amnestie krijgen
Een Vreemdeling die een appel steelt wordt uit zijn huis gezet en moet terug naar eigen land.

Zeer consequent dat VB programma.
Ja maar de Walen en Vlamingen zijn hier in hun eigen land.
Of gaat U ze deporteren naar Cuba mischien. En de meeste colaborateurs hebben niets misdaan.Daar gaat de zaak over, veel mensen zijn veroordeelt zonder bewijslast. Maar de processen zijn wel ALLEMAAL zoekgeraakt, zodanig dat NIUMAND nu de dag van vandaag zijn gelijk kan bewijzen.

jan hyoens
13 juli 2003, 12:56
Laat me het even goed begrijpen:

Een Vlaming die oorlogsmisdaden begaat moet amnestie krijgen
Een Vreemdeling die een appel steelt wordt uit zijn huis gezet en moet terug naar eigen land.

Zeer consequent dat VB programma.

Nee, Domb, daar gaat het juist om! Die mensen hebben voor het grootste deel geen oorlogsmisdaden gepleegd! Wie gewoon lid was van het VNV kreeg al enkele jaren bak! En dat in een land waar voor kort pedofielen na een paar jaar weerop vrije voeten liepen met alle gevolgen vandien!

TomB
13 juli 2003, 15:46
Laat me het even goed begrijpen:

Een Vlaming die oorlogsmisdaden begaat moet amnestie krijgen
Een Vreemdeling die een appel steelt wordt uit zijn huis gezet en moet terug naar eigen land.

Zeer consequent dat VB programma.
Ja maar de Walen en Vlamingen zijn hier in hun eigen land.
Of gaat U ze deporteren naar Cuba mischien. En de meeste colaborateurs hebben niets misdaan.Daar gaat de zaak over, veel mensen zijn veroordeelt zonder bewijslast. Maar de processen zijn wel ALLEMAAL zoekgeraakt, zodanig dat NIUMAND nu de dag van vandaag zijn gelijk kan bewijzen.

Het Vlaams Blok stelt dus voor om iedereen zijn straf kwijt te schelden omdat er /misschien/ onschuldigen tussenzitten.

Ik ben er zeker van dat er statistisch gezien ten minste 1 onschuldige zit in elke gevangenis van Belgie. Zullen we dan ook in alle consequentie amnestie verlenen aan de gehele gevangenisbevolking?

2 maten, 2 gewichten.

Johan C.
13 juli 2003, 16:00
Het probleem is niet dat er Vlaams Nationalisten hebben gecollaboreerd, vergissen is menselijk :wink: Het werkelijke probleem bestaat erin dat er nog vele (hoofdzakelijk) Oostfrontstrijders zijn die na die jaren nog altijd niet willen toegeven dat ze fout zaten 8O

fernand
13 juli 2003, 19:30
Het probleem is niet dat er Vlaams Nationalisten hebben gecollaboreerd, vergissen is menselijk :wink: Het werkelijke probleem bestaat erin dat er nog vele (hoofdzakelijk) Oostfrontstrijders zijn die na die jaren nog altijd niet willen toegeven dat ze fout zaten 8O
Neen het probleem is dat de Vlamingen er altijd op terugkomen, en de Walen al lang dit verleden "vergeten zijn"
Maar voor de Walen is dat een héééél goede zaak, dat olifanten geheugen van de Vlamingen.
Wanneer de Flamands een beetje aan elkaar hangen spreken de Waalse vrienden over de colaboratie.
En zelfs de grootste boerenlul die niet weet waarover het gaat, zal zij stem laten horen.
En gedaan eengemaakt Vlaanderen.
En lachen dat die Wallons doen dan, zij rijven de centen binnen van die anticolaborateurs?
Ge moet eens zien wie er hier weet wat het VRESELIJKE St-Maartensfonds IS.
De zaak waar Gabriëls is voor moeten opstappen.

angus
13 juli 2003, 20:28
Het probleem is niet dat er Vlaams Nationalisten hebben gecollaboreerd, vergissen is menselijk :wink: Het werkelijke probleem bestaat erin dat er nog vele (hoofdzakelijk) Oostfrontstrijders zijn die na die jaren nog altijd niet willen toegeven dat ze fout zaten 8O
Neen het probleem is dat de Vlamingen er altijd op terugkomen, en de Walen al lang dit verleden "vergeten zijn"
Maar voor de Walen is dat een héééél goede zaak, dat olifanten geheugen van de Vlamingen.
Wanneer de Flamands een beetje aan elkaar hangen spreken de Waalse vrienden over de colaboratie.
En zelfs de grootste boerenlul die niet weet waarover het gaat, zal zij stem laten horen.
En gedaan eengemaakt Vlaanderen.
En lachen dat die Wallons doen dan, zij rijven de centen binnen van die anticolaborateurs?
Ge moet eens zien wie er hier weet wat het VRESELIJKE St-Maartensfonds IS.
De zaak waar Gabriëls is voor moeten opstappen.

als je er niets over weet, zwijg je toch beter, vind je niet? en als je je dan toch echt niet kan bedwingen, probeer dan tenminste je onwetendheid niet zo op te laten vallen...

numarx
13 juli 2003, 20:29
Sauwens.

Edit: lap, iemand was me weer voor...

fernand
14 juli 2003, 11:59
Het probleem is niet dat er Vlaams Nationalisten hebben gecollaboreerd, vergissen is menselijk :wink: Het werkelijke probleem bestaat erin dat er nog vele (hoofdzakelijk) Oostfrontstrijders zijn die na die jaren nog altijd niet willen toegeven dat ze fout zaten 8O
Neen het probleem is dat de Vlamingen er altijd op terugkomen, en de Walen al lang dit verleden "vergeten zijn"
Maar voor de Walen is dat een héééél goede zaak, dat olifanten geheugen van de Vlamingen.
Wanneer de Flamands een beetje aan elkaar hangen spreken de Waalse vrienden over de colaboratie.
En zelfs de grootste boerenlul die niet weet waarover het gaat, zal zij stem laten horen.
En gedaan eengemaakt Vlaanderen.
En lachen dat die Wallons doen dan, zij rijven de centen binnen van die anticolaborateurs?
Ge moet eens zien wie er hier weet wat het VRESELIJKE St-Maartensfonds IS.
De zaak waar Gabriëls is voor moeten opstappen.

als je er niets over weet, zwijg je toch beter, vind je niet? en als je je dan toch echt niet kan bedwingen, probeer dan tenminste je onwetendheid niet zo op te laten vallen...

Goed hjet was sauwens. een klein foutje dat ik grif toegeef.
Maar anders heb ik van u zelf geen zinnigge repliek geregen.
Wil dat zeggen dat U anders niets over heel dit thema weet?

angus
14 juli 2003, 13:25
ik lees het allemaal en probeer er wat van op te steken, maar ik heb inderdaad niet de pretentie om hier zo maar even te zeggen hoe het allemaal ineen steekt en hoe het zou moeten zijn (en geen millimeter anders natuurlijk, want een genuanceerd standpunt is uiteraard een zwak :roll: )

oja, beste fernand: er zijn mensen die veel praten, maar bitter weinig zeggen :wink:

fernand
14 juli 2003, 17:30
ik lees het allemaal en probeer er wat van op te steken, maar ik heb inderdaad niet de pretentie om hier zo maar even te zeggen hoe het allemaal ineen steekt en hoe het zou moeten zijn (en geen millimeter anders natuurlijk, want een genuanceerd standpunt is uiteraard een zwak :roll: )

oja, beste fernand: er zijn mensen die veel praten, maar bitter weinig zeggen :wink:

Er zijn er ook die veel lezen, maar niet tussenkomen :wink:

angus
14 juli 2003, 19:12
net wat ik zei.

jan hyoens
7 september 2004, 09:20
hoeft geen verdere uitleg!

N.J.S.V. Antwerpen
7 september 2004, 22:35
Goed- of afkeuren van het verleden, dat is de taak van historici.Neen, de taak van historici is het vaststellen van de geschiedenis en er een waarom achter zoeken. Hoegenaamd niet daarover een oordeel vellen.
Laat me het even goed begrijpen:
Een Vlaming die oorlogsmisdaden begaat moet amnestie krijgen.
Een Vreemdeling die een appel steelt wordt uit zijn huis gezet en moet terug naar eigen land.
Zeer consequent dat VB programma.Nee, de Vlaming die collaboreerde (is dat per se een misdaad?) wordt ook naar eigen land gezonden. Dat is in casu wel Vlaanderen natuurlijk... :-)
Het werkelijke probleem bestaat erin dat er nog vele (hoofdzakelijk) Oostfrontstrijders zijn die na die jaren nog altijd niet willen toegeven dat ze fout zaten Zaten ze fout dan? Ze bevochten het bolsjewisme, dat lijkt mij een gegronde reden om ten strijde te trekken, zeker als het dan nog eens een Vlaamse divisie was: misschien wel het eerste officiële Vlaamse leger van de geschiedenis!

Seba
7 september 2004, 22:43
Ze bevochten het bolsjewisme, dat lijkt mij een gegronde reden om ten strijde te trekken, zeker als het dan nog eens een Vlaamse divisie was: misschien wel het eerste officiële Vlaamse leger van de geschiedenis!over wat ik gelezen heb waren er blijkbaar heel wat Oostfronters die onder SS-vlag naar ginder trokken: ze vochten dus helemaal niet alleen tegen het communisme, maar wel eveneens voor Hitler en steunde dus impliciet diens waanzinnige plannen...

thePiano
7 september 2004, 22:49
Ik denk dat het hier nodig is om de amnestie-kwestie een sterug in haar juist perspectief te plaatsen.
Zeg Jan, ga jij in elk forumonderdeel over amnestie beginnen leuteren, en moet ik dan al mijn replieken copy and pasten? Zeg het maar hoor, 't is maar een kleine moeite. :roll:

jan hyoens
8 september 2004, 08:31
Zeg Jan, ga jij in elk forumonderdeel over amnestie beginnen leuteren, en moet ik dan al mijn replieken copy and pasten? Zeg het maar hoor, 't is maar een kleine moeite. :roll:
een oud gezegde " al gaat de leugen nog zo snel de waarheid achterhaalt haar wel!" is hier van toepassing!

N.J.S.V. Antwerpen
8 september 2004, 17:44
over wat ik gelezen heb waren er blijkbaar heel wat Oostfronters die onder SS-vlag naar ginder trokken: ze vochten dus helemaal niet alleen tegen het communisme, maar wel eveneens voor Hitler en steunde dus impliciet diens waanzinnige plannen...Die waren er ook ja. Maar is dat dan wel een misdaad? Nationaal-socialist zijn? Of als nationaal-socialist vechten tegen het bolsjewisme of zelfs gewoon voor hun nationaal-socialistisch ideaal?

Nee. Een misdaad is onschuldigen doden, of iets van die aard.

giserke
8 september 2004, 18:27
Zeg Jan, ga jij in elk forumonderdeel over amnestie beginnen leuteren, en moet ik dan al mijn replieken copy and pasten? Zeg het maar hoor, 't is maar een kleine moeite. :roll:dat is iets voor u hé, copy/paste :twisted:

thePiano
8 september 2004, 18:37
dat is iets voor u hé, copy/paste :twisted:
Bewijs dat maar, 50 megabytes tekst en materiaal, amusement ermee.

Broz
8 september 2004, 20:02