PDA

View Full Version : Verkiezingen op Aruba


Dimitri
23 september 2005, 15:53
Om het ook eens over iets anders te hebben dan de VS of het Midden-Oosten: vandaag zijn er verkiezingen op Aruba, dat samen met Nederland en de Nederlandse Antillen het Koninkrijk der Nederlanden vormt. De ruim 60.000 kiesgerechtigden mogen bepalen wie de komende vier jaar de 22 zetels van de Staten, het eilandparlement, gaan bezetten.

De huidige regering wordt gevormd door de MEP (Movimiento Electoral di Pueblo), die bij de vorige verkiezingen met 52,4% van de stemmen 12 van de 22 zetels in de wacht wist te slepen. De MEP is een sociaal-democratische partij, opgericht door de op Aruba legendarische Betico Croes, de man die het eiland de 'status aparte' schonk, los van de door buureiland Curaçao gedomineerde Nederlandse Antillen. Partijleider is de huidige minister-president Nel(son) Oduber, die de afgelopen vier jaar weinig problemen kende: het eiland is erg welvarend door het toerisme en de bevolking is gestegen tot 100.000 inwoners. Geïnvesteerd is er in onderwijs, infrastructuur en huisvesting. Ook de olieraffinaderij gaat weer uitbreiden.

(De komst van olieraffinaderijen naar Aruba en Curaçao - voor exploitatie van de Venezolaanse olie - zorgde er 90 jaar geleden voor dat de Antillen uit hun isolement kwamen en zeer welvarend werden, maar de automatiseringen in de jaren zestig zorgden voor grote werkloosheid en economische problemen. Door de oliecrisis sloten enkele raffinaderijen eind jaren tachtig zelfs de deuren. De overgebleven raffinaderijen gingen over in Venezolaanse handen (was Nederlands en Amerikaans) en bleven op halve kracht bestaan. Aruba wist de crisis te boven te komen door een enorme groei van het toerisme, maar op Curaçao is de situatie nog steeds slecht.)

Belangrijkste oppositiepartij is de christen-democratische AVP (Arubaanse Volkspartij) van partijleider Mike Eman. De AVP heeft goede banden met het Nederlandse CDA en heeft net als de MEP al heel vaak regeringen op het eiland geleid. In de huidige Staten heeft de partij 6 zetels. De partij keert zich vooral tegen de hoge staatsschuld, die de voorbije vier jaar is verdubbeld, de vele politieke benoemingen van de MEP en de slechte situatie van de arme bevolking op het eiland.

Naast de twee grote partijen zijn er nog een aantal kleine partijen en een aantal nieuwkomers. Zij zullen misschien wat zetels kunnen afsnoepen van de grote partijen, hoewel die hun achterban voornamelijk te vriend houden door de nog altijd zeer sterk aanwezige patronage. De campagne is dan ook eerder persoonlijk dan inhoudelijk gericht.

Toch krijgt Aruba te maken met een aantal belangrijke kwesties. Eind dit jaar vind een Ronde Tafel Conferentie plaats tussen Nederland, de Nederlandse Antillen en Aruba over de toekomstige verhoudingen binnen het Koninkrijk. De eilanden van de Nederlandse Antillen willen van het overkoepelende landsbestuur van de Antillen af en een zelfstandige positie, ofwel als Land binnen het Koninkrijk zoals Aruba nu al is, ofwel als 'Koninkrijkseiland' (waarschijnlijk een soort overzeese provincie) direct onder Nederland. Nederland wil daarom de bevoegdheden van de Koninkrijk verruimen: nu worden alleen Buitenlandse Zaken, Defensie en toezicht op het bestuur gezamenlijk geregeld, maar de Nederlandse regering zou daar graag Justitie en toezicht op de financiën aan toe voegen. Dat raakt dus ook de autonomie van Aruba, dat ongetwijfeld liever geen bevoegdheden wil afstaan.

Een ander interessant punt is de toetreding van Aruba tot de Europese Unie. Het eiland heeft nu, net als de Nederlandse Antillen, de LGO-status (LGO staat voor Landen en Gebieden Overzee, een associatie met de EU voor landen en gebieden die staatkundig verbonden zijn met een EU-lidstaat, maar zelf niet bij de EU horen). De AVP heeft de afgelopen jaren gepleit voor de UPG-status (Ultra-Perifeer Gebied), een status die te vergelijken is met die van de Canarische Eilanden (Spanje), Madeira en de Azoren (Portugal) en de overzeese departementen van Frankrijk. Die eilanden vallen wèl onder het grondgebied van de Europese Unie, profiteren dus van alle Europese subsidies en mogen ook meedoen aan de verkiezingen voor het Europees Parlement. Mocht de AVP winnen, dan is het goed mogelijk dat Aruba toetreedt tot de EU. De MEP is fel tegen toetreding, omdat men bang is dat het de autonomie aantast (en omdat het een plan is van de oppositie, natuurlijk).

---Overig nieuws van Aruba---

Aruba is de afgelopen maanden tweemaal in het nieuws geweest. De eerste keer door de weigering van de Arubaanse regering om in Nederland gesloten homohuwelijken op het eiland te erkennen. Een lesbisch echtpaar dat zich op Aruba wilde vestigen (een van de vrouwen is een Arubaanse), werd niet erkend door de burgerlijke stand. De vrouwen spanden daarop een rechtzaak aan tegen de Arubaanse overheid, die werd gewonnen door het echtpaar. In het Statuut voor het Koninkrijk, dat de relatie tussen de drie Landen regelt, staat nl. dat de Landen elkaars wetten moeten erkennen. Ook het Arubaanse hooggerechtshof gaf de rechter de twee vrouwen onlangs gelijk. De Arubaanse minister van justitie Rudy Croes heeft echter besloten in cassatie te gaan bij de Hoge Raad in Den Haag. Hij vindt dat het homohuwelijk niet past in de Arubaanse cultuur. Het lesbische echtpaar heeft door de negatieve reacties van een aantal eilandbewoners inmiddels besloten het eiland te verlaten.

Een ander feit dat Aruba en vooral de VS bezighoudt, is de vermissing eind mei van een 18-jarig Amerikaans meisje. Waarschijnlijk leeft ze niet meer, maar het lichaam is nooit gevonden. De belangrijkste verdachten zijn een Nederlandse jongen, zoon van een rechter in opleiding, en twee Surinaamse broers. Vermoed wordt dat zij het lichaam in zee hebben gedumpt, waardoor het waarschijnlijk nooit meer teruggevonden zal worden. In de VS heeft de zaak zeer veel heisa teweeg gebracht: de ouders van het meisje zijn al talloze malen op tv geweest en mensen uit de conservatieve staat Alabama waar het meisje vandaan komt, zijn begonnen met een haatcampagne tegen Aruba ('To hell with Aruba') om Amerikanen van het eiland weg te houden. Nochtans worden er gemiddeld 'slechts' 2 tot 3 moorden per jaar gepleegd op het eiland en Amerikaanse toeristen benadrukken dat de kans om in de VS zelf vermoord te worden vele malen groter is...

1handclapping
23 september 2005, 16:04
Fijn nieuws - Wat vind de publieke opinie in Nederland overigens over de mogelijke EU-izering van de andere delen van het Koninkrijk ? Momenteel zijn met name de Antilliaanse immigranten in Nederland niet heel populair, als deze gebieden bij de EU ingelijft worden, staat voor die mensen de deur naar de rest van Europa en dus ook vlaanderen wagewijd open... haalt dat de druk van de ketel in Nederland ?

Dimitri
23 september 2005, 16:16
Fijn nieuws - Wat vind de publieke opinie in Nederland overigens over de mogelijke EU-izering van de andere delen van het Koninkrijk ? Momenteel zijn met name de Antilliaanse immigranten in Nederland niet heel populair, als deze gebieden bij de EU ingelijft worden, staat voor die mensen de deur naar de rest van Europa en dus ook vlaanderen wagewijd open... haalt dat de druk van de ketel in Nederland ?
Er wordt in Nederland altijd gesproken over 'Antilliaanse' probleemjongeren - laagopgeleide jongeren die inderdaad zeer veel overlast veroorzaken - maar in feite komen zij allemaal van één en hetzelfde eiland: Curaçao. Op Curaçao is de economische situatie veel slechter dan op Aruba en de andere eilanden, omdat men er niet in geslaagd is de economie succesvol te herstructureren. Op Aruba is dat dus wel gelukt door het toerisme uit te bouwen. Overigens is dat natuurlijk nog wel een erg eenzijdige en dus zwakke economische basis (na 11 september 2001 zakte het toerisme uit de VS even in en ontstonden er meteen problemen), maar voorlopig gaat het met Aruba erg goed.

Op de Nederlandse Antillen is nog niet gesproken over lidmaatschap van de EU. Men is daar veel te veel bezig met de nieuwe staatkundige verhoudingen. Curaçao wil net als Aruba een Land binnen het Koninkrijk worden, maar welke bevoegdheden zal het krijgen en hoe zal de staatsschuld van de Nederlandse Antillen over de eilanden verdeeld worden?

Van Arubaanse jongeren hebben we in Nederland geen enkele last, dat zijn haast uitsluitend studenten. Toetreding van Aruba tot de EU zal voor Nederland dus weinig of niets uitmaken.

C uit W
23 september 2005, 16:59
Ze mogen gerust bij de Eu van mij.
Dan hebben we een bruggenhoofd naar Amerika :twisted:

1handclapping
23 september 2005, 17:07
Er zijn in de buurt reeds franse departementen overzee - de ESA opereert ook reeds vanuit Zuid-Amerika..

Ik kan me best een EU voorstellen waarvan Canada, Australië en Nieuw Zeeland deel van uitmaken - zolang ze maar het Esperanto als algemene brugtaal aanvaarden...

Dimitri
23 september 2005, 18:39
Ze mogen gerust bij de Eu van mij.
Dan hebben we een bruggenhoofd naar Amerika :twisted:
De Antillen zijn nu al een bruggenhoofd voor de VS. De Amerikanen hebben een militaire basis op Curaçao voor acties in Zuid-Amerika, gericht tegen de drugshandel.

Voor de EU zal het niet zoveel uitmaken. Guadeloupe, Martinique en Frans-Guyana zijn nu al onderdeel van de EU. Het is zelfs zo, dat op het eiland Sint-Maarten het noordelijke Franse deel wel bij de EU hoort en dus de euro als munteenheid gebruikt, terwijl het zuidelijke Nederlands-Antilliaanse deel niet bij de EU hoort en de Antilliaanse gulden als betaalmiddel heeft. Toch zijn er geen grenscontroles tussen de twee delen, omdat bijna iedereen nu eenmaal met het vliegtuig komt en je dus beter op de luchthaven ("Prinses Juliana", aan Nederlandse kant) kunt controleren. De grens op het eiland is daarom misschien wel de enige buitengrens van de EU die niet bewaakt wordt! ;-)

kelt
24 september 2005, 09:59
Er zijn in de buurt reeds franse departementen overzee - de ESA opereert ook reeds vanuit Zuid-Amerika..

Ik kan me best een EU voorstellen waarvan Canada, Australië en Nieuw Zeeland deel van uitmaken - zolang ze maar het Esperanto als algemene brugtaal aanvaarden...


tja die "overzeese" gebieden.....die niet eens WILLEN onafhankelijk zijn.....ze weten wel waarom.


Misschien kan de EU er een speciaal,gemeenschappelijk "geconfedereerd statuut" aan geven,rekening houdend met hun geografische afstand.....een beetje zoals Denemarken met Groenland doet,of de VS met Costa Rica en nog wat eilandjes in de Stille Oceaan?
Dan zouden die gebieden niet meer onder aparte EU-deelstaten vallen maar als "geconfedereerde" leden direkt met het EU-niveau van doen hebben....


IN de EU horen ze niet,langs de andere kant,als ze niet willen "gedumpt" worden in de onafhankelijkheid,dan moet er iets mogelijk zijn....

Dimitri
24 september 2005, 11:49
Tegen de verwachtingen in is de MEP er bij de verkiezingen van gisteren in geslaagd opnieuw de absolute meerderheid te behalen, een unicum in de Arubaanse geschiedenis. De kiezer heeft de partij en de regering blijkbaar beloond voor de goede economische prestaties van de afgelopen vier jaar.

MEP wint verkiezingen Aruba

http://www.planet.nl/e.gifDe Arubaanse premier Nelson Oduber kan in zijn handen knijpen. Het is hem na vier jaar alleenheerschappij gelukt om vrijdag de verkiezingen te winnen op Aruba. Zijn partij MEP (Movimiento Electoral di Pueblo) heeft opnieuw de meeste zetels behaald. Een unicum.

De uitslag van de verkiezingen is in de nacht van vrijdag op zaterdag (lokale tijd) bekendgemaakt, nadat alle stemmen met de hand waren geteld.

Meerderheid behouden
De volkspartij MEP haalde elf van de 21 zetels, eentje minder dan bij de vorige verkiezingen. Oduber is blij. "Veel mensen dachten dat we niet konden overleven,'' zegt hij. "Maar we hebben onze meerderheid behouden en we hebben een duidelijk mandaat gekregen van de kiezer.''

Vooraf had Oduber aangekondigd zijn premierschap neer te leggen als hij niet een meerderheid van zetels zou behalen.

Oppositie
Oppositieleider Mike Eman van de christen-democratische AVP (Arubaanse Volkspartij) moet opnieuw genoegen nemen met de tweede plaats, hoewel zijn partij twee zetels won en op acht uitkwam. De PPA (Partido Patriotico Arubano) en OLA (Organisacion Liberal Arubano) verdwijnen uit de Staten.

In hun plaats komen twee nieuwe partijen die allebei goed waren voor een zetel. Het gaat om de MPA, een afscheiding van de PPA, onder leiding van Monica Arends-Kock. Zij is de enige vrouwelijke partijleider. Ook pater Rudy Lampe (RED) krijgt een zetel. Er deden nog drie nieuwe partijen mee aan de verkiezingen, maar hen lukte het niet om een zetel te veroveren. Democracia Real van de advocaat Andin Bikker kwam slechts 42 stemmen tekort om de kiesdrempel te halen. Net zoals bij de voorgaande verkiezingen lag het opkomstpercentage hoog. 82 Procent van de ruim zestigduizend kiesgerechtigde Arubanen bracht een geldige stem uit.

tomm
24 september 2005, 16:13
de Nederlandse Antillen zijn een paradijs voor drugssmokkelaars uit Colombië, misschien moesten ze bij de EU horen kan er tenminste strenger gecontroleerd worden. Ik denk persoonlijk dat die Antillen zwaar profiteren van Nederland en massa's subsidies krijgen, zo heb ik in de Volkskrant gelezen. Ofwel horen ze bij Nederland ofwel zijn ze onafhankelijk, met de huidige toestand is er veel onduidelijkheid. Er is niet echt vergelijking met de Franse Antillen of Guyane mogelijk, dat zijn immers delen van Frankrijk waar Franse wetten heersen en controleposten bemand worden door Frankrijk, er wordt ook zwaar in geïnvesteerd maar de gebieden zijn economisch welvarender omdat ze beter bestuurd worden.

1handclapping
24 september 2005, 18:49
Zo was er eergisteren een uirtzending over de ontwikkeling van de franse kernbom en het aandeel van Tahiti Mururora.. De onafhankelijkheidsbeweging en de huidige meerderheid van 80 % van de kiesgerechtigden die nu liever "Frans" blijven.

Jacqueline Goossens kaartte in één van haar laatste brieven uit de USA het probleem aan van de "armere" gemeentes in de USA... het is nl. een prachtig middel om je welvaart te beschermen.. zorg ervoor dat de armen in een
andere "eigen " gemeente wonen.. Hetzelfde geldt voor naties .. maak arme gebieden vooral onafhankkelijk dan hoef je er na de plundering van de bodemschatten niet meer voor te zorgen...

Brasschaat onafhankelijk ! & Knokke natuurlijk enz..

Dimitri
24 september 2005, 21:09
de Nederlandse Antillen zijn een paradijs voor drugssmokkelaars uit Colombië, misschien moesten ze bij de EU horen kan er tenminste strenger gecontroleerd worden.
De drugshandel - ook die vond haast uitsluitend plaats via Curaçao - is de laatste jaren al drastisch verminderd, vooral dankzij gespecialiseerde inzet van de Kustwacht (lees: de Nederlandse Marine) en de 100%-controles op de luchthaven. De invoering van die 100%-controle (alle reizigers worden door de bodyscanner gehaald) werd dan ook gevolgd door een golf van moorden in het drugsmilieu, omdat de kleine handelaartjes op Curaçao niet meer hun opdrachten voor de grote Zuid-Amerikaanse bazen konden uitvoeren.

Ik denk persoonlijk dat die Antillen zwaar profiteren van Nederland en massa's subsidies krijgen, zo heb ik in de Volkskrant gelezen. Ofwel horen ze bij Nederland ofwel zijn ze onafhankelijk, met de huidige toestand is er veel onduidelijkheid. Er is niet echt vergelijking met de Franse Antillen of Guyane mogelijk, dat zijn immers delen van Frankrijk waar Franse wetten heersen en controleposten bemand worden door Frankrijk, er wordt ook zwaar in geïnvesteerd maar de gebieden zijn economisch welvarender omdat ze beter bestuurd worden.
In Nederland zouden veel mensen graag zien dat de eilanden kiezen voor ofwel onderdeel van Nederland worden, ofwel volledige onafhankelijkheid. In Den Haag durft echter niemand die eis te stellen. Dat kan ook eigenlijk niet, want de relatie tussen de Landen in het Koninkrijk kan staatsrechtelijk gezien alleen met wederzijdse instemming veranderd worden.

In de referenda van de afgelopen jaren heeft geen enkel eiland voor onafhankelijkheid gekozen, er werd zelfs nauwelijks op die optie gestemd. Wel kozen twee eilanden (Bonaire en Saba) ervoor onderdeel van het Land Nederland te worden. Sint-Maarten en Curaçao willen net als Aruba een autonoom Land worden, gelijkwaardig aan Nederland. Sint-Eustatius wil, tegen beter weten in, onderdeel blijven van de op te heffen Nederlandse Antillen en zal gezien de grootte waarschijnlijk ook onder Nederland gaan vallen. Sint-Maarten is ook nog een twijfelgeval: het is eigenlijk een beetje klein voor de status van Land.

Dat de welvaart op de Franse Antillen hoger ligt, komt denk ik niet zozeer door beter lokaal bestuur, maar doordat op de eilanden dezelfde basisvoorwaarden voor de publieke sector en de sociale zekerheid gelden als in Frankrijk. Op de Nederlandse Antillen ligt die standaard een stuk lager dan in Nederland. In Willemstad op Curaçao vind je nog halve krottenwijken, schandalig om te zien.