PDA

View Full Version : Gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam


Dimitri
15 oktober 2005, 11:06
Op dinsdag 7 maart 2006 zijn de gemeenteraadsverkiezingen in Nederland. Net als vier jaar geleden zal naar verwachting ook nu weer met spanning worden uitgekeken naar de uitslag in Rotterdam. De vraag is, na het instorten van de landelijke LPF, of Leefbaar Rotterdam stand kan houden of dat de PvdA weer alle macht naar zich toe trekt.

De echte campagne moet nog beginnen (in Nederland begint men niet zo ver van tevoren), maar gisteren werd in NOVA al een eerste peiling voor Rotterdam gepresenteerd. Gisteren werd niet toevallig ook de uitslag van de lijsttrekkerverkiezingen bij de Rotterdamse PvdA bekendgemaakt. De Rotterdamse PvdA-leden kozen Tweede Kamerlid Peter van Heemst tot lijsttrekker bij de gemeenteraadsverkiezingen. Leefbaar Rotterdam had eerder al een enquête laten houden onder de leden, waaruit bleek dat de overgrote meerderheid van de leden de keuze van het bestuur volgt om Marco Pastors als lijsttrekker aan te wijzen. Pastors is wethouder Fysieke Infrastructuur (Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Grondbeleid) voor Leefbaar Rotterdam en is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de bekendste gezichten van de partij. Hij werd vooral bekend als 'de islamwethouder', door zijn kritiek op de islam t.g.v. de door het college georganiseerde islamdebatten. De debatten werden achteraf zelfs door de linkse oppositie omarmd, maar de uitspraken van Pastors leidden bijna tot zijn vertrek. Een motie van wantrouwen werd nipt verworpen, maar de gemeenteraad legde hem wel een 'spreekverbod' op: zou hij nogmaals controversiële uitspraken over de islam doen, dan zou hij wel weggestuurd worden.

Uit de gepresenteerde peiling blijkt, dat Leefbaar Rotterdam i.t.t. de landelijke LPF heel wel stand weet te houden. De cijfers van de Rotterdamse Barometer (totaal 45 zetels):

uitslag 1998 - uitslag 2002 - peiling - partij
00 - 17 - 12 Leefbaar Rotterdam
15 - 11 - 14 PvdA
6 - 5 - 3 CDA
9 - 4 - 6 VVD
4 - 3 - 4 GroenLinks
3 - 2 - 0 D66
4 - 1 - 4 SP
1 - 1 - 1 ChristenUnie/SGP
2 - 1 - 1 Stadspartij

Het lijkt zo nog erg spannend te kunnen worden tussen LR en PvdA: wie wordt de grootste? Het ziet er wel naar uit dat LR en PvdA tot elkaar veroordeeld zijn, of de PvdA moet een minieme meerderheid vormen met CDA en VVD (23/45 zetels). De huidige coalitie van LR, CDA en VVD haalt 21/45 zetels, de linkse oppositie met PvdA, GL en SP 22/45 zetels. Overigens heeft de huidige coalitie nu ook al geen meerderheid meer in de raad door enkele afsplitsingen van LR, dat momenteel nog 13 zetels heeft. De meeste eenmansfracties steunen echter wel het college.

Opmerkelijk is in ieder geval dat LR niet leegloopt, maar heel redelijk standhoudt. Zeker als we rekening houden met een onderschatting van de partij in de peilingen. Bij de laatste peiling voor de vorige gemeenteraadsverkiezingen haalde LR tien zetels... Al even opmerkelijk is het, dat de PvdA nog altijd onder het resultaat van 1998 wordt geschat.

In de uitzending van NOVA (http://www.novatv.nl/index.cfm?cfid=289868&cftoken=96560660&ln=nl&fuseaction=politiek.details&politiek_id=51) (op internet te bekijken) keerde men terug naar de straat waar twee of drie jaar geleden ook een verslag werd gemaakt: de Dordtselaan in de deelgemeente Charlois (spreek uit: [sjaarloos]), 'op Zuid'. Hier blijken toch veel tevreden geluiden te horen over het beleid van het college. Nog niet alle problemen zijn opgelost, maar men ziet duidelijk dat de stad erop vooruit gegaan is de voorbije drie jaar. Het is daarom te hopen dat het huidige beleid na de verkiezingen kan worden voortgezet. PvdA-lijsttrekker Peter van Heemst komt van buiten en lijkt me wat dat betreft een heel sympathieke man, maar zoals Pastors in de uitzending ook al aangeeft, in de Rotterdamse PvdA is voor de rest weinig veranderd. Ik denk daarom dat voortzetting van het beleid alleen gaat lukken met Leefbaar Rotterdam in het college. En volgens mij voelen de Rotterdammers dat prima aan.

Dimitri
4 februari 2006, 15:03
(NB: bovenstaand bericht is van oktober 2005!)

RESULTATEN BELEID

Gisteren heeft het Rotterdamse gemeentebestuur de resultaten gepresenteerd van het beleid in de afgelopen vier jaar. Het rapport "Het nieuwe elan van Rotterdam ...en zo hebben we dat gedaan" is een antwoord op de doelstellingen die vier jaar geleden werden vastgelegd in het collegeprogramma "Het nieuwe elan van Rotterdam ...en zo gaan we dat doen". Destijds werd een zakelijke aanpak voorgesteld, waarbij het bestuur zichzelf resultaatverplichtingen ('targets') oplegde waarop het na vier jaar kon worden afgerekend. Deze resultaatverplichtingen omvatten 88 meetbare doelstellingen om de belangrijkste problemen weg te werken. Gisteren werd bekend dat van de 88 targets er maarliefst 81 zijn gehaald (peildatum 30 november 2005). Van vier is nog onduidelijk of ze gehaald worden en slechts drie zijn zeker niet gehaald. Het gaat in alle zeven de gevallen om (nog) niet volledig gehaalde doelstellingen.

Een greep uit de resultaten:
"Op het gebied van de zes speerpunten zijn opvallende resultaten behaald. De stad, het openbaar vervoer en Rotterdam Centraal Station zijn veiliger geworden en de Keileweg is gesloten. Voor ruim 700 drugverslaafden en 1600 overlastgevende jongeren zijn persoonsgebonden trajecten opgezet.
Het bouwtempo is deze collegeperiode opgevoerd tot 3000 nieuwbouwwoningen per jaar en zijn er 13.500 huurwoningen voor verkoop beschikbaar gekomen. Er zijn geen onvervulbare vacatures meer in het onderwijs, en het aantal leerlingen dat naar een voorschool gaat is bijna verdubbeld. Het havenbedrijf is verzelfstandigd, bedrijfsterreinen zijn verbeterd en de aanleg van nieuwe bedrijfsterreinen is in gang gezet. Er zijn meer inburgeringscursussen gekomen en er zijn 183 straten waar bewoners deelnemen aan Opzoomeren [netheidscampagne, D.] en de Stadsetiquette.
Ook op het gebied van de gemeentelijke organisatie zijn goede resultaten geboekt. Zo is er één algemeen telefoonnummer ingevoerd voor de gehele gemeente, is de hoeveelheid gemeentelijke regelgeving fors verminderd en verbeterd en is de klachtenafhandeling teruggebracht tot vier weken."

Op deze pagina (http://www.rotterdam.nl/smartsite1144.dws?goto=2091506&channel=182&Menu=0&MainMenu=0&SubStyle=251100) is het volledige persbericht na te lezen, met rechts de verwijzing naar het volledige rapport en onderaan de verwijzingen per beleidsthema naar een overzicht van de resultaatverplichtingen.

DEBAT

Deze week was er ook een interessante uitzending van Rondom Tien over de Rotterdamse verkiezingen (hier terug te zien (http://info.omroep.nl/ncrv/tv?nav=fytmtCsHfHEIJcFtD)), met daarin o.a. de lijsttrekkers van Leefbaar Rotterdam en de PvdA, Marco Pastors en Peter van Heemst, dichter en 'nachtburgemeester' Jules Deelder, iemand van de Stadspartij (een kleine politiek-correcte lokale partij), een winkelier, iemand van de daklozenkrant en een aantal gewone burgers.
Merk op hoe Van Heemst zozeer de resultaten van het huidige stadsbestuur erkent, dat de presentator zich op een gegeven moment afvraagt of hij liever heeft dat het huidige bestuur nog vier jaar doorgaat...

Dimitri
7 maart 2006, 17:21
Vandaag is het dan zover, de gemeenteraadsverkiezingen. Ik heb mijn stem hier in Drenthe al uitgebracht, op een lokale partij, maar dat stelt weinig voor: er zijn geen of nauwelijks belangrijke thema's, alles gaat goed.

Ik ben wel erg benieuwd naar de uitslag in Rotterdam. In de laatste peiling stond Leefbaar Rotterdam op 15 en de PvdA op 17 zetels, dus dat kan nog spannend worden. Ongetwijfeld zal men ook vanuit Vlaanderen veel aandacht hebben voor Rotterdam en ik voorspel nu al dat de verwachte winst van de PvdA breed zal worden uitgemeten in de Vlaamse media. Wat de uitslag ook wordt, in ieder geval is het een knappe prestatie van Leefbaar dat ze er na vier jaar nog steeds staan en niet zijn ingestort, zoals bijna iedereen in 2002 had verwacht na het uit elkaar vallen van de LPF.

Leefbaar Rotterdam heeft overigens al aangegeven absoluut niet met de PvdA te willen besturen. Mocht de PvdA winnen, dan moet de partij het dus met andere linkse partijen zien op te knappen. En daar is de PvdA niet blij mee, want ze is inmiddels behoorlijk opgeschoven naar rechts, terwijl partijen als Groenlinks en SP juist veel maatregelen van Leefbaar willen terugdraaien. Een links bestuur wordt dus prijsschieten voor Leefbaar vanuit de oppositie. Wint Leefbaar Rotterdam, dan zal het huidige college met VVD en CDA waarschijnlijk blijven zitten. Als er noch een links, noch een rechts college mogelijk is, zullen er meerdere partijen nodig zijn voor een coalitie, wat de stabiliteit natuurlijk niet ten goede komt.

Spannend dus wat de uitslag zal zijn.

Antoon
7 maart 2006, 17:26
Sinds ze Pim Fortuyn hebben vermoord, de enige die echt iets kon veranderen in Nederland, zijn de verkiezingen weer wat ze reeds decennia lang zijn geweest : een saaie boel en vooral een maat voor niets.

Dimitri
7 maart 2006, 17:33
In Rotterdam zijn de verkiezingen absoluut niet saai. Leefbaar heeft in Marco Pastors een sterk en bekend figuur als lijsttrekker. Maar het zijn natuurlijk wel gemeenteraadsverkiezingen en geen landelijke verkiezingen.

Juan
7 maart 2006, 17:40
Was ik Nederlander, ik stemde SP (echte socialisten, niet te verwarren met onze SP.a).

Jazeker
7 maart 2006, 18:11
Was ik Nederlander, ik stemde SP (echte socialisten, niet te verwarren met onze SP.a).

De SP is toch gewoon de Nederlandse tegenhanger van de pvda hier ?

lombas
7 maart 2006, 18:39
Deze zondag nog een programma van de Nederlandse Moslim Omroep gezien, die Marco een dag lang volgden.

De mensen op straat spuwden in zijn gezicht. Voor die allochtonen maakt het niet uit dat er iets gedaan wordt aan hun probleemsituatie, ze hadden liever snoezelige woordjes.

Of LR nu iets nuttig heeft gedaan of niet: het is niet het aanpakken van problemen dat stemmen levert, maar hoe goed je de anderen tof kunt vinden, en die liefde kunt bevestigen door vrijdag shoarmadag en zaterdag djellabahdag te maken...

:D

Jaani_Dushman
7 maart 2006, 18:51
De SP is toch gewoon de Nederlandse tegenhanger van de pvda hier ?In Nederland zou ik SP kiezen. In Vlaanderen zou ik toch niet voor de PVDA kiezen.
SP lijkt me niet zo dogmatisch als de stalinistische knarren van de PVDA hier.

Dimitri
7 maart 2006, 18:51
De SP is toch gewoon de Nederlandse tegenhanger van de pvda hier ?
Geenszins. De Nederlandse SP is geen communistische, maar een sociaaldemocratische partij, links van de (Nederlandse) PvdA, maar niet zo elitair en politiekcorrect als GroenLinks. In Vlaanderen is er geen equivalent van de SP. Ik denk dat mensen die in Nederland SP stemmen, in Vlaanderen zowel op SP.A, Spirit, Groen! als Vlaams Belang en N-VA zouden kunnen stemmen.

De Belgische PVDA is een fanatieke communistische partij, misschien te vergelijken met de Nederlandse NCPN (Nieuwe Communistische Partij Nederland).

Jazeker
7 maart 2006, 18:53
Ow ok. Bedankt voor de toelichting :)

Jazeker
7 maart 2006, 18:54
Ik vraag me trouwens eerder af hoe de groep Wilders het gaat doen bij de volgende landelijke verkiezingen. Wanneer zijn die ?

Jaani_Dushman
7 maart 2006, 18:54
Geenszins. De Nederlandse SP is geen communistische, maar een sociaaldemocratische partij, links van de (Nederlandse) PvdA, maar niet zo elitair en politiekcorrect als GroenLinks. In Vlaanderen is er geen equivalent van de SP. Ik denk dat mensen die in Nederland SP stemmen, in Vlaanderen zowel op SP.A, Spirit, Groen! als Vlaams Belang en N-VA zouden kunnen stemmen.

De Belgische PVDA is een fanatieke communistische partij, misschien te vergelijken met de Nederlandse NCPN (Nieuwe Communistische Partij Nederland).Misschien nog vergelijkbaar met de Duitse Linkspartei?

Dimitri
7 maart 2006, 18:59
Graag gedaan. Overigens heeft de NCPN, ondanks het feit dat ze landelijk niets voorstellen, bij de gemeenteraadsverkiezingen wel een bolwerk: de gemeente Reiderland in het uiterste oosten van de provincie Groningen. De NCPN is daar momenteel de grootste partij in de gemeenteraad en zit er ook in het gemeentebestuur. In buurgemeente Scheemda zit een afsplitsing van de NCPN, de VCP (Vrije Communistische Partij), in de raad. Altijd leuk om te zien hoe die partijen het doen bij gemeenteraadsverkiezingen.

Dimitri
7 maart 2006, 19:03
Ik vraag me trouwens eerder af hoe de groep Wilders het gaat doen bij de volgende landelijke verkiezingen. Wanneer zijn die ?
Woensdag 16 mei 2007.

Geert Wilders heeft inmiddels al een partijnaam trouwens: Partij voor de Vrijheid. Hij zal misschien concurrentie gaan krijgen van Marco Pastors en Joost Eerdmans, die ook landelijk willen meedoen met een partij. Althans, als Leefbaar Rotterdam een redelijk resultaat behaalt vandaag.

Juan
7 maart 2006, 19:03
Op welk televisiekanaal volg je best de verkiezingen? Is er een speciaal verkiezingsprogramma?

StevenNr1
7 maart 2006, 19:07
De Belgische PVDA is een fanatieke communistische partij, misschien te vergelijken met de Nederlandse NCPN (Nieuwe Communistische Partij Nederland).Ze werken ook samen, dacht ik.

Dimitri
7 maart 2006, 19:14
Misschien nog vergelijkbaar met de Duitse Linkspartei?
Ik denk dat de Linkspartei iets populistischer (lees: programma minder goed onderbouwd) is dan de SP. De Oost-Duitse tak steunt bovendien op het communistische verleden, terwijl de Communistische Partij Nederland (CPN) is opgegaan in GroenLinks.

De SP (opgericht begin jaren zeventig) heeft ook wel een communistisch verleden, was in het begin maoïstisch, maar heeft die ideologie eigenlijk al in de jaren tachtig vaarwel gezegd. De SP is eigenlijk een heel pragmatische partij. Men vindt het bereiken van doelstellingen (bijv. integratie door gemengde wijken en scholen) belangrijker dan dogma's (bijv. het respecteren van de culturele achtergrond van allochtonen en alles maar tolereren). Toen de SP in de jaren tachtig al pleitte voor een verplicht spreidingsbeleid om zwarte wijken en scholen te voorkomen en een gemengde samenleving te krijgen, werden ze door andere linkse partijen voor "rode racisten" uitgemaakt.
Vooral dat pragmatische, gecombineerd met een traditie van actievoeren (ook zichtbaar buiten verkiezingstijd) en een sterk lokaal netwerk (tot begin jaren negentig was de SP eigenlijk alleen lokaal actief), maakt de partij zo populair.

Dimitri
7 maart 2006, 19:23
Op welk televisiekanaal volg je best de verkiezingen? Is er een speciaal verkiezingsprogramma?
Het verkiezingsprogramma wordt vanavond vanaf 20.40 uur uitgezonden op Nederland 3. De uitslagen per gemeente kun je nalezen op Teletekst, maar ook op internet op de website van NOS Nederland Kiest (http://www.nos.nl/nosjournaal/dossiers/nederlandkiest2006/index.html).

Jazeker
7 maart 2006, 20:13
Woensdag 16 mei 2007.

Geert Wilders heeft inmiddels al een partijnaam trouwens: Partij voor de Vrijheid. Hij zal misschien concurrentie gaan krijgen van Marco Pastors en Joost Eerdmans, die ook landelijk willen meedoen met een partij. Althans, als Leefbaar Rotterdam een redelijk resultaat behaalt vandaag.

:? Qua partijnaam had ie nu toch wel wat origineler uit de hoek mogen komen...

Dimitri
7 maart 2006, 21:41
Eerste tussenstand Rotterdam na 27% van de stemmen (totaal 45 zetels):
16 (+5) PvdA
15 (-2) Leefbaar Rotterdam
4 (-1) CDA
3 (-1) VVD
3 (+2) SP
2 (-1) GroenLinks
1 (+-) ChristenUnie/SGP
1 (-1) D66
0 (-1) Stadspartij
0 (+-) Alle andere partijen

Smurfje
7 maart 2006, 23:34
http://images.fok.nl/upload/060307_519_Uitslag_Rotterdam.gif

Dimitri
7 maart 2006, 23:39
Einduitslag Rotterdam

In procenten:
37,4% (+15,0%) PvdA
29,7% (-5,0%) Leefbaar Rotterdam
7,7% (-3,6%) CDA
6,6% (+2,6%) SP
6,2% (-3,6%) VVD
4,3% (-2,2%) GroenLinks
2,4% (-0,3%) ChristenUnie / SGP
2,2% (-2,9%) D66
1,0% (-1,5%) Stadspartij Rotterdam
0,7% NieuwRechts
0,7% De Rotterdamse Bruggenbouwers
0,2% (-0,1%) Islamitische Partij Nederland
0,2% Vrij Partij
0,2% Partij Sociaal Nederland
0,2% Duurzaam Nederland
0,1% Rotterdam Transparant
0,1% Nationale Alliantie
0,1% Lijst Veldhoen

In zetels (totaal 45):
18 (+7) PvdA
14 (-3) Leefbaar Rotterdam
3 (-2) CDA
3 (+2) SP
3 (-1) VVD
2 (-1) GroenLinks
1 (+-) ChristenUnie / SGP
1 (-1) D66
0 (-1) Stadspartij

Conclusie: het huidige college zal niet terugkeren. Leefbaar Rotterdam en de VVD weigeren een coalitie met de PvdA, dus er zal waarschijnlijk een coalitie komen van PvdA met CDA, SP en GroenLinks. De onderhandelingen worden bijzonder interessant, want SP en GroenLinks hebben een totaal ander beleid voor ogen als PvdA en CDA.

democratsteve
7 maart 2006, 23:41
http://images.fok.nl/upload/060307_519_Uitslag_Rotterdam.gif
Had toch liever het verlies van rechts bij Groen Links en D66 zien komen.

Smurfje
7 maart 2006, 23:42
Opmerkelijk: 80% van de allochtonen heeft op de PvdA gestemd.

democratsteve
7 maart 2006, 23:45
Opmerkelijk: 80% van de allochtonen heeft op de PvdA gestemd.
Is dat eerder logisch?

Juan
7 maart 2006, 23:45
Einduitslag Rotterdam

In procenten:
37,4% (+15,0%) PvdA
29,7% (-5,0%) Leefbaar Rotterdam
7,7% (-3,6%) CDA
6,6% (+2,6%) SP
6,2% (-3,6%) VVD
4,3% (-2,2%) GroenLinks
2,4% (-0,3%) ChristenUnie / SGP
2,2% (-2,9%) D66
1,0% (-1,5%) Stadspartij Rotterdam
0,7% NieuwRechts
0,7% De Rotterdamse Bruggenbouwers
0,2% (-0,1%) Islamitische Partij Nederland
0,2% Vrij Partij
0,2% Partij Sociaal Nederland
0,2% Duurzaam Nederland
0,1% Rotterdam Transparant
0,1% Nationale Alliantie
0,1% Lijst Veldhoen

In zetels (totaal 45):
18 (+7) PvdA
14 (-3) Leefbaar Rotterdam
3 (-2) CDA
3 (+2) SP
3 (-1) VVD
2 (-1) GroenLinks
1 (+-) ChristenUnie / SGP
1 (-1) D66
0 (-1) Stadspartij

Conclusie: het huidige college zal niet terugkeren. Leefbaar Rotterdam en de VVD weigeren een coalitie met de PvdA, dus er zal waarschijnlijk een coalitie komen van PvdA met CDA, SP en GroenLinks. De onderhandelingen worden bijzonder interessant, want SP en GroenLinks hebben een totaal ander beleid voor ogen als PvdA en CDA.

Kan er geen SP/PvdA/GroenLinks coalitie komen (23 op 45 zetels)? Volgens mij is CDA niet nodig.

Smurfje
7 maart 2006, 23:47
Is dat eerder logisch?
Ja, maar zo hoog had ik het niet verwacht. Bovendien heeft de PvdA de laaste jaren veel overgenomen van de politiek van LR wat betreft vreemdelingenbeleid.

Maar de PvdA heeft natuurlijk veel allochtonen op hun kieslijst staan, het zal ook een beetje daar aan liggen.

Dimitri
8 maart 2006, 00:00
Kan er geen SP/PvdA/GroenLinks coalitie komen (23 op 45 zetels)? Volgens mij is CDA niet nodig.
Dat zal de PvdA zeker niet willen. Van Heemst heeft vanavond gezegd: "ik wil geen links college, ik wil een breed college."

De PvdA is veel rechtser dan SP en GroenLinks en zit dichter in de buurt van het CDA. Programmatisch zou de PvdA zelfs met Leefbaar kunnen besturen en Van Heemst zou dat ook wel willen, maar Leefbaar sluit dat volledig uit. Het probleem van een links college is namelijk, dat SP en GL allerlei maatregelen zullen willen terugdraaien die de PvdA wil behouden, met als gevolg dat de PvdA haar beloftes moet breken en over vier jaar weer afgaat. Daarom zal de PvdA liever met zoveel mogelijk partijen willen besturen, zodat zo min mogelijk partijen over vier jaar kunnen profiteren van hun oppositierol.

Hertog van Gelre
8 maart 2006, 01:11
Misschien is het zelfs mogelijk dat LR, VVD en CDA samen doorgaan. (Als de laatste twee hun rug recht houden tenminste.) Maar voorlopig is de PvdA aan zet.

Dit was te verwachten maar wel jammer. Van Heemst is een farizeeer en een opportunist. Ik had het Pastors wel gegund.
Dit in tegenstelling tot Amsterdam waar Aboutaleb terecht de winnaar is te noemen.

De Hertog, een ex-Rotterdammer.

Jazeker
8 maart 2006, 01:31
Wie is aboutaleb ? Mja... sorry, maar na de moord op fortuin heb ik de nl politiek niet echt meer gevolgd.

Brugge Veilig en Leefbaar
8 maart 2006, 08:30
Nieuw Rechts: 0,7 % voor de boezemvrienden van Dewinter in Rotterdam. Het nationaal-socialistische zaad wil er maar niet kiemen...
En ook hier de logische evolutie: centrum rechts bakt er niets van, links neemt terug over. Voor een aantal jaren. En de dwaze kiezers aan de toog (symbolisch)maar ruzie maken...

Dimitri
8 maart 2006, 08:55
Wie is aboutaleb ? Mja... sorry, maar na de moord op fortuin heb ik de nl politiek niet echt meer gevolgd.
Wethouder voor de PvdA in Amsterdam. De PvdA wint in A'dam en gaat van 15 naar 20 zetels op een totaal van 45.

Geeft niet als je 'm niet kent. In Hilversum gaat men er altijd vanuit dat het hele land ook geïnteresseerd is in de A'damse politiek en daarom zie je de A'damse politici regelmatig op tv. De laatste jaren was er ook veel aandacht voor Rotterdam, maar vroeger was het echt alleen A'dam. Hilversum ligt er gewoon iets te dichtbij.

Chipie
8 maart 2006, 09:25
Opmerkelijk: 80% van de allochtonen heeft op de PvdA gestemd.Hier wordt nogmaals bewezen hoe belangrijk het voor luilinks is om meer arbeidsongeschikte allochtonen toe te laten en die stemrecht te geven... Dat vergroot hun greep op de politiek...

Spijtig dat ze daar mensen moet voor misbruiken... :wink:

Dimitri
8 maart 2006, 10:53
dubbel

Dimitri
8 maart 2006, 10:54
Deeluitslagen
Inmiddels zijn ook de uitslagen van de Rotterdamse raadsverkiezingen per deelgemeente en per wijk bekend (dit zijn dus NIET de uitslagen van de deelraadsverkiezingen, maar de uitslagen van de gewone raadsverkiezingen per deelgemeente!). Hier valt duidelijk op dat de PvdA won in deelgemeenten waar veel allochtonen wonen en Leefbaar in de meer autochtone deelgemeenten.

PvdA behaalde de absolute meerderheid van de stemmen in Delfshaven (55%) en Feijenoord (51%) en was in nog vijf deelgemeenten de grootste partij.

Leefbaar Rotterdam werd de grootste partij in de deelgemeenten Hillegersberg-Schiebroek (34%, rijke deelgemeente), Hoek van Holland (35%, dorp), Overschie (35%, is ook nog een beetje een dorp), Prins Alexander (38%, omvat alle nieuwbouw in het westen van Rotterdam), IJsselmonde (38%, eveneens grotendeels nieuwbouw) en Pernis (40%, dorp tussen de havens).

Bij de wijken hetzelfde beeld. In Spangen, de wijk met het hoogste percentage allochtonen van Rotterdam (80%), behaalde de PvdA maarliefst 71% van de stemmen. In andere allochtonenwijken vind je gelijkaardige scores voor de PvdA. Leefbaar Rotterdam behaalt zo op het eerste gezicht het hoogste percentage in de wijk Oud IJsselmonde (46%).

Voorkeurstemmen
Opvallend bij de voorkeurstemmen is dat Marco Pastors veruit de meeste stemmen heeft gekregen en daarmee lijsttrekker Peter van Heemst van de PvdA ruim achter zich laat. De allochtonen op de PvdA-lijst hebben veel voorkeurstemmen voor zijn neus weggekaapt. De top-10:
61.116 Marco Pastors (Leefbaar Rotterdam)
48.937 Peter van Heemst (PvdA)
13.761 Leonard Geluk (CDA)
11.038 Theo Cornelissen (SP)
10.138 Peggy Wijntuin (PvdA)
9.435 George van Gent (VVD)
6.379 Marianne van den Anker (Leefbaar Rotterdam)
5.232 Ronald Sörensen (Leefbaar Rotterdam)
4.874 Orhan Kaya (GroenLinks)
4.115 Metin Çelik (PvdA)

Dimitri
8 maart 2006, 17:06
Inmiddels zijn ook de uitslagen van de deelgemeenteraadsverkiezingen bekend. Leefbaar Rotterdam deed hier voor de eerste keer aan mee. Als het aan Leefbaar had gelegen waren er geen deelgemeenten meer geweest, want men wil de deelgemeenten omvormen tot dienstenkantoren zonder direct gekozen raad. Een meerderheid in de gemeenteraad blokkeerde dit plan echter.

Centrumraad (30.320 inwoners, 35% niet-westerse allochtonen op 1-1-2005) - 13 zetels:
5 (+2) PvdA
4 (+4) Leefbaar Rotterdam
2 (-2) VVD
1 (-1) GroenLinks
1 (+-) CDA
0 (-2) Stadspartij
0 (-1) D66

Deelgemeente Charlois [sjaar.loos] (65.280 inw, 43% nwa) - 25 zetels:
13 (+1) PvdA
8 (+8 ) Leefbaar Rotterdam
2 (-2) CDA
2 (-2) GroenLinks
0 (-4) VVD
0 (-1) ChristenUnie - SGP

Deelgemeente Delfshaven (72.080 inw, 61% nwa) - 25 zetels:
16 (+5) PvdA
4 (+4) Leefbaar Rotterdam
3 (-2) GroenLinks
1 (-3) CDA
1 (-2) VVD
0 (-2) D66

Deelgemeente Feijenoord (72.320 inw, 55% nwa) - 25 zetels:
14 (+5) PvdA
7 (+7) Leefbaar Rotterdam
2 (-2) CDA
1 (-1) SP
1 (-2) GroenLinks
0 (-3) VVD
0 (-1) JOP (Jongeren en Ouderen Partij)
0 (-1) D66
0 (-2) Nationale Alliantie (2002: Nieuwe Nationale Partij)

Deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek (41.500 inw, 14% nwa) - 19 zetels:
5 (+2) PvdA
5 (+5) Leefbaar Rotterdam
4 (-1) VVD
2 (-1) CDA
2 (+-) GroenLinks
1 (-4) OPLW (Onafhankelijke Partij Leefbare Wijk)
0 (-1) D66

Deelgemeente Hoek van Holland (9.310 inw, 3% nwa) - 13 zetels:
5 (+1) PvdA
5 (+-) CDA
2 (-2) VVD
1 (+1) Vereniging Aad Spaans

Deelgemeente Hoogvliet (35.470 inw, 23% nwa) - 19 zetels:
9 (-2) IBP (Initiatiefgroep Boomgaardshoek en Platen)
7 (+3) PvdA
2 (-1) CDA
1 (+-) VVD

Deelgemeente IJsselmonde (59.240 inw, 29% nwa) - 25 zetels:
10 (+2) PvdA
8 (+8 ) Leefbaar Rotterdam
3 (-1) CDA
2 (-6) HIJ (Huurdersvereniging IJsselmonde)
1 (-3) VVD
1 (+-) GroenLinks
0 (-1) ChristenUnie - SGP
0 (-1) D66

Deelgemeente Kralingen-Crooswijk (52.490 inw, 35% nwa) - 19 zetels:
8 (+3) PvdA
4 (+4) Leefbaar Rotterdam
3 (-1) VVD
1 (-1) GroenLinks
1 (+-) CDA
1 (-5) Leefbaar Kralingen-Crooswijk
1 (+-) D66

Deelgemeente Noord (50.710 inw, 37% nwa) - 19 zetels:
8 (+2) PvdA
5 (+5) Leefbaar Rotterdam
3 (+-) GroenLinks
1 (-3) VVD
1 (-1) CDA
1 (-1) D66
- (-2) SP (deed niet meer mee)

Deelgemeente Overschie (16.150 inw, 22% nwa) - 19 zetels:
6 (+2) PvdA
5 (+5) Leefbaar Rotterdam
3 (-4) Belangen Overschie
2 (-1) CDA
2 (+-) GroenLinks
1 (-1) VVD
0 (-1) D66

Deelgemeente Prins Alexander (86.680 inw, 17% nwa) - 25 zetels:
9 (+9) Leefbaar Rotterdam
7 (+-) PvdA
3 (-1) CDA
2 (-5) VVD
2 (+-) SP
1 (-1) GroenLinks
1 (+-) ChristenUnie - SGP
0 (-1) D66
- (-1) JOP (deed niet meer mee)

Wijkraad Pernis (4.560 inw, 7% nwa) - 9 zetels:
3 (-1) CDA
2 (+2) Leefbaar Rotterdam
2 (+-) PvdA
2 (-1) Bewonersbelangen Pernis

Conclusie: ook in de deelgemeenten behaalden PvdA en Leefbaar de meeste zetels, waarbij PvdA het het beste deed in deelgemeenten met veel allochtonen en Leefbaar goed scoort in deelgemeenten met veel autochtonen. Overigens moet gezegd worden dat de nieuwbouwwijk Kop van Zuid, tegenover het centrum, net als de vrijwel onbewoonde havengebieden tot geen enkele deelgemeente behoort.

De totale opkomst in Rotterdam lag op 57,8%, een stijging van 3% t.o.v. vier jaar geleden. Toen was de opkomst ook al 6% hoger dan vier jaar daarvoor. Ditmaal zijn vooral de allochtonen op grote schaal gaan stemmen. In deelgemeente Delfshaven bijvoorbeeld steeg de opkomst met meer dan 10%! In de meer autochtone wijken bleef de opkomst gelijk of daalde zelfs.

Hertog van Gelre
8 maart 2006, 23:56
Wethouder voor de PvdA in Amsterdam. De PvdA wint in A'dam en gaat van 15 naar 20 zetels op een totaal van 45.

Geeft niet als je 'm niet kent. In Hilversum gaat men er altijd vanuit dat het hele land ook geïnteresseerd is in de A'damse politiek en daarom zie je de A'damse politici regelmatig op tv. De laatste jaren was er ook veel aandacht voor Rotterdam, maar vroeger was het echt alleen A'dam. Hilversum ligt er gewoon iets te dichtbij.
Als echte rotterdammer moet Dimitri weinig hebben van Aboutaleb maar de man is wel degelijk interessant. Aboutaleb is een wethouder van marokaanse (moslim) origine die een stevig beleid heeft neergezet. Durft stelling te nemen maar ook stevige woorden te spreken tegen zijn eigen achterban. (Áls het je hier niet bevalt en je houd je niet aan de regels moet je je koffers pakken'') Wordt door links en rechts gewaardeerd. Ook door de rechtse rotterdammer Pastors.

Jazeker
9 maart 2006, 01:08
Als echte rotterdammer moet Dimitri weinig hebben van Aboutaleb maar de man is wel degelijk interessant. Aboutaleb is een wethouder van marokaanse (moslim) origine die een stevig beleid heeft neergezet. Durft stelling te nemen maar ook stevige woorden te spreken tegen zijn eigen achterban. (Áls het je hier niet bevalt en je houd je niet aan de regels moet je je koffers pakken'') Wordt door links en rechts gewaardeerd. Ook door de rechtse rotterdammer Pastors.

Vraag is of hij zijn partij en zijn eigen wil ook zover krijgt om dat dreigement daadwerkelijk uit te voeren. Wat dat betreft zet ik liever mijn geld op Hirshi Ali.

Hertog van Gelre
9 maart 2006, 17:58
Vraag is of hij zijn partij en zijn eigen wil ook zover krijgt om dat dreigement daadwerkelijk uit te voeren. Wat dat betreft zet ik liever mijn geld op Hirshi Ali.
Ik denk dat je het ene kunt doen en het andere niet hoeft te laten.

Het is wel pikant om te zien dat het beleid van minister Verdonk is gebaseerd op een wet van Job Cohen (PvdA!), nu burgemeester van Amsterdam.

In Buitenhof (zondag jl.) gaven Pastors (LR) en Aboutaleb (PvdA) toe dat ze beiden best een college zouden kunnen vormen. Maar ja, de een zit in Rotterdam en de ander in Amsterdam. De PvdA in Rotterdam is ronduit slecht en opportunistisch, Amsterdam heeft geen echte 'Leefbaar'-partij.

Veel heeft te maken met persoonlijke kwaliteiten en inzet. Er zijn nu mensen binnen verschillende partijen die door vriend en vijand worden gerespecteerd, voor hun politieke moed en/of standvastigheid. Van links naar rechts:
Marijnissen (SP), Aboutaleb (PvdA), Leers, burgemeester van Maastricht (CDA), minister Kamp (VVD), Pastors (LR).

circe
9 maart 2006, 18:02
Blijkbaar hebben de allahtonen na een aantal fatwa's van hun imams massaal op één partij (PVDA) gestemd. Dan is het niet moeilijk om verkozenen te hebben.

Indien er 1000 stemmen nodig zijn voor een zetel en alle in Amsterdam wonende vlamingen stemmen op één partij, terwijl de 10000 hollanders op 20 verschillende partijen stemmen, dan hebben de 2000vlamingen hun 2 zetels, terwijl die 20 verschillende partijtjes zelfs géén zetel halen.

Hertog van Gelre
9 maart 2006, 18:56
Volgens het overzicht heeft Circe hier gepost om 18.02 maar ik zie de post niet.

Dimitri
9 maart 2006, 20:55
Als echte rotterdammer moet Dimitri weinig hebben van Aboutaleb maar de man is wel degelijk interessant. Aboutaleb is een wethouder van marokaanse (moslim) origine die een stevig beleid heeft neergezet. Durft stelling te nemen maar ook stevige woorden te spreken tegen zijn eigen achterban. (Áls het je hier niet bevalt en je houd je niet aan de regels moet je je koffers pakken'') Wordt door links en rechts gewaardeerd. Ook door de rechtse rotterdammer Pastors.
Ik zeg niet dat ik weinig moet hebben van Aboutaleb. Hij durft op sommige punten inderdaad een stevig beleid te voeren. Waar ik kritiek op heb is, dat A'dam altijd zo prominent op de Nederlandse televisie wordt behandeld, terwijl dat voor andere steden en dorpen niet geldt. Niet alleen Aboutaleb is inmiddels een bekende Nederlander, ook Fatima Elatik komt regelmatig op de Nederlandse tv. Zij is nota bene slechts stadsdeelwethouder. Terwijl Dominic Schrijer, portefeuillehouder (deelgemeentewethouder) in Charlois en ook van de PvdA, niet of nauwelijks landelijk in beeld zie, terwijl dat iemand is die qua ideeën en aanpak vergelijkbaar is met Aboutaleb. Schrijer lijkt mij dan ook een van de beste kandidaten voor een wethouderspost in het nieuwe college van Rotterdam. Alles beter dan een arrogante kwal als Hans Kombrink in ieder geval.

Hertog van Gelre
9 maart 2006, 23:03
Ik zeg niet dat ik weinig moet hebben van Aboutaleb. Hij durft op sommige punten inderdaad een stevig beleid te voeren. Waar ik kritiek op heb is, dat A'dam altijd zo prominent op de Nederlandse televisie wordt behandeld, terwijl dat voor andere steden en dorpen niet geldt. Niet alleen Aboutaleb is inmiddels een bekende Nederlander, ook Fatima Elatik komt regelmatig op de Nederlandse tv. Zij is nota bene slechts stadsdeelwethouder. Terwijl Dominic Schrijer, portefeuillehouder (deelgemeentewethouder) in Charlois en ook van de PvdA, niet of nauwelijks landelijk in beeld zie, terwijl dat iemand is die qua ideeën en aanpak vergelijkbaar is met Aboutaleb. Schrijer lijkt mij dan ook een van de beste kandidaten voor een wethouderspost in het nieuwe college van Rotterdam. Alles beter dan een arrogante kwal als Hans Kombrink in ieder geval.
Hierin ben ik het volledig met je eens. Toch vond ik de vergelijking tussen de rotterdamse en de amsterdamse aanpak in dit geval niet storend.
Deze verkiezingen zijn sowieso overschaduwd door landelijke politici maar de amsterdammers spelen inderdaad een te grote rol. We wonen niet allemaal aan de Herengracht...