PDA

View Full Version : Vlaams Blok en Cultuur


jan hyoens
2 juli 2003, 10:50
Een Vlaamsbewuste cultuurpolitiek

Cultuur is geen economisch product. Het is niet ondergeschikt aan de mechanismen van de vrije markt. Anderzijds willen wij onze cultuur niet afgrendelen van de buitenwereld. een ontmoeting met andere culturen prikkelt de vitaliteit van de eigen cultuur. het unieke karakter van de Vlaamse cultuurgemeenschap moet evenwel duurzaam bewaard blijven.
Het Nederlands, de Vlaamse kunst en de Vlaamse volkscultuur vormen waardevolle en onvervreemdbare facetten van de Europese beschavingsgemeenschap.
het Vlaams Blok wil dat de overheid meer creatieve initiatieven neemt op cultureel vlak.

- De overheid zoekt best samenwerking met privé-sponsors die over relatief meer middelen beschikken dan de overheid. Wij bepleiten dan ook de oprichting van een Vlaamse loterij, die Vlaamse cultuurgebeurtenissen kan financieren. De huidige Belgische Nationale Loterij schiet daarin schromelijk tekort.
- De zgn 'federale materies' op cultureel gebied moeten ontmanteld worden: de Vlaamse kunstschatten van het Belgische museum voor Schone Kunsten te Brussel moeten overgeheveld worden naar een Vlaamse instelling te Brussel. Ook het Conservatorium te Brussel moet gesplitst worden.
-In het middelbaar onderwijs moet kunstgeschiedenis een verplicht vak worden. In het bijzonder zou de bloeiperiode van de Vlaamse en Nederlandse kunst op alle mogelijke wijzen moeten in herinnering gebracht worden. Het oprichten van een wereldcentrum voor de Vlaamse Primitieven te Brugge hoort hier thuis.
-De autonomie van de culturel centra dient geëerbiedigd te blijven.
-De openbare besturen in Vlaanderen moeten echter een groter budget vrijmaken voor promotie van Vlaamse culturele projecten. de overheid besteedt teveel geld aan multiculturele en nihilistische projecten. Zij lokken heel wat controverse uit en werken niet gemeenschapsopbouwend. het Vlaams Blok kiest onverkort voor een Vlaamse, Nederlandse , Europese cultuurbedding.
-het Vlaams Blok ijvert voor het behoud en de stimulering van het Nederlands op alle niveaus in het culturele leven. Culturele evenementen die uitgaan van de overheid kunnen geen uitzonderingen toestaan op een strikte naleving van de taalwet.
-Het Vlaams Blok pleit eveneens voor een hoger aandeel Nederlandstalige programma's op de openbare omroep en nederlandstalige muziek op de openbare radiozenders.
- Het Vlaams Blok wenst meer structurele samenwerking met Nederland.
Een dergelijke samenwerking betreft volgens ons initiatieven in de Nederlanden, maar ook gezamelijke optreden tijdens buitenlandse evenementen.Vlamingen en Nederlanders moeten een front vormen inzake taal en cultuur. In het wordingsproces van de Europese Unie schuilen immers tal van gevaren voor de taal van Vondel.

Een neutrale cultuurpolitiek

In de culturele sector is verzuiling schering en inslag. Rechtstreeks en onrechtsstreeks worden grote sommen naar de zuilen doorgeschoven. De apolitieke verenigingen komen daarentegen veel minder aan bod. Zij houden zich nochtans bezig met belangrijke cultuuraspecten: taal, letterkunde, cultuurpatrimonium, volkskunst en -geschiedenis. Het Vlaams Blok eist dat de intrinsieke waarde van een vereniging het enige criterium vormt voor de eventuele betoelaging. Wij wijzen dus elke subsidiëring op basis van zuilen evenals elke positieve discriminatie tvv migrantenverenigingen van de hand.
De betoelaging tijdens de overgang van de regelgeving over het sociaal-cultureel volwassenwerk naar de nieuwe reglementering verliep voor verscheidene verenigingen erg problematisch. De onkunde van ex-cultuurminister Bert Anciaux (nu spapsist) in het sturen van de nieuwe regelgeving was bijzonder schrijnend. Het Vlaams Blok blijft pleitbezorger van de zelffinanciering door verenigingen, die eventueel subsidiëring kunnen ontvangen.

Bibliotheken spelen een belangrijke rol in de cultuurverspreiding. In samenspraak met de Vlaamse Gemeenschap en uiteraard de gemeenten zelf moet de bibliotheekwerking verder worden geïntensifieerd. Bibliothecarissen en verantwoordelijken voor het bibliotheekwezen moeten onafhankelijk staan tgo elke politieke binding of invloed. Dit betekent onder ander dat zij geenszins discriminerend mogen optreden tav Vlaams Nationale publicaties.
Het vlaams Blok stelt vast dat de cultuurpactwetgeving nog steeds een doekje voor het bloeden is.De bescherming van ideologische en filosofische strekkingen verloopt niet naar behoren. De Vaste Nationale Cultuurpactcommissie (een unitaire instelling die trouwens gedefederaliseerd moet worden) verklaart verzoekschriften door het Vlaams Blok of andere nationalistische verenigingen inzake schendingen van de cultuurpactwetgeving stelselmatig onontvankelijk.
Het Vlaams Blok bewijst niet louter lippendienst aan politieke neutraliteit, maar ijvert ook voor depolitisering op dat terrein. Wij eisen dan ook dat de Raad van State over klachten uitspraak moet doen.