PDA

View Full Version : Spirit Menen scherpt zijn klauwen!


ericferemans
10 januari 2006, 12:45
[http://www.snelleneddy.be/humor/eddyleeuw.gif (http://www.snelleneddy.be/folder)

ericferemans
20 januari 2006, 01:44
Een ander geluid: welke schavuit is Bossuyt?



In het Vlaams Parlement, voor de ogen van de camera's had de burgemeester van Menen, ook wel parlementslid zijn "moment de gloire".

Vol pathetiek riep hij, hierbij zichzelf soms voorbijlopend door de scheiding van de machten in vraag te stellen, op tot het redden van de spelende jeugd in de woonwijk "schone keer" en wierp hij zich op als de grote bestrijder van de verzuring.

Ontroerd en enthousiast over zo'n interventie fulmineerde minister Anciaux tegen de verzuring, aangezweept door zo'n schandaal: het algemeen belang van de kinderen werd in gevaar gebracht door egoïstische omwoners, verzuurden die geen respect meer hebben voor de arme kindjes. Deze keer pinkten wijzelf een traan weg en schaamden ons diep dat er zo'n slechte mensen zijn.

Ook het televisiejournaal dweepte met deze item. Alhoewel het vonnis van de rechter iets minder wreed begon te lijken toen het filmpje van één van de omwonenden werd getoond waarbij bleek dat het ook ging om fuiven met boem boem muziek die de bewoners niet alleen overdag hinderden met het geluid van spelende boelekes maar met de techno muziek van grote boelen.

Uiteindelijk kwam de advocate van de zogenaamde verzuurde bewoners toelichten dat er geen sprake was van het beletten van het spelen van kinderen maar dat een speelterrein dat bedoeld was voor plaatselijke kinderen uitgegroeid bleek tot een soort walibi voor een paar honderd kinderen uit de gehele stad en omgeving.

Het vonnis ging dus niet in tegen de kinderen maar tegen een overrompeling van de omwoners met méér dan normale horden schatjes, die daarenboven de nachten vulden met woest gedruis. Men zou van minder beginnen twijfelen aan de woorden van Gilbert.



Nu bon: desnoods zadelt men dan maar een paar mensen op met een tweemaandelijks infernum, en kiest men voor het "algemeen belang" waarbij een vijfhonderdtal ouders in de vakantie kunnen uitrusten en in stilte leven terwijl er ocharmkes een tiental verzuurden met de last zitten. Men kan een burgemeester een dergelijk Salomonsoordeel niet ten kwade duiden: hij moet kiezen voor de grote hoop, voor de kleine man en voor de zwaksten onder ons, als socialist.

Case closed, zou men zeggen. De rechter die dergelijke toestanden nu juist in het belang van de omwonenden vonnist is een asociaal iemand, en Bossuyt, als goede burgervader en parlementair roept het parlement (eigenlijk de minister) op tot snel ingrijpen en het maken van wetten die het onverhoopt sluiten van kinderparadijzen in de toekomst moet tegengaan. De minister kan niet anders dan zijn groot hart laten zien en belooft met spoed zich hierover te buigen. De overheid waakt, de burgemeester straalt. Binnenkort zijn onze kinderen terug gerust: zij kunnen de wijk op stelten zetten zonder zorg en vrees en geen egoïst zal hun nog stoppen, geen wet zal er staan tussen hun dromen en de realiteit van de bewoners.



Maar is het zo wel gegaan? Is die burgemeester een verbeterde versie van de goede Sint? Zijn de bewoners de zwarte pieten zonder enig sociaal gevoel?



Ik denk het niet. Reeds vele jaren (vanin 2001) klagen de bewoners over de meer dan gewone overlast. Je zal maar een leger kinderen op een klein speeltuintje dat grenst aan je hof hebben, terwijl je dacht te wonen in een buurt met wat kindervreugd. Deze bewoners trokken al verschillende malen naar de burgervader, die dan telkens lapmiddelen voorstelde: wat minder nachtelijke fuiven, wat minder geluid. Maar een oplossing, bijvoorbeeld een betere spreiding van de speelruimte voor kinderen over verschillende plaatsen, het zorgen voor een leefbaar alternatief voor bewoners én kinderen kwam er niet.

Het geval staat niet alleen:

In het centrum van Menen drong Spirit in het verleden al aan op het herstellen van de "ramp", de helling voor skateboarders die zo was opgesteld dat zij het geluid van een vulkaanuitbarsting veroorzaakte door een akoestisch effect, en het veranderen van een geluidsversterkende houten "ramp" in een betonnen, zodanig dat het geen kwelling meer was voor de buren, geen geluidsramp. Naar wij weten zonder enig gevolg.

Daarenboven was de politiek van de burgemeester van maar twee reuze speelterreinen te hebben. De jeugddienst kreeg enkel een speelpleinwerking toebedeeld in Menen en een in Lauwe (die dus nu in de pers komt). In Rekkem is alleen een private vzw die een speelterrein uitbaat, ook een gigant, die zelf niet van de stad Menen afhangt.



De burgemeester, groot kindervriend, vergeet te vertellen vanaf zijn spreekgestoelte dat hij de kinderwerking van "Ter beke" afgeschaft heeft! Ook hier heeft Spirit, nog onlangs tijdens de bespreking van de gemeentebegroting op gewezen, en dit nadat we dit reeds verschillende malen aanklaagden in de gemeenteraad !

Toen werd gezegd dat de kinderen naar de kinderwerking van de stedelijke jeugddienst dienden te gaan. Maar die is te ver van het Centrum....Zodat de kinderen nu in de buurt rondlummelen. Deze belofte van hem is dus loos gebleken: de "hervorming" werd een afschaffing.



Kleinschaligheid: buurtpleintjes waar beter toezicht mogelijk is (door vrijwilligers en eigen ouders) zijn goedkoper, verbeteren het buurtleven en gaan de verzuring tegen. Zij zijn vormen een wal tegen vandalisme en maken contacten binnen de wijk frequenter. Maar Bossuyt wil alles centraliseren in kinderfabrieken. En nu schijnen die geluidshinder te produceren. Spirit heeft ettelijke keren in de gemeenteraad geklaagd over het afschaffen van verschillende lokale initiatieven die op buurtniveau onder andere aan kinderwerking deden.



Nu barst de bom, blijkt de politiek van Bossuyt een flop en... hij gaat als redder van de jeugd optreden in plaats van als de grote boeman. Dat hij een rechter opzadelt met de gevolgen van zijn onwerkzame en onvriendelijke politiek is goedkoop, hij werd er trouwens voor op het matje geroepen door de voorzitter van het parlement.

Maar, alhoewel in de televisie-uitzending gealludeerd werd op het feit dat mensen soms bang waren voor hun job indien zij te veel stof lieten opwaaien in de buurt van het stadhuis van Menen, dient hier onbevangen te worden gesteld dat niet de verantwoordelijke van een scheefgegroeide situatie de held is.



Men zegge het voort!
meer nieuws over Menen op www.snelleneddy.be