PDA

View Full Version : Virus kan overgewicht veroorzaken


Jazeker
29 januari 2006, 14:05
Virus kan overgewicht veroorzaken

http://www.standaard.be/Assets/Images_Upload/ff240804l.jpg rr


BRUSSEL - Wie te kampen heeft met overgewicht hoeft de schuld niet noodzakelijk te zoeken bij de eigen eet- of leefgewoonten, zo schrijft de Sunday Times. Want volgens nieuw Amerikaans onderzoek is een virus vaak verantwoordelijk voor die extra-kilo’s en kan zwaarlijvigheid in die gevallen zelfs besmettelijk zijn.
Tot die conclusie komen Amerikaanse vorsers die hun onderzoek uitvoerden in opdracht van de National Institute of Health, een overheidsinstelling. De leidster van dat project, Leah Whigham van de universiteit van Wisconsin, zegt bewijzen te hebben gevonden dat bepaalde virussen verantwoordelijk kunnen zijn voor overgewicht.
Dat eetgewoonten en een tekort aan lichaamsbeweging daarbij een belangrijke factor vormen, wordt ook door Whigham bevestigd, maar zij voegt een nieuw element toe: de rol van adenovirussen. Dat is een groep van ongeveer 50 virussen waarvan al bekend was dat ze verantwoordelijk zijn voor ademhalingsmoeilijkheden.
De Amerikaanse onderzoekers stellen nu dat diezelfde virussen, zowel bij mensen als bij dieren, tevens invloed hebben op het lichaamsgewicht. Van de 500 te zware mensen die deelnamen aan het onderzoek bleek 20 tot 30 procent ook te zijn besmet met het adenovirus-36, wat bij slechts 5 procent de slankere proefkonijnen het geval was.
Daarop, zo blijkt uit een artikel dat deze week verschijnt in het vakblad van de American Physiological Society, werden kippen met andere adenovirussen geĆÆnjecteerd en ook bij die dieren bleken de varianten Ad-36,Ad-37 en Ad-5 voor veel meer lichaamsgewicht te zorgen dan bij soortgenoten die geen virus kregen ingespoten. En hetzelfde ging op voor experimenten met muizen.
Niet enkel dieet en lichaamsbeweging
Volgens Wigham is zwaarlijvigheid in de Verenigde Staten de voorbije 30 jaar verdubbeld bij volwassenen en verdriedubbeld bij kinderen. Met uitzondering van infectieziekten is een chronische ziekte nooit eerder in de medische geschiedenis zo snel gegroeid. En dat kan niet uitsluiten worden toegeschreven aan dieet en lichaamsbeweging.
Ook virussen lijken daarbij een rol te spelen en handen wassen is daarom heel belangrijk om te voorkomen dat mensen die deze virussen dragen, ze aan anderen overbrengen. Indien deze bevindingen worden bevestigd zou dat kunnen leiden tot de ontwikkeling van een vaccin om infecties met AD-36 en andere gevaarlijke dikte-virussen tegen te gaan.

Groentje-18
29 januari 2006, 14:15
Een te trage schildklier kan ook een oorzaak zijn van zwaarlijvigheid, die volgens mij onderschat wordt.