PDA

View Full Version : Boycot kost Deens zuivelbedrijf 1,3 miljoen euro omzet per dag


Mitgard
1 februari 2006, 18:07
Boycot kost Deens zuivelbedrijf 1,3 miljoen euro omzet per dag


KAIRO - De Deense zuivelproducent Arla verliest per dag zowat 1,3 miljoen euro aan inkomsten als gevolg van de handels- en klantenboycot van Deense producten in het Midden-Oosten. De boycot is het gevolg van de publicatie van spotprenten over de profeet Mohammed in de Deense krant Jyllands-Posten in september vorig jaar.

Arla zegt dat de bestellingen vanuit het Midden-Oosten volledig stilgevallen zijn. Sinds wanneer de verliezen zich tot 1,3 miljoen euro per dag opstapelen, is niet bekend, maar volgens Arla neemt het tempo waarop de boycot zich laat voelen aanzienlijk toe.

De voor moslims aanstootgevende spotprenten van de profeet Mohammed dateren van september, maar een Noors magazine herpubliceerde de tekeningen eerder deze maand. Moslimorganisaties veroordeelden de publicaties en ook heel wat Arabische parlementsleden lieten hun afkeer blijken.

De producten van Arla zijn de voorbije dagen uit alle Saoedische supermarkten gehaald. Een van de verdelers van de zuivelproducent zou in Mekka zelfs fysiek bedreigd zijn. In een andere Saoedische stad werden voertuigen van Arla met stenen bekogeld. Ook in Qatar, Bahrein en Koeweit worden de Deense zuivelproducten geweerd. In de Verenigde Arabische Emiraten dreigt een boycot.

Arla besliste woensdag evenwel om zijn 1.200 bedienden in het Midden-Oosten niet op non-actief te zetten, dit om de markt onmiddellijk te kunnen bespelen als de boycot wordt beëindigd.

-------------------------------------------------------


nog even en die denen smeken op hun blote knieën om vergiffenis... 8)