PDA

View Full Version : Democratie Smaakt Naar Meer


Jos Verhulst
16 juli 2003, 17:57
DEMOCRATIE SMAAKT NAAR MEER

In 24 van de 50 staten van de USA bestaat het referendum op volksinitiatief (dit in tegenstelling tot het federale niveau, waarop geen democratie voorhanden is).

Recent verscheen een 659 blz dikke turf over direct-democratische besluitvorming in de USA (Dane Waters “Initiative and Referendum Almanac” Durham, Carolina Academic Press, 2003). Hierin vindt men ondermeer de resultaten van de meest omvangrijke opiniepeiling inzake directe democratie, die ooit in de USA werd gehouden. In al de lidstaten werden telkens duizend burgers ondervraagd omtrent hun standpunt over direct-democratische besluitvorming. De peiling vond plaats in 1999-2000 en werd gehouden door het peilingsbureau Portrait of America (POA).

De vraag luidde: “In many states, citizens can place initiatives on the ballot by collecting petition signatures. If a majority of voters approve the initiative on Election Day, it becomes law. Is this a good idea?”

In alle staten vindt men, dat er minstens 30% meer voorstanders zijn dan tegenstanders.

Tegenstanders van de democratie beweren nogal eens, dat kiezers door het BROV overvraagd worden en dat ze na een tijd aan ‘verkiezingsmoeheid’ gaan lijden. Deze POA-peiling liet toe om een en ander te onderzoeken.

De onderzoekers beschouwden apart drie groepen staten:
A: de staten waarin tijdens de vier jaar voor de peiling 15-29 referenda plaatsvonden
B: de staten waarin tijdens dezelfde periode 3 tot 9 referenda plaatsvonden
C: de staten waarin tijdens dezelfde periode 2 of minder referenda plaatsvonden

In de groep staten met meer dan 15 referenda zijn er gemiddeld 72% voorstanders van direct-democratische besluitvorming, en gemiddeld 12% tegenstanders. Een typisch voorbeeld is Californië, met 74% voorstanders en 11% tegenstanders.

In de groep staten met een middelmatig aantal referenda vindt men gemiddeld 68% voorstanders en 14% tegenstanders.

In de groep staten met weinig of geen referenda zijn er gemiddeld 61% voorstanders en 16% tegenstanders. Een typisch voorbeeld is de staat New York, waar geen BROV bestaat en 54% voorstander zijn, tegenover 20% tegenstander. Het onderzoeksbureau besluit: “The 1999-2001 surveys conclusively demonstrate that the experience of voting on initiatives and referendum actually increases support for the process” (p.477). Kort gezegd: democratie smaakt naar meer.

Voor het hele land vindt men 67,8% voorstanders van directe volkswetgeving, tegen 13,2% tegenstanders (p.479).

Bij dit onderzoek werd ook gepeild naar de wenselijkheid van directe democratie op federaal niveau (“Should there be a similar process where citizens can place laws on the ballot nationwide?”). Hier waren 56,7% voorstanders en 20,9% tegenstanders.

Verder werd gevraagd, of het gemeenschappelijk belang beter werd gediend door het parlement als door de deelnemers aan een referendum (“All other things being equal, which do you think is more likely to produce laws that are in the public interest; When the law is adopted by the legislature, or when the voters adopt the law”). 65,5% van de ondervraagden menen dat de kiezers beter het algemeen belang dienen, terwijl 20,4% meent dat de volksvertegenwoordiging beter is.

Knuppel
16 juli 2003, 18:24
Zou het kunnen zijn omdat het BROV hier nog totaal onbestaande is en er zelfs geen bevraging over bestaat dat er nog zoveel misverstanden over, maar ook zoveel tegenstanders van zijn?

En wie moeten we dan hierop aankijken?

Jos Verhulst
16 juli 2003, 19:49
Zou het kunnen zijn omdat het BROV hier nog totaal onbestaande is en er zelfs geen bevraging over bestaat dat er nog zoveel misverstanden over, maar ook zoveel tegenstanders van zijn?

En wie moeten we dan hierop aankijken?

Toch nog maar eens vermelden dat, volgens de laatste mij bekende bevraging, 71% van de Vlamingen gewonnen zijn voor de invoering van het referendum op federaal Belgisch niveau, tegen 24% tegenstanders (Knack, 7 oktober 1998).
De tegenstand tegen de invoering van de democratie is veel groter bij de politieke klasse, en bij de politiek correcten, dan bij de globale bevolking, waar je een stevige meerderheid vindt, niet enkel in Vlaanderen maar in alle Westerse landen.

Het Vraagteken
16 juli 2003, 20:11
Jos, weet je toevallig waar ik wat voorbeelden zou kunnen lezen van wetten die in deze staten zo gestemd zijn?

Jos Verhulst
16 juli 2003, 20:46
Jos, weet je toevallig waar ik wat voorbeelden zou kunnen lezen van wetten die in deze staten zo gestemd zijn?
http://www.iandrinstitute.com/New%20IRI%20Website%20Info/Drop%20Down%20Boxes/Historical/Statewide%20Initiatives%201904-2000.pdf