PDA

View Full Version : Belgisch gerecht te mak tegen fundamentalisten


Amon_Re
16 februari 2006, 21:08
Zeven jaar cel voor GICM-kopstukken

De (Franstalige) correctionele rechtbank van Brussel heeft donderdagavond de twee belangrijkste beklaagden van het proces tegen de Groupe islamique combattant marocain (GICM) veroordeeld tot zeven jaar celstraf. Abdelkader Hakimi en Lahoussine El Haski maakten volgens de rechtbank deel uit van een terroristische groep. De voorlezing van het vonnis nam een hele dag in beslag.

Een derde beklaagde, Mustapha Lounani, is veroordeeld tot zes jaar celstraf, eveneens voor leiderschap van een terroristische groep.

De straffen zijn minder zwaar dan wat het federaal parket had gevorderd, namelijk tien jaar voor de twee kopstukken.

Slapende cel
De groep moslimextremisten in Maaseik was een "slapende cel" van de GICM, die een logistieke steun verleende aan de organisatie en die snel in actie kon schieten als ze daarvoor de opdracht kreeg, zo oordeelde de rechtbank.

Voor zes andere beklaagden, die de rechtbank ook als leden van een terreurgroep beschouwt, gaan de straffen van drie jaar met uitstel tot vijf jaar effectief. Twee beklaagden werden vrijgesproken en twee anderen kregen opschorting voor illegaal verblijf in het land.

De meeste van de dertien beklaagden, Marokkanen of Belgen van Marokkaanse origine, werden gearresteerd tijdens twee reeksen huiszoekingen in maart en juni 2004 in Brussel en Maaseik, op basis van internationale inlichtingen en observaties van de Belgische staatsveiligheid.

De cel in Maaseik controleerde de andere cel van GICM in Frankrijk. Ze verleende ook onderdak en hulp aan eersterangsfiguren van de GICM, onder meer in functie van het rekruteren van moslimextremisten.

Terroristische organisatie
De GICM wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij de aanslagen in Casablanca, die 33 doden eiste op 16 maart 2003, en die van Madrid, op 11 maart 2004 waarbij 191 dodelijke slachtoffers vielen. De radicale organisatie wordt door de Verenigde Naties en de EU ook als een terroristische organisatie beschouwd.

In het onderzoek naar de GICM in Belgiƫ werd geen enkel wapen gevonden, noch een plan voor een aanslag. Dat had de raadkamer ertoe gebracht het dossier naar de strafrechter en niet naar het assisenhof te sturen.

http://www.hln.be/hln/cch/det/art_172883.html?DCSext.bron=homeArt12