PDA

View Full Version : Mijn problemen met N-VA


Tantist
19 juli 2003, 22:35
De Nieuw-Vlaamse Alliantie is de partij die het beste bij mij past voor het ogenblik, maar ik begin me aan een aantal punten serieus te ergeren. Om de heren belgicisten al maar teleur te stellen: niet dat het intern zo stroef loopt, maar een aantal ideologische punten ivm de mijne...

1. Hoewel de N-VA de enige partij is die duidelijk aangeeft in haar congresteksten dat ze een verdere samenwerking met Nederland wil, blijft ze hier zeer onduidelijk in. Gaat het, zoals ik interpreteer, over confederalisme? Of om vage bilaterale akkoorden? Na bijna 2 jaar is hier nog geen duidelijk standpunt over ingenomen. Meer zelfs, sommige N-VA'ers zijn ronduit (sic) hollandofoob.

2. Kan het niet lonen om de N-VA zich wat liberaler te laten opstellen? Nu trappelt ze in het centrum, alwaar de CD&V veel stemmen opzuigt. Dit kan opgelost worden door een kartel, maar wanneer N-VA zich hierin zeer liberaal opstelt, heeft men het surplus van het kartel CD&V/N-VA, plus enige stemmen van VLD/Liberaal Appel. Het zich profileren als een liberale partij mét independistische overtuiging is overigens volgens mij veel productiever dan het zich profileren als independistische partij met liberale overtuiging.

3. Ik vind het betreurenswaardig dat de N-VA de directe democratie blijft brandmerken als een emocratisch gedoe. Veel redelijke argumentatie tegen het BROV heb ik nog niet gehoord, des te meer ervoor. Het getuigt ook van kortzichtigheid, want op termijn kan dit BROV hét middel zijn tot afscheiding, of toch op zijn minst om duidelijk te illustreren dat men gewoon anders denkt in Vlaanderen en Wallonië, wat een katalysator kan zijn in deze materie.

Misschien zijn er andere N-VA'ers die hier wat meer uitleg kunnen verschaffen? Joelende apen met oneliners (en we weten wel wie ik nu bedoel) blijven beter weg...

Johan C.
19 juli 2003, 23:30
U weet net zo goed als mij dat de N-VA in het zelfde bedje ziek is als de voormalige VU. Het is namelijk ook een meerstromenland waar waarschijnlijk een aantal mensen niet meer door dezelfde deur kunnen gaan op termijn.

Indien de N-VA wil overleven moet ze eerlijk zijn tegenover haar leden. Deze leden bevinden zich hoofdzakelijk in rechts van het centrum! Het kader daarentegen is gematigder. De echte linksen zijn blijkbaar al vertrokken met als voorbeeld Eric Defoort.

Ik denk dat de leden Matthias Storme wel lusten, het kader echter niet zo. Een Danny Pieters gaf laatst nog in de morgen aan toch ook niet echt het centrum rechtse gat te willen dichtrijden.

Als je het mij vraagt: een partij met een identiteitscrisis op sociaal-economisch niveau.

Tantist
19 juli 2003, 23:49
U weet net zo goed als mij dat de N-VA in het zelfde bedje ziek is als de voormalige VU.

Tiens, ik dacht dat Spirit de VU-ziekte had overgeërfd ;-)

Het is namelijk ook een meerstromenland waar waarschijnlijk een aantal mensen niet meer door dezelfde deur kunnen gaan op termijn.

Dat is heel juist. Diversiteit moet er zijn, en ik heb geen problemen met het bestaan van een linker- en een rechtervleugel, maar ik heb de indruk dat de N-VA angst heeft om een duidelijk maatschappelijk standpunt in te nemen. Spirit heeft daar minder problemen mee, kiest radicaal voor de linkerzijde, en out dat onder meer zeer duidelijk door een kartel met de socialisten. Dat heeft gewerkt ook, al moet je er rekening mee houden dat het kartel het falende Agalev heeft opgeslokt (afin, hun stemmers), en ze in 1999 terecht afgestraft werden (afin, de sossen). Ik ben er van overtuigd dat er binnen Spirit, ondanks de linxe consensus er vele verschillende stromingen rondlopen. Paul Van Grembergen heeft velen denk ik wel verbaasd met zijn keuze voor Spirit.

Zoals ik dus al zei: een duidelijke keuze voor bv. het liberalisme met een snuifje daensisme erbij, met het independisme in functie van die visie zou zeker mensen afstoten, maar tegelijk de twijfelaars die het vis noch vlees vonden overtuigen.

Wat je zegt dat de leden vooral centrum-rechts zijn, klopt niet helemaal. In casu Ronduit N-VA komt soms erg links over, in die mate dat ik me er aan erger.

Ik denk dat de leden Matthias Storme wel lusten,

Ge moogt gerust zijn ;-)


Als je het mij vraagt: een partij met een identiteitscrisis op sociaal-economisch niveau.

Niet eens zo'n slechte conclusie...

Trol
20 juli 2003, 10:37
raar vind ik dat toch allemaal.. vlaanderen perce weg van wallonie en brussel ook dan! Maar wel samen willen (werken) met Nederland.
Uw avatar en sign onder de post zeggen veel van uw droom denk ik tantist.
Dit geeft werkelijk een raar gevoel. En komt de verstandhouding tussen de belgicisten en de vlaams nationalisten niet ten goede daar dit redelijk provocerend en gevaarlijk is.
Ik hoor dat u sommige zaken wil GEBRUIKEN om verschillen die er niet zijn aan te tonen. Om de mensen de foppen om zo vlaanderen onafhankelijk te laten stemmen.
Het doel rechtvaardigd nog niet de middelen.. BROV (al ben ik er geen voorstander van) mag geen MIDDEL worden!!
Ik heb vlaams nationalisten steeds ergens nog bekeken als mensen die vlaanderen in hun hart dragen en gewoon de regio willen beschermen.. niet dat ze echt onafhankelijk wilden of droomden van de utopie groot nederland. Utopie.. knoop het er maar in. Dat het geen landverraders zijn..
Nu echter moet ik vaststellen tantist dat jij zo niet bent. Wel een landverrader.. enkel nog maar die nederlandse vlag..
Ik meen te weten dat u nooit echt voorstander geweest bent van een groot nederland.. draaid u mee met de wind?
Wat ik schrijf is romantisch getint.. en komt vanwege gevoelens. Ik kan niet begrijpen dat ge uw vaderland zo de rug kan keren. Vlaanderen dat deel uitmaakt van uw vaderland. vlaanderen dat niets te kort komt. U die denk ik niets te kort komt. franstalig belgie dat buiten de taal geen verschil heeft met nederlanstalig. Franstalig Belgie dat u wil afstoten.
En ja wat is de reden.. geld zeker..

neen dit bevorderd mijn beeld over de vlaams nationalisten niet. Niet dat u er van wakker ligt.. maar ik ook niet hoor. Ik moest dit even kwijt.
U wil mensen foppen voor een groot nederland desnoods in confederalisme (zelfs dat zou u niet echt graag hebben met wallonie).. en vind dat die nationalisten steeds duidelijker een gevaar betekenen en niet ver van op hol zijn..

Ik vind het een schande tantist.. maar u doet uw zin. mij niet gelaten..

Groeten

D.J.

Tantist
20 juli 2003, 12:29
Het doel rechtvaardigd nog niet de middelen.. BROV (al ben ik er geen voorstander van) mag geen MIDDEL worden!!


Daar heeft u niet over te beslissen. Als men dit wil bespreken, moet dit bespreekbaar zijn. Of gaat u een schijndemocratie invoeren waarbij enkel mag gesproken worden over onderwerpen die het establishment wil?


Nu echter moet ik vaststellen tantist dat jij zo niet bent. Wel een landverrader..

Een landverrader van België? Absoluut!!! En daar ben ik fier over ook, want België is een constructie die de meerderheid van zijn bevolking altijd gediscrimineerd heeft. Een verrader van Vlaanderen en Nederland? Helemaal niet, een confederatie van de 2 is het beste voor beiden in Europa. Maar goed, dit was op te pakken als een notoir stukje schelden van de belgicisten, maar iedereen weet dat een echte flamingant dat als compliment opneemt (flamingant was overigens origineel ook een scheldwoord).


Ik meen te weten dat u nooit echt voorstander geweest bent van een groot nederland.. draaid u mee met de wind?

En waaruit meend u dat te weten? Want ik ben al 3 jaar Groot-Nederlander. Tot die rationele conclusie ben ik gekomen na hopen lectuur, talrijke bezoekjes aan Nederland én het opzij zetten van mijn vooroordelen tov Noorderlingen (want wij zijn daar allemaal door aangetast). En ik raad u aan om het artikel van Storme te lezen (Neen aan het separatisme) om te begrijpen waarom ik mij voordoe als separatist.

Wat ik schrijf is romantisch getint.. en komt vanwege gevoelens.

Inderdaad. Dat is nu het probleem met belgicisme. Belgicisme is gestoeld op een heleboel emoties, die soms zelfs lijnrecht tegen de feiten indruisen (zie tekst De Meerwaarde van België, waarom de wens dat België de Vlaamse cultuur heeft bevorderd botst met het feit dat België altijd gepoogd heeft ze te vernietigen of zo klein mogelijk te houden).

Grootneerlandisme en independisme is gestoeld op een heleboel feiten. Maar emoties zijn inderdaad nog altijd krachtiger dan feiten, gewoon al omdat een feit je niets doet. Dat is de grote sterkte van het belgicisme, maar tegelijk ook de Achillespees.

Ik kan niet begrijpen dat ge uw vaderland zo de rug kan keren.

Omdat dit "vaderland" symbool stond voor de onderdrukking van mijn cultuur, en heden voor legale diefstal van mijn streek. Maar vooral omdat het niet werkt, we elkaar eerder tegenwerken dan helpen en zo onmachtig blijven in Europa en de wereld.

neen dit bevorderd mijn beeld over de vlaams nationalisten niet.

Dat zou schier onmogelijk zijn, nietwaar? Als je er niet voor open staat, zoals jij tenminste.

Niet dat u er van wakker ligt..

Ge moogt gerust zijn.

maar ik ook niet hoor.

Daar lig ik ook niet wakker van ;-)


U wil mensen foppen voor een groot nederland desnoods in confederalisme (zelfs dat zou u niet echt graag hebben met wallonie)..

Foppen? De belgicisten met hun leugens foppen ook niemand, die bedriegen de mensen vlakaf. Die leugens worden gelukkig hier op tijd door de flaminganten ontmaskerd.

Wat de verenigde Benelux betreft: ik wil het wel eens proberen hoor, maar ik vrees dat de Walen dat zeker niet gaan willen. Nogmaals: lees de tekst van Storme...

Ik vind het een schande tantist..

Ik neem dat andermaal als een compliment.

Johan C.
20 juli 2003, 13:00
In casu Ronduit N-VA komt soms erg links over, in die mate dat ik me er aan erger.


Ik was dan ook bij de pioniers van het allereerste Ronduit!
Ik denk dat van die ploeg er ook niet veel meer overgebleven is. Piet de Bruyn was toen onze grote leider.

Tantist
20 juli 2003, 13:23
In casu Ronduit N-VA komt soms erg links over, in die mate dat ik me er aan erger.


Ik was dan ook bij de pioniers van het allereerste Ronduit!
Ik denk dat van die ploeg er ook niet veel meer overgebleven is. Piet de Bruyn was toen onze grote leider.

Heeft uw persoon dan zo'n invloed gehad op de jongerenbeweging van de N-VA? Ik zou me niet eens uw volledige achternaam kunnen aanhalen ;-)

Paulus de Boskabouter
20 juli 2003, 13:44
Iedereen gaat en staat waar hij/zij wil. Als dat je niet zint, bol het dan zelf af, OK?

:lol: Zo.
Dat moest er even uit.
zie:http://forum.politics.be/viewtopic.php?t=4507

Tantist
20 juli 2003, 13:57
Iedereen gaat en staat waar hij/zij wil. Als dat je niet zint, bol het dan zelf af, OK?

:lol: Zo.
Dat moest er even uit.


Flink zo dat het er uit moest, maar wat wil je er mee zeggen?

Paulus de Boskabouter
20 juli 2003, 14:00
Iedereen gaat en staat waar hij/zij wil. Als dat je niet zint, bol het dan zelf af, OK?

:lol: Zo.
Dat moest er even uit.


Flink zo dat het er uit moest, maar wat wil je er mee zeggen?

Met dit --> :lol: ?

Puur leedvermaak.
Ooit, als je wat volwassener bent misschien, ga je snappen waarom :wink:

Tantist
20 juli 2003, 14:14
Iedereen gaat en staat waar hij/zij wil. Als dat je niet zint, bol het dan zelf af, OK?

:lol: Zo.
Dat moest er even uit.


Flink zo dat het er uit moest, maar wat wil je er mee zeggen?

Met dit --> :lol: ?

Puur leedvermaak.
Ooit, als je wat volwassener bent misschien, ga je snappen waarom :wink:

Bent u gewoon op zoek naar manieren om zo stiekem mogelijk iemand uit te schijten, of heeft u werkelijk iets te zeggen?

Neem eens aan dat ik, als infantiele VlaemSSche Nazi-onalist nooit volwassen word...

Bolter
20 juli 2003, 14:14
Tantist, hoe sta jij eigenlijk tegenover de gesprekken die nu worden aangeknoopt met de CD&V ???
Ligt hier uw probleem ??

Of zag je liever de VLD ??
Of alleen verder gaan met het risico om ondermeer wegens financiele beslommeringen het loodje te moeten leggen ??

Tantist
20 juli 2003, 14:33
Tantist, hoe sta jij eigenlijk tegenover de gesprekken die nu worden aangeknoopt met de CD&V ???
Ligt hier uw probleem ??

Redelijk positief, ik denk er zelfs over om uit de N-VA te stappen als er geen kartel wordt gevormd ;-)


Of zag je liever de VLD ??

In principe zou ik liever de VLD hebben (het zal wel geen geheim zijn dat ik het liberalisme hoog in het hart draag), maar de VLD gedraagt zich zo interventief, autoritair en anti-Vlaams, dat dit in conflict is met alles waar ik in geloof.

CD&V past dan beter in dat plaatje, ook al is ze niet perfect (N-VA trouwens ook niet, niets is perfect), al heb ik een probleem met de autoritaire visie van de CD&V.

Of alleen verder gaan met het risico om ondermeer wegens financiele beslommeringen het loodje te moeten leggen ??

Voor de dieharders lijkt dat het beste, maar vergeet niet dat Spirit voor velen een stuk aanvaardbaarder is geworden door hun kartel met SPA. Ik denk dat dit het grootste geschenk zou zijn dat de CD&V aan de N-VA kan geven.

Paulus de Boskabouter
20 juli 2003, 14:45
Bent u gewoon op zoek naar manieren om zo stiekem mogelijk iemand uit te schijten,

Stiekem?? :roll: :lol:

of heeft u werkelijk iets te zeggen?

Over wat jou interesseert.. nee, niet echt. Ik geloof in dingen die bestaan.
Ik bewonder wel jullie talent om honderden topics te openen en vol te lullen met NIETS eigenlijk.
Hoed af voor dat! 8)

Neem eens aan dat ik, als infantiele VlaemSSche Nazi-onalist nooit volwassen word...

Toch wel. Nog een paar grote teleurstellingen en dat komt in orde :twisted:

Tantist
20 juli 2003, 14:51
Bent u gewoon op zoek naar manieren om zo stiekem mogelijk iemand uit te schijten,

Stiekem?? :roll: :lol:


I rest my case, your honor 8)

Paulus de Boskabouter
20 juli 2003, 14:53
Bent u gewoon op zoek naar manieren om zo stiekem mogelijk iemand uit te schijten,

Stiekem?? :roll: :lol:


I rest my case, your honor 8)

Goed zo. 8)

Tantist
20 juli 2003, 14:58
Bent u gewoon op zoek naar manieren om zo stiekem mogelijk iemand uit te schijten,

Stiekem?? :roll: :lol:


I rest my case, your honor 8)

Goed zo. 8)

Dat zegt men als men gelijk heeft gekregen ;-)

Trol
20 juli 2003, 15:08
Het doel rechtvaardigd nog niet de middelen.. BROV (al ben ik er geen voorstander van) mag geen MIDDEL worden!!


Daar heeft u niet over te beslissen. Als men dit wil bespreken, moet dit bespreekbaar zijn. Of gaat u een schijndemocratie invoeren waarbij enkel mag gesproken worden over onderwerpen die het establishment wil?

tot nader order heb ik nog nergens een meerderheid zien opstaan die scheeuw en smeekt voor een groot nederland.
Niet in belgie en al helemaal niet in Nederland.
Groot nederland hoort Wallonie daar ook bij? Aangezien dit gebied vroeger er OOK bijhoorde?!
Of ge je dan toch een oogje dichtdoen voor NEP grenzen?

Nu echter moet ik vaststellen tantist dat jij zo niet bent. Wel een landverrader..

Een landverrader van België? Absoluut!!! En daar ben ik fier over ook, want België is een constructie die de meerderheid van zijn bevolking altijd gediscrimineerd heeft. Een verrader van Vlaanderen en Nederland? Helemaal niet, een confederatie van de 2 is het beste voor beiden in Europa. Maar goed, dit was op te pakken als een notoir stukje schelden van de belgicisten, maar iedereen weet dat een echte flamingant dat als compliment opneemt (flamingant was overigens origineel ook een scheldwoord).

Waarom verhuist u niet naar nederland? En kom eens uit uw droom. Vlaanderen is geen vaderland want het is geen land. Het enige dat vlaanderen is, is een gebied IN BELGIE dat zo genoemd word. Net zoals ze hier in broechem het streekje 'het loo' hebben. Maar ja relalisme is niet uw sterkste kant

Ik meen te weten dat u nooit echt voorstander geweest bent van een groot nederland.. draaid u mee met de wind?

En waaruit meend u dat te weten? Want ik ben al 3 jaar Groot-Nederlander. Tot die rationele conclusie ben ik gekomen na hopen lectuur, talrijke bezoekjes aan Nederland én het opzij zetten van mijn vooroordelen tov Noorderlingen (want wij zijn daar allemaal door aangetast). En ik raad u aan om het artikel van Storme te lezen (Neen aan het separatisme) om te begrijpen waarom ik mij voordoe als separatist.

Ah ik dacht onlangs van u een topic gelezen te hebben waar je in zei dat je er toch niet helemaal voorstander van was. Natuurlijk wel beter dan nu met de walen he.. ahja.. $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

Wat ik schrijf is romantisch getint.. en komt vanwege gevoelens.

Inderdaad. Dat is nu het probleem met belgicisme. Belgicisme is gestoeld op een heleboel emoties, die soms zelfs lijnrecht tegen de feiten indruisen (zie tekst De Meerwaarde van België, waarom de wens dat België de Vlaamse cultuur heeft bevorderd botst met het feit dat België altijd gepoogd heeft ze te vernietigen of zo klein mogelijk te houden).

Grootneerlandisme en independisme is gestoeld op een heleboel feiten. Maar emoties zijn inderdaad nog altijd krachtiger dan feiten, gewoon al omdat een feit je niets doet. Dat is de grote sterkte van het belgicisme, maar tegelijk ook de Achillespees.

Feiten? Een nederlander ligt daar niet van wakker. Een nederlander ziet vlaanderen gewoon als BELGIE. Doet pijn zeker? Ja de vliegende hollander is mischien een uitzondering maar ik zie weinig van geinteresseerde hollanders en dat moet ook helemaal niet.
Belgie heeft niet de bedoeling gehad om de 'vlaamse cultuur' te venietigen. Ja dat er een EVOLUTIE was dat het frans meer verpeid raakte.. daar valt over te discussieren. Jij zegt dat dat expres was.. ik betwijfel dat. Nu zit je met een WET die de evolutie stop zet. onnatuurlijk maar inderdaad niet slecht. Cultuur mag beschermd worden.
Hier komen we mischien overeen..

Ik kan niet begrijpen dat ge uw vaderland zo de rug kan keren.

Omdat dit "vaderland" symbool stond voor de onderdrukking van mijn cultuur, en heden voor legale diefstal van mijn streek. Maar vooral omdat het niet werkt, we elkaar eerder tegenwerken dan helpen en zo onmachtig blijven in Europa en de wereld.

Onmachtig? Belgie ligt aan de basis van Europa. Maar ja..
Onderdrukking van uw cultuur. ALS dat als zo geweest is, dan is dat nu NIET MEER ZO. En we werken elkaar enkel tegen doordat er aan beide kanten van de taalgrens van die domme mensen zitten die het heel leuk vinden dat we mekaar tegenwerken. OM zo hun door gevoelens gestoelde liefde voor vlaanderen te kunnen uitbuiten.
Er gebeurt GEEN diefstal. Mijn grootvader is veel ziek.. die steelt ook van u.. want zijn verzorging kost veel geld. En u betaald mede daarvoor belastingen.. erg hé :roll:
Dat er inderdaad controle MOET komen door de FEDERALE overheid ben ik volledig mee akkoord.
voor de rest is het voor jullie evenveel het gevoel als voor ons..
Wij hebben trouwens ook onze argumenten maar als jullie ook daar niet voor over staan en steeds bronnen onterecht in twijfel trekken of gewoon dingen weglachen dan zegt dat meer over u als over ons.

neen dit bevorderd mijn beeld over de vlaams nationalisten niet.

Dat zou schier onmogelijk zijn, nietwaar? Als je er niet voor open staat, zoals jij tenminste.

Waarom zou ik er moeten voor open staan? Nu zevert u. Ik zeg dat mijn beeld niet bevorderd wordt tegen over de MENSEN die dat willen. Ik sprak niet over Vlaams nationalisme zelf.

Niet dat u er van wakker ligt..

Ge moogt gerust zijn.

Ben ik ook.. want voor Belgie hoor je minder stemmen opgaan.. omdat dat er al is.
En als mensen niets willen veranderen gaan ze moeilijker op straat komen dat mensen die perse verandering willen. ontken u rustig want :
maar ik ook niet hoor.

Daar lig ik ook niet wakker van ;-)


U wil mensen foppen voor een groot nederland desnoods in confederalisme (zelfs dat zou u niet echt graag hebben met wallonie)..

Foppen? De belgicisten met hun leugens foppen ook niemand, die bedriegen de mensen vlakaf. Die leugens worden gelukkig hier op tijd door de flaminganten ontmaskerd.

Wij liegen niet.. u fopt de mensen.. U LIEGT.. U BEDRIEGD. Die transfers?
Vlaanderen vlagt die doet alsof de mensen masaal vlaams denken. Wat fout is. U MOET IMMER VLAGGESKES UITDELEN OF IN DE MENSEN HUN HANDEN DUWEN. Vlaggeskes die ze thuis wss weggooien..
Snel ontmaskerd? Er zijn geen leugens en ik heb nog niks horen weerleggen.. enkel het weglachen van bronnen of doen alsof de neus bloed.. en ja wat ik ook nog hoor is de walen zijn dieven..
$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

Wat de verenigde Benelux betreft: ik wil het wel eens proberen hoor, maar ik vrees dat de Walen dat zeker niet gaan willen. Nogmaals: lees de tekst van Storme...

Ah.. onzen tantist 'wil het wel eens proberen'. Pretentie vind je niet?
Een kleine minderheid van de vlamingen die de harde kern vormen. Die echt onafhankelijk willen. Maar zitten te schreeuwen voor rechten en feestdagen.
De nederlandstalige belgen moeten maar luisteren hé? ahja.. stemrecht komt dat als geroepen.. de harde kern blijft stemmen en die andere die zich niet meer interesseren gaan niet meer stemmen en zijn zonder dat ze het beseft hebben onrechtstreeks buitenspel gezet.

Ik vind het een schande tantist..

Ik neem dat andermaal als een compliment.

Ja.. zo kennen we de vlaams nationalisten weer..

Paulus de Boskabouter
20 juli 2003, 15:09
Bent u gewoon op zoek naar manieren om zo stiekem mogelijk iemand uit te schijten,

Stiekem?? :roll: :lol:


I rest my case, your honor 8)

Goed zo. 8)

Dat zegt men als men gelijk heeft gekregen ;-)

Of in de hoop dat men er met weinig nog goed vanaf komt.

alpina
20 juli 2003, 21:42
Als iemand die ook zijn stem heeft gegeven aan de N-VA kan ik volledig meegaan met de kritieken van Tantist, vooral dan wat betreft de liberale koers en ook het BROV waar ik sinds kort ook volledig achter sta. Ik denk wel dat het vrij onwaarschijnlijk is dat de N-VA liberaler gaat worden op het moment dat een alliantie, of eender wat voor samenwerking, met CD&V er zit aan te komen. Er zit volgens mij een enorm politiek potentieel in een partij die een heel stuk liberaler is dan de VLD, een partij die heel wat van haar liberaal gedachtengoed is kwijt gespeeld door uit te groeien tot een machtspartij.

Johan C.
21 juli 2003, 08:29
Heeft uw persoon dan zo'n invloed gehad op de jongerenbeweging van de N-VA?

Neen, helemaal niet. Ik kan enkel vaststellen dat het gedachtegoed dat we toen met elkaar deelden toch wel anders was dan datgene dat de N-VA nu geworden is. Dat gedachtegoed was naar mijn bescheiden mening toch wat linkser en dynamischer. Maar zoals al aangehaald, sociaal-economisch hadden wij toen ook geen invulling. Uiteraard voelden we toen wel al aan dat ons gedachtegoed voor een deel verschillend was van dat van bijvoorbeeld Bart Dewever. Achteraf is die eerste Ronduit! gewoon aangehecht door de partij, een appart lidmaatschap mocht plotseling niet meer enz enz Ach ja, voor Geert en Frieda was dat Ronduit! eerder een vervelende luis in de pels en paste dat niet zo in het centrum-rechtse plaatje. En achteraf bekeken had dit toch geen kans op slagen als je het huidige ledenbestand bekijkt van de N-VA, voor een groot deel (centrum)rechtse mensen.

Tantist
21 juli 2003, 10:49
En dat lijkt me goed ook. Er zijn zo weinig centrum-rechtse partijen, en die er zijn zijn zo ongelofelijk jong, dat de kiezer echt geen keus had in het verleden.

Spirit koos voor de links-liberale weg? Heel goed, N-VA mat zich een centrum-rechts profiel aan. Voorlopig lijkt de keuze misschien desastreus, tot groot jolijt van alles wat enigszins naar jacobinisme ruikt, maar die splitsing van de VU was echt wel nodig. Al heeft N-VA meer moeite om zich een maatschappelijk profiel aan te meten. Geen wonder, Bert Anciaux is al zijn hele leven links geweest.

Trol
21 juli 2003, 11:12
En dat lijkt me goed ook. Er zijn zo weinig centrum-rechtse partijen, en die er zijn zijn zo ongelofelijk jong, dat de kiezer echt geen keus had in het verleden.

Spirit koos voor de links-liberale weg? Heel goed, N-VA mat zich een centrum-rechts profiel aan. Voorlopig lijkt de keuze misschien desastreus, tot groot jolijt van alles wat enigszins naar jacobinisme ruikt, maar die splitsing van de VU was echt wel nodig. Al heeft N-VA meer moeite om zich een maatschappelijk profiel aan te meten. Geen wonder, Bert Anciaux is al zijn hele leven links geweest.

Maak je je mischien niet iets te druk? Ik kan verkeerd zijn maar ik denk dat de termen links en rechts bij de mensen weinig zeggen.
Juist extreem rechts kennen ze en stellen ze onmiddelijk gelijk aan het vlaams blok.

Trol
21 juli 2003, 11:12
ik spreek dan niet voor iedereen.. maar toch voor een groot aantal denk ik.

Tantist
21 juli 2003, 11:21
Ik bedoel niet dat men een etiket op zijn smoel moet gaan plakken met "link" of "rechts", maar dat die ideetjes die in zo'n partij leven zo zijn.

Een vrije markt, free speech, verantwoordelijkheid, competitiviteit, een realistische sociale zekerheid, dat zijn rechtse thema's...

Trol
21 juli 2003, 11:39
Ik bedoel niet dat men een etiket op zijn smoel moet gaan plakken met "link" of "rechts", maar dat die ideetjes die in zo'n partij leven zo zijn.

Een vrije markt, free speech, verantwoordelijkheid, competitiviteit, een realistische sociale zekerheid, dat zijn rechtse thema's...

ahzo..

Alle mennekes.. ik ga feesten in brussel nu..

Bruno*
22 juli 2003, 15:49
Nazi-onalist

Hey tantist, daar was ik nog niet op gekomen :mrgreen:

Tantist
22 juli 2003, 21:07
Nazi-onalist

Hey tantist, daar was ik nog niet op gekomen :mrgreen:


Tja, van constant handjes te heffen, joden te vergassen in mijn kelder en leren Gestapo-pakjes te passen voor de spiegel word je nog wel eens creatief... :wink:

TomB
22 juli 2003, 21:33
Waarom per se samenwerken met de ollanders? Me dunkt dat ge als Vlaams nationalist toch uw les zou moeten geleerd hebben...