PDA

View Full Version : VDB over zijn ambities met hoger onderwijs


StevenNr1
22 maart 2006, 21:41
'Alle talenten kansen geven'

Vlaanderen heeft aanzienlijke inspanningen geleverd om de Bolognaverklaring in de praktijk te brengen. Maar er zijn nog veel uitdagingen. Met gelijke kansen als rode draad. Geen gelijke kansen op middelmatigheid, maar gelijke kansen op hoge kwaliteit.

Over enkele maanden zetten opnieuw duizenden jongeren de stap naar de hogeschool of de universiteit. De kans is groot dat niet alleen voor hen, maar ook voor hun omgeving een nieuwe wereld opengaat. Want in enkele jaren heeft ons hoger onderwijs een ware gedaantewisseling ondergaan. Heel wat nieuwigheden die voor deze generatie studenten snel vanzelfsprekend zullen zijn, worden op vragende blikken onthaald door mensen die niet eens zo veel ouder zijn. Wie pas de stap zette van het secundair naar het hoger onderwijs, loopt veel kans het tot vervelens toe te mogen uitleggen op het eerstvolgende familiefeest: dat een bachelor niet noodzakelijk een vrijgezel in een televisieserie is; dat er niet zoiets bestaat als 'goede' en 'slechte' studiepunten; dat je eigenlijk geen 'vakken' meer volgt, maar modules en opleidingsonderdelen; of wat de keuze inhoudt tussen een diplomacontract en een creditcontract.

Die omwenteling in het onderwijs is in 1999 in gang gezet met de ondertekening van de Bolognaverklaring. Die legde de basis voor een echte 'Europese Hogeronderwijsruimte'. Meer dan 40 landen hebben er inmiddels mee ingestemd om de vergelijkbaarheid van het onderwijs te vergroten en de zeer uiteenlopende systemen van hoger onderwijs op elkaar af te stemmen. Zo willen ze niet alleen een vlottere uitwisseling van kennis en hooggeschoolde mensen binnen Europa mogelijk maken, maar ook het Europese hoger onderwijs aantrekkelijker maken voor de rest van de wereld. Vlaanderen heeft de Bolognaverklaring aangegrepen om zijn hoger onderwijs grondig te moderniseren.

DE TWEEDE DEMOCRATISERING

De Bolognahervormingen waren noodzakelijk. Maar nu de decreten zijn gestemd en de structuren aangepast, wil ik de klemtoon leggen op waar het echt om gaat: de maatschappelijke rol van het hoger onderwijs. Ook in Europa dreigde die sociale dimensie op de achtergrond te raken. Met de steun van onder andere de Europese studentenkoepel, slaagde ik erin ze weer expliciet op de agenda te krijgen. We hebben een hoger onderwijs nodig dat alle talenten kansen geeft. Meer jongeren dan vandaag moeten er kunnen instromen én het met succes afronden.

Vlaanderen kende in Europa weliswaar een van de sterkste stijgingen van deelname aan het onderwijs. Van een relatief laaggeschoold land in het midden van de vorige eeuw zijn we geëvolueerd naar een situatie waarbij onze jonge generaties tot de best geschoolde van Europa behoren. Maar die democratiseringspolitiek is ook op grenzen gestoten. De poort naar het hoger onderwijs was dan misschien niet langer op slot, sommigen bleken ze toch niet open te krijgen. Ze bleven steken op de drempel. Of raakten om de een of andere reden hopeloos verdwaald eens de poort voorbij.

Concreet: als slechts een op de vijf kinderen van laaggeschoolde ouders de stap naar het hoger onderwijs zet, tegenover vier op de vijf kinderen van hooggeschoolde ouders, dan is er duidelijk werk aan de winkel. Als de Antwerpse schoolbevolking voor ruwweg 35 procent uit leerlingen van allochtone afkomst bestaat, stemt dat behoorlijk overeen met de samenstelling van de bevolking van de stad. Maar tussen de Antwerpse basisschool en de Antwerpse universiteit raast blijkbaar een enorme waterval, die het aantal allochtone studenten onder de Antwerpenaars decimeert tot nauwelijks 10 procent. En daarvan slaagt slechts één op de zeven in het eerste jaar. Ook die cijfers schreeuwen om actie.

Actie komt er. In deze regeerperiode voorzien we maatregelen om ons hoger onderwijs een meer sociaal gelaat te geven, om iederéén gelijke kansen te geven. Wellicht leiden die maatregelen niet van vandaag op morgen tot een spectaculaire doorbraak. Ze kunnen wel een nieuw tijdperk inluiden - een tweede democratiseringsgolf in het hoger onderwijs, zeg maar.

BOUWEN OP WAT WERKT

Studiefinanciering en sociale voorzieningen waren de klassieke recepten van de eerste democratiseringsgolf. Ze moesten de materiële voorwaarden scheppen om drempels voor het hoger onderwijs weg te werken. Tot op zekere hoogte is dat ook gelukt. Onlangs toonde een studie van Bea Cantillon van de Antwerpse Universiteit aan dat het systeem van de studiefinanciering behoorlijk goed in zijn opzet slaagt: ervoor zorgen dat studenten met minder vermogende ouders niet op onoverkomelijke financiële drempels stoten.

Ook de studentenvoorzieningen hebben hun nut bewezen. De goedkope maaltijd in het studentenrestaurant, de bemiddeling bij het vinden van een studentenjob, de bijdrage in het abonnement voor het openbaar vervoer of de lening van de sociale dienst: stuk voor stuk diensten die het verschil maken. Ze kunnen nog verbeterd worden. Zo krijgen de hogescholen nu per student een lagere sociale toelage voor hun studentenvoorzieningen dan de universiteiten. Tegen het einde van de regeerperiode wil ik die kloof van 10 miljoen euro dichten. Tegenover die extra centen moet wel iets staan. Elke studentenvoorziening is nu al verplicht om naast de diensten voor alle studenten ook zogenaamde 'selectieve voorzieningen' aan te bieden. Die zijn specifiek bedoeld voor studenten die het moeilijk hebben om in het hoger onderwijs te blijven en ze betekenen meestal een aangename aanvulling op de studiefinanciering. Met die extra 10 miljoen euro moeten in de eerste plaats de 'selectieve voorzieningen' worden uitgebreid.

MEER GELIJKE KANSEN

Bouwen op wat goed werkt, zal niet volstaan. De nieuwe sociale ongelijkheid is niet louter een kwestie van centen en materiële voorzieningen. Onderzoek leert dat de gebrekkige doorstroming en zeker de lage slaagkansen van jongeren uit kansarme gezinnen niet volledig te wijten zijn aan materiële middelen, maar ook aan een culturele barrière. Die jongeren kunnen alle steun gebruiken in het doorbreken van die culturele kloof. Hogescholen en universiteiten moeten de aandacht voor gelijke kansen daarom in hun onderwijsproces zelf laten doordringen. Een goede studiekeuze- en trajectbegeleiding kunnen het verschil maken in de slaagkansen van studenten, maar zijn in vele instellingen onvoldoende ontwikkeld.

De hogescholen en de universiteiten moeten vanaf 2008 een nieuw financieringssysteem krijgen. Dat biedt een enorme kans om de sociale dimensie van het hoger onderwijs echt in het systeem in te bouwen. Op de eerste plaats moeten meer studenten aan het hoger onderwijs kunnen deelnemen. Daarom komt er een 'basisfinanciering' met een 'open' karakter: meer studenten in het hoger onderwijs betekent meer geld voor de instellingen - vreemd genoeg is dat vandaag niet zo. Ik wil dat hogescholen en universiteiten ook studenten rekruteren in die bevolkingslagen die vandaag niet zo gemakkelijk de weg naar hen vinden.

Maar om van een tweede democratiseringsgolf te spreken, volstaat het niet dat meer studenten door de poorten van de onderwijsinstellingen binnengaan. De financiering van de instellingen moet hen vooral aanmoedigen om meer inspanningen te leveren om getalenteerde studenten te helpen slagen. Momenteel bestaat daarvoor niet de minste stimulans. En lijkt niemand ervan wakker te liggen dat in het eerste jaar soms niet eens de helft van de studenten slaagt. Vandaar dat we een systeem van 'outputfinanciering' voorstellen. Instellingen worden dan niet zozeer beloond voor hun inspanningen om studenten binnen te halen (input), maar wel voor de resultaten die ze met die studenten behalen - denk aan het aantal verworven studiepunten en diploma's (output). Universiteiten en hogescholen moeten beloond worden voor het realiseren van kansen voor studenten. Niet door met punten te gooien of diploma's van bedenkelijke kwaliteit aan te bieden, maar wel door zoveel mogelijk studenten hoge kwaliteit te garanderen. Instellingen moeten onderwijs kunnen organiseren dat zoveel mogelijk jonge mensen helpt om over de lat te springen. Ze zijn dat aan de studenten, hun ouders en de samenleving verplicht. Tegelijkertijd wil ik die lat voldoende hoog leggen, hier en daar zélfs hoger dan vandaag. Want kansen op middelmatigheid zijn geen gelijke kansen.

De ambitie om een tweede democratiseringsgolf op gang te brengen, met méér studenten die slagen in het hoger onderwijs, met nieuwe reserves aan talent, moet doordringen in de praktijk van hogescholen en universiteiten. Slechts als dat lukt, zullen we er ook in slagen om de toon te blijven zetten in de Europese Hogeronderwijsruimte.

DOOR FRANK VANDENBROUCKE, VLAAMS MINISTER VAN WERK, ONDERWIJS EN VORMING Bron: Knack.be

Hij geeft in deze tekst niet tot in het detail zijn nota weer en verkoopt schijnbaar mooie praatjes.

ingenious
23 maart 2006, 03:24
Met de steun van onder andere de Europese studentenkoepel, slaagde ik erin ze weer expliciet op de agenda te krijgen.
waarbij VVS 1 van de leden van de europese koepel is die tot in den treure de sociale dimensie van bologna blijft benadrukken en er topprioriteit van maakt. 8)
Onlangs toonde een studie van Bea Cantillon van de Antwerpse Universiteit aan dat het systeem van de studiefinanciering behoorlijk goed in zijn opzet slaagt: ervoor zorgen dat studenten met minder vermogende ouders niet op onoverkomelijke financiële drempels stoten.
maar das echt een draak van een studie, academici onwaardig gewoon. :-(

in plaats van te kijken naar waardevolle alternatieven en zo te kijken hoe we nog verder financiele drempels kunnen afbreken, heeft men enkel de extremen bekeken om dan te zeggen dat wij toch wel een goed systeem hadden. en zo is het hele idee van de basisbeurs weer voor enkele jaren van tafel geveegd. :?
Bron: Knack.be

Hij geeft in deze tekst niet tot in het detail zijn nota weer en verkoopt schijnbaar mooie praatjes.

boh, op zijn doelstelingen zijn alleszins niet veel aan te merken. het zijn de voorgestelde instrumenten waar iets aan schort. een outputfinanciering kan nooit eerlijk werken aangezien er geen gelijke instroom is, en met dus niet dezelfde inspanningen moet doen om tot een gelijke uitstroom te komen. bovendien is er momenteel een zeer oneerlijke financiering, wat sowieso maakt dat bepaalde instellingen meer kunnen investeren in een hogere output.

hij heeft al een paar keer gezegd niet getrouwd te zijn met zijn conceptnota. hij wou vooral onderwijsactoren doen nadenken over hoe men werk kan maken van een betere doorstroming zei hij. laten we hopen dat dit betekent dat zijn volgende voorstel dus niet die doorgedreven outputfinanciering volgt. de academische wereld doen nadenken over dit thema is alleszins wel goed. jammer genoeg denken onze instellingen net iets te corporatistisch om daar echt effect van te hebben. VVS heeft, in tegenstelling tot veel andere actoren, echter zijn huiswerk wel gemaakt en een alternatief voorgesteld waarbij instellingen wel beloond worden voor een goed onderwijsproces en een degelijke begeleiding en onderwijs van hoge kwaliteit.

Pie
26 maart 2006, 01:59
waarbij VVS 1 van de leden van de europese koepel is die tot in den treure de sociale dimensie van bologna blijft benadrukken en er topprioriteit van maakt. 8)

Wat is volgens jou de sociale dimensie van bologna?

Jonas Elossov
26 maart 2006, 10:23
Wat is volgens jou de sociale dimensie van bologna?
Misschien moet je maar aan harko vragen...

Pie
26 maart 2006, 11:57
Waarom? Is ingenious volgens jou te stom om op een vraag te antwoorden?

Jonas Elossov
26 maart 2006, 12:51
Waarom? Is ingenious volgens jou te stom om op een vraag te antwoorden?

Neen, maar ik hecht meer belang aan wat harko te vertellen heeft. De visie van VVS op zich interesseert mij niet, dat is wat mij betreft maar een instituutje voor carriëristen voor te bereiden op de job van cabinetchef.

(BTW: is al bekend of Koen H. verkozen is?)

Pie
27 maart 2006, 01:17
Neen, maar ik hecht meer belang aan wat harko te vertellen heeft. De visie van VVS op zich interesseert mij niet, dat is wat mij betreft maar een instituutje voor carriëristen voor te bereiden op de job van cabinetchef.

Waarop baseer je je eigenlijk als je zo'n uitspraken doet. Weet jij soms iets meer af van de ambities van ingenious? Zoniet, hou dan toch eens op met zo'n uitspraken, want ze zijn echt belachelijk!
Waarom spelen jullie ivm VVS op de man en niet op de bal? Geef eens inhoudelijke kritieken op de ordewoorden, de teksten die ze gepubliceerd hebben.
Als je toch zo'n problemen hebt met VVS, waarom ga je er dan niet in werken en er eens iets aan proberen te veranderen? Is VVS gedoemd om een bureaucratenclubje te zijn, en op welke analyse is dat gebaseerd?


(BTW: is al bekend of Koen H. verkozen is?)

Jonas toch, lees jij nu ook al je lokale studentenkrant niet (te bourgeois of wa?:lol: ). Het is al erg dat iemand uit een andere stad je dit moet tonen:
http://www.schamper.ugent.be/~website/index.php?id=235
Historische doorbraak voor de communisten en de vrouwen!

ingenious
27 maart 2006, 03:31
Waarop baseer je je eigenlijk als je zo'n uitspraken doet. Weet jij soms iets meer af van de ambities van ingenious? Zoniet, hou dan toch eens op met zo'n uitspraken, want ze zijn echt belachelijk!
Waarom spelen jullie ivm VVS op de man en niet op de bal? Geef eens inhoudelijke kritieken op de ordewoorden, de teksten die ze gepubliceerd hebben.
Als je toch zo'n problemen hebt met VVS, waarom ga je er dan niet in werken en er eens iets aan proberen te veranderen? Is VVS gedoemd om een bureaucratenclubje te zijn, en op welke analyse is dat gebaseerd?

boh, jonas zou nooit verkozen worden hoor. :-D

al is het wel tof dat jonas mijn carrièreplanning kent. zelf weet ik nog geen eens wat ik volgend jaar ga doen. toch fijn te weten dat het er wel goed uitziet.

maar goed, om op je vraag te antwoorden: de sociale dimensie zou eigenlijk een overkoepelende dimensie moeten zijn. onderwijs moet een instrument zijn voor sociale mobiliteit. bij elke maatregel, hervorming etc die men wil doorvoeren, moet men rekening houden met de impact ervan voor de democratisering. dat is een toets die voor VVS essentieel is. dat merk je ook telkens in onze standpuntteksten.

verder moeten er ook maatregelen getroffen worden doe voor een sociale mobiliteit kunnen zorgen. zo vragen we de oprichting van een mobility fund, zijn we steeds bepleiter geweest van meeneembaarheid van beurzen en eisen we gelijke toegang van studenten uit de bolognaruimten (dus geen hogere inschrijvingsgelden voor buitenlandse studenten).

al ben ik niet echt een expert als het op bologna aankomt. voor meer info: http://www.vvs.ac/documentatie_standpunten/standpunten/documenten/2005_04_28_VVS_Prioriteiten_Bergen.pdf

KingHagar
27 maart 2006, 06:05
Waarop baseer je je eigenlijk als je zo'n uitspraken doet. Weet jij soms iets meer af van de ambities van ingenious? Zoniet, hou dan toch eens op met zo'n uitspraken, want ze zijn echt belachelijk!
Waarom spelen jullie ivm VVS op de man en niet op de bal? Geef eens inhoudelijke kritieken op de ordewoorden, de teksten die ze gepubliceerd hebben.
Als je toch zo'n problemen hebt met VVS, waarom ga je er dan niet in werken en er eens iets aan proberen te veranderen? Is VVS gedoemd om een bureaucratenclubje te zijn, en op welke analyse is dat gebaseerd?




Jonas toch, lees jij nu ook al je lokale studentenkrant niet (te bourgeois of wa?:lol: ). Het is al erg dat iemand uit een andere stad je dit moet tonen:
http://www.schamper.ugent.be/~website/index.php?id=235 (http://www.schamper.ugent.be/%7Ewebsite/index.php?id=235)
Historische doorbraak voor de communisten en de vrouwen!

De max jonas, laat die comac'ers zich maar verkiezen in allerlei raden en redacties en wat weet ik nog allemaal, hier in Antwerpen heeft dat er tot geleid dat ze amper nog een organisatie uitbouwen, en dus hebben wij zeer beperkte concurrentie aan de uniefs en hoge scholen :thumbsup:

Jonas Elossov
27 maart 2006, 10:44
Jonas toch, lees jij nu ook al je lokale studentenkrant niet (te bourgeois of wa?:lol: ). Het is al erg dat iemand uit een andere stad je dit moet tonen:
http://www.schamper.ugent.be/~website/index.php?id=235 (http://www.schamper.ugent.be/%7Ewebsite/index.php?id=235)
Historische doorbraak voor de communisten en de vrouwen!
Dat rioolblad publiceerde deze week ook dit nog...

http://www.schamper.ugent.be/%7Ewebsite/index.php?id=226

Wij houden ons met nuttiger zaken bezig dan verkiezingen. (allez, niet dat over het algemeen meer dan 1% van de woorden moet geloven die in schamper staan. voor laatst was er een doctoraatsthesis waarin onderzoek werd gedaan naar de studentenpers. Daaruit bleek dat ALs en KVHV het meest aan bod kwamen, alleen waren 94% van de artikelen over ALS duidelijk negatief. Laatste maanden werden respectievelijk rondhuppelend kleinlinks, oproerkraaiers, mekkerende bange lammetjes en ondergrondse communistische cellen genoemd...

Pie
27 maart 2006, 15:02
De max jonas, laat die comac'ers zich maar verkiezen in allerlei raden en redacties en wat weet ik nog allemaal, hier in Antwerpen heeft dat er tot geleid dat ze amper nog een organisatie uitbouwen, en dus hebben wij zeer beperkte concurrentie aan de uniefs en hoge scholen :thumbsup:

Je moet op twee benen lopen om een revolutionaire praktijk te ontwikkelen, je organisatie en het front. Dat is een wijsheid zo oud als de revolutionaire beweging oud is. Alleen hebben de wijsneuzen van ALS dat niet door en gaan ze het ook nooit door hebben. Nu, we gaan wel zien wat dat op lange termijn met zich mee zal brengen.

Ik wist niet dat COMAC in Antwerpen zo sterk stond in allerlei raden en redacties? Ingenious wordt kabinetschef, COMAC zit in allerlei raden en redacties en bouwt haar organisatie niet op in Antwerpen, Harko verdedigt het plan Vandenbroucke: ze komen weer op kruissnelheid.

Jonas Elossov
28 maart 2006, 12:33
Je moet op twee benen lopen om een revolutionaire praktijk te ontwikkelen, je organisatie en het front.
Excuseer, mij heb je geen lessen in leninisme te geven. De dubbele taak van een revolutionair is 'bouwen aan de revolutionaire organisatie en aan de brede arbeidersbeweging'. Vervormingen daarvan vind ik ongepast. Wij passen die tactiek perfect toe door enerzijds te bouwen aan een nieuw politiek instrument voor de brede lagen van de bevolking onder vorm van een nieuwe arbeiderspartij en anderszijds onze voorhoedeorganisatie van broepsrevolutionairen uit te bouwen zoals lenin het stelde.

Meedoen aan burgerlijke verkiezingen, waar je ongeveer niets kan uithalen buiten wat recepties doen en waar de geschiedenis ook van heeft bewezen dat je er geen gebruik van maakt, behoort niet tot de tweede peiler van de dubbele taak. Zeker niet als het ten koste gaat van de eerste peiler. Want laat ons eerlijk zijn, indien begin volgend jaar Koen zijn tijd gaat verspillen in die bureaucratische raad, dan zijn ze bij comac gent waarschijnlijk hun beste kracht van het moment kwijt en is er helemaal niemand meer over.

Niet dat ik per se tegen die zaken ben. Maar in de huidige omstandigheden acht ik het volledig verkeerd. Wij hebben zelf met ALS niet meegedaan omdat we het nutteloos vonden om daar krachten in te steken en bovendien later daar tijd aan te verliezen. Als ALS-gent al vond dat zij geen krachten konden missen voor zoiets dan heedt de comac zeker geen krachten te over daarvoor!

Maar enfin, doe maar hoor... Ik voorspel alleen dat Koen wel eens de weg zou kunnen opgaan van Harko. En laten we eerlijk zijn, het was voor de PVDA zelf beter geweest als ze hem niet in die studentenbureaucratie hadden gestoken.

In Brussel doen wij wel mee met de verkiezingen omdat we daar sterker staan; maar ook nooit met meer dan één kandidaat hoewel vorige verkiezingen aan de VUB meer dan 50% van de kiezende studenten op de kandidaat van ALS hebben geplaatst. Tim Joossen heeft van zijn positie wel kunnen gebruik maken in de huidige beweging rond het plan VDB. Maar hij is enkel studentenvertegenwooriger geworden omdat we in Brussel wel de mogelijkheden daartoe hadden.

Pie
28 maart 2006, 14:42
Excuseer, mij heb je geen lessen in leninisme te geven. De dubbele taak van een revolutionair is 'bouwen aan de revolutionaire organisatie en aan de brede arbeidersbeweging'. Vervormingen daarvan vind ik ongepast. Wij passen die tactiek perfect toe door enerzijds te bouwen aan een nieuw politiek instrument voor de brede lagen van de bevolking onder vorm van een nieuwe arbeiderspartij en anderszijds onze voorhoedeorganisatie van broepsrevolutionairen uit te bouwen zoals lenin het stelde.


De zelfgenoegzaamheid straalt er weer van af, maar kom...
Ik was bezig over ALS. Leg eens uit hoe ALS haar dubbele taak uitoefent, door te stellen dat wat er van studentenbeweging bestaat in België een bende verraders, hielenlikkers en bureacraten is?


Meedoen aan burgerlijke verkiezingen, waar je ongeveer niets kan uithalen buiten wat recepties doen en waar de geschiedenis ook van heeft bewezen dat je er geen gebruik van maakt, behoort niet tot de tweede peiler van de dubbele taak. Zeker niet als het ten koste gaat van de eerste peiler. Want laat ons eerlijk zijn, indien begin volgend jaar Koen zijn tijd gaat verspillen in die bureaucratische raad, dan zijn ze bij comac gent waarschijnlijk hun beste kracht van het moment kwijt en is er helemaal niemand meer over.



Waar haal je de arrogantie uit je leninistische supermankop dat je hier eens al weet hoe comac-gent zal op de klippen lopen volgend jaar.

Maar enfin, doe maar hoor... Ik voorspel alleen dat Koen wel eens de weg zou kunnen opgaan van Harko. En laten we eerlijk zijn, het was voor de PVDA zelf beter geweest als ze hem niet in die studentenbureaucratie hadden gestoken.

Maar, geef nu toch eens bewijzen in plaats van bureacraat hier en bureacraat daar te staan roepen. Zal LSP ook weigeren als ze ook ooit eens de kans krijgen om iemand vakbondssecretaris te worden?



Kan er mij iemand uitleggen hoe die negeerlijst werkt?

Jonas Elossov
28 maart 2006, 15:22
Ik was bezig over ALS. Leg eens uit hoe ALS haar dubbele taak uitoefent, door te stellen dat wat er van studentenbeweging bestaat in België een bende verraders, hielenlikkers en bureacraten is?
Neen, door rond het plan bijvoorbeeld in eerste plaats met het personeel en de vakbonden samen te werken in plaats van met de studentenbureaucraten, aan die burgerlijke ministers in spe hebt ge geen kloten. Het VVS (onder naam van Harko Vandelook notabene) heeft hier in gent beloofd te mobiliseren; ze gingen namelijk de voorzitters van de koepels contacteren; vet...


Waar haal je de arrogantie uit je leninistische supermankop dat je hier eens al weet hoe comac-gent zal op de klippen lopen volgend jaar.
Omdat ik de situatie hier in Gent van de comac zo ongeveer wel ken...
Ze moeten hier steunen op koen, wouter en harko. Die laatste mag je al vergeten als VVS'er en de middelste is ook nationaal verantwoordelijke voor het jongerenwerk en kan zich niet volledig met gent bezig houden. Als ze dan koen kwijt zijn mag je zelf de conclusie maken...


Maar, geef nu toch eens bewijzen in plaats van bureacraat hier en bureacraat daar te staan roepen. Zal LSP ook weigeren als ze ook ooit eens de kans krijgen om iemand vakbondssecretaris te worden?
Secretaris? Dit is volledig hypothetisch en volstrekt onmogelijk. De sociaal-democratische bureaucratie zou dat immers nooit toelaten dat een lid van ons als lid secretaris zou worden. De kwestie stelt zich dus niet. Bovendien is van de meeste van onze huidige leden duidelijk dat ze hun lidmaatschap en hun ideeën opzij zetten voor een postje. Al zijn er natuurlijk verschillende secretarissen die uit onze partij komen, maar die zijn geen lid meer.
Als er echter secretarissen zijn die zouden willen lid worden, dan denk ik niet dat je dat zou kunnen verbieden. Maar wij zijn zeker geen vragende partij om ons eigen leden de bureaucratie in te helpen.


Kan er mij iemand uitleggen hoe die negeerlijst werkt?
Zwak...

Proletariër
28 maart 2006, 17:07
Kan er mij iemand uitleggen hoe die negeerlijst werkt? Ik heb 'm zelf nog nie gebruikt, maar het lijkt me toch vrij simpel, er zijn 2 manieren om iemand erop te zetten:
- Je gaat naar je eigen vrienden- en negeerlijst (http://forum.politics.be/profile.php?do=editlist) en vult de nick in van diegene die je wil negeren. Als je hem/haar van de lijst wil, kan je hem/haar gewoon uit de lijst verwijderen.
- Je gaat naar het profiel van de persoon die je op je negeerlijst wil en klikt op de link 'voeg persoon x toe aan je negeerlijst' en klaar is kees.

Pie, ik ga jouw nog wel zien, maar jij mij misschien niet meer.
Hou je goed, het beste ermee http://img480.imageshack.us/img480/3260/camel6om.gif

Pie
28 maart 2006, 17:38
Neen, door rond het plan bijvoorbeeld in eerste plaats met het personeel en de vakbonden samen te werken in plaats van met de studentenbureaucraten, aan die burgerlijke ministers in spe hebt ge geen kloten. Het VVS (onder naam van Harko Vandelook notabene) heeft hier in gent beloofd te mobiliseren; ze gingen namelijk de voorzitters van de koepels contacteren; vet...


Werken jullie samen met vakbondsbureacraten? foei!
burgerlijke ministers in spe? Geef bewijzen in plaats van te schelden, vinden dat VVS een mobilisatie niet goed aanpakt, is geen bewijs dat het burgerlijke ministers in spe of bureacraten zijn. Moest de alwetende elossov het nog niet weten, VVS is een koepelorganisatie, geen ledenorganisatie ofzo, de manier waarop zij werken is de regionale studentenraden mobiliseren en hen overtuigen om op hun beurt hun studenten te mobiliseren. VVS is de plek waar studentenvertegenwoordigers samenkomen, discussiëren, gezamenlijke standpunten innemen enz.


Omdat ik de situatie hier in Gent van de comac zo ongeveer wel ken...
Ze moeten hier steunen op koen, wouter en harko. Die laatste mag je al vergeten als VVS'er en de middelste is ook nationaal verantwoordelijke voor het jongerenwerk en kan zich niet volledig met gent bezig houden. Als ze dan koen kwijt zijn mag je zelf de conclusie maken...


De mensen van comac-gent zullen hun eigen situatie wel beter kunnen inschatten dan jij, zeker? Of ben jij soms het orakel van links in Gent? Het grootste belang van verkozenen te halen, is het feit dat je als eerste op de hoogte bent van allerhande informatie, die je dan kan oppakken. Dat, als er nog eens een betoging in Gent is, een links iemand met autoriteit (niet voorzitter comac, maar lid rvb) kan oproepen om deel te nemen.


Secretaris? Dit is volledig hypothetisch en volstrekt onmogelijk. De sociaal-democratische bureaucratie zou dat immers nooit toelaten dat een lid van ons als lid secretaris zou worden. De kwestie stelt zich dus niet. (...) Als er echter secretarissen zijn die zouden willen lid worden, dan denk ik niet dat je dat zou kunnen verbieden. Maar wij zijn zeker geen vragende partij om ons eigen leden de bureaucratie in te helpen.

ik zou dit eens moeten doormailen naar iedereen die een nieuwe arbeiderspartij wil en denkt dat LSP daarin een positieve factor in zou kunnen spelen. In Gent zit er alleszins al een LSP-gastje die dat in de verste verte niet is, te zien aan z'n intelligente bijdragen. (secretarissen= bureacraten) Maar soit, doe maar rustig voort...


Pie, ik ga jouw nog wel zien, maar jij mij misschien niet meer.
Hou je goed, het beste ermee http://img480.imageshack.us/img480/3260/camel6om.gif


dank u voor de uitleg proletariër, maar jou zou ik toch nooit willen negeren, die kameel alleen al!:-)

Jonas Elossov
28 maart 2006, 19:38
ik zou dit eens moeten doormailen naar iedereen die een nieuwe arbeiderspartij wil en denkt dat LSP daarin een positieve factor in zou kunnen spelen. In Gent zit er alleszins al een LSP-gastje die dat in de verste verte niet is, te zien aan z'n intelligente bijdragen. (secretarissen= bureacraten) Maar soit, doe maar rustig voort...

Tja, bewijs het tegendeel... Alle secretarissen die ik ken zijn SPa-bureaucraten die niet liever doen dan strijd tot bedaren te brengen omdat ze zelf vrijgestelden zijn en niet rechtstreeks verkozen zijn in tegenstelling tot delegees en hoofddelegees. Het is algemeen bekend dat men strijdbare delegees probeert weg te werken door ze een jobje van secretaris aan te bieden waarna ze hun bek moeten houden. De secretarissen vormen over het algemeen de basis van de bureaucratie binnen een vakbonden.

Wat niet wil zeggen dat er geen uitzonderingen zijn; maar laten we zeggen dat de uitzondering de regel bevestigt. Het wil ook niet zeggen dat de secretarissen onvoorwaardelijk met de sociaal-democratie verbonden zijn, maar op zijn minst gezegd zeker geen voorhoederol spelen. Als de druk van de basis echter groot genoeg is moeten ze natuurlijk wel handelen, maar het is meestal niet het soort mensen om de rangen van leninisten te vervoegen, mensjevieken zou al veel zijn...

Voor alle duidelijkheid, wij zijn en blijven een bolsjevistische organisatie en wij zullen onze strijd tegen allerhande rechtse stromingen (en daar bedoel ik reformisten en bureaucraten mee) intern niet staken. Wij zien een nieuwe arbeiderspartij als een noodzaak voor de arbeidersklasse, niet iets waar wij ons volledig mee verbinden. Hoewel wij eisen dat ze er komt, en nu ongetwijfeld de grootste voortrekkers ervan zijn in Vlaanderen kan het best zijn dat we er na de stichting ervan uit zouden stappen moest dat nodig zijn.

1handclapping
29 maart 2006, 16:28
Help ! Wil er mij eens iemand uitleggen wat er aan onze Oxfordgegradueerde minister van onderwijs zijn plan zo verkeerd is dat er tegen betoogd moet worden ? Als ik deze draad goed lees zijn zijn doelstellingen in orde, maar is het systeem nl. de universiteiten betoelagen volgens het aantal afgestudeerden ipv het aantal studerenden fout. Het huidig systeem is ook fout, maar welk systeem er tegenover geplaatst moet worden ?? Over naar familie ? De discussie hier lijkt nogalsterk op de affiche.. euh ? Ik weet het niet ???

Jonas Elossov
29 maart 2006, 17:57
1. outputfinaciering met afname van middelen voor alle instellingen behalve KUL. Er komt een concurrentiemechanisme tussen de verschillende instellingen. De VUB moet daardoor bijvoorbeeld 250 man op straat zetten, net als de UA, de KUB moet gewoon sluiten.
2. bevriezing van middelen tot 2012 ondanks stijgend aantal studenten (daalde reeds van 7 naar 4,9% van bnp)
3. financiering afhankelijk gemaakt van economisch nut van de richting
4. Ba-na-ba worden slechts voor 50% gefinancierd met inschrijvingsgelden van 5000€
5. Ma-na-ma worden helemaal niuet meer gefinancierd met inschrijvingsgelden tot 25.000€ tot gevolg.
6. De KUL wordt een elite-unief, a la harvard, en zou bereid zijn daartoe twee derde van de studenten buiten te zetten, met verhoogde inschrijvingsgelden
etc.


Als dat al niet genoeg is?

StevenNr1
29 maart 2006, 22:28
Animo op indymedia: "Er moet bespaard worden en dat weten we maar het kan op een andere manier." :-D

http://www.indymedia.be/nl/node/1908




Over wat ALS flikte op de Groenplaats zullen we maar zwijgen zeker...

solidarnosc
29 maart 2006, 23:40
Animo op indymedia: "Er moet bespaard worden en dat weten we maar het kan op een andere manier." :-D

http://www.indymedia.be/nl/node/1908




Over wat ALS flikte op de Groenplaats zullen we maar zwijgen zeker...

Met alle respect maar het niet netjes om de organisatie die het meeste heeft gemobiliseerd voor deze betoging en de grootste delegatie had in de betoging pas na een half uur aan het woord te willen laten na een reeks speeches die een kind uit een spekkenwinkenkel zouden jagen. De kameraad in kwestie is trouwens maar een paar minuten aan het woord geweest.

Ik wist ook niet dat dit een besparingsplan is. De 2de democratiseringsgolf op basis van besparingen in het onderwijs. hmm

Jonas Elossov
30 maart 2006, 03:07
Over wat ALS flikte op de Groenplaats zullen we maar zwijgen zeker...
Je kan moeilijk ontkennen dat ALS alle andere organisaties overklast heeft.:-)

Iedereen kan zeggen wat ze willen, maar ALS is dé voornaamste factor, samen met ABVV VUB, maar dat komt op hetzelfde neer...:-D

Proletariër
30 maart 2006, 03:16
Wat is er gebeurd op de Groenplaats? :D

ingenious
30 maart 2006, 07:35
Met alle respect maar het niet netjes om de organisatie die het meeste heeft gemobiliseerd voor deze betoging en de grootste delegatie had in de betoging pas na een half uur aan het woord te willen laten na een reeks speeches die een kind uit een spekkenwinkenkel zouden jagen. De kameraad in kwestie is trouwens maar een paar minuten aan het woord geweest.

Ik wist ook niet dat dit een besparingsplan is. De 2de democratiseringsgolf op basis van besparingen in het onderwijs. hmm
en het is wel netjes om een afspraak te maken en je er dan niet aan te houden? we weten ondertussen wel dat een woord van ALS niets waard is. en het is wel netjes om zelf uwen uitleg te doen, en dan als de organisatoren hun uitleg doen, oproepen om het af te bollen? van respect gesproken...

want mobiliseren alleen is niet genoeg om een betoging te organiseren. bovendien is de ALS niet de enige die gemobiliseerd hebben. moest de betoging enkel uit dat rood blokske hebben bestaan, het zou ook maar een zielige betoging zijn. stop dus maar allemaal met die zelfgenoegzaamheid als zou het allemaal van jullie is. niet alleen proberen jullie al weken de betoging te recuperen, ALS heeft zich gisteren gedragen als een bende arogante klootzakken die niet te vertrouwen zijn en die zich niet houden aan gemaakte afspraken, en daar zijn alle andere organisaties, inclusief de vakbonden, het over eens.

KingHagar
30 maart 2006, 10:52
en het is wel netjes om een afspraak te maken en je er dan niet aan te houden? we weten ondertussen wel dat een woord van ALS niets waard is. en het is wel netjes om zelf uwen uitleg te doen, en dan als de organisatoren hun uitleg doen, oproepen om het af te bollen? van respect gesproken...

want mobiliseren alleen is niet genoeg om een betoging te organiseren. bovendien is de ALS niet de enige die gemobiliseerd hebben. moest de betoging enkel uit dat rood blokske hebben bestaan, het zou ook maar een zielige betoging zijn. stop dus maar allemaal met die zelfgenoegzaamheid als zou het allemaal van jullie is. niet alleen proberen jullie al weken de betoging te recuperen, ALS heeft zich gisteren gedragen als een bende arogante klootzakken die niet te vertrouwen zijn en die zich niet houden aan gemaakte afspraken, en daar zijn alle andere organisaties, inclusief de vakbonden, het over eens.

Wij, arrogant? Als ik mij niet vergis waren jullie het die ons weigerden om een spreker te geven aan het einde van de betoging, ondanks het feit dat al onze militanten 2 weken lang zich ongemeen hard hadden ingezet om volk te mobiliseren naar jullie betoging. Face it, zonder ons was er geen betoging, of zou er 3 man en een paardenkop geweest zijn. Toen we toekwamen op de groenplaats hebben we de keuze gemaakt om 5 minuten (!) onze delegatie toe te spreken, want het begon te regenen en we vreesden dat er na een half uur saaie speeches amper nog studenten op de groenplaats zouden zijn. We riepen de studenten op om daarna naar onze meeting in den bengel te komen, en velen zijn daar op ingegaan. Ik begrijp dat ge daar wat pissed over zijt, maar volgens mij hebben de studenten meer vertrouwen in ons om de strijd te organiseren, als in de 7 vlaggen van VVS die meeliepen. Er waren trouwens vakbondsmensen aanwezig op onze meeting, en die waren allen zeer positief over de betoging en het werk van ALS.

Harko
30 maart 2006, 10:53
Omdat ik de situatie hier in Gent van de comac zo ongeveer wel ken...Ze moeten hier steunen op koen, wouter en harko. Die laatste mag je al vergeten als VVS'er en de middelste is ook nationaal verantwoordelijke voor het jongerenwerk en kan zich niet volledig met gent bezig houden. Als ze dan koen kwijt zijn mag je zelf de conclusie maken...

Prachtig, hilarisch, onvergeetelijk, subliem, duivels grappig, het sumum van geestigheid, Jonas, you've made my day

Kleinlinks tuig komt mij vertellen dat we in Gent slecht bezig zijn!

Als we zo slecht bezig zijn in Gent waarom zijn we dan groter dan als, hebben we meer activiteiten, meer leden en meer verkozenen?
Laat je wensdromen maar voor wat ze zijn, ook deze dromen zijn bedrog! Maar blijkbaar slaap je nog, om eens het betere Nederlandstalige lied te parafrazeren.

Het feit alleen al dat je denkt dat de verkiezing van Koen een negatieve zaak is voor comac zegt op zich al meer dan voldoende over jouw sectarisme.

Jonas kent de situatie van comac wel zo ongeveer in Gent, prachtig gewoon. Misschien moet je maar eens een bezoek brengen aan ons nieuwe lokaal in de Therminal (en neen, dit is geen uitnodiging).

Waarom dat je mij trouwens mag vergeten als vvs'er is mij een compleet raadsel, maar dat, dat is als wel vaker.

Harko
30 maart 2006, 10:59
Wij, arrogant? Als ik mij niet vergis waren jullie het die ons weigerden om een spreker te geven aan het einde van de betoging, ondanks het feit dat al onze militanten 2 weken lang zich ongemeen hard hadden ingezet om volk te mobiliseren naar jullie betoging. Face it, zonder ons was er geen betoging, of zou er 3 man en een paardenkop geweest zijn. Toen we toekwamen op de groenplaats hebben we de keuze gemaakt om 5 minuten (!) onze delegatie toe te spreken, want het begon te regenen en we vreesden dat er na een half uur saaie speeches amper nog studenten op de groenplaats zouden zijn. We riepen de studenten op om daarna naar onze meeting in den bengel te komen, en velen zijn daar op ingegaan. Ik begrijp dat ge daar wat pissed over zijt, maar volgens mij hebben de studenten meer vertrouwen in ons om de strijd te organiseren, als in de 7 vlaggen van VVS die meeliepen. Er waren trouwens vakbondsmensen aanwezig op onze meeting, en die waren allen zeer positief over de betoging en het werk van ALS.

Het is niet voor teen of tander maar als we het aantal aanwezige als'ers moeten interpreteren als de 'voorhoede van de strijd' dan zitten we zwaar in de problemen.
Maar jongens, doe maar, blijf maar denken dat jullie de enige goeie zijn en spug maar goed op alles en iedereen, goe bezig en doe zo voort!

Harko
30 maart 2006, 11:00
Je kan moeilijk ontkennen dat ALS alle andere organisaties overklast heeft.:-)

Iedereen kan zeggen wat ze willen, maar ALS is dé voornaamste factor, samen met ABVV VUB, maar dat komt op hetzelfde neer...:-D

maar jongens toch, stopt daarmee, ik kom ier gewoon niet meer bij van't lachen.
Jonas, hoe verzin je toch van die sublieme moppen! Je zou moeten meedoen aan de Comedy Cup.

StevenNr1
30 maart 2006, 11:07
Toen we toekwamen op de groenplaats hebben we de keuze gemaakt om 5 minuten (!) onze delegatie toe te spreken, want het begon te regenen en we vreesden dat er na een half uur saaie speeches amper nog studenten op de groenplaats zouden zijn. We riepen de studenten op om daarna naar onze meeting in den bengel te komen, en velen zijn daar op ingegaan.Door de wagen stil te zetten aan het Rubens-standbeeld is wel heel veel volk daar opgehouden (zonder opzet waarschijnlijk.) Als je dan je achterban wil toespreken moet dat daar niet denk ik, die mensen zie je wel genoeg vermoed ik. De studenten en het personeel dat wel tot aan de kiosk doorstroomde is ook tijdens de regen blijven staan luisteren. Ook al was er toen al heel wat volk afgedropen daar ALS weggegaan was en daarbij een aantal studenten mee kreeg naar haar meeting maar verder ook gewoon een signaal gaf van dat het gedaan was en er niets meer te gebeuren stond waardoor veel mensen het ook voor bekeken hielden.

Dat de speeches aan de kiosk niet perfect geregeld waren en de vakbondswagen een beetje rond gereden was waardoor er niet direct begonnen werd met speechen, was wel een beetje een fout, dat terzijde.

solidarnosc
30 maart 2006, 12:20
Door de wagen stil te zetten aan het Rubens-standbeeld is wel heel veel volk daar opgehouden (zonder opzet waarschijnlijk.) Als je dan je achterban wil toespreken moet dat daar niet denk ik, die mensen zie je wel genoeg vermoed ik. De studenten en het personeel dat wel tot aan de kiosk doorstroomde is ook tijdens de regen blijven staan luisteren. Ook al was er toen al heel wat volk afgedropen daar ALS weggegaan was en daarbij een aantal studenten mee kreeg naar haar meeting maar verder ook gewoon een signaal gaf van dat het gedaan was en er niets meer te gebeuren stond waardoor veel mensen het ook voor bekeken hielden.

Dat de speeches aan de kiosk niet perfect geregeld waren en de vakbondswagen een beetje rond gereden was waardoor er niet direct begonnen werd met speechen, was wel een beetje een fout, dat terzijde.

De helft van de mensen is direct weggegaan na de betoging toen het begon te regenen en dat lag niet aan de speech die maar een 5-tal minuutjes heeft geduurd, die dan dan nog niet hoorbaar was op heel het plein. Op onze meeting na de betoging was iets meer dan 40 man aanwezig. Op een totale betoging van 1.000 mensen is het dus overdreven te stellen dat we het volk zouden hebben mee meegehaald of weggelokt. De meerderheid van de mensen op de meeting waren leden. Dat de mensen zijn weggegaan lag dus aan de regen en volgens mij ook aan de kwaliteit van de speeches vanop de kiosk die niet echt hartverwarmend waren. Nu, oefening baart kunst.

Pie
30 maart 2006, 12:40
Het is het zoveelste incident op rij en altijd staan er wel een paar LSP'ers klaar met hun mooie praatjes. Jullie doen maar hoor, echt waar, doe zo voort!! Mensen die al enkele tijd zo meedraaien in het milieutje weten zeer goed wie de arrogante, zelfgenoegzame dikkenekken zij die geen kans onbenut laten om een beweging of een eenheidsfront te breken. expres of niet expres, mij kan het niet meer schelen, het is gewoon een gevolg van een verschrikkelijk verwrongen wereldbeeld van onze trotskisten (bureacraten hier, bureaucraten daar,...)

Ik begrijp echt niet dat er niemand bij ALS/LSP zich daar vragen bij stelt. Ik hoop echt dat de goedbedoelende mensen bij ALS bereid zullen zijn hun conclusies te trekken. Of komt er echt niemand meer terug van jullie eilandje?

solidarnosc
30 maart 2006, 13:07
Het is het zoveelste incident op rij en altijd staan er wel een paar LSP'ers klaar met hun mooie praatjes. Jullie doen maar hoor, echt waar, doe zo voort!! Mensen die al enkele tijd zo meedraaien in het milieutje weten zeer goed wie de arrogante, zelfgenoegzame dikkenekken zij die geen kans onbenut laten om een beweging of een eenheidsfront te breken. expres of niet expres, mij kan het niet meer schelen, het is gewoon een gevolg van een verschrikkelijk verwrongen wereldbeeld van onze trotskisten (bureacraten hier, bureaucraten daar,...)

Ik begrijp echt niet dat er niemand bij ALS/LSP zich daar vragen bij stelt. Ik hoop echt dat de goedbedoelende mensen bij ALS bereid zullen zijn hun conclusies te trekken. Of komt er echt niemand meer terug van jullie eilandje?


Wij steunen ook de regimes in N-Korea, China en blijkbaar nu ook Wit-Rusland niet maar bon, wellicht ligt dat ook aan ons verwrongen wereldbeeld? We hebben 2 weken hard campagne gevoerd in Antwerpen en dan vind ik het maar logisch dat onze kameraden het daar niet pikken dat ze pas de kans krijgen om te spreken nadat er geen kat meer is.

We zijn trouwens zeer fair geweest. De kop van de betoging werd ingenomen door de vakbonden en officiële studentenvertegenwoordiging en qua media zijn we ook niet tussengekomen. Alles komt dus neer op die speech van och gottekes 5 minuten die volgens jullie de oorzaak is dat er weinig mensen voor de kiosk stonden. Nja goed, ik denk niet dat onze leden daar over zullen vallen.

Het milieutje is wat het is, een milieutje. Als de Comac zich goed voellt in dat milieutje is dat jullie zaak maar ik stoor me er niet aan.

StevenNr1
30 maart 2006, 13:15
http://www.lsp-mas.be/lsp/archief/2006/03/30/antivdb.html

Ik quote even:
"Het was sympathiek van een lokale vakbondsbureacraat om een deel van onze pamfletten te laten drukken op het kopieerapparaat van het ACOD, maar we hadden liever gezien dat hij tevens de Antwerpse vakbondsafgevaardigden in het hoger onderwijs de middelen had gegeven om te mobiliseren." Die mens moest het lezen, hij zou er misschien nog mee kunnen lachen maar echt sympathiek zal hij dan toch wel niet meer zijn.

"Sommigen, waaronder VVS, trachtten zelfs te verhinderen dat de ALS kon spreken bij afloop van de betoging onder het voorwendsel dat bepaalde studentenclubs de ALS liever kwijt dan rijk zijn. ... en we hebben op het einde van de betoging dan ook een spreker opgeëist." Op die vergadering is VVS wel te ver gegaan maar uiteindelijk hebben jullie het "vrij podium"-idee aanvaard, dan moet je je daar wel aan houden of kan je op zijn minst met de mensen van VVS daarover nog communiceren voor de aankomst op de Groenplaats.


Dat jullie op de Groenplaats het volk ophielden aan jullie wagen en door met jullie hele organisatie na jullie speech te verdwijnen, de mensen de indruk gaven dat het gedaan was, ziet u blijkbaar niet? Het mag dan wel zijn dat de regen ook spelbreker was en dat ALS slechts 40 man 'weglokte' uiteindelijk heb ik toch de betoging hier uiteen zien vallen.


Het gebeurt trouwens niet vaak dat VVS iets dergelijks op touw gezet en zo'n campagne voert, i.p.v. hen dan steeds te bekritiseren en enkel aan het belang van jullie beweging te denken, kunnen jullie misschien ook eens in een front werken en de gevoeligheden daarbinnen leren aanvoelen.

Pie
30 maart 2006, 13:22
Wij steunen ook de regimes in N-Korea, China en blijkbaar nu ook Wit-Rusland niet maar bon, wellicht ligt dat ook aan ons verwrongen wereldbeeld? We hebben 2 weken hard campagne gevoerd in Antwerpen en dan vind ik het maar logisch dat onze kameraden het daar niet pikken dat ze pas de kans krijgen om te spreken nadat er geen kat meer is.

tja, maak er maar een bochtje rond, waarom begin je niet eens over Stalin? Jullie kameraden in Antwerpen hebben blijkbaar niets gesnopen van frontwerking en tactiek. En verdelen heel moedwillig een betoging in twee delen: het zogezegd strijdbare gedeelte die alleen maar bij ALS kunnen zitten en de bureacraten.


We zijn trouwens zeer fair geweest. De kop van de betoging werd ingenomen door de vakbonden en officiële studentenvertegenwoordiging en qua media zijn we ook niet tussengekomen. Alles komt dus neer op die speech van och gottekes 5 minuten die volgens jullie de oorzaak is dat er weinig mensen voor de kiosk stonden. Nja goed, ik denk niet dat onze leden daar over zullen vallen.


amaai, jullie zijn fair geweest, wat een prestatie! Het is ook niet jullie gewoonte hé. Een speech van och gottekes 5 minuutjes terwijl iemand anders aan het speechen is, terwijl een betoging wordt tegengehouden waar ALS wil dat ze tegengehouden wordt (een autotje in de weg zetten, waarom niet hé). Jullie leden zullen daar misschien niet over vallen, natuurlijk niet, want ze worden ingepompt dat zij de enige zijn die een correct standpunt kunnen hebben, zij de enigen zijn die kunnen mobiliseren,...


Het milieutje is wat het is, een milieutje. Als de Comac zich goed voellt in dat milieutje is dat jullie zaak maar ik stoor me er niet aan.


Waarom ga je niet in op de essentie van wat ik schrijf? Je geeft commentaar op secundaire zaken? Je draait echt rond de pot.
Ik begrijp niet waarom jullie altijd zo'n inmense paardenbril ophebben, zo minachtend staan tegenover potentiële bondgenoten.

solidarnosc
30 maart 2006, 13:22
Ik zou dit woord ook niet hebben gebruikt in deze tekst. Ik heb de tekst ook niet geschreven. De Antwerpse kameraden dachten misschien dat de VVS het niet zo erg zou vinden mochten wij verdwijnen? ;)

De speechen op het podium waren helemaal nog niet begonnen dacht ik, ten andere. De geluidsinstallatie op de kiosk was een pak zwaarder dan die in de wagen. We hebben helemaal niets verdeeld en de wagen stond naast het standbeeld van Rubens en stond helemaal niet in de weg tussen het parcours van de betoging en de kiosk. Nogmaals, de meeste zijn weggegaan omdat de betoging gedaan was en het begon te regenen. Niet alle studenten luisteren graag naar speeches in de regen. Wij stellen helemaal niet dat we de enigste zijn die volk op de been kunnen brengen, integendeel. De vakbonden kunnen een pak meer volk op de been brengen en de officiële studentenvertegenwoordigers in Antwerpen misschien ook. Ik stel alleen vast dat het aantal docenten en syndicale delegaties in het algemeen zeer beperkt was en dat de studentenvertegenwoordigers in Antwerpen pas de laaste dagen voor de betoging in actie zijn geschoten. Ik had veel liever gehad dat er meer studenten en docenten op de betoging waren geweest maar bon 1.000 is niet slecht als een begin.

Wij stellen ook helemaal niet dat we de dappersten zijn der Galliërs. Ik stel alleen vast dat de Comac op een paar jaar tijd van ultra-links naar ultra-conformistisch is geëvoleerd en sommigen er blijkbaar geen graten meer inzien om handjes te schudden met mensen van de NSV. Het kon eerst niet radikaal genoeg en nu is de VVS plotseling het licht, de waarheid en het leven geworden.

KingHagar
30 maart 2006, 13:53
"lokale vakbondsbureaucraat" is nog een vriendelijke omschrijving van de persoon in kwestie (ik zal zijn naam hier niet vernoemen). Momenteel is er ook binnen de vakbond redelijk wat kritiek op de manier waarop hij de mobilisatie heeft aangepakt (hij was ervoor verantwoordelijk), of beter, hoe hij ze niet heeft aangepakt.

Ik geef 1 voorbeeld uit een reeks van voorvallen. Toen ik vorige week woensdag een gesprek had met de rector van de UA stelde die dat hij op dat moment nog niets gehoord had van een stakingsaanzegging of iets dergelijks (een week vóór de betoging!!!). Ik bel naar dus naar de vakbondsman in kwestie en vraag aan hem hoe dat komt. Hij verzekert mij op dat moment dat dat zeker nog in orde zal komen. Op andere vergaderingen (oa die met VVS maandag) verzekert hij ook dat er een stakingsaanzegging is gedaan, maar feitelijk was dit een grote leugen. De delegees wisten zelfs niet van een staking, de directies van de scholen waren er niet over ingelicht...

Als hij omschreven wordt als een lokale vakbondsbureaucraat, mag hij nog blij zijn dat zijn naam niet vernoemd wordt.

Harko
30 maart 2006, 14:19
Wij stellen ook helemaal niet dat we de dappersten zijn der Galliërs. Ik stel alleen vast dat de Comac op een paar jaar tijd van ultra-links naar ultra-conformistisch is geëvoleerd en sommigen er blijkbaar geen graten meer inzien om handjes te schudden met mensen van de NSV. Het kon eerst niet radikaal genoeg en nu is de VVS plotseling het licht, de waarheid en het leven geworden.

:lol:
De wedstrijd om ter hilarische posts wordt hier een serieuse nekaannekrees tussen solidarnosc & Jonas. Ik vind het prachtig dat als op die manier een mooie bijdrage levert aan een betere, grappigere wereld!

Feit dat je geen bal afweet van comac, of van vvs mag echt geen belet zijn om er toch over te zeggen. Ik vind dat een prachtig uitgangspunt, er gewoon een beetje op los lullen.
En ja, ik heb handjes staan schudden met de preses van het nsv, en dan?
Als ik niet was tussengekomen hadden de randdebielen uit de 2 groepen slaags geraakt en dan was de betoging niet uitgebreid in de pers gekomen als geslaagde actie, met uitgebreide belichting van de eisen, maar was de vechtpartij in de media gekomen.
Er was geen enkele reden om daar naartoe te vliegen om een leuke scheldpartij te improviseren. Fascisten moet ge voor geen haar vertrouwen en al zeker niet toelaten op een betoging, maar je moet kijken welke aanpak er op een bepaald moment het beste is. En de aanpak die bepaalde zogenaamde linksen wouden volgen op de Ossenmarkt zou in mijn ogen rampzalig zijn geweest.

Pie
30 maart 2006, 14:43
-Waarom lees ik zo'n dingen dan niet eens in een 'verslag van de betoging', solidarnosc. Daar is de toon wel ietsje anders hé?

-Waarom steunt ALS de VVS niet? Wat is er wel mis met hun eisenplatform? Waarom zijn het bureacraten? Dat comac VVS steunt heeft toch niks met conformisme te maken, gewoon omdat comac vindt dat hun standpunten correct zijn en dat een beweging alleen kan slagen als zij mee (samen met de andere studentenraden) zijn. We hebben er alle belang bij dat VVS en de studentenraden ervaringen opdoen in deze strijdbeweging. ALS wil blijkbaar niet liever dan ze uitsluiten. Wat denk je dat die mensen nu denken van ALS? Hoe kunnen jullie nog met zo'n mensen een overtuigende discussie voeren? Maar ja, ze zijn nu eenmaal geboren als bureacraten hé, dus waarom zou ALS moeite doen...


Wij stellen ook helemaal niet dat we de dappersten zijn der Galliërs.


amai, dat doen jullie het onbewust zeker?
voorbeeldje:

In de praktijk zien we echter dat de Actief Linkse Studenten de motor zijn achter het verzet tegen de besparingen in het hoger onderwijs, en dat er zonder ons van geen betoging sprake zou zijn geweest. Dat is de werkelijke krachtsverhouding, en we hebben op het einde van de betoging dan ook een spreker opgeëist.


Wij zijn de enigen die er nog voor zorgen dat er meer dan 3 man en een paardenkop komt en al de rest saboteert de mobilisatie, dat is jullie discours. Klop als een bus hé!

solidarnosc
30 maart 2006, 14:53
:lol:
De wedstrijd om ter hilarische posts wordt hier een serieuse nekaannekrees tussen solidarnosc & Jonas. Ik vind het prachtig dat als op die manier een mooie bijdrage levert aan een betere, grappigere wereld!

Feit dat je geen bal afweet van comac, of van vvs mag echt geen belet zijn om er toch over te zeggen. Ik vind dat een prachtig uitgangspunt, er gewoon een beetje op los lullen.
En ja, ik heb handjes staan schudden met de preses van het nsv, en dan?
Als ik niet was tussengekomen hadden de randdebielen uit de 2 groepen slaags geraakt en dan was de betoging niet uitgebreid in de pers gekomen als geslaagde actie, met uitgebreide belichting van de eisen, maar was de vechtpartij in de media gekomen.
Er was geen enkele reden om daar naartoe te vliegen om een leuke scheldpartij te improviseren. Fascisten moet ge voor geen haar vertrouwen en al zeker niet toelaten op een betoging, maar je moet kijken welke aanpak er op een bepaald moment het beste is. En de aanpak die bepaalde zogenaamde linksen wouden volgen op de Ossenmarkt zou in mijn ogen rampzalig zijn geweest.

ALS had helemaal niet de intentie om daar te beginnen schelden en dat hebben we dan ook niet gedaan, laat staan een gevecht te beginnen. Idem dito voor de NSV. Als ze geen haar te vertrouwen zijn dan denk ik trouwens niet dat wat handjes schudden volstaat om de NSV te overtuigen om het af te bollen.

Randdebielen, kleinlinks tuig? Bent u wel nog steeds lid van Comac?

Harko
30 maart 2006, 15:08
ALS had helemaal niet de intentie om daar te beginnen schelden en dat hebben we dan ook niet gedaan, laat staan een gevecht te beginnen. Idem dito voor de NSV. Als ze geen haar te vertrouwen zijn dan denk ik trouwens niet dat wat handjes schudden volstaat om de NSV te overtuigen om het af te bollen.

Randdebielen, kleinlinks tuig? Bent u wel nog steeds lid van Comac?

niet de intentie om daar te schelden? en toch is het gebeurt, uitgebreid zelfs.
Toen ik zei tegen ulder mannen dat ze moeten stoppen met die zever, kreeg ik van een tamelijk opgefokte jongeman te horen dat ik blijkbaar zoals Stalin een pact met Hitler had afgesloten e.d. En andere jongeman zei mij dat ze vlaggestokken gingen gebruiken om zich te verdedigen e.d.
De situatie was plotseling zeer gespannen en ik ben zeer blij dat er geen stoeme dingen gebeurd zijn. De aldaar aanwezige opgefokte als-ertjes waren in elk geval wel agressief bezig.

Opgefokte agressievelingen die blijkbaar een goe potje willen vechten zijn inderdaad randdebielen in mijn ogen. En gasten die mij verwijten dat ik akkoorden wil afsluiten met het nsv en die blijkbaar van mening zijn dat we erop moesten geklopt hebben, dat soort gasten noem ik inderdaad tuig.

Als schelden niet de bedoeling was, dan stel ik voor dat de aanwezige 'verantwoordelijken' van als de gastjes een beetje in toom houden, in plaats van te staan meedoen. Want volgens jullie site was het blijkbaar jullie 'interne ordedienst' die rond het nsv is gaan staan. In het vervolg zou als beter zijn ordedienst eens uitleggen wat het verschil is tussen een potje schelden en rustig doch degelijk te werk gaan.

solidarnosc
30 maart 2006, 15:10
-Waarom lees ik zo'n dingen dan niet eens in een 'verslag van de betoging', solidarnosc. Daar is de toon wel ietsje anders hé?

-Waarom steunt ALS de VVS niet? Wat is er wel mis met hun eisenplatform? Waarom zijn het bureacraten? Dat comac VVS steunt heeft toch niks met conformisme te maken, gewoon omdat comac vindt dat hun standpunten correct zijn en dat een beweging alleen kan slagen als zij mee (samen met de andere studentenraden) zijn. We hebben er alle belang bij dat VVS en de studentenraden ervaringen opdoen in deze strijdbeweging. ALS wil blijkbaar niet liever dan ze uitsluiten. Wat denk je dat die mensen nu denken van ALS? Hoe kunnen jullie nog met zo'n mensen een overtuigende discussie voeren? Maar ja, ze zijn nu eenmaal geboren als bureacraten hé, dus waarom zou ALS moeite doen...



amai, dat doen jullie het onbewust zeker?
voorbeeldje:


Wij zijn de enigen die er nog voor zorgen dat er meer dan 3 man en een paardenkop komt en al de rest saboteert de mobilisatie, dat is jullie discours. Klop als een bus hé!

Saboteren is niet het correcte woord alleen kan je toch niet onderuit aan de vaststelling dat bijvoorbeeld de Antwerpse onderwijsvakbonden er niet echt voor zijn gegaan en dat daar terecht vragen over kunnen worden gesteld? Het gaat wel om tientallen mogelijke ontslagen van bijdragebetalende leden hé. Ik heb er ook geen probleem mee dat VVS en studentenraden ervaring opdoen in de strijdbewegingen, integendeel. Ik denk alleen niet dat we de beweging vooruit zouden helpen door bijvoorbeeld de strategie van de Comac te volgen. Nu, dat is de afweging die jullie moeten maken.

solidarnosc
30 maart 2006, 15:12
niet de intentie om daar te schelden? en toch is het gebeurt, uitgebreid zelfs.
Toen ik zei tegen ulder mannen dat ze moeten stoppen met die zever, kreeg ik van een tamelijk opgefokte jongeman te horen dat ik blijkbaar zoals Stalin een pact met Hitler had afgesloten e.d. En andere jongeman zei mij dat ze vlaggestokken gingen gebruiken om zich te verdedigen e.d.
De situatie was plotseling zeer gespannen en ik ben zeer blij dat er geen stoeme dingen gebeurd zijn. De aldaar aanwezige opgefokte als-ertjes waren in elk geval wel agressief bezig.

Opgefokte agressievelingen die blijkbaar een goe potje willen vechten zijn inderdaad randdebielen in mijn ogen. En gasten die mij verwijten dat ik akkoorden wil afsluiten met het nsv en die blijkbaar van mening zijn dat we erop moesten geklopt hebben, dat soort gasten noem ik inderdaad tuig.

Als schelden niet de bedoeling was, dan stel ik voor dat de aanwezige 'verantwoordelijken' van als de gastjes een beetje in toom houden, in plaats van te staan meedoen.

Ik was één van die etterjes en ik zeg u dat er helemaal niets is gebeurd. De sfeer was ook zeer relax.

Praetorian
30 maart 2006, 15:21
Afspraken met NSV?

=>>>> :silly:

Ofwel gaat de LSP volledig over de schreef qua beschuldigen, ofwel ziet Harko spoken.

1handclapping
30 maart 2006, 15:42
1. outputfinaciering met afname van middelen voor alle instellingen behalve KUL. Er komt een concurrentiemechanisme tussen de verschillende instellingen. De VUB moet daardoor bijvoorbeeld 250 man op straat zetten, net als de UA, de KUB moet gewoon sluiten.
2. bevriezing van middelen tot 2012 ondanks stijgend aantal studenten (daalde reeds van 7 naar 4,9% van bnp)
3. financiering afhankelijk gemaakt van economisch nut van de richting
4. Ba-na-ba worden slechts voor 50% gefinancierd met inschrijvingsgelden van 5000€
5. Ma-na-ma worden helemaal niuet meer gefinancierd met inschrijvingsgelden tot 25.000€ tot gevolg.
6. De KUL wordt een elite-unief, a la harvard, en zou bereid zijn daartoe twee derde van de studenten buiten te zetten, met verhoogde inschrijvingsgelden
etc.


Als dat al niet genoeg is?

Post no. 1 van deze draad bevat deze voorstellen helemaal niet -
in deze tekst is er sprake van "Nieuwe democratizeringsgolf". Het Manana
zou toch ook gefinancierd moeten worden in de optie van de financiering aan de hand van afstuderenden a rato van het aantal... waarbij de minister open blijft staan voor alternatieven...

De KUL mag vanzelfsprekend ambieëren een elite universiteit te worden,
hoe gaan ze dat doen ? Subsidies weigeren en het inschrijvingsgeld verhogen ? Krijgen de andere universiteiten dan meer geld ?

De punten die U aanhaalt zijn alleszins schril in tegenspraak met de plannen
die ten doel zouden hebben de slaagkansen van de studenten te verhogen en voor meer afgestudeerden te zorgen. Wat U als plannen opgeeft is een plan om voor minder studenten en voor minder afgestudeerden te zorgen.

Welk zijn Uw informatiebronnen ? Ik ga er zelf ook een paar zoeken..

Pie
30 maart 2006, 16:15
Saboteren is niet het correcte woord alleen kan je toch niet onderuit aan de vaststelling dat bijvoorbeeld de Antwerpse onderwijsvakbonden er niet echt voor zijn gegaan en dat daar terecht vragen over kunnen worden gesteld? Het gaat wel om tientallen mogelijke ontslagen van bijdragebetalende leden hé. Ik heb er ook geen probleem mee dat VVS en studentenraden ervaring opdoen in de strijdbewegingen, integendeel. Ik denk alleen niet dat we de beweging vooruit zouden helpen door bijvoorbeeld de strategie van de Comac te volgen. Nu, dat is de afweging die jullie moeten maken.

ja, natuurlijk moet je je daar vragen bij stellen, maar jullie doen niet aan vragen stellen, jullie zijn bezig over vakbondsbureacraten, leugenaars, etc. De vakbondsmensen, ook de goedbedoelende die deze keer misschien een steek zouden laten vallen hebben, zullen dat lezen en denken 'ze kunnen de pot op'. Jullie idee van bureacraten vind ik zeer eenzijdig, jullie stoten ze af alsof het een monolithisch blok is, doen al bij al weinig moeite (jullie vertrekken van dat plein) alsof er geen interne tegenstellingen zouden zijn (zelf individueel) die je kunt benutten. Idem met VVS, idem met LOKO, idem met iedere frontorganisatie die er is. Jullie geven aan rechtsdenkende mensen troeven om de beweging te saboteren.

En wat de strategie van Comac, dat is helemaal niet de beweging achterna hollen, de VVS het licht noemen. Maar wel aan de ene kant op een correcte manier in een front werken (ALS doet dat dus NIET) en aan de andere kant comac uitbouwen.

solidarnosc
30 maart 2006, 16:26
ja, natuurlijk moet je je daar vragen bij stellen, maar jullie doen niet aan vragen stellen, jullie zijn bezig over vakbondsbureacraten, leugenaars, etc. De vakbondsmensen, ook de goedbedoelende die deze keer misschien een steek zouden laten vallen hebben, zullen dat lezen en denken 'ze kunnen de pot op'. Jullie idee van bureacraten vind ik zeer eenzijdig, jullie stoten ze af alsof het een monolithisch blok is, doen al bij al weinig moeite (jullie vertrekken van dat plein) alsof er geen interne tegenstellingen zouden zijn (zelf individueel) die je kunt benutten. Idem met VVS, idem met LOKO, idem met iedere frontorganisatie die er is. Jullie geven aan rechtsdenkende mensen troeven om de beweging te saboteren.

En wat de strategie van Comac, dat is helemaal niet de beweging achterna hollen, de VVS het licht noemen. Maar wel aan de ene kant op een correcte manier in een front werken (ALS doet dat dus NIET) en aan de andere kant comac uitbouwen.

Wij scheren niet iedereen over dezelfde kam. Verschillende kameraden van ons werken in een vakbond en uiteraard zijn er veel verschillen tussen centrales en mensen. Gisteren was er nog een voorzitter van de studenraad van een campus van een hogeschool op onze vergadering.

Door als Comac massaal rond en in de VVS te werken denk ik dat jullie meer munitie geven aan de (rechtse) tegenstanders van de VVS en de beweging dan er door ALS wat afstand van te bewaren. ;-)

Harko
30 maart 2006, 16:30
Saboteren is niet het correcte woord alleen kan je toch niet onderuit aan de vaststelling dat bijvoorbeeld de Antwerpse onderwijsvakbonden er niet echt voor zijn gegaan en dat daar terecht vragen over kunnen worden gesteld? Het gaat wel om tientallen mogelijke ontslagen van bijdragebetalende leden hé. Ik heb er ook geen probleem mee dat VVS en studentenraden ervaring opdoen in de strijdbewegingen, integendeel. Ik denk alleen niet dat we de beweging vooruit zouden helpen door bijvoorbeeld de strategie van de Comac te volgen. Nu, dat is de afweging die jullie moeten maken.

Och gottekes, Solidarnosc, dé zelfverklaarde expert van zowel vvs als comac heeft andermaal een analyse gemaakt.
Dit keer komt hij tot de conclusie dat de 'strategie van de Comac' de beweging niet vooruit helpt.
Insinuerende dus dat 'de strategie van als' de beweging wel vooruit helpt.

En hoi hoi Solidarnosc heeft er geen problemen mee dat 'studentenraden ervaring opdoen in de strijdbewegingen'.

Mannen, gulder zijt toch echt ongelofelijk! Het is voor mij, als simpele studenten-bureaucraat, werkelijk onvoorstelbaar hoe jullie zo ongelofelijk zelfverheerlijkend kunnen doen. Als is er blijkbaar heilig van overtuigt dat de nulmeridiaan van de wereldrevolutie door jullie eigenste gat loopt.

In plaats van deftige ideeen binnen te brengen, in plaats van de discussie aan te gaan, zitten jullie maar rond te bazuinen dat jullie de enigste en vooral de voortrekkers zijn.
En dat op basis van analyses van mijn voeten. Zo bv die brochure op jullie site, het is om te huilen, en staat barstens vol fouten. Totaal verkeerde stukken over het onderwijs in de klassieke oudheid. Er wordt zelfs gesproken over Albert II die in 1914 ... allé ja, te zot voor woorden.

Ook de eisen die jullie hier gepost hebben, kuleuven als elite-universitet als fundamenteel onderdeel van het plan vdb.:roll:

1 ding moet gezegd zijn, jullie zijn altijd goed om mij op te vrolijken na een zware werkdag.

Harko
30 maart 2006, 16:33
Door als Comac massaal rond en in de VVS te werken denk ik dat jullie meer munitie geven aan de (rechtse) tegenstanders van de VVS en de beweging dan er door ALS wat afstand van te bewaren. ;-)

Allé, weer iets dat ik niet wist.
Comac'ers hier aanwezig gelieve mij te zeggen als er massaal in en rond vvs wordt gewerkt. Ik weet weer van niets.
Nogal een change dat we solidarnosc nog hebben die mij op dergelijke dingen wijst want comac had mij daar nog niets van vertelt.

Wel leuk dat hij rechtse tussen haakjes zet, blijkbaar beschouwen ze zichzelf als de 'linkse' tegenstanders.

1handclapping
30 maart 2006, 16:54
Op de zeer mooie site van onze vlaamse overheid dan toch wat statistische gegevens kunnen bekijken. Blijkt dat inderdaad de kosten van de Universiteiten vooral in de periode 2001/2002 nogal flink stegen, terwijl de hogescholen nauwelijks wat meer kregen. De mededelingen over wat er in de Vlaamse Regering nu feitelijk "bijgestuurd" wordt aan het hoger onderwijs blijft nogal vaag.. Op het eerste zicht zou je zeggen dat de budgetten voor het hoger niet-universitair best een "inhaalbeweging" zouden mogen maken...
een fusie ?
Er is ook elders sprake van een Europees Researchcentrum (dat men momenteel gedecentralizeerd wil oprichten in diverse grote Europese Universiteiten). Door een verbrokkeling van het hogeschoolgebeuren in ons land in kleinere universiteiten en kleine hogescholen slaan we dus wel een figuur...

solidarnosc
30 maart 2006, 17:01
Allé, weer iets dat ik niet wist.
Comac'ers hier aanwezig gelieve mij te zeggen als er massaal in en rond vvs wordt gewerkt. Ik weet weer van niets.
Nogal een change dat we solidarnosc nog hebben die mij op dergelijke dingen wijst want comac had mij daar nog niets van vertelt.

Wel leuk dat hij rechtse tussen haakjes zet, blijkbaar beschouwen ze zichzelf als de 'linkse' tegenstanders.

We hebben meningsverschillen rond bepaalde elementen in de werking van de VVS. Ja en dan? Jullie niet soms? Kritiek op de VVS lijkt wel kritiek op de Comac en omgekeerd. Enfin jullie doen maar wat jullie het beste lijkt.

StevenNr1
30 maart 2006, 17:02
"lokale vakbondsbureaucraat" is nog een vriendelijke omschrijving van de persoon in kwestie (ik zal zijn naam hier niet vernoemen). Momenteel is er ook binnen de vakbond redelijk wat kritiek op de manier waarop hij de mobilisatie heeft aangepakt (hij was ervoor verantwoordelijk), of beter, hoe hij ze niet heeft aangepakt.Ok, dat zijn dingen die ik dus niet wist, mijn excuses. Ik vind het wel nogal laf om eerst van hun infrastructuur gebruik te maken en deze man dan daarna zo te gaan betitelen, maar kom, het zij zo.


Nu over de mobilisatie, zonder de 'bureauraten' had waarschijnlijk de HA geen vrij gekregen, hadden de studenten en docenten van HA en UA geen mail over deze betoging ontvangen, was er misschien geen parcours en waren de studentenclubs niet officiëel ingelicht geweest (en waarschijnlijk vergeet ik nog wel een hoop.) Dat jullie heel goed werk hebben geleverd valt niet te ontkennen maar dat jullie (aanvankelijk) alleen jullie eigen materiaal gebruikten, heeft bij sommige studenten ook een averechts effect gehad, sommigen staan namelijk blijkbaar nogal afkerig tegen meestappen in een betoging van ALS.

solidarnosc
30 maart 2006, 17:12
Ok, dat zijn dingen die ik dus niet wist, mijn excuses. Ik vind het wel nogal laf om eerst van hun infrastructuur gebruik te maken en deze man dan daarna zo te gaan betitelen, maar kom, het zij zo.


Nu over de mobilisatie, zonder de 'bureauraten' had waarschijnlijk de HA geen vrij gekregen, hadden de studenten en docenten van HA en UA geen mail over deze betoging ontvangen, was er misschien geen parcours en waren de studentenclubs niet officiëel ingelicht geweest (en waarschijnlijk vergeet ik nog wel een hoop.) Dat jullie heel goed werk hebben geleverd valt niet te ontkennen maar dat jullie (aanvankelijk) alleen jullie eigen materiaal gebruikten, heeft bij sommige studenten ook een averechts effect gehad, sommigen staan namelijk blijkbaar nogal afkerig tegen meestappen in een betoging van ALS.

Ik denk niet dat we ergens gezegd hebben dat het een betoging van de ALS was maar gewoon dat er een betoging was. Het was eerst helemaal niet de bedoeling om een betoging te organiseren maar meer weet ik daar ook niet van. Wij hebben ook helemaal niet gezegd dat anderen niets gedaan hebben alleen was het allemaal wat te laat volgens ons en zijn er niet voldoende inspanningen gedaan door de officiële kanalen in Antwerpen. Brussel was op dat vlak een enorm verschil. Een e-mail sturen helpt uiteraard maar er is meer nodig dan dat om mensen te overtuigen om mee te stappen. Idem om de unief te sluiten. Dit helpt uiteraard en is een goed initiatief alleen is het niet zeker dat de mensen meestappen in de betoging. Was dit wel gebeurd dan was de betoging wellicht nog een pak groter geweest en ons verslag een pak bescheidener. ;-)

Proletariër
30 maart 2006, 17:26
amaai ALS moet wel écht goe bezig zijn als de amadezen zo panikeren :lol:

StevenNr1
30 maart 2006, 17:29
Ik denk niet dat we ergens gezegd hebben dat het een betoging van de ALS was maar gewoon dat er een betoging was.Nee, inderdaad. Maar zo kwam het wel over hoor.

solidarnosc
30 maart 2006, 17:35
Nee, inderdaad. Maar zo kwam het wel over hoor.

In de kranten en in het nieuws komt het anders ook over alsof we niet bestaan en daar klagen wij ook niet over. ;-) Ten andere. Moesten anderen, die veel meer middelen en mogelijkheden hebben als wij, evenveel inspanningen hebben gedaan zou er nooit enige onduidelijkheid geweest zijn.

Proletariër
30 maart 2006, 18:40
Nee, inderdaad. Maar zo kwam het wel over hoor.
de vvs-ers op dit forum zijn een tijdje overgekomen als verdedigers van het plan vdb

KingHagar
31 maart 2006, 00:08
-Waarom lees ik zo'n dingen dan niet eens in een 'verslag van de betoging', solidarnosc. Daar is de toon wel ietsje anders hé?

-Waarom steunt ALS de VVS niet? Wat is er wel mis met hun eisenplatform? Waarom zijn het bureacraten? Dat comac VVS steunt heeft toch niks met conformisme te maken, gewoon omdat comac vindt dat hun standpunten correct zijn en dat een beweging alleen kan slagen als zij mee (samen met de andere studentenraden) zijn. We hebben er alle belang bij dat VVS en de studentenraden ervaringen opdoen in deze strijdbeweging. ALS wil blijkbaar niet liever dan ze uitsluiten. Wat denk je dat die mensen nu denken van ALS? Hoe kunnen jullie nog met zo'n mensen een overtuigende discussie voeren? Maar ja, ze zijn nu eenmaal geboren als bureacraten hé, dus waarom zou ALS moeite doen...


Comac doet wat het wilt, mij niet gelaten. Maar als deze beweging ontwikkelt dan zal ze soieso het VVS voorbijlopen, meer zelfs, de VVS zal tot een detail herleid worden. VVS is een organisatie zonder basis, gefinancierd met overheidsubsidies en heeft amper invloed op de studentenvertegenwoordigers. De studentenvertegenwoordigers op hun beurt zijn vaak verkozen zonder enig programma, zonder dat er een ideeënstrijd aan vooraf gaat en daardoor kan je niet echt op hen rekenen wanneer het nodig is. Het aantal studentenvertegenwoordigers dat effectief gemobiliseerd heeft naar de betoging in Antwerpen is op 1 hand te tellen.
De manier hoe wij naar de ontwikkeling van een beweging kijken is gelijkaardig aan de beweging in Frankrijk. Daar wordt de UNEF (eveneens een koepelorganisatie, met dat verschil dat ze nog een beperkte basis hebben, in tegenstelling tot VVS) volledig voorbijgelopen door massale strijdcomités opgericht door de studenten zelf. Tienduizenden studenten in Frankrijk nemen op dit moment deel aan dergelijke comités, en ze verkiezen volgens het principe van permanente afzetbaarheid hun eigen leiding. Deze leiding vormt in de praktijk een alternatieve leiding tov het UNEF. Onze zusterorganisatie werkt mee aan de uitbouw van die comités, op een zeer loyale manier omdat dergelijke comités wel degelijk het potentieel hebben om een beweging te leiden en een programma naar voor te schuiven. In tegenstelling tot de UNEF, die de volledige controle over de beweging kwijt is. Bij de laatste betoging wilden ze de kop nemen maar werden ze voorbij gestoken door de strijdcomités van de universiteiten, omdat zij in de praktijk de beweging organiseren. Als de beweging in België zich verder ontwikkeld, dan voorspel ik eenzelfde scenario voor het VVS, alleen zal het nog veel sneller bergaf gaan. Daarom denk ik dat comac zijn tijd verliest met de VVS, maar ik zou zeggen, DOE ZO VOORT!

KingHagar
31 maart 2006, 00:22
-Waarom lees ik zo'n dingen dan niet eens in een 'verslag van de betoging', solidarnosc. Daar is de toon wel ietsje anders hé?

-Waarom steunt ALS de VVS niet? Wat is er wel mis met hun eisenplatform? Waarom zijn het bureacraten? Dat comac VVS steunt heeft toch niks met conformisme te maken, gewoon omdat comac vindt dat hun standpunten correct zijn en dat een beweging alleen kan slagen als zij mee (samen met de andere studentenraden) zijn. We hebben er alle belang bij dat VVS en de studentenraden ervaringen opdoen in deze strijdbeweging. ALS wil blijkbaar niet liever dan ze uitsluiten. Wat denk je dat die mensen nu denken van ALS? Hoe kunnen jullie nog met zo'n mensen een overtuigende discussie voeren? Maar ja, ze zijn nu eenmaal geboren als bureacraten hé, dus waarom zou ALS moeite doen...



amai, dat doen jullie het onbewust zeker?
voorbeeldje:


Wij zijn de enigen die er nog voor zorgen dat er meer dan 3 man en een paardenkop komt en al de rest saboteert de mobilisatie, dat is jullie discours. Klop als een bus hé!

Feit is dat er zonder ons echt geen betoging zou zijn geweest. Op de eerste vergadering van studentenvertegenwoordigers, VVS en vakbonden stond ALS alleen met een oproep voor een betoging. De meesten wilden het gewoon uitstellen zonder iets af te spreken (lees: afstellen), anderen wilden het houden bij een ludieke actie. COMAC HIELD HAAR BAKKES!!!! Onze kameraden zakten door hun stoel van verbazing dat zelfs Comac het idee van een betoging niet wilde ondersteunen.
En dan duurde het ongeveer tot maandag wanneer de mobilisatie bij VVS op gang kwam. Kun je je inbeelden hoeveel volk er zou geweest zijn wanneer onze militanten niet 2 weken op voorhand massaal zijn beginnen campagne voeren? Denk je dat het voldoende is om de rector te vragen om de studenten toe te laten naar de betoging te gaan wil je volk hebben? Van de 1000 studenten die er waren zijn er zeker 700 afgezakt op basis van een pamflet dat ze gekregen hadden van ons. Denk je nu echt dat jouw quote uit ons artikel overdreven is???

ingenious
31 maart 2006, 00:32
Wij, arrogant? Als ik mij niet vergis waren jullie het die ons weigerden om een spreker te geven aan het einde van de betoging, ondanks het feit dat al onze militanten 2 weken lang zich ongemeen hard hadden ingezet om volk te mobiliseren naar jullie betoging. jullie militanten zijn niet de enigen die zich ongemeen hard hebben ingezet. als we echter elke organisatie die mee gemobiliseerd heeft moeten laten spreken, zouden we een hele dag op de groenplaats hebben gestaan. er zouden 4 mensen spreken, 2 studenten en 2 van de vakbonden. die 2 studenten moesten spreken over de 5 eisen van de betoging. dat zie ik ALS niet doen. ik heb er helemaal geen probleem mee om de ALS te laten spreken. echter, het verhaal dat jullie brengen is helemaal anders dan de 5 eisen, en het is niet het verhaal van de ganse betoging. jullie een forum geven als 1 van de eerste sprekers was voor ons om die reden geen optie.

dat de uitspraak van nele verkeerd geformuleerd was, dat is zo. we zijn echter op die vergadering tot een compromis gekomen: eerst de 4 toespraken, dan een free podium, waarbij jullie als eerste zouden spreken. de 3 mensen die daar van ALS aanwezig waren, waren daar mee akkoord. maar blijkbaar was nikei ineens vergeten wat hij had afgesproken. ik weet natuurlijk meteen wat zijn woord waard is.

Face it, zonder ons was er geen betoging, of zou er 3 man en een paardenkop geweest zijn. zonder ons ook. zonder de vakbonden ook. zonder de andere organisaties ook.


Toen we toekwamen op de groenplaats hebben we de keuze gemaakt om 5 minuten (!) onze delegatie toe te spreken, het was langer dan 5 minuten. want het begon te regenen en we vreesden dat er na een half uur saaie speeches amper nog studenten op de groenplaats zouden zijn.jullie wisten op voorhand hoe de speeches zouden zijn? We riepen de studenten op om daarna naar onze meeting in den bengel te komen, en velen zijn daar op ingegaan. Ik begrijp dat ge daar wat pissed over zijt, dat is zachtjes uitgedrukt beste jan.
maar volgens mij hebben de studenten meer vertrouwen in ons om de strijd te organiseren, als in de 7 vlaggen van VVS die meeliepen. :lol:Er waren trouwens vakbondsmensen aanwezig op onze meeting, en die waren allen zeer positief over de betoging en het werk van ALS.ik heb de vakbondsmensen gehoord die jullie niet gevolgd zijn en daar klonk het net iets anders.

ingenious
31 maart 2006, 01:02
Ik denk niet dat we ergens gezegd hebben dat het een betoging van de ALS was maar gewoon dat er een betoging was.op jullie pamfletten stond wel geen enkel andere organisatie vermeld. Het was eerst helemaal niet de bedoeling om een betoging te organiseren maar meer weet ik daar ook niet van. het was de bedoeling om actie te voeren. we wilden gerust betogen maar hadden echt geen zicht op hoeveel volk we op de been konden krijgen. niemand had daar een zicht op trouwens. antwerpen is sowieso niet de beste stad om een betoging te organiseren. maar aangezien er genoeg enthousiasme was op de eerste vergadering, hebben we na een korte discussie dan ook ingestemd met een betoging. [quote]
Wij hebben ook helemaal niet gezegd dat anderen niets gedaan hebben alleen was het allemaal wat te laat volgens ons we zijn laat begonnen, dat is waar. we hebben ons namelijk eerst op de actie in Brussel geconcentreerd, die ook heel wat werk was. bovendien zaten we nog met massa's ander werk en kwam er initieel weinig reactie op onze eerste poging om mensen samen te brengen.
en zijn er niet voldoende inspanningen gedaan door de officiële kanalen in Antwerpen. welke mogen dat dan wezen?
Brussel was op dat vlak een enorm verschil. Een e-mail sturen helpt uiteraard maar er is meer nodig dan dat om mensen te overtuigen om mee te stappen. Idem om de unief te sluiten. Dit helpt uiteraard en is een goed initiatief alleen is het niet zeker dat de mensen meestappen in de betoging. Was dit wel gebeurd dan was de betoging wellicht nog een pak groter geweest en ons verslag een pak bescheidener. ;-) in plaats van altijd te wijzen op hoe slecht anderen de zaken wel niet doen, en hoe goed ALS wel is, zouden jullie mss eens kunnen toegeven dat anderen ook goed werk leveren. er hebben heel wat mensen zich een week lang erg ingezet. ik zie echt niet waarom het enige wat de ALS dan kan doen is die mensen afzeiken en aan iedereen die naar hen wil luisteren (gelukkig zijn dat er wel niet veel) verkondigen hoe slecht die anderen wel niet zijn. ALS heeft ondertussen zowat elke mede-organisator door het slijk gehaald. en dat noemen jullie dan front vormen? :?

ik zie alleszins niet in waarom we in gent nog zouden samenwerken. ik kan namelijk niet samenwerken met mensen die ik niet kan vertrouwen omdat ze zich niet aan hun woord houden en die geen enkel respect voor andere organisaties kunnen opbrengen.

Praetorian
31 maart 2006, 01:06
Ik vraag me af waar de waarheid ligt. Ik kan best wel verwachten dat beide partijen de situatie ietswat kleuren, maar dit zijn wel totaal 2 uitersten.
Soit, uit eerste ervaringen in Gent kan ik nu al zeggen dat de Comac best wel wil samenwerken met anderen. Geen idee hoe dat zit met de ALS.

ingenious
31 maart 2006, 01:12
Feit is dat er zonder ons echt geen betoging zou zijn geweest. Op de eerste vergadering van studentenvertegenwoordigers, VVS en vakbonden stond ALS alleen met een oproep voor een betoging. De meesten wilden het gewoon uitstellen zonder iets af te spreken (lees: afstellen), anderen wilden het houden bij een ludieke actie. COMAC HIELD HAAR BAKKES!!!! Onze kameraden zakten door hun stoel van verbazing dat zelfs Comac het idee van een betoging niet wilde ondersteunen.
En dan duurde het ongeveer tot maandag wanneer de mobilisatie bij VVS op gang kwam. Kun je je inbeelden hoeveel volk er zou geweest zijn wanneer onze militanten niet 2 weken op voorhand massaal zijn beginnen campagne voeren? Denk je dat het voldoende is om de rector te vragen om de studenten toe te laten naar de betoging te gaan wil je volk hebben? Van de 1000 studenten die er waren zijn er zeker 700 afgezakt op basis van een pamflet dat ze gekregen hadden van ons. Denk je nu echt dat jouw quote uit ons artikel overdreven is???
hebt ge mss aan iedereen gaan vragen of ze er voor ALS of voor de rest stonden? :roll:

echt man, dit is pathetisch.

tony p
31 maart 2006, 02:16
ik zie echt niet waarom het enige wat de ALS dan kan doen is die mensen afzeiken en aan iedereen die naar hen wil luisteren (gelukkig zijn dat er wel niet veel) verkondigen hoe slecht die anderen wel niet zijn. ALS heeft ondertussen zowat elke mede-organisator door het slijk gehaald. en dat noemen jullie dan front vormen? :?
jep, ALS-frontvorming van de bovenste plank
ik zie alleszins niet in waarom we in gent nog zouden samenwerken. ik kan namelijk niet samenwerken met mensen die ik niet kan vertrouwen omdat ze zich niet aan hun woord houden en die geen enkel respect voor andere organisaties kunnen opbrengen.
... die haar vruchten afwerpt

Harko
31 maart 2006, 10:22
Maar als deze beweging ontwikkelt dan zal ze soieso het VVS voorbijlopen, meer zelfs, de VVS zal tot een detail herleid worden. VVS is een organisatie zonder basis, gefinancierd met overheidsubsidies en heeft amper invloed op de studentenvertegenwoordigers. De studentenvertegenwoordigers op hun beurt zijn vaak verkozen zonder enig programma, zonder dat er een ideeënstrijd aan vooraf gaat en daardoor kan je niet echt op hen rekenen wanneer het nodig is. Het aantal studentenvertegenwoordigers dat effectief gemobiliseerd heeft naar de betoging in Antwerpen is op 1 hand te tellen.
De manier hoe wij naar de ontwikkeling van een beweging kijken is gelijkaardig aan de beweging in Frankrijk.

Nostradamus Vlegels heeft in zijn kristallen bol gekeken en … heeft een draak van een analyse gemaakt!
1. Je zit constant te kakken maar je geeft nooit 1 kritiek op de analyse die vvs maakt.
Gisteren op het debat van comac-kuleuven sprong er plotseling een meisje recht van als die een heel betoog wou afsteken, dat ze nota bene aflas van een blad en dat stelde dat het thema democratisering nog niet aan bod was gekomen. Dit illustreerde zeer mooi het feit dat als gewoonweg nooit luistert naar wat anderen te zeggen hebben. Ik ben nog geen enkele studentenorganisatie tegengekomen in België die meer aandacht besteed en die meer analyses maakt over het thema democratisering dan vvs. Dé experte terzake onder de studenten zat in het panel. Het was daar al herhaaldelijk over gegaan, zowel Dirk van Damme (kabinet), als Hugo van Droogenbroeck (acv) als Nele Spaas (vvs) hadden het daar al uitgebreid over gehad en er was al vollenbak over gediscussierd. En toch moest dat meisje rechtspringen en haar eerder voorbereide speech afsteken. En dat typeert als ten voeten uit, er is geen enkel oor of oog naar anderen, enkel de ‘analyses’ van als zijn zaligmakend. En analyses staat expres tussen aanhalingstekens want bijster veel analyses heb ik nog niet gezien, en al zeker geen die steekhouden.
Als, ik daag jullie uit, formuleer eens klaar en duidelijk wat jullie kritiek is op de standpunten van vvs.
2. Meneer Vlegels, gelieve ook eens toe te lichten in welke mate de twee ‘bewegingen’ gelijkaardig zijn.
3. Tenslotte, wat hoopt ALS te bereiken met zijn constante tirades tegen vvs?

Harko
31 maart 2006, 10:25
jep, ALS-frontvorming van de bovenste plank

... die haar vruchten afwerpt

ALS zal in Gent behandeld worden als elke andere studentenvereniging. Niets meer en niets minder.
Iedere vereniging wordt verwacht om mee te mobiliseren en de betoging mee te animeren. Het spreekt voor zich dat we met alle studentenverenigingen klare en duidelijke afspraken gaan maken, we verwachten dan ook dat iedereen zich daaraan zal houden.

Pie
31 maart 2006, 13:19
We hebben meningsverschillen rond bepaalde elementen in de werking van de VVS. Ja en dan? Jullie niet soms? Kritiek op de VVS lijkt wel kritiek op de Comac en omgekeerd. Enfin jullie doen maar wat jullie het beste lijkt.

Valse, ongefundeerde kritiek op VVS dooe een bende betweters, dat kan iedereen wel missen als kiespijn. Het enige dat de mensen hier al gevraag hebben, is dat ze eens hun kritiek funderen, ipv te schelden en bureacraat hier en bureacraat daar te gaan roepen. Is dat zo'n moeilijk vraag, blijkbaar wel voor de LSP'ers hier aanwezig want ze gaan er niet op in.





De manier hoe wij naar de ontwikkeling van een beweging kijken is gelijkaardig aan de beweging in Frankrijk. Daar wordt de UNEF (eveneens een koepelorganisatie, met dat verschil dat ze nog een beperkte basis hebben, in tegenstelling tot VVS) volledig voorbijgelopen door massale strijdcomités opgericht door de studenten zelf. Tienduizenden studenten in Frankrijk nemen op dit moment deel aan dergelijke comités, en ze verkiezen volgens het principe van permanente afzetbaarheid hun eigen leiding. Deze leiding vormt in de praktijk een alternatieve leiding tov het UNEF. Onze zusterorganisatie werkt mee aan de uitbouw van die comités, op een zeer loyale manier omdat dergelijke comités wel degelijk het potentieel hebben om een beweging te leiden en een programma naar voor te schuiven. In tegenstelling tot de UNEF, die de volledige controle over de beweging kwijt is. Bij de laatste betoging wilden ze de kop nemen maar werden ze voorbij gestoken door de strijdcomités van de universiteiten, omdat zij in de praktijk de beweging organiseren. Als de beweging in België zich verder ontwikkeld, dan voorspel ik eenzelfde scenario voor het VVS, alleen zal het nog veel sneller bergaf gaan. Daarom denk ik dat comac zijn tijd verliest met de VVS, maar ik zou zeggen, DOE ZO VOORT!


Niets mis met strijdcomités, die zijn op momenten zelfs zeer nuttig, omdat er nu eenmaal een spontane beweging ontstaat en verschillende organisaties meedoen, maar een strijdcomité waar de studentenvertegenwoordigers en VVS wel een plaats in hebben, zal veel sterker staan dan omgekeerd. Een officiële studentenvertegenwoordiger, een prof die oproept om actie te voeren, geeft veel meer vonken dan een ALS'er die op een doordrammerige manier een speech komt geven.
Trouwens, ALS in België is alleszins niet in staat pluralistische strijdcomités op te richten, waar zouden ze dat geleerd hebben? Als ze niet de eerste 5 minuten hun ding mogen doen, lopen ze al weg...

solidarnosc
31 maart 2006, 13:46
De officiële studentenvertegenwoordigers kunnen daarin een plaats hebben maar wie vandaag (officiëel) de spreekbuis is van de studenten is dit niet noodzakelijk morgen. In die strijdcomités, als die er komen, kan ook een nieuwe leiding ontstaan die veel representatiever is voor de mening van studenten op dat moment dan een leiding die op een ander moment, met een ander programma werd verkozen. Die mensen kunnen ook dezelfden zijn. Het is uiteraard onduidelijk op dit moment hoe de acties zullen evolueren.

Harko
31 maart 2006, 18:07
De officiële studentenvertegenwoordigers kunnen daarin een plaats hebben maar wie vandaag (officiëel) de spreekbuis is van de studenten is dit niet noodzakelijk morgen. In die strijdcomités, als die er komen, kan ook een nieuwe leiding ontstaan die veel representatiever is voor de mening van studenten op dat moment dan een leiding die op een ander moment, met een ander programma werd verkozen. Die mensen kunnen ook dezelfden zijn. Het is uiteraard onduidelijk op dit moment hoe de acties zullen evolueren.

hooooooooeeeeeeee, clowed the future of this movement is! Dangerous the path of official representation is! Join ALS we must!

Wel leuk om te zien hoe als openlijk fantaseert over strijdcomités en 'franse' toestanden. Om dus vooral niet te antwoorden op de vragen die hier gesteld zijn. Wat gaat the mighty Yoda hierop antwoorden?

solidarnosc
31 maart 2006, 19:23
hooooooooeeeeeeee, clowed the future of this movement is! Dangerous the path of official representation is! Join ALS we must!

Wel leuk om te zien hoe als openlijk fantaseert over strijdcomités en 'franse' toestanden. Om dus vooral niet te antwoorden op de vragen die hier gesteld zijn. Wat gaat the mighty Yoda hierop antwoorden?


Als revolutionair verkies ik het Franse systeem om in algemene vergaderingen uw vertegenwoordigers te kiezen die uiteraard permanent afzetbaar zijn en op ieder moment ter verantwoording (kunnen) worden geroepen door hun kiezers dan het huidig systeem waar mensen hun vertegenwoordigers in de meeste gevallen niet kennen, wat uiteraard niet altijd de schuld is van die vertegenwoordigers maar een element die ik alleen maar kan vaststellen. Ik kan me echter best inbeelden dat u en bijvoorbeeld de VVS er alles aan zullen doen om "Franse" toestanden te vermijden. ;-)

Het is onduidelijk hoe de situatie in Vlaanderen zal evolueren. Franse toestanden lijken me monenteel niet aan de orde maar het is maar één van de vele scenario's waar we aan moeten denken. Als het kot naast u in de fik slaan dan kan het ook overslaan.

Good relations with the Wookiees, I have.

Harko
1 april 2006, 11:30
Als revolutionair verkies ik het Franse systeem om in algemene vergaderingen uw vertegenwoordigers te kiezen die uiteraard permanent afzetbaar zijn en op ieder moment ter verantwoording (kunnen) worden geroepen door hun kiezers dan het huidig systeem waar mensen hun vertegenwoordigers in de meeste gevallen niet kennen, wat uiteraard niet altijd de schuld is van die vertegenwoordigers maar een element die ik alleen maar kan vaststellen. Ik kan me echter best inbeelden dat u en bijvoorbeeld de VVS er alles aan zullen doen om "Franse" toestanden te vermijden. ;-)
Het is onduidelijk hoe de situatie in Vlaanderen zal evolueren. Franse toestanden lijken me monenteel niet aan de orde maar het is maar één van de vele scenario's waar we aan moeten denken. Als het kot naast u in de fik slaan dan kan het ook overslaan.
Good relations with the Wookiees, I have.

Dat er andere, betere manieren om de studenten te vertegenwoordigen moet je mij niet zeggen, maar daarop door blijven neuten brengt geen zoden aan de dijk.
Ook staan gillen dat 'de brand zal overslaan' helpt ook geen reet.

Waarom antwoord je niet op de vragen?

Proletariër
1 april 2006, 13:56
wat hoopt ALS te bereiken met zijn constante tirades tegen vvs?
De vraag die ik terugvond 8)
Enkele mogelijke antwoorden:
a) De Socialistische Revolutie :cheer:
b) Een hele hoop plezier :-D
c) Niets 8)

Jonas Elossov
1 april 2006, 20:53
Opgefokte agressievelingen die blijkbaar een goe potje willen vechten zijn inderdaad randdebielen in mijn ogen. En gasten die mij verwijten dat ik akkoorden wil afsluiten met het nsv en die blijkbaar van mening zijn dat we erop moesten geklopt hebben, dat soort gasten noem ik inderdaad tuig.

Kerel, wij hadden afgesproken van hen gewoon tegen te houden zonder te provoceren, maar wel consequent antifascistisch. Wij houden ons niet aan burgerlijke moraal van "vrije meningsuiting" als het op vlak van fascistische organisaties komt... Mensen die opgefokt zijn en agressief worden bij ons nooit in de ordedienst gestoken.

Spijtig trouwens, dat ik geen foto heb genomen toen je de hand schudde van de Antwerpse NSV-preases. Was ongetwijfeld een mooi aandenken geweest voor uw antwerpse kameraad Kris Merckx.

Jonas Elossov
1 april 2006, 20:55
3. Tenslotte, wat hoopt ALS te bereiken met zijn constante tirades tegen vvs?

Misschien heb je gelijk. Wij zijn misschien te hard geweest voor VVS in zijn geheel... Het gaat misschien om bepaalde individuen binnen ALS.

Proletariër
1 april 2006, 20:58
Mooie inleiding voor de vorming bij de amadezen: antwerpse sociaal-fascisten van blokbuster en ALS houden minder-erg-fascisten tegen, comac-kameraad schudt de hand van de minder-erge-fascist en leider van nsv. 8)

ingenious
1 april 2006, 21:00
Misschien heb je gelijk. Wij zijn misschien te hard geweest voor VVS in zijn geheel... Het gaat misschien om bepaalde individuen binnen ALS.
awel, ik ben er van overtuigd dat er in ALS wel toffe betrouwbare mensen zitten. alleen zouden ze zich wat meer mogen profileren tov jullie.

ingenious
1 april 2006, 21:11
Kerel, wij hadden afgesproken van hen gewoon tegen te houden zonder te provoceren, maar wel consequent antifascistisch. Wij houden ons niet aan burgerlijke moraal van "vrije meningsuiting" als het op vlak van fascistische organisaties komt... Mensen die opgefokt zijn en agressief worden bij ons nooit in de ordedienst gestoken. ordedienst, man man, het was je zelfs nog te veel gevraagd om een herkenbaar vestje aan te doen. echt, dat ze jullie op een vorming eens uitleggen wat afspraken naleven is. tis nodig.

Spijtig trouwens, dat ik geen foto heb genomen toen je de hand schudde van de Antwerpse NSV-preases. Was ongetwijfeld een mooi aandenken geweest voor uw antwerpse kameraad Kris Merckx. keep your friends close and your enemies even closer.

Jonas Elossov
1 april 2006, 21:12
awel, ik ben er van overtuigd dat er in ALS wel toffe betrouwbare mensen zitten. alleen zouden ze zich wat meer mogen profileren tov jullie.

Ken jij mensen van ALS? Ken jij (aangezien je het had over jullie) mij bijvoorbeeld?

Ik ken wel wat mensen van de comac. Met Koen heb ik in Gent bijvoorbeeld nog nooit problemen gehad en af en toe spreek ik wel eens tegen hem. Maar er zijn anderen... En van dat soort mensen vind ge niet bij ALS. Hetgeen ik de laatste maanden van een aantal kaders van de comac/PVDA heb gehoord of gezien, daar acht ik geen enkele van onze leden toe in staat. Jezuïtenmentaliteit, daar kennen ze alles van.

Jonas Elossov
1 april 2006, 21:20
ordedienst, man man, het was je zelfs nog te veel gevraagd om een herkenbaar vestje aan te doen. echt, dat ze jullie op een vorming eens uitleggen wat afspraken naleven is. tis nodig.
Iedereen die tot de ordedienst behoorde heeft dat vestje aangehouden. Ikzelf heb het over mijn rugzak geschoven - maar het was duidelijk zichtbaar! - omdat ik mijn camera telkens in de binnenkant van mijn vest moest steken.

keep your friends close and your enemies even closer.
Zoiets aanvaard ik van jou perfect, maar dat aanvaardt niet van een amadees die beweert communist te zijn - En ik kan mij inbeelden dat sommige van zijn kameraden ook vreemd zouden kijken.

ingenious
1 april 2006, 21:34
Ken jij mensen van ALS? Ken jij (aangezien je het had over jullie) mij bijvoorbeeld?

Ik ken wel wat mensen van de comac. Met Koen heb ik in Gent bijvoorbeeld nog nooit problemen gehad en af en toe spreek ik wel eens tegen hem. Maar er zijn anderen... En van dat soort mensen vind ge niet bij ALS. Hetgeen ik de laatste maanden van een aantal kaders van de comac/PVDA heb gehoord of gezien, daar acht ik geen enkele van onze leden toe in staat. Jezuïtenmentaliteit, daar kennen ze alles van.

ik heb met enkele een betoging proberen organiseren, dus ja, ik ken sommigen wel wat ondertussen.

en ja, ik weet wie jij bent, aangezien je namelijk was opgegeven voor de ordedienst. en met een als t-shirt en vlag en weggemoffeld vestje ben je geen ordedienst. als je dan nog geen beter excuus kan bedenken dan een camera...

Jonas Elossov
1 april 2006, 21:39
ALS zal in Gent behandeld worden als elke andere studentenvereniging.

Alles hangt vast van krachtsverhoudingen, harko. Als ex-marxist moet je dat toch weten. Het enige gezicht achter de beweging tegen VDB in Gent op dit moment is ALS, en dus zal dat ook erkend moeten worden en wordt dat ook erkend. Wij zijn de enigen die al honderden studenten individueel 5 minuten uitleg hebben gegeven over het plan via openlijke discussies. Wij zijn de enigen die nu al weken geleden begonnen zijn met flyers uit te delen en zelfs al wat affiches te plakken. Wij zijn de enigen die zelf contact opgenomen hebben met de delegaties van hogescholen en unief.

Objectief moet je toegeven dat er slechts één studentenorganisatie met de zaak bezig is en dat dat ALS is, en niemand anders. En ondanks uw werk, Harko, zullen uw niet pvda-collega's (al wil ik ook uw kdn niet allen over dezelfde kam scheren) dat toch ook wel beginnen beseffen hoop ik.
Je mag ons zoveel stokken in de wielen steken als je wil, de zaken worden uitgeklaard op het terrein.

Overigens, zelfs het riool-blad bij uitstek die een absolute hekel heeft aan ALS gaf toe dat wij de enigen waren die errond actief waren. Als andere organisaties dat niet zijn, dan is dat niet onze zaak. Maar wij willen wel behandeld worden volgens onze krachtsverhoudingen.

Jonas Elossov
1 april 2006, 21:44
en ja, ik weet wie jij bent, aangezien je namelijk was opgegeven voor de ordedienst. en met een als t-shirt en vlag en weggemoffeld vestje ben je geen ordedienst. als je dan nog geen beter excuus kan bedenken dan een camera...
Dat vestje was zeer duidelijk zichtbaar, en dat van die camera klopt (Ik heb eerst geprobeerd om dat vestje gewoon onder mijn jas aan te doen om dat toch nog aan mijn binnenzak te kunnen, maar dan was het helemaal niet zichtbaar - maar ik vind het belachelijk daar verder op in te gaan, sorry. Er was geen enkel probleem met de ordedienst - die vlaggen is trouwens traditie voor onze ordedienst.
(ALS heeft trouwens geen T-shirts, mijn t-shirt was er trouwens een oude van ICS, harko's pvda ;-) , maar die kon je niet zien)

Praetorian
1 april 2006, 22:14
Het enige gezicht achter de beweging tegen VDB in Gent op dit moment is ALS, en dus zal dat ook erkend moeten worden en wordt dat ook erkend.

AHAHAHAHAHAHA

Dat is een zuiver leugen, ik weet wel van 3 organisaties, dus niet alleen de comac, dat de ALS niet betrokken is inzake onderhandelen met vakbonden. Ik loop zoals zovelen dagelijks rond in de FLWI, ik heb nog 0.0 gemerkt van jullie zogenaamde informatieverspreiding.

Echt, dat was lachen!

Jonas Elossov
1 april 2006, 22:28
Dat is een zuiver leugen, ik weet wel van 3 organisaties, dus niet alleen de comac, dat de ALS niet betrokken is inzake onderhandelen met vakbonden. Ik loop zoals zovelen dagelijks rond in de FLWI, ik heb nog 0.0 gemerkt van jullie zogenaamde informatieverspreiding.

Echt, dat was lachen!

Mooi, leuk... Harko weet nochtthans dat het anders is, wij zat immers ook aan de tafel! Toegegeven dat VVS (Harko dus!) ons ook in Gent niet wou erkennen als mede-organisators van de betoging, maar enkel als ondersteunende organisatie. Wat niet wil zeggen dat we niet aan de onderhandelingstafel zaten. (Daar zaten ALS, VVS, ACV en ABVV)
Maar het feit dat het debat van 25 april georganiseerd wordt door ABVV-jongeren en Actief Linkse Studenten, toont anders wel mooi aan dat we wel betrokken zijn.

Dat je ons nog niet gezien hebt, kan best zijn omdat we op dit ogenblik (behalve enkele weken geleden), nog niet echt massaal geflyerd hebben. Maar wij gebruiken ook andere manieren om mensen aan te spreken behalve flyeren en in de lessen spreken.

Praetorian
1 april 2006, 23:50
Msn is een handig ding. ;) Soit, ik kies geen zijde.

Pie
2 april 2006, 01:41
Mooie inleiding voor de vorming bij de amadezen: antwerpse sociaal-fascisten van blokbuster en ALS houden minder-erg-fascisten tegen, comac-kameraad schudt de hand van de minder-erge-fascist en leider van nsv. 8)


hahahahaha, grappig proletariër, je bent echt soms zooo grappig!


Misschien heb je gelijk. Wij zijn misschien te hard geweest voor VVS in zijn geheel... Het gaat misschien om bepaalde individuen binnen ALS.


Wat is er plotseling met de studentenbureacratie gebeurd?
Het gaat niet om bepaalde individuen binnen ALS, het gaat om de lijn van ALS, die door alle ALS'er wordt verdedigd.
even ter herinnering:
<H2>Hoe de strijd aangaan?

Het komt er nu op aan om op een zo efficiënt mogelijke manier de strijd te voeren. We kunnen de arrogantie van Vandenbroucke enkel blokkeren door een massale beweging van personeel en studenten in het hoger onderwijs. We moeten daarbij niet veel verwachten van de studentenbureaucraten van het VVS (Vereniging van Vlaamse Studenten) of van de leiding van de onderwijsbonden. Onze militanten binnen het hoger onderwijs en onze studentenorganisatie ALS zullen bouwen aan een krachtsverhouding aan de basis om de confrontatie met de plannen van Vandenbroucke aan te gaan.
</H2>

Proletariër
2 april 2006, 01:55
hahahahaha, grappig proletariër, je bent echt soms zooo grappig!
je moest eens weten hoe hard ik gelachen heb toen iemand van de rode jeugd een verslag van de vorming op een vergadering had laten liggen, waarin in het kort stond dat blokbuster eigenlijk fascistisch was (blokbuster kwam van trotskisten die aan entrisme in doen en dus daadwerkelijk steun geven aan de sociaaldemocratie, die eigenlijk sociaalfascisten zijn. conclusie: blokbuster zijn fascisten)
:rofl:
nog geen uur later was er dus een vergadering van blokbuster in hetzelfde zaaltje, de sfeer zat er direct goe in :lol:

Jonas Elossov
2 april 2006, 02:08
Wat is er plotseling met de studentenbureacratie gebeurd?
Het gaat niet om bepaalde individuen binnen ALS, het gaat om de lijn van ALS, die door alle ALS'er wordt verdedigd.


Weet ik, maar in tegenstelling tot binnen de PVDA, is er steeds een continue discussie rond onze standpunten en kan die mits democratische discussie gewijzigd worden (en niet via de leiding zoals binnen de PVDA). En er is ondertussen wel discussie.

Pie
2 april 2006, 02:34
je moest eens weten hoe hard ik gelachen heb toen iemand van de rode jeugd een verslag van de vorming op een vergadering had laten liggen, waarin in het kort stond dat blokbuster eigenlijk fascistisch was (blokbuster kwam van trotskisten die aan entrisme in doen en dus daadwerkelijk steun geven aan de sociaaldemocratie, die eigenlijk sociaalfascisten zijn. conclusie: blokbuster zijn fascisten)

t'is toch gek dat zo'n uitspraken nergens in brochures of officiële (zelfs interne) documenten ziet staan. Het is iedere keer hetzelfde: die heeft dat gezegd tegen me, ik heb dat eens op een papiertje zien staan van iemand van rode jeugd, ik heb gehoord dat die dat zou gedaan hebben...

Ik vind dat trotskisten in de geschiedenis regelmatig munitie hebben gegeven aan de rechtse (ook fascistische) krachten om verwarring en verdeeldheid te zaaien binnen de linkse beweging en die zo te verzwakken. Je kan dan zeggen: trotskisme speelt in de kaart van het fascisme, van de cia,enz... Hetzelfde heb je met gauchisme in het algemeen, dat denkt van zichzelf links te zijn, maar speelt uiteindelijk in de kaart van rechts. Maar nu om te zeggen: blokbuster zijn fascisten, dat klopt niet als conclusie van die redenering. Ideaal om dan aan mensen te gaan vertellen hoe verkeerd de pvda wel niet is, maar evenzeer ideaal om niet in te moeten gaan op de achterliggende denkwijze van zulke uitspraken.



Weet ik, maar in tegenstelling tot binnen de PVDA, is er steeds een continue discussie rond onze standpunten en kan die mits democratische discussie gewijzigd worden (en niet via de leiding zoals binnen de PVDA). En er is ondertussen wel discussie.


:roll: , ja, je zou op zo'n provocatie kunnen reageren, maar heeft dat zin? Jonas, je weet niks af van de discussies binnen de PVDA of COMAC, noch hoe ze verlopen, en toch doe je zo'n zelfgenoegzame uitspraken? Waarom? Wat wil je daarmee bereiken? Is dat om een bepaalde karikatuur in je kop te indoctrineren?

Proletariër
2 april 2006, 02:36
je moest eens weten hoe hard ik gelachen heb toen iemand van de rode jeugd een verslag van de vorming op een vergadering had laten liggen, waarin in het kort stond dat blokbuster eigenlijk fascistisch was (blokbuster kwam van trotskisten die aan entrisme in doen en dus daadwerkelijk steun geven aan de sociaaldemocratie, die eigenlijk sociaalfascisten zijn. conclusie: blokbuster zijn fascisten)
:rofl:
nog geen uur later was er dus een vergadering van blokbuster in hetzelfde zaaltje, de sfeer zat er direct goe in :lol: t'is toch gek dat zo'n uitspraken nergens in brochures of officiële (zelfs interne) documenten ziet staan. Het is iedere keer hetzelfde: die heeft dat gezegd tegen me, ik heb dat eens op een papiertje zien staan van iemand van rode jeugd, ik heb gehoord dat die dat zou gedaan hebben...

Ik vind dat trotskisten in de geschiedenis regelmatig munitie hebben gegeven aan de rechtse (ook fascistische) krachten om verwarring en verdeeldheid te zaaien binnen de linkse beweging en die zo te verzwakken. Je kan dan zeggen: trotskisme speelt in de kaart van het fascisme, van de cia,enz... Hetzelfde heb je met gauchisme in het algemeen, dat denkt van zichzelf links te zijn, maar speelt uiteindelijk in de kaart van rechts. Maar nu om te zeggen: blokbuster zijn fascisten, dat klopt niet als conclusie van die redenering. Ideaal om dan aan mensen te gaan vertellen hoe verkeerd de pvda wel niet is, maar evenzeer ideaal om niet in te moeten gaan op de achterliggende denkwijze van zulke uitspraken.... mag je dat hier honder keer komen af doen als verzonnen uitspraak, ik heb ze met mijn eigen ogen zien liggen :rofl:
en het stond bijna letterlijk op een klein blaadje zoals ik het hier neerpende da is nog het grappigste (het waren notities van een aanwezige) :lol:

begin jaren '90 btw ;)

Pie
2 april 2006, 02:58
ik zeg niet dat dat een verzonnen uitspraak is, maar je kunt het evenmin afdoen als 'de pvda zegt dat' (zoals jij daarstraks insinueerde) want dat klopt niet, het staat nergens in een document zo, het staat op 'een kladblaadje van iemand die aanwezig was' (kan tellen als officiele pvda-brochure hé). Je kunt niet eens hardmaken dat dat ooit zo op een rode jeugdvorming zou gezegd zijn geweest. Waarom zeg je dan zoiets?

Proletariër
2 april 2006, 03:21
ik zeg niet dat dat een verzonnen uitspraak is, maar je kunt het evenmin afdoen als 'de pvda zegt dat' (zoals jij daarstraks insinueerde) want dat klopt niet, het staat nergens in een document zo, het staat op 'een kladblaadje van iemand die aanwezig was' (kan tellen als officiele pvda-brochure hé). Je kunt niet eens hardmaken dat dat ooit zo op een rode jeugdvorming zou gezegd zijn geweest. Waarom zeg je dan zoiets? als ik iets wil insinueren dan zeg ik dat gewoon Pie...
ik insinueer dus dat ik eens goed gelachen heb met de notities van iemand die op een vorming was van de rode jeugd, omdat er net een vergadering van de rode jeugd geweest was...
als jij dan vind dat je onmiddellijk in de verdediging van de PVDA moet gaan, denk ik dat dat meer zegt over wat jij hierin herkent van de PVDA. Ik weet nl niet of zulke dingen ooit in de PVDA naar voor gebracht zijn als officieel of officieus standpunt, ik heb nooit in de PVDA gezeten.

TommyMax2
2 april 2006, 08:09
Ik ben nog maar nieuw op dit forum. Ik volg af en toe wel wat er op dit subforum staat.
Ik sta ondertussen wat verder af van de studenten dan enkele jaren geleden. Ik hoopte hier eigelijk een beetje te lezen hoe de modale student over de zaak denkt (of wat jullie daar over opvangen). Dat moet toch de basis zijn om jullie inhoudelijke communicatie naar de mensen te bepalen? Wat die mensen denken zullen jullie wel weten, maar de discussie gaat er hier steeds meer over wie juister is als de anders, ten minste dat is mijn eerste indruk. Dit terwijl niemand van jullie op dit ogenblik al de krachtsverhoudingen heeft kunnen doen ontwikkelen om dit plan echt naar de prullenmand te verwijzen.
Waar liggen de studenten dus het meest wakker van? Van het dure inschrijvingsgeld dat er zit aan te komen bij voor bissers misschien? Er is een petitie blijkbaar van VVS, hoe loopt die (zelf kan ik niet goed inschatten in hoeverre die represantatief zijn voor de studenten, daar bestaat discussie over lees ik ergens hier op dit forum)?
Enfin ja, veel meer vragen dan antwoorden heb ik.... misschien heeft iemand van jullie een antwoordje?

Harko
2 april 2006, 11:27
Misschien heb je gelijk. Wij zijn misschien te hard geweest voor VVS in zijn geheel... Het gaat misschien om bepaalde individuen binnen ALS.

De artikels die op jullie site staan zijn hopelijk voor jullie niet de mening van 'bepaalde individuen binnen ALS', maar een afspiegeling van de mening van dé organisatie. In die artikels wordt vvs consequent aangevallen en belasterd. Er worden ook pamfletten verspreid waar vvs wordt in aangevallen.
En veel redenering of argumentatie wordt daar niet bijgegeven.
Ik blijf hier geduldig wachten op een deftige uitleg.

Harko
2 april 2006, 11:30
Iedereen die tot de ordedienst behoorde heeft dat vestje aangehouden. Ikzelf heb het over mijn rugzak geschoven - maar het was duidelijk zichtbaar! - omdat ik mijn camera telkens in de binnenkant van mijn vest moest steken.

Ik denk dat we gerust kunnen zeggen dat er geen als'ers in de officiele ordedienst zaten. Op jullie eigen site is er sprake van jullie eigen 'interne ordedienst', waar jullie dus toegerekend werden. Ik heb jullie herhaalde keren gezegd dat die vlaggen weg moesten, je kunt geen ordedienst spelen en tegelijk met een vlag lopen zwaaien.

Harko
2 april 2006, 11:35
Alles hangt vast van krachtsverhoudingen, harko. Als ex-marxist moet je dat toch weten. Het enige gezicht achter de beweging tegen VDB in Gent op dit moment is ALS, en dus zal dat ook erkend moeten worden en wordt dat ook erkend. Wij zijn de enigen die al honderden studenten individueel 5 minuten uitleg hebben gegeven over het plan via openlijke discussies. Wij zijn de enigen die nu al weken geleden begonnen zijn met flyers uit te delen en zelfs al wat affiches te plakken. Wij zijn de enigen die zelf contact opgenomen hebben met de delegaties van hogescholen en unief.

Jonas, ten eerst heb je geen uitspraken te doen over mijn politieke overtuiging, ik kan mij niet herinneren dat we daar ooit een discussie over hadden.
Blijf maar leven in je eigen droomwereldje en blijf maar consequent spreken in oorlogstermen, 'krachtsverhoudingen' e.d.
De organisatie van de betoging is al volop bezig.

Wat is jullie probleem eigenlijk? Er is geen enkele reden om zo agressief te doen. Wat verwacht je daarmee te bereiken? Dat wij allemaal neervallen en ermee stoppen omdat als toch 'de enige kracht is op het terrein'?

Jonas Elossov
2 april 2006, 11:38
Misschien heb je gelijk. Wij zijn misschien te hard geweest voor VVS in zijn geheel... Het gaat misschien om bepaalde individuen binnen ALS.

Hee, ik heb een grandioze fout geschreven... Uiteraard moet dat laatste VVS zijn, anders houdt de zin geen steek. Ik bedoelde dat we misschien bepaalde individuen over dezelfde kam hebben geschoren.

Jonas Elossov
2 april 2006, 11:40
Wat is jullie probleem eigenlijk? Er is geen enkele reden om zo agressief te doen. Wat verwacht je daarmee te bereiken? Dat wij allemaal neervallen en ermee stoppen omdat als toch 'de enige kracht is op het terrein'?

Neen, wat wij willen is dat JIJ je bezig houdt met die betoging in plaats van je energie steekt in de ALS stokken in de wielen te steken!

Harko
2 april 2006, 11:46
Mooi, leuk... Harko weet nochtthans dat het anders is, wij zat immers ook aan de tafel! Toegegeven dat VVS (Harko dus!) ons ook in Gent niet wou erkennen als mede-organisators van de betoging, maar enkel als ondersteunende organisatie. Wat niet wil zeggen dat we niet aan de onderhandelingstafel zaten. (Daar zaten ALS, VVS, ACV en ABVV)
Maar het feit dat het debat van 25 april georganiseerd wordt door ABVV-jongeren en Actief Linkse Studenten, toont anders wel mooi aan dat we wel betrokken zijn.

Dat je ons nog niet gezien hebt, kan best zijn omdat we op dit ogenblik (behalve enkele weken geleden), nog niet echt massaal geflyerd hebben. Maar wij gebruiken ook andere manieren om mensen aan te spreken behalve flyeren en in de lessen spreken.

Jongen, nu ben je echt toch aan het dromen. ALS zat niet en ik herhaal niet aan de 'onderhandelingstafel'. Er zaten twee gastjes aan die tafel die daar na veel discussie zaten als 'abvv-jongeren' en niets anders.
Moest je het nog niet weten. Er wordt op 25 april een debat georganiseerd, dat is waar. Maar dan wel georganiseerd door ABVV-jongeren, ACV-Enter, VVS en het PFK.

Het is niet omdat je je overal bijzet en tussenwringt dat je aan de 'onderhandelingstafel' zit. Trouwens feit alleen al dat je het overleg tussen het gemeenschappelijk vakbondsfront en vvs 'onderhandelingen' noemt zegt al genoeg over je mentaliteit.
En inderdaad als gaat zich niet kunnen opwerpen als mede-organisator. Dat waren ze in Antwerpen niet, dat waren ze in Brussel niet. Als als zich achter de eisen van de betoging kan scharen, mogen ze de betoging uiteraard ondersteunen. Uiteraard mogen jullie in de zijlijn daarvan allerlei eigen activiteit ontwikkelen die jullie ideeen meer kunnen bekend maken. Daar is geen enkel probleem mee, integendeel, dit wordt zelfs ten zeerste gewaardeerd. Maar 1 bepaalde politieke studentenorganisatie die zich mede-organisator wil laten noemen, dat gaat voor ons niet. De betoging wordt, net al de andere, georganiseerd door het gemeenschappelijk vakbondsfront, de lokale studentenraden en vvs, en ondersteunt door tal van studentenverenigingen, waaronder ook de politieke. Zo is het tot nu toe gegaan en zo zal het ook in Gent zijn.

1handclapping
2 april 2006, 11:48
Jullie discussie gaat niet over de regeringsplannen met het hoger onderwijs, maar over de organisatie van de studentenbeweging/vakbond. Zoals jullie bezig zijn ontstaat er maar 1 ding en dat is versplintering. Ik zou zeggen neem de grootste organisatie : het VVS bv. wordt allemaal keurig lid, roep een buitengewone algemene vergadering bijeen en voer een interne reglementenhervorming door waarbij een bestuurscomité samengesteld wordt met permanent afzetbare mandatarissen.

& Dan heb je een machtige studentvakbond waar iedereen rekening mee moet houden !

Harko
2 april 2006, 11:49
Neen, wat wij willen is dat JIJ je bezig houdt met die betoging in plaats van je energie steekt in de ALS stokken in de wielen te steken!

Hoe zou ik in hemelsgodsnaam als stokken in de wielen hebben gestoken? Door hier met jullie in discussie te gaan? Door hier te wijzen op feitelijke fouten in jullie materiaal. Door een beetje te gekscheren?

Zeg mij nu eens waar, wanneer en hoe heb ik stokken in de wielen van als gestoken?

Harko
2 april 2006, 11:51
Jullie discussie gaat niet over de regeringsplannen met het hoger onderwijs, maar over de organisatie van de studentenbeweging/vakbond. Zoals jullie bezig zijn ontstaat er maar 1 ding en dat is versplintering. Ik zou zeggen neem de grootste organisatie : het VVS bv. wordt allemaal keurig lid, roep een buitengewone algemene vergadering bijeen en voer een interne reglementenhervorming door waarbij een bestuurscomité samengesteld wordt met permanent afzetbare mandatarissen.

& Dan heb je een machtige studentvakbond waar iedereen rekening mee moet houden !

Ik wil u niet teleurstellen maar het bestuur van vvs is permanent afzetbaar. En neen, dat is geen tipje.

Jonas Elossov
2 april 2006, 11:56
Er zaten twee gastjes aan die tafel die daar na veel discussie zaten als 'abvv-jongeren' en niets anders.
Klopt, door jou tussenkomst en die van de aanwezige SPa'er! (Mooie bondgenoot... Zal op politiek terrein hetzelfde volgen? PVDA die met de SPa meewerkt om het initiatief voor een nieuwe arbeiderspartij ten gronde te richten?


Maar dan wel georganiseerd door ABVV-jongeren, ACV-Enter, VVS en het PFK.
Tiens, dat zal ik eens nagaan. Dat was vrijdag toch anders. En het debat werd enkel met ABVV-jongeren georganiseerd, de rest heeft daar niets mee te maken, behalve een spreker die ze sturen.
En inderdaad als gaat zich niet kunnen opwerpen als mede-organisator. Dat waren ze in Antwerpen niet, dat waren ze in Brussel niet. Nochthans waren ze telkens ongeveer de grootste georganiseerde delegatie naast het ABVV aan de VUB... Uiteraard mogen jullie in de zijlijn daarvan allerlei eigen activiteit ontwikkelen die jullie ideeen meer kunnen bekend maken. Daar is geen enkel probleem mee, integendeel, dit wordt zelfs ten zeerste gewaardeerd.
Dat is niet op eerste plaats de bedoeling, we hebben nu namelijk al veel meer neiwue leden dan we eigenlijk aankunnen. Het is de bedoeling onze nieuwe leden te consolideren in de mobilisatie...

Maar 1 bepaalde politieke studentenorganisatie die zich mede-organisator wil laten noemen, dat gaat voor ons niet.

Voor jou niet! omdat het toevallig trotskisten zijn... Ik hoop dat de rest dat beseft.

Jonas Elossov
2 april 2006, 12:15
Uiteraard mogen jullie in de zijlijn daarvan allerlei eigen activiteit ontwikkelen die jullie ideeen meer kunnen bekend maken. Daar is geen enkel probleem mee, integendeel, dit wordt zelfs ten zeerste gewaardeerd. Maar 1 bepaalde politieke studentenorganisatie die zich mede-organisator wil laten noemen, dat gaat voor ons niet. De betoging wordt, net al de andere, georganiseerd door het gemeenschappelijk vakbondsfront, de lokale studentenraden en vvs, en ondersteunt door tal van studentenverenigingen, waaronder ook de politieke. Zo is het tot nu toe gegaan en zo zal het ook in Gent zijn.

Dat zei ik toch... VVS(onder persoon van Harko Vandelook van comac) wil niet dat ALS officieel medeorganisator is van de betoging, met steun van Peter Dekeyzer, SPa'er - en niet uit de linkerzijde - en daardoor niet zo goed bevriend met ALS/LSP (Blijkbaar wel met de PVDA). Ondanks dat het wel duidelijk is dat wij wat deze materie betreft geen politieke studentenorganisatie zijn als de anderen, en ook volgens schamper de enige studentenorganisatie zijn die erbij betrokken zijn, ondanks het feit dat ze onze beste vriendjes niet zijn. (De jouwe blijkbaar ook niet aangezien ze twee maand geleden ons als organisatie wilden zwart maken met uitspraken van Parko Koolraap, lid van ALS)

Maar naar ik dacht, lag het wat het debat betreft anders...

ingenious
2 april 2006, 12:52
Ik ben nog maar nieuw op dit forum. Ik volg af en toe wel wat er op dit subforum staat.
Ik sta ondertussen wat verder af van de studenten dan enkele jaren geleden. Ik hoopte hier eigelijk een beetje te lezen hoe de modale student over de zaak denkt (of wat jullie daar over opvangen). Dat moet toch de basis zijn om jullie inhoudelijke communicatie naar de mensen te bepalen? Wat die mensen denken zullen jullie wel weten, maar de discussie gaat er hier steeds meer over wie juister is als de anders, ten minste dat is mijn eerste indruk. Dit terwijl niemand van jullie op dit ogenblik al de krachtsverhoudingen heeft kunnen doen ontwikkelen om dit plan echt naar de prullenmand te verwijzen. dat klopt niet hoor, het plan ligt al deels in de prullemand. FVDB heeft al meermaals herhaald niet getrouwd te zijn met dit voorstel. dat het de bedoeling was van het onderwerp van de slechte doorstroom op tafel te gooien en te luisteren naar de reacties en mogelijke oplossingen die uit het veld komen. VVS heeft bv een alternatief op tafel gelegd, dat geen gevaar inhoud voor de kwaliteit of de democratische instroom. bovendien heeft vandamme, zijn kabinetchef, maar ook voorhamme, partijgenoot, al toegegeven dat een plan als dit nooit door het parlement geraakt. er zal geen politiek akkoord komen voor een voorstel waarbij bepaalde instellingen massaal geld verliezen.

wrs zal het volgende voorstel een mix van input- en outputelementen bevatten. degenen die kiezen voor output, doen dit bij gebrek aan beter. omdat het eenvoudig is, en ze denken dat andere modellen niet haalbaar zijn. al weet iedereen dat output perverse neveneffecten kan genereren. vandaar dat men ze wrs zal cmbineren met inputelementen.

de manama's lijkt me veel moeilijker te worden. ik denk niet dat men daar wil op toegeven. eigenlijk is 1 van de redenen dat men ze niet meer wil financieren, dat men eigenlijk een einde wil stellen aan de wildgroei van manama's en banaba's, de ene al nuttelozer als de andere. ik denk dat we in deze onze eis moeten herbekijken, willen we een massale verhoging van de studiegelden voorkomen.

meer geld is voorlopig koffiedik kijken. iedereen lijkt er mee akkoord dat er meer geld moet komen voor een goed en werkbaar systeem. de vraag is echter of er een politiek akkoord van kan komen. alleszins, dit moet de belangrijkste eis worden in gent denk ik.
Waar liggen de studenten dus het meest wakker van? Van het dure inschrijvingsgeld dat er zit aan te komen bij voor bissers misschien? voorlopige zit dat er niet echt aan te komen hoor. we hebben gewoon de lijn van de niet gefnancierde manama's de kostendekkend inschrijvingsgeld doorgetrokken. met output worden bissers ook niet gefinancierd, waardoor men er tevens kostendekkend inschrijvingsgeld voor zou kunnen gaan eisen. nu, voor manama's is dat al decretaal toegestaan, voor bissers niet en ik denk niet dat zo'n decreet er direct gaat komen. maar toch, we kunnen het beter meteen de grond inboren. bovendien wijst dit nog maar eens op de gevaren van output.

Er is een petitie blijkbaar van VVS, hoe loopt die (zelf kan ik niet goed inschatten in hoeverre die represantatief zijn voor de studenten, daar bestaat discussie over lees ik ergens hier op dit forum)? de eerste petities lopen bij ons binnen, we moeten eens een telling doen. ze loopt vlotjes, af en toe krijg ik wel wat opmerkingen over sommige eisen, maar de meeste studenten kunnen zich er in vinden. soms krijgen we negatieve reacties, maar die zijn niet zo frequent.
Enfin ja, veel meer vragen dan antwoorden heb ik.... misschien heeft iemand van jullie een antwoordje? maar wel eens iets inhoudelijks. het werd tijd. ;-)

ingenious
2 april 2006, 12:59
Dat zei ik toch... VVS(onder persoon van Harko Vandelook van comac)
je mag hier echt mee stoppen hoor. harko doet dit niet op zijn eentje, maar heeft de steun van de andere bestuursleden. dat is namelijk hoe VVS werkt.

en die steun gaat niet om ALS stokken in de wielen te steken, wel om samen te werken met het vakbondsfront en de studentenraden als mede-organisatoren, en anderen te vragen om onze eisen te ondersteunen. om te mobiliseren mag iedereen mee doen natuurlijk. je mag je paranoia laten varen, harko heeft betere dingen te doen.

Harko
2 april 2006, 13:16
Klopt, door jou tussenkomst en die van de aanwezige SPa'er! (Mooie bondgenoot... Zal op politiek terrein hetzelfde volgen? PVDA die met de SPa meewerkt om het initiatief voor een nieuwe arbeiderspartij ten gronde te richten?

Voor jou niet! omdat het toevallig trotskisten zijn... Ik hoop dat de rest dat beseft.

Voor alle duidelijkheid, ik was op het moment van die discussie nog helemaal niet aanwezig, wegens onze trein gemist.

Ten tweede, als heeft tot nu toe nog geen officiele vraag gesteld om als mede-organisator te worden uitgenodigd op vergaderingen. Het is te zeggen, ik heb nog geen enkele dergelijke vraag ontvangen. Tot nu toe zijn alle acties georganiseerd geweest door de vakbonden, de locale studentenraden en vvs.

Ten derde, mij ervan beschuldigen van het tegenwerken van de als, en dit omdat ik ook lid ben van comac, is compleet belachelijk en bewijst perfect dat de lsp-als het politieke inzicht heeft van een zeekoe.

Gisteren werd ik gebeld door lsp'er Jo Colier, die mij niet alleen uitschold en bedreigde (!) maar die ook nog eens eiste (!) dat als erkend zou worden als mede-organisator. Da manneke beschuldigde mij er ook al van dat ik iets tegen als had, waarbij hij vermelde dat hij 'de pvda al veel aan het werk gezien had in de jaren 80 en 90, hoe ze betogingen probeerde te recupereren'. Wat die anekdote te maken had met deze discussie is mij een compleet raadsel.

In elk geval wil ik geheel duidelijk stellen dat vvs nooit iets zal organiseren met 1 enkele politieke vereniging, ofdat nu het kvhv is of cds, lvsv of als. Laat dat duidelijk zijn, wij kunnen het ons niet permiteren om geassocieerd te worden met 1 enkele politieke kleur. We zijn immers de vertegenwoordigers van dé studenten.
Trouwens op die vergadering bij het acod waar als plots verscheen, was er geen enkele politieke vereniging uitgenodigd.

Ik begin het grondig beu te worden om hier van allerlei zever-dingen beschuldigd te worden.

Pie
2 april 2006, 16:54
-Zeg Jonas, jouw uitspraken hier, zijn die zowat representatief voor wat er binnen LSP leeft in deze onderwijskwestie? Of ben je een beetje aan het flippen?

-In plaats van te schelden op Harko, kun je me nu eens UITLEGGEN wat jullie verkeerd vinden aan de analyse en ordewoorden van VVS en waarom jullie die niet kunnen ondersteunen (en begin niet: 'omdat het bureacraten zijn', dat is een deel van de vraag die ik graag beantwoord zou zien worden.)

ingenious
2 april 2006, 17:06
volgens tim joossens van ALS is ons standpunt over financiering het eerste deftige van VVS in jaren. al wist hij ook niet meteen te zeggen wat er mis was met de rest. behalve dan dat we bologna niet afschieten. toen begon hij te vertellen wat er allemaal mis was met VVS, maar blijkbaar is het verschil tussen een links politieke organisatie en een vereniging van alle studenten te moeilijk om te vatten. :?

Jonas Elossov
2 april 2006, 17:23
-Zeg Jonas, jouw uitspraken hier, zijn die zowat representatief voor wat er binnen LSP leeft in deze onderwijskwestie?

Geen idee, ik consulteer niet telkens al mijn kameraden voor ik hier een post plaats. En ik heb ook niet de gewoonte mijn standpunten te laten bepalen door anderen. Een partij of een organisatie is net als elke instantie slechts een instrument, en geen doel op zich, en wat dat betreft is ieder lid van ons daar wel over eens.

-In plaats van te schelden op Harko, kun je me nu eens UITLEGGEN wat jullie verkeerd vinden aan de analyse en ordewoorden van VVS en waarom jullie die niet kunnen ondersteunen (en begin niet: 'omdat het bureacraten zijn', dat is een deel van de vraag die ik graag beantwoord zou zien worden.)
Het is niet mijn taak om onze visie over VVS te bepalen... maar wat Harko betreft gaat mij dit wel aan, wat betreft hetgeen hij uithaalt als lid van de PVDA.

Jonas Elossov
2 april 2006, 17:25
behalve dan dat we bologna niet afschieten

Geldt dat ook voor Harko, want hierover heb ik hem nog niet dikwijls gehoord?

ingenious
2 april 2006, 17:29
ik vind harko ook geweldig enzo hé jonas, maar die fixatie van je lijkt me toch niet zo bijster gezond.

Jonas Elossov
2 april 2006, 17:52
ik vind harko ook geweldig enzo hé jonas, maar die fixatie van je lijkt me toch niet zo bijster gezond.
Daar heb ik mijn redenen voor...

ingenious
2 april 2006, 17:53
't zijn krulletjes hé. ik weet het wel. je mag er voor uitkomen hoor jonas.

Jonas Elossov
2 april 2006, 18:04
't zijn krulletjes hé. ik weet het wel. je mag er voor uitkomen hoor jonas.
Het uiterlijke kan mij weinig schelen; ik zit meer in om hetgeen erachter schuilt...;-)

Harko
2 april 2006, 20:23
Het uiterlijke kan mij weinig schelen; ik zit meer in om hetgeen erachter schuilt...;-)

Zeg Jonas, ik ben een licht verontrust te geraken edoch zou ik nog graag een antwoord krijgen op mijn vragen: waar, wanneer en hoe?
Drie simpele vragen, gezien je mij van vanalles beschuldigd denk ik wel dat een antwoord niet te veel gevraagd is.

ik hou van stalin
2 april 2006, 20:24
Harko speelt graag op de man.

Proletariër
2 april 2006, 21:09
Het uiterlijke kan mij weinig schelen; ik zit meer in om hetgeen erachter schuilt...;-) Zeg Jonas, ik ben een licht verontrust te geraken edoch zou ik nog graag een antwoord krijgen op mijn vragen: waar, wanneer en hoe?
zeg het zijn mijn zakens nie, maar ik vind da toch niets voor een politiek forum om zo jullie persoonlijke afspraakjes en de daden die daarbij horen hier af te spreken hoor http://img339.imageshack.us/img339/2703/fokin61ws.gif

Harko
4 april 2006, 10:16
Hoe zou ik in hemelsgodsnaam als stokken in de wielen hebben gestoken? Door hier met jullie in discussie te gaan? Door hier te wijzen op feitelijke fouten in jullie materiaal. Door een beetje te gekscheren?

Zeg mij nu eens waar, wanneer en hoe heb ik stokken in de wielen van als gestoken?

Ik blijf geduldig wachten op een antwoord.

Das toch proper ze, mensen van vanalles beschuldigen en dan blijkbaar gillend weglopen als er uitleg wordt gevraagd. Maar ja, ik ga er mijn slaap niet voor laten.

Jonas Elossov
4 april 2006, 10:59
Ik blijf geduldig wachten op een antwoord.

Wacht dan maar nog even...

Pelgrim
4 april 2006, 13:28
onschuldig tot het tegendeel bewezen is, beste Jonas.;)

Nikei
4 april 2006, 22:46
Beste Inge en Harko,

Ik moet zeggen dat ik bijna achterover val als ik lees wat jullie over de betoging en onze rol durven te schrijven! De manier waarop jullie feiten vervalsen en emmers stront over ons kappen is volgens mij toch wel de uitdrukking van een zekere frustratie. En echt, als ik al die Bullshit lees kan ik me niet houden om toch een reactie op jullie laster te schrijven.

Ongeveer anderhalve maand geleden namen we op het niveau van de UFSIA,RUCA, HA-academie en HA-BLS contact op met de respectievelijke delegees door middel van een brief van kd Jo Coulier over de besparingen in het Hoger onderwijs en voorgestelde acties. Met verschillende delegees hebben we samen gezeten en hen warm gemaakt voor een actie in Antwerpen. We vroegen de delegees om contact op te nemen met hun secretaris om zo de druk om tot een Antwerpse betoging te komen op te voeren. Dit leidde er uiteindelijk toe dat we op 16 maart, de avond na de betoging in Brussel, werden uitgenodigd op de Groep hoger onderwijs van het ACOD Antwerpen, waar we na discussie van de secretaris te horen kregen dat er op 27 Maart een stakingsaanzegging gedaan werd. De reden voor de laattijdige aankondiging lag haar in het feit dat ze de opkomst van de betoging van 16/3 wilde afwachten.

Gedurende heel de periode voor deze vergadering proberen we iets concreet uit de bus te krijgen. Voor ons stond het vast dat er een actie zou georganiseerd worden, dit was immers beslist op nationaal vlak tussen de bonden, maar we hadden een plaats en uur nodig om concreet met de mobilisatie te starten.

Toen we doorheen deze periode contact opnamen met de VVS vertelden ze ons dat ze pas iets konden doen na de betoging van de 16e. Toen we op Di 14/3 een vergadering organiseerden met 6 delegees van de UA over de acties en iemand van het VVS probeerden uit te nodigen vertelden ze ons dat dit niet mogelijk was vermits hun Antwerpse verantwoordelijke in het buitenland zat. (toont voldoende het belang aan volgens mij)

Eindelijk beslist het VVS om een vergadering samen te roepen over acties in het Antwerpse. Dit op Dinsdag 21 Maart, juist 8 dagen voor de actie!
Aanwezig op deze vergadering: 2 personen VVS, 1 VSAO,1 ACOD, 1 COC, 3 Comac, 3 UNIFAC, 2 ALS, 1 meisje Plantijn studentenraad, 1 HA studentenraad en 1 Studiant

Ik viel bijna van mijn stoel toen ik Inge op deze vergadering hoorde vertellen dat volgens haar een actie in het Antwerpse moeilijk haalbaar was, omdat er te weinig tijd en intresse was! Ze stelde voor om slechts een ludieke actie te organiseren, eventueel een alternatieve les. Ik heb hiertegen geargumenteerd, wat op redelijk wat cynisme onthaalt werd. Uiteindelijk kregen we steun vanuit het VSOA en toen zijn de andere 2 vakbonden ook mee op de kar gesprongen. Comac zweeg doorheen heel de discussie. Unifac, het meisje van de Plantijn hogeschool en studiant argumenteerden tegen. Na een redelijk zware discussie werd er dan tot een compromis gekomen. Een betoging gevolgt door een ludieke actie, omdat de "activisten" van het VVS verwachten dat zoiets nodig was voor de media aandacht. Inge, die duidelijk heel cultureeeeel is, drukte op het feit dat we ofwel gedichtjes moesten laten voorlezen, ofwel een toneeltje konden spelen.

Acht dagen voor de betoging werd er beslist om te betogen. De affiches waren pas klaar donderdag, zes dagen voor de betoging. Het was ons al langer duidelijk dat , als we van een Antwerpse actie een succes wilden maken, we vooral op onszelf waren aangewezen. Al voor deze vergadering waren we gestart met spreken in de lessen, wat we in een hogere versnelling brachten nudat we een afspraakplaats en uur hadden. 20 militanten van de ALS waren bijna acht volle dagen bezig met in de lessen te spreken, pamfletten te bedelen en affiches op te hangen. Onze activiteit lag blijkbaar zo hoog dat Inge ons herhaaldelijk erop aansprak, omdat het haar stoorde dat iedereen dacht dat het een ALS actie was, omdat ze ons materiaal voor de betoging al gezien hadden.

Op de laatste vergadering voor de betoging waren er 2 discussiepunten. Hoe we op het NSV zouden reageren en over de sprekers.

Over het NSV: het VSS en alle andere aanwezigen waren ervoor om niet op de aanwezigheid van fascisten te reageren. Volgens hen zou dit leiden tot geweld en de betoging in een negatief daglicht plaatsen. "We zijn immers allemaal studenten en hebben allemaal dezelfde belangen; de ALS moest maar niet zo aan politiek doen" Wij argumenteerden hier tegen. Voor ons is de NSV geen normale studentenvereniging. Kijk maar eens nr de foto-reportage op onze site. Vooral in Antwerpen probeert de NSV zich te profileren als een normale studentenvereniging; als ze zouden meestappen in een betoging tegen FVDB zijn plan, zouden ze hier meer in slagen. Comac had geen oren naar deze argumentatie, ze stelden dat we opportunistisch moesten zijn.

Als anti-fascist weiger ik mee te stappen in eenzelfde betoging als fascisten die nog vergaderingen en betogingen waarop ik aanwezig was hebben aangevallen. Ik stelde dan ook op deze vergadering, dat indien het NSV op de betoging zou aanwezig zijn, we dit fysiek gingen verhinderen met onze ordedienst. Waarop we beschuldigingen rond ons hoofd kregen dat we erger waren dan het NSV, dat we verantwoordelijk zouden zijn voor het mislukken van de betoging,...

Over de sprekers. Op de laatste vergadering voor de betoging, vroegen we of we als ALS een spreker op het einde konden krijgen. Inge stelde dat dit niet mogelijk was, omdat er organisaties tegen zouden zijn. Er werden vier andere sprekers voorgesteld. 1 van het VVS, 1 COC, 1 uit de academische wereld en Arne van de HA.

Toen ik tussenkwam en stelde dat we op basis van de campagne die we gevoerd hadden dachten ook recht te hebben op een spreker antwoordde Inge dat dit niet mogelijk was, en dat we al blij mochten zijn dat we konden meestappen in de betoging. Want de VLD jongeren! hadden problemen met ons die meestapten.

Nu, ik heb geen probleem om te luisteren naar argumenten. Maar iki kijk vooral naar de praktijk. Naar wat iemand doet. Naar inzet en krachtsverhoudingen. En als ons wordt gezegd dat we blij mogen zijn mee te kunnen stappen, omdat een organisatie die ik nog nooit iets heb zien doen rond het plan VDB erom vraagt, dan is de maat vol.

Ik denk dat ik mecht recht kan zeggen dat dankzij de ALS de betoging er gekomen is. Dat dankzij de ALS er massaal gemobiliseert is geworden (we hebben een 5000 pamfletten verspreid, 1000 affiches gehangen en in een vijtig lessen gesproken) Als in deze ompstandigheden iemand die slecht zeven man kan mobiliseren in haar delegatie, mij vertelt dat we wel goed genoeg zijn om t volk te leveren, maar niet goed genoeg om mee op het podium te staan, dan zullen we de beslissingen op het terrein wel nemen.

Op basis van reeele krachtsverhoudingen en niet op basis van bureaucratisch gemanouvreer! Toen ik dit vertelde wilden we ophoepelen van de vergadering, omdat er voor ons niets meer te bespreken was. Comac probeerde nog de schijn te redden door voor te stellen dat er na de vier officiele sprekers een open mic kwam, waar we ons ding konden doen. Te weinig volgens mij.

Op de betoging vonden we dat we om deze redenen geen enkele verplichting hadden en hebben we daarom in de praktijk getoont wat krachtsverhoudingen betekenen.

Enkel nog over het NSV: toen dze met vlag en wimpel toekwamen had nele hen overtuigd om de vlag te verweideren. En volgens haar konden ze wel met hun lindjes en petten meestappen. Ik zag dat Harko ernaartoe liep en hun leider het handje schudde. Onmiddellijk toen de Fascisten toekwamen hebben wij er tien kdn van de ordedienst voorgezet. Harko kwam ons vertellen dat dit toch wel ver ging, en we die jongens gerust moesten laten. Waarop ik hem zei dat hij misschien het Stalin Hitler pact van 39 eens lichtjes wilde overdoen, maar dat wij ons niet door hem gingen laten afzeiken.

Onze strategie heeft duidelijk gewerkt. Toen de betoging van start ging, hadden we de NSV achteraan de betoging kunnen afzonderen, waarna ze met de staart tussen de benen konden afdruipen.

Ik maak persoonlijk een enorm positieve evalutie van de betoging. 1000 man mobiliseren op 8 dagen tijd, toont dat studenten op straat willen komen, toont dat er iets leeft onder de bevolking. Studenten zijn niet passief en apolitiek zoals ze ons willen doen geloven; Studenten willen vechten voor hun belangen!

Ik ben ervan overtuigd dat de betoging in Gent een succes zal worden, en hoop ook oprecht dat we opnieuw op een jnormale manier kunnen samenwerken met het VVS en Comac. Maar dan zal het VVS geen organisaties als jong-VLD als excuus moeten gebruiken om ons spreekrecht te beperken!

Pelgrim
4 april 2006, 23:45
Los van de vraag hoe 't komt dat iemand die een eerste bericht plaatst op dit forum al zo uit de slag kan en alleman hier kent toch even dit aanhalen:

Als anti-fascist weiger ik mee te stappen in eenzelfde betoging als fascisten die nog vergaderingen en betogingen waarop ik aanwezig was hebben aangevallen. Ik stelde dan ook op deze vergadering, dat indien het NSV op de betoging zou aanwezig zijn, we dit fysiek gingen verhinderen met onze ordedienst. Waarop we beschuldigingen rond ons hoofd kregen dat we erger waren dan het NSV, dat we verantwoordelijk zouden zijn voor het mislukken van de betoging,...


Mag ik daaruit opmaken dat als de nsv zou doorzetten en naar zo'n betoging zou komen jij dan 'uit principe' niet komt? Of ga je de nsv'ers met baseball bats de kop inslaan?

Da's heel fijn. Doe dat ergens rustig op uw gemak in 't stadspark of zo, zodat de rest kan verder betogen. ;)

Pelgrim
4 april 2006, 23:49
Enkel nog over het NSV: toen dze met vlag en wimpel toekwamen had nele hen overtuigd om de vlag te verweideren. En volgens haar konden ze wel met hun lindjes en petten meestappen. Ik zag dat Harko ernaartoe liep en hun leider het handje schudde. Onmiddellijk toen de Fascisten toekwamen hebben wij er tien kdn van de ordedienst voorgezet. Harko kwam ons vertellen dat dit toch wel ver ging, en we die jongens gerust moesten laten. Waarop ik hem zei dat hij misschien het Stalin Hitler pact van 39 eens lichtjes wilde overdoen, maar dat wij ons niet door hem gingen laten afzeiken.

Onze strategie heeft duidelijk gewerkt. Toen de betoging van start ging, hadden we de NSV achteraan de betoging kunnen afzonderen, waarna ze met de staart tussen de benen konden afdruipen.

Jullie obsessie met het nsv is werkelijk hillarisch. De Frank lacht zich kreupel en de hele burgerij mee, als ze jullie bezig zien. En de NSV wrijft zich in de handen met zoveel persaandacht.

Ik begin stilaan te begrijpen waarom ik nog nooit op een anti nsv betoging ben geweest.

Jonas Elossov
5 april 2006, 00:12
Mag ik daaruit opmaken dat als de nsv zou doorzetten en naar zo'n betoging zou komen jij dan 'uit principe' niet komt? Of ga je de nsv'ers met baseball bats de kop inslaan?


eerst en vooral maken dat je in getalsterkte zo sterk bent dat er voor fascisten geen doorkomen aan is... En als de krachtsverhoudingen zouden wijzigen, dan zijn andere methodes niet uit te sluiten. Maar dan spreken we over een voorlopig utopische situatie van fascistische hegemonie... De verzetslui hebben de nazi's ook niet weggekregen met waterballons! Moralistisch gezeik is in zo'n situatie op zijn minst gezegd ongepast!

solidarnosc
5 april 2006, 00:15
Jullie obsessie met het nsv is werkelijk hillarisch. De Frank lacht zich kreupel en de hele burgerij mee, als ze jullie bezig zien. En de NSV wrijft zich in de handen met zoveel persaandacht.

Ik begin stilaan te begrijpen waarom ik nog nooit op een anti nsv betoging ben geweest.

Dit is helemaal geen "obsessie" van ons. Sinds wanneer is het een obsessie om een principiële houding in te nemen tegen de NSV? We doen niets anders dan 20 jaar geleden. De normalisering van extreem-rechts is in Vlaanderen al zeer ver gevorderd maar dat wil daarom niet zeggen dat we daarin zouden moeten meestappen. Het is trouwens niet alleen een kwestie van principes maar daarvoor is het nu wat te laat op de avond. Er is ook helemaal niets gebeurd in Antwerpen dus laten we niet van een mug een olifant maken. Hoe was het trouwens in Baskenland. Ik neem aan dat je nog nooit zoveel linkse nationalisten bij elkaar hebt gezien? ;-)

Pelgrim
5 april 2006, 09:45
eerst en vooral maken dat je in getalsterkte zo sterk bent dat er voor fascisten geen doorkomen aan is... En als de krachtsverhoudingen zouden wijzigen, dan zijn andere methodes niet uit te sluiten. Maar dan spreken we over een voorlopig utopische situatie van fascistische hegemonie... De verzetslui hebben de nazi's ook niet weggekregen met waterballons! Moralistisch gezeik is in zo'n situatie op zijn minst gezegd ongepast!

moralistisch gezeik? Het gaat mij helemaal niet om moralistisch gezeik.
1: aangezien ik ook in de vlaamse beweging vertoef kan ik met zekerheid stellen dat lang niet alle nsv'ers fascisten en nazis zijn, dus daar zitten jullie al om te beginnen fout. Maar dat soort zwart/wit denken begin ik meer en meer te zien bij jullie.
2: zelfs dan nog, op deze agressieve manier wek je meer sympathie voor de nsv dan voor uw eigen studentenclub. Bij elke betoging/tegenbetoging op tv kan extreem rechts weer komen zeggen dat extreem links de geweldschoppers zijn. maw grote winnaar = extreem rechts.
Moest het in elkaar slaan van fascisten effectief werken dan doe je maar wat je niet laten kunt, maar elke actie die jullie doen is weer een hoop VB stemmen bij.

Pelgrim
5 april 2006, 09:54
Dit is helemaal geen "obsessie" van ons. Sinds wanneer is het een obsessie om een principiële houding in te nemen tegen de NSV?

ik noem dat geen principiële houding meer. Ik heb al geregeld op betogingen gelopen waar maoïsten en/of VB'ers mee liepen. Principieel neem ik afstand van beiden. Moeten we de pvda'ers ook 'principieel' uit elke betoging weren dan?

We doen niets anders dan 20 jaar geleden.


De wereld ziet er nu wel ietsje anders uit dan twintig jaar geleden.

De normalisering van extreem-rechts is in Vlaanderen al zeer ver gevorderd maar dat wil daarom niet zeggen dat we daarin zouden moeten meestappen.


'normalisering'? De paarse staatszender doet er alles aan om al wat maar enigszins VlaemSSch is in het extreem-rechtse hoekje te duwen. Bovendien, hoe meer jullie tegen 'extreem rechts' zitten te schoppen, hoe meer extreem rechts zich kan wentelen in haar underdog positie van enige grote oppositie.

Het is trouwens niet alleen een kwestie van principes maar daarvoor is het nu wat te laat op de avond. Er is ook helemaal niets gebeurd in Antwerpen dus laten we niet van een mug een olifant maken.


Er is wel iets gebeurd. Jullie gaven extreem rechts opnieuw argumenten om de martelarenrol te kunnen spelen.

Hoe was het trouwens in Baskenland. Ik neem aan dat je nog nooit zoveel linkse nationalisten bij elkaar hebt gezien? ;-)


Jep, zelfs hele gemeenten waar ze ver in de meerderheid zijn. Allemaal nationalisten. :-D Ongeveer zoals Vlaanderen er over een jaar of tien zal uitzien.8)

solidarnosc
5 april 2006, 11:38
Als je vindt dat de Vlaamse media extreeem-rechts in Vlaanderen a hard time geven dan moet u misschien eerst eens kijken hoe de media in Nederland, VK en zeker Duitsland extreem-rechts aanpakken. Frankrijk ben ik niet zo goed op de hoogte. Het enigste probleem van de paarse Pravda en haar krant De Morgen is niet zozeer dat ze het VB aanpakken, integendeel, maar dat ze zo lief zijn voor paars waardoor ze niet meer in staat zijn om het VB om een kritische manier te behandelen. In VK pakken ze alle partijen hard aan waardoor niemand vreemd opkijkt als ze de BNP nog wat harder aanpakken en dan op een manier waar journalisten in Vlaanderen nog iets van kunnen leren.

Het enigste verschil met 20 jaar geleden is dat het Vlaams Belang en aanverwanten nog een pak groter zijn en dat velen daar zich blijkbaar bij hebben neergelegd. Als het VB haar houding tov van ons niet verandert dan zullen wij onze houding maar veranderen zeker?

Wij hebben ook nooit gezegd dat alle NSV'ers fascisten zouden zijn. Ik zie echter nog geen reden op dit moment om onze houding tov die organisatie te veranderen. Ten andere. Hoe komt het dat de NSV verandert?

Harko
5 april 2006, 11:47
Beste Inge en Harko,

Ik moet zeggen dat ik bijna achterover val als ik lees wat jullie over de betoging en onze rol durven te schrijven! De manier waarop jullie feiten vervalsen en emmers stront over ons kappen is volgens mij toch wel de uitdrukking van een zekere frustratie. En echt, als ik al die Bullshit lees kan ik me niet houden om toch een reactie op jullie laster te schrijven.

Als anti-fascist weiger ik mee te stappen in eenzelfde betoging als fascisten die nog vergaderingen en betogingen waarop ik aanwezig was hebben aangevallen. Ik stelde dan ook op deze vergadering, dat indien het NSV op de betoging zou aanwezig zijn, we dit fysiek gingen verhinderen met onze ordedienst. Waarop we beschuldigingen rond ons hoofd kregen dat we erger waren dan het NSV, dat we verantwoordelijk zouden zijn voor het mislukken van de betoging,...

Ik ben ervan overtuigd dat de betoging in Gent een succes zal worden, en hoop ook oprecht dat we opnieuw op een jnormale manier kunnen samenwerken met het VVS en Comac. Maar dan zal het VVS geen organisaties als jong-VLD als excuus moeten gebruiken om ons spreekrecht te beperken!

Nikei, laat ons eens alles rustig op een rijtje zetten:
over het 'feiten vervalsen' en 'emmers stront'. Laat ons eens bekijken wat wij (inge en ik) geschreven hebben m.b.t. Antwerpen en m.b.t. als:

en het is wel netjes om een afspraak te maken en je er dan niet aan te houden? we weten ondertussen wel dat een woord van ALS niets waard is. en het is wel netjes om zelf uwen uitleg te doen, en dan als de organisatoren hun uitleg doen, oproepen om het af te bollen? van respect gesproken... want mobiliseren alleen is niet genoeg om een betoging te organiseren. bovendien is de ALS niet de enige die gemobiliseerd hebben. moest de betoging enkel uit dat rood blokske hebben bestaan, het zou ook maar een zielige betoging zijn. stop dus maar allemaal met die zelfgenoegzaamheid als zou het allemaal van jullie is. niet alleen proberen jullie al weken de betoging te recuperen, ALS heeft zich gisteren gedragen als een bende arogante klootzakken die niet te vertrouwen zijn en die zich niet houden aan gemaakte afspraken, en daar zijn alle andere organisaties, inclusief de vakbonden, het over eens.


niet de intentie om daar te schelden? en toch is het gebeurt, uitgebreid zelfs.
Toen ik zei tegen ulder mannen dat ze moeten stoppen met die zever, kreeg ik van een tamelijk opgefokte jongeman te horen dat ik blijkbaar zoals Stalin een pact met Hitler had afgesloten e.d. En andere jongeman zei mij dat ze vlaggestokken gingen gebruiken om zich te verdedigen e.d.
De situatie was plotseling zeer gespannen en ik ben zeer blij dat er geen stoeme dingen gebeurd zijn. De aldaar aanwezige opgefokte als-ertjes waren in elk geval wel agressief bezig.

Opgefokte agressievelingen die blijkbaar een goe potje willen vechten zijn inderdaad randdebielen in mijn ogen. En gasten die mij verwijten dat ik akkoorden wil afsluiten met het nsv en die blijkbaar van mening zijn dat we erop moesten geklopt hebben, dat soort gasten noem ik inderdaad tuig.

Als schelden niet de bedoeling was, dan stel ik voor dat de aanwezige 'verantwoordelijken' van als de gastjes een beetje in toom houden, in plaats van te staan meedoen. Want volgens jullie site was het blijkbaar jullie 'interne ordedienst' die rond het nsv is gaan staan. In het vervolg zou als beter zijn ordedienst eens uitleggen wat het verschil is tussen een potje schelden en rustig doch degelijk te werk gaan.


op jullie pamfletten stond wel geen enkel andere organisatie vermeld. het was de bedoeling om actie te voeren. we wilden gerust betogen maar hadden echt geen zicht op hoeveel volk we op de been konden krijgen. niemand had daar een zicht op trouwens. antwerpen is sowieso niet de beste stad om een betoging te organiseren. maar aangezien er genoeg enthousiasme was op de eerste vergadering, hebben we na een korte discussie dan ook ingestemd met een betoging. we zijn laat begonnen, dat is waar. we hebben ons namelijk eerst op de actie in Brussel geconcentreerd, die ook heel wat werk was. bovendien zaten we nog met massa's ander werk en kwam er initieel weinig reactie op onze eerste poging om mensen samen te brengen. welke mogen dat dan wezen? in plaats van altijd te wijzen op hoe slecht anderen de zaken wel niet doen, en hoe goed ALS wel is, zouden jullie mss eens kunnen toegeven dat anderen ook goed werk leveren. er hebben heel wat mensen zich een week lang erg ingezet. ik zie echt niet waarom het enige wat de ALS dan kan doen is die mensen afzeiken en aan iedereen die naar hen wil luisteren (gelukkig zijn dat er wel niet veel) verkondigen hoe slecht die anderen wel niet zijn. ALS heeft ondertussen zowat elke mede-organisator door het slijk gehaald. en dat noemen jullie dan front vormen?

Als je dat dan vergelijkt met de constante scheldtirade op vvs en op mijzelf als persoon door als zowel op jullie site als op dit forum is het duidelijk wie met 'emmers stront' gooit.

Over het nsv: er was duidelijk afsproken dat het nsv niet op de betoging zou meelopen. Ook op de dag zelf is dit nog bevestigd door hun preses. Dat zij daar stonden te wachten om zich achteraan achter de betoging aan te sluiten was duidelijk. En daar heb ik ook geen enkel probleem mee. Er was ook duidelijk afgesproken dat we tussen die mannen en de eigenlijke betoging een aantal gasten gingen opstellen om hen duidelijk te scheiden. En toch vonden enkele gastjes, waaronder jijzelf, het nodig om een scheldtirade te lanceren. Op zich geen enkel probleem mee, laat dat duidelijk zijn, maar enkele opgefokte pubers en een bende nsv’ers samen zetten kan vlug escaleren. Wij wouden tenallen prijze vermijden dat dit zou escaleren en dat dat dan uitgebreid in de pers zou komen. Blijkbaar hebben sommige gastjes daar een probleem mee. Maar dat is dan hun probleem. Ik zou het waarderen Nikei als je de volgende keer iets minder opgefokt geraakt en iets minder hysterisch staat te doen tegen mij. Ook hysterisch onzin gillen over pacten en als stalin is nergens voor nodig.

Voor meer heb ik eigenlijk niet zeggen hierover, typische zevertirades en hallucinaties over machtsverhoudingen, daar ga ik zelfs niet op reageren. Ik ga enkel m.b.t. Gent herhalen wat ik al meerdere keren heb gezegd:

ALS zal in Gent behandeld worden als elke andere studentenvereniging. Niets meer en niets minder.
Iedere vereniging wordt verwacht om mee te mobiliseren en de betoging mee te animeren. Het spreekt voor zich dat we met alle studentenverenigingen klare en duidelijke afspraken gaan maken, we verwachten dan ook dat iedereen zich daaraan zal houden.

Harko
5 april 2006, 12:03
Hoe zou ik in hemelsgodsnaam als stokken in de wielen hebben gestoken? Door hier met jullie in discussie te gaan? Door hier te wijzen op feitelijke fouten in jullie materiaal. Door een beetje te gekscheren?

Zeg mij nu eens waar, wanneer en hoe heb ik stokken in de wielen van als gestoken?

Ja ja, Jonas, ik blijf geduldig wachten. Je zult toch ne keer moeten antwoorden ze jongen.

Pelgrim
5 april 2006, 13:19
Als je vindt dat de Vlaamse media extreeem-rechts in Vlaanderen a hard time geven dan moet u misschien eerst eens kijken hoe de media in Nederland, VK en zeker Duitsland extreem-rechts aanpakken.

Aangezien ik zelf actief ben in de vlaamse beweging weet ik goed genoeg hoe de paarsgezinde media de flaminganten (al dan niet extreem rechts) behandelen. Dat ze de neoliberale vleugels van de rechterzijde ruimschoots van spreekruimte voorzien is wel duidelijk en logisch ja. Maar de media zijn nog altijd meer PS-SP-VLD georienteerd dan VB georienteerd.


Frankrijk ben ik niet zo goed op de hoogte. Het enigste probleem van de paarse Pravda en haar krant De Morgen is niet zozeer dat ze het VB aanpakken, integendeel, maar dat ze zo lief zijn voor paars waardoor ze niet meer in staat zijn om het VB om een kritische manier te behandelen.


ik ben blij dat je dat toch inziet. Stel je dan eens in de plaats van de doorsnee kiezer, die ziet hoe het VB, de partij "van de kleine man", langs alle kanten wordt belaagd door zowel politiek-correct paars als door extreem links.


Het enigste verschil met 20 jaar geleden is dat het Vlaams Belang en aanverwanten nog een pak groter zijn en dat velen daar zich blijkbaar bij hebben neergelegd.


ik leg me daar niet bij neer, anders zou ik niet bij Meervoud zitten maar gewoon op VB meetings met de leeuw staan zwaaien. Wat ik wel al heb ingezien is dat het VB net kunnen groeien is dankzij zijn bijzonder comfortabele positie als partijpolitieke underdog en enige "oppositie".


Als het VB haar houding tov van ons niet verandert dan zullen wij onze houding maar veranderen zeker?


Houding niet. Tactiek daarentegen, daar mag al eens aan gesleuteld worden.

Hoe komt het dat de NSV verandert?

in welke zin verandert die dan?

Pelgrim
5 april 2006, 13:22
Wat hebben hitler-stalin pacten eigenlijk te maken met een studentenbetoging?

Praetorian
5 april 2006, 13:29
Sorry, Pelgrim, maar ik volg solidarnosc. Het is algemeen geweten dat NSV te midden staat van het fascistisch milieu, hen beschermen doet alleen maar afbreuk tov de Vlaamse Beweging. Ik ga geen literatuur bovenhalen, die kan je ook wel vinden, maar tijdens de anti-NSV betoging in Leuven had het NSV duidelijk stoottroepen meegenomen die uit het B&H-milieu kwamen. Ik ken namelijk iemand die de kerels kent, en hij zei zelfs dat er eentje van BBET mee was. Ook kon ik het checken op enkele fora, en zijn info is volgens mij volledig juist. NSV is zo zwart als de snor van Hitler.

Pelgrim
5 april 2006, 14:31
ik bescherm het nsv helemaal niet. Ik heb alleen serieuze twijfels over de manier waarop de als denkt het nsv te bestrijden.

ingenious
5 april 2006, 15:16
Beste Inge en Harko,

Ik moet zeggen dat ik bijna achterover val als ik lees wat jullie over de betoging en onze rol durven te schrijven! De manier waarop jullie feiten vervalsen en emmers stront over ons kappen is volgens mij toch wel de uitdrukking van een zekere frustratie. En echt, als ik al die Bullshit lees kan ik me niet houden om toch een reactie op jullie laster te schrijven.beste nikei,

wat heb ik geschreven dat niet waar is dan? wat heb ik vervalst? welke laster? dat mag je wel eens hard maken hoor. anders is het laster van jouw kant.

Ongeveer anderhalve maand geleden namen we op het niveau van de UFSIA,RUCA, HA-academie en HA-BLS contact op met de respectievelijke delegees door middel van een brief van kd Jo Coulier over de besparingen in het Hoger onderwijs en voorgestelde acties. Met verschillende delegees hebben we samen gezeten en hen warm gemaakt voor een actie in Antwerpen. We vroegen de delegees om contact op te nemen met hun secretaris om zo de druk om tot een Antwerpse betoging te komen op te voeren. Dit leidde er uiteindelijk toe dat we op 16 maart, de avond na de betoging in Brussel, werden uitgenodigd op de Groep hoger onderwijs van het ACOD Antwerpen, waar we na discussie van de secretaris te horen kregen dat er op 27 Maart een stakingsaanzegging gedaan werd. De reden voor de laattijdige aankondiging lag haar in het feit dat ze de opkomst van de betoging van 16/3 wilde afwachten.wat wij ook wilden doen eer we aan de actie in antwerpen begonnen.

Gedurende heel de periode voor deze vergadering proberen we iets concreet uit de bus te krijgen. Voor ons stond het vast dat er een actie zou georganiseerd worden, dit was immers beslist op nationaal vlak tussen de bonden, maar we hadden een plaats en uur nodig om concreet met de mobilisatie te starten.beslist tussen de vakbonden en VVS.

Toen we doorheen deze periode contact opnamen met de VVS vertelden ze ons dat ze pas iets konden doen na de betoging van de 16e. Toen we op Di 14/3 een vergadering organiseerden met 6 delegees van de UA over de acties en iemand van het VVS probeerden uit te nodigen vertelden ze ons dat dit niet mogelijk was vermits hun Antwerpse verantwoordelijke in het buitenland zat. (toont voldoende het belang aan volgens mij)er zit maar 1 iemand van het VVS-bestuur in Antwerpen, en dat ben ik. ik was idd in het buitenland. niet op snoepreisje, wel op de european student convention over de lissabon strategie. sorry dat VVS niet alles kan laten vallen voor een vergadering met jullie hoor.

Eindelijk beslist het VVS om een vergadering samen te roepen over acties in het Antwerpse. Dit op Dinsdag 21 Maart, juist 8 dagen voor de actie!ik had al 2 weken eerder mails rond gestuurd om mensen samen te krijgen. dat ik daar weinig reactie op krijg, is niet mijn fout. in die 2 weken ben ik, buiten naar het buitenland te gaan, ook nog gaan lobbyen omtrent het financieringsdossier en ben ik de studentenraden afgelopen om ze te overtuigen om mee te doen. het is dus niet omdat ik niet met ALS aan tafel ga zitten, dat er niets gebeurd.
Aanwezig op deze vergadering: 2 personen VVS, 1 VSAO,1 ACOD, 1 COC, 3 Comac, 3 UNIFAC, 2 ALS, 1 meisje Plantijn studentenraad, 1 HA studentenraad en 1 Studiant dat klopt niet helemaal, er zaten namelijk mensen bij die bij 2 organisaties actief waren/zijn. aanwezig was: VVS, vakbondsfront, comac, unifac (en eigenlijk VUAS ook), UA studentenraad, ALS, Dwars, Plantijn Studentenraad, HA studentenraad, ASRA, Lessius Studentenraad, Studiant en Casc.
Ik viel bijna van mijn stoel toen ik Inge op deze vergadering hoorde vertellen dat volgens haar een actie in het Antwerpse moeilijk haalbaar was, omdat er te weinig tijd en intresse was! dat heb ik niet gezegd. ik heb gezegd dat we moesten bekijken of we wel een betoging zouden doen, aangezien we niet wisten of er voldoende gemobiliseerd kon worden. geen vreemde vraag, gezien de Antwerpse student normaal nooit op straat komt. Ze stelde voor om slechts een ludieke actie te organiseren, eventueel een alternatieve les. Ik heb hiertegen geargumenteerd, wat op redelijk wat cynisme onthaalt werd. Uiteindelijk kregen we steun vanuit het VSOA en toen zijn de andere 2 vakbonden ook mee op de kar gesprongen. Comac zweeg doorheen heel de discussie. Unifac, het meisje van de Plantijn hogeschool en studiant argumenteerden tegen. Na een redelijk zware discussie werd er dan tot een compromis gekomen. Een betoging gevolgt door een ludieke actie, omdat de "activisten" van het VVS verwachten dat zoiets nodig was voor de media aandacht. Inge, die duidelijk heel cultureeeeel is, drukte op het feit dat we ofwel gedichtjes moesten laten voorlezen, ofwel een toneeltje konden spelen. en jij beschuldigt anderen van laster? :lol:

ik heb gezegd dat zo'n actie goed zou zijn, dat is waar. zoals je mss ook zou weten, als je eens naar tv-verslagen van en betoging kijkt, scoren zo'n dingen goed op het nieuws. en als je zo'n actie doet, is het altijd goed om je eisen kracht bij te zetten, als je voldoende media-aandacht krijgt. bovendien kan je op die manier je eisen nog eens duidelijk herhalen, wat toch de bedoeling is van actie te voeren. het is niet voldoende om met een paar 100 man een wandelingske te doen als je iets wil bereiken.

bovendien, en als je dat onkent sta je wel erg ver af van de antwerpse studenten, zijn de meesten niet zo te vinden voor betogen, en al zeker niet voor een onderwerp dat hun slechts indirect aanbelangt. je kan dat jammer vinden, maar dat is de realiteit. een betoging opdringen omdat je dat zelf nodig acht, mag je gerust van mij doen. ik kijk liever naar waar ik de studenten voor op straat kan krijgen. daarom ben ik ook studentenvertegenwoordiger, en zijn jullie ALS.

Acht dagen voor de betoging werd er beslist om te betogen. De affiches waren pas klaar donderdag, zes dagen voor de betoging. Het was ons al langer duidelijk dat , als we van een Antwerpse actie een succes wilden maken, we vooral op onszelf waren aangewezen. Al voor deze vergadering waren we gestart met spreken in de lessen, wat we in een hogere versnelling brachten nudat we een afspraakplaats en uur hadden. 20 militanten van de ALS waren bijna acht volle dagen bezig met in de lessen te spreken, pamfletten te bedelen en affiches op te hangen. Onze activiteit lag blijkbaar zo hoog dat Inge ons herhaaldelijk erop aansprak, omdat het haar stoorde dat iedereen dacht dat het een ALS actie was, omdat ze ons materiaal voor de betoging al gezien hadden. niet omdat ze jullie materiaal al gezien hadden, beste nikei. wel omdat jullie pamfletten deden uitschijnen dat dit jullie betoging was, omdat jullie vertikken er anderen bij te vernoemen. en vooral, omdat jullie rondgingen met jullie eigen verhaal over het 'neo-liberale besparingsplan', niet met het gemeenschappelijk eisenpakket. en omdat ik weet dat jullie verhaal voor vele studenten ongeloofwaardig klinkt. omdat het eerder een averrechts effect kan hebben.

de dag voor de betoging zijn we op de HA trouwens ALS'ers tegen gekomen die zowel jullie flyer als de gemeenschappelijke uitdeelden, zoals afgesproken. dit is hoe de samenwerking zou moeten zijn. jammer dat dat niet met alle ALS'ers kan.
Op de laatste vergadering voor de betoging waren er 2 discussiepunten. Hoe we op het NSV zouden reageren en over de sprekers.

Over het NSV: het VSS en alle andere aanwezigen waren ervoor om niet op de aanwezigheid van fascisten te reageren. Volgens hen zou dit leiden tot geweld en de betoging in een negatief daglicht plaatsen. "We zijn immers allemaal studenten en hebben allemaal dezelfde belangen; de ALS moest maar niet zo aan politiek doen" je moet niet alle organisatoren op 1 hoopje gooien nikei. de redenen waarom de rest er niet voor te vinden was om het NSV fysiek te weren, zoals jullie het zo mooi zeiden, waren heel verschillend. voor sommigen is NSV een studentenclub als een ander. voor anderen niet. maar iedereen was het er over eens dat we geen zever wilden. we wilden namelijk dat de media zou focussen op onze eisen, niet op de rellen of het gezever tussen 2 groepjes. kijk naar de verslagen van de betoging in frankrijk, de casseurs krijgen evenveel aandacht als al de rest, hoe marginaal ze ook zijn.
Wij argumenteerden hier tegen. Voor ons is de NSV geen normale studentenvereniging. Kijk maar eens nr de foto-reportage op onze site. Vooral in Antwerpen probeert de NSV zich te profileren als een normale studentenvereniging; als ze zouden meestappen in een betoging tegen FVDB zijn plan, zouden ze hier meer in slagen. Comac had geen oren naar deze argumentatie, ze stelden dat we opportunistisch moesten zijn. modder gooien, laster, je kan er zelf ook wat van hé nikei.

Als anti-fascist weiger ik mee te stappen in eenzelfde betoging als fascisten die nog vergaderingen en betogingen waarop ik aanwezig was hebben aangevallen. Ik stelde dan ook op deze vergadering, dat indien het NSV op de betoging zou aanwezig zijn, we dit fysiek gingen verhinderen met onze ordedienst. Waarop we beschuldigingen rond ons hoofd kregen dat we erger waren dan het NSV, dat we verantwoordelijk zouden zijn voor het mislukken van de betoging,... en op aandringen van jullie hebben we geprobeerd hier iets tegen te ondernemen door NSV te contacteren. of ben je dat ook al vergeten?
Over de sprekers. Op de laatste vergadering voor de betoging, vroegen we of we als ALS een spreker op het einde konden krijgen. Inge stelde dat dit niet mogelijk was, omdat er organisaties tegen zouden zijn. Er werden vier andere sprekers voorgesteld. 1 van het VVS, 1 COC, 1 uit de academische wereld en Arne van de HA. als je een betoging organiseert met een breed front, moet je ook sprekers hebben die dit breed front en zijn eisen vertegenwoordigen. daarom dus 2 namens de studenten (iemand van VVS en de voorzitter van de studenternaad van de associatie antwerpen) en namens het personeel (vakbondstop en iemand uit het veld).
Toen ik tussenkwam en stelde dat we op basis van de campagne die we gevoerd hadden dachten ook recht te hebben op een spreker antwoordde Inge dat dit niet mogelijk was, en dat we al blij mochten zijn dat we konden meestappen in de betoging. Want de VLD jongeren! hadden problemen met ons die meestapten.dat was ik niet nikei, en dat zal iedereen die dar aanwezig was ook bevestigen. ik vond dat zelfs een ongelukkige uitspraak, die meteen daarna is genuanceerd trouwens, terwijl jij daar wat hysterisch stond te doen.

dat neemt echter niet weg dat er wel degelijk organisaties zijn die niet willen meestappen in een betoging die georganiseerd is daar ALS. je mag dat betwisten, ik weet echter wat ik hoor. en als wij zoveel mogelijk organisaties mee willen, dan moeten we daar rekening mee houden.

Nu, ik heb geen probleem om te luisteren naar argumenten.
Maar iki kijk vooral naar de praktijk. Naar wat iemand doet. Naar inzet en krachtsverhoudingen. En als ons wordt gezegd dat we blij mogen zijn mee te kunnen stappen, omdat een organisatie die ik nog nooit iets heb zien doen rond het plan VDB erom vraagt, dan is de maat vol.dan moet ge mss uw ogen eens wat beter open trekken, want dit is pas laster. wij hebben alle politieke fracties van enig belang afgelopen om hen het standpunt van de studenten uit te leggen. wij hebben hierover samen gezeten met de minister. wij hebben het VLOR-standpunt in de juiste richting gestuurd. wij schrijven voor artikels voor magazines uit de onderwijswereld. wij hebben bijna elke rector, algemeen directeur en associatievoorzitter overstelpt met onze argumenten. de vakbonden staan sowieso aan onze zijde momenteel. en het zijn wel degelijk deze mensen die invloed hebben op het hele proces. de lobbymachine draait volop en dat is niet ten goede van de student. daarom is het noodzakelijk dat we naast acties ook moeten zien dat we daar bij zijn, met argumenten. jullie kunnen jullie volledig focussen op betogingen, wij hebben nog massa's andere kanalen te bespelen.

bovendien, en laten we dat nog maar eens herhalen, is dit nog maar een conceptnota. het zijn wat ideetjes die op tafel zijn gegooid om de discussies te starten, om alternatieven te zien groeien. het is lang nog niet definitief. het is dan ook nog niet nodig om paniekvoetbal te spelen.

Ik denk dat ik mecht recht kan zeggen dat dankzij de ALS de betoging er gekomen is. Dat dankzij de ALS er massaal gemobiliseert is geworden (we hebben een 5000 pamfletten verspreid, 1000 affiches gehangen en in een vijtig lessen gesproken) Als in deze ompstandigheden iemand die slecht zeven man kan mobiliseren in haar delegatie, mij vertelt dat we wel goed genoeg zijn om t volk te leveren, maar niet goed genoeg om mee op het podium te staan, dan zullen we de beslissingen op het terrein wel nemen. awel, nu ni voor 't 1 of 't ander, maar ik heb 7000 flyers laten drukken en die zijn allemaal de deur uit. bovendien zijn er nog mensen die zelf de flyers hebben afgedrukt, dus we hebben er nog meer uitgedeeld. en met we, bedoel ik VVS en degene die met ons hebben samengewerkt. van onze 1000 affiches zijn de meesten ook weg. alleszins, antwerpen heeft volgehangen. ze hingen in elke instelling, in elk toilet van antwerpse studentencafé's en op elke plakpaal. daarnaast hebben we nog onze actie-site, stonden er artikels in elk studentenboekske (die serieus wat lezers hebben) en heeft zowat elke student een mail gekregen met de uitleg in. en dat is ook allemaal in die ene week geregeld. terwijl we dus ook nog aan het flyeren waren. en, laten we dat ook niet vergeten, is de betoging zelf nog georganiseerd. parcours aanvragen bij de flikken, een week voor uw actie, dat gaat niet vanzelf. voor affiches en flyers zorgen ook niet. de pers daar krijgen ook niet.

dat we maar met 7 waren in onze delegatie is trouwens nog zo'n leugen van jouw kant. ons bestuur en staf bestaat uit 11 man, waarvan iedereen er was die kon. 1 persoon is op kantoor gebleven en 2 anderen waren te laat omdat ze op een andere afspraak waren die al veel langer vast lag. (en wou houden ons aan afspraken hé). de rest van onze organisatie moest zich bezig houden met practische beslommeringen, zoals de ordedienst. iets waar je ook telkens de afspraken niet over hebt nageleefd. maar er waren heel wat sympathisanten van VVS daar. het is niet omdat ze niet in VVs-vuilzakken rondlopen dat ze der ni zijn hé.

Op basis van reeele krachtsverhoudingen en niet op basis van bureaucratisch gemanouvreer! Toen ik dit vertelde wilden we ophoepelen van de vergadering, omdat er voor ons niets meer te bespreken was. Comac probeerde nog de schijn te redden door voor te stellen dat er na de vier officiele sprekers een open mic kwam, waar we ons ding konden doen. Te weinig volgens mij. wel bizar dat ge toen er wel mee akkoord waard. dat ge het toen wel een compromis vond. meer nog, dat we toen die afspraak gemaakt hebben. een afspraak die ge eenzijdig hebt opgezegd, zonder ons er trouwens ook maar iets van hebt laten weten. ik weet meteen wat jouw woord waard is hé nikei.

Op de betoging vonden we dat we om deze redenen geen enkele verplichting hadden en hebben we daarom in de praktijk getoont wat krachtsverhoudingen betekenen.ondertussen is ook duidelijk dat de andere ALS'ers hier ook niet de waarheid spraken toen ze excusus bedachten hé. maar kom, dat wisten we al wel.

Enkel nog over het NSV: toen dze met vlag en wimpel toekwamen had nele hen overtuigd om de vlag te verweideren. En volgens haar konden ze wel met hun lindjes en petten meestappen. Ik zag dat Harko ernaartoe liep en hun leider het handje schudde. Onmiddellijk toen de Fascisten toekwamen hebben wij er tien kdn van de ordedienst voorgezet. Harko kwam ons vertellen dat dit toch wel ver ging, en we die jongens gerust moesten laten. Waarop ik hem zei dat hij misschien het Stalin Hitler pact van 39 eens lichtjes wilde overdoen, maar dat wij ons niet door hem gingen laten afzeiken.

Onze strategie heeft duidelijk gewerkt. Toen de betoging van start ging, hadden we de NSV achteraan de betoging kunnen afzonderen, waarna ze met de staart tussen de benen konden afdruipen. ze waren ocharme met 5 man :lol:

en dan nog niet meteen stoere macho's. bovendien hebben veschillende mensen ze vriendelijk gevraagd om hun vlag weg te halen en zouden ze zelfs hun petten afzetten. bovendien heb ik hen er nog op gewezen dat ze, als ze zouden meelopen in de betoging, ze een betoging zouden steunen waarin er gevraagd werd om te financieren op basis van studentenkenmerken, wat oa een extra gewicht 'en dus extra geld) voor allochtonen betekende. en dat ze gerust konden meelopen als ze onze eisen ondersteunende. en wat blijkt... ze zijn op café gegaan omdat ze eigenlijk de betoging niet ondersteunden als organisatie. en dat heb ik van in het begin gezegd. maar waarom waren ze daar? omdat ze weten dat ze jullie er mee kunnen provoceren, omdat ze jullie er mee kunnen jennen. soit, belachelijk incident dus, niet eens de moeite om op door te gaan.

Ik maak persoonlijk een enorm positieve evalutie van de betoging. 1000 man mobiliseren op 8 dagen tijd, toont dat studenten op straat willen komen, toont dat er iets leeft onder de bevolking. Studenten zijn niet passief en apolitiek zoals ze ons willen doen geloven; Studenten willen vechten voor hun belangen! ik maak ook een positieve balans op hoor. ik heb heel goed samengewerkt met verschillende mensen. we hebben heel wat geleerd. ik heb van veel mensen te horen gekregen dat dit voor antwerpen een zeer goede prestatie was. en bovenal: de studenten weten wat er gaande is. de sensibliseringskracht van deze betoging is nog het belangrijkste voor mij. bovendien is de minister al een tijd zijn kar aan het keren over die outputfinanciering. afwachten wat de volgende nota wordt.

maar laten we niet vergeten, 1000 man op een populatie van 27000 studenten, om van personeel nog te zwijgen. laten we dus niet te euforisch worden.
Ik ben ervan overtuigd dat de betoging in Gent een succes zal worden, en hoop ook oprecht dat we opnieuw op een jnormale manier kunnen samenwerken met het VVS en Comac. Maar dan zal het VVS geen organisaties als jong-VLD als excuus moeten gebruiken om ons spreekrecht te beperken! en hoe denk jij te samenwerken met organisaties aan wie je hebt laten zien dat je je woord niet kan houden? dat je afspraken maakt en ze naast je neerlegt? dat je nog niet de beleefdheid kan opbrengen om met je organisatie te blijven staan terwijl de organisatoren een toespraak houden? die ondanks herhaalde vraag en belofte van jou geen deftige ordedienst kan regelen. het was verdorie het enige dat je van organisatie moest doen. :?

Jonas Elossov
5 april 2006, 18:50
Ik ize een fundamenteel verschil tussen VVS en ALS.

VVs wil blijkbaar de plannen stoppen met media-aandacht... ALS daarentegen wil iedereen bewust maken over wat het nu eigenlijk gaat; wil mensen actief betrekken en die informeren en een kader schetsen in welke context dit gezien moet worden, in plaats van aandacht te vragen van de TV die gefinacierd wordt door dezelfde belangengroepen als zij die de minister op post houden en zijn plannen uittekenen.

ingenious
5 april 2006, 21:14
Ik ize een fundamenteel verschil tussen VVS en ALS.er zijn nogal veel verschillen hé. wat op zich niet erg is, dat is een verrijking voor de studentenbeweging. zolang je maar niet mekaar bekampt natuurlijk.
VVs wil blijkbaar de plannen stoppen met media-aandacht... ALS daarentegen wil iedereen bewust maken over wat het nu eigenlijk gaat; wil mensen actief betrekken en die informeren en een kader schetsen in welke context dit gezien moet worden, in plaats van aandacht te vragen van de TV die gefinacierd wordt door dezelfde belangengroepen als zij die de minister op post houden en zijn plannen uittekenen.
ai, nu dacht ik dat je eindelijk mee was, maar blijkbaar toch niet. :-(

VVS gebruikt meerdere tactieken. we stellen een analyse op, beschrijven het probleem en komen met een alternatief. maar omdat enkel teksten schrijven niet voldoende is, gaan we daar met alle relevante partners over spreken: parlementsleden, bestuursleden uit het HO, kabinet, studentenraden... echter, om de druk te verhogen, doen we ook acties. op deze manier kunnen we onze eisen kracht bijzetten. en idd, kunnen we de 'gewone' student ook bij het debat betrekken. actie voeren is een geweldig middel om te sensibiliseren. maar acties zijn nu eenmaal sterker als ze uitgebreid in de pers komen. politici zijn namelijk nogal gevoelig aan pers. bovendien bereik je er nogal wat studenten mee ook, aangezien veel van hen al eens naar het nieuws kijken of de krant lezen. voor VVS is dit dossier belangrijk genoeg om alle registers open te trekken.

solidarnosc
5 april 2006, 21:36
Persaandacht is inderdaad altijd mooi meegenomen alleen is het makkelijker om aandacht te krijgen voor een bepaald probleem als je met veel op straat staat dan alleen. In die zin hoeven beiden (perscampagne en sensibilisering) elkaar niet uit te sluiten want meer persaandacht kan zorgen voor meer volk etc.... Idem voor onderhandelingen. Als je alleen moet onderhandelen of met de (effectieve) steun van een pak mensen maakt ook een verschil om druk te zetten. Ik denk echter alleen niet dat we al te veel op de pers moeten rekenen om studenten te informeren. Greetz.

ingenious
5 april 2006, 21:39
Persaandacht is inderdaad altijd mooi meegenomen alleen is het makkelijker om aandacht te krijgen voor een bepaald probleem als je met veel op straat staat dan alleen. In die zin hoeven beiden elkaar niet uit te sluiten. Idem voor onderhandelingen. Als je alleen moet onderhandelen of met de (effectieve) steun van een pak mensen maakt ook een verschil om druk te zetten. Greetz.
inderdaad, dat is zeer zeker zo. daarom ook dat we bij elke actie werk maken van het zoeken naar een breed front. ;-)

solidarnosc
5 april 2006, 21:49
inderdaad, dat is zeer zeker zo. daarom ook dat we bij elke actie werk maken van het zoeken naar een breed front. ;-)

Ik heb geen probleem met een breed front zolang het de beweging niet verzwakt. Ik denk dat de aanwezigheid van een bijvoorbeeld Animo eerder een verzwakking is dan een versterking tenzij ze uiteraard achter de globale standpunten staan maar is dat wel zo? Als Animo al op die manier redeneert want moet dat dan wel niet zijn met organisaties als Jong VLD en CD&V? Is het signaal dat we willen geven dat we op andere manier willen besparen? Ik dacht van niet. Enfin het is uiteraard maar een citaat van één lid op Indymedia.


""Vandenbroucke zei na de betoging in Brussel al dat een mogelijke oplossing pas tegen Pasen zal komen. “Dat wil niet zeggen dat we ons protest moeten stoppen,” zegt Harko Vande Loock (Vlaamse vereniging van studenten), “Vandenbroucke zal zeker een deel van zijn oorspronkelijke voorstel behouden en dat willen wij niet.” Ook de vakbonden blijven zich verzetten, “Meer geld voor onderwijs en onderzoek,” is de slogan die door ACOD, COC, VSOA gezamenlijk gedragen wordt.

Thomas Maes (Animo, jong links) zegt: “Ook al is hij een minister uit onze partij, we zijn niet akkoord. Er moet bespaard worden en dat weten we maar het kan op een andere manier. Daarover hebben we al gepraat met de Minister maar nu is het voorlopig afwachten.”"


http://www.indymedia.be/nl/node/1908

ingenious
5 april 2006, 23:35
Ik heb geen probleem met een breed front zolang het de beweging niet verzwakt. Ik denk dat de aanwezigheid van een bijvoorbeeld Animo eerder een verzwakking is dan een versterking tenzij ze uiteraard achter de globale standpunten staan maar is dat wel zo? Als Animo al op die manier redeneert want moet dat dan wel niet zijn met organisaties als Jong VLD en CD&V? Is het signaal dat we willen geven dat we op andere manier willen besparen? Ik dacht van niet. Enfin het is uiteraard maar een citaat van één lid op Indymedia.


""Vandenbroucke zei na de betoging in Brussel al dat een mogelijke oplossing pas tegen Pasen zal komen. “Dat wil niet zeggen dat we ons protest moeten stoppen,” zegt Harko Vande Loock (Vlaamse vereniging van studenten), “Vandenbroucke zal zeker een deel van zijn oorspronkelijke voorstel behouden en dat willen wij niet.” Ook de vakbonden blijven zich verzetten, “Meer geld voor onderwijs en onderzoek,” is de slogan die door ACOD, COC, VSOA gezamenlijk gedragen wordt.

Thomas Maes (Animo, jong links) zegt: “Ook al is hij een minister uit onze partij, we zijn niet akkoord. Er moet bespaard worden en dat weten we maar het kan op een andere manier. Daarover hebben we al gepraat met de Minister maar nu is het voorlopig afwachten.”"


http://www.indymedia.be/nl/node/1908jammer dat die quote zo kort is wel. als ik die thomas nog eens zie zal ik hem eens uithoren. ;-)

maar het is net wel belangrijk dat die onze eisen ondersteunen denk ik. zo steunt jong VLD niet geloof ik, maar jong-VLD Groot-Antwerpen wel (al houden ze niet van jullie, maar ja ;-)). en jong cd&v steunt ook, terwijl de katholieke zuil niet steunt. en animo steunt zijn minister niet. verdeeldheid moet je uitbuiten zeg ik. :-D

solidarnosc
5 april 2006, 23:53
jammer dat die quote zo kort is wel. als ik die thomas nog eens zie zal ik hem eens uithoren. ;-)

maar het is net wel belangrijk dat die onze eisen ondersteunen denk ik. zo steunt jong VLD niet geloof ik, maar jong-VLD Groot-Antwerpen wel (al houden ze niet van jullie, maar ja ;-)). en jong cd&v steunt ook, terwijl de katholieke zuil niet steunt. en animo steunt zijn minister niet. verdeeldheid moet je uitbuiten zeg ik. :-D

Nja dat soort politiek is veel te ingewikkeld voor een simpele trotskist als ik. Nu, ieder zijn job zeker. ;-)

ingenious
6 april 2006, 00:24
Nja dat soort politiek is veel te ingewikkeld voor een simpele trotskist als ik. Nu, ieder zijn job zeker. ;-)
voila, de rijkdom van de studentenbeweging. ;-)

maar serieus, het zou wel fijn zijn moest iedereen dit inzien. er zijn verschillende manieren om hetzelfde doel te bereiken. eenheid in verscheidenheid. het zou fijner zijn dan stomme discussies als deze hier. ik ben voor verdeeldheid, maar dan in het 'andere kamp'.

solidarnosc
6 april 2006, 01:08
voila, de rijkdom van de studentenbeweging. ;-)

maar serieus, het zou wel fijn zijn moest iedereen dit inzien. er zijn verschillende manieren om hetzelfde doel te bereiken. eenheid in verscheidenheid. het zou fijner zijn dan stomme discussies als deze hier. ik ben voor verdeeldheid, maar dan in het 'andere kamp'.

Bwaah. Een goede polemiek van tijd tot tijd kan nooit kwaad om dingen uit te klaren. Lenin en Trotsky hebben elkaar ook regelmatig voor rotte vis uitgescholden maar konden het best met elkaar vinden wanneer het er op aan kwam. Ik denk aan de kritiek van Trotsky op Kautsky van Lenin op Rosa etc...

Nu, ik ben maar een simpele trotskist daarmee heb ik uiteraard niet gezegd dat alle trotskisten simpele mensen zouden zijn. ;-)

StevenNr1
6 april 2006, 01:16
als ik die thomas nog eens zie zal ik hem eens uithoren.Zeker doen, want met zo'n uitspraken kan hij zich nog bezwaarlijk sociaal/socialistisch noemen, arm Animo...

ingenious
6 april 2006, 01:29
Bwaah. Een goede polemiek van tijd tot tijd kan nooit kwaad om dingen uit te klaren. Lenin en Trotsky hebben elkaar ook regelmatig voor rotte vis uitgescholden maar konden het best met elkaar vinden wanneer het er op aan kwam. Ik denk aan de kritiek van Trotsky op Kautsky van Lenin op Rosa etc...

Nu, ik ben maar een simpele trotskist daarmee heb ik uiteraard niet gezegd dat alle trotskisten simpele mensen zouden zijn. ;-)
gelukkig kan ik je woorden verdraaien natuurlijk. :-D

maar ik hou van simpele mensen hoor.

ingenious
6 april 2006, 01:31
Zeker doen, want met zo'n uitspraken kan hij zich nog bezwaarlijk sociaal/socialistisch noemen, arm Animo...

ik vind er niks van op hun website, enkel een oproep tot betogen. tis wel vreemd, want eigenlijk spreekt er niemand van besparen. wel van rationaliseren ofzo, en van middelen efficienter inzetten, maar niet van besparen.

StevenNr1
6 april 2006, 01:32
Mja, ze zijn met de begroting bezig geweest, het zal daarmee zijn zeker...

solidarnosc
6 april 2006, 11:04
ik vind er niks van op hun website, enkel een oproep tot betogen. tis wel vreemd, want eigenlijk spreekt er niemand van besparen. wel van rationaliseren ofzo, en van middelen efficienter inzetten, maar niet van besparen.

Rationaliseren en efficiënte opdrijven lijken me ander mooie woorden voor besparingen. Ik heb geen probleem met efficienter werken maar ik denk dat de kwaliteit van het onderwijs en de behoeften van de studenten en personeel als uitgangspunt moeten worden genomen bij iedere "rationalisering" en dat is volgens mij in de meeste gevallen absoluut niet het geval. Het is meestal gewoon een manier om geld te besparen.

Praetorian
6 april 2006, 11:06
Rationaliseren en efficiënte opdrijven lijken me ander mooie woorden voor besparingen. Ik heb geen probleem met efficienter werken maar ik denk dat de kwaliteit van het onderwijs en de behoeften van de studenten en personeel als uitgangspunt moeten worden genomen bij iedere "rationalisering" en dat is volgens mij in de meeste gevallen absoluut niet het geval. Het is meestal gewoon een manier om geld te besparen.
En nog mag ik niet VDB van de trap gooien. :cry:

solidarnosc
6 april 2006, 11:08
En nog mag ik niet VDB van de trap gooien. :cry:
Het enigste resultaat zal zijn dat gij in de bak zal zitten en dat er een nieuwe minister op zijn plaats zal komen die wellicht niet beter zal zijn dan de huidige.

Praetorian
6 april 2006, 11:16
Het enigste resultaat zal zijn dat gij in de bak zal zitten en dat er een nieuwe minister op zijn plaats zal komen die wellicht niet beter zal zijn dan de huidige.
Good point, over naar plan B.

Pelgrim
6 april 2006, 13:16
Het enigste resultaat zal zijn dat gij in de bak zal zitten en dat er een nieuwe minister op zijn plaats zal komen die wellicht niet beter zal zijn dan de huidige.

da's nog 't ergste. Frustrerend eigenlijk... :roll:

Pelgrim
6 april 2006, 13:19
Good point, over naar plan B.

't was anders een goed begin. Een andere student gooit de opvolger van de trap, nog een andere student gooit diens opvolger van de trap en zo blijven we even doorgaan.

Een gecoördineerde trap-duw actie moet lukken, want er zijn veel studenten, en niet zoveel plaatsvervangers :-P
En tegen dan is de revolutie uitgebroken en zullen al die gevangen studenten als nationale helden onthaald worden met een grote defilé op de grote Markt in Brussel.

ingenious
6 april 2006, 14:46
Rationaliseren en efficiënte opdrijven lijken me ander mooie woorden voor besparingen. Ik heb geen probleem met efficienter werken maar ik denk dat de kwaliteit van het onderwijs en de behoeften van de studenten en personeel als uitgangspunt moeten worden genomen bij iedere "rationalisering" en dat is volgens mij in de meeste gevallen absoluut niet het geval. Het is meestal gewoon een manier om geld te besparen.
mja, het wordt vaak als mooiere term voor besparing gebruikt, dat klopt. maar het hoeft niet altijd zo te zijn. ondanks de nijpende onderfinanciering, worden er toch wel middelen verspeeld. en dat is minstens even onaanvaardbaar als de onderfinanciering. VVS heeft eigenlijk altijd gesproken over een optimalisatie ipv rationalisatie. er mogen geen middelen worden afgenomen, ze moeten wel zinvol worden ingezet. zolang de onderwijsenveloppe even groot blijft, kan je moeilijk spreken van besparing.

en eigenlijk is dat het brede kader waar de financieringsplannen in moeten gezien worden. de hele fusieoperatie en associatievorming hebben hun doel gemist. er is niets gerationaliseerd. allemaal uit eigen behoud van de instellingen. want wat is het nut van in 1 stad 3 keer dezelfde opleiding aan te bieden? zeker als er kleine opleidingen bij zitten. eigenlijk wil de minister via zijn financiering zorgen voor een hertekening van het onderwijslandschap. de KUB is natuurlijk het meest in het oog springende voorbeeld, maar lang niet het enige. maar ook een hertekening van de associaties wordt besproken. het is enkel jammer dat dit niet openlijk gebeurd. het lijkt meer een koehandel te gaan worden tussen de associatievoorzitters, rectoren en directeurs. :?

ingenious
6 april 2006, 14:47
't was anders een goed begin. Een andere student gooit de opvolger van de trap, nog een andere student gooit diens opvolger van de trap en zo blijven we even doorgaan.

Een gecoördineerde trap-duw actie moet lukken, want er zijn veel studenten, en niet zoveel plaatsvervangers :-P
En tegen dan is de revolutie uitgebroken en zullen al die gevangen studenten als nationale helden onthaald worden met een grote defilé op de grote Markt in Brussel.
ik wil ook wel mee doen. in den bak krijg ik mss eindelijk mijn thesis geschreven. en nadien een heldenstatus, dat ligt me wel.

solidarnosc
6 april 2006, 14:51
ik wil ook wel mee doen. in den bak krijg ik mss eindelijk mijn thesis geschreven. en nadien een heldenstatus, dat ligt me wel.

Ik denk niet dat dit de beste manier is om held te worden. Begin misschien met Vandenbroucke het vuur aan de schenen te leggen tijdens de onderhandelingen. Ik ken niet veel van onderhandelingstechnieken maar het van de trap duwen van uw onderhadelings"partner" is nieuw voor mij. ;-)

ingenious
6 april 2006, 14:59
Ik denk niet dat dit de beste manier is om held te worden. Begin misschien met Vandenbroucke het vuur aan de schenen te leggen tijdens de onderhandelingen. Ik ken niet veel van onderhandelingstechnieken maar het van de trap duwen van uw onderhadelings"partner" is nieuw voor mij. ;-)
hey, wij zijn maar simpele studentjes hé. :-(

Praetorian
6 april 2006, 15:00
hey, wij zijn maar simpele studentjes hé. :-(
Moet ik de onderhandelaar zijn?

Pelgrim
6 april 2006, 15:01
Ik denk niet dat dit de beste manier is om held te worden. Begin misschien met Vandenbroucke het vuur aan de schenen te leggen tijdens de onderhandelingen. Ik ken niet veel van onderhandelingstechnieken maar het van de trap duwen van uw onderhadelings"partner" is nieuw voor mij. ;-)

Een marxist-leninist die hier reformistische praat over 'onderhandelingen' komt verkopen 8O :lol: ;-)

Pelgrim
6 april 2006, 15:02
Moet ik de onderhandelaar zijn?

Ik weet een paar schoon trappen zijn in Brussel :-D

ingenious
6 april 2006, 15:04
Moet ik de onderhandelaar zijn?
wij zijn ook simpele bureuacraten die alles doen om op de minister zijne schoot te mogen zitten. dat moest je nu toch al weten hé.

Praetorian
6 april 2006, 15:06
Ik weet een paar schoon trappen zijn in Brussel :-D
http://www.af-kunstbasar.de/af-kunstbasar/mehrteilige/120x120cm/boondock%20saints.jpg

Now you will receive us. We do not ask for your poor or your hungry. We do not want your tired and sick. It is your corrupt we claim. It is your evil that will be saught by us. With every breath we shall hunt them down. Each day we will spill their blood ‘til it rains down from the skies. Do not kill, do not rape, to not steal. These are principles, which every man of every faith can embrace. These are not polite suggestions, these are codes of behavior and those of you that ignore them will pay the dearest cost. There are varying degrees of evil. We urge you lesser forms of filth not to push the bounds and cross over into true corruption, into our domain. But if you do you, one day you will look behind you and you will see we three, and on that day, you will reap it. And we will send you to whatever god you wish. And shepherds we shall be, for thee my Lord for thee, power hath descended forth from thy hand, that our feet may swiftly ca! rry out thy command. We shall flow a river forth to thee, and teeming with souls shall it ever be. In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti.
8)

Praetorian
6 april 2006, 15:07
wij zijn ook simpele bureuacraten die alles doen om op de minister zijne schoot te mogen zitten. dat moest je nu toch al weten hé.
Ik niet, daarom dat het logischer lijkt dat je iemand met andere methodes aanstelt als onderhandelaar.

ingenious
6 april 2006, 15:10
Ik niet, daarom dat het logischer lijkt dat je iemand met andere methodes aanstelt als onderhandelaar.
ah maar nee hé, want als gij gaat onderhandelen kunnen wij niet gaan en hoe kunnen we dan ooit die positie van kabinetschef binnenrijven? nu jonas me eindelijk een toekomstvisie gegeven heeft gaat ge ze ni afpakken zenne. :-(

Praetorian
6 april 2006, 15:11
ah maar nee hé, want als gij gaat onderhandelen kunnen wij niet gaan en hoe kunnen we dan ooit die positie van kabinetschef binnenrijven? nu jonas me eindelijk een toekomstvisie gegeven heeft gaat ge ze ni afpakken zenne. :-(
Ik zoek nog een secretaresse ...

ingenious
6 april 2006, 15:14
Ik zoek nog een secretaresse ...
ik zoek wel een nieuw jobke, maar ik ben eigenlijk tegen vrouwelijke secretaresses. bovendien slaag ik er altijd in het kopieeraparaat om zeep te helpen.

Praetorian
6 april 2006, 15:16
ik zoek wel een nieuw jobke, maar ik ben eigenlijk tegen vrouwelijke secretaresses. bovendien slaag ik er altijd in het kopieeraparaat om zeep te helpen.
Wel, zal dan wel eens bij jou komen aankloppen om jouw nieuwe secretaris te worden. Ik maak enorm goede koffie!

ingenious
6 april 2006, 15:20
Wel, zal dan wel eens bij jou komen aankloppen om jouw nieuwe secretaris te worden. Ik maak enorm goede koffie!
das goed. ik zoek me een deftige job die goed betaalt en huur jou in om mijn thesis te schrijven en mijn agenda bij te houden. en koffie te zetten. geweldig.

solidarnosc
6 april 2006, 15:46
Een marxist-leninist die hier reformistische praat over 'onderhandelingen' komt verkopen 8O :lol: ;-)

We hebben geen probleem met onderhandelingen "as such". We zijn geen gauchisten. ;-)

StevenNr1
6 april 2006, 22:23
U weet toch dat ;-) meestal betekent 'dit was sarcastisch/ironisch' ?

StevenNr1
20 april 2006, 22:56
Oosterlinck en Van Den Bossche pleiten samen voor meer middelen in een dubbelinterview in de recentste Knack? Waar zitten de vele addertjes? met André Oosterlinck en Luc Van den Bossche
' Een aanbod van nul af'

Naast een nieuwe financiering, moet er snel een debat komen over onderzoek en organisatie van de opleidingen in één 'hogeronderwijsruimte Vlaanderen'. Daar sturen André Oosterlinck en Luc Van den Bossche op aan.

Studenten, professoren en vakbonden lopen deze week al voor de derde keer storm tegen een plan van Vlaams minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke (SP.A) om het hoger onderwijs, na de invoering van bachelor- en masteropleidingen, op een nieuwe manier te financieren. Vandenbroucke wil het jaarbudget van 1,15 miljard euro voor universiteiten en hogescholen, intussen in associaties samengebracht, beter besteden. Meer studenten moeten met succes hun studies afronden. De onderzoekskwaliteit moet naar omhoog. De versnippering van de opleidingen moet ophouden.

Belangrijke gesprekspartners voor de minister zijn André Oosterlinck en Luc Van den Bossche, de voorzitters van de associaties van Leuven en Gent. Die bieden samen aan bijna 70 procent van alle studenten hoger onderwijs aan.

Oosterlinck was tot vorig academiejaar ook rector van de KU Leuven. Van den Bossche had in een vorig leven een stevige reputatie als minister van Onderwijs. Beiden delen alvast één zorg van de manifestanten: Vandenbroucke zal niet toekomen met zijn budget. Merkwaardig, want ruim tien jaar geleden stak Van den Bossche zelf het hoger onderwijs in een financieel keurslijf.

LUC VAN DEN BOSSCHE: Niet correct: ik had onder andere ingebouwd dat de enveloppe voor de hogescholen zou stijgen als het aantal studenten steeg. Mijn opvolgers hebben dat niet uitgevoerd. Als de minister naar een nieuw systeem gaat, moet hij de vroegere engagementen respecteren.

ANDRÉ OOSTERLINCK: Dat het budget globaal moet verhogen, staat voor ons vast. Het totale aantal studenten aan de universiteiten - Gent is daar een voorbeeld van - en aan de hogescholen is gegroeid.

VAN DEN BOSSCHE: Als de minister bovendien bepaalde klemtonen wil leggen, democratisering, allochtonen en zo meer, dan moet daar extra geld tegenover staan.

Het hardst klinkt de klacht dat outputfinanciering - hoe meer gediplomeerden, hoe meer geld - de kwaliteit van het onderwijs zal aantasten.

OOSTERLINCK: Wie zegt dat de kwaliteit achteruit zal gaan of tegenover vroeger gezakt is, moet de examenstof van vandaag eens bestuderen. Ik geloof niet in de fabel van de neergaande kwaliteit.

VAN DEN BOSSCHE: Outputfinanciering kan leiden tot kwaliteitsverlies, maar dat zal afgestraft worden door de 'visitaties'. Dat controlesysteem hadden we vroeger niet, toen werd ervan uitgegaan dat een universiteit vanzelf kwaliteit leverde.

Vroeger werd gefocust op het geheugen. Vandaag wordt studenten geleerd te redeneren, problemen te zien en op te lossen. Dat zijn andere kwaliteiten die veel meer beantwoorden aan wat de maatschappij vraagt. Outputfinanciering heeft te maken met het probleem dat zoveel jonge mensen vooral in het eerste jaar niet slagen. De redenen zijn bekend: een verkeerde keuze of te jong voor hogere studies. Maturiteit lost zich vanzelf op. Aan de verkeerde keuze hebben we tot hiertoe te weinig gedaan, we moeten in het eerste semester de studenten goed wegen en ze desnoods een andere richting aanraden.

OOSTERLINCK: Ons eerste jaar is tegelijk toelatingsexamen, voorbereidingsjaar en eerste jaar. Daarom lukt de helft niet. Maar na dat eerste jaar doen we het dertig procent beter dan andere landen. Toelatingsexamens of oriënteringsexamens willen we niet. Dus moeten we in het eerste jaar goed oriënteren, vandaar mijn voorstel: financier de studenten die slagen in het eerste jaar, maar ook degenen die lukken na een her- oriëntering binnen de universiteit of een hogeschool. Met andere woorden, beloon de instellingen die studenten op het juiste spoor zetten. Dat kan ook omdat hogescholen en universiteiten nu één geheel vormen.

Wordt de selectie zo niet gewoon een jaar uitgesteld?

OOSTERLINCK: Nu houden we ze tot februari omdat we anders geld verliezen.

VAN DEN BOSSCHE: Ideaal zou het zijn als de secundaire scholen correct, maar vrijblijvend oriënteerden. Alle pogingen daartoe - PMS-diensten tot en met het maturiteitsexamen - zijn echter mislukt. Dus moet de oriëntatie in het hoger onderwijs gebeuren. Tot nog toe deden we dat te weinig, maar de associaties bieden die kans wel. Daarbinnen versterken universiteiten en hogescholen elkaar in plaats van, zoals vroeger, concurrenten te zijn. Zo kan iemand via een professionele bachelor en brugprogram- ma's naar een masteropleiding. Later dan de anderen, maar hij haalt die master.

OOSTERLINCK: Dat is wat de minister wil: er moeten meer jongeren naar het hoger onderwijs en ze moeten daar slagen.

De veelbesproken tweede democratisering.

OOSTERLINCK: Ja. Een groep studenten - en daarin zitten veel allochtonen - begint geen hoger onderwijs of kiest voor een professionele bachelor. Om allerlei redenen: zij of hun ouders kennen het hoger onderwijs niet, ze durven niet ver van huis te studeren, er zijn financiële moeilijkheden.

VAN DEN BOSSCHE: Dat is niet nieuw. In de jaren zestig startte de democratisering nadat twee problemen werden aangepakt: het financiële probleem en het horizonprobleem. Vooral dat laatste: jonge mensen werden wel onderwijzer of leraar, maar begonnen geen universitaire studies, want dat lag buiten de hun bekende wereld. Met dat probleem zitten we vandaag ook, zeker bij de allochtone studenten.

OOSTERLINCK: Hen naar het hoger onderwijs krijgen, is zeer belangrijk voor de toekomst van Vlaanderen.

Vroeger stroomde tien procent van de industrieel ingenieurs door naar de universiteit. Maar dat was een bekende weg. Zo'n aangepast programma moeten we ook uittekenen voor de doorstroming van en naar alle niveaus. Dan krijgen we een dubbele golf: een herplaatsing van eerstejaars en een doorstroming vanuit de professionele opleidingen.

Nogal wat professoren klagen dat studenten te veel bij het handje worden genomen. Ze kunnen amper mislukken.

VAN DEN BOSSCHE: Studenten goed volgen of hen inspraak geven is niet hetzelfde als hen pamperen. Uit de evaluatie van professoren volgt bijvoorbeeld dat de beste didactische krachten in het eerste jaar lesgeven en dat hoort zo.

OOSTERLINCK: Meer dan vroeger zijn onze professoren bezig met onderzoek en met onderwijs. Ze werken harder. Veel zaken zijn ingevoerd om de kwaliteit te verhogen en sommige professoren zijn daar niet blij mee.

We zijn ook bezig met een betere begeleiding, maar studenten moeten ook meer verwerken dan vroeger. Bovendien zijn ze anders. Ze gedragen zich meer als klanten en komen meer voor hun rechten op. Tegelijk neemt de zelfredzaamheid af en zijn er minder ondernemende mensen. Daar zullen we op termijn een prijs voor betalen, maar dat zit in de maatschappij van vandaag. Alle problemen moeten door de politiek worden opgelost.

VAN DEN BOSSCHE: Dat is ook de schuld van de media, die bij elk probleem aan politici vragen hoe ze dat zullen oplossen. Mensen accepteren niet meer dat er fouten gemaakt worden, dat er risico's zijn. Maar dat is een algemene maatschappelijke discussie.

OOSTERLINCK: Ook de minister eist van ons dat we op elk terrein slagen. Dat kan niet. Hij zou ons beter een groot kader geven waarbinnen we in alle vrijheid kunnen werken, en door visitatiecommissies worden afgerekend op onze resultaten én op ons systeem.

VAN DEN BOSSCHE: Ik pleit daarbij voor onafhankelijke instellingen die een kwaliteitslabel geven, maar daar wil niemand aan. Waarom beginnen we niet met visitaties samen met de Europese regio's die willen meewerken? Dan krijgen we een Europa met twee snelheden, maar de rest zal wel snel meedoen. Dat was toch ook zo met de Bolognaverklaring in 1999? Een paar landen begonnen te trekken, de rest is gevolgd.

OOSTERLINCK: Bologna was maar een intentieverklaring, maar ze heeft meer impact gehad dan een verdrag.

VAN DEN BOSSCHE: Omdat de hervorming gedragen werd door de mensen die ze moesten uitvoeren. Anders mislukt ze, dat heeft het VSO (vernieuwd secundair onderwijs, nvdr.) bewezen.

Minder draagvlak is er voor Engels als opleidingstaal.

VAN DEN BOSSCHE: Niemand wil de opleidingen in het Nederlands afschaffen. Onze vraag blijft of we Engels mogen introduceren in het laatste jaar van de master- en van de professionele bacheloropleidingen. Veel afgestudeerden komen immers terecht in bedrijven waar het Engels door de internationalisering de voertaal is.

OOSTERLINCK: In overleg met de Vlaamse verenigingen en politieke partijen moet een akkoord mogelijk zijn. Alleen zitten zowat alle partijen en hun kartels vast aan een sterk Vlaams denken.

VAN DEN BOSSCHE: Dat is geen sterk, maar een oud Vlaams denken in een samenleving die heel anders geworden is.

OOSTERLINCK: Ik begrijp een aantal topwetenschappers niet goed. Ze spreken dagelijks Amerikaans-Engels en ze schrijven wetenschappelijke bijdragen in die taal. En toch zijn het grote voorvechters van het Nederlands in de opleidingen. Natuurlijk moet het Nederlands de onderwijstaal blijven. We mogen die zeker niet overnight vervangen door het Engels. Maar dat is ook nooit de bedoeling geweest.

Moet er niet eerst geschaafd worden aan de moedertaal van de studenten? Een op de drie kan volgens een test van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) geen Nederlandse tekst zonder fouten schrijven.

VAN DEN BOSSCHE: In mijn middelbareschooltijd kostte een dt-fout in een examen voor geschiedenis of Nederlands veel punten. De huidige slordigheid in schrijven én spreken, die nog versterkt wordt door het sms'en en mailen, ligt bij het basis- en secundair onderwijs. Daar moet de taaldiscipline hersteld worden.

Minister Vandenbroucke wil via de financiering het onderwijsaanbod rationaliseren. U spreekt beiden over optimaliseren. Wat is het verschil?

VAN DEN BOSSCHE: Onze samenleving bulkt stilaan van de eufemismen. Toen ik als onderwijsminister sprak over rationalisering, klonk dat zo hard dat ik dan maar het zachtere woord optimalisering lanceerde. Maar in feite betekent dat hetzelfde.

OOSTERLINCK: Van alle rectoren waren er toen twee ingenieurs: Jacques Willems van Gent en ik. Wij begrepen dat de twee termen mathematisch dezelfde uitkomst hebben, de anderen hoorden liever spreken over optimalisering.

Maar er kwam geen optimalisering, noch door de samensmelting van de hogescholen in 1994, noch door de rapporten van Roger Dillemans (de toenmalige Bijzondere Commissaris voor de Hervorming van het Hoger Onderwijs) over het universitair onderwijs.

VAN DEN BOSSCHE: Vijf jaar na de hervorming van de hogescholen kreeg ik er overal te horen hoe ze die zowat zelf hadden uitgevonden. Door mijn mildheid vergat ik dan maar dat ze in 1993-1994 bijna een jaar lang hadden betoogd om me kapot te krijgen. En wat de uitstekende rapporten van Dillemans en zijn schuchtere aanzetten tot een rationalisering van het aanbod betreft: de vorige Vlaamse regering had niet de moed om er iets mee te doen.

In plaats van te vertrekken van de eigen provincie of stad, moeten we denken over de onderwijsruimte Vlaanderen. Voor een ratio-nalisering kan dan rekening worden gehouden met democratisering, met de bereikbaarheid of met de levensbeschouwelijke gevoeligheid van bijvoorbeeld de leraren- en medische opleidingen. Maar een opleiding natuurkunde of ingenieur heeft die gevoeligheid duidelijk niet.

Daarnaast moeten de universiteiten de vrijheid krijgen om desnoods met eigen middelen via nieuwe masteropleidingen snel in te spelen op nieuwe noden in de samenleving.

OOSTERLINCK: Alleen voor nieuwe opleidingen kijkt een erkenningscommissie nu of ze nodig zijn. Dat zouden we voor alle opleidingen moeten doen. Een nullijn trekken voor een nieuw groot aanbodplan dat in tien jaar, met de nodige overgangsmaatregelen en financieel goed begeleid, gerealiseerd kan worden. Daarom zou het goed zijn om het debat over de nieuwe financiering van het hoger onderwijs snel af te ronden. Dan kunnen we daarna met zo'n operatie starten.

VAN DEN BOSSCHE: Het huidige financieringssysteem is vicieus. Het ontraadt een rationalisering van het aanbod.

In het voorstel van Vandenbroucke zitten stimulansen om dat te veranderen.

VAN DEN BOSSCHE: Akkoord,maar ze gaan niet ver genoeg.

OOSTERLINCK: Als de stimulansen kleiner zijn dan het financiële verlies door de stopzetting van een opleiding, verandert er niets.

VAN DEN BOSSCHE: In het dossier van de fysiotherapie is dat destijds wel gelukt. Instellingen die een opleiding stopzetten, kregen een aanbod om docenten te herscholen. Dat is vlot verlopen en een voorbeeld van hoe een stimulans positief kan uitvallen.

OOSTERLINCK: De oefening om het geld voor het hoger onderwijs meer optimaal in te zetten zal in elk geval moeten gebeuren. Hoe langer ze wordt uitgesteld, hoe moeilijker ze zal zijn.

VAN DEN BOSSCHE: Ik steun het idee om voor de onderwijsruimte Vlaanderen een ideaalbeeld van het aanbod te maken en af te spreken hoe we dit zo dicht mogelijk kunnen benaderen. Maar we moeten ook eerlijk zijn: grotere associaties en instellingen zitten in een veel betere situatie om te rationaliseren. Daarom zullen sommige collega's die aanpak misschien verbaal steunen, maar stilletjes hopen dat er niets gebeurt.

OOSTERLINCK: De keuze is simpel. We beginnen met dat proces of we houden overal een ruim aanbod. Met de bijbehorende kosten ernaast.

VAN DEN BOSSCHE: Voor die tweede optie hebben we niet het geld en ook niet de brains. De eerste optie is bovendien noodzakelijk voor de democratisering. Tenzij we in Vlaanderen zelf opleidingen van topkwaliteit aanbieden, zullen studenten uit betere sociale milieus, met meer financiële armslag en een ruimere horizon die opleidingen wel in Parijs of Bologna volgen. Dan krijg je dus het tegenovergestelde van een nieuwe democratisering van het hoger onderwijs.

OOSTERLINCK: Ik kan me zelfs inbeelden dat een rationaliseringsdebat resulteert in een herverdeling van het aanbod. Maar als er voor die discussie eerst een inhaalbeweging voor bijvoorbeeld Antwerpen of Hasselt nodig is, dan zijn de andere uiteraard niet bereid om in hun aanbod te snijden. Helaas dreigt dat nu weer te gebeuren met de nieuwe opleiding rechten in Hasselt.

Komt zo niet het principe van een algemene toegang tot het hoger onderwijs op de helling te staan?

OOSTERLINCK: Nee. De spreiding van de kandidaatsopleidingen was goed. Maar die opleidingen zijn zelfstandige instellingen geworden. Was dat niet gebeurd, dan waren we met de vorming van de associaties veel verder gekomen. Toch moet het mogelijk zijn om naar een model te evolueren met een fijnmazig netwerk van professionele opleidingen, en met een grotere spreiding van de academische bacheloropleidingen dan van de masteropleidingen. Die laatste zouden we, net als het wetenschappelijk onderzoek, meer moeten concentreren.

VUB-rector Benjamin Van Camp is daar niet optimistisch over. Volgens hem heeft de vorming van de associaties de tegenstellingen alleen maar groter gemaakt.

VAN DEN BOSSCHE: Dat is niet waar. Wel juist is dat minister Vandenbroucke ook met zijn financieringsvoorstel op bekende problemen blijft stoten. Ik denk aan de Katholieke Universiteit Brussel (KUB) die met 320 studenten veel te klein is, aan de leefbaarheid op langere termijn van de VUB en aan de beperkingen van de Universiteit Hasselt (UH) om van haar vierjarige hogeschoolopleidingen echte masteropleidingen te maken.

Voor die problemen bieden de associaties niet direct een oplossing. Maar ze blijven wel een heel goed idee, dat is uitgemond in de fundamenteelste herschikking van het hoger onderwijs sinds de Tweede Wereldoorlog. Dat dit zonder politieke onderhandelingen gebeurde, verwijt ik de vorige Vlaamse regering. Door toedoen van onder anderen Karel De Gucht (VLD) werd een achterhaald gevecht tussen vrijzinnigen en katholieken nieuw leven ingeblazen, met als gevolg dat de katholieke instellingen zich aaneensloten. De Vlaamse regering zorgde voor een open doel zonder doelman en Leuven heeft de bal mooi in de winkelhaak getrapt.

Bij zijn afscheid zei de Gentse rector Andreas De Leenheer dat het Leuvense model niet stoelt op kwaliteit, maar op macht en politiek.

VAN DEN BOSSCHE: Dat is niet juist. André is soms een beetje een machiavellist, maar in Leuven wordt zeer hard aan de kwaliteit gewerkt.

OOSTERLINCK: Elders in Europa heeft de Bolognaverklaring geleid tot een vermenigvuldiging van het aantal universiteiten. Dat wilde ik voorkomen. Daarbij werkt een combinatie van eigenbelang en algemeen belang volgens mij nog altijd het best.

Associaties hebben twee opdrachten. Tegen 2013 moeten ze zorgen voor een academisering van de vierjarige hogeschoolopleidingen. Dat is een tijdelijke opdracht. Maar nog belangrijker is dat ze van het hoger onderwijs in Vlaanderen één geheel maken en het aanbod optimaliseren door samenwerking en bruggen tussen instellingen.

De associatie van de KU Leuven wil in de toekomst een koepel voor vrije instellingen van het hoger onderwijs worden. Een tweede 'Guimardstraat', zegt u, mijnheer Oosterlinck. Is dat geen provocatie?

OOSTERLINCK: De Leuvense associatie groepeert in het hoger onderwijs 80 procent van de katholieke instellingen. Die vergaderen niet meer op het secretariaat van het katholiek onderwijs in de Brusselse Guimardstraat, maar in de Schapenstraat in Leuven. Daarom heb ik dat beeld van een tweede Guimardstraat gebruikt.

VAN DEN BOSSCHE: Ik beschouw die uitdrukking van André als een spielerei. Sociologen weten dat de breuklijn tussen katholieken en vrijzinnigen in de realiteit niet meer bestaat. In het basis- en secundair onderwijs organiseert het vrije net 60 tot 70 procent van het aanbod. Maar betekent dat dat twee derde van de leerkrachten en de leerlingen in de scholen katholiek is? Die lijn kun je doortrekken naar het hoger onderwijs.

De vorming van de associaties is nu grotendeels vanuit een pseudolevensbeschouwelijk standpunt georganiseerd en dat is niet goed. Een vorm van concurrentie tussen twee of drie kernen is wel goed. Dat hoeft niet te betekenen dat we met getrokken messen tegenover elkaar staan.

OOSTERLINCK: De concurrentie tussen de netten is bijzonder goed geweest voor de kwaliteit van het hele onderwijs. Kijk trouwens ook naar de wetenschappelijke output van ons hoger onderwijs. In verhouding tot de geïnvesteerde middelen is die groter dan in de rest van Europa. Een minister van Onderwijs moet daarom zorgen dat er concurrentie is, dat die gecontroleerd verloopt en niet resulteert in een negatieve spiraal. Ik geef toe dat die concurrentie voor kleinere instellingen en associaties moeilijker is. De vraag is dan of ze als nichespeler hun bestaansrecht vergroten, of dat ze allemaal globale spelers moeten worden.

Er zijn nu vijf associaties. Moeten er dat op termijn drie of twee worden?

OOSTERLINCK: De universiteiten van Antwerpen en Hasselt moeten voor de academisering van hun hogescholen aansluiten bij andere. De VUB biedt - met minder dan de helft van het aantal professoren - evenveel opleidingen aan als Leuven en Gent. In een context van concurrentie die de kwaliteit verhoogt en met een financieringssysteem dat alle studenten gelijk zou moeten behandelen, is dat allemaal heel moeilijk. Tenzij de minister zijn budget voor het hoger onderwijs verdubbelt. Omdat ze klein zijn, eisen sommige universiteiten nu a priori dat de andere die kleinheid mee betalen. Daar moet toch een debat over mogelijk zijn?

VAN DEN BOSSCHE: De vraag is hoe we binnen één Vlaamse ruimte zowel het onderwijs als het wetenschappelijk onderzoek optimaal kunnen organiseren. Het uitgangspunt van die discussie mogen niet de structuren zijn. We zien wel waar we op dat vlak uitkomen, maar mij lijkt het logisch dat er minder dan vijf associaties zullen zijn. Zijn de geesten in het hoger onderwijs en in de politiek daar rijp voor? Ik weet het niet.

DOOR PATRICK MARTENS/MISJOE VERLEYEN foto's filip naudts

solidarnosc
20 april 2006, 23:48
Oosterlinck en Van Den Bossche pleiten samen voor meer middelen in een dubbelinterview in de recentste Knack? Waar zitten de vele addertjes?

Ik denk dat ze samen het onderwijslandschap onder elkaar aan het verdelen zijn. Enfin positief dat ze tenminste pleiten voor een verhoging van het onderwijsbudget maar ik geloof niet dat wolven in schapen kunnen veranderen.

ingenious
21 april 2006, 01:48
ook interessant: Hoe hogescholen en universiteiten in de toekomst gesubsidieerd worden, blijft onduidelijk. Hoewel de tijd dringt, stelt minister Vandenbroucke een nieuwe werkgroep aan.

Van onze redacteur

Pieter Lesaffer

BRUSSEL.

DELEGATIES van hogescholen en universiteiten uit heel Vlaanderen verlieten maandagavond ontgoocheld het kabinet van de minister van Onderwijs, Frank Vandenbroucke (SP.A).

Ze hadden verwacht om van de minister een definitief ontwerp te krijgen van het nieuwe financieringssysteem. In de plaats daarvan kregen ze te horen dat een nieuwe werkgroep zich drie weken lang zal buigen over de nieuwe financiering, die in 2008 moet ingaan.

Dat blijkt uit de getuigenissen van enkele aanwezigen - de woordvoerder van Vandenbroucke wou bevestigen noch ontkennen.

In tegenstelling tot vorige groepen mogen er in deze nieuwe werkgroep geen financieel experts zitten, maar wel mensen met ervaring en contacten met studenten. Naast kabinetsmedewerkers zijn dat een vertegenwoordiger van de Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) en vijf experts in studiebegeleiding.

Zij zoeken antwoorden op de vragen: hoe kunnen studenten een goede studiekeuze maken, hoe kunnen doelgroepen afgelijnd worden, en hoe kunnen mislukkingen in het eerste jaar hoger onderwijs vermeden worden?

Dat moet de basis leveren voor een combinatie van input- en outputfinanciering. Vandenbroucke had vorig jaar voorgesteld om de hogescholen en de universiteiten te subsidiëren aan de hand van het aantal afgeleverde diploma's (output), en niet langer op basis van het aantal ingeschreven studenten (input).

Daartegen is veel protest gekomen. Zowel studenten als instellingen vreesden dat het niveau door de outputfinanciering zou zakken: want hoe meer geslaagde studenten, hoe meer overheidsgeld.

Sinds kort zegt Vandenbroucke dat hij ,,niet getrouwd'' is met die outputfinanciering. De nieuwe werkgroep moet binnen drie weken met een beter voorstel komen.

Daarnaast zei de minister van Onderwijs maandagavond dat er op dit moment in de Vlaamse begroting niet meer geld kan worden uitgetrokken voor het nieuwe financieringssysteem. Maar als de hogescholen en universiteiten hun opleidingen zouden rationaliseren, zou hij bij zijn collega's meer geld kunnen losweken.

In het oorspronkelijke plan moest de nieuwe financiering in 2007 ingaan. De huidige, op basis van het structuurdecreet, loopt namelijk op het einde van dit jaar af. Door de vertragingen is de hervorming tot 2008 uitgesteld. Voor 2007 is er echter voorlopig nog geen overgangsregeling.

solidarnosc
21 april 2006, 09:59
Rationaliseren? Daar is het woord weer. Het is maar wat hij er mee wil zeggen uiteraard.

StevenNr1
21 april 2006, 11:08
Ik denk dat ze samen het onderwijslandschap onder elkaar aan het verdelen zijn.Het lijkt er alleszins op. Misschien (waarschijnlijk) is dat ook ineens wat we onder rationaliseren moeten verstaan?

solidarnosc
21 april 2006, 11:50
Het lijkt er alleszins op. Misschien (waarschijnlijk) is dat ook ineens wat we onder rationaliseren moeten verstaan?

Misschien wel. Ik denk dat ze zich zien als de twee polen van het Vlaams onderwijslandschap. Rationaliseren slaat dan wellicht in de eerste plaats op de anderen en niet zozeer op hen. ;-)

Jonas Elossov
21 april 2006, 12:18
Misschien wel. Ik denk dat ze zich zien als de twee polen van het Vlaams onderwijslandschap. Rationaliseren slaat dan wellicht in de eerste plaats op de anderen en niet zozeer op hen. ;-)

En het ergste is dat die bureaucraten hier in Gent dus in die logica meegaan... De enige reden van de betoging, als het van het de retoriek van het ACOD, de decanen, de studentenverenigingen en ook het VVS afhangt, is het feit dat de Ugent minder bevoordeeld wordt tov Leuven. Alleszins daar lijkt het op.

Heb deze week nog een antwoord geschreven aan Hans Pijpelinck op een mail dat hij rondstuurde, waarbij hij die positie tegenover Leuven als voornaamste reden van de betoging liet doorschemeren.
Zijn antwoord daarop was dat de rest voor de Studenten een 'ver-van-hun-bed-show' was... Alstublieft zeg!!!

ingenious
21 april 2006, 13:12
En het ergste is dat die bureaucraten hier in Gent dus in die logica meegaan... De enige reden van de betoging, als het van het de retoriek van het ACOD, de decanen, de studentenverenigingen en ook het VVS afhangt, is het feit dat de Ugent minder bevoordeeld wordt tov Leuven. Alleszins daar lijkt het op.

Heb deze week nog een antwoord geschreven aan Hans Pijpelinck op een mail dat hij rondstuurde, waarbij hij die positie tegenover Leuven als voornaamste reden van de betoging liet doorschemeren.
Zijn antwoord daarop was dat de rest voor de Studenten een 'ver-van-hun-bed-show' was... Alstublieft zeg!!!
het is wel zo dat de ugent al jarenlang veel minder geld krijgt dan de kul. doordat de budgetten bevroren zijn en de ugent zij studentenpopulatie heeft zien verdubbelen zitten ze in een penibele financiele situatie. daar kan je niet rond. de simulaties die voorliggen bestendigen dit. maar het zijn maar simulaties, onnodig om daar echt op te focussen imo. maar zoiets werkt wel in een mobilisatie. dat dat voor ons of voor anderen de enige reden om te betogen zou zijn is ouw perceptie en die is al meermaals niet helemaal correct gebleken.

solidarnosc
21 april 2006, 13:18
het is wel zo dat de ugent al jarenlang veel minder geld krijgt dan de kul. doordat de budgetten bevroren zijn en de ugent zij studentenpopulatie heeft zien verdubbelen zitten ze in een penibele financiele situatie. daar kan je niet rond. de simulaties die voorliggen bestendigen dit. maar het zijn maar simulaties, onnodig om daar echt op te focussen imo. maar zoiets werkt wel in een mobilisatie. dat dat voor ons of voor anderen de enige reden om te betogen zou zijn is ouw perceptie en die is al meermaals niet helemaal correct gebleken.


Ja en neen. Ik denk dat het gevaarlijk is om het verkeerde signaal mee te geven in een mobilisatie ook al klopt het dat Gent relatief minder krijgt dan Leuven. Daar kunnen de studenten in Leuven immers niets aan doen.

ingenious
21 april 2006, 13:45
Ja en neen. Ik denk dat het gevaarlijk is om het verkeerde signaal mee te geven in een mobilisatie ook al klopt het dat Gent relatief minder krijgt dan Leuven. Daar kunnen de studenten in Leuven immers niets aan doen.
boh, de leuvense studenten zouden mee kunnen betogen. ;-)

nu, de onderfinanciering van gent is echt wel serieus. en dat laat zich voelen in de praktijk. en dat zie je ook aan de output bv. het is dan ook niet verkeerd om op deze manier aan te tonen wat net de problemen zijn van het feit dat de overheid te weinig investeert in onderwijs. langs de andere kant mag het idd niet enkel daar over gaan. daarom ook de 5 algmene eisen, en niet gewoon meer geld voor de ugent.

solidarnosc
21 april 2006, 14:06
boh, de leuvense studenten zouden mee kunnen betogen. ;-)

nu, de onderfinanciering van gent is echt wel serieus. en dat laat zich voelen in de praktijk. en dat zie je ook aan de output bv. het is dan ook niet verkeerd om op deze manier aan te tonen wat net de problemen zijn van het feit dat de overheid te weinig investeert in onderwijs. langs de andere kant mag het idd niet enkel daar over gaan. daarom ook de 5 algmene eisen, en niet gewoon meer geld voor de ugent.

Ik betoog mee. ;-)

ingenious
21 april 2006, 14:17
Ik betoog mee. ;-)

met de grote betoging of met die van ALS? :-P

maar serieus, ik vind echt dat er serieus wat mensen uit leuven moeten komen. begin er maar massaal te flyeren. ;-)

solidarnosc
21 april 2006, 14:45
met de grote betoging of met die van ALS? :-P

maar serieus, ik vind echt dat er serieus wat mensen uit leuven moeten komen. begin er maar massaal te flyeren. ;-)

Yep, als we het intellectueel niveau van de betoging kunnen opkrikken dan zullen we het zeker niet laten. ;-)

ingenious
21 april 2006, 14:57
Yep, als we het intellectueel niveau van de betoging kunnen opkrikken dan zullen we het zeker niet laten. ;-)
ah voila, die elite-unief daar in dat provinciestadje moet toch iets bijbrengen. :-D

Harko
21 april 2006, 15:53
En het ergste is dat die bureaucraten hier in Gent dus in die logica meegaan... De enige reden van de betoging, als het van het de retoriek van het ACOD, de decanen, de studentenverenigingen en ook het VVS afhangt, is het feit dat de Ugent minder bevoordeeld wordt tov Leuven. Alleszins daar lijkt het op.

Man, over wat ben allemaal bezig? Waar heeft VVS die 'logica' gevolgt? Waar, wanneer en hoe heeft VVS iets dergelijks gezegt.

Ten tweede de chronische onderfinanciering van de UGent is een feit, bevestigt door een arrest van het Arbitragehof. Het is mijns inzien niet meer dan logisch dat studenten van de UGent zich geraakt voelen door een voorstel dat de grootste instelling van Vlaanderen benadeeld.
Daarop wijzen en dat aangrijpen om de studenten de concrete gevolgen van het plan vdb uit te leggen, daar is mijns inziens niets mis mee.

Ten derde zonder dat ik in herhaling wens te blijven vallen voel ik mij bij gebrek aan antwoord nog steeds verplicht om te vragen wat je definitie is van 'bureaucraten' en hoe die toepasbaar is op "het ACOD, de decanen, de studentenverenigingen en ook het VVS".

Ten vierde VVS is zoals je weet ook de vertegenwoordiger van de studenten in Leuven, bijgevolg is er geen sprake van dat wij studenten uit de KULeuven ook maar enigzins zouden viseren iets dergelijks, integendeel. Ook daar zijn volop zaken aan het voorbereiden.

Proletariër
21 april 2006, 16:53
ah voila, die elite-unief daar in dat provinciestadje moet toch iets bijbrengen. :-D
8O ge gaat boerendorpke leuven toch niet vergelijken met een stad zeker, laat staan met een provinciestad :lol:

solidarnosc
21 april 2006, 17:09
8O ge gaat boerendorpke leuven toch niet vergelijken met een stad zeker, laat staan met een provinciestad :lol:

Hola. De beer brewing capital of Europe niet beledigen hé. ;-)

Jonas Elossov
21 april 2006, 19:57
Man, over wat ben allemaal bezig? Waar heeft VVS die 'logica' gevolgt? Waar, wanneer en hoe heeft VVS iets dergelijks gezegt.

Wel; aangezien jullie mobiliseren via de "hoge pieten", en zij de studenten proberen mobiliseren met de valse concurrentielogica tov Leuven, zou ik zeggen dat je daarin gedeelde verantwoordelijkheid hebt. De teksten op jullie site over de betoging in gent gaan ook in die zin...

Hebben jullie er trouwens aan gedacht dat er ook hogescholen zijn in Gent. Aan de unief hebben we dan wel VVS als mobilisatiepartner, maar aan de hogescholen lijken we alleen te staan.

Ten derde zonder dat ik in herhaling wens te blijven vallen voel ik mij bij gebrek aan antwoord nog steeds verplicht om te vragen wat je definitie is van 'bureaucraten' en hoe die toepasbaar is op "het ACOD, de decanen, de studentenverenigingen en ook het VVS".
Ik heb er deze keer nogthans op gelet om VVS niet voor te stellen als bureaucraten; als je de zin goed zou lezen, zou je dat merken. Als je toch de link maakt, is dat je eigen probleem.

Jonas Elossov
21 april 2006, 19:58
beer brewing capital

Wat is dat dan? Imbev?;-)

ingenious
21 april 2006, 20:06
Wel; aangezien jullie mobiliseren via de "hoge pieten", en zij de studenten proberen mobiliseren met de valse concurrentielogica tov Leuven, zou ik zeggen dat je daarin gedeelde verantwoordelijkheid hebt. De teksten op jullie site over de betoging in gent gaan ook in die zin...
dat is onzin. wij hebben geen teksten die in die richting gaan. als je ze hebt mag je ze wel eens posten. wat er wel op onze actiesite staat, dat is de oproep van de GSR om me te betogen en daar staat idd wel iets on over de onderfinanciering van de ugent, en hoe deze leuven zou bevoordelen in de simulaties. maar als je dat dus goed leest die je wel degelijk dat dat de oproep van de GSR is, de studentenraad van de ugent. geen tekst van VVS dus.

Hebben jullie er trouwens aan gedacht dat er ook hogescholen zijn in Gent. Aan de unief hebben we dan wel VVS als mobilisatiepartner, maar aan de hogescholen lijken we alleen te staan.


beter kijken dan denk ik. ;-)

Pie
21 april 2006, 20:51
Ik heb er deze keer nogthans op gelet om VVS niet voor te stellen als bureaucraten; als je de zin goed zou lezen, zou je dat merken. Als je toch de link maakt, is dat je eigen probleem.

oh, dat was dan al die tijd alleen maar een scheldwoord :? uit-ik vermoed- profileringsdrang?

solidarnosc
21 april 2006, 22:13
oh, dat was dan al die tijd alleen maar een scheldwoord :? uit-ik vermoed- profileringsdrang?

Bureacratie is niet zozeer altijd negatief maar eerder een kenmerk van de manier waarop sommige organisaties en mensen (soms) werken. Een pippo als Max Weber (toch niet van de minste) zag bureaucraten als trouw, betrouwbaar, objectief. Het is maar hoe men het bekijkt. ;-)

Harko
23 april 2006, 14:12
Wel; aangezien jullie mobiliseren via de "hoge pieten", en zij de studenten proberen mobiliseren met de valse concurrentielogica tov Leuven, zou ik zeggen dat je daarin gedeelde verantwoordelijkheid hebt. De teksten op jullie site over de betoging in gent gaan ook in die zin...
Hebben jullie er trouwens aan gedacht dat er ook hogescholen zijn in Gent. Aan de unief hebben we dan wel VVS als mobilisatiepartner, maar aan de hogescholen lijken we alleen te staan.

uit wat blijkt dat wij enkel 'mobiliseren via de hoge pieten'?
Je mag mij wel eens teksten van ons tonen 'die in die zin gaan', ik ben benieuwt.
VVS als mobilisatipartner aan de UGent, mooi mooi
Maar kom je er in hemelsgodsnaam op dat wij aan de hogescholen niet zouden mobiliseren?
"aan de hogescholen lijken we alleen te staan" :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Zoals ingenious al zei, kijk nog maar eens beter jongen.

Harko
23 april 2006, 14:14
oh, dat was dan al die tijd alleen maar een scheldwoord :? uit-ik vermoed- profileringsdrang?

en dan te bedenken dat uitgerekend dit de 'mannen' zijn die de pvda 'bochten' verwijten.

Eerst was vvs de 'studentenbureaucratie', dan was vvs op zich soms wel nog goed maar ik was de baarlijke duivel, nu is vvs al een 'mobilisatiefactor'. mooi mooi al die 'logica'.

solidarnosc
23 april 2006, 18:33
en dan te bedenken dat uitgerekend dit de 'mannen' zijn die de pvda 'bochten' verwijten.

Eerst was vvs de 'studentenbureaucratie', dan was vvs op zich soms wel nog goed maar ik was de baarlijke duivel, nu is vvs al een 'mobilisatiefactor'. mooi mooi al die 'logica'.

Bureaucratie heeft niets te maken met wat een organisatie doen maar hoe ze het doen.

Jonas Elossov
24 april 2006, 12:10
Eerst was vvs de 'studentenbureaucratie', dan was vvs op zich soms wel nog goed maar ik was de baarlijke duivel, nu is vvs al een 'mobilisatiefactor'. mooi mooi al die 'logica'.

Top-down mobilisatie bijvoorbeeld is een vorm van bureaucratische organisatie van de zaken...

Harko
24 april 2006, 12:35
Top-down mobilisatie bijvoorbeeld is een vorm van bureaucratische organisatie van de zaken...

Op wa slaat da nu weer, werkelijk om te wenen!

Precies ofda organisaties geen rol spelen maar dat studenten spontaan gaan betogen, bottom up zogezegd?
Wij brengen de organisaties bijeen in een breed front en zij mobiliseren de studenten, dat lijkt mij een perfect normale manier van werken. Nota bene dat een dergelijke uitspraak komt van een vereniging die blijkbaar weigert om de actievergaderingen waarop ze worden uitgenodigd bij te wonen.

Jullie zijn zodanig gefixeerd op 'bureaucratie' dat er echt geen zinnig woord uit te krijgen is.

"Bureaucratie heeft niets te maken met wat een organisatie doen maar hoe ze het doen."

Op wat slaat dit? ALS staat al weken en weken te gillen dat vvs de 'studentenbureaucratie' is, zonder ook maar in de verste verte iets af te weten van de organisatie, zoals overduidelijk bleek uit jullie 'artikels' en uit de zever die hier allemaal gepost werd.
Nota bene dat er nog geen enkele trot zich de moeite getroost heeft om hier met een deftige definitie van studentenbureaucratie op de proppen te komen en vooral niet met een deftige uitleg waarom dit zou kunnen slaan op vvs.
Ik blijf wachten.

Jonas Elossov
24 april 2006, 13:24
Precies ofda organisaties geen rol spelen maar dat studenten spontaan gaan betogen, bottom up zogezegd?
Wij brengen de organisaties bijeen in een breed front en zij mobiliseren de studenten, dat lijkt mij een perfect normale manier van werken.

Pardon; leiders van organisaties zonder effectief contact met de basis.

Nota bene dat een dergelijke uitspraak komt van een vereniging die blijkbaar weigert om de actievergaderingen waarop ze worden uitgenodigd bij te wonen.

Je liegt... wij hebben nooit geweigerd ergens aanwezig te zijn.
Dat we op de laatste vergadering niet aanwezig waren was gewoon omdat de mail niet op tijd bij de juiste mensen is terechtgekomen.


Nota bene dat er nog geen enkele trot zich de moeite getroost heeft om hier met een deftige definitie van studentenbureaucratie op de proppen te komen en vooral niet met een deftige uitleg waarom dit zou kunnen slaan op vvs.
Ik blijf wachten.
Kerel, als ge dat nu nog niet weet; vraag het dan eens een syndicalist uit jullie kringen. Stel hem eens de vraag wat een vakbondsbureaucraat is; en transponeer die uitleg gewoon naar studenten...


Enfin; ik maak geen woorden meer vuil aan een klote-stalinist met achterlijke streken. Gij hebt just geluk dat de gewone comac-leden in Gent uw streken niet kennen en waarschijnlijk niet zullen te weten komen.

Harko
24 april 2006, 13:34
Pardon; leiders van organisaties zonder effectief contact met de basis.
Je liegt... wij hebben nooit geweigerd ergens aanwezig te zijn.
Dat we op de laatste vergadering niet aanwezig waren was gewoon omdat de mail niet op tijd bij de juiste mensen is terechtgekomen.
Kerel, als ge dat nu nog niet weet; vraag het dan eens een syndicalist uit jullie kringen. Stel hem eens de vraag wat een vakbondsbureaucraat is; en transponeer die uitleg gewoon naar studenten...
Enfin; ik maak geen woorden meer vuil aan een klote-stalinist met achterlijke streken. Gij hebt just geluk dat de gewone comac-leden in Gent uw streken niet kennen en waarschijnlijk niet zullen te weten komen.

Jullie kregen die mail op de normale weg, het is niet mijn schuld dat jullie bestuur blijkbaar niet bestaat uit diegenen die in de officiele mailinglisten staan. Trouwens je had blijkbaar wel voldoende tijd om terug te mailen naar hans met je commentaar op zijn mail.
Voor de rest heb je een zeer mooie woordenschat.
En je mag mij nog maar eens zeggen wat dan zogezegd mijn 'streken' zijn.
Vermits jullie blijkbaar steeds verwijzen naar wat ik allemaal tegen abvv-jongeren heb gezegt, geef ik hier de mail van mijnentwegen naar hen. Oordeel zelf, echt wel schandalig ze!


---------------------------- Original Message -------------------------- Subject: Re: acties hoger onderwijs 25 en 27 april
Date: Wed, April 5, 2006 13:48
-----------------------------------------------------------------------
Beste Sven en anderen,
wat ik zowel tijdens het overleg als in mijn mails gezegd heb is dat VVS, als koepelorganisatie, geen medeorganisator kan zijn van iets als daar enkel 1 vakorganisatie en 1 politieke organisatie bij betrokken is. Ik heb toen ook voorgesteld om dit samen te doen met enter en met de andere politieke studentenorganisaties in Gent, die verenigd zijn in het
Politiek-Filosofisch Konvent. Dit 'konvent' verenigt alle politieke studentenverenigingen aan de universiteit Gent, dus ook ALS.
Laat daar misverstand over bestaan, ik heb nooit gezegd dat wij bepaalde organisaties niet willen als medeorganisator, integendeel. Ik heb
duidelijk gezegd dat er zo veel mogelijk organisaties moeten betrokken worden.
Ik herhaal nog eens ons standpunt, wij kunnen niet met 1 bepaalde
politieke kleur geassocieerd worden als koepelorganisatie.
Ik heb tevens gezegd dat ik er absoluut niet op tegen heb moesten
abvv-jongeren en als samen iets organiseren, ik herhaal dat we dat zeker zullen ondersteunen en dat we indien gewenst een spreker willen leveren. Ik heb helemaal geen ultimatum gesteld en ik vind het raar en jammer dat u dit nu blijkbaar wel doet.
Om absoluut elk misverstand te vermijden: een activiteit samen met als en abvv-jongeren, zeer graag, maar niet alleen die twee, hoe meer zielen hoe meer vreugde.

---------------------------- Original Message -------------------------- Subject: 25 & 27 april
Date: Tue, April 4, 2006 10:40
-----------------------------------------------------------------------
Hallo,
Wegens een te drukke agenda de deadline van 3/04 uit het oog verloren. Luc Haerens heeft toegezegd (met Johan Veeckman als backup), de moderator is nog in beraad, maar ook dat moeten we een dezer weten. Er is aan de UGent nog discussie of de GSR (de studentenraad van de UGent), dan wel het PFK (de locale koepel van politieke en levensbeschouwelijke
studentenverenigingen aan de UGent) meedoen, maar waarschijlijk zal het toch het PFK zijn dat zal mee-organiseren.
Gisteren kwam ik iemand van de ALS tegen die blijkbaar nog in de
veronderstelling was dat het debat door jullie en door hen georganiseerd wordt. Ik weet nu niet of die mens nog niet ingelicht was geweest door zijn organisatie of dat de als zelf verward is.
Ik hoop in elk geval niet dat er verwarring is over de afspraken die gemaakt zijn in de Backstage. Ik meende verstaan te hebben dat iedereen akkoord was om als organisatoren te nemen: abvv-jongeren, enter, vvs en het pfk. Dit om dus zo veel mogelijk studenten van alle kanten van het 'spectrum' te kunnen aanspreken.
Nu indien ik dit mis gegrepen heb, en jullie het toch met ze'n tweeën willen organiseren, kunnen wij niet meedoen. Al zouden wij dit bijzonder jammer vinden en een gemiste kans, wij kunnen in dat geval nog altijd desgewenst een spreker leveren. Kun jij mij laten weten of ik mij nu al dan niet vergist heb, en dus welke organisaties het debat gaan
organiseren?
Ons voorziene overleg op donderdag zal niet kunnen doorgaan. In plaats daarvan stel ik vrijdagnamiddag voor, om 14u in een vergaderlokaal van resto Overpoort (UGent, Stalhof-Overpoort). De exacte locatie stuur ik u zo snel mogelijk door.


---------------------------- Original Message -------------------------- Subject: Re: Betoging en debat in Gent tegen de herfinancieringsplan
Date: Tue, March 21, 2006 13:04
-----------------------------------------------------------------------

Beste,
Eerst en vooral wil ik zeggen dat ik uitermate tevreden ben met de groeiende belangstelling van de jongerenorganisaties van de vakbonden voor studentenaangelegenheden. Ook het feit dat jullie een zeer actieve rol willen spelen in de acties tegen het plan VDB verblijden mij ten zeerste. Dit gezegd zijnde, stel ik voor dat, indien jullie nog niet zijn
uitgenodigd geweest, jullie contact opnemen met het ACOD. Op
donderdagmiddag om 13u wordt in de Bagattenstraat een vergadering belegd met het Gemeenschappelijk Vakbondsfront en VVS.
Zoals ik ook al tegen Ken aan de telefoon gezegd heb, ben ik niet al te tevreden dat er blijkbaar reeds een vergadering is geweest zonder dat wij op hoogte werden gebracht. Ik heb dit viavia moeten vernemen.
Rudy van Renterghem, van het coc, sprak mij twee weken geleden ook al aan over een vergadering die er blijkbaar in Gent zou plaatsvinden, ik heb hem gezegd dat wij van niets weten. Zowel hem als Luc Vandenbosch van vsoa en Hugo Deckers van het acod bevestigden klaar en duidelijk dat wat hen betreft m.b.t. de mobilisatie tegen het plan VDB vvs de gespreksparnter is en de spreekbuis van de studenten.
Ik wil hier ook klaar en duidelijk stellen dat vvs niet gediend is met het feit dat 1 bepaalde vereniging van de acties wil gebruik maken om zich blijkbaar te profileren. Op de website van als wordt al weken in het lang en breed verkondigd dat zij diegenen zijn die in de acties het voortouw nemen. Nu, laat ons daar duidelijk over zijn, u collega's in Brussel zullen u kunnen bevestigen dat dit enkel en alleen gebaseerd is op zelfverheerlijking en weinig van doen heeft met de realiteit.
Dit gezegd zijne worden alle studentenverenigingen en -clubs aangesproken voor de actie en hen wordt allemaal gevraagd om een actieve rol te spelen, zowel in de actie zelf, als naar de mobilisatie toe. Ik stel voor dat we in Gent op eenzelfde manier te werk gaan, als we in Brussel gedaan hebben, en zoals nu in Antwerpen gebeurd. Namelijk dat vvs fungeert als partner in de besprekingen met het vakbondsfront en dat wij de coordinatie met de studentenverenigingen en studentenraden voor onze rekening nemen. Ik zou het jammer vinden dat de actie en/of het debat, dat ik trouwens een zeer goed iniatief vind, zouden vernauwen of verengen door apriori besprekingen met 1 bepaalde politieke vereniging.
Een debat of een affiche met daarop de drie door u voorgestelde
organisaties lijkt mijn geen goed idee, dit zou klaar en duidelijk leiden tot een verenging van het front dat juist nu volop aan het groeien is. Ik heb u voorstel ook al besproken met Peter De Keyzer van ACOD-UGent. En ook hij deelt mijn mening dat dit een te grote vernauwing zou betekenen. Ik stel concreet voor dat jullie met Peter horen voor donderdag en dat we naderhand nog eens samen gaan zitten om concrete afspraken te maken voor de verdere planning m.b.t. de mobilisatie naar de studenten toe. Ook voor de verdere invulling van het debat lijkt mij goed om samen te gaan zitten. Ik zal ook aan Ineke van acv-enter vragen om ons na de vergadering te vervoegen, ik stel voor dat we de straat oversteken naar cafe Vooruit om daar alles verder te bespreken. Debatten en vormingsavonden in de aanloop naar de Gentse actie lijken mij zeker geen overbodige luxe. Zo moeten we ook nadenken hoe we, nu het VSK (de Vlaamse ScholierenKoepel) zich achter de acties heeft geschaard, scholieren kunnen betrekken, om maar iets te zeggen. Kortom we hebben nog veel te bespreken.
Tot donderdag?
Vriendelijke groeten, Harko

Harko
24 april 2006, 15:05
Pardon; leiders van organisaties zonder effectief contact met de basis.

Had ik daarjuist nog niet gezien, prachtig!

Ik weet niet over welke 'leiders van organisaties' jij het hier hebt. Alle studentenverenigingen, clubs en kringen zijn gecontacteerd, velen waren op die vergadering. Bestuursleden van SK en FK -verenigingen om maar iets te noemen, daar kun je veel van zeggen maar toch echt niet dat ze geen effectief contact hebben met de basis.
Laat mij trouwens nog eens herhalen dat het veelzeggend was als niet aanwezig was, en zich ook niet verontschuldigde. Het enige signaal dat wij van die kant hoorde was een mail van Jonas die klaagde over het leuven-bashing dat volgens hem zou plaatsgevonden hebben. Dat het ook de enige vereniging is die pertinent weigert om het gemeenschappelijke materiaal ook maar aan te raken is nog veelzeggender. Om maar te zwijgen van het feit dat er voor een betoging wordt opgeroepen zonder de organisatoren te vermelden en wat nog leuker is op basis van een geheel eigen eisenpakket, wat dan nog eens feitelijke onjuistheden bevat.
Trouwens laat mij niet beginnen lachen met het effectieve contact met de basis van als, ik zou gewoon niet meer bijkomen.

ingenious
24 april 2006, 16:12
Dat we op de laatste vergadering niet aanwezig waren was gewoon omdat de mail niet op tijd bij de juiste mensen is terechtgekomen.
ik vind dat nogal bureaucratisch klinken. :D

Jonas Elossov
24 april 2006, 17:59
ik vind dat nogal bureaucratisch klinken. :D

Neen, dat komt gewoon omdat de zaken van jullie geregeld worden via de apparte instellingen (als je al iets buiten de unief zou doen). Terwijl de mensen verantwoordelijk voor DEZE campagne bij ALS niet op de unief zitten maar op andere hogescholen.

Jonas Elossov
24 april 2006, 18:09
Het enige signaal dat wij van die kant hoorde was een mail van Jonas die klaagde over het leuven-bashing dat volgens hem zou plaatsgevonden hebben.

Die uitnodiging was dan ook schandalig. Die mail trok op niets; men degradeerde gewoon het plan tot een idiote valse consurrentieslag tussen de Ugent en KUL. Hogescholen, Brussel en A'pen konden blijkbaar de boom in, net als de inhoud van de parameters. Dat is ook de enige reden waarom ik die mail heb teruggestuurd.
Als men in die logica verder gaat, zal het Ugent-establishment samen met alle studentenbureaucraten juichen als de Ugent een paar miljoentjes meer krijgt tov Leuven... Zo kanaliseert men het protest op een valse manier zodat het kan 'landen', zonder om te kijken naar de echte slachtoffers!


Dat het ook de enige vereniging is die pertinent weigert om het gemeenschappelijke materiaal ook maar aan te raken is nog veelzeggender.
Tja, kijk... Als andere verenigingen niet eens de politieke inhoud hebben om te beseffen dat dat materiaal belachelijk is, kan je zeker niet veronderstellen dat ze hun eigen materiaal zouden maken. Wat ontegensprekelijk zou gebeuren moest het politieke niveau van de meeste organisaties aan de unief niet onder het nulpunt liggen.



Om maar te zwijgen van het feit dat er voor een betoging wordt opgeroepen zonder de organisatoren te vermelden en wat nog leuker is op basis van een geheel eigen eisenpakket

Had gij uw streken niet uitgehaald, waren al die zaken netjes vermeld geweest. Als jij echter niet met ons wilt samenwerken en van anderen eist dat ze ook niet met ons samenwerken; dan zijn we jullie geen enkele erkenning verschuldigd!

ingenious
24 april 2006, 18:17
Neen, dat komt gewoon omdat de zaken van jullie geregeld worden via de apparte instellingen (als je al iets buiten de unief zou doen). Terwijl de mensen verantwoordelijk voor DEZE campagne bij ALS niet op de unief zitten maar op andere hogescholen.
wij werken zowel met studenten van hogent als artevelde nauw samen. net als met de conventen, niet alleen die van de unief. de situatie op de kaho is nog niet duidelijk. in west-vlaanderen komt er ook vanalles op gang. nogmaals, trek je ogen open. zelfs vanuit antwerpen heb ik er een beter zicht op. :?

Harko
24 april 2006, 20:09
Had gij uw streken niet uitgehaald, waren al die zaken netjes vermeld geweest. Als jij echter niet met ons wilt samenwerken en van anderen eist dat ze ook niet met ons samenwerken; dan zijn we jullie geen enkele erkenning verschuldigd!

Zoals in Antwerpen en in Brussel?

Van in het begin, al vanaf de allereerst 'analyse' die op jullie site stond werd er al gekakt op de 'studentenbureaucraten' waar men niets van mocht verwachten.

Harko
24 april 2006, 20:12
Tja, kijk... Als andere verenigingen niet eens de politieke inhoud hebben om te beseffen dat dat materiaal belachelijk is, kan je zeker niet veronderstellen dat ze hun eigen materiaal zouden maken. Wat ontegensprekelijk zou gebeuren moest het politieke niveau van de meeste organisaties aan de unief niet onder het nulpunt liggen.

De politieke inhoud van het door als voorspelde 'financiele luik van de bologna-akoorden.' prachtig.
Het politiek niveau van de als steekt daar uiteraard torenhoog bovenuit. Zegt dat de studentenbureaucraat het gezegt heeft :roll:

Harko
24 april 2006, 20:15
Neen, dat komt gewoon omdat de zaken van jullie geregeld worden via de apparte instellingen (als je al iets buiten de unief zou doen). Terwijl de mensen verantwoordelijk voor DEZE campagne bij ALS niet op de unief zitten maar op andere hogescholen.

Op wat baseer jij je om dat te zeggen? Welk een inzicht heef koning Jonas op de 'beweging'?

Wie zijn dan de mensen die 'verantwoordelijk zijn voor deze campagne'? Geef mij eens hun email, dat ik ze volgende keer rechtstreeks kan aanschrijven.

solidarnosc
24 april 2006, 20:18
Op wat baseer jij je om dat te zeggen? Welk een inzicht heef koning Jonas op de 'beweging'?

Wie zijn dan de mensen die 'verantwoordelijk zijn voor deze campagne'? Geef mij eens hun email, dat ik ze volgende keer rechtstreeks kan aanschrijven.

[email protected] ([email protected]). Als ik kan helpen. ;-)

Jonas Elossov
24 april 2006, 20:49
Wie zijn dan de mensen die 'verantwoordelijk zijn voor deze campagne'? Geef mij eens hun email, dat ik ze volgende keer rechtstreeks kan aanschrijven.

Wie denk je... Tzullen wel de mensen geweest zijn die bij jou op die vergaderingen hebben gezeten met de vakbonden, zeker... Ik denk wel dat je nu weet over wie het gaat, en hun e-mail adressen heb je al eeuwen!

Jonas Elossov
24 april 2006, 20:53
'financiele luik van de bologna-akoorden.' prachtig.
Het politiek niveau van de als steekt daar uiteraard torenhoog bovenuit. Zegt dat de studentenbureaucraat het gezegt heeft.

Dat is nogthans volledig correct, net als onze kadering binnen het neoliberale systeem, de volledige verburgerlijking van de SPa en de kapitalistische eisen van de EU. Ik weet het; zeer moeilijk te ontdekken is dat niet. Maar blijkbaar is geen enkele andere vereniging politiek bewust genoeg om die basis van de basis te ontdekken; ofwel is ze te laf en te burgerlijk om ze zelf naar voor te brengen.

Harko
25 april 2006, 09:33
Wie denk je... Tzullen wel de mensen geweest zijn die bij jou op die vergaderingen hebben gezeten met de vakbonden, zeker... Ik denk wel dat je nu weet over wie het gaat, en hun e-mail adressen heb je al eeuwen!

Dat waren Jeroen en Boris. Jeroen zit volgens mij wel op de unief, maar ik kan mij natuurlijk vergissen.

Jonas Elossov
25 april 2006, 12:06
Dat waren Jeroen en Boris. Jeroen zit volgens mij wel op de unief, maar ik kan mij natuurlijk vergissen.
Neen, die zit niet op de unief...

Harko
25 april 2006, 12:29
Neen, die zit niet op de unief...

Mijn diepgaande verontschuldigingen, voor de volgende keer zou ik zeggen, als er mails toekomen via student stuur die dan onmiddelijk door naar de bevoegde persoon.
Ik bedoel, dit lijkt me de logica zelve. Als je tijd had om te antwoorden, had je me dunkt nog meer tijd om het door te sturen, maar ja, hoe jullie jullie zaken regelen is jullie zaak, niet de mijne.

StevenNr1
25 juli 2007, 02:52
En hoe zit het hiermee?

Harko
25 juli 2007, 15:29
Het is lang vrij stil gebleven. VDB bleef bij zijn plannen en hield duistere overleggen in nog duistere achterkamertjes. Maar ondertussen heeft VVS zeker ook niet stilgezeten. VVS heeft een hoorzitting gehad in het Vlaams Parlement (remember de 15.000 handtekeningen). Enige tijd later was er nog een hoorzitting, waar VVS nogmaals haar bezwaren op tafel gooide. Over de stand van zaken van het dossier schreef Inge (bestuurslid van VVS) volgend tekstje:
"Het financieringsdossier heeft een vogende fase bereikt: het voorontwerp van decreet werd goedgekeurd. VVS werd gevraagd een advies te schrijven, en tot haar grote teleurstelling moet ze nogmaals veel dezelfde punten herhalen. Hoewel de studenten het dossier van in het begin erg nauwgezet opvolgden, adviezen schreven en alternatieven aanreikten, maar ook actie voerden, petities organiseerden en hoorzittingen afdwongen, werd er met hun verzuchtingen bitter weinig rekening gehouden. De studenten vinden wat voorligt dan ook geen goed werkstuk. Technisch steekt het allicht wel deftig in elkaar, hoewel VVS samen met andere instanties (o.a. de inspectie van financiën) kritisch voorbehoud maakt bij de hoge mate van complexiteit en de bijhorende implementatiemoeilijkheden en beheerskosten. Door de complexiteit boet het financieringssysteem in aan transparantie en sturing.

Maar vooral is het werkstuk niet de verhoopte evenwichtsoefening geworden tussen de bezorgdheden en verlangens van de verschillende onderwijsactoren. VVS kan zich niet van de indruk ontdoen dat in de laatste fase slechts werd ingegaan op instellingseisen. Wat betreft de studenteneisen voor correcties die de onderwijskwaliteit en democratisering ten goede zouden komen, bleven de verbeteringen beperkt tot aanpassingen aan de retoriek en de memorie van toelichting. In de laatste fase werden er veel onevenwichtige keuzes gemaakt.

Maar de studenten geven niet op. Vol goede moet schreven ze een nieuw advies, dat u hier kan nalezen: http://www.vvs.ac/documentatie_standpunten/standpunten/2006-2007/adviesfinanciering.pdf "

E
25 juli 2007, 15:39
jullie zijn fijne en zonder uitzondering aimabele luiden!

Kallikles
2 augustus 2007, 18:09
Bureacratie is niet zozeer altijd negatief maar eerder een kenmerk van de manier waarop sommige organisaties en mensen (soms) werken. Een pippo als Max Weber (toch niet van de minste) zag bureaucraten als trouw, betrouwbaar, objectief. Het is maar hoe men het bekijkt. ;-)

Ik denk dat Trotsky en Luxemburg een iets andere definitie van bureaucratie hadden... Maar daar heeft men bij LSP blijkbaar geen weet van.

StevenNr1
2 augustus 2007, 18:16
Maar de studenten geven niet op. Vol goede moet schreven ze een nieuw advies, dat u hier kan nalezen: http://www.vvs.ac/documentatie_standpunten/standpunten/2006-2007/adviesfinanciering.pdf "En gaat daar nog iets mee gebeuren? Gaan we er het ministerie mee bekogelen ofzo?

Ambiorix
3 augustus 2007, 17:06
in hoeverre is VVS representatief?