PDA

View Full Version : Vlaanderen Onderdrukt


A
14 september 2003, 19:30
Vlaanderen onderdrukt ??? 8O

Bon , ik wete iedereen zal hier wel willen babbelen over Canvas 22.30u , maar , ik zou graag nog eens de aandacht op iets anders vestigen . :wink:

Zovelen hier hebben het al gezegd en zullen het wellicht blijven zeggen , Vlaanderen wordt onderdrukt !

Aan deze mensen zeg ik , ga alstublieft eens naar een land waar een echte bevolkingsgroep echt onderdrukt wordt/werd en probeer daar eens aan den lijve te ondervinden wat het is om onderdrukt te worden wanneer je echt een aparte bevolkingsgroep bent die meer verschilt dan alleen op het vlak van taal.

Vb : BOUGAINVILLE :

Het eiland Bougainville in de Stille Oceaan is het voorbeeld van een onderdrukt volk dat nu eindelijk van de onderdrukking bevrijd is .

De problemen begonnen pas echt in de jaren 60 wanneer koper ontdekt wordt op het eiland nabij het dorp Panguna . De blanke administrators startende ontginning van het koper . De ontginning zorgt voor enorme inkomsten in de kas van het trust gebied . Wanneer in 1975 geruchten de ronde doen dat Papua & New Guinea de onafhankelijkheid zouden verkrijgen , roepen de inwoners van Bougainville de onafhankelijkheid uit , dit omdat ze reeds binnen de structuur van Papua en Nieuw Guinea stiefmoederlijk behandeld werden en het gebied systematisch uitgebuit . Hieraan wordt geen gehoor gegeven en Papua Nieuw Guinea vormt de Bougainville-provincie in de eerste jaren van zijn onafhankelijkheid om tot een puur wingebied . Alle inkomsten die het eiland genereert worden vakkundige versast naar de hoofstad van Papua Nieuw Guinea en gebruikt om de paar stedelijke centra uit te bouwen en opstandelingen in West Papua financieel te ondersteunen .
Bougainville , dat intussen zorgt voor de immense inkomsten uit de koperontginning , eist dat een deel van het geld toch aan het eiland besteed word . Hieraan wordt geen gehoor gegeven . De inwoners moeten zelf geld inzamelen voor de meest fundamentele voorzieningen zoals ziekenhuizen en scholen . Ze worden half jaren 70 van grote delen van hun gronden verjaagd , dorpen worden met de grond gelijk gemaakt om koper te ontginnen .
Andere gronden worden onteigend en gegeven aan inwijkelingen van het vasteland . De echte inwoners moeten zich tevreden stellen met de slechtste baantjes , de slechtere stukken grond (ze leven op door de mijnactiviteit zwaar vervuilde gronden in het industriegebied). Ze worden bekeken omdat ze donkerder zijn van huid dan de inwijkelingen van het vaste land. Bougainville wordt niet erkend als een gebied met een andere taal , een andere cultuur.

Dat is onderdrukking !!! Geen geld voor de meest fundamentele behoeften , geen erkenning van de eigen taal , religie en cultuur , verdrijving van het eigen land , al dan niet militaire onderdrukking en moeten leven in de meest ellendige omstandigheden . :evil:


spectaculaire titel , meer heb je de laatste tijd niet nodig .

Vlaanderen Boven
14 september 2003, 20:45
Misschien een ietwat genuanceerdere keuze? Interessant artikel overigens.

Pieter de Coninck
14 september 2003, 23:07
A, waarop wacht je om te verhuizen naar BOUGAINVILLE?

Bruno*
14 september 2003, 23:46
Wil jij ook niet verhuizen, je wordt immers hier onderdrukt.