PDA

View Full Version : Provincieraadsverkiezingen zijn farce


Thomas Leys
5 september 2006, 11:26
Op 8 oktober zijn het gemeenteraadsverkiezingen. Daarnaast verkiezen we ook de provincieraden, maar daar besteden de media nauwelijks aandacht aan. Misschien wel terecht, want de provincieraad doet nauwelijks iets waarvan de mensen wakker zouden moeten liggen. Is het dan niet dringend tijd om het debat te openen over de noodzaak van de provincie als bestuursniveau? Of laten we dit dossier aanmodderen terwijl ondemocratische intercommunales alle macht opsouperen? De burger moet kunnen kiezen voor sterke stadsgewesten en streekbesturen, omdat de meeste bestuurskracht al ligt.

De provincies zijn relicten van de tijd van Napoleon en vormden decennialang het tussenniveau tussen België en een paar duizend minigemeenten. Intussen hebben we een fusieoperatie achter de rug en is België een federaal land geworden. In de jaren zeventig werden vervolgens plannen gesmeed om de provincies te vervangen door agglomeraties en federaties van gemeenten, die overigens nog altijd ongebruikt in de grondwet staan te pronken. Het doodsvonnis van de provincies uit het Egmontpact werd echter niet voltrokken.

De provincies bleven dapper verder bestaan en zochten zich in een reden van bestaan. Meestal met succes, want in het kerntakendebat kreeg het enkele opdrachten toegewezen zoals ‘bovenlokale taakstelling’ en ‘gebiedsgerichte samenwerking’. Deze klinken echter zo geforceerd dat het duidelijk is dat de ultieme optie nog niet werd overwogen. En zo is het dus dat we iedere zes jaar campagnes over ons heen gestort krijgen over ‘de provincie die toch zoveel voor ons doet’. Maar welk ander bestuursniveau heeft reclame nodig om te kunnen overleven? De herkenbaarheid van de provincie is quasi nihil. Wie kent bijvoorbeeld de namen van zijn gedeputeerden? Nochtans verdienen deze politieke verantwoordelijken even veel als een senator…

De provincies beweren wel aan streekgebonden beleid te doen, maar daar zijn zij al lang ingehaald door de intercommunales. De intergemeentelijke samenwerking, los van de provincie, is haast niet meer weg te denken. Maar daar schuilt nu net het gevaar. Het democratische deficit van de intercommunales is immens. In Vlaanderen mogen we dan wel smalend doen over de bestuurlijke cultuur in Wallonië, maar ook bij ons zijn intercommunales weinig doorzichtig. Nochtans beslissen intercommunales over energie, huisvesting, telecommunicatie, regionale ontwikkeling,… Kortom, zaken waar veel centen mee gemoeid zijn en die essentieel zijn voor een goede openbare dienstverlening aan de burger.

Meer en meer geeft de gemeente dus taken uit handen aan weinig transparante instellingen op bovenlokaal niveau. Schepencolleges geven de illusie om nog in de pilootstoel te zitten, maar eigenlijk heeft zij de controle al lang overgedragen aan anderen. En inmiddels verkiezen we wel die vermaledijde provincieraden, hoewel het papieren tijgers zijn met minimale invloed op het leven van de gewone man in de straat. De intercommunales daarentegen worden bevolkt door gemeenteraadsleden die daar meestal terechtgekomen zijn als troostprijs voor het mislopen van een schepenambt. Er bestaat geen enkele garantie op kwaliteit en legitimiteit.

Verkiezingen houden voor de provincie en intercommunales behouden zonder politiek tegengewicht, is je reinste volksbedrog. Je kunt daar tegen opwerpen dat het uiteindelijk weinig uitmaakt voor welk niveau er verkiezingen worden gehouden, maar in dat geval mag dat geen argument zijn. Verkiezingen zijn tenminste één manier om te verhinderen dat politici zomaar hun gang gaan. Bestuurders die belangrijke publieke taken uitvoeren, moeten altijd door de kiezer ter verantwoording geroepen kunnen worden. Maar in de plaats daarvan houden we de provincieraad in stand, net zoals ook de Senaat en de OCMW-raad een ‘illusie van democratie’ geven.

Een afschaffing betekent niet dat iedere instantie met het woord ‘provinciaal’ in zijn naam moet verdwijnen. Zij blijven verder bestaan als zij op dat niveau goed werk leveren. De afschaffing van de provincies is ook niet ingegeven door besparingsdrift. Ook de gouverneur kan als ambtenaar verder functioneren. De afschaffing betekent overigens evenmin dat we afbreuk doen aan de emotionele gevoelens van bijvoorbeeld Limburgers en West-Vlamingen. De provincie blijft immers verder leven als een administratieve indeling en historische entiteit.

In de plaats van de provincie moeten er democratische stadsgewesten en streekbesturen komen. Op die manier leggen we de democratische controle waar de macht zich ook situeert. Slagkrachtige streekbesturen kunnen het nodige professionalisme aan de dag leggen om het hoofd te bieden van de problemen van een centrumstad en zijn omgeving. Nu zijn immers heel wat gemeenten te klein om de nodige kwaliteit te leveren. Dat creëert een onrechtvaardigheid tussen de Vlamingen, want niet iedereen kan rekenen op een gelijkwaardige dienstverlening.

Tegelijk moeten we meer aandacht hebben voor wijkgebonden manieren van participatie. Ik gruwel van mastodontbesturen die geen oog zouden hebben voor de eigenheid van bestaande wijken. Stadsgewesten mogen niet dienen om de eigenheid van dorpskernen te vernietigen. Integendeel, deze lokale gemeenschappen krijgen nieuwe kansen door te genieten van een professioneler kader op het vlak van cultuur, sport, ondersteuning voor het verenigingsleven, enzovoort. Burgercomités en wijkraden dragen dan veel meer verantwoordelijkheid.

Het is dus tijd om het taboe van de provincie te doorbreken. In de academische literatuur wordt gesteld dat het voortbestaan van de provincies enkel is ingegeven door politieke keuzes en niet door redenen van bestuurlijke efficiëntie. Inderdaad, op dit moment zijn de politieke partijen de grootste medeplichtigen om een echt debat over de provincies te verhinderen. Er is tenslotte niets zaliger voor een partij om een politiek niveau te hebben waar niemand naar omkijkt, maar dat bijvoorbeeld wel redelijk wat geld oplevert voor de partijkas via de fractiefinanciering.

Als radicaal-democraat wil ik mij daar niet bij neerleggen. De provincies zijn een hinderpaal voor de democratie én voor goed bestuur. Onderzoeken tonen aan dat de welvaart van een land onder wordt bepaald door de kwaliteit van de overheid. Indien Vlaanderen in actie wil schieten om zich te wapenen voor de toekomst, dan mag zij de interne staatshervorming niet vergeten. Wat mij betreft vinden op 8 oktober de laatste verkiezingen voor de provincieraden plaats. De voorbereidingen moeten getroffen worden om in 2012 voor het eerst democratische stadsgewesten en streekbesturen te verkiezen.

Thomas Leys
10de plaats sp.a-spirit
District Halle - Vlaams-Brabant
www.thomasleys.be (http://www.thomasleys.be)

Jong N-VA'er
5 september 2006, 11:29
Ohw voor een keer zit Spirit dan ook op een lijn met N-VA, want die willen ook de provincies afschaffen.

Anna List
5 september 2006, 11:34
laatst kwam iemand van de provincie op ATV het bestaan van provincies verdedigen ... die man begon over fietspaden en parken ...

Jong N-VA'er
5 september 2006, 11:38
laatst kwam iemand van de provincie op ATV het bestaan van provincies verdedigen ... die man begon over fietspaden en parken ...

Serieus? Die was vast tegen een boompje blijven plakken even ervoor:lol:

Geertje
5 september 2006, 11:41
Provincieraden zijn totaal voorbijgestreefd maar wel nog heel handig om de vriendjes postjes te bezorgen.

ilfalco
5 september 2006, 11:44
Het VB maakte van het afschaffen ervan dan ook een breekpunt na 13 juni...

nochtans id e kiezer tegen het afschaffenomdat men steeds vraagt Pronvincies afschaffen? het moet zijn ... een nutteloos bestuursniveau afschaffen!

Ben je al een in het provinciehuis in a'pen geweest? Wat een geldverslindende farce. Een beetje zoals het koningshuis.

Piet Hein
5 september 2006, 11:49
Mijn grootvader heeft in de jaren 70 nog in de provincieraad gezeten. En toen begon die eigenlijk al zijn waarde te verliezen.

Jong N-VA'er
5 september 2006, 11:51
Ik denk dat de regio's zoals Dender, Waasland, Houtland, Meetjesland, Hageland, enz... beter op elkaar kunnen afstemmen gewoon door overleg en tijdelijke werkgroepen. Probleem opgelost, volgend probleem en dus andere werkgroep en andere experten. En dan zal het toch wat beter vooruit kunnen gaan.
Bijvoorbeeld: ze kibbelen al bijna 10 jaar over het doortrekken en verbreden van de N 41...

100% VLAMING
5 september 2006, 11:52
Provincieraden zijn totaal voorbijgestreefd maar wel nog heel handig om de vriendjes postjes te bezorgen.

Inderdaad, provincies zijn voorbijgestreefd. Maar leg dat eens uit aan de uiterst chauvinistische Limburgers ;).

lombas
5 september 2006, 12:16
Provincies vervangen door vrijwillige koepels voor gemeenten.

Jos Verhulst
5 september 2006, 13:36
Wat had men aan Stevaert of Denys kunnen aanbieden zonder het provinciale bestuursniveau?
Provincies zijn onvervangbaar.

Supervlaming
5 september 2006, 14:28
Dit soort discussies spelen in Nederland ook al zo'n 30 jaar: de kracht, het nut van het middenbestuur. De PvdA heeft een voorstel Nederland onder te verdelen in 5 landsdelen. Misschien ook iets voor Vlaanderen? 3 landsdelen, lijkt mij genoeg.

Limburg en het oosten van de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant tesamen, dan de rest van de provincies Antwerpen, het noordoosten van Oost-Vlaanderen, de rest van Vlaams-Brabant, Brussel (!) tesamen, West-Vlaanderen en de zuidwesthelft van Oost-Vlaanderen als laatste tesamen. Kortom: in het oosten en westen landelijke provincies, in het midden een verstedelijkte provincie.

Zo kan ook een eventueel landsdelig samengaan met Nederland zonder al te veel schrammen verlopen. (Alleen: doe zoiets niet onverhoeds. Wacht zo'n 20 jaar of zo. Op de voorpagina van het Nederlands dagblag Trouw staat dat dan de calvinisten nog maar 10% van de bevolking uitmaken, en de katholieken en moslims elk zo'n 20%.)

Jazeker
5 september 2006, 15:00
Afschaffen die provincies. Ze doen niets dat de Vlaamse overheid niet afkan.

Anna List
5 september 2006, 15:10
Serieus? Die was vast tegen een boompje blijven plakken even ervoor:lol:

echt serieus, de beste anti-provincie-reclame die ik ooit zag.

Ambiorix
5 september 2006, 15:11
idd, afschaffen.
in Leuven hebben ze een "provinciehuis" neergepoot. Een belachelijk gebouw met nog een belachelijkere functie. Het is een bestuursniveau óm een bestuursniveau te hebben, echt verspilling en totaal voorbijgestreefd.

Ik vind de arrondissementen dan nog een aanvaardbaar niveau, maar niet om daar verkiezingen voor te organiseren (gewoon als overkoepelend overlegsorgaan bijvoorbeeld) en om intercommunales in te richten (vuilnisophaling, Postverdeling, etc)

Anna List
5 september 2006, 15:11
Provincieraden zijn totaal voorbijgestreefd maar wel nog heel handig om de vriendjes postjes te bezorgen.

en dit is het punt : de partijen gebruiken deze postjes om aankomende politici te 'stockeren' die het nog net niet haalden ... en net daarom is dit bedrijf nog niet afgeschaft ... het is een bron van inkomsten voor de partijen

Hans1
5 september 2006, 15:23
Op 8 oktober zijn het gemeenteraadsverkiezingen. Daarnaast verkiezen we ook de provincieraden, maar daar besteden de media nauwelijks aandacht aan. Misschien wel terecht, want de provincieraad doet nauwelijks iets waarvan de mensen wakker zouden moeten liggen. Is het dan niet dringend tijd om het debat te openen over de noodzaak van de provincie als bestuursniveau? Of laten we dit dossier aanmodderen terwijl ondemocratische intercommunales alle macht opsouperen? De burger moet kunnen kiezen voor sterke stadsgewesten en streekbesturen, omdat de meeste bestuurskracht al ligt.

De provincies zijn relicten van de tijd van Napoleon en vormden decennialang het tussenniveau tussen België en een paar duizend minigemeenten. Intussen hebben we een fusieoperatie achter de rug en is België een federaal land geworden. In de jaren zeventig werden vervolgens plannen gesmeed om de provincies te vervangen door agglomeraties en federaties van gemeenten, die overigens nog altijd ongebruikt in de grondwet staan te pronken. Het doodsvonnis van de provincies uit het Egmontpact werd echter niet voltrokken.

De provincies bleven dapper verder bestaan en zochten zich in een reden van bestaan. Meestal met succes, want in het kerntakendebat kreeg het enkele opdrachten toegewezen zoals ‘bovenlokale taakstelling’ en ‘gebiedsgerichte samenwerking’. Deze klinken echter zo geforceerd dat het duidelijk is dat de ultieme optie nog niet werd overwogen. En zo is het dus dat we iedere zes jaar campagnes over ons heen gestort krijgen over ‘de provincie die toch zoveel voor ons doet’. Maar welk ander bestuursniveau heeft reclame nodig om te kunnen overleven? De herkenbaarheid van de provincie is quasi nihil. Wie kent bijvoorbeeld de namen van zijn gedeputeerden? Nochtans verdienen deze politieke verantwoordelijken even veel als een senator…

De provincies beweren wel aan streekgebonden beleid te doen, maar daar zijn zij al lang ingehaald door de intercommunales. De intergemeentelijke samenwerking, los van de provincie, is haast niet meer weg te denken. Maar daar schuilt nu net het gevaar. Het democratische deficit van de intercommunales is immens. In Vlaanderen mogen we dan wel smalend doen over de bestuurlijke cultuur in Wallonië, maar ook bij ons zijn intercommunales weinig doorzichtig. Nochtans beslissen intercommunales over energie, huisvesting, telecommunicatie, regionale ontwikkeling,… Kortom, zaken waar veel centen mee gemoeid zijn en die essentieel zijn voor een goede openbare dienstverlening aan de burger.

Meer en meer geeft de gemeente dus taken uit handen aan weinig transparante instellingen op bovenlokaal niveau. Schepencolleges geven de illusie om nog in de pilootstoel te zitten, maar eigenlijk heeft zij de controle al lang overgedragen aan anderen. En inmiddels verkiezen we wel die vermaledijde provincieraden, hoewel het papieren tijgers zijn met minimale invloed op het leven van de gewone man in de straat. De intercommunales daarentegen worden bevolkt door gemeenteraadsleden die daar meestal terechtgekomen zijn als troostprijs voor het mislopen van een schepenambt. Er bestaat geen enkele garantie op kwaliteit en legitimiteit.

Verkiezingen houden voor de provincie en intercommunales behouden zonder politiek tegengewicht, is je reinste volksbedrog. Je kunt daar tegen opwerpen dat het uiteindelijk weinig uitmaakt voor welk niveau er verkiezingen worden gehouden, maar in dat geval mag dat geen argument zijn. Verkiezingen zijn tenminste één manier om te verhinderen dat politici zomaar hun gang gaan. Bestuurders die belangrijke publieke taken uitvoeren, moeten altijd door de kiezer ter verantwoording geroepen kunnen worden. Maar in de plaats daarvan houden we de provincieraad in stand, net zoals ook de Senaat en de OCMW-raad een ‘illusie van democratie’ geven.

Een afschaffing betekent niet dat iedere instantie met het woord ‘provinciaal’ in zijn naam moet verdwijnen. Zij blijven verder bestaan als zij op dat niveau goed werk leveren. De afschaffing van de provincies is ook niet ingegeven door besparingsdrift. Ook de gouverneur kan als ambtenaar verder functioneren. De afschaffing betekent overigens evenmin dat we afbreuk doen aan de emotionele gevoelens van bijvoorbeeld Limburgers en West-Vlamingen. De provincie blijft immers verder leven als een administratieve indeling en historische entiteit.

In de plaats van de provincie moeten er democratische stadsgewesten en streekbesturen komen. Op die manier leggen we de democratische controle waar de macht zich ook situeert. Slagkrachtige streekbesturen kunnen het nodige professionalisme aan de dag leggen om het hoofd te bieden van de problemen van een centrumstad en zijn omgeving. Nu zijn immers heel wat gemeenten te klein om de nodige kwaliteit te leveren. Dat creëert een onrechtvaardigheid tussen de Vlamingen, want niet iedereen kan rekenen op een gelijkwaardige dienstverlening.

Tegelijk moeten we meer aandacht hebben voor wijkgebonden manieren van participatie. Ik gruwel van mastodontbesturen die geen oog zouden hebben voor de eigenheid van bestaande wijken. Stadsgewesten mogen niet dienen om de eigenheid van dorpskernen te vernietigen. Integendeel, deze lokale gemeenschappen krijgen nieuwe kansen door te genieten van een professioneler kader op het vlak van cultuur, sport, ondersteuning voor het verenigingsleven, enzovoort. Burgercomités en wijkraden dragen dan veel meer verantwoordelijkheid.

Het is dus tijd om het taboe van de provincie te doorbreken. In de academische literatuur wordt gesteld dat het voortbestaan van de provincies enkel is ingegeven door politieke keuzes en niet door redenen van bestuurlijke efficiëntie. Inderdaad, op dit moment zijn de politieke partijen de grootste medeplichtigen om een echt debat over de provincies te verhinderen. Er is tenslotte niets zaliger voor een partij om een politiek niveau te hebben waar niemand naar omkijkt, maar dat bijvoorbeeld wel redelijk wat geld oplevert voor de partijkas via de fractiefinanciering.

Als radicaal-democraat wil ik mij daar niet bij neerleggen. De provincies zijn een hinderpaal voor de democratie én voor goed bestuur. Onderzoeken tonen aan dat de welvaart van een land onder wordt bepaald door de kwaliteit van de overheid. Indien Vlaanderen in actie wil schieten om zich te wapenen voor de toekomst, dan mag zij de interne staatshervorming niet vergeten. Wat mij betreft vinden op 8 oktober de laatste verkiezingen voor de provincieraden plaats. De voorbereidingen moeten getroffen worden om in 2012 voor het eerst democratische stadsgewesten en streekbesturen te verkiezen.

Thomas Leys
10de plaats sp.a-spirit
District Halle - Vlaams-Brabant
www.thomasleys.be (http://www.thomasleys.be)

Integendeel, de provincies dienen heropgewaardeerd te worden en de gewesten te vervangen.

Hans1
5 september 2006, 15:24
Afschaffen die provincies. Ze doen niets dat de Vlaamse overheid niet afkan.

U bent niet alleen een unitarist, maar dus zelfs ook een centralist. De communisten waren dat ook.

Vandaar o.a. mijn equatie VLAAMS-NATIONALISME = COMMUNISME.

Hans1
5 september 2006, 15:25
Het VB maakte van het afschaffen ervan dan ook een breekpunt na 13 juni...

nochtans id e kiezer tegen het afschaffenomdat men steeds vraagt Pronvincies afschaffen? het moet zijn ... een nutteloos bestuursniveau afschaffen!

Ben je al een in het provinciehuis in a'pen geweest? Wat een geldverslindende farce. Een beetje zoals het koningshuis.

Als er een nutteloos niveau is, is het wel dat van de gewesten.

Kim
5 september 2006, 15:26
Vandaar o.a. mijn equatie VLAAMS-NATIONALISME = COMMUNISME.

Hans, het begint afgezaagd te worden...

FEDERALSIME = COMMUNISME

Anna List
5 september 2006, 15:34
Hans, het begint afgezaagd te worden...

dank u Kim :-)

Thomas Leys
5 september 2006, 15:40
Ik vind de arrondissementen dan nog een aanvaardbaar niveau, maar niet om daar verkiezingen voor te organiseren (gewoon als overkoepelend overlegsorgaan bijvoorbeeld) en om intercommunales in te richten (vuilnisophaling, Postverdeling, etc)
Intercommunales zijn niet democratisch omdat zij eigenlijk gemeentelijke taken uitvoeren. Gemeenten dragen macht over aan andere structuren en geven daardoor bepaalde bevoegdheden uit handen (bv. de prijs van huisvuilophaling, de bouw van sociale woningen, de prijs van kabel- of gasdistributie,...).

De gemeentelijke democratie wordt daardoor uitgehold ten voordele van ontransparante structuren. Zie ook de schandalen in Charleroi en elders tot wat zoiets kan leiden. Fundamenteel gezien zijn we in Vlaanderen in hetzelfde bedje ziek.

We moeten ervoor zorgen dat de macht in handen blijft van democratisch verkozen bestuurders die verantwoording moeten afleggen aan kiezers. Dat gebeurt het best door de oprichting van stadsgewesten en streekbesturen die min of meer samenvallen met de huidige werkingsgebieden van de intercommunales.

Thomas Leys
11 september 2006, 10:08
Ook JongCD&V is voor de afschaffing van de provincie:
http://www.jongcdenv.be/nieuws/nieuwsarchief.php?nieuwsID=16

Hiermee zijn 5 van de 7 jongerenpartijen uitdrukkelijk voorstander van de afschaffing van de provincies. Dat voorspelt weinig goeds voor de toekomst van dit bestuursniveau!

Anna List
11 september 2006, 10:47
een postje met een titeltje en een zitpenning zullen dat wel rechttrekken

Knuppel
11 september 2006, 11:43
Ook JongCD&V is voor de afschaffing van de provincie:
http://www.jongcdenv.be/nieuws/nieuwsarchief.php?nieuwsID=16

Hiermee zijn 5 van de 7 jongerenpartijen uitdrukkelijk voorstander van de afschaffing van de provincies. Dat voorspelt weinig goeds voor de toekomst van dit bestuursniveau!

Zowel op de VLD- als het CD&V congres koos een meerderheid (ook jongeren!) voor een confederaal Belgique.
Hebben Verhofstadt en Leterme daar al één seconde rekening mee gehouden?

In zijn ID-21 tijd pleitte Vincent van Quickenborne zelfs voor de afschaffing van de senaat.....en hij liet zich verkiezen tot ....senator.

Bertje ging dood in de senaat, liet zich verkiezen voor Europa en... werd 'Vlaams' minister van cutluur.

En weet je wat?
Ik voorspel je nu al dat de eerste de beste van die 'jongeren' die pluche aan zijn gat gewaar wordt, de partij waaraan hij dat pluche te danken heeft slaafs zal gehoorzamen.

bartje
11 september 2006, 11:48
Ook JongCD&V is voor de afschaffing van de provincie:
http://www.jongcdenv.be/nieuws/nieuwsarchief.php?nieuwsID=16

Hiermee zijn 5 van de 7 jongerenpartijen uitdrukkelijk voorstander van de afschaffing van de provincies. Dat voorspelt weinig goeds voor de toekomst van dit bestuursniveau!

Laat me raden, degene die nog geen punt erover hebben zijn SP.A en Groen!
Nu ik begin me ook meer en meer het nut af te vragen hoor van de provincies en voor wat dit allemaal nodig is, ik zou niet eens weten wat er de afgelopen 6 jaar hier gebeurd is in mijn provincie (West-Vl) en wat er gedaan geweest is in Brugge dat specifiek en rechstreeks gedoeld was op de inwoners.

Knuppel
11 september 2006, 11:57
Laat me raden, degene die nog geen punt erover hebben zijn SP.A en Groen!
Nu ik begin me ook meer en meer het nut af te vragen hoor van de provincies en voor wat dit allemaal nodig is, ik zou niet eens weten wat er de afgelopen 6 jaar hier gebeurd is in mijn provincie (West-Vl) en wat er gedaan geweest is in Brugge dat specifiek en rechstreeks gedoeld was op de inwoners.

In Limburg zit er nochtans een rooie die vindt dat de provincie Limburg bij Luik hoort.

vulpes
11 september 2006, 15:08
'k vind de provincies overbodig.. Persoonlijk moet ik nog de eerste tegenkomen die mij kan overtuigen van het nut ervan.

ik ben eerder voorstander van samenwerking tussen de gemeenten... maar waar dus het initiatief van onderuit komt. Eventueel kan men wel nog een tussenniveau laten bestaan (maar dan zeer beperkt), maar dan puur als administratieve ondersteuning.

Mocht ik ooit opkomen voor de provincieraad (quod non) 't was onder de slogan: "voor de afschaffing ervan, stem...".

Thomas Leys
11 september 2006, 15:11
Mocht ik ooit opkomen voor de provincieraad (quod non) 't was onder de slogan: "voor de afschaffing ervan, stem...".
Kiezers uit het district Halle hebben alvast die keuze ;-)

vulpes
11 september 2006, 15:34
Kiezers uit het district Halle hebben alvast die keuze ;-)

het is dat ik niet zo 'spirit'-gezind ben.. in ieder geval: veel succes. Mocht je verkozen geraken verwacht ik wel een 'voorstel' in die richting!

Knuppel
11 september 2006, 17:32
Wat had men aan Stevaert of Denys kunnen aanbieden zonder het provinciale bestuursniveau?
Provincies zijn onvervangbaar.

:rofl:

De provincies zullen dus allicht niet verdwijnen voor de pensioenleeftijd van SS.:|

Thomas Leys
17 september 2006, 13:53
:rofl:

De provincies zullen dus allicht niet verdwijnen voor de pensioenleeftijd van SS.:|

Vanavond in het VRT-Campagnejournaal: ik vs. Steve Stevaert. Zeker kijken dus ;-)

kelt
17 september 2006, 16:52
Inderdaad, provincies zijn voorbijgestreefd. Maar leg dat eens uit aan de uiterst chauvinistische Limburgers ;).

en vergeet ons "West-Vlamingen" niet aub.....

Als jullie allemaal jullie provincieraadjes willen afschaffen,awel,doe maar,maar niet de onze....8-)

Thomas Leys
18 september 2006, 21:03
http://www.vrtnieuws.net/nieuwsnet_master/versie2/v2006/details/060918Leys/index.shtml#

Wat vinden jullie van de argumenten van Steve?

vulpes
18 september 2006, 21:12
http://www.vrtnieuws.net/nieuwsnet_master/versie2/v2006/details/060918Leys/index.shtml#

Wat vinden jullie van de argumenten van Steve?

klinkklare onzin en naast de kwestie...

niets zegt dat men voor een beroep een raad van verkozenen nodig heeft... allez.. 'k duim dat je goede resultaten haalt... van mijn kant hoop ik dat de n-va verkozenen (fingers crossed) dergelijke actie ondersteunen.

pff.. 'k weet overigens niet of dat nu zoveel beter is dat men in beroep kan gaan in de 'buurgemeente' of zelfs 'de eigen gemeente' dan in Brussel...

PS: jammer: 'k heb het debat gemist... hopelijk is alles goed gegaan..

Jazeker
18 september 2006, 21:55
http://www.vrtnieuws.net/nieuwsnet_master/versie2/v2006/details/060918Leys/index.shtml#

Wat vinden jullie van de argumenten van Steve?

Argument van Steve = Ik ben gouverneur en niemand neemt dat postje van me af.

Trouwens... wat een argument. Alsof we het erg zouden vinden om op de hei te leven. :roll:

AVV
18 september 2006, 22:11
http://www.vrtnieuws.net/nieuwsnet_master/versie2/v2006/details/060918Leys/index.shtml#

Wat vinden jullie van de argumenten van Steve?



Steve denkt aan zijn portemoneeeeeeeeeeee en zegt dat dat ook goed is voor de meeeeeeensen.

afschaffing van provincie bestuur en vervangen door een versterkte bestuurskracht van de gemeenten en nieuwe vormen van regiobesturen is een programmapunt van het Vlaams Belang.
Dus niets nieuws onder de zon, Mr. leys;-)

lombas
18 september 2006, 22:19
Wie de moeite doet om het lijvige citaat te lezen, begrijpt wat mijn antwoord op de vraag van deheer Leys is.

"Our greeting to you, our honored brothers of the World Council of Scholars!"
Then Collective 0-0009, the oldest and wisest of the Council, spoke and asked:
"Who are you, our brother? For you do not look like a Scholar."
"Our name is Equality 7-2521," we answered, "and we are a Street Sweeper of this City."
Then it was as if a great wind had stricken the hall, for all the Scholars spoke at once, and they were angry and frightened.

"A Street Sweeper! A Street Sweeper walking in upon the World Council of Scholars! It is not to be believed! It is against all the rules and all the laws!"

But we knew how to stop them.

"Our brothers!" we said. "We matter not, nor our transgression. It is only our brother men who matter. Give no thought to us, for we are nothing, but listen to our words, for we bring you a gift such as had never been brought to men. Listen to us, for we hold the future of mankind in our hands."

Then they listened.

We placed our glass box upon the table before them. We spoke of it, and of our long quest, and of our tunnel, and of our escape from the Palace of Corrective Detention. Not a hand moved in that hall, as we spoke, nor an eye. Then we put the wires to the box, and they all bent forward and sat still, watching. And we stood still, our eyes upon the wire. And slowly, slowly as a flush of blood, a red flame trembled in the wire. Then the wire glowed.

But terror struck the men of the Council. They leapt to their feet, they ran from the table, and they stood pressed against the wall, huddled together, seeking the warmth of one another's bodies to give them courage.

We looked upon them and we laughed and said: "Fear nothing, our brothers. There is a great power in these wires, but this power is tamed. It is yours. We give it to you."

Still they would not move.

"We give you the power of the sky!" we cried. "We give you the key to the earth! Take it, and let us be one of you, the humblest among you. Let us all work together, and harness this power, and make it ease the toil of men. Let us throw away our candles and our torches. Let us flood our cities with light. Let us bring a new light to men!"

But they looked upon us, and suddenly we were afraid. For their eyes were still, and small, and evil.

"Our brothers!" we cried. "Have you nothing to say to us?"

Then Collective 0-0009 moved forward. They moved to the table and the others followed.

"Yes," spoke Collective 0-0009, "we have much to say to you."

The sound of their voices brought silence to the hall and to beat of our heart.

"Yes," said Collective 0-0009, "we have much to say to a wretch who have broken all the laws and who boast of their infamy! How dared you think that your mind held greater wisdom than the minds of your brothers? And if the Councils had decreed that you should be a Street Sweeper, how dared you think that you could be of greater use to men than in sweeping the streets?"

"How dared you, gutter cleaner," spoke Fraternity 9-3452, "to hold yourself as one alone and with the thoughts of the one and not of the many?"

"You shall be burned at the stake," said Democracy 4-6998.
"No, they shall be lashed," said Unanimity 7-3304, "till there is nothing left under the lashes."
"No," said Collective 0-0009, "we cannot decide upon this, our brothers. No such crime has ever been committed, and it is not for us to judge. Nor for any small Council. We shall deliver this creature to the World Council itself and let their will be done."

We looked upon them and we pleaded:

"Our brothers! You are right. Let the will of the Council be done upon our body. We do not care. But the light? What will you do with the light?"

Collective 0-0009 looked upon us, and they smiled.

"So you think that you have found a new power," said Collective 0-0009. "Do all your brothers think that?"

"No," we answered.

"What is not thought by all men cannot be true," said Collective 0-0009.

"You have worked on this alone?" asked International 1-5537.
"Many men in the Homes of the Scholars have had strange new ideas in the past," said Solidarity 8-1164, "but when the majority of their brother Scholars voted against them, they abandoned their ideas, as all men must."
"This box is useless," said Alliance 6-7349.
"Should it be what they claim of it," said Harmony 9-2642, "then it would
bring ruin to the Department of Candles. The Candle is a great boon to mankind, as approved by all men. Therefore it cannot be destroyed by the whim of one."
"This would wreck the Plans of the World Council," said Unanimity 2-9913, "and without the Plans of the World Council the sun cannot rise. It took fifty years to secure the approval of all the Councils for the Candle, and to decide upon the number needed, and to re-fit the Plans so as to make candles instead of torches. This touched upon thousands and thousands of men working in scores of States. We cannot alter the Plans again so soon."

"And if this should lighten the toil of men," said Similarity 5-0306, "then it is a
great evil, for men have no cause to exist save in toiling for other men."

Then Collective 0-0009 rose and pointed at our box.

"This thing," they said, "must be destroyed."

And all the others cried as one:

"It must be destroyed!"

ilfalco
18 september 2006, 22:21
Zowel op de VLD- als het CD&V congres koos een meerderheid (ook jongeren!) voor een confederaal Belgique.
Hebben Verhofstadt en Leterme daar al één seconde rekening mee gehouden?

In zijn ID-21 tijd pleitte Vincent van Quickenborne zelfs voor de afschaffing van de senaat.....en hij liet zich verkiezen tot ....senator.

Bertje ging dood in de senaat, liet zich verkiezen voor Europa en... werd 'Vlaams' minister van cutluur.

En weet je wat?
Ik voorspel je nu al dat de eerste de beste van die 'jongeren' die pluche aan zijn gat gewaar wordt, de partij waaraan hij dat pluche te danken heeft slaafs zal gehoorzamen.

Inderdaad ;.. het is pure theorie.

Lodi
19 september 2006, 06:30
:vlaamsbl: Het VB maakte van het afschaffen ervan dan ook een breekpunt na 13 juni...

nochtans id e kiezer tegen het afschaffenomdat men steeds vraagt Pronvincies afschaffen? het moet zijn ... een nutteloos bestuursniveau afschaffen!

Ben je al een in het provinciehuis in a'pen geweest? Wat een geldverslindende farce. Een beetje zoals het koningshuis.Het is niet alleen in Antwerpen, hoor.