PDA

View Full Version : De situatie in Menen


Dumballover
5 september 2006, 15:26
Volgende maand zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Of je het nu leuk vindt of niet we moeten gaan stemmen, zelfs al is er geen partij die je belangen verdedigt. Voor de 600.000 Belgische werklozen is het bijvoorbeeld moeilijk een partij te vinden die niet wil snoeien in hun uitkering of hun uitkering in tijd beperken. Voor de loontrekkenden is er bijna geen partij die de lonen niet wil inperken. Voor studenten is het moeilijk om een partij te kiezen die niet wil besparen op het onderwijs. Voor bijna gepensioneerden is het moeilijk om een partij te vinden die mensen niet langer wil laten werken. Velen verliezen daardoor de moed en zeggen dat die maatregelen nu éénmaal zo moeten of dat ze er gewoon geen verstand van hebben. Zo hoorde ik een stadwerker overlaats zeggen: 'politiek en eletriek, als je er niets van kent, blijf er dan van af.' Dit is natuurlijk ideaal voor de ondernemers, zo kunnen zij hun wil opleggen en dan nog zeggen dat het de gewone bevolking ten goede komt. Wat die mensen nodig hebben is een partij die oor heeft naar hun problemen en niet naar die van de ondernemers. In Menen is er bijvoorbeeld geen zo'n partij. Dit zorgt wel voor een groot probleem aangezien ongeveer 15 % van de Menense bevolking werkloos is. Wij (Menenaars) behoren daardoor bij de top van werkloosheid in België. Iedere partij schopt op zijn manier naar beneden met de boodschap dat werkloosheid een individueel probleem is. Dit met de bedoeling om uitkeringen te beperken en dat dit goedgekeurd wordt door de bevolking. Natuurlijk is het beter om te gaan werken, maar als er een tekort is aan werk, is het nodig om een behoorlijk vervangingsinkomen te regelen voor deze mensen. Intussentijd zouden de politici moeten zorgen voor meer en betere jobs en dit dan ook daadwerkelijk doen (remember Verhofstadt zijn belofte van 200.000 nieuwe jobs). Het feit dat ze daar niet in slagen, wil zeggen dat het probleem bij de werkgevers en politici ligt en niet bij de werklozen.
Met de besparingspolitiek die Spa en VLD in Menen(eigenlijk overal) doen zal het er niet gemakkelijker op worden voor die mensen om een deftige job te vinden. Als je in Menen rondloopt, zal je zien dat het daar niet meteen een paradijs is. Het is een stad van contrasten met aan de ene kant prestigeprojecten en aan de andere kant marginaliteit. De laatste jaren wil burgermeester Gilbert Bossuyt van Menen terug een deftige stad maken. Dit doet hij niet door de armoede te bestrijden, maar door enkele bezienswaardige projecten te starten, waardoor de ogen niet meer gericht werden op de randstad, maar op het centrum. Zo werd er in 2002 een zwembad geplaatst ten koste van 8,5 miljoen euro(terwijl er op voorhand gezegd werd dat het slechts 5,6 miljoen euro zou kosten) en werden het cultureel centrum, de bibliotheek en het stadhuis volledig gerenoveerd.
Op zich zijn dit mooie verwezelijkingen, maar ze zijn totaal niet van sociale aard. Ze worden met belastingsgeld betaald en wie profiteert ervan? De rijken! Normaal is het de bedoeling dat belastingsgeld gebruikt wordt om de kloof tussen arm en rijk niet te groot te maken, maar hier gebeurt juist het tegenovergestelde! Om eens te gaan zwemmen kost het je al € 4. Ik vraag me af hoeveel van die 15 % al eens gaan zwemmen is. Ook de bibliotheek is gerenoveerd tot een puur uithangbord van rijkdom, want inhoudelijk zijn er totaal geen veranderingen. Het blijft één van de beste bibliotheken van omstreken, maar de laatste jaren zie je wel dat er weinig cd's, dvd's of boeken bijkomen. Het is eigenlijk wreed om te zien in welke omstandigheden Menenaars moeten leven en dan nog eens belastingen moeten betalen om de speeltjes van de hogere klasse te kunnen betalen.
Nu, wat de komende gemeenteraadsverkiezingen zullen brengen is nog wat afwachten. Spa zal het moeilijk hebben om hun zetels te behouden dus hebben ze voor de eerste keer in Menen met spirit in kartel geweest. Dit is natuurlijk een verzwakking in het socialistisch gedachtegoed(als dat er al was), maar goed voor hen om het kartel CD&V - N-VA en VLD tegen te houden. Vlaams Belang is nog geen enkele keer echt kunnen doorbreken in Menen en hopelijk lukt het hen deze keer ook niet. De kans is groot dat CD&V de fakkel overneemt met de meeste zetels, maar ook dat belooft, gezien het programma, geen verbetering.

Voor de uitslagen van 2000 in alle gemeenten zie:

http://www.vub.ac.be/belgianelections/Gemeenten.html