PDA

View Full Version : In Afghanistan is een vrouw vermoorden geen zware misdrijf


Antoon
7 september 2006, 09:29
Lichte straf voor moordenaars AzG-medewerkster in Afghanistan

http://www.hln.be/hlns/FOTO/artikels/large_211138.jpg






De moordenaars van de Kortrijkse hulpverleenster Hélène De Beir (29), één van de vijf medewerkers van de ngo Artsen zonder Grenzen die in juni 2004 werden vermoord in Afghanistan, zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen van één tot vijf jaar, zegt Le Soir.

De Brusselse krant spreekt van "magere straffen" en van "een gerechtelijke parodie". Le Soir zegt in exclusiviteit kennis te hebben kunnen nemen van de gerechtelijke procedure die ze als "afschrikwekkend" noemt.

Vonnis
De gerechtelijke beslissing dateert van maandag 28 augustus. Het is de rechtbank van tweede instantie van nationale veiligheid in Kaboel die het eerste vonnis, van 4 juli, heeft bevestigd. De instantie veroordeelde de vermoedelijke moordenaars Abdul Latif (35) en de 29-jarige Ahmed (alias Shampaq) respectievelijk tot 1 en 5 jaar gevangenisstraf. Het gerechtelijk dossier over Haji Yakub Khan, de vermoedelijke opdrachtgever van de vijfvoudige moord, zou "verloren" zijn. De man zit nog steeds gevangen in Kaboel, aldus Le Soir.

De vader van Hélène De Beir spreekt in een reactie van een "ontgoochelend en pijnlijk" vonnis. De Franse humanitaire organisatie (MFS) zou niet meer terugkeren naar Kaboel. (belga)



Ter vergelijking : een vrouw in Boerka die ook maar verdacht wordt van ontrouw wordt er ter dood veroordeeld.

Maar de moordenaars van Hélène De Beir krijgen lichte straffen, en hun opdrachtgever wordt waarschijnlijk vrijgelaten wegens het "zoek raken" van het dossier.

Mooi. :?

Cynical Ice
7 september 2006, 09:32
Jamaar, tis dan ook maar een vrouw é :twisted: