PDA

View Full Version : Testament van De Limburgse Leeuw


de limburgse leeuw
20 september 2006, 12:42
Bedankt beste vrienden allemaal, voor de fijne tijd die we samen hebben gehad. Ik moet vertrekken op een lange reis, een reis die me waarschijnlijk heel ver weg zal voeren.

Ik heb vandaag van mijn laatste geld nieuwe stevige winterschoenen gekocht, zodat ik voorlopig even verder kan. Verder staan er in dit testament alleen nog bedankjes, er valt niks meer te rapen. Wie nu nog verder lezen wil, weet dat alvast

Ik hoorde vandaag van mijn vakbond ABVV, die nog steeds vriendelijke vriendjes spelen met de verraders van het socialisme, nl. de neoliberale SP.a, dat ik nog minder geld zal hebben om van te overleven, ik zal het binnen een paar maanden met 500 euro per maand moeten doen. Met dat geld kan ik in deze maatschappij niet langer overleven, tenzij ik van iedereen afscheid neem en mijn eigen weg ga om er terug uit te geraken.

Ik zal voortaan geen verenigingen meer kunnen helpen met dotaties. Ik zal geen vrienden/kameraden meer kunnen helpen op welk gebied dan ook.

Ik zal nu echt wel verplicht zijn mijn internet op te zeggen, ik kan het niet meer betalen. Bovendien is mijn laatste nog fatsoenlijk werkende beeldscherm gisteren gesprongen, ik denk de hoogspanning, waardoor ik nu elders moet gaan zitten. Maar ook hier is mijn scherm duister en zonder kleur, ik heb geen geld meer om die dingen te laten maken of nieuw te kopen. Zo kan ik niet meer werken, ik heb verdriet en wil alleen deze tekst nog typen.

Bedankt aan alle vrienden van Sta Op, vooral Theo en Raf, de mensen waarvan ik zoveel geleerd heb en die me nieuwe hoop gaven op een zinvolle politieke strijd.
Bedankt ook alle vrienden van het Comité voor een Andere Politiek, bedankt LSP en SAP, UAG en nog vele anderen van Meervoud en zelfs KP. Ik weet dat het jullie fout niet is, jullie hebben altijd gevochten voor een rechtvaardiger verdeling. Ik zal proberen nog af te handelen wat ik beloofd had, en aanwezig te zijn voor de werkgroep op 28 oktober, als ik nog welkom ben tenminste.
Maar ik ga de treintickets niet meer kunnen betalen om naar jullie vergaderingen, betogingen en leesgroepen te komen. Ik hoop dat julllie in de toekomst, ook al ben ik er niet meer bij, zullen leren samenwerken om gezamenlijke vijanden te bekampen in plaats van elkaar.

Bedankt Roy voor je bereidwillige samenwerking met mij voor het burgerinitiatief Sappi, bedankt Lode H. voor het onderdak toen ik ergens buitenvloog omdat ik een andere dakloze had geholpen.

Bedankt Dirk V., voor al je steun : je zit nu zelf in de psychiatrie omdat je anderen altijd hebt geholpen terwijl haast iedereen je in de steek liet, je partij Groen! voorop en haast alle anderen met hen.

Bedankt lieve vrienden van het Vierde Wereld Syndicaat, degenen die zij aan zij met mij gestreden hebben gedurende de laatste tijd. Ik wil jullie niet allemaal noemen, alleen al uit angst iemand te vergeten. Weet dat jullie verdiensten op menselijk vlak – ondanks wat velen beweren – enorm waren en dat ik jullie moreel zal blijven steunen. Armoede is het probleem waar wij rond wilden werken. Nu word ik zo arm dat ik de vereniging niet meer kan besturen, noch er het woord voor voeren. Omdat ik blut ben, helemaal failliet, en me niet meer kan verplaatsen om jullie te zien. En omdat ik dus offline zal blijven.

De Limburgse Leeuw is Dood en ik weet niet of het ooit tot een heropstanding zal komen, want ik weet niet waar ik nu eindigen zal.

Waarschijnlijk zal ik moeten gaan stelen en zo om nog rond te komen. Bedankt toekomstige slachtoffers die mij alvast willen vergeven dat ze hun portefeuille of MP3 zullen kwijtgeraken. De klappen die ik jullie noodgedwongen zal moeten geven zijn niet op mijn verantwoordelijkheid, gelieve zich te wenden tot het RIZIV en andere bevoegde instanties die hier verantwoordelijk voor zijn, of tot de politici die dit soort wetten gestemd hebben die een ander het brood uit de mond stoten om zichzelf te verrijken. Ik zal proberen niemand blijvende letsels toe te brengen of te vermoorden. Gelieve U dus ook vooral niet te verzetten.

Ik haat deze wereld en ik haat alle machthebbers, dat men ze ongenadig hard mag blijven bekampen.

Speciale dank aan Tony, voor het brengen van nieuwe hoop aan VWS en aan mij, ik hoop dat je het nu niet gaat opgeven. Ik word helaas gedwongen door de omstandigheden om afscheid te nemen, het gaat echt niet meer anders voor mij. Misschien tot in Antwerpen, ik zal er nog wel passeren. Als ik iemand wil bezoeken ben jij het wel.

Bedankt mensen van het anarchistisch tijdschrift De Nar, dat jullie met veel welwillendheid en zonder gezever een aantal van mijn teksten gepubliceerd hebben en het VWS zowel moreel als actief ondersteunden. Bedankt voor de goede wil die jullie betoond hebben t.o.v. andere gemarginaliseerden, mensen zonder papieren of zonder brood, jullie hadden een hart voor allen.

Bedankt mensen van het Limburgs Sociaal Forum, Felix, Roger, Willem, Steven, Dries,…en alle anderen die ik vergeten ben, dat ik bij jullie aan tafel mocht zitten om over armoede te spreken. Als het gaat kom ik morgen persoonlijk afscheid nemen op de vergadering, maar ik weet niet of ik het halen zal.
We stonden aan het begin van een fijne samenwerking die er door geldgebrek nu denkelijk nooit meer zal komen. Helaas. Bedankt Roger voor je gratis boek ‘Terra Incognita’, dat ik inmiddels ook bijna uit had. Bedankt Felixvoor je goede raad toen ik je contacteerde in verband met een dakloze vrouw die informatie wilde.

Bedankt al degenen die me ervan verdachten lid te zijn van staatsveiligheid. Ik wist niet dat ik zo’n capaciteiten had als arme psychisch gestoorde.

Bedankt dokters en psychiaters, voor alle tijdverlies en alle leugens, in het bijzonder R.Minnekeerwil ik danken voor alle tijd die hij niet voor me had.

Bedankt Eric Rosseel en Leo Wolfs, dat jullie die klootzakken verder gaan bevechten. Zo weet ik dat ze tenminste geen gemakkelijke tijd tegemoet gaan.


Bedankt Limburgs Beerke, voor de fijne tijd die we samen gehad hebben, gelukkig heb ik met mijn allerlaatste spaargeld nog je maagverkleining kunnen betalen, zodat je nu verder door het leven kan zonder eten bijna, want ik kan jou en je kids niet meer helpen. Ik kan het mij niet meer veroorloven, helaas, om nog langer bij jou te blijven. Bedankt voor je gezelschap en je opbeurende woorden, voor je gezelligheid en voor het feit dat ik me bij jou een beetje thuis mocht voelen. Meer kan ik niet meer voor je doen.

Bedankt Limburgse Wolf en Armoede, voor de koffieklets en de lift die jullie me af en toe gegeven hebben als ik ver moest reizen.

Bedankt OCMW van Lanaken, voor het in de stront steken van de arme mensen zoals Limburgs Beerke, zodat een ander die om haar geeft de keuze krijgt om hulp te bieden waar hij dat niet kan, of om de persoon waarom hij om geeft te laten kreperen.
Bedankt Gaby Tulleners voor het niet willen betalen van haar rekeningen, waardoor zij nu de deurwaarders vreest.

Bedankt mijn beste kameraad Jef V., dat je me onderdak verleende toen ik depressief werd en bedankt voor al het eten dat je toen voor me gekookt hebt opdat ik niet zou sterven van honger en eenzaamheid.
Bedankt voor dat moeilijke jaar, dat je me gesteund hebt in moeilijke tijden. Je was de beste vriend die ik had in mijn leven.

Bedankt lieve ouders dat ik mijn adres een paar jaar geleden bij jullie mocht zetten, omdat ik anders geen post kon ontvangen van officiële instanties.

Bedankt officiële instanties voor het feit dat jullie me al jaren van het kastje naar de muur hebben gestuurd, waardoor ik in armoede verviel omdat ik ziek werd in 2002. Bedankt RIZIV, RVA, VDAB, C.G.G., D.G.O, ATB en zovele anderen, dat ik nu eens echt aan den lijve mocht ondervinden hoe het voelt om niet serieus genomen te worden en aan het lijntje gehouden te worden.


Bedankt beste medestanders en ook tegenstanders op Politics.be, voor de fijne tijd die we er doorbrachten met discussies en elkaar op stang jagen. Jullie waren misschien met honderd, ik wil en kan jullie niet allemaal opnoemen omdat ik dan zeker iemand zou vergeten. Een spitismuis zal nu eveneens dakloos worden omdat hij niet meer in mijn hol kan wonen. Ik zal jullie allen missen dat is wel zeker. Ook bedankt moderatoren, om mij nog nooit gebannen te hebben. Ik zal iedereen daar ook missen.

Bedankt ook Robert t, Duupje, Karma en Mambo, en zovele anderen, die mij soms overlaadden met lof die ik volgens deze maatschappij toch niet verdiend heb.

Bedankt Bedankt Bedankt

solidarnosc
20 september 2006, 19:29
Veel sterkte komende periode.

StevenNr1
20 september 2006, 20:01
Eej, ge gaat u toch niet zomaar laten doen? Waar moeten we zijn met ons vlagge en vuiste?

Ambiorix
20 september 2006, 22:21
Dag Leeuw, sterkte!

TommyMax2
20 september 2006, 23:28
Het is zonder meer schandalig dat zulke situaties veel voorkomen.

Maar als strijdbare en bewuste mens zeggen dat ge gaat stelen van uw medemensen is toch bijvoorbeeld iets dat ik echt niet kan snappen. Hoe komt iemand met uw achtergrond tot zulke gedachten? Van mij krijgt ge een toek op u bakkes als ge bij mij komt stelen, net als iedereen die dat zou proberen.

amedee
21 september 2006, 00:05
Het ga je goed...

amedee
21 september 2006, 00:05
dubbel

Jonas Elossov
21 september 2006, 12:34
Veel sterkte en strijdvaardigheid

Pelgrim
21 september 2006, 16:28
allee zeg :( :-( :-(

de limburgse leeuw
23 september 2006, 04:10
Iedereen hier bedankt voor de reacties !!! Intussen heb ik opnieuw een scherm gekregen en kan ik de strijd voortzetten.

Ik zag het op dat moment nogal zeer zwart omdat er vanalles tegelijk gebeurde. Daarom heb ik het allemaal iets harder gesteld dan het feitelijk bedoeld was, achteraf bekeken.


De rest van de problemen zal ik nu ook nog wel opgelost krijgen, al zit het er dik in dat ik veel minder zal kunnen reizen en dat mijn financiële bijdragen aan alle verenigingen in de toekomst wat meer 'pinnig' zullen lijken in plaats van royaal.

Momenteel is de Limburgse Leeuw weer meer levend dan dood.

de limburgse leeuw
23 september 2006, 04:12
Het is zonder meer schandalig dat zulke situaties veel voorkomen.

Maar als strijdbare en bewuste mens zeggen dat ge gaat stelen van uw medemensen is toch bijvoorbeeld iets dat ik echt niet kan snappen. Hoe komt iemand met uw achtergrond tot zulke gedachten? Van mij krijgt ge een toek op u bakkes als ge bij mij komt stelen, net als iedereen die dat zou proberen.

Tussen de regels lezen is ook een kunst.

Het feit dat ik solidariteit mocht ondervinden heeft me gered. En duidelijk vreedzamer gestemd dan op de noodlottige dag dat ik allerlei tegenslag tegelijk kreeg. ;-)

pinbag
23 september 2006, 04:28
Blij te horen dat het de goede weg op gaat :thumbsup: Limburgse Leeuw.

GC
23 september 2006, 10:16
De rest van de problemen zal ik nu ook nog wel opgelost krijgen, al zit het er dik in dat ik veel minder zal kunnen reizen en dat mijn financiële bijdragen aan alle verenigingen in de toekomst wat meer 'pinnig' zullen lijken in plaats van royaal.

Momenteel is de Limburgse Leeuw weer meer levend dan dood.

Dat laatste is het allerbelangrijkste! Een strijdbare Limburgse Leeuw betekent voor de beweging veel meer dan een financiële bijdrage.

Jonas Elossov
23 september 2006, 14:15
Dat laatste is het allerbelangrijkste! Een strijdbare Limburgse Leeuw betekent voor de beweging veel meer dan een financiële bijdrage.

En mensen als Limburgse Leeuw kunnen ze bij het VWS zeker gebruiken, want als het van die andere zal afhangen die gisteren op het debat was in Kortrijk, zal men niet ver komen.

Eerlijk he, naar mijn mening horen zo'n sujets de beweging tegen en zijn contraproductief...

Hoed u vooral voor kleinburgers die uit idealistische redenen arm willen zijn, en arm zijn als cult-status zien; want dat is jammer genoeg de indruk die ik op dat debat van die persoon heb gekregen.
Arm zijn is in eerste plaats iets wat niemand wil zijn, en waar de meeste kost wat kost willen uitgeraken, maar door een vicieze cirkel niet aan kunnen ontsnappen...

Blij te horen dat we alleszins nog niet van je af zijn; sorry dat ik verder niet met je heb kunnen kennismaken in Kortrijk, maar ik moest mijn trein halen voor het eind van het debat.


PS: Die zaak in Kortrijk was vreemd, vooral door uw kameraad van VWS en door dat psychiatrisch geval die Jo aansprak met "Ik schijt op u!"...

guerin
23 september 2006, 16:33
En mensen als Limburgse Leeuw kunnen ze bij het VWS zeker gebruiken, want als het van die andere zal afhangen die gisteren op het debat was in Kortrijk, zal men niet ver komen.

Eerlijk he, naar mijn mening horen zo'n sujets de beweging tegen en zijn contraproductief...

Hoed u vooral voor kleinburgers die uit idealistische redenen arm willen zijn, en arm zijn als cult-status zien; want dat is jammer genoeg de indruk die ik op dat debat van die persoon heb gekregen.
Arm zijn is in eerste plaats iets wat niemand wil zijn, en waar de meeste kost wat kost willen uitgeraken, maar door een vicieze cirkel niet aan kunnen ontsnappen...

Blij te horen dat we alleszins nog niet van je af zijn; sorry dat ik verder niet met je heb kunnen kennismaken in Kortrijk, maar ik moest mijn trein halen voor het eind van het debat.


PS: Die zaak in Kortrijk was vreemd, vooral door uw kameraad van VWS en door dat psychiatrisch geval die Jo aansprak met "Ik schijt op u!"... Wablieft?Ik meende dat iedereen tevreden was!
Bent u dan de gevoeligheid met uw basis(de arbeidsklasse)kwijt?Mannen en vrouwen die door de hardheid van het fabrieksleven ruw geworden zijn.Is de burgers mentaliteit zo in uw geest geslopen dat u het woordje "schijt"niet kunt aanhoren!?Moet de arme dan per definitie geen trots hebben,geen eigenwaarde hebben omdat hij/zij in een vicieuze zit dat maatschappelijk bepaald is?

Jonas Elossov
23 september 2006, 17:00
Wablieft?Ik meende dat iedereen tevreden was!
Bent u dan de gevoeligheid met uw basis(de arbeidsklasse)kwijt?Mannen en vrouwen die door de hardheid van het fabrieksleven ruw geworden zijn.Is de burgers mentaliteit zo in uw geest geslopen dat u het woordje "schijt"niet kunt aanhoren!?Moet de arme dan per definitie geen trots hebben,geen eigenwaarde hebben omdat hij/zij in een vicieuze zit dat maatschappelijk bepaald is?

Sorry, ik heb het afsluiten niet meegemaakt, dus hoe de rest weggegaan is weet ik niet... maar deze uitspraak was een volledig belachelijke reactie. Als Jo pleit voor meer sociale woningen verwacht men toch niet dat iemand die akkoord is dat er 'een andere politiek' nodig is daar tegen is, en als zeker niet dat die persoon dan zegt dat hij op Jo 'schijt'!

Ten tweede heeft Jo ook gezegd dat hij voorstander is van nationalisaties van imobiliënbedrijven - hij is immers socialist - , maar dat daar op dit moment geen maatschappelijk draagvlak voor bestaat; een maatschappelijk draagvlak waar men veronderstelt wordt mee bezig te zijn wat betreft het project voor een andere politiek...

En iets wat EAP kan eisen zijn degelijke sociale woningen voor iedereen die er nodig heeft.

guerin
23 september 2006, 18:48
Amai,wat eeen andere politiek is,is dus bij voorbaat bepaald in jullie ogen!sorry maar sociale woning is een plijster en is,omdat het blijkbaar om een langdurig woon politiek is,associaal!
LSP zou eens beter stoppen met op voorhand weten wat en hoe de toekomst zal zijn,deze zal zichzelf wel reveleren!Een toekomst visie bouwen op het huidig model is de toekomst handicaperen,wie weet hoe de verdeling van woningen zal geschieden?No one.Een politiek dat uitleg aan de mensen wat mankeert aan de hedendaagse samenleving zou ons veel verder op weg brengen naar een klasse bewustzijn,niet?

StevenNr1
23 september 2006, 19:58
De term "sociale woningen" zegt eigenlijk ook al veel, het gaat om het aanvaardbaarder maken van het systeem, het 'socialiseren' (integreren in het systeem) van uitgestotenen van dat systeem (aanhangsels van de maatschappij.)

Zo moet bijv. de strijd van de door racisme en onderdrukking uit de maatschappij geweerde migranten eigenlijk niet gaan om het integreren van hen in het systeem (in het nastreven van hoger opklimmen op de ladder e.d.) maar om ondergravende acties tegen het systeem.

(Eerlijk, ik doe het in de praktijk ook anders :oops: )

Jonas Elossov
23 september 2006, 20:05
Amai,wat eeen andere politiek is,is dus bij voorbaat bepaald in jullie ogen!sorry maar sociale woning is een plijster en is,omdat het blijkbaar om een langdurig woon politiek is,associaal!
LSP zou eens beter stoppen met op voorhand weten wat en hoe de toekomst zal zijn,deze zal zichzelf wel reveleren!Een toekomst visie bouwen op het huidig model is de toekomst handicaperen,wie weet hoe de verdeling van woningen zal geschieden?No one.Een politiek dat uitleg aan de mensen wat mankeert aan de hedendaagse samenleving zou ons veel verder op weg brengen naar een klasse bewustzijn,niet?

Daarbij gaat het er natuurlijk bij een andere politiek over. LSP-militanten blijven natuurlijk leninisten; die voor een volledige nationalisatie van de sleutelsectoren in de economie zijn. Maar onze visie op EAP is dat we een nieuwe brede formatie nodig hebben op dit ogenblik die een antwoord biedt op de verrechtsing van de sociaal-democratie en de opkomst van extreem-rechts dus. Wij zien in EAP geen oplossing op lange termijn en het is zeker niet uitgesloten dat we er eens het op de baan is gebracht niet opnieuw terug uitstappen.
EAP moet voor ons in eerste instantie een oplossing op korte en middellange termijn zijn, een electoraal alternatief voor brede lagen (en niet voor revolutionairen) en een politiek instrument voor brede lagen waarbinnen de strijd tegen het neoliberalisme gevoerd zal kunnen worden.

We spelen dus een dubbele rol, enerzijds willen wij EAP mee op de sporen zetten die zich met een bereikbaar programma richt op brede lagen en we moeten ook proberen zo'n programma mee tot stand te proberen brengen, terwijl wij wel intern zullen verder werken aan de opbouw van ons revolutionair socialistisch kader dat moet klaar staan in de toekomst, wanneer de objectieve situatie wijzigt. Dat maakt dat we op dit moment moeten balanceren tussen onze revolutionaire achtergrond en een project dat in eerste instantie reformistisch is.

Zo'n breed politiek instrument mag dus niet ver vooruit lopen op het bewustzijn van de bevolking, zoals Sleekx zelf stelde. En om brede lagen van de bevolking te bereiken moet ze steunen op een duidelijk programma met eisen die door brede lagen van de bevolking moeten ondersteund worden.

Uiteraard zijn wij voor een onmiddelijke nationalisatie van de grote bouwmaatschappijen en inbeslagname van de bouwgronden voor herverdeling; maar dat is op dit moment niet iets wat het bewustzijn van de gemiddelde Belg benaderd. De eis om voor iedereen die dat nodig heeft een degelijke sociale woning te bouwen, kan wel brede steun vinden. Bovendien is het een punt waar de SPa weer woord gebroken heeft en waarop ze te pakken zijn (In Gent bijvoorbeeld werd beloofd vorige legislatuur 2000 woningen te bouwen, en ze hebben er slechts 200 gebouwd terwijl er 8000 nodig zijn.)

de limburgse leeuw
24 september 2006, 00:33
En mensen als Limburgse Leeuw kunnen ze bij het VWS zeker gebruiken, want als het van die andere zal afhangen die gisteren op het debat was in Kortrijk, zal men niet ver komen.

Wat je begrijpen moet, is dat ik aan al die mensen wel wat te danken heb in de zin van dat ze bereid zijn met mij in zee te gaan, mij te helpen als het moet, mij te ondersteunen.

Eerlijk he, naar mijn mening horen zo'n sujets de beweging tegen en zijn contraproductief...

Zo kan het overkomen ja.

Hoed u vooral voor kleinburgers die uit idealistische redenen arm willen zijn, en arm zijn als cult-status zien; want dat is jammer genoeg de indruk die ik op dat debat van die persoon heb gekregen.
Arm zijn is in eerste plaats iets wat niemand wil zijn, en waar de meeste kost wat kost willen uitgeraken, maar door een vicieze cirkel niet aan kunnen ontsnappen...

Indien je kobaf bedoelt, we hoeven niet allemaal hetzelfde te denken om toch samen te werken op een aantal vlakken. En bij mij en hem is dat in het kader van VWS gebeurd. Jullie waren bang dat het de anarchistische toer opging, maar ik ben daar niet zo bevreesd voor in die zin dat hij geen ongelijk had het formalisme te bestrijden. Uiteindelijk heeft al dat gedebatteer dat ik de laatste maanden heb moeten aanhoren over structuren en secretariaten in mijn ogen niet veel méér opgeleverd dan wat het geval zou zijn in een losse organisatie zonder echte structuur.
Door veelvuldige en langdurige samenwerking zijn de leden van VWS nogal flink bij elkaar betrokken en is de samenhang zeker zo groot als binnen een formele structuur.
De armen zouden ook op een heel andere manier reageren dan jullie verwachten denk ik. Kortrijk was een goede testcase om te zien wat dat geven zou. Ik heb er iets uit geleerd, en Lode Van Outrive ook, ik heb hem zien noteren.

In ieder geval is dit niet het eindpunt voor wat ons betreft. Zoals ik bij de uitgang zei tegen Jo Coulier: het zijn verschillende werelden die botsen. De wereld van armen en gemarginaliseerden en de wereld van de linkse delegees. Het was veel minder persoonlijk bedoeld dan hij denkt. Dat is een ding wat zeker is.

Blij te horen dat we alleszins nog niet van je af zijn; sorry dat ik verder niet met je heb kunnen kennismaken in Kortrijk, maar ik moest mijn trein halen voor het eind van het debat.

Wel, het komt wel weer goed hoor. ;-) In de toekomst zullen er nog wel voldoende gelegenheden komen, en anders vinden we ons hier.


PS: Die zaak in Kortrijk was vreemd, vooral door uw kameraad van VWS en door dat psychiatrisch geval die Jo aansprak met "Ik schijt op u!"...

Juist daarom vond ik het een boeiende avond, een interessante test. De armen zullen hun mening uiten, kijk naar de uitbarsting van gevoel, de WIL om iets te zeggen ondanks de angst om in groep te spreken. Ik heb die man trouwens nodig, anders had ik nog niet eens zelf mijn scherm kunnen installeren. Hij is af en toe mijn chauffeur, zeker nu we zo ver moesten.

Zijn onbegrip kwam trouwens voort uit een opmerking die Jo toevallig (en volledig te goeder trouw) maakte over sociale woningen. En toen zei mijn kameraad: "Dank U, ik zou het recht willen hebben om in een normale woning te wonen, net als iedereen". Maar als gevoelsmens had hij het daar moeilijk mee, de zenuwen speelden hem parten. Het is de eerste keer dat ik weet dat hij zijn vinger opsteekt om iets te zeggen op zo'n vergadering.

Het zijn twee botsende werelden die we in overeenstemming moeten zien te krijgen om het doel dat Sleeckx en de andere initiatiefnemers zich stelden, te bereiken. Stemmen halen bij het volk, het is geen gemakkelijke opdracht.
Ik weet het.

de limburgse leeuw
24 september 2006, 00:38
Dat laatste is het allerbelangrijkste! Een strijdbare Limburgse Leeuw betekent voor de beweging veel meer dan een financiële bijdrage.

Dank je GC, dit betekent voor mij ook veel. Actief kunnen zijn is voor mij een dagtaak èn een hobby tegelijk. ;-)

Moest ik dat niet meer kunnen doen, ik zou me zeker veel minder goed voelen. Welke zin zou het leven hebben zonder onze idealen en de standvastige wil om die dichterbij te brengen ?

de limburgse leeuw
24 september 2006, 00:44
Sorry, ik heb het afsluiten niet meegemaakt, dus hoe de rest weggegaan is weet ik niet... maar deze uitspraak was een volledig belachelijke reactie. Als Jo pleit voor meer sociale woningen verwacht men toch niet dat iemand die akkoord is dat er 'een andere politiek' nodig is daar tegen is, en als zeker niet dat die persoon dan zegt dat hij op Jo 'schijt'!

Ten tweede heeft Jo ook gezegd dat hij voorstander is van nationalisaties van imobiliënbedrijven - hij is immers socialist - , maar dat daar op dit moment geen maatschappelijk draagvlak voor bestaat; een maatschappelijk draagvlak waar men veronderstelt wordt mee bezig te zijn wat betreft het project voor een andere politiek...

En iets wat EAP kan eisen zijn degelijke sociale woningen voor iedereen die er nodig heeft.

Ik denk dat je helemaal niet begrepen hebt wat hij wilde zeggen, en dat kan ik je absoluut niet kwalijk nemen.

Hij bedoelde eigenlijk: ik wil niet gestigmatiseerd worden door met een hele hoop mensen op één hoop gegooid te worden in een sociale woonwijk waar de rest van het dorp of de stad dan verder niks meer te maken wil hebben.

We hadden ons de dag ervoor nog behoorlijk opgewonden omdat er een nieuwbouwwijk is waar terreinen voorzien zijn voor sociale woningen, maar waar een buurtcomité zich met petities enz. inzet om te verhinderen dat er daar sociale woningen komen. "Want dan zijn hun huizen minder waard", denken ze dan.

Vind jij het gek dat armen kwaad worden daarvan ? Niemand wil gestigmatiseerd worden. Maar hij drukte het inderdaad TOTAAL verkeerd uit door het persoonlijk tot Jo te richten.

Maar daar kan ik niks aan doen, het is buiten mijn wil om gebeurd en ik voel me er ook niet verantwoordelijk voor. Ik kan de armen toch niet het zwijgen opleggen ook niet. In verkiezingsstrijd zullen jullie nog wel vanalles gaan tegenkomen, dan is het ook de kunst om te luisteren naar wat er NIET gezegd wordt. Om even door de woede, de bitterheid en de verwijten heen te prikken en de mensen hun zeg te laten doen.

Dat heeft soms even tijd nodig, omdat er teveel frustratie onder de mensen zit, teveel problemen allerhande. Laat ze uitrazen, en vraag dan wat ze kwijt willen. Je hebt vast een stem gewonnen.

de limburgse leeuw
24 september 2006, 00:54
Uiteraard zijn wij voor een onmiddelijke nationalisatie van de grote bouwmaatschappijen en inbeslagname van de bouwgronden voor herverdeling; maar dat is op dit moment niet iets wat het bewustzijn van de gemiddelde Belg benaderd. De eis om voor iedereen die dat nodig heeft een degelijke sociale woning te bouwen, kan wel brede steun vinden. Bovendien is het een punt waar de SPa weer woord gebroken heeft en waarop ze te pakken zijn (In Gent bijvoorbeeld werd beloofd vorige legislatuur 2000 woningen te bouwen, en ze hebben er slechts 200 gebouwd terwijl er 8000 nodig zijn.)

Zo vinden wij ook dat er een herverdeling moet komen. En dat ze best op revolutionaire wijze en zo snel mogelijk gebeurt. Uiteindelijk moet het kapitalisme toch gestopt worden of we leggen allemaal het loodje.

Vergeet ook niet dat we in volle verkiezingsperiode zitten. ALLE partijen beloven dan traditiegetrouw meer sociale woningen. Veel armen zijn die blaasjes moegehoord, ze willen directe resultaten, daadkracht in plaats van woorden.

Wij kennen LSP als een standvastig partijtje dat altijd gepleit heeft voor de nationalisering van IMMO's en bouwgronden om ze dan rechtvaardig te verdelen onder al degenen die er werkelijk behoefte aan hebben.

Laat jullie dus niet vangen door de verkiezingskoorts, want het is net DOOR het feit dat jullie aan de onrechtvaardige verdeling een einde willen stellen, dat we respect hebben voor LSP en dat we in jullie eventuele bondgenoten zien, zelfs op langere termijn.;-)

de limburgse leeuw
24 september 2006, 00:59
De term "sociale woningen" zegt eigenlijk ook al veel, het gaat om het aanvaardbaarder maken van het systeem, het 'socialiseren' (integreren in het systeem) van uitgestotenen van dat systeem (aanhangsels van de maatschappij.)

Zo moet bijv. de strijd van de door racisme en onderdrukking uit de maatschappij geweerde migranten eigenlijk niet gaan om het integreren van hen in het systeem (in het nastreven van hoger opklimmen op de ladder e.d.) maar om ondergravende acties tegen het systeem.

(Eerlijk, ik doe het in de praktijk ook anders :oops: )

Interessante opmerking, StevenNr1. Jij wilde met mij de barricaden op ?

Wel, ik ben er zeker van dat we dat in de (nabije) toekomst nog zullen meemaken als het zo verder gaat.

Het technokapitalisme wil alle andere levensvormen integreren en in dienst stellen van zichzelf. De maatschappij idem dito. Men wil dat planten, dieren en mensen van alle culturen zich aanpassen aan één bepaalde versie van 'liberal democracy' die mondiaal de rijken moet verrijken.

Ik las vandaag een stukje over transgene vissen, men doet genetisch gemanipuleerde vissen zes maal sneller groeien dan normaal. Al dat soort nieuwe technologieën zijn een groot risico, ten eerste omdat de gevolgen niet gekend zijn op middellange termijn, ten tweede omdat het mij een slecht idee lijkt de complexe biosfeer zomaar wat te gaan aanpassen ten voordele van een industrieel-wetenschappelijk complex dat gericht is op uitbuiting van de ene mens door de andere.

Het kapitalisme is op zich levensbedreigend voor ons allen, op termijn.

pinbag
24 september 2006, 04:47
Ik heriner me een documentaire over zalmvissers en de confrontatie met gen-modified salmon in het wild.

Schijnbaar ontsnapt er redelijk veel in de natuur na een zee storm. Die visjes zitten zo gewoon in kweeknetten van een paar vierkante km's in de zee links en rechts.

En waneer er een zware storm over die plaats gaat dan ontsnapt er een bepaalde hoeveelheid de natuur in.

We zijn echt wel onverantwoord bezig als mens maar dat is dan ook weer een eigenschap van somigen onder ons...

Spijtig genoeg.

GC
24 september 2006, 08:56
Hij bedoelde eigenlijk: ik wil niet gestigmatiseerd worden door met een hele hoop mensen op één hoop gegooid te worden in een sociale woonwijk waar de rest van het dorp of de stad dan verder niks meer te maken wil hebben.

We hadden ons de dag ervoor nog behoorlijk opgewonden omdat er een nieuwbouwwijk is waar terreinen voorzien zijn voor sociale woningen, maar waar een buurtcomité zich met petities enz. inzet om te verhinderen dat er daar sociale woningen komen. "Want dan zijn hun huizen minder waard", denken ze dan.

Vind jij het gek dat armen kwaad worden daarvan ? Niemand wil gestigmatiseerd worden. Maar hij drukte het inderdaad TOTAAL verkeerd uit door het persoonlijk tot Jo te richten.

Maar daar kan ik niks aan doen, het is buiten mijn wil om gebeurd en ik voel me er ook niet verantwoordelijk voor. Ik kan de armen toch niet het zwijgen opleggen ook niet. In verkiezingsstrijd zullen jullie nog wel vanalles gaan tegenkomen, dan is het ook de kunst om te luisteren naar wat er NIET gezegd wordt. Om even door de woede, de bitterheid en de verwijten heen te prikken en de mensen hun zeg te laten doen.

Dat heeft soms even tijd nodig, omdat er teveel frustratie onder de mensen zit, teveel problemen allerhande. Laat ze uitrazen, en vraag dan wat ze kwijt willen. Je hebt vast een stem gewonnen.

Ik vind het goed dat er vanuit verschillende hoeken verschillende soorten ervaringen samenkomen, ook al leidt dit soms tot meningsverschillen. We moeten natuurlijk wel opletten hoe we die meningsverschillen naar voor brengen en vermijden dat we dat persoonlijk gaan uitspelen of op basis van geruchten of stigmatiseren van wie een andere mening heeft. Dat is overigens een element van het probleem dat er volgens mij is met Une Autre Gauche.

Laat ons samen fouten maken en af en toe eens kwaad zijn, zolang we dezelfde fouten maar niet blijven herhalen ;-)

King of beggars and fleas
24 september 2006, 12:23
PS: Die zaak in Kortrijk was vreemd, vooral door uw kameraad van VWS en door dat psychiatrisch geval die Jo aansprak met "Ik schijt op u!"...vooraleer je de klassenloze maatschappij predikt kan het mss nuttig zijn om eerst zelf de kloof tss de klassen te overstijgen.

als je spreekt over een psychiatrisch geval dan drukt dit uit dat je op deze persoon neerkijkt. Je kan dan nog zoveel als je wilt de klassenloze maatschappij en de gelijkheid prediken als je wilt - uit deze zinsnede blijkt overduidelijk dat je weliswaar onbewust niet van klassenloosheid uitgaat.

is een ex psychiatrisch patient immers minder dan een docter pol en soc of een advocaat ? als je hem een geval noemt dan is het heel duidelijk dat je hem als minder ziet.

mss je boekjes van marx toch nog maar eens een keer opnieuw lezen.

ik schijt in alle geval als niet marxist op elitaire honden

King of beggars and fleas
24 september 2006, 12:42
Sorry, ik heb het afsluiten niet meegemaakt, dus hoe de rest weggegaan is weet ik niet... maar deze uitspraak was een volledig belachelijke reactie. Als Jo pleit voor meer sociale woningen verwacht men toch niet dat iemand die akkoord is dat er 'een andere politiek' nodig is daar tegen is, en als zeker niet dat die persoon dan zegt dat hij op Jo 'schijt'!

Ten tweede heeft Jo ook gezegd dat hij voorstander is van nationalisaties van imobiliënbedrijven - hij is immers socialist - , maar dat daar op dit moment geen maatschappelijk draagvlak voor bestaat; een maatschappelijk draagvlak waar men veronderstelt wordt mee bezig te zijn wat betreft het project voor een andere politiek...

En iets wat EAP kan eisen zijn degelijke sociale woningen voor iedereen die er nodig heeft.allemaal dogmatisme. Waarom zouden wij perse voor sociale woningen moeten zijn ? In een gezond economisch bestel zijn sociale woningen overbodig.

sociale woningen zijn mijns inziens symptoonbestrijding. structurele maatregelen kunnen ervoor zorgen dat deze mao-woningskes niet nodig zijn.

het psychiatrisch geval waar u het over had was trouwens dezelfde mening toegedaan. sociale woningen zijn bovendien lelijk en uniform. Weg met het kapitalisme dus maar ook weg met het staatskapitalisme. Gelukkig is het staatskapitalisme al lang kapot. nu het kapitalisme nog kapot krijgen. en de armen kunnen op hun twee oortjes slapen.

Proletariër
24 september 2006, 14:44
allemaal dogmatisme. Waarom zouden wij perse voor sociale woningen moeten zijn ? In een gezond economisch bestel zijn sociale woningen overbodig. Als ik onze premier geloof doet belgië het economisch niet slecht. Daarmee dat ik niet meer in staat ben om een deftige huurwoning te vinden voor een schappelijke prijs...

sociale woningen zijn mijns inziens symptoonbestrijding. structurele maatregelen kunnen ervoor zorgen dat deze mao-woningskes niet nodig zijn.
Van dogmatisme gesproken. Sinds wanneer hoort een sociale woning maoïstisch te zijn? Je zegt nu weer zelf dat er structurele maatregelen nodig zijn (waar je net nog zei dat een gezond economisch bestel dat niet nodig heeft). Je kan natuurlijk ook halve maatregelen treffen en weinig geld in het woningbeleid steken, dan krijg je idd uniforme "maoïstische" woningen.

sociale woningen zijn bovendien lelijk en uniform. Nog meer dogmatisme. Met voldoende investeringen zijn sociale woningen dat niet. Maar dan zijn ze spijtig genoeg wel voorbestemd voor mensen met de juiste partijlidkaart :(
Weg met het kapitalisme dus maar ook weg met het staatskapitalisme.Een deftige analyse van wat jij onder staatskapitalisme verstaat zal ik hier wel niet mogen op hopen zeker :idea:
Gelukkig is het staatskapitalisme al lang kapot. nu het kapitalisme nog kapot krijgen. en de armen kunnen op hun twee oortjes slapen.
zonder kapitalisme geen tegenstelling rijk/arm, dus ook geen armen meer 8-) (tenzij je de klok wil terugdraaien naar de tijd van de leenheren?)

GC
24 september 2006, 16:14
allemaal dogmatisme. Waarom zouden wij perse voor sociale woningen moeten zijn ? In een gezond economisch bestel zijn sociale woningen overbodig.

sociale woningen zijn mijns inziens symptoonbestrijding. structurele maatregelen kunnen ervoor zorgen dat deze mao-woningskes niet nodig zijn.

het psychiatrisch geval waar u het over had was trouwens dezelfde mening toegedaan. sociale woningen zijn bovendien lelijk en uniform. Weg met het kapitalisme dus maar ook weg met het staatskapitalisme. Gelukkig is het staatskapitalisme al lang kapot. nu het kapitalisme nog kapot krijgen. en de armen kunnen op hun twee oortjes slapen.

Ik wil meer sociale woningen, maar geen mao-blokken hé. De mao-pakjes, mao-auto's, en andere attributen hoeven overigens ook niet! Die afgrijselijk lelijke appartementsblokken hoeven voor mij niet. Maar normale woningen die aan een sociaal tarief beschikbaar worden gesteld door de overheid, daar kan niemand toch iets tegen hebben?

Waarom zou de gemeenschap de huisvesting niet in handen nemen? Hebben we daar echt private bedrijven voor nodig die uit zijn op winst? Volgens mij niet.

Dus: nationaliseer heel die boel! Er kan begonnen worden met het aanbieden van meer sociale woningen om zo de prijzen nu reeds te drukken.

King of beggars and fleas
25 september 2006, 00:24
kapitalisme = een systeem waar de rijken een monopolie hebben op ondernemen en bezitten.

staatskapitalisme = een systeem waar de staat een monopolie heeft op ondernemen en bezitten.

beide systemen zijn verwerpelijk en impliceren onvermijdelijk slavernij

wat de sociale woningen betreft

ik vraag als arme niet meer of niet minder dan een stuk grond (natuurlijk erfdeel ) waar ik naar eigen inzicht vier palen in de grond mag kloppen en waar ik zeker ben dat wat ik er opbouw niet tevergeefs is ( dwz een levenslang gegarandeert gebruiksrecht ). Verder een aansluitpunt voor water, gas en electriciteit en als het even kan internet. Voor de rest trek ik graag mijn plan ( ik eis dus als arme het recht op om ook vrij te mogen ondernemen, bvb landbouw of voor mijn part wietteelt ) zonder afhankelijk te moeten zijn van kapitalisten of staatskapitalisten ;-) .

armoede
25 september 2006, 00:28
Ik wil meer sociale woningen, maar geen mao-blokken hé. De mao-pakjes, mao-auto's, en andere attributen hoeven overigens ook niet! Die afgrijselijk lelijke appartementsblokken hoeven voor mij niet. Maar normale woningen die aan een sociaal tarief beschikbaar worden gesteld door de overheid, daar kan niemand toch iets tegen hebben?

Waarom zou de gemeenschap de huisvesting niet in handen nemen? Hebben we daar echt private bedrijven voor nodig die uit zijn op winst? Volgens mij niet.

Dus: nationaliseer heel die boel! Er kan begonnen worden met het aanbieden van meer sociale woningen om zo de prijzen nu reeds te drukken.

Ik zou zeggen neem de maffia praktijken aan van de immobilien sector, de onderlinge prijsafspraken die ze maken. Sociale woningen komen als zeer kwetsbaar aan bij de armen, het drukt hun voor de zoveelste keer met de neus op de feiten dat ze arm zijn en ze worden door de gemeenschap nagewezen omdat ze in zulke woningen wonen. We moeten komen tot echte betaalbare prijzen binnen de privesector, zodat ieder het recht heeft om zelf te bepalen waar hij wilt wonen.

King of beggars and fleas
25 september 2006, 00:31
Ik zou zeggen neem de maffia praktijken aan van de immobilien sector, de onderlinge prijsafspraken die ze maken. Sociale woningen komen als zeer kwetsbaar aan bij de armen, het drukt hun voor de zoveelste keer met de neus op de feiten dat ze arm zijn en ze worden door de gemeenschap nagewezen omdat ze in zulke woningen wonen. We moeten komen tot echte betaalbare prijzen binnen de privesector, zodat ieder het recht heeft om zelf te bepalen waar hij wilt wonen.idd en die betaalbare prijzen in de privesector kunnen bekomen worden door het afschaffen van de mogelijkheid om grond te bezitten. Indien men bvb per vierkante meter die men gebruikt pacht zou moeten betalen aan de staat dan zouden speculanten grond niet meer oppotten en zodoende schaarste en dus prijsverhoging veroorzaken. De pacht die de staat bovendien ontvangt kan dan onder de burgers gelijkelijk verdeelt worden in de vorm van een onvoorwaardelijk basisinkomen. Een basisinkomen dat oa garandeert dat iedereen minstens een eigen stekje kan pachten van de staat.

Jonas Elossov
25 september 2006, 19:17
idd en die betaalbare prijzen in de privesector kunnen bekomen worden door het afschaffen van de mogelijkheid om grond te bezitten. Indien men bvb per vierkante meter die men gebruikt pacht zou moeten betalen aan de staat dan zouden speculanten grond niet meer oppotten en zodoende schaarste en dus prijsverhoging veroorzaken. De pacht die de staat bovendien ontvangt kan dan onder de burgers gelijkelijk verdeelt worden in de vorm van een onvoorwaardelijk basisinkomen. Een basisinkomen dat oa garandeert dat iedereen minstens een eigen stekje kan pachten van de staat.

Volledig mee akkoord, maar daar is een socialistische revolutie voor nodig, en ik denk dat het moeilijk zal zijn om zoiets te realiseren met EAP in de huidige context.

ingenious
26 september 2006, 02:39
allemaal dogmatisme. Waarom zouden wij perse voor sociale woningen moeten zijn ? In een gezond economisch bestel zijn sociale woningen overbodig.

sociale woningen zijn mijns inziens symptoonbestrijding. structurele maatregelen kunnen ervoor zorgen dat deze mao-woningskes niet nodig zijn.

het psychiatrisch geval waar u het over had was trouwens dezelfde mening toegedaan. sociale woningen zijn bovendien lelijk en uniform. Weg met het kapitalisme dus maar ook weg met het staatskapitalisme. Gelukkig is het staatskapitalisme al lang kapot. nu het kapitalisme nog kapot krijgen. en de armen kunnen op hun twee oortjes slapen.
ik heb 6 jaar in van die sociale woonblokken gewoond en ik vond dat erg fijn eigenlijk. ik snap al dat gekak op sociale woningen niet. tis niet omdat gij dat lelijk vindt, dat ik dat ook vind? jij werkt met uitspraken als dit evenzeer meer aan de stigmatisering van sociale woningen als die onnozelaars die vrezen dat hun eigendom in waarde gaat dalen.

sociale woningen hebben erg veel troeven. alleen moeten de faciliteiten voldoen en moet er een gezonde sociale mix zijn. en er moeten er voldoende zijn. ipv te pleiten tegen sociale woningen zou je beter pleiten om de problemen in de sociale woningen aan te pakken. dat is wat de armen willen.

armoede
26 september 2006, 10:28
ik heb 6 jaar in van die sociale woonblokken gewoond en ik vond dat erg fijn eigenlijk. ik snap al dat gekak op sociale woningen niet. tis niet omdat gij dat lelijk vindt, dat ik dat ook vind? jij werkt met uitspraken als dit evenzeer meer aan de stigmatisering van sociale woningen als die onnozelaars die vrezen dat hun eigendom in waarde gaat dalen.

sociale woningen hebben erg veel troeven. alleen moeten de faciliteiten voldoen en moet er een gezonde sociale mix zijn. en er moeten er voldoende zijn. ipv te pleiten tegen sociale woningen zou je beter pleiten om de problemen in de sociale woningen aan te pakken. dat is wat de armen willen.

Binnen de vlaamse wooncode opgesteld in 1997 is er artikel 3 dat stelt : "iedereen heeft recht op menselijk wonen." Om dit te bereiken moet de beschikking over een aangepaste woning, van goede kwaliteit, in een behoorlijke woonomgeving, tegen een betaalbare prijs en met woonzekerheid worden bevorderd.
Helaas zien we dat de huidige regeringen hierin serieus gefaald zijn. Waar in de beginjaren 90 meer dan de helft van de inwoners op de vrije markteconomie nog een woonst kon vinden onder 250€, zien we dat het tegenwoordig bijna onmogelijk is om een goede kwaliteitswoning te vinden onder de 400€. Dit heeft dan ook tot gevolg dat de armoede met de dag stijgt.
Ik kan de alternatieve linkse partijen best volgen in hun programma dat ze meer sociale woningen willen. Dit zijn echter plijsters op open wonden, die eigenlijk op lange duur geen oplossingen bieden voor de armoede problematiek. Persoonlijk ben ik eerder van mening dat men de schaarse ruimte (al dan niet kunstmatig geschapen, door de balans vraag aanbod te manipuleren) niet kan overlaten aan de vrije markt. Leegstand en niet vrij geven van gronden ten gevolge van het speculeren van grootgrondbezitters moet hard aangepakt worden. Daar dit een rechtvaardige huisvesting belemmert. Zo moet men ook de huurprijzen aan banden leggen en ze uit het vrije markt principe halen.
De woonpolitiek moet verder gaan dan enkel de sociale huisvesting. Er zou een systeem moeten uitgebouwd worden dat waakt over de vraagprijzen, de leefbaarheid van de omgeving en de kwaliteit van de huisvesting als ook het speculeren van de grootgrondbezitters die leegstand en kunstmatige schaarste in de hand werken.

Inderdaad mag men ook werk maken van de problemen die zich stellen binnen de sociale woonwijken. Doch ik blijf erbij dat de woonproblematiek veel ruimer bekeken moet worden dan enkel sociale woningen als plijsters op een open wonde.

1handclapping
26 september 2006, 11:28
Als ik het goed begrijp is er een mening die zegt :

"sociale woningen zijn als etiketten die op mensen geplakt worden met als opschrift : -deze mens is arm-, dus zijn sociale woningen slecht. Arme mensen zouden in - gewone - huizen moeten kunnen gehuisvest worden,
de markthuurprijs zou moeten dalen"

Daar kan je geen speld tussen krijgen, behalve dat er geen enkele regering in de wereld bestaat die aan "marktprijzen" iets kan doen. Leninisten gaan nu op de achterste poten staan en komen vertellen dat de economie genationalizeerd moet worden. Ik raad hen aan met de mensen te praten,
de zeer progressieve mensen, die in Oost Europa uit het systeem van een
door de nomenklatoera geleide economie komen, zelf verbleef ik in 1980 ca. één jaar in Algerije wat toen een "Arabisch socialistische" structuur had. Ik had toen vrienden - Polen- die in een reële socialistische maatschappij leefden. Ik voeg er eerlijkheidshalver aan toe dat ik toen over hetgeen we in het Westen onder Sovjet-communisme verstonden
iets heel anders was dan de realiteit.. Ook het arabisch soocialisme en
wat de comeconlanden waren hadden kapitalistische trekjes (de mondializering/globalizering was reeds aan de gang).

Na Algerije werkte ik in de transportsector in relatie met Joegoslavië en comeconlanden. Men produceerde daar met "goedkope" arbeid ie; politieke gevangenen hoogwaardige voor de export naar het Westen producten..
omdat het hebben van westerse deviezen de economie in die landen recht moest houden... Moet ik nu een tekening maken van wat een "socialistische vlaamse volksrepubliek" zou zijn ?

Het probleem van "lage zelfdunk door het betrekken van een sociale woning" zou in ieder geval opgelost worden : nl. door van alle woningen sociale woningen te maken.

"Arabisch socialisme" : anno 1980 had men in Algerije het recht op wonen,
wonen was er zeer goedkoop - er werden dan ook uitsluitend sociale woningen gebouwd - alle andere waren onteigend en verdeeld onder de "eigen volk eerst" FLN partijleden. bovendien bestond er een "grijze markt"
van woningen voor de rijke expats die in Algerije industrieên bouwden naar Petroleum zochten, exploiteerden enz.. Het gevolg was het ontstaan van Bidonvilles door de rush naar de steden, in de buurt van waterbronnen..
Uiteindelijk loste men het probleem op door de markt te herprivatizeren :
de Algerijn kreeg zijn woonst gewoon cadeau.. die woningen werden dan massaal verkocht, zodat men met het geld een nieuwe Peugeot (204 ?)
kon kopen die massaal vanuit Frankrijk aangevoerd werden.

Wonen in België
is in vergelijking met de buurlanden nog ongehoord goedkoop ! Massaal steken Luxemburgers, Duitsers, Nederlanders en Fransen onze grenzen over om hier de grond- en bouwmarkt nog wat in de hoogte te jagen !

De oplossing ?
Inderdaad behalve de "vrije markt" ook een "publieke markt" voor woningen scheppen, die goedkope woningen in huur of als koopwoning aanbiedt.
Het "odium" "sociale woning" zal hier afgezwakt worden of verdwijnen.
Goed doordachte architectuur zal dit soort woningen ook voor dikkere
of minder dunne portefeuilles aantrekkelijk maken en de "dure marktprijzen"
zullen erdoor onder druk komen te staan. Meer mensen moeten uit de armoede geraken & de kans krijgen om een eigen woning te verwerven.
De drugverslaafde die ik letterlijk uit de goot opviste heeft nu een kindje meer en denkt erover een huisje met tuintje te kopen : om zover te geraken heeft hem slechts 3 jaar gekost.

Hiermee wil ik zeker "de armoede" niet ontkennen of stellen "eigen schuld dikke bult". Iedere mens is anders "Vive la différence !", aan de maatschappij denken en deze ten goede willen veranderen is een goede zaak : maar je moet soms toch ook aan je eigen situatie denken en erann durven werken. Ik ken diverse mensen met werkelijk uitzonderlijk z<are problemen, die je niet zwaarder kunt treffen dan hen te verwijten dat ze
te beklagen omdat ze "arm" zijn.

Ik herhaal het nog eens : de eerste en belangrijkste armoedebestrijding is ervoor te zorgen dat in ons welvarend deel van de wereld iedereen een dagelijks maal en een een plaats om onderdak te slapen heeft... al moeten we er verdorie tenten voor bouwen !

Pelgrim
26 september 2006, 11:43
nog los van alle ethische bedenkingen:

de beruchte Sociale-Woning-blokken hebben voor de linkerzijde ook een andere interessante functie; namelijk de concentratie van heel wat potentieel revolutionair volk bijeen, zoals we hebben gezien in Parijs. De heer J. Denys die ook hier ergens op het forum rondwaart schreef daaromtrend ooit eens een artikel in een vorig Meervoudnummer: die sociale woningen zijn ee natuurlijke biotoop voor het kweken van revolutionaire ideeën en tendensen (eigen huisje en tuintje is daarvoor niet zo geschikt) dus daar kunnen linksen toch niet tegen zijn? Ik zou zeggen: sociale woningen voor iedereen :D

StevenNr1
26 september 2006, 12:48
sociale woningen hebben erg veel troeven. alleen moeten de faciliteiten voldoen en moet er een gezonde sociale mix zijn. en er moeten er voldoende zijn. ipv te pleiten tegen sociale woningen zou je beter pleiten om de problemen in de sociale woningen aan te pakken. dat is wat de armen willen.Hm, ik denk dat pleiten voor het afschaffen van het systeem dat zorgt voor de noodzaak aan sociale woningen (en van de bijbehorende staat verwacht je dan een oplossing in de vorm van sociale woningen, nogal 'naïef' toch?), beter is.
En wat 'de armen' willen, 'k zou 't niet weten.

@1handclapping: Marktwerking is misschien niet afkeuerenswaardig maar wel in de huidige context waar er diefstal van gemeengoed (grond, grondstoffen, ...) is.

Proletariër
26 september 2006, 15:24
Als ik het goed begrijp is er een mening die zegt :

"sociale woningen zijn als etiketten die op mensen geplakt worden met als opschrift : -deze mens is arm-, dus zijn sociale woningen slecht. Arme mensen zouden in - gewone - huizen moeten kunnen gehuisvest worden,
de markthuurprijs zou moeten dalen"

Daar kan je geen speld tussen krijgen, behalve dat er geen enkele regering in de wereld bestaat die aan "marktprijzen" iets kan doen.

ahum.
Als er enkele tienduizenden goedkope sociale woningen op de markt komen, wil de 'wet' van vraag en aanbod er nogal eens voor zorgen dat dure huurwoningen niet meer verhuurd geraken, waardoor de eigenaars verplicht zijn hun huur te doen dalen.
Maar dan moet die regering dat willen natuurlijk. Geen enkele van de gevestigde partijen kan het echter een reet schelen of gezinnen nog nauwelijks rondkomen omwille van de woekerprijzen die ze aan huur moeten betalen. Waardoor ze in een vicieuze cirkel zitten van minder geld over te hebben om te leven, niet kunnen sparen en dus nooit kunnen kopen en uiteindelijk verplicht zijn om steeds hogere woekerhuur te betalen.
De huisbazen zijn uiteindelijk diegenen die wel varen bij het beleid dat door alle gevestigde partijen gesteund wordt.

1handclapping
26 september 2006, 17:34
Ik zei dus wel dat er momenteel geen enkele staat nog in de mogelijkheid verkeert om aan "de markt" iets fundamenteels te doen. Indien we de vastgoedgoeroe's de grond vanonder hun voeten trekken (mooie beeldspraak) nemen ze de benen en investeren ze met plezier elders.

Tekenend is dat de duurdere woningen momenteel qua prijs stagneren :
het zijn de goedkopere woningen die in prijs toenemen !

Men mag vooral niet vergeten dat de overheid ergens begrensd is ivm mogelijke uitgaven - de overheid is niet de grootste eigenaar van België, maar wel de grootste huurder ! Behalve de armen is de overheid jet grootste slachtoffer van de stijgende huurprijzen, stijgende vastgoedprijzen.

Van zodra LSP en PVDA in een coalitie samen aan de macht komen, zullen ze onmiddelijk met deze paradoxen geconfronteerd worden nl. dat ze de kapitalisten te vriend zullen moeten houden, willen ze een totale werkloosheid afkeren - ze zouden een ruilhandelsysteem met Venezuela en Cuba kunnen opzetten ; maar daar eindigt de pret. Ook het Kiwi spelen met de Pharmaconcerns zal dan vlug eindigen.

De enige weg is ons handelsoverchot op pleil houden, het "eigen huis" bevorderen door een aureool van goedkope bouwgronden te behouden/aan te leggen.. Ons land is echter zeer dicht bevolkt, de beschikbare gronden liggen grotendeels in Wallonië & hoelang blijft dat nog "ons land" ?

1handclapping
26 september 2006, 17:46
Steven 1 : diefstal van grondstoffen ? de grondstoffen in ons land zijn virtueel op, daar heeft de gemeenschap zijne cent gekregen, de mijnwerkers hebben hun loon ontvangen, de mijningenieurs waren wat zwaarder betaald, maar ik geloof niet dat er "gestolen" is - hoogstens slecht verdeeld.

Neem nu het meest tot de verbeelding sprekende mineraal : diamant.
Interessante grondstof vermits er 2 toepassingen zijn industrie en zuiver als sieraad, juweel. Door het vormen van een monopolie (De Beers)
wordt de prijs van dit spul kunstmatig hoog gehouden & door de historische onderbetaling van de mijnwerkers wordt er een buitensporige, misdadige, winst gemaakt. Maar : de landen waar de diamanten gevonden worden gaan wel degelijk met een serieus stuk van die winst lopen.. maw de bevolking kan van die winsten of een behoorlijk stuk ervan profiteren.
dus ook hier is het geen "diefstal" maar een slechte verdeling van grote winsten die er toch zijn uitsluitend door de monopolistische organisatie van die markt.

Overdreven verrijking door grondstoffen ontstaat praktisch alleen dan als de "kapitalistische" vrije markt verstoort is... de redenering doortrekkend zouden we kunnen zeggen dat de vrije markt indien erover gewaakt wordt dat ze "waarlijk" vrij is een goede zaak is. Nu ben ik het hier helemaal niet mee eens : van zodra de "uitbuiting" zal stoppen zal er eveneens een andere vorm van "markt" moeten ontstaan die misschien vrijer is dan de huidige, maar zeker niet volledig vrij van diverse noodzakelijke invloeden
(o.a; milieu, traditie enz.;) Ik ben er nog niet helemaal uit, maar de contouren van de progressieve beweging van een onmiddelijke toekomst <worden stilaan duidelijker.. per slot van rekening bestaat de informaticarevolutie hooguit 20 jaar... (is dat minder dan een kondratieff ?)

Proletariër
26 september 2006, 17:49
Ik zei dus wel dat er momenteel geen enkele staat nog in de mogelijkheid verkeert om aan "de markt" iets fundamenteels te doen. Indien we de vastgoedgoeroe's de grond vanonder hun voeten trekken (mooie beeldspraak) nemen ze de benen en investeren ze met plezier elders.

Tekenend is dat de duurdere woningen momenteel qua prijs stagneren :
het zijn de goedkopere woningen die in prijs toenemen !

Men mag vooral niet vergeten dat de overheid ergens begrensd is ivm mogelijke uitgaven - de overheid is niet de grootste eigenaar van België, maar wel de grootste huurder ! Behalve de armen is de overheid jet grootste slachtoffer van de stijgende huurprijzen, stijgende vastgoedprijzen.

Van zodra LSP en PVDA in een coalitie samen aan de macht komen, zullen ze onmiddelijk met deze paradoxen geconfronteerd worden nl. dat ze de kapitalisten te vriend zullen moeten houden, willen ze een totale werkloosheid afkeren - ze zouden een ruilhandelsysteem met Venezuela en Cuba kunnen opzetten ; maar daar eindigt de pret. Ook het Kiwi spelen met de Pharmaconcerns zal dan vlug eindigen.

De enige weg is ons handelsoverchot op pleil houden, het "eigen huis" bevorderen door een aureool van goedkope bouwgronden te behouden/aan te leggen.. Ons land is echter zeer dicht bevolkt, de beschikbare gronden liggen grotendeels in Wallonië & hoelang blijft dat nog "ons land" ?
Als LSP en PVDA samen in een coalitie zitten zullen ze het zeker eens geraken over de nationalisatie onder arbeiderscontrole van de sleutelsectoren van de economie. De werkende klasse hoeft dan alleen nog te produceren voor haar eigen ontwikkeling en niet meer voor de winsten van de kapitalisten.
Het is een enorme grote vergissing om de belgische economie te vergelijken met deze van neo-koloniale landen met een planeconomie. De belgische industrie is al zo lang ze bestaat één van de meer ontwikkelde economiën. De kennis van de belgische arbeidersklasse zou dan ook kunnen gebruikt worden om de economiën van die landen ook op peil te brengen en een einde te maken aan de verdeling van de armoede aldaar en een begin van de verdeling van de rijkdom.
Dit alles is natuurlijk simplistisch gesteld, in de praktijk zal het slagen van een socialistische omwenteling in de ontwikkelde kapitalistische economiën vooral afhangen van wat er gebeurt in de grootste van deze landen. (De rol van Duitsland in de geschiedenis is nog niet uitgespeeld)

solidarnosc
26 september 2006, 22:18
Misschien dat we ons best eerst focussen op de 28ste vooraleer we coalitiegesprekken beginnen voor te bereiden tussen LSP en PVDA. ;)

ingenious
26 september 2006, 22:52
Hm, ik denk dat pleiten voor het afschaffen van het systeem dat zorgt voor de noodzaak aan sociale woningen (en van de bijbehorende staat verwacht je dan een oplossing in de vorm van sociale woningen, nogal 'naïef' toch?), beter is.
En wat 'de armen' willen, 'k zou 't niet weten.

en tegen wanneer plant ge dat systeem afgeschaft te hebben? :?

daar is momenteel geen draagvlak voor. voorlopig staan er massa's mensen op de wachtlijst voor een sociale woning. ik denk dat dat aanwijzing genoeg is dat dat is wat men wil.

King of beggars and fleas
30 september 2006, 22:15
typisch iets om te zeggen voor iemand die zich nog nooit op een ellenlange wachtlijst van de sociale woningen heeft moeten zetten :roll:

alleen ervaringsdeskundigen snappen nu wat ik bedoel, het aan de anderen proberen uitleggen is vruchteloos.

guerin
1 oktober 2006, 05:19
en tegen wanneer plant ge dat systeem afgeschaft te hebben? :?

daar is momenteel geen draagvlak voor. voorlopig staan er massa's mensen op de wachtlijst voor een sociale woning. ik denk dat dat aanwijzing genoeg is dat dat is wat men wil.
Wat is strategie?De keuze maken om de kapitalistisch scherpe kanten af te vijlen(door bv.massaal sociale wonigen te bouwen)of die aan te vallen om dan tot een sociale samenleving te komen!Voor de eeste strategie kiezen is dan ook kiezen voor het kapitalisme en energie verspilling.

guerin
1 oktober 2006, 05:27
nog los van alle ethische bedenkingen:

de beruchte Sociale-Woning-blokken hebben voor de linkerzijde ook een andere interessante functie; namelijk de concentratie van heel wat potentieel revolutionair volk bijeen, zoals we hebben gezien in Parijs. De heer J. Denys die ook hier ergens op het forum rondwaart schreef daaromtrend ooit eens een artikel in een vorig Meervoudnummer: die sociale woningen zijn ee natuurlijke biotoop voor het kweken van revolutionaire ideeën en tendensen (eigen huisje en tuintje is daarvoor niet zo geschikt) dus daar kunnen linksen toch niet tegen zijn? Ik zou zeggen: sociale woningen voor iedereen :D
Maar die woon blokken zijn evengoed kweekvijvers voor extreemrechts!

guerin
1 oktober 2006, 05:36
ahum.
Als er enkele tienduizenden goedkope sociale woningen op de markt komen, wil de 'wet' van vraag en aanbod er nogal eens voor zorgen dat dure huurwoningen niet meer verhuurd geraken, waardoor de eigenaars verplicht zijn hun huur te doen dalen.
Maar dan moet die regering dat willen natuurlijk. Geen enkele van de gevestigde partijen kan het echter een reet schelen of gezinnen nog nauwelijks rondkomen omwille van de woekerprijzen die ze aan huur moeten betalen. Waardoor ze in een vicieuze cirkel zitten van minder geld over te hebben om te leven, niet kunnen sparen en dus nooit kunnen kopen en uiteindelijk verplicht zijn om steeds hogere woekerhuur te betalen.
De huisbazen zijn uiteindelijk diegenen die wel varen bij het beleid dat door alle gevestigde partijen gesteund wordt.
Ik noem een kat en kat!Zijn sociale woningen pleisters dan moeten die woningen naar de armen gaan en niet,zoals in veel gevallen,naar mensen met voldoende inkomsten om op de privee markt te huren/kopen.Door op dit manier te werken zal het sociaal bewustzijn dan ook stijgen!

Pelgrim
1 oktober 2006, 11:15
Maar die woon blokken zijn evengoed kweekvijvers voor extreemrechts!

dat is dan de schuld van extreem-links, dat niet beter zijn best doet.

trouwens geen betere kweekvijver voor burgerlijke conservatieve ideeën dan eigen huisje-tuintje-auto in een randgemeente.

guerin
2 oktober 2006, 03:05
dat is dan de schuld van extreem-links, dat niet beter zijn best doet.

trouwens geen betere kweekvijver voor burgerlijke conservatieve ideeën dan eigen huisje-tuintje-auto in een randgemeente.
Schuld en boete zijn anders ook burgerlijke ideeën ;-)
Het probleem met revolutionnaire beweging is dat de ideeën nog niet uitgeklaard zijn en dat zolang dit niet gebeurt links versplinterd zal blijven.

ingenious
2 oktober 2006, 03:33
Wat is strategie?De keuze maken om de kapitalistisch scherpe kanten af te vijlen(door bv.massaal sociale wonigen te bouwen)of die aan te vallen om dan tot een sociale samenleving te komen!Voor de eeste strategie kiezen is dan ook kiezen voor het kapitalisme en energie verspilling.
dat heet realisme. je kan wel hopen op een revolutie, maar die komt er niet meteen. ik wil de mensen niet in miserie laten zitten. ik vind zorgen voor betaalbare woningen geen energieverspilling.

ingenious
2 oktober 2006, 03:36
Ik noem een kat en kat!Zijn sociale woningen pleisters dan moeten die woningen naar de armen gaan en niet,zoals in veel gevallen,naar mensen met voldoende inkomsten om op de privee markt te huren/kopen.Door op dit manier te werken zal het sociaal bewustzijn dan ook stijgen!
een mix is sowieso beter. enkel allochtonen of enkel armen samen zetten komt niet goed, dat wijst de pratkijk uit. kinderen die opgroeien in een buurt vol armoede, miserie en werkloosheid, groeien op zonder vooruitzichten en rolmodellen. dat is vragen om problemen.

pinbag
2 oktober 2006, 05:05
een mix is sowieso beter. enkel allochtonen of enkel armen samen zetten komt niet goed, dat wijst de pratkijk uit. kinderen die opgroeien in een buurt vol armoede, miserie en werkloosheid, groeien op zonder vooruitzichten en rolmodellen. dat is vragen om problemen.

Mijn wijk is gemixt en het resultaat is een rolluik-cultuur. ;-)

Ieder voor zich mentaliteit,vroeger was dit heel anders :? ...

guerin
2 oktober 2006, 06:11
dat heet realisme. je kan wel hopen op een revolutie, maar die komt er niet meteen. ik wil de mensen niet in miserie laten zitten. ik vind zorgen voor betaalbare woningen geen energieverspilling.
Hopen op een revolutie is er niet actief aan deel nemen,is er geen doelstelling van maken!

King of beggars and fleas
2 oktober 2006, 06:37
een mix is sowieso beter. enkel allochtonen of enkel armen samen zetten komt niet goed, dat wijst de pratkijk uit. kinderen die opgroeien in een buurt vol armoede, miserie en werkloosheid, groeien op zonder vooruitzichten en rolmodellen. dat is vragen om problemen.als je teveel ratten in een kooi tesamen zet dan komen daar onvermijdelijk dikke problemen van. Dat is ook zo met armen en of allochtonen die vanwege de impliciete kapitalistische segregatiemechanismen allemaal bijeen op een hoop worden gedreven, oa in getto s maar ook in sociale woonwijken en op plaatsen zoals de canadablokken te antwerpen enzo. Moest men de rijken zo op een hoop bijeen drijven dan zouden zij onderling diezelfde problemen krijgen of meer zelfs, vanwege hun onvermogen om de leefruimte te delen zouden die problemen zelfs veel eerder beginnen en veel extremer proporties aannemen. ( armen zijn het gewend om alles te moeten delen )

Het probleem is dus niet een gebrek aan rolmodellen, want er zijn procentueel veel meer krapuleuzen onder rijken dan onder armen. Het probleem zit hem louter in de omstandigheden. De omstandigheden die een impliciete segregatie ( niet tussen wit en gekleurd maar wel tussen arm en rijk ) tot gevolg hebben.

ingenious
2 oktober 2006, 07:38
als je teveel ratten in een kooi tesamen zet dan komen daar onvermijdelijk dikke problemen van. Dat is ook zo met armen en of allochtonen die vanwege de impliciete kapitalistische segregatiemechanismen allemaal bijeen op een hoop worden gedreven, oa in getto s maar ook in sociale woonwijken en op plaatsen zoals de canadablokken te antwerpen enzo. Moest men de rijken zo op een hoop bijeen drijven dan zouden zij onderling diezelfde problemen krijgen of meer zelfs, vanwege hun onvermogen om de leefruimte te delen zouden die problemen zelfs veel eerder beginnen en veel extremer proporties aannemen. ( armen zijn het gewend om alles te moeten delen )

Het probleem is dus niet een gebrek aan rolmodellen, want er zijn procentueel veel meer krapuleuzen onder rijken dan onder armen. Het probleem zit hem louter in de omstandigheden. De omstandigheden die een impliciete segregatie ( niet tussen wit en gekleurd maar wel tussen arm en rijk ) tot gevolg hebben.
zever in pakske king. segregatie is een probleem omdat je dan van geen samenleving kan spreken. dat neemt echter niet weg dat een gebrek aan positieve rolmodellen geen fundamenteel probleem zou zijn.

ingenious
2 oktober 2006, 07:42
Mijn wijk is gemixt en het resultaat is een rolluik-cultuur. ;-)

Ieder voor zich mentaliteit,vroeger was dit heel anders :? ...
das nog een ander probleem. :-(

daarom ook dat ik zo graag in die sociale woonblokken woonde eigenlijk.

ingenious
2 oktober 2006, 07:47
Hopen op een revolutie is er niet actief aan deel nemen,is er geen doelstelling van maken!
je mag er van zeggen wat je wil: er komt de eerste jaren geen revolutie en er is dringend nood aan betaalbare woningen. sociale woningen zijn momenteel de snelste oplossing.

Pelgrim
2 oktober 2006, 10:38
Mijn wijk is gemixt en het resultaat is een rolluik-cultuur. ;-)

dat heet ook 'multicultuur'.

guerin
2 oktober 2006, 17:03
je mag er van zeggen wat je wil: er komt de eerste jaren geen revolutie en er is dringend nood aan betaalbare woningen. sociale woningen zijn momenteel de snelste oplossing.
In zo een ingesteldheid komt er nog revolutie,nog huizen...

guerin
3 oktober 2006, 05:42
dat heet ook 'multicultuur'.
Absoluut,multicultuur is afgemeten aan de al dan niet open staan van de rolluiken,goe bezig!
Verder wil ik erop wijzen dat boven het feit dat het huren of kopen van een huis voor velen te duur is dat de geestelijk gezondheid een dringender problematiek geworden is en dat door de samenleving te spleten in "normale"huizen en "sociale" wonngen de schizofrenie allen maar in de hand werkt.De schizen in de samenleving(armen/rijken,sociale/gewone woningen,werkende/werklozen,enz.)dat tevens een onderdrukkings mechaniek is van het kapitalisme en de bijhorend politiek leiden naar psychich problemen.Ijveren voor meer sociale woningen,zelfs is met goede bedoeling,is reactionnair en dus anti-revolutionnair.