PDA

View Full Version : Belgische bedrijven betalen geen/wel smeergeld.


Jazeker
5 oktober 2006, 00:56
Belgische ceo betaalt zelden smeergeld

Als Belgische bedrijven zaken doen in het buitenland, zijn ze vrij karig met het betalen van smeergeld.

Dat blijkt uit een onderzoek van Transparency International, een internationale organisatie met thuisbasis in Berlijn, die strijdt tegen corruptie. Voor het onderzoek polste Transparency bij elfduizend zakenmensen uit 125 landen naar hun neiging om smeergeld te betalen in dertig verschillende landen.

De Zwitserse bedrijven blijken volgens het onderzoek het eerlijkst te zijn; zij staan op de eerste plaats in de index. De Zwitsers behalen een algemene score van 7,81 op 10, waarbij 10 staat voor ,,smeergeld komt nooit voor'' en nul voor ,,smeergeld is doodnormaal''. Zweden, Australië, Oostenrijk en Canada maken de top vijf volledig. België haalt net de top tien en staat, ex aequo met de Verenigde Staten, op de negende plaats. Nederland staat op acht, net één plaatsje voor ons land.

Helemaal onderaan het lijstje staan vooral zogenaamde opkomende markten. Taiwan scoort nog 5,41, Turkije 5,23 en Rusland 5,16. De twee hekkensluiters zijn China (4,94) en India (4,62). Indiase bedrijven zwaaien in het buitenland dus blijkbaar het snelst met hun portefeuille om smeergeld uit te delen.

Opvallend is wel dat de scores behoorlijk variëren wanneer men ze opsplitst naar de landen waaruit de respondenten komen.

De Europese index is nog min of meer gelijk aan de algemene index. Als men echter enkel Afrikaanse respondenten bekijkt, wijken de resultaten nogal af. Vooral Italiaanse en Franse bedrijven blijken in Afrika heel wat sneller naar smeergeld te grijpen dan wanneer ze in het Westen zaken doen. En de score van India, de hekkensluiter in de algemene index, ligt in de Afrikaanse index nog een stuk lager (3,9). Volgens Transparency International worden net de landen die het minst uitgerust zijn om met corruptie om te gaan, er het hardst door getroffen.

Vreemd... datzelfde onderzoek wordt in de internationale pers verkocht als "Belgian CEO pays a lot of bribes". Zalig... wil je nog meer gemanipuleerd worden?