PDA

View Full Version : bedenkingen mbt de kiesslag in Antwerpen


Pelgrim
10 oktober 2006, 14:33
Heel de pers en alle 'democratische' (ahum) partijen stonden zondag euforisch te juichen omdat De Patrick er in geslaagd was De Filip tegen te houden in Antwerpen. Toch enkele bedenkingen. Want het veebee is helemaal niet gestopt, wel integendeel.

In alle districten is het veebee weeral met grote sprongen vooruit gegaan (in alle gemeenten trouwens in heel Vlaanderen). Dat kleine verlies in antwerpen stad en in Borgerhout weegt daar in het geheel niet tegen op.

Twee: Flup Dewinter had volkomen gelijk met zijn analyse van de 'overwinning' van PJ: het is een pyrrusoverwinning, een dode mus. De coallitie Janssens is er niet op vooruit gegaan, het enige dat er gebeurd is is dat de SP.A stemmen van de andere coallitiepartijen heeft afgenomen. De verklaring is simpel: de mediahetze heeft van heel de kiesslag een Dewinter versus Janssens onderonsje gemaakt, en de burgerlijke 'democratische' partijen op één hoop gegooid, achter de Grote Patrick. De verkiezingen in Antwerpen gingen eigenlijk om twee grote partijen, waarvan er één uit meerdere fracties bestaat die ietwat andere accenten leggen maar eigenlijk inhoudelijk weinig verschillen. Voor de doorsnee vld en groen kiezer is dat verschil zo belachelijk klein geworden dat de sprong naar de SP.A maar klein is. Uit schrik voor grote boeman Dewinter heeft heel politiek-correct 'democratisch' Antwerpen zich achter Janssens geschaard. Dat is op zich eigenlijk een teken van onmacht, ze moeten zich aaneensluiten omdat de overmacht van het veebee te groot aan het worden is. Het veebee houdt desondanks stand, gaat zelfs vooruit.

Drie. Wederom had Flup Dewinter gelijk toen hij zei dat het dankzij het vreemdelingenstemrecht was dat de SP.A plots zo fel vooruitging en het veebee achteruit, de instroom 'nieuwe belgen' weegt danig door, dat geeft toch ook enkele procenten verschil. Het vergde allochtonen om het verschil te maken. Dit wijst er alleen maar op dat de etnische tegenstrijdigheden in Antwerpen zijn toegenomen. Het zullen niet de autochtonen zijn die plots het 0110 licht hebben gezien.
Dit toont alleszins aan dat het burgerlijk-linkse stadsbestuur van Antwerpen er niet in slaagt de neoliberale versie van de multikul te doen slikken door de bevolking. Het beleid heeft enorm gefaald. SP.A zal deze problemen nooit kunnen oplossen, omdat die partij er niet in slaagt naar de essentie van de problemen te gaan: een slecht sociaal beleid. Daar kunnen geen duizend hypocriete 0110 concerten iets aan veranderen.

Vier: het gaat hier slechts om enkele procenten. Ik vraag me af of die procenten niet eerder toe te schrijven zijn aan de groei van de pvda dan aan de Patrick. Indien de pvda niet aan deze verkiezingen had meegedaan lijkt het me veel waarschijnlijker dat die stemmers naar het vb zouden gaan dan naar de patrick. Uiteindelijk vissen pvda en vb veel meer in dezelfde vijver dan de salonsossen en de intellectuele middenklassers-groenen. De partij die het verschil maakt lijkt me dus wel degelijk de pvda te zijn.

Vijf: Het cordon sanitaire beantwoordt meer en meer aan wat Van Cleemput er over zegt: de levensverzekering van de partijtoppen aan beide kanten van het cordon. We gaan opnieuw zes jaar tegemoet van tweestrijd tussen PJ en FDW. Zij verzekeren daarmee opnieuw zes jaar hun politieke posities.

De burgerlijke pers en alle poco-progressieve salonlinksen halen nu hun champagneflessen boven want PJ heeft het meeste voorkeursstemmen en FDW is eventjes gestopt in twee districten.

De realiteit is dat FDW zich opnieuw mag tot overwinnaar claimen.

solidarnosc
10 oktober 2006, 14:43
Ook grotendeels mijn analyse.

Proletariër
10 oktober 2006, 15:12
Ik moet kotsen van de zelfgenoegzaamheid waarmee PJ zich voordoet alsof hij het VB gestopt heeft. Ik denk dat iedereen die een beetje met zijn voeten op de grond staat het eens is met wat Pelgrim hier zegt.

GaRnaaLBeeR
10 oktober 2006, 15:57
PVDA gegroeid en SP.a rood in de gemeenteraad
hopenlijk brengt dit nieuwe mogelijkheden.

solidarnosc
10 oktober 2006, 16:11
PVDA gegroeid en SP.a rood in de gemeenteraad
hopenlijk brengt dit nieuwe mogelijkheden.

Heb je gezien in Terzake hoe PJ sprak over die Frank Hostiaux? Hij zei vlakaf dat ie nog wat training kon gebruiken en dat ze hem nog wel duidelijk zouden maken wat ie wel en niet kon zeggen.

tony p
10 oktober 2006, 16:25
Heb je gezien in Terzake hoe PJ sprak over die Frank Hostiaux? Hij zei vlakaf dat ie nog wat training kon gebruiken en dat ze hem nog wel duidelijk zouden maken wat ie wel en niet kon zeggen.
Tja, da's nu eenmaal het nadeel van in de sp.a te blijven werken.

GaRnaaLBeeR
10 oktober 2006, 16:29
Nee niet gezien.

Maar hem op de 44ste plaats zetten zegt al genoeg.
Heeft toch mooi niks kunnen voorkomen.

GaRnaaLBeeR
10 oktober 2006, 16:30
Tja, da's nu eenmaal het nadeel van in de sp.a te blijven werken.
Ik denk dat hosteaux er wel tegen kan :-)

TommyMax2
10 oktober 2006, 19:19
Is dat de enige van "SP.a Rood" die verkozen is?

Proletariër
10 oktober 2006, 19:20
Heb je gezien in Terzake hoe PJ sprak over die Frank Hostiaux? Hij zei vlakaf dat ie nog wat training kon gebruiken en dat ze hem nog wel duidelijk zouden maken wat ie wel en niet kon zeggen.
Met diezelfde zelfgenoegzaamheid. Het zal ooit nog wel eens in zijn gezicht ontploffen. Mijnheer PJ die een 'goed bestuurder' is, maar verder eigenlijk zelf geen bal van politiek kent.

solidarnosc
10 oktober 2006, 19:38
Is dat de enige van "SP.a Rood" die verkozen is?
Er zouden er nog zijn. Zie website SP.a rood.

GaRnaaLBeeR
10 oktober 2006, 19:44
Is dat de enige van "SP.a Rood" die verkozen is?

SP.a Roodkandidaten breken op verschillende plaatsen door
Het is nog te vroeg om een volledig overzicht te geven van wat er in deze verkiezingscampagne door SP.a Rood werd verwezenlijkt, maar één ding staat nu reeds vast: iets minder dan een jaar na de oprichting van SP.a Rood staan wij dankzij de successen in deze gemeenteeraadsverkiezingen op de politieke kaart van België.
De meest markante prestatie werd geleverd in de Slag om Antwerpen, waar ons boegbeeld Frank Hosteaux vanuit een bijna hopeloze positie op de 44e plaats verkozen wordt in de roemruchte Antwerpse gemeenteraad. De méér dan 1200 voorkeurstemmen voor Frank werden binnengehaald via een campagne met een sterk inhoudelijk en links profiel, zodat er geen twijfel over kan bestaan waarvoor de kiezers van Frank stemden: voor een linkse socialist in de Antwerpse gemeenteraad!
In die zin kan de SP.a Roodcampagne in Antwerpen binnen de SP.a de antipool worden genoemd van de “presidentiële” campagne van de burgemeester, zij het dat zij natuurlijk met honderdmaal minder middelen gevoerd moest worden. Maar onze aanpak die zich rechtstreeks naar de bedrijven richtte en naar de “zwartste” volkswijken van Antwerpen, heeft geloond. Het was geen makkelijke campagne, maar het hoge politieke profiel ervan maakt het resultaat des te betekenisvoller.
Eenzelfde SP.a Rood effect kon worden waargenomen in de rand rond Antwerpen: in het nochtans “moeilijke” Brasschaat werd Elke Heirman verkozen in de gemeenteraad en kon SP.a-Spirit haar stemmenaantal méér dan verdubbelen.
In Wommelgem voerde de nieuwe SP.a afdeling een campagne met sterk SP.a Rood stempel en daarmee werd de SP.a in Wommelgem voor het eerst in lang wéér op de kaart gezet: zij haalden hun eerste zetel binnen!
In Deurne behaalden onze kandidaten voor de districtsraad uitstekende resultaten maar door de aanwezigheid van véél kopstukken wegens het kartel met Groen! (o.a. Kathleen Van Brempt en Mieke Vogels…) én het eerder zwakke resultaat van deze kartelformule is het nog niet duidelijk of dit voldoende zal zijn om verkozen te raken.
Wél verkozen is alvast Lydia De Ridder in de provincieraad. Zij knokte zich naar boven vanuit een moeilijke 9e positie met méér dan 2400 stemmen.
Wellicht zal ook Opel vakbondsafgevaardigde Jan Kruyniers verkozen raken in de Antwerpse districtsraad met een knappe 500 stemmen.
Onze kameraden in het Brusselse scoren eveneens overal zwaar.
Samen met het succes van de PVDA+-lijsten die een welkome druk zetten op de linkerflank van de SP.a betekent dit een gedroomde uitgangspositie voor de verdere uitbouw van een linkse stroming binnen de SP.a.

pinbag
10 oktober 2006, 19:47
Ik kan me wel vinden in Pelgrim's analyse...

In mijn gemeente zijn ze ( VB ) van 0 naar 5 gegaan in zetel aantal, het grappige is, dat ik gokte op 2 en ik werd al bestempeld als iemand met een negatief mensbeeld lol.

Nu over Antwerpen,ik "vrees" dat ze met de jaren meer om meer mensen in de wilde weg gaan regulariseren en dit zullen beschouwen als een legitiem middel die ze kunnen bespelen om aan de macht te blijven.

En op zich, vind ik het niet erg dat inwijkelingen worden geholpen uit hun illegaliteit, maar wat er nu staat te gebeuren is dat deze mensen zullen gebruikt worden als stem-slaven ....

De dag, dat ze niets meer hebben aan deze mensen dan worden de inwijkelingen terug illegalen...

Om van te walgen...

solidarnosc
10 oktober 2006, 19:59
Ik denk dat SP.a rood zichzelf ietwat teveel illusies maakt. Ondanks de verkiezing van Frank en de mooie resultaten hier en daar zij de grote overwinnaars van de verkiezingen de Freya's in Gent, de Janssens in Antwerpen, Tobback in Leuven en Vandelanotte in Oostende. Allen zitten ze meer dan ooit stevig in het zadel. Vergeet niet dat er bij de SP.a militanten in Antwerpen veel kritiek was op de campagne van Janssens. Zal ie zich daar na deze resultaten ook maar iets van aantrekken? Het was voor de verkiezingen al niet evident om een andere visie van campagnevoeren voor te stellen en dat zal er niet makkelijker op geworden zijn. Enfin de overwinning van Frank vanop onderaan de lijst kan misschien wat tegengewicht bieden maar dat zullen we nog moeten afwachten. Opvallend ook dat ze ook hopen dat PVDA de SP.a mee zal verlinksen wat er op kan duiden dat ze menen dat ze het alleen niet kunnen. Een welkome druk heet nu het daar waar Vonk traditioneel iedereen links van SP.a uitmaakt voor marginaal, sectair, extreem, etc.... Nu Vonk is SP.a rood niet.

GaRnaaLBeeR
10 oktober 2006, 20:26
Ik denk dat SP.a rood zichzelf ietwat teveel illusies maakt. Ondanks de verkiezing van Frank en de mooie resultaten hier en daar zij de grote overwinnaars van de verkiezingen de Freya's in Gent, de Janssens in Antwerpen, Tobback in Leuven en Vandelanotte in Oostende. Allen zitten ze meer dan ooit stevig in het zadel.
Dat is het hele concept van binnen de traditionele arbijders organisatie te werken. Mensen zijn niet berijd om van de ene moment op de andere
van gedacht/partij te veranderen denk je dat de mensen op de top stemmen omdat ze die zo socialistisch vinden. Ze stemmen er op omdat ze bekende kopen bij een bekende partij zijn ze stemen op patrick omdat hij (tegen ale logica in) het gezicht van links Antwerpen is.

Vergeet niet dat er bij de SP.a militanten in Antwerpen veel kritiek was op de campagne van Janssens. Zal ie zich daar na deze resultaten ook maar iets van aantrekken?
Rome is ook niet op een dag geboud he.

Het was voor de verkiezingen al niet evident om een andere visie van campagnevoeren voor te stellen en dat zal er niet makkelijker op geworden zijn.
Jij zou moeten weten dat een campagne buiten de SP.a ook niet alles is

Enfin de overwinning van Frank vanop onderaan de lijst kan misschien wat tegengewicht bieden maar dat zullen we nog moeten afwachten idd
Opvallend ook dat ze ook hopen dat PVDA de SP.a mee zal verlinksen wat er op kan duiden dat ze menen dat ze het alleen niet kunnen.
Bwa niet aleen kunnen, de PVDA kan mee voor een verlinksing zorgen waarom zouden we dit niet hopen. Dat rood hier dingen met sugereert is mischien iets te ver gezocht.
Een welkome druk heet nu het daar waar Vonk traditioneel iedereen links van SP.a uitmaakt voor marginaal, sectair, extreem, etc.... Nu Vonk is SP.a rood niet.
Ok ik ga bekenen, ik ben ondertusen al een korte tijd lid van vonk
ik ben er niet meteen voor uitgekomen omdat ik me nog niet zeker gezet heb, Ik zie mezelf als aspirant anti kapitalist met marxistische trekken.
Mijn kennis over het marxisme is te beperkt om overtuigd gewaagde stellingen in te nemen. Vonk werkte zeer hard mee aan de SP.a rood campagne uit besef dat de tijd voor een revolutionaire vleugel nog niet is gekomen en zeker niet waneer er zelfs nog geen linker vleugel is.
En over dat sectaire gedoe, Ja het is ijgenlijk niet proper maar het gebeurd langs alle kanten. Mischien moeten we is allemaal er mee op houden en gezaamelijk de internationale zingen;-)

De rode baron
10 oktober 2006, 20:34
Akkoord met Solidarnosc. Het zijn de teleyuppies die gewonnen hebben.
De polarisatie Janssens - Dewinter heeft het debat geen goed gedaan.
Janssens, dat is centrum (rechts?), reclameman, tegen extreem rechts.
Je kan bezwaarlijk stellen dat Janssens een linkse politiek gevoerd heeft.
Eén voorbeeld: een nieuw gerechtsgebouw dat fortuinen kost, maar geen geld voor sociale politiek
Het is wel een slimme.
Spa-Rood maakt zich veel illusies. De rechterzijde is sterker geworden door deze overwinning. En de SPA-rood-kandidaten kunnen verder functioneren als muurbloempjes. Een beetje dissident gedrag, en de volgende keer staan ze niet meer op de lijst.

GaRnaaLBeeR
10 oktober 2006, 21:06
Akkoord met Solidarnosc. Het zijn de teleyuppies die gewonnen hebben.
De polarisatie Janssens - Dewinter heeft het debat geen goed gedaan.
Janssens, dat is centrum (rechts?), reclameman, tegen extreem rechts.
Je kan bezwaarlijk stellen dat Janssens een linkse politiek gevoerd heeft.
Eén voorbeeld: een nieuw gerechtsgebouw dat fortuinen kost, maar geen geld voor sociale politiek
Het is wel een slimme.
Spa-Rood maakt zich veel illusies. De rechterzijde is sterker geworden door deze overwinning. En de SPA-rood-kandidaten kunnen verder functioneren als muurbloempjes. Een beetje dissident gedrag, en de volgende keer staan ze niet meer op de lijst.
SP.a rood kandidaten zijn maar pas verkozen en ze kunnen al verder dienen als muur bloempjes.
Het is te vroeg om te stellen dat linksen uit de SP.a gegooid zullen worden
of in ieder geval te vroeg om te stellen dat dit zomaar zou kunnen.

rood werkt binnen de SP.a omdat mensen nog voor een tijd op die "teleyupies" en hun partij zullen blijven stemmen. Onbekent maakt onbemint en Patrick Jansens Van de Lanotte enzo... zijn in ieder geval geen onbekende.

De rode baron
10 oktober 2006, 22:33
Gelezen op de website van LSP:

De resultaten van de Antwerpse verkiezingen tonen aan dat er gezocht wordt naar alternatieven. Er is een openheid voor een links alternatief op voorwaarde dat dit een geloofwaardig alternatief is. De resultaten van dokter Van Duppen en dokter Mie Branders in respectievelijk Deurne en Hoboken toont dit deels aan. Op basis van de werking van Geneeskunde voor het Volk werd vooruitgang bereikt.
Het CAP is zich aan het positioneren om de enorme mogelijkheden deels te gaan benutten bij de volgende nationale verkiezingen in 2007. Doe mee met dit initiatief en kom naar de conferentie van 28 oktober!

Vier vragen:

Krijgen jullie het nu echt niet over de strot dat deze resultaten het werk zijn van PVDA?
Hoe kan CAP nu profiteren van mogelijkheden die er komen door de PVDA?
Wat heeft LSP gedaan om deze mogelijkheden mogelijk te maken?
LSP is de belangrijkste kracht binnen CAP. Vindt LSP nu werkelijk dat met 0,3 % van de stemmen de grote ommekeer mogelijk is?

solidarnosc
10 oktober 2006, 23:58
Ok ik ga bekenen, ik ben ondertusen al een korte tijd lid van vonk
ik ben er niet meteen voor uitgekomen omdat ik me nog niet zeker gezet heb, Ik zie mezelf als aspirant anti kapitalist met marxistische trekken.
Mijn kennis over het marxisme is te beperkt om overtuigd gewaagde stellingen in te nemen. Vonk werkte zeer hard mee aan de SP.a rood campagne uit besef dat de tijd voor een revolutionaire vleugel nog niet is gekomen en zeker niet waneer er zelfs nog geen linker vleugel is.
En over dat sectaire gedoe, Ja het is ijgenlijk niet proper maar het gebeurd langs alle kanten. Mischien moeten we is allemaal er mee op houden en gezaamelijk de internationale zingen;-)


Och. Inhoudelijk heb ik veel minder problemen met Vonk dan met de PVDA alleen begrijp ik niet echt waarom jullie uw tijd zitten te verspillen binnen de SP.a. Al die energie zou veel beter ergens anders in gestoken worden. Van zodra SP.a Rood te groot dreigt te worden dan worden jullie doodgeknepen. Het is verschillende keren eerder gebeurd. Enfin laten we hopen dat Frank buzze geeft. ;-)

solidarnosc
11 oktober 2006, 00:12
Gelezen op de website van LSP:

De resultaten van de Antwerpse verkiezingen tonen aan dat er gezocht wordt naar alternatieven. Er is een openheid voor een links alternatief op voorwaarde dat dit een geloofwaardig alternatief is. De resultaten van dokter Van Duppen en dokter Mie Branders in respectievelijk Deurne en Hoboken toont dit deels aan. Op basis van de werking van Geneeskunde voor het Volk werd vooruitgang bereikt.
Het CAP is zich aan het positioneren om de enorme mogelijkheden deels te gaan benutten bij de volgende nationale verkiezingen in 2007. Doe mee met dit initiatief en kom naar de conferentie van 28 oktober!

Vier vragen:

Krijgen jullie het nu echt niet over de strot dat deze resultaten het werk zijn van PVDA?
Hoe kan CAP nu profiteren van mogelijkheden die er komen door de PVDA?
Wat heeft LSP gedaan om deze mogelijkheden mogelijk te maken?
LSP is de belangrijkste kracht binnen CAP. Vindt LSP nu werkelijk dat met 0,3 % van de stemmen de grote ommekeer mogelijk is?


1. Het staat er toch allemaal in.
2. U vergeet dat er naast subjectieve omstandigheden ook objectieve omstandigheden bestaan. Stellen dat de PVDA verantwoordelijk is voor de objectieve omstandigheden lijkt me wat ver gaan. De verrechtsing van de SP.a en Groen! De houding van de SP.a tijdens het Generatiepact. Etc...
3. Wat hebben we gedaan om de PVDA uit te bouwen?
4. 0,3% van wie of wat. LSP willen vereenzelvigen met EAP gaat niet op.

Ik weet niet wat je wil hoor. We hebben de PVDA gefeliciteerd met hun resultaat maar sorry dat we er ons niet willen bij aansluiten.

GC
11 oktober 2006, 11:51
Gelezen op de website van LSP:

De resultaten van de Antwerpse verkiezingen tonen aan dat er gezocht wordt naar alternatieven. Er is een openheid voor een links alternatief op voorwaarde dat dit een geloofwaardig alternatief is. De resultaten van dokter Van Duppen en dokter Mie Branders in respectievelijk Deurne en Hoboken toont dit deels aan. Op basis van de werking van Geneeskunde voor het Volk werd vooruitgang bereikt.

Het CAP is zich aan het positioneren om de enorme mogelijkheden deels te gaan benutten bij de volgende nationale verkiezingen in 2007. Doe mee met dit initiatief en kom naar de conferentie van 28 oktober!


Vier vragen:

Krijgen jullie het nu echt niet over de strot dat deze resultaten het werk zijn van PVDA?
Hoe kan CAP nu profiteren van mogelijkheden die er komen door de PVDA
Wat heeft LSP gedaan om deze mogelijkheden mogelijk te maken?
LSP is de belangrijkste kracht binnen CAP. Vindt LSP nu werkelijk dat met 0,3 % van de stemmen de grote ommekeer mogelijk is?


1/ Ik lees er ook: "Ter linkerzijde haalde de PVDA enkele goede resultaten en verdriedbubbelt het haar aantal verkozenen van 5 tot 15. 11 Dokters voor het Volk werden verkozen met onder meer een zeer goed resultaat in Zelzate (meer dan 20%). Dat geeft aan dat als een links alternatief herkenbaar is, bijvoorbeeld door de Dokters voor het Volk, dit ook in verkiezingen tot goede resultaten kan leiden. LSP feliciteert de PVDA met deze resultaten en is tevreden dat op deze manier de radicalere linkse stem iets zwaarder zal doorwegen in een aantal gemeenten."
2/ De mogelijkheden ter linkerzijde komen er niet door de Pvda, het resultaat van Pvda is hoogstens een uitdrukking van het feit dat er meer ruimte is voor links
3/ Wat heeft LSP gedaan om de ruimte voor links mogelijk te maken? Gewoon meegedaan met de stakingen tegen het Generatiepact bijvoorbeeld, mee aan de kar getrokken op anti-racistisch vlak, in het onderwijs,... Maar ik denk niet dat wij in eerste instantie verantwoordelijk zijn voor een objectieve situatie
4/ Is er een ommekeer door LSP als belangrijkste kracht binnen CAP? Bon, die vraag snap ik niet. LSP voerde een niet-electoralistische verkiezingscampagne. CAP is veel breder, lsp is mss de belangrijkste georganiseerde kracht erbinnen maar daarom niet de belangrijkste kracht. Ik snap niet waar je naar toe wil met deze vraag of wat de inhoud ervan is.

tony p
11 oktober 2006, 15:10
Een welkome druk heet nu het daar waar Vonk traditioneel iedereen links van SP.a uitmaakt voor marginaal, sectair, extreem, etc....
Als er 1 groepering marginaal kan genoemd worden, dan toch wel de Vonk.

solidarnosc
11 oktober 2006, 15:31
Als er 1 groepering marginaal kan genoemd worden, dan toch wel de Vonk.

Ik spreek me daar niet over uit. Ik heb respect voor alle militanten ter linkerzijde die zich inspannen om de belangen van de werkenden te verdedigen alleen vind ik het een verspilling van energie om dat binnen de SP.a te doen en illusies te scheppen in een partij die dit volgens mij niet langer verdient. Goed met Frank Hostieux hebben ze iemand die als spreekbuis zou kunnen dienen van de linkervleugel binnen de SP.a maar we moeten afwachten hoe dit evolueert.

Spetsnaz
11 oktober 2006, 16:18
Heel de pers en alle 'democratische' (ahum) partijen stonden zondag euforisch te juichen omdat De Patrick er in geslaagd was De Filip tegen te houden in Antwerpen. Toch enkele bedenkingen. Want het veebee is helemaal niet gestopt, wel integendeel.
Dat is waar, maar dat is niet meer dan een een logische inhaalbeweging.


In alle districten is het veebee weeral met grote sprongen vooruit gegaan (in alle gemeenten trouwens in heel Vlaanderen). Dat kleine verlies in antwerpen stad en in Borgerhout weegt daar in het geheel niet tegen op.
Inderdaad, de strijd is allerminst gestreden.


Twee: Flup Dewinter had volkomen gelijk met zijn analyse van de 'overwinning' van PJ: het is een pyrrusoverwinning, een dode mus. De coallitie Janssens is er niet op vooruit gegaan, het enige dat er gebeurd is is dat de SP.A stemmen van de andere coallitiepartijen heeft afgenomen. De verklaring is simpel: de mediahetze heeft van heel de kiesslag een Dewinter versus Janssens onderonsje gemaakt, en de burgerlijke 'democratische' partijen op één hoop gegooid, achter de Grote Patrick. De verkiezingen in Antwerpen gingen eigenlijk om twee grote partijen, waarvan er één uit meerdere fracties bestaat die ietwat andere accenten leggen maar eigenlijk inhoudelijk weinig verschillen. Voor de doorsnee vld en groen kiezer is dat verschil zo belachelijk klein geworden dat de sprong naar de SP.A maar klein is. Uit schrik voor grote boeman Dewinter heeft heel politiek-correct 'democratisch' Antwerpen zich achter Janssens geschaard. Dat is op zich eigenlijk een teken van onmacht, ze moeten zich aaneensluiten omdat de overmacht van het veebee te groot aan het worden is. Het veebee houdt desondanks stand, gaat zelfs vooruit.
de sp.a gaat er met 15% op vooruit, dan je maar moeilijk een pyrrus-overwinning noemen, denk ik. Akkoord, er zitten ook heel wat mensen bij die gewoon voor Janssens hebben gestemd en die nu terug naar hun eigen partij zullen terugvloeien maar de sp.a is echt wel uit het dal van 6 jaar terug gekropen hoor. In tegenstelling tot de afgelopen 6 jaar was een "normale" rooms-rode (evt aangevuld met groen!) wel mogelijk. Het wordt nu een klassieke tripartite, daar is niets schandelijk aan, denk ik.



Drie. Wederom had Flup Dewinter gelijk toen hij zei dat het dankzij het vreemdelingenstemrecht was dat de SP.A plots zo fel vooruitging en het veebee achteruit, de instroom 'nieuwe belgen' weegt danig door, dat geeft toch ook enkele procenten verschil. Het vergde allochtonen om het verschil te maken. Dit wijst er alleen maar op dat de etnische tegenstrijdigheden in Antwerpen zijn toegenomen. Het zullen niet de autochtonen zijn die plots het 0110 licht hebben gezien.
Ik snap er niets van hoor: zijn allochtone stemmen geen volwaardige stemmen dan ?
Ten tweede: het effect van de allochtone stemmen is er inderdaad maar mag ook niet overschat worden. Een paar maanden geleden stond Dewinter nog te roepen dat de allochtonen totaal niet geïnteresseerd waren in onze democratie en nù zouden ze dan plotseling een dergelijke verschuiving teweeg brengen ? Men lijkt te vergeten dat heel wat allochtonen ook voor het VB stemmen !
En dan nog, in Deurne en Hoboken wonen ook heel wat allochtonen en het VB haalt daar een monsterscore. In Berchem daarentegen wonen heel wat minder allochtonen (allez, relatief voor Antwerpen he ;) ) en daar gaat het VB dan weer achteruit. Allochtone kandidaten hebben inderdaad goed gescoord, so what ?

Dit toont alleszins aan dat het burgerlijk-linkse stadsbestuur van Antwerpen er niet in slaagt de neoliberale versie van de multikul te doen slikken door de bevolking. Het beleid heeft enorm gefaald. SP.A zal deze problemen nooit kunnen oplossen, omdat die partij er niet in slaagt naar de essentie van de problemen te gaan: een slecht sociaal beleid. Daar kunnen geen duizend hypocriete 0110 concerten iets aan veranderen.
Toont dit alles dat aan ? Ik zie geen bewijsvoering anders.
Ik zeg niet dat het sociaal beleid niet beter kan, maar wat meer solidariteit van de buurgemeenten van Antwerpen zou al veel helpen.


Vier: het gaat hier slechts om enkele procenten. Ik vraag me af of die procenten niet eerder toe te schrijven zijn aan de groei van de pvda dan aan de Patrick. Indien de pvda niet aan deze verkiezingen had meegedaan lijkt het me veel waarschijnlijker dat die stemmers naar het vb zouden gaan dan naar de patrick. Uiteindelijk vissen pvda en vb veel meer in dezelfde vijver dan de salonsossen en de intellectuele middenklassers-groenen. De partij die het verschil maakt lijkt me dus wel degelijk de pvda te zijn.
Ja, misschien. Ik was ook onder de indruk van de score van de pvda. Als ik in Deurne woonde, had ik zeker voor Van Duppen gestemd. Ik vind het spijtig dat die kutnationalisten van de N-VA ze er niet bij willen in Hoboken...

Vijf: Het cordon sanitaire beantwoordt meer en meer aan wat Van Cleemput er over zegt: de levensverzekering van de partijtoppen aan beide kanten van het cordon. We gaan opnieuw zes jaar tegemoet van tweestrijd tussen PJ en FDW. Zij verzekeren daarmee opnieuw zes jaar hun politieke posities.
Soms is het debat zo vlak dat het allemaal op elkaar trekt, en dan is het niet goed. Nu had je een zeer duidelijke keuze en dan is het weer niet goed.


De burgerlijke pers en alle poco-progressieve salonlinksen halen nu hun champagneflessen boven want PJ heeft het meeste voorkeursstemmen en FDW is eventjes gestopt in twee districten.

De realiteit is dat FDW zich opnieuw mag tot overwinnaar claimen. TJa, FDW wist anders zelf ook wel hoe de vork in de steel zat. Ik heb hem nog nooit zo zien afgaan als zondagavond toen hij het over 0-0 had.
En hang zo niet de zuurpruim uit, beste Pelgrim, ik begrijp niet hoe je hier niet een beetje hoop uit put.

Spetsnaz
11 oktober 2006, 16:21
foutje

StevenNr1
11 oktober 2006, 17:27
Drie. Wederom had Flup Dewinter gelijk toen hij zei dat het dankzij het vreemdelingenstemrecht was dat de SP.A plots zo fel vooruitging en het veebee achteruit, de instroom 'nieuwe belgen' weegt danig door, dat geeft toch ook enkele procenten verschil. Het vergde allochtonen om het verschil te maken. Dit wijst er alleen maar op dat de etnische tegenstrijdigheden in Antwerpen zijn toegenomen. Het zullen niet de autochtonen zijn die plots het 0110 licht hebben gezien.Als we de VB-site moeten geloven, that is. Veel overtuigende cijfers heb ik nog niet gezien, het zal een rol gespeeld hebben maar niet 't geen het VB (en u blijkbaar ook) er van wilt maken.
een slecht sociaal beleid.Inderdaad, voor de armen en mensen zonder papieren is er de voorbije jaren niet veel goeds gebeurd.
De realiteit is dat FDW zich opnieuw mag tot overwinnaar claimen.Volgens De Morgen:De beste vergelijking tussen de regionale verkiezingen van 2004 en de lokale verkiezingen van 2006 zijn de resultaten voor de provincieraad. De klassieke partijen komen in alle provincies op, dus kan elke Vlaming ervoor stemmen. Bij regionale verkiezingen is het effect van de absolute boegbeelden wel wat groter, maar dat geldt voor alle partijen.

De vergelijking levert de volgende cijfers op: in 2004 stemden 960.680 Vlamingen op het VB. Twee jaar later waren dat er nog 879.377. Dat is een nettoverlies van 8,5 procent. Die daling vertaalt zich ook in de Vlaamse score van het VB. In 2004 klokte de partij af op 24,1 procent van de stemmen, een historisch record. Zondag haalde de partij in heel Vlaanderen 21,5 procent, een daling van 2,6 procent.

Op de cijfers moet één kleine correctie uitgevoerd worden: de Vlamingen die zondag in Brussel op het VB stemden kunnen niet geteld worden, terwijl ze in 2004 bij de score van de provincie Vlaams-Brabant geteld zijn. In elk geval gaat het om een paar duizend stemmen, die de eindbalans nauwelijks vertekenen.

De rode baron
11 oktober 2006, 18:31
1/ Ik lees er ook: "Ter linkerzijde haalde de PVDA enkele goede resultaten en verdriedbubbelt het haar aantal verkozenen van 5 tot 15. 11 Dokters voor het Volk werden verkozen met onder meer een zeer goed resultaat in Zelzate (meer dan 20%). Dat geeft aan dat als een links alternatief herkenbaar is, bijvoorbeeld door de Dokters voor het Volk, dit ook in verkiezingen tot goede resultaten kan leiden. LSP feliciteert de PVDA met deze resultaten en is tevreden dat op deze manier de radicalere linkse stem iets zwaarder zal doorwegen in een aantal gemeenten."
2/ De mogelijkheden ter linkerzijde komen er niet door de Pvda, het resultaat van Pvda is hoogstens een uitdrukking van het feit dat er meer ruimte is voor links
3/ Wat heeft LSP gedaan om de ruimte voor links mogelijk te maken? Gewoon meegedaan met de stakingen tegen het Generatiepact bijvoorbeeld, mee aan de kar getrokken op anti-racistisch vlak, in het onderwijs,... Maar ik denk niet dat wij in eerste instantie verantwoordelijk zijn voor een objectieve situatie
4/ Is er een ommekeer door LSP als belangrijkste kracht binnen CAP? Bon, die vraag snap ik niet. LSP voerde een niet-electoralistische verkiezingscampagne. CAP is veel breder, lsp is mss de belangrijkste georganiseerde kracht erbinnen maar daarom niet de belangrijkste kracht. Ik snap niet waar je naar toe wil met deze vraag of wat de inhoud ervan is.

1. Er wordt gézocht naar een altenatief. Veel kiezers hebben het gevonden: de PVDA. Het is niet op basis van GVHV, maar op basis van de werking van de PVDA. De groepspraktijken bestaan uit PVDA-militanten. Het is een strategische beslissing van de PVDA die zo'n 35 jaar oud is en nu resultaat oplevert.

2. De mogelijkheden komen er onder andere door de PVDA. De militanten van de PVDA hebben de afgelopen weken duizenden huisbezoeken afgelegd en veelal stemmen teruggewonnen van het Vlaams Belang.
De objectieve omstandigheden kan men zo maar niet creëren. De subjectieve wel. En hier is het de militante werking die het verschil gemaakt heeft.

3. Waarom spreekt LSP nu over "enorme mogelijkheden"? Juist omwille van die bijzondere inzet van PVDA-leden. Als die inzet er niet geweest was, dan was de strijd rond het generatiepact misschien al volledig vergeten. Wie had een dergelijke overwinning van SPA in Gent en Antwerpen mogelijk geacht één jaar geleden?
En mijn vraag was niet: wat heeft LSP één jaar geleden gedaan om die ruimte mogelijk te maken. Mijn vraag was, wat heeft LSP de laatste weken gedaan om die ruimte mogelijk te maken? Hoeveel huisbezoeken, hoeveel uren campagne, enz.. Het antwoord: nog minder dan bij de vorige verkiezingen. LSP gaat achteruit tave 2004.

4. LSP is binnen CAP de grootste fractie: de meeste leden en verspreid over verschillende steden in Vlaanderen. Met 0,3 % van de stemmen in de plaatsen waar jullie meededen kan je bezwaarlijk de ruggegraat vormen van een nieuwe partij die nog niet gekend is, die nog niets bewezen heeft, die het publiek niet kent of zal leren kennen. Men kan weken aan een stuk denken en handelen alsof het warm water uitgevonden is. Op een bepaald moment komt de realiteit naar boven:

hoeveel koppen zullen er zijn op 28/10?
Als er minder dan 2000 zijn dan is het een mislukking, voor de eenvoudige reden dat er geen enkele reden is dat CAP een uitzondering zou maken tav elke nieuwe partij die nationaal wil doorbreken: zonder 4000 leden geraak je nergens. De PVDA heeft 2700 leden en haalt hier en daar een gemeenteraadslid. Met 2000 aanwezigen kan CAP misschien de helft van de stemmen van PVDA halen.

Wie zal de politieke leiding hebben? LSP? Gecoacht vanuit de CWI in Londen? De SAP? Onafhankelijken?
De enige organisatie die in staat is om te wegen op CAP is LSP. En ik vermoed dat LSP dan ook alles zal doen om die politieke leiding te halen.
Het alternatief? Verschillende fracties die rollend over de vloer mekaar vliegen willen afvangen.

Wat is de militante kracht van CAP? De invloed in de bedrijven? in de vakbonden?... Er zijn tot nu toe niet veel syndicalisten die zich vollop engageren in CAP. Een aantal kijkt de kat uit de boom en wacht af. Een aantal zal aanwezig zijn op 28/10... Maar hun nek uitsteken? Op een lijst van CAP gaan staan? Zelfs met 500 aanwezigen heb je nog geen 200 verkiezingskandidaten.

En welk standpunt zal CAP innemen tave de PVDA? Een concurrerende lijst opkomen? Dat zal pas geïnterpreteerd worden als sectarisme.

Vragen dat de PVDA zich opoffert voor CAP en erin opgaan? Het zouden stommekloten zijn als ze daartoe bereid waren. Nu hebben ze een zeker succes, het lijkt dus logisch dat ze op dat elan doorgaan.

En hoe zit het met "une autre gauche". Ik ga af en toe eens op hun discussieforum. Onvoorstelbaar. Je reinste kleinburgerlijk gezwets. Ik denk dat daar niet meer dan 10 syndicalisten tussen zitten. In vergelijking daarmee was "Gauches Unies" na het globaal plan in 1994 een raspaard. Honderden syndicalisten telde Gauches Unies. Met de steun van de Luikse metallo's en Albert Faust. Het werd wel een electoraal debacle. (nog geen 1 %).
Soms denk ik dat niemand leert uit de geschiedenis. Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen. Met CAP heeft men blijkbaar niets geleerd uit "Gauches Unies".

Pelgrim
11 oktober 2006, 22:08
de sp.a gaat er met 15% op vooruit, dan je maar moeilijk een pyrrus-overwinning noemen, denk ik.


Zoals ik dus al uitlegde is de SP.A slechts één fractie van de grotere omvattende partij 'establishment/janssens', die inhoudelijk quasi niks verschilt met groen of vld (vandaar het 'kanibalisme'), en partijpolitiek één blok vormt, het genaamde 'establishment', dat als een geheel staat tegenover de 'oppositie'. Het cordon sanitaire heeft eigenlijk twee partijen gecreëerd: de partij Dewinter en de partij Anti-dewinter.
En in die zin is de partij Anti-dewinter helemaal niet vooruit gegaan, ze is alleen meer gecentraliseerd geraakt rond de SP.A, en specifieker rond de persoon Janssens.

De ware "anti"politiek zit eigenlijk bij Janssens en de 'democratische' partijen, want die laten hun agenda volledig bepalen door het veebee.

Akkoord, er zitten ook heel wat mensen bij die gewoon voor Janssens hebben gestemd en die nu terug naar hun eigen partij zullen terugvloeien maar de sp.a is echt wel uit het dal van 6 jaar terug gekropen hoor. In tegenstelling tot de afgelopen 6 jaar was een "normale" rooms-rode (evt aangevuld met groen!) wel mogelijk. Het wordt nu een klassieke tripartite, daar is niets schandelijk aan, denk ik.


hoe dan ook, het blijft de establishmentpartij "Anti-dewinter".

Ik snap er niets van hoor: zijn allochtone stemmen geen volwaardige stemmen dan ?

uiteraard, maar nu werden ze misbruikt als kiesvee voor het vehikel Janssens, en bovendien toont de zaak net aan dat er meer dan ooit een etnisch conflict is. Het zijn immers die allochtonen die het verschil gemaakt hebben, niet de Blanke Westerse Bange Antwerpenaar. Die uiteraard racistisch is, per definitie.

Ten tweede: het effect van de allochtone stemmen is er inderdaad maar mag ook niet overschat worden. Een paar maanden geleden stond Dewinter nog te roepen dat de allochtonen totaal niet geïnteresseerd waren in onze democratie en nù zouden ze dan plotseling een dergelijke verschuiving teweeg brengen ? Men lijkt te vergeten dat heel wat allochtonen ook voor het VB stemmen !


hoeveel? De situatie in Borgerhout en in mijn wijk is wel degelijk van dien aard dat het al sp.a is dat de klok slaat. In de allochtonenwijken zie ik geen enkele affiche van het veebee in de cafés en nachtwinkels hangen.

En dan nog, in Deurne en Hoboken wonen ook heel wat allochtonen en het VB haalt daar een monsterscore.


Daar is de polarisatie dan ook bijzonder extreem. Ik heb zelf in Hoboken gewoond gedurende tien jaar. Die polarisatie heb ik dagelijks ondervonden.

In Berchem daarentegen wonen heel wat minder allochtonen (allez, relatief voor Antwerpen he ;) ) en daar gaat het VB dan weer achteruit. Allochtone kandidaten hebben inderdaad goed gescoord, so what ?
Toont dit alles dat aan ? Ik zie geen bewijsvoering anders.
Ik zeg niet dat het sociaal beleid niet beter kan, maar wat meer solidariteit van de buurgemeenten van Antwerpen zou al veel helpen.

Dat is nu eens de eeuwige salonsossenrethoriek: 'wat meer solidariteit'. Voor de rest zwijgt SP.A natuurlijk in alle talen (vlaams, frans, arabisch, turks, wat u wil) over sociale woningen, een sociaal werkgelegenheidsbeleid, integratie, ... Straatfeesten gaan geen zak helpen hoor.

Ja, misschien. Ik was ook onder de indruk van de score van de pvda. Als ik in Deurne woonde, had ik zeker voor Van Duppen gestemd. Ik vind het spijtig dat die kutnationalisten van de N-VA ze er niet bij willen in Hoboken...


Ik ben daar heel blij om, ik zie de pvda liever in de oppositie dan dat ze worden misbruikt als excuus-socialen voor het stadsbestuur.

Soms is het debat zo vlak dat het allemaal op elkaar trekt, en dan is het niet goed. Nu had je een zeer duidelijke keuze en dan is het weer niet goed.


zeg mij eens waar Dewinter en Janssens inhoudelijk van elkaar verschillen? Ze verkondigen dezelfde rechtse liberale zever hoor.

TJa, FDW wist anders zelf ook wel hoe de vork in de steel zat. Ik heb hem nog nooit zo zien afgaan als zondagavond toen hij het over 0-0 had.


Nee hoor, integendeel, ik denk dat Dewinter nadien goed gaan vieren is met veel champagne. Het veebee staat er goed voor, Dewinter staat er goed voor, de oppositiepost is weer voor zes jaar verzekerd. Kassa kassa.

En hang zo niet de zuurpruim uit, beste Pelgrim, ik begrijp niet hoe je hier niet een beetje hoop uit put


Ik begrijp niet hoe jij zo naïef kan zijn. Antwerpen is politiek naar de klote, dit was een gitzwarte zondag.

solidarnosc
11 oktober 2006, 22:49
1. Er wordt gézocht naar een altenatief. Veel kiezers hebben het gevonden: de PVDA. Het is niet op basis van GVHV, maar op basis van de werking van de PVDA. De groepspraktijken bestaan uit PVDA-militanten. Het is een strategische beslissing van de PVDA die zo'n 35 jaar oud is en nu resultaat oplevert.

2. De mogelijkheden komen er onder andere door de PVDA. De militanten van de PVDA hebben de afgelopen weken duizenden huisbezoeken afgelegd en veelal stemmen teruggewonnen van het Vlaams Belang.
De objectieve omstandigheden kan men zo maar niet creëren. De subjectieve wel. En hier is het de militante werking die het verschil gemaakt heeft.

3. Waarom spreekt LSP nu over "enorme mogelijkheden"? Juist omwille van die bijzondere inzet van PVDA-leden. Als die inzet er niet geweest was, dan was de strijd rond het generatiepact misschien al volledig vergeten. Wie had een dergelijke overwinning van SPA in Gent en Antwerpen mogelijk geacht één jaar geleden?
En mijn vraag was niet: wat heeft LSP één jaar geleden gedaan om die ruimte mogelijk te maken. Mijn vraag was, wat heeft LSP de laatste weken gedaan om die ruimte mogelijk te maken? Hoeveel huisbezoeken, hoeveel uren campagne, enz.. Het antwoord: nog minder dan bij de vorige verkiezingen. LSP gaat achteruit tave 2004.

4. LSP is binnen CAP de grootste fractie: de meeste leden en verspreid over verschillende steden in Vlaanderen. Met 0,3 % van de stemmen in de plaatsen waar jullie meededen kan je bezwaarlijk de ruggegraat vormen van een nieuwe partij die nog niet gekend is, die nog niets bewezen heeft, die het publiek niet kent of zal leren kennen. Men kan weken aan een stuk denken en handelen alsof het warm water uitgevonden is. Op een bepaald moment komt de realiteit naar boven:

hoeveel koppen zullen er zijn op 28/10?
Als er minder dan 2000 zijn dan is het een mislukking, voor de eenvoudige reden dat er geen enkele reden is dat CAP een uitzondering zou maken tav elke nieuwe partij die nationaal wil doorbreken: zonder 4000 leden geraak je nergens. De PVDA heeft 2700 leden en haalt hier en daar een gemeenteraadslid. Met 2000 aanwezigen kan CAP misschien de helft van de stemmen van PVDA halen.

Wie zal de politieke leiding hebben? LSP? Gecoacht vanuit de CWI in Londen? De SAP? Onafhankelijken?
De enige organisatie die in staat is om te wegen op CAP is LSP. En ik vermoed dat LSP dan ook alles zal doen om die politieke leiding te halen.
Het alternatief? Verschillende fracties die rollend over de vloer mekaar vliegen willen afvangen.

Wat is de militante kracht van CAP? De invloed in de bedrijven? in de vakbonden?... Er zijn tot nu toe niet veel syndicalisten die zich vollop engageren in CAP. Een aantal kijkt de kat uit de boom en wacht af. Een aantal zal aanwezig zijn op 28/10... Maar hun nek uitsteken? Op een lijst van CAP gaan staan? Zelfs met 500 aanwezigen heb je nog geen 200 verkiezingskandidaten.

En welk standpunt zal CAP innemen tave de PVDA? Een concurrerende lijst opkomen? Dat zal pas geïnterpreteerd worden als sectarisme.

Vragen dat de PVDA zich opoffert voor CAP en erin opgaan? Het zouden stommekloten zijn als ze daartoe bereid waren. Nu hebben ze een zeker succes, het lijkt dus logisch dat ze op dat elan doorgaan.

En hoe zit het met "une autre gauche". Ik ga af en toe eens op hun discussieforum. Onvoorstelbaar. Je reinste kleinburgerlijk gezwets. Ik denk dat daar niet meer dan 10 syndicalisten tussen zitten. In vergelijking daarmee was "Gauches Unies" na het globaal plan in 1994 een raspaard. Honderden syndicalisten telde Gauches Unies. Met de steun van de Luikse metallo's en Albert Faust. Het werd wel een electoraal debacle. (nog geen 1 %).
Soms denk ik dat niemand leert uit de geschiedenis. Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen. Met CAP heeft men blijkbaar niets geleerd uit "Gauches Unies".

Het staat u vrij om aan de kant te blijven staan en commentaar te leveren op de schepen die voorbij varen tot er opeens vanuit het niets een schip opduikt die volgens u groot genoeg is om u mee aan boord te nemen, voor zover u niet al in een schip zit uiteraard. ;-) Enfin als ik eens tijd heb zou ik er misschien eens dieper op in gaan. Wat stelt u nu eigenlijk concreet voor. Dat we stoppen met EAP en in 2007 allemaal voor Dirk van Duppen stemmen? Er is geen garantie voor succes maar er is nood aan een alternatief in 2007 en uiteraard daarna en daar wil ik mee aan werken.

amedee
11 oktober 2006, 23:05
Ik pleit voor een kartel "PVDA-EAP".
Het is de enige manier om de twee te combineren in 2007.
Het domste dat kan gebeuren is dat de pvda en de eap elk apart opkomen. En de pvda onder de noemer "eap" brengen is ook een slecht idee, aangezien de naam pvda nu, meer dan ooit, een kans maakt ter linkerzijde!

solidarnosc
11 oktober 2006, 23:20
Ik pleit voor een kartel "PVDA-EAP".
Het is de enige manier om de twee te combineren in 2007.
Het domste dat kan gebeuren is dat de pvda en de eap elk apart opkomen. En de pvda onder de noemer "eap" brengen is ook een slecht idee, aangezien de naam pvda nu, meer dan ooit, een kans maakt ter linkerzijde!

We zullen zien hoe de zaken er voor staan in 2007. Ik denk dat het nog te vroeg is om daarover te gaan oordelen en beslissen. Eerst moet EAP op poten staan en daarvoor moeten nog verschillende hindernissen genomen worden.

amedee
11 oktober 2006, 23:36
Tja, mis de boot niet zou ik zo zeggen... 2007 is sneller daar dan je denkt.

TommyMax2
11 oktober 2006, 23:55
"Het domste dat kan gebeuren is dat de pvda en de eap elk apart opkomen"

De EAP heeft nog niets bewezen en nu al pleiten de PVDA'ers voor kartels? Waarop? Schrik dat ze de PVDA stemmen gaan kosten? Als de PVDA goed werkt heeft moet het toch niets veranderen aan hun concept om met verruimingskandidaten op te komen? Het domste wat de PVDA kan doen is zich politiek verbinden omwille van de eenheid. De PVDA bewijst dat een revolutionaire partij een eigen koers kan varen. Dat moet de LSP ook doen volgens mij.

solidarnosc
12 oktober 2006, 00:08
"Het domste dat kan gebeuren is dat de pvda en de eap elk apart opkomen"

De EAP heeft nog niets bewezen en nu al pleiten de PVDA'ers voor kartels? Waarop? Schrik dat ze de PVDA stemmen gaan kosten? Als de PVDA goed werkt heeft moet het toch niets veranderen aan hun concept om met verruimingskandidaten op te komen? Het domste wat de PVDA kan doen is zich politiek verbinden omwille van de eenheid. De PVDA bewijst dat een revolutionaire partij een eigen koers kan varen. Dat moet de LSP ook doen volgens mij.

LSP en zelfs de PVDA zijn momenteel te klein om nationaal potten te breken. De uitbouw van de eigen organisatie en van een nieuwe politieke formatie kunnen best samen gebeuren.

solidarnosc
12 oktober 2006, 00:10
Tja, mis de boot niet zou ik zo zeggen... 2007 is sneller daar dan je denkt.

2008, 2009, 2010...komer er ook al aan. Enfin. Men moet ergens beginnen.

StevenNr1
12 oktober 2006, 11:35
Het zijn immers die allochtonen die het verschil gemaakt hebben, niet de Blanke Westerse Bange Antwerpenaar. Die uiteraard racistisch is, per definitie.Dat zegt u?

Pelgrim
12 oktober 2006, 11:54
Dat zegt u?

Ik woon in zo'n buurt met bijzonder veel allochtonen. Hier hangen veel SP.A affiches in de allochtoonse cafés en nachtwinkels, geen enkele VB affiche.

GaRnaaLBeeR
12 oktober 2006, 18:04
Ik woon in zo'n buurt met bijzonder veel allochtonen. Hier hangen veel SP.A affiches in de allochtoonse cafés en nachtwinkels, geen enkele VB affiche.

De nacht winkels en phone chops op de Turnhoutse baan.
Lijken heel divers in hun mening te zijn, sommige heben echt van al de grote partijen een afisch hangen (buiten die van het VB natuurlijk).

"Yes yes hang it where you want"

Spetsnaz
12 oktober 2006, 19:07
De nacht winkels en phone chops op de Turnhoutse baan.
Lijken heel divers in hun mening te zijn, sommige heben echt van al de grote partijen een afisch hangen (buiten die van het VB natuurlijk).

"Yes yes hang it where you want"

Inderdaad.
Maar mijn vriendin, autochtone, mocht ook haar affiche overal bij die mensen hangen hoor. Dus 't is niet van "alleen mijn landgenoten".
Blijkbaar vragen de autochtone kandidaten dat veel minder aan allochtone winkeliers... Weeral een vooroordeel !

abou Anis
12 oktober 2006, 22:30
Ik spreek me daar niet over uit. Ik heb respect voor alle militanten ter linkerzijde die zich inspannen om de belangen van de werkenden te verdedigen alleen vind ik het een verspilling van energie om dat binnen de SP.a te doen en illusies te scheppen in een partij die dit volgens mij niet langer verdient. Goed met Frank Hostieux hebben ze iemand die als spreekbuis zou kunnen dienen van de linkervleugel binnen de SP.a maar we moeten afwachten hoe dit evolueert.Alle respect voor de goede bedoelingen van die militanten.
Maar laten we elkaar geen blaaskes wijsmaken. Van het moment dat Hostieux serieus tegen Janssens zijn kar gaat rijden (en als hij consequent linkse standpunten inneemt is dat onvermijdelijk) vliegt hij met zijn klikken en klakken buiten. De enige manier om binnen een partij als de SP.a te kunnen blijven werken is toegevingen doen aan het reformisme.

abou Anis
12 oktober 2006, 22:33
"Het domste dat kan gebeuren is dat de pvda en de eap elk apart opkomen"

De EAP heeft nog niets bewezen en nu al pleiten de PVDA'ers voor kartels? Waarop? Schrik dat ze de PVDA stemmen gaan kosten? Als de PVDA goed werkt heeft moet het toch niets veranderen aan hun concept om met verruimingskandidaten op te komen? Het domste wat de PVDA kan doen is zich politiek verbinden omwille van de eenheid. De PVDA bewijst dat een revolutionaire partij een eigen koers kan varen. Dat moet de LSP ook doen volgens mij.Volgens mij wil de PVDA nooit de eenheid om de eenheid. Als echter blijkt dat een kartel de beste kansen biedt om een communist verkozen te krijgen, moet de PVDA dat zeker overwegen. Maar enkel op basis van een correct programma.

abou Anis
12 oktober 2006, 22:33
4/ Is er een ommekeer door LSP als belangrijkste kracht binnen CAP? Bon, die vraag snap ik niet. LSP voerde een niet-electoralistische verkiezingscampagne. CAP is veel breder, lsp is mss de belangrijkste georganiseerde kracht erbinnen maar daarom niet de belangrijkste kracht. Ik snap niet waar je naar toe wil met deze vraag of wat de inhoud ervan is.Zou iemand me willen uitleggen wat een "niet-electoralistische verkiezingscampagne" is.

solidarnosc
12 oktober 2006, 23:31
Zou iemand me willen uitleggen wat een "niet-electoralistische verkiezingscampagne" is.

Een campagne die niet gericht is op het maximaliseren van de stemmen maar rekrutering en consolidatie van nieuwe leden, bijvoorbeeld. Om een voorbeeld te geven. In Gent zijn we een week voor de verkiezingen gestopt met campagne voeren om ons te focussen op discussies met contacten en nieuwe leden. Het een hoef het andere niet uit te sluiten maar als kleine organisatie moet je prioriteiten stellen.

solidarnosc
12 oktober 2006, 23:34
Alle respect voor de goede bedoelingen van die militanten.
Maar laten we elkaar geen blaaskes wijsmaken. Van het moment dat Hostieux serieus tegen Janssens zijn kar gaat rijden (en als hij consequent linkse standpunten inneemt is dat onvermijdelijk) vliegt hij met zijn klikken en klakken buiten. De enige manier om binnen een partij als de SP.a te kunnen blijven werken is toegevingen doen aan het reformisme.

Ik weet het niet. Hostieux is verkozen en heeft een goede score gehaald. Dat telt ook wel mee. We zullen zien hoe het loopt en op welke manier ie zijn mandaat uitoefent. Janssens heeft echter openbaar op TV op een nogal brutale manier dat ze hem nog wel zouden leren wat ie kan en moet zeggen. Zien wat het geeft. Nu, die Hostieux is ook geen doetje vermoed ik.

solidarnosc
12 oktober 2006, 23:49
"Ik begrijp de N-VA niet. Wij zijn hier niet de dupe van, maar wel de 34.000 Hobokenaars, die letterlijk gegijzeld worden. Door een hoop ideologische onzin. Alsof wij nu ineens zouden gaan staan roepen dat we in Hoboken niet willen samenwerken met kapitalisten die Bush steunen. Komaan zeg."

Ideologisch onzin!? Ik vind dat de PVDA het allemaal wel erg "real-politiek" aanpakt en meespeelt met het spelletje politiek politicienne dat momenteel gevoerd wordt in Hoboken.

King of beggars and fleas
13 oktober 2006, 06:59
aangezien ik geen communist ben zou ik hoewel ik wel links ben normaal gezien nooit op de pvda stemmen

doch vroeger toen ik in antwerpen woonde deed ik dat wel

reden ?

van eigenst omdat ik redeneerde van als de balans hier overhelt naar extreem rechts dan moet ik zo ver mogelijk tegen gaan trekken en dat kan ik doen door te stemmen op de enige extreem linkse partij die kans heeft een zetel te halen

compensatiestemgedrag zou men zoiets kunnen noemen of ook wel een proteststem tegen de proteststemtendens

ik denk dat er veel mensen die geen communisten zijn op die manier redeneren

maw het succes van de pvda is volgens mijn analyse voor een niet te onderschatten gedeelte cynisch genoeg te danken aan het succes van het VB

in alle geval is het zo dat de pvda het het beste doet overal waar het VB monsterscores haalt

cfr zie ook hoboken en deurne

amedee
13 oktober 2006, 08:17
Fout! De PVDA haalt het meeste aantal stemmen waar het VB niet opkomt! Zelzate! Het is het VB dat met onze stemmen gaat lopen :lol:

abou Anis
13 oktober 2006, 09:02
"Ik begrijp de N-VA niet. Wij zijn hier niet de dupe van, maar wel de 34.000 Hobokenaars, die letterlijk gegijzeld worden. Door een hoop ideologische onzin. Alsof wij nu ineens zouden gaan staan roepen dat we in Hoboken niet willen samenwerken met kapitalisten die Bush steunen. Komaan zeg."

Ideologisch onzin!? Ik vind dat de PVDA het allemaal wel erg "real-politiek" aanpakt en meespeelt met het spelletje politiek politicienne dat momenteel gevoerd wordt in Hoboken.Ik vind de houding van de PVDA nochtans correct.
Ze willen zich duidelijk niet laten brandmerken als degenen die Hoboken onbestuurbaar maken en hebben dus het initiatief naar zich toe getrokken met de persmededeling waarin ze hun voorwaarden voor eventuele deelname aan het bestuur in Hoboken uiteen zetten.
Die voorwaarden vertrekken vanuit hetgeen ze zelf hebben vastgesteld als zijnde de voornaamste verzuchtingen van de mensen in Hoboken.
Een eventuele deelname zal aan alle leden in Hoboken worden voorgelegd ter stemming, waarna de nationale leiding de definitieve knoop doorhakt.
Er worden dus voldoende controles ingebouwd om te zorgen dat men zich niet laat gaat in het spelletje politiek politicienne.
Maar uiteindelijk gaat het er niet in de eerste plaats om welk spelletje je speelt. Het gaat erom hoeveel van je programma je uitgevoerd krijgt. En in het geval van de PVDA ook om hoeveel nieuwe mensen je bereikt.

abou Anis
13 oktober 2006, 09:03
Fout! De PVDA haalt het meeste aantal stemmen waar het VB niet opkomt! Zelzate! Het is het VB dat met onze stemmen gaat lopen :lol:Nog niet eens zo'n gekke analyse.

abou Anis
13 oktober 2006, 09:06
Een campagne die niet gericht is op het maximaliseren van de stemmen maar rekrutering en consolidatie van nieuwe leden, bijvoorbeeld. Om een voorbeeld te geven. In Gent zijn we een week voor de verkiezingen gestopt met campagne voeren om ons te focussen op discussies met contacten en nieuwe leden. Het een hoef het andere niet uit te sluiten maar als kleine organisatie moet je prioriteiten stellen.En die discussies met contacten en nieuwe leden kunnen niet gevoerd worden vanaf de week na de verkiezingen? Ik begrijp het principe wel dat je uitlegt en ik kan er voor een stuk in meegaan. Maar de vraag die ik me dan stel is of het dan niet beter is om niet mee te doen aan een verkiezingscampagne en je te focussen op syndicale en sociale strijdbewegingen. Dan heb je ineens veel concretere aanknopingspunten om je programma uit te leggen, lijkt me.

King of beggars and fleas
13 oktober 2006, 09:08
Fout! De PVDA haalt het meeste aantal stemmen waar het VB niet opkomt! Zelzate! Het is het VB dat met onze stemmen gaat lopen :lol:ik was vergeten om zelzate als enige uitzondering te vermelden idd.

voor de rest klopt mijn stelling als een bus

King of beggars and fleas
13 oktober 2006, 09:09
hoe doen ze dat trouwens in zelzate zeg ? lijkt me op t eerste gezich voor de pvda een goed idee om die mensen daar in de pvda bovelocaal wat hoge posities te geven ofzo.

amedee
13 oktober 2006, 10:15
ik was vergeten om zelzate als enige uitzondering te vermelden idd.

voor de rest klopt mijn stelling als een bus

Volgens een onderzoek in Antwerpen (gepubliceerd in gva enkele maanden voor de verkiezingen) vist de PVDA uit hetzelfde water als het VB, namelijk de lagere sociale klassen. Wat is uw punt?

solidarnosc
13 oktober 2006, 12:40
Ik vind de houding van de PVDA nochtans correct.
Ze willen zich duidelijk niet laten brandmerken als degenen die Hoboken onbestuurbaar maken en hebben dus het initiatief naar zich toe getrokken met de persmededeling waarin ze hun voorwaarden voor eventuele deelname aan het bestuur in Hoboken uiteen zetten.
Die voorwaarden vertrekken vanuit hetgeen ze zelf hebben vastgesteld als zijnde de voornaamste verzuchtingen van de mensen in Hoboken.
Een eventuele deelname zal aan alle leden in Hoboken worden voorgelegd ter stemming, waarna de nationale leiding de definitieve knoop doorhakt.
Er worden dus voldoende controles ingebouwd om te zorgen dat men zich niet laat gaat in het spelletje politiek politicienne.
Maar uiteindelijk gaat het er niet in de eerste plaats om welk spelletje je speelt. Het gaat erom hoeveel van je programma je uitgevoerd krijgt. En in het geval van de PVDA ook om hoeveel nieuwe mensen je bereikt.

Akkoord tot op een zekere hoogte maar ik denk dat het zeer belangrijk is dat een linkse partij toont dat ze anders is dan de traditionele partijen. Aanvallen op uw eigen "marxistisch-leninistische" visie ideologische onzin noemen vind ik persoonlijk niet echt geloofwaardig. Uiteraard moet je rekening houden met de concrete omstandigheden ter plaatse maar dan nog vertrek je vanuit een bepaalde ideologische visie, waarop uw tegenstanders u kunnen aanpakken/niet aanpakken. Als de andere partijen zeggen dat de PVDA niet "realistisch" is, wat ze wellicht nu al doen dan heb je nog de keuze tussen Hoboken onbestuurbaar maken of "realistisch" te worden, mee te stappen in de coalitie en een pak toegevingen te doen. Het zijn de andere partijen die de PVDA nodig hebben en niet omgekeerd.

abou Anis
13 oktober 2006, 13:45
Akkoord tot op een zekere hoogte maar ik denk dat het zeer belangrijk is dat een linkse partij toont dat ze anders is dan de traditionele partijen. Aanvallen op uw eigen "marxistisch-leninistische" visie ideologische onzin noemen vind ik persoonlijk niet echt geloofwaardig. Uiteraard moet je rekening houden met de concrete omstandigheden ter plaatse maar dan nog vertrek je vanuit een bepaalde ideologische visie, waarop uw tegenstanders u kunnen aanpakken/niet aanpakken. Als de andere partijen zeggen dat de PVDA niet "realistisch" is, wat ze wellicht nu al doen dan heb je nog de keuze tussen Hoboken onbestuurbaar maken of "realistisch" te worden, mee te stappen in de coalitie en een pak toegevingen te doen. Het zijn de andere partijen die de PVDA nodig hebben en niet omgekeerd.Volgens mij kan een linkse partij enkel tonen dat ze anders is door haar praktijk.
Wat is de praktijk van de PVDA geweest in deze verkiezingscampagne?
- men deed een bevraging onder de mensen in Hoboken (en elders, maar de discussie spitst zich nu eenmaal op Hoboken toe)
- hetgeen uit die bevraging naar boven kwam werd in een programma gegoten waarbij ook de ideologie niet uit het oog verloren werd. De punten die de mensen van Hoboken aangaven werden vertaald in een radicaal links programma
- met dat programma werd naar de kiezer gegaan.
- het is hetzelfde programma dat de PVDA in de onderhandelingen naar voor schuift.
- het zullen niet de plaatselijke verkozenen of kaders zijn die beslissen om deel te nemen aan een coalitie, een eventueel akkoord zal aan alle leden van de PVDA voorgelegd worden.
- rekening houdend met het standpunt van de leden zal de nationale leiding de knoop uiteindelijk moeten doorhakken.
Al bij al een aanpak die zeer grondig verschilt van hoe het er bij andere partijen aan toegaat, lijkt me.
Het risico van af te glijden en uiteindelijk in een coalitie te stappen met een allerminst links programma bestaat inderdaad. Maar ik heb vertrouwen in de collectieve wijsheid van de PVDA-leden van Hoboken.
Dat van die "ideologische onzin" moet ik gemist hebben.

Pelgrim
13 oktober 2006, 15:08
Volgens een onderzoek in Antwerpen (gepubliceerd in gva enkele maanden voor de verkiezingen) vist de PVDA uit hetzelfde water als het VB, namelijk de lagere sociale klassen. Wat is uw punt?

daar heb ik zelfs geen onderzoek voor nodig om dat te weten. Het veebee teert op de miserie en het wanbeleid van de paarse regering, de pvda en alle linkse partijen eigenlijk eveneens. Met dat verschil uiteraard dat de linkse partijen wel oplossongen bieden, maar daar hebben we ook geen onderzoek voor nodig om dat te weten ;)

GaRnaaLBeeR
13 oktober 2006, 15:37
Alle respect voor de goede bedoelingen van die militanten.
Maar laten we elkaar geen blaaskes wijsmaken. Van het moment dat Hostieux serieus tegen Janssens zijn kar gaat rijden (en als hij consequent linkse standpunten inneemt is dat onvermijdelijk) vliegt hij met zijn klikken en klakken buiten. De enige manier om binnen een partij als de SP.a te kunnen blijven werken is toegevingen doen aan het reformisme.

Wel, als we 2 weken terug zouden zegen dat er iemand
van SP.a rood in de gemeente raad van Antwerpen tercht zou komen.
Dankzij een campagne dicht bij de basis, dan zou er nogal gelachen worden en als onmogelijk bekeken worden.

Onthouw ook dat de vorige pogingen om voor een verlinksing te zorgen
vaak gepaart gingen met een Jean marie de Decker houding.
Dat SP.a rood niet voor een arbijders revolutie kan gaan spreken
(daar heben we vonk voor;-) ) lijkt logisch.
Ik had al gezegt eerst linker vleugel dan revolutionaire vleugel.
Als het mogelijk/en er de nood leefde onder het volk voor een revolutie gezinde beweging, gingen we wel op ons zelf campagne voeren.

TommyMax2
14 oktober 2006, 06:57
De praktijk zal uitwijzen welke invloed die kd heeft, toch? Ze zouden best zijn tussenkomsten in de gemeenteraad publiceren of zo op die website. Ik ga misschien wel eens kijken naar een gemeenteraadsvergadering als het uitkomt, maar je moet dat toch systematisch opvolgen als je er een deftig beeld van wilt krijgen.

King of beggars and fleas
14 oktober 2006, 07:59
Volgens een onderzoek in Antwerpen (gepubliceerd in gva enkele maanden voor de verkiezingen) vist de PVDA uit hetzelfde water als het VB, namelijk de lagere sociale klassen. Wat is uw punt?dat de pvda in dezelfde vijver vist als het vb was exact mijn punt, niets meer of niets minder.

amedee
14 oktober 2006, 10:58
dat de pvda in dezelfde vijver vist als het vb was exact mijn punt, niets meer of niets minder.

Neen, dat was niet uw punt. U zegt dat onze stemmen "proteststemmen tegen proteststemmen zijn".

GaRnaaLBeeR
14 oktober 2006, 10:59
De praktijk zal uitwijzen welke invloed die kd heeft, toch? .

Ja, ales is mogelijk we kunnen niet in een glazen bol zien.
Maar om rood nu buiten te smijten lijkt mij een strategisch
erg domme zet. Elke week lijken er nieuwe leden bij te komen
Somige hele SP.a afdelingen staan achter ons.
Nu ze de vakbond al tegen zich hebben opgezet zou het linker deel van de partij ook nog is opjagen bijna een politieke zelfmoord zijn.
Jansens en zeker Van Delanotte weten wel hoe dat ze het politieke
speletje moeten spelen.
Maar niks is zeker natuurlijk.

DeRodeBaron
25 oktober 2006, 17:05
Daarjuist een interview met Krist Merckx op radio 1 gehoord.
Surf via: http://www.pvda.be/

Hij komt geloofwaardig en eerlijk over.
Blijkbaar is de PVDA echt wel een nieuwe partij aan het worden.

solidarnosc
25 oktober 2006, 17:08
Ik begrijp nog altijd niet goed wat het startpunt en einddoel van die vernieuwingen zijn. Wat was er te vernieuwen en wat is het doel van die vernieuwingen? Als ie dat in het interview vertelt zal ik eens luisteren. ;)

solidarnosc
25 oktober 2006, 17:09
Daarjuist een interview met Krist Merckx op radio 1 gehoord.
Surf via: http://www.pvda.be/

Hij komt geloofwaardig en eerlijk over.
Blijkbaar is de PVDA echt wel een nieuwe partij aan het worden.

Allé dan moet je er lid van worden hé mocht dat niet het geval zijn. De deuren staan open en iedereen is welkom. ;-)

DeRodeBaron
25 oktober 2006, 18:13
Allé dan moet je er lid van worden hé mocht dat niet het geval zijn. De deuren staan open en iedereen is welkom. ;-)

Ik twijfel nog. Zou ik niet beter bij LSP zitten?

TommyMax2
27 oktober 2006, 11:50
"daar waar bijvoorbeeld zelfs de PVDA reeds beschikte over een budget van 60.000 euro" (LSP website,LSP/MAS: een geslaagde verkiezingscampagne)

dutskes toch. Ik vind dat net telkens weer een bewijs van de kracht van de PVDA: die 60 000 euro hebben ze bij de mensen zelf gaan halen. Die mensen hebben op hun manier de communisten gesteund. Echt super is dat. Waarom moet zo'n zin nu per sé in een openlijk bilan?

KingHagar
27 oktober 2006, 12:14
Ik twijfel nog. Zou ik niet beter bij LSP zitten?

Zou je die vraag niet beter aan jezelf stellen in plaats van aan ons?

KingHagar
27 oktober 2006, 12:15
"daar waar bijvoorbeeld zelfs de PVDA reeds beschikte over een budget van 60.000 euro" (LSP website,LSP/MAS: een geslaagde verkiezingscampagne)

dutskes toch. Ik vind dat net telkens weer een bewijs van de kracht van de PVDA: die 60 000 euro hebben ze bij de mensen zelf gaan halen. Die mensen hebben op hun manier de communisten gesteund. Echt super is dat. Waarom moet zo'n zin nu per sé in een openlijk bilan?

En euh, waar ontkennen wij wat jij schrijft? Ik zie uw punt niet goed ze

solidarnosc
27 oktober 2006, 12:26
De PVDA schrijft zelf over die 60.000€. Meer nog. Ze hebben er zelfs een persbericht over verstuurd. Ik zie het probleem niet.

tony p
10 november 2006, 18:45
"daar waar bijvoorbeeld zelfs de PVDA reeds beschikte over een budget van 60.000 euro" (LSP website,LSP/MAS: een geslaagde verkiezingscampagne)

dutskes toch. Ik vind dat net telkens weer een bewijs van de kracht van de PVDA: die 60 000 euro hebben ze bij de mensen zelf gaan halen. Die mensen hebben op hun manier de communisten gesteund. Echt super is dat. Waarom moet zo'n zin nu per sé in een openlijk bilan?
69.585,27 euro zult ge bedoelen ;-)

abou Anis
13 november 2006, 11:11
Ik begrijp nog altijd niet goed wat het startpunt en einddoel van die vernieuwingen zijn. Wat was er te vernieuwen en wat is het doel van die vernieuwingen? Als ie dat in het interview vertelt zal ik eens luisteren. ;)Peter Mertens is vrij duidelijk, denk ik: http://www.ptb.be/scripts/article.phtml?section=A2AAAABTAA&obid=32834