PDA

View Full Version : Een cadeautje voor SN van 80 miljoen euro


Knuppel
14 november 2003, 08:49
Informatieprobleem bij Sabena-vonnis
Rechter was niet op de hoogte van bod op slots
BRUSSEL -- Rechter Anne Spiritus-Dassesse heeft het faillissement van Sabena uitgesproken zonder dat ze op de hoogte was van een bod door British Airways op de Heathrow-slots van de maatschappij. De Britten boden 50 miljoen pond, toen zo'n 80 miljoen euro.


AANSLUITENDE DOSSIERS
Sabena



Spiritus-Dassesse heeft in een vonnis van 30 juni van dit jaar geopperd dat het bod minstens grondig had moeten worden onderzocht, alvorens het faillissement van de luchtvaartmaatschappij werd uitgesproken. Het bestaan van het vonnis werd woensdag onthuld door de RTBf.

CD&V-kamerlid Inge Vervotte confronteerde premier Verhofstadt gisteren met de kwestie. Zij zegt dat de gang van zaken wijst op een gepland faillissement. De slots waar British Airways op aasde, werden gratis doorgeschoven naar DAT, de dochtermaatschappij die later zou uitgroeien tot SN Brussels Airlines

Verhofstadt wijst de verantwoordelijkheid voor de gebrekkige informatiedoorstroming af. Het bod van British Airways is besproken op de raad van bestuur van Sabena, waar de drie commissarissen aanwezig waren die Spiritus-Dassesse had aangesteld om het gerechtelijk akkoord van Sabena te begeleiden. Die commissarissen, de vertegenwoordigers van het gerecht, hebben de beslissing om het bod af te wijzen mee goedgekeurd.

,,Dat de rechter deze informatie niet had, is haar probleem. Ze had het kunnen weten'', zegt Verhofstadts woordvoerder. Dat de kwestie ook in de Sabena-onderzoekscommissie niet ter sprake is gekomen, acht Verhofstadt evenmin zijn verantwoordelijkheid. ,,De commissie had toegang tot alle documenten. Hier is niets geheims aan'', zegt zijn woordvoerder.

De gebeurtenissen volgden elkaar vlak voor het faillissement erg snel op. British Airways stuurde op 5 november 2001 een brief waarin het bod werd voorgesteld. Op 6 november besliste de raad van bestuur van Sabena het bod af te wijzen. Nog een dag later, op 7 november, velde Spiritus-Dassesse haar faillissementsvonnis.

Of het bod Sabena had kunnen redden, laat Vervotte in het midden. ,,Het is niet mijn bedoeling de geschiedenis te herschrijven.'' Wel stelt ze vast dat ,,informatie die de rechter achteraf cruciaal achtte, achtergehouden is tegenover de rechtbank van koophandel en de ondernemingsraad''. Ze denkt dat de regering er wel van op de hoogte was. ,,Verhofstadt had alle touwtjes in handen.''

Vast staat dat Sabena met 80 miljoen euro niet gered had kunnen worden. Het extra geld had de doodsstrijd van de maatschappij hoogstens met enkele weken gerekt. Ook lijkt het verkopen van slots, uiteindelijk van levensbelang voor een luchtvaartmaatschappij, geen slimme overlevingsstrategie. Volgens het verslag van de Sabena-commissie is de verkoop van slots niet overwogen omdat de Europese Commissie dat verbiedt.


14/11/2003


Uit 'De Standaard'