PDA

View Full Version : Europees Sociaal Forum & de Franse Politiek


Jorge
14 november 2003, 11:50
WSF:
Franse politiek draagt ESF op handen

Julio Godoy

PARIJS, 13 november (IPS) - De politieke partijen in Frankrijk bewezen deze week allemaal lippendienst aan de andersglobalistische beweging. Het Europees Sociaal Forum dat overmorgen in Parijs afsluit, is dan ook een opvallend succes.

De opkomst voor het ESF mag gezien worden. Ongeveer 50.000 mensen verzamelden zich deze week al in Parijs en op drie locaties in de buitenwijken van de Franse hoofdstad om te debatteren over een alternatieve globalisering. Het ESF, in de eerste plaats een regionale voorbereidingsvergadering voor het Wereld Sociaal Forum dat in januari in het Indiase Mumbai plaatsvindt, wordt gedragen door vakbonden, universiteiten en ngo’s die zich inzetten voor het milieu, voor vrouwen en voor minderheden.

Met uitzondering van het neofascistische Front National hebben alle politieke partijen lof voor de ngo’s die deelnemen aan het ESF. Alain Juppé, de voorzitter van de rechtse regerende UMP, verklaarde op een partijseminarie dat hij een “aanhanger is van de andersglobalisering” en dat “wij van de UMP ook ijveren voor een andere wereld."

Het vroegere anti-globalisme is ook in Frankrijk omgedoopt tot andersglobalisme ('Alter globalisation') en wordt er gedefinieerd als een beweging die pleit voor nieuwe internationale relaties die gebaseerd zijn op samenwerking, sociale rechtvaardigheid en menselijke ontwikkeling in plaats van op winstbejag.

Phillip Douste Blazy, de voorzitter van de rechtse FDU, kwam op een seminarie ook tot een anderglobalistische conclusie. “Een serie gebeurtenissen van de vervuiling van de zeeën met olie, de dollekoeienziekte en het floppen van conferenties over de wereldhandel recent nog in Cancún bewijzen dat het de verkeerde richting uitgaat met de wereld. We moeten die richting helpen wijzigen.”

Ook premier Jean Pierre Rafarin, wiens populariteit zienderogen daalt door de ontmanteling van de Franse verzorgingsstaat, steunt het ESF. "De andersglobalisten verdedigen aantrekkelijke standpunten,” verklaarde Rafarin op een persconferentie.

De Franse socialisten (PS) steunen de beweging natuurlijk ook – ze beschrijfven de bijeenkomst als “een bron van inspiratie voor onze manier van denken en handelen”. PS-voorzitter Pierre Moscovici stelde deze week dat zijn partij andersglobalistische principes als de verwerping van genetisch gewijzigde organismen en verzet tegen de huidige mondiale financiële architectuur had overgenomen, maar gaf toe dat de socialisten er niet zijn in geslaagd dat ook in politieke daden om te zetten.

Een meerderheid van globaliseringsactivisten hoopt dat de socialisten en de linkse partijen hun standpunten meenemen naar de politieke arena. Uit een opiniepeiling die gisteren (woensdag) in de krant Libération werd afgedrukt, blijkt dat 51 percent procent van de mensen die zich “andersglobalisten” noemen, willen dat de PS de ideeën van het ESF overneemt.

Sommige politieke commentatoren doen de opvallende interesse van de politici in het ESF af als een poging om nieuwe kiezersgroepen aan te boren met het oog op de Europese en regionale verkiezingen van volgende lente. “Alle partijen zijn gealarmeerd door de opkomst van extremistische partijen aan beide kanten van het spectrum,” zegt Hélène Miard-Delacroix, professor politieke wetenschappen van de Sorbonne Universiteit. “Daarom zijn ze op zoek naar mensen die ze niet bereiken met hun conventionele methodes."

Toch, zegt Miard-Delacroix, zit de affiniteit met de andersglobalisering ook ingebakken in de Franse politieke zeden. “Frankrijk heeft altijd veel sympathie gehad voor linkse politieke bewegingen. Van de Tweede Wereldoorlog tot de jaren tachtig was de Communistische Partij één van de sterkste organisaties in het land.” Door de neergang van de PC moesten de aanhangers op zoek naar alternatieven. Ze vonden die eerst in de Trotskistische LCR en daarna bij ngo’s die de neoliberale globalisering aanvielen. Volgens Miard-Delacroix zijn de nieuwe spelers in staat om veel invloed te winnen. “Deze groepen hebben een sterke vertegenwoordiging in de media en kiezen thema’s uit die de mensen nauw aan het hart liggen: voedselveiligheid, openbare diensten en sociale rechtvaardigheid."

Patrice Cuperty, een lid van zowel ATTAC als de LCR deelt die analyse: “Ik denk, dat de linkse politieke partijen in Frankrijk uitgeput zijn en dat de toekomst van de volksbeweging ligt in ngo’s en in netwerken zoals het ESF.”


Bron: http://www.ipsnews.be