PDA

View Full Version : VS mag Demjanjuk uitzetten


nubian
22 december 2006, 20:04
John Demjanjuk, een van oorlogsmisdaden beschuldigde Oekraïner die lang in de VS heeft gewoond, mag worden uitgezet naar zijn geboorteland. Dat heeft een Amerikaans hof van beroep bepaald.


http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2006/12_december/22/buitenland/demjanjuk_138.jpghttp://www.rtl.nl/internal-roxen-unit In beroep
Het hof van beroep boog zich over de zaak, nadat een federale rechter voor immigratiezaken vorig jaar al groen licht voor het uitzetten van Demjanjuk had gegeven. Demjanjuk was tegen dat besluit in beroep gegaan.

Marteling
De advocaten van de Oekraïner hadden aangevoerd dat hun cliënt in Oekraïne vervolging en mogelijk marteling riskeert. Het hof van beroep stelde echter dat het onwaarschijnlijk is dat de 86-jarige Demjanjuk in Oekraïne wordt vervolgd of gemarteld.

Ivan de Verschrikkelijke
Demjanjuk woonde sinds 1952 in de VS. In 1977 beschuldigde justitie hem ervan Ivan de Verschrikkelijk te zijn, de beruchte bewaker van het nazi-concentratiekamp Treblinka. Hij werd in 1986 uitgeleverd aan Israël. Tijdens een proces herkenden verscheidene overlevenden van Treblinka hem. In 1988 werd hij ter dood veroordeeld.

Persoonsverwisseling
In 1993 liet het Israëlische hooggerechtshof Demjanjuk vrij nadat bewijs was opgedoken in Rusland dat er sprake kon zijn geweest van een persoonsverwisseling. Hij keerde terug naar de VS en kreeg weer een Amerikaanse paspoort.

Ontkend
Vier jaar geleden moest Demjanjuk echter opnieuw voor de Amerikaanse rechter verschijnen. Hij zou wel degelijk kampbewaker zijn geweest, maar dan onder meer in het kamp Sobibor in Polen. Opnieuw raakte Demjanjuk zijn Amerikaanse paspoort kwijt. Justitie deed sindsdien pogingen hem uit te zetten. Demjanjuk heeft altijd ontkend dat hij een kampbeul was.
bron:rtl4

baseballpolitieker
22 december 2006, 21:35
Het is ook wel dom om hem eerst toe te laten en hem dan weer uit te wijzen in het vervolg moeten ze het zeker zijn en niet zo twijfelen, het is ja of nee hé!

Den Ardennees
22 december 2006, 22:13
Dubbele moraal: de beulen van het Zuid-Viëtnamese regime kregen wel een verblijfsvergunning voor de VS en leven daar nu nog steeds op hun gemakje.