PDA

View Full Version : Vennootschapsbelasting(verlaging) als instrument om Wallonië er bovenop te krijgen?


C2C
23 januari 2007, 20:37
Een paar dagen geleden op France-Europe-Express een interessant debat over belastingen. Eén voorstel kwam aan bod dat misschien kan toegepast worden in België/Wallonië en dat de eenheid van het land kan versterken (omdat het de economische relance van Wallonië zou kunnen inluiden).

Koppel de vennootschapsbelasting aan de wijze waarop een bedrijf zijn winsten gebruikt (fiscalité modulaire). Dus geen uniek tarief, maar een modulair tarief: bedrijven die hun winst investeren in de echte economie, dat wil zeggen in productiemiddelen (jobs, werkzekerheid, innovatie, etc...) krijgen een lagere belasting dan bedrijven die hun geld uitdelen aan anonieme aandeelhouders die enkel met roofdierkapitalisme bezig zijn. De voormalige minister van economie van Luxemburg vond dit een goed voorstel.

Geef daar nu een positief-communautair tintje aan en laat het ene (lage) tarief in Wallonië toegepast worden, en laat de keuze vrij in Vlaanderen. Dat zou leiden tot een schijnbare concurrentie in de fiscaliteit die de economische heropgang van Wallonië zou stimuleren. Het is een beetje een socialistisch idee (het kwam van de Franse KP), dus misschien kan de PS daar zelfs mee leven.

Wat denkt u van zo'n idee? De economische herleving van Wallonië is toch de enige kans om het Vlaamse separatisme wat te temperen, nietwaar?

(PS: ik begrijp zeer weinig van belastingsstelsels en technieken, dus vergeef mij als dit idee weinig zinvol of realistisch is).