PDA

View Full Version : Pentagon twijfelt aan lancering Iraanse ruimteraket


Pluche
1 maart 2007, 11:02
Het Amerikaanse leger beschikt over geen enkel bewijs dat bevestigt dat Iran een ruimteraket heeft gelanceerd en denkt dat die lancering nooit heeft plaatsgevonden. Dat heeft een Amerikaanse defensiefunctionaris op voorwaarde van anonimiteit tegenover het Franse persbureau AFP gezegd. "Wij hebben geen aanwijzingen dat het waar is", zei de functionaris. "De evaluaties van de inlichtingendiensten geven aan dat die (lancering) niet heeft plaatsgevonden." Volgens de zegsman zou een dergelijke lancering door het US Space Command zijn opgemerkt. Dat centrum houdt alle raketlanceringen ter wereld in de gaten. "Zelfs onze trainingslanceringen worden opgemerkt", zei de functionaris.

De Iraanse staatstelevisie meldde zondag dat Teheran met succes een eerste ruimteraket in de ruimte heeft gebracht. Details over de draagkracht en de stuwkracht werden niet gegeven. Het hoofd van het Iraanse ruimtevaartbureau Mohsen Bahramo zei op de staatstelevisie dat de raket onderzoeksmateriaal meevoerde van het ministerie van Defensie en Wetenschappen.

Zijn adjunct Ali Akbar Golrou verduidelijkte tegenover het persbureau Fars dat de sondeerraket een maximale hoogte van 150 kilometer kan bereiken en ten dienste staat van de wetenschappelijke vooruitgang en het onderzoek. Ze kwam niet in een baan om de Aarde en viel terug. Internationaal geldt dat de ruimte op een hoogte van 100 kilometer begint. (belga/dm)

Antoon
8 maart 2007, 10:02
Wat een zielepoten die gefrustreerde Iranezen toch.