PDA

View Full Version : Met Sarkozy: Frankrijk veel betere banden met VS...


Chipie
1 maart 2007, 17:16
Sarkozy zal, als hij verkozen wordt, volledig breken met het buitenlandse beleid van Chirac, zoals U hieronder kunt lezen...


http://img154.imageshack.us/img154/5232/c1du8.gif
Sarkozy wil betere banden met VS

Met Nicolas Sarkozy als president zal Frankrijk

betere banden met de VS nastreven
en Frankrijk zal niet langer pleiten voor de toetreding van Turkije tot de Europese Unie
Ook met de toegevende houding jegens Iran en de kille houding jegens Israël is het dan afgelopen.
De conservatieve presidentskandidaat Sarkozy maakte dat gisteren duidelijk bij de presentatie van zijn plannen voor een buitenlandbeleid.

Sarkozy, de grote favoriet in de peilingen, leverde bedekte kritiek op zijn partijgenoot Jacques Chirac, die sinds twaalf jaar president is. Onder Chirac is Frankrijks verhouding met Washington verslechterd, onder meer als gevolg van de Franse kritiek op de interventie in Irak.

Sarkozy prees wel dat Chirac de Franse strijdkrachten buiten dat conflict heeft gehouden. Maar dat had moeten gebeuren 'zonder misbaar en arrogantie', aldus Sarkozy. Hij doelde daarmee op de belerende toon die Chirac gebruikte jegens zijn collega George W. Bush.

Als Sarkozy de verkiezingen wint, zal hij streven naar 'hartelijke betrekkingen' met de Verenigde Staten, zonder Franse bezwaren te verzwijgen. Zo leverde Sarkozy kritiek op 'de wens van de VS de Navo te hervormen tot een organisatie die die de Verenigde Naties concurrentie aandoet'. Sarkozy vindt dat het niet de bedoeling kan zijn dat de Navo wordt opgezadeld 'met missies waarin humanitaire en militaire aspecten elkaar overlappen'. Hij doelde daarmee vooral op de toestand in Afghanistan, waar Franse militairen overigens goed samenwerken met de Amerikanen.

In kringen rond Ségolène Royal, Sarkozy's socialistische rivale, wordt de rechtse kandidaat nogal eens afgedaan als 'een schoothond van Bush', vanwege zijn bezoek eind vorig jaar als minister van Binnenlandse Zaken aan de Amerikaanse president.

Sarkozy zal als president breken met Chiracs standpunt dat Turkije lid moet worden van de Europese Unie, niet alleen een schrikbeeld voor aanhangers van het extreem rechtse Front National, maar ook voor veel andere kiezers. Als land met een overweldigende moslim-meerderheid hoort Turkije niet thuis in de EU, vindt Sarkozy.

Als president zal hij erop toezien 'dat Israëls recht op veiligheid even belangrijk is als het recht van de Palestijnen op een eigen staat'. Onder president Chirac en zijn voorgangers werd Frankrijk een pro-Arabische politiek verweten, en de relaties met Israël zijn koel.

Een Iran met kernwapens is 'onaanvaardbaar', aldus Sarkozy, terwijl Chirac daar wel mee kan leven.

Als hij de verkiezingen eind april/begin mei wint, krijgt de kwestie-Iran voorrang bij hem.

Frankrijks buitenlandbeleid zal onder Sarkozy niet het domein zijn van de president, zoals voorheen. Sarkozy wil er het parlement meer bij betrekken, beloofde hij.


http://img154.imageshack.us/img154/7162/c2wh7.gif

Bron (http://www.parool.nl/nieuws/2007/MRT/01/buit2.html)

Dycore
1 maart 2007, 19:09
Prachtig toch? Het maar maar eens gedaan zijn met die States-fobie. We verwijten ze geïndoctrineerd te zijn, maar het is hier geen haar beter. De VS is de enige partner van betekenis voor Europa. Weldra hebben ze daar ook een nieuwe President, en verdwijnt de moeilijke periode tussen Europa en de States weer uit het geheugen van de mensen. Het is zéér belangrijk dat Europa en de Vs samen sterk staan. De internationale uitdagingen voor de Westerse samenleving zijn enorm. Ook de VS zal hopelijk spoedig beseffen dat hun strategie om Europa verdeeld te houden, hen geen vruchten afwerpt. Ze moeten bijdragen tot de eendracht van Europa in hun eigen voordeel. Ze zijn niet gebaat met een zwak broertje, maar met een volwaardige partner.

Nussbaum
1 maart 2007, 19:35
Het is zéér belangrijk dat Europa en de Vs samen sterk staan. De internationale uitdagingen voor de Westerse samenleving zijn enorm. Ook de VS zal hopelijk spoedig beseffen dat hun strategie om Europa verdeeld te houden, hen geen vruchten afwerpt. Ze moeten bijdragen tot de eendracht van Europa in hun eigen voordeel. Ze zijn niet gebaat met een zwak broertje, maar met een volwaardige partner.

De VS heeft meer baat bij een verdeeld Europa. Ze kunnen dan makkelijker hun eigen bedrijven helpen met politieke druk en zijn ook altijd verzekerd van een coalitie voor militaire avonturen. Als Europa eendrachtig en onafhankelijk wil zijn zullen ze echt zelf de stappen moeten nemen.