PDA

View Full Version : op naar de modelstaat


lomeanor
20 april 2007, 19:59
Beste mijnheer Bossuyt,

Een visionair politicus schreef ooit de volgende woorden:

Citaat:
De afschaffing van de stemplicht en de invoering van het stemrecht is een eerste stap om orde op zaken te stellen. De stemplicht ontneemt de allereerste keuze aan de burger: de keuze om te gaan kiezen of niet. Hierdoor hoeven de politici geen inspanning te doen om het publiek ervan te overtuigen aan de verkiezingen deel te nemen. Wie niet meedoet, wordt gewoon gestraft door de rechter. Dat komt de politici goed uit: alles heeft er immerd de schijn van dat de door hen zo verwaarloosde democratie perfect werkt. Dat is en ilusie. Ook de burger in geval van de uitvoering van het stemrecht niet zou gaan stemmen, stelt hij een belangrijke politieke daad. Hij laat weten dat de politiek niet bezig is met de problemen waarmij hij in zijn dagelijks leven te maken heeft. Door weg te blijven, stelt hij wel degelijk een politieke daad.
Zoals u merkt, staat hiet niet dat de afschaffing van de stemplicht "een" stap is naar de modelstaat, maar wel "de eerste stap."

De VLD zit nu reeds acht jaar in de regering. Meer dan dat zelfs, acht jaar reeds levert de VLD de premier. In die tijd zou je toch denken dat de eerste stap voor de modelstaat bereikt is?

Toch merk ik dat we nog steeds opgezadeld zitten met deze stemplicht, met deze beknotting van onze vrijheid waartegen elke liberaal zou moeten strijden. Ook merk ik dat de VLD nog nooit een stap heeft ondernomen om hier iets aan te doen.

Kunt u me verklaren waarom, mijnheer Bossuyt? Of is de premier Verhofstadt het niet eens met de visionaire politicus Verhofstadt?

Met vriendelijke groet,
Lomeanor.

gundilo
21 april 2007, 12:24
Of premier Verhofstadt het oneens is met de visionaire politicus Verhofstadt betwijfel ik. Maar een regering bestaat nu eenmaal uit meerdere partijen en daar moet je dan ook rekening mee houden. De afschaffing van de stemplicht staat nog steeds op nr 1 als je de blijvende strijdpunten van Guy Verhofstadt bekijkt.

Het zijn dan ook vooral de socialististen die zich blijven kanten tegen de afschaffing van de stemplicht, met als argument dat grote 'groepen' mensen totaal zouden vervreemden van het politiek gebeuren.

Wel integendeel zou de afschaffing van de stemplicht er politici toe moeten aanzetten om burgers te enthousiasmeren hun stem uit te brengen en laat net dat het politiek debat en de aandacht voor wat de burger echt bezighoudt ten goede komen.

lomeanor
21 april 2007, 17:18
Nochtans, als dit "de eerste en belangrijkste" stap is om de modelstaat te realiseren, dan is het wel zeer vreemd dat er nog geen enkele stap is ondernomen om dit te realiseren.

Na acht jaar Verhofstadt hebben we zelfs de eerste stap naar de modelstaat nog niet gezet.

gundilo
21 april 2007, 17:53
Er zijn nog terreinen waar ons land ver van de modelstaat af staat, dat gaf Guy Verhofstadt dan ook meermaals toe. Maar het feit dat de afschaffing nog steeds op de lijst met strijdpunten staat is positief.

Maar zo zijn er nog een aantal blijvende strijdpunten waar ik voorstander van ben: o.a. de afschaffing van senaat, het bindend referendum op alle bestuursniveaus, vrijheid voor de burger van belastingsbestemming, afschaffen van faciliteiten, afschaffen van de kopstem, ...