PDA

View Full Version : 300 mln buitenlandse hulp 'Katrina' ongebruikt


nubian
29 april 2007, 10:08
300 mln buitenlandse hulp 'Katrina' ongebruikt

De Amerikaanse overheid heeft ruim 300 miljoen euro aan buitenlandse hulp voor door orkaan Katrina getroffen gebieden ongebruikt gelaten.


http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2005/09_september/01/buitenland/katrina_138.jpghttp://www.rtl.nl/internal-roxen-unitRamp
In de staten Louisiana en Mississippi kwamen door de orkaan 1700 mensen om. Duizenden anderen raakten dakloos. Op dit moment, 20 maanden na de ramp, zijn nog 100.000 gezinnen afhankelijk van de overheid voor onderdak.


Geld ongebruikt
In de VS zelf werd 126 miljoen dollar (92 miljoen euro) opgehaald, maar van de 403 miljoen euro die bondgenoten en bevriende naties aanboden, werd slechts 30 miljoen gebruikt.

Bureaucratie
Bureaucratische rompslomp verhinderde snelle hulp. Koeweit bood 100 miljoen dollar aan baar geld en nog eens 400 miljoen dollar aan olie. Het land besloot uiteindelijk het Rode Kruis en een privé-hulporganisatie elk 25 miljoen dollar te geven: dan kwam de hulp ten minste sneller ter plaatse. De VS is nooit op het aanbod van de olie ingegaan.

Verkloot
Grote hoeveelheden medicijnen die door de Italiaanse regering werden gestuurd, lagen maanden later in het overstroomde gebied weg te rotten; ongebruikt. "Vertel hen dat we het hebben verkloot", schreef een verbitterde medewerker van het ministerie Van Buitenlandse Zaken aan een collega.

Cruiseschepen
Het ministerie voor Rampenbestrijding accepteerde na de orkaan een aanbod van Griekenland voor twee cruiseschepen die als varend ziekenhuis of onderdak voor daklozen konden worden ingericht. Even later wees het ministerie het gratis aanbod weer af. Uiteindelijk betaalde de Amerikaanse regering ruim 180 miljoen euro aan de Carnival Cruise Lines om schepen in te richten als... ziekenhuis en onderdak voor daklozen.

Bedankbrief
De VS wees zeker 54 van 77 hulpaanbiedingen van zijn drie trouwste bondgenoten (Canada, Groot-Brittannië en Israël) af. De ambtenaren van het ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde vrijwel steeds hetzelfde: "Stuur een bedankbrief, en zeg dat het aanbod wordt bekeken".

Kritiek
In de VS ontstond na de ramp veel kritiek op de hulpverlening en de nazorg. Er was sprake van een slechte voorbereiding op een ramp van de omvang van de orkaan Katrina, en de hulpverlening kwam erg traag op gang.

bron:rtl4

Chipie
29 april 2007, 11:07
Godzijdank zijn ze er nog...

80En hoe zou het komen dat Johan De Poorter, onze Minister van Anti-Amerikaanse Zaken, ons hiervan niet op de hoogte heeft gesteld?...

Na de ramp heeft hij zich dagen aan een stuk in een roeibootje laten rondvoeren op zoek naar schrijnende beelden...

En dit bericht hij niet,!

largo_w
29 april 2007, 11:12
Zijn die cijfers juist? Spreekt men maar over miljoenen dollars hulpverlening?

Hoeveel kost de oorlog in Irak nu weer per maand?8O

Volgens mij klopt dat allemaal niet hoor...

illwill
29 april 2007, 11:22
Heel geloofwaardig weeral

Akufen
29 april 2007, 13:12
Bekijk ook de docu over Katrina van Greg Palast:
http://video.google.com/videoplay?docid=7721859326791373209

Het gaat allemaal nog veel dieper, en de opzet was nog veel "lelijker" dan het ongebruikte geld dat hier werd aangehaald.

Net zoals Iraq en 9/11 heeft de Bush administratie ook deze ramp briljant aangepakt. Mensen denken altijd dat het klunzen zijn, maar infeite klopt hier niets van, alles wat ze doen is immers in hun voordeel.

TomB
29 april 2007, 13:46
Zou me straf lijken dat de administratie er belang bij heeft om de infrastructuur in Louisiana kapot te laten, en de mensen er voor het hoofd te stoten. Het is een belangrijke regio voor de business van Bush/Cheney. Kijk bvb. maar eens naar de presence van Haliburton in die regio.

De combinatie van een zeer lomp politiek systeem (Louisiana met al zijn clans), een enorme infrastructuur in een overstromingsgebied (New Orleans)en een zeer lompe federale organizatie (FEMA) heeft voor die ramp gezorgd.

Het is onzin om dat op de administratie te steken, die probeert er juist het een en het ander aan te doen om in de structuur van FEMA verandering te brengen. Kijk maar eens onder wie FEMA nu valt, en onder wie het vroeger was.

Akufen
30 april 2007, 13:21
Zou me straf lijken dat de administratie er belang bij heeft om de infrastructuur in Louisiana kapot te laten, en de mensen er voor het hoofd te stoten. Het is een belangrijke regio voor de business van Bush/Cheney. Kijk bvb. maar eens naar de presence van Haliburton in die regio.

Euh.. waarom is die presence er denk je?

En die regio zou nog beter voor de zaken zijn als men de zwarte bevolking kan vervangen door koopkrachtige werkende mensen, zoals Palast duidelijk maakt.

TomB
1 mei 2007, 07:04
Euh.. waarom is die presence er denk je?
Omdat de olierigs daar zijn tiens.

En die regio zou nog beter voor de zaken zijn als men de zwarte bevolking kan vervangen door koopkrachtige werkende mensen, zoals Palast duidelijk maakt.
Wat wens je hiermee te zeggen? Dat er een conspiracy theorie ronddwaalt over een orkaan die je hier gaat uit de doeken doen?