PDA

View Full Version : Afschaffing Brigade Para-Commando


Rudy Van Nespen
5 februari 2004, 21:47
Minister Flahaut wil de Brigade Para-Commando afschaffen en de verschillende para-battaljons onderbrengen onder de gewone militaire staven.

De para's (en ikzelf) zijn daar resoluut tegen omdat de unieke para-spirit daarmee onherroepelijk verloren gaat.
De kans is groot dat het elitekarakter van 'our countries finest' daarmee verloren gaat.

Mijn vraag aan U: zou U deze beslissing willen tegenhouden of raakt het U niet?

Zie ook volgend bericht:

Para-bataljons worden opgeheven

De para´s bestaan binnenkort niet meer. Als één van de eerste slachtoffers van het nieuwe herstructureringsplan van het leger gaat de brigade para-commando voor de bijl, zo staat dinsdag in Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen.In het nieuwe´stuurplan´ verdwijnt de brigadestructuur volledig en worden de drie para-bataljons (Diest, Tielt en Flawinnes) herschikt tot drie"lichte gevechtsmodules". De komende operatie in Congo-Kinshasa wordt wellicht de laatste Afrika-tocht onder para-vlag. Sommige hogere officieren betreuren dat met de opheffing de typische´para-spirit´ verdwijnt.


Bron: http://vl.altermedia.info/index.php?p=1869&more=1&c=1

Rudy Van Nespen
6 februari 2004, 12:00
Ik denk dat meneer Sauwens te weinig tijd heeft om onze vragen van antwoord te voorzien.
Ik dacht nochtans dat dit bericht vrij ernstig was.

Rudy Van Nespen
6 februari 2004, 14:54
In reactie op uw Private Message, hier het krantenartikeltje van Stef Goris:

http://www.paracommando.com/images/artikel.jpg

Johan Sauwens
6 februari 2004, 15:18
Gelezen...

Zoals beloofd zal ik je hier later definitief op antwoorden. Wat "te weinig tijd" betreft, het is deze week toevallig idd. erg hektisch, meer nog dan het altijd al is. :(

Rudy Van Nespen
6 februari 2004, 16:24
Persmededeling Daan Schalck, SPA:

Ik geloof dat ze bij de SPA helemaal de pedalen kwijt zijn!


De defensiecommissie van de Senaat komt volgende week bijeen om zich te beraden over de toekomst van de para's. Verschillende partijen kanten zich tegen het voorstel van minister van Defensie André Flahaut (PS) om de para's als aparte brigade af te schaffen. "Onbegrijpelijk", vindt kamerlid Daan Schalck(sp.a). "Om de para's te laten functioneren in een modern leger is de ingreep van Flahaut broodnodig."

In zijn recente stuurplan voorziet minister Flahaut in de spreiding van de bestaande para-bataljons over andere brigades. Daarop komt heel wat kritiek, onder meer van de Vriendenkring Paracommando, maar ook van enkele politieke partijen. Daan Schalck: "Pieter De Crem (kamerfractieldier CD&V) bijvoorbeeld vindt dit een beslissing zonder visie. Hij is van oordeel dat het dom is dat Flahaut de para's wil afschaffen uitgerekend nu men het over specialisering heeft én Centraal-Afrika weer op de agenda staat."

Volgens Schalck bekijken sommige politici de para's als een fetisj, en getuigen diens uitspraken pas echt van een gebrek aan visie. "In het plan Flahaut worden de para's ingedeeld in negen gevechtsmodules, de nieuwe organisatievorm van het landleger. Dat wil zeggen: geen aparte paramodule, maar samen opereren met andere manschappen die van een even vitaal belang zijn voor missies in internationaal verband."

Dat is volgens Schalck geenszins een degradatie of statusverlaging voor de para's. "Hun functie blijft onverkort behouden. Hun opleiding, training, het verloop van hun carrière blijven wat ze zijn. Ze zullen blijven ingezet worden in specifieke crisissituaties."

Wat is dan het probleem? Schalck: "De para's zijn in hun huidige organisatievorm niet meer aangepast om ingezet te worden in internationaal verband of in een regionale context, samen met de EU, de NAVO of de VN. Een modern leger, op internationale missie, heeft niet alleen vechtjassen nodig, maar allerhande soorten manschappen, zoals communicatie - en inlichtingenspecialisten, medici, enzovoort. De crisissituaties waar moderne soldaten het hoofd moeten aan bieden, vergen ook vaardigheden als overleg, preventie, instructie, en vooral ontzettend veel communicatie. Laten we eraan herinneren dat er in Ruanda enorme communicatiefouten zijn gemaakt."

De waarheid is volgens Schalck dat via de nieuwe modules de para's vaker dan vandaag zullen worden ingezet, dat er sneller een beroep op hen zal kunnen worden gedaan, dat zij effectiever zullen kunnen optreden, en dat zij geïntegreerd zullen worden in eenheden waar naast fighting spirit ook andere ( democratische) vaardigheden nodig zijn. "En daar is nood aan, wat onder meer in Somalië werd aangetoond. Dat inzien en daaraan willen werken, getuigt pas van visie."

Daan Schalck, kamerlid voor de sp.a