PDA

View Full Version : Verarmd uranium


bosstraat5
20 mei 2007, 19:36
Gegroet Mr. Goyvaerts

Weet U misschien iets meer over deze zaak?

Vragen en Antwoorden

BELGISCHE SENAAT

Bulletin 3-41

ZITTING 2004-2005

Vragen van de Senatoren en antwoorden van de Ministers

(N.): Vraag gesteld in het Nederlands - (Fr.): Vraag gesteld in het Frans
Minister van Landsverdediging

Vraag nr. 3-2342 van de heer Vankrunkelsven (http://www.senate.be/www/Webdriver?MIval=/showSenator&ID=4120&LANG=nl) d.d. 11 maart 2005 (N.) :Verarmd uranium. — Transport. — Industriële verwerking.

De website van de Commissie voor internationale handel van de Verenigde Staten (VS) leert ons dat de VS minstens sedert 1998 verarmd uranium exporteert naar België. Het gaat hier om uranium en zijn verbindingen waarin het gehalte aan de splijtstof U-235 verminderd werd, thorium en zijn verbindingen, legeringen en andere producten waarin het gehalte aan U-235 of thorium verminderd werd. In 2002 werd de grootste hoeveelheid naar België vervoerd, namelijk 1 460 kilogram.

Graag kreeg ik van de geachte minister een antwoord op de volgende vragen :

1. Wie bestelde dit verarmd uranium ?

2. Ging het hier om doorvoer naar andere landen of was België de eindbestemming ?

3. Naar welke bedrijven, onderzoeksinstellingen of andere instanties werd dit verarmd uranium getransporteerd ?

4. In het geval dat België de eindbestemming was :
— Welke producten worden ervan gemaakt ?
— Welke bedrijven waren hierbij betrokken ?
— Ging het om civiele productie, militaire productie, of beiden ?
— Voor welke economische sectoren waren de afgewerkte producten bestemd ?
— Werden de eindproducten naar het buitenland geëxporteerd ? Zo ja, naar welke landen ?
— Indien er in België wapensystemen van gemaakt worden, worden deze dan in België getest en in welke omstandigheden gebeurt dit ?

5. Welke veiligheidsmaatregelen worden, tijdens het transport van Amerikaans verarmd uranium doorheen België, getroffen om ongelukken te voorkomen en bescherming tegen straling te garanderen ?

6. Welke weg wordt gevolgd bij het transport en welke transportwijze wordt hiervoor gebruikt ?

7. Waarom laat België deze import uit de VS toe, wetende dat het hier een radiologisch en chemisch toxisch product betreft ?

8. Welke promotiecampagnes, door wie en naar welke doelgroepen, worden in België gevoerd om het gebruik van verarmd uranium in België te verhogen ? Door wie wordt beslist dit radioactief materiaal aan te kopen in België ?


Antwoord :

Ik verzoek het geachte lid hierna het antwoord op bovenvermelde vraag te willen vinden.

Defensie heeft geen militair wapenprogramma lopen dat gebruik maakt van verarmd uranium en is ook niet van plan dat in de toekomst te hebben.
Het Defensielaboratorium leidt onderzoekswerk waarbij gebruik wordt gemaakt van verarmd uranium teneinde nieuwe radiologische ontsmettingsmethodes te ontwikkelen. De hoeveelheden die daarvoor worden gebruikt zijn heel klein en hebben aldus geen enkel uitstaans met de vermelde hoeveelheden. Alle bijhorende maatregelen, opgelegd door geldende internationale en nationale reglementeringen, worden gerespecteerd.

Na contacten met andere diensten, is gebleken dat de vermelde uitvoergegevens slechts vooruitzichten zijn. De geactualiseerde gegevens zijn nog niet beschikbaar.

Momenteel blijkt, na contacten met de andere betrokken departementen en overheidsdiensten, dat België geen uitstaans heeft met deze uitvoer.

http://www.senate.be/www/?MIval=/publications/viewPubDoc&TID=50343681&LANG=nl
De cijfers over de Amerikaanse export van verarmd uranium naar ons land staan op de Trade Database, de website van de US International Trade Commission, en zijn gebaseerd op gegevens van de Amerikaanse ministeries van Handel en van Financiën. Terwijl de statistieken de voorgaande jaren geen enkele export van dat materiaal naar België signaleerden, schoten de cijfers vanaf 2001 plots omhoog: 189 kilo in 2001, 1.457 kilo in 2002, 396 kilo in 2003 en 1.075 kilo in 2004. Wie bestelde dat materiaal? Naar welke bedrijven, onderzoeksinstellingen of andere instanties werd het getransporteerd? De regering blijft het antwoord schuldig.



Minister van Economische Zaken Marc Verwilghen (VLD) antwoordde op een vraag van Dirk Van der Maelen (SP.A) dat de goederen niet bestemd waren voor de Belgische nucleaire sector en bijgevolg niet onder zijn bevoegdheid vallen. Minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (VLD) antwoordde op een vraag van Koen T'Sijen (Spirit) dat er bij het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (Fanc), dat de bevolking moet beschermen tegen radioactieve straling en voor dergelijk materiaal normaal in- en uitvoervergunningen moet afleveren, "geen gegevens te vinden zijn die betrekking hebben op uitvoer vanuit de VS." Volgens Dewael heeft het Fanc de Amerikaanse ambassade gecontacteerd "teneinde enige opheldering of aanwijzing te verkrijgen omtrent de aard en de bestemming van deze goederen". Maar die vraag leverde "geen bruikbare informatie" op, meldt Dewael.


Volgens een woordvoerder van het Fanc is het agentschap echter niet bevoegd voor militaire toepassingen. Minister van Defensie André Flahaut (PS) antwoordde op een vraag van Patrik Vankrunkelsven (VLD) dat "de op Trade Database vermelde uitvoergegevens slechts vooruitzichten zijn", suggererend dat de bedoelde export derhalve misschien niet eens heeft plaatsgevonden. Hoe dan ook verzekerde Flahaut dat Defensie "geen militair wapenprogramma heeft lopen dat gebruik maakt van verarmd uranium" en ook niet van plan is dat in de toekomst te doen.



De enige mogelijke denkbare gebruiker van grote hoeveelheden verarmd uranium in ons land is de munitiefabriek Mecar, een onderdeel van de Amerikaanse Allied Defense Group. Maar dat bedrijf stelt dat het voor penetrators - projectielen met sterke doordringende eigenschappen zoals de speciale 'bunker buster' 105 mm-munitie die onder meer geleverd wordt aan het Amerikaanse leger - enkel wolfraam en geen verarmd uranium gebruikt. "En we zijn geneigd Mecar op dat punt te geloven", stelt Van den Panhuysen. "Het blijft een mysterie wat er met die drie ton kernafval is gebeurd."


De Belgische Coalitie Stop Uraniumwapens, een samenwerkingsverband van ngo's die ijveren voor de vrede, de mensenrechten en het milieu, voert een petitiecampagne voor een verbod op de financiering, productie en het gebruik van uraniumwapens.

De Morgen

maddox
21 mei 2007, 01:11
Hoe moet een niet zetelende politicus zulke gevoelige informatie hebben? En als ie deze zou hebben, wat kan ie ervan kwijt?

Trouwens, als Belgische wapenproducenten U238 zouden ontvangen hebben uit allerlei bronnen om door te verkopen aan derden in de vorm van wapens, wat kan de oppositiepartij Vlaams Belang hieraan verhelpen? Zeker als je erbij neemt dat dat Mecar en FN, puur Waalse firma's zijn met vooral winstparcipaties/aandelen in handen van de PS/Waalse regeringen.

Bof, het gebruik van U238 is gewoon zonde in de vorm van wapens. Beter is dit te gebruiken in de door de groenen verketterde kweekreactoren, om er plutonium van te maken, wat betere basisgrondstof is voor verdere kweekreactoren. Waardoor er meer kernbrandsof gemaakt kan worden , en dus veel minder fossiele brandstof nodig is om de hernieuwbare bronnen mee op te bouwen.

Een kweekreactor levert energie/electriciteit, en tegelijkertijd ook kernbrandstof voor de toekomst.

De andere opties voor verarmd uranium zijn niet zo veelvuldig hoor. Balast voor Hi Tech zeiljachten is het zowat. Want in vliegtuigen mag het al lang niet meer als balancering voor rol en trimroeren. Of moeten we die vele tonnen ook opslagen in de weinige opslagplaatsen voor kernafval.

Nu moet het lukken dat ik een leuke "uitvinding" heb gedaan. Een brandstofloze satelietlanceer instalatie.

maar om het kort en begrijpbaar te houden voor 95% van dit forum (ik kan er ook niet aan doen dat 5% hier het IQ van een wortel niet overschrijd)Het is een katapult op een 4 km hoge berg met een tegengewicht van 20*20*20 meter verarmd uranium. (19 ton per m², meer dan 2 keer zoveel als staal)

Vorenus
21 mei 2007, 01:48
splijtstof U-235, is dat niet bedoeld voor kerncentrales?

maddox
21 mei 2007, 03:33
3% U235 in een matrix van U238 en zuurstof in RVS buizen is de standaard spijtstof voor de PRW's zoals gebruikt in Doel en Thiange.


Oftewel, Bosstraat5 is niet meer dan een agigator. Maar dat hadden de meesten hier al door.

Ik twijfel er niet aan dat sommigen op dit forum, zoals Sfax perfecte antwoorden kunnen geven op de uitdaging; het hangt alleen af van de VB mandataris Hagen Goyvaerts dat er uit zijn partij een logisch en bruikbaar antwoord komt.
Het is al duidelijk dat bijvoorbeeld Hans Bonte van de SP.a of de "expert" van Groen! Peter Tom Jones niks kunnen of willen toevoegen aan deze discusie.

Alleen Meyrem Almaci gaf een redelijk antwoord. En deze dame kent niet veel van deze materie. Maar ze zou wel opzoekwerk doen om mee te discuteren.

Hagen Goyvaerts
21 mei 2007, 08:58
Het is niet mijn bedoeling om een cursus reactortechnologie uit te leggen in 5 regels, laat staan om de militaire toepassingen van verarmd uranium uit de doeken te doen. Wat ik wel weet is dat dergelijke informatie niet tot het publieke domein behoren en zoals uit het antwoord op de vraag van Senator Van Krunkelsven blijkt men niet echt veel meer te weten komt, ook niet als parelementslid. Bovendien gaat het veelal om bedrijfsgegevens die met de wet op de openbaarheid van bestuur niks van doen hebben. Dus: stel anders een concrete vraag. Wat wil U eigenlijk te weten komen?

maddox
21 mei 2007, 18:23
Het is niet mijn bedoeling om een cursus reactortechnologie uit te leggen in 5 regels, laat staan om de militaire toepassingen van verarmd uranium uit de doeken te doen.

Er zijn forumleden die U zouden kunnen verbazen.
Maar die zullen niet tevreden zijn met 5 regeltjes uitleg.

Wat ik wel weet is dat dergelijke informatie niet tot het publieke domein behoren en zoals uit het antwoord op de vraag van Senator Van Krunkelsven blijkt men niet echt veel meer te weten komt, ook niet als parlementslid.
Er zullen niet al te veel parlementsleden zijn die de vraag begrijpen, laat staan een deftig antwoord kunnen geven. En dan nog aan Flaterhaut vragen. Tja, verwonderlijk dat er geen parlementair antwoord komt.

Bovendien gaat het veelal om bedrijfsgegevens die met de wet op de openbaarheid van bestuur niks van doen hebben. Dus: stel anders een concrete vraag. Wat wil U eigenlijk te weten komen?

Ikzelf ben vooral geinteresseerd in de toekomst van kernenergie in dit apenland.

************************************************** *****

Trouwens, in mijn opsomming van toepassingen van verarmd uranium ben ik een heel belangrijke vergeten. Waarschijnlijk de belangrijkste. U238 is een zeer goed stralingsschild. en word dus meer en meer gebruikt in plaats van lood. Tuurlijk krijgt een plak U238 een lood en staalmantel om de lage waardes radioactiviteit die het van zichzelf heeft af te schermen.

bosstraat5
21 mei 2007, 23:56
Het is niet mijn bedoeling om een cursus reactortechnologie uit te leggen in 5 regels, laat staan om de militaire toepassingen van verarmd uranium uit de doeken te doen. Wat ik wel weet is dat dergelijke informatie niet tot het publieke domein behoren en zoals uit het antwoord op de vraag van Senator Van Krunkelsven blijkt men niet echt veel meer te weten komt, ook niet als parelementslid. Bovendien gaat het veelal om bedrijfsgegevens die met de wet op de openbaarheid van bestuur niks van doen hebben. Dus: stel anders een concrete vraag. Wat wil U eigenlijk te weten komen?

De vraag was duidelijk en concreet genoeg, net als het antwoord.

Bedankt

Groeten