PDA

View Full Version : De revolutie in Nepal


Anonymous
8 februari 2004, 21:52
De Maoisten van Nepal zijn nu de meest succesvolle linkse guerrilliabeweging sinds jaren. Ze bestrijden een feodaal systeem, met een autoritaire monarch, en een maatschappij die het volk indeelt in hoge en lage kastes.

Hoe staat de PVDA tegen deze Maoistische opstand?

Hebben er reeds mensen van de PVDA bevrijd gebied in Nepal bezocht?

Groeten,

John, auteur http://www.nepalinfo.tk

Vlaanderen Boven
8 februari 2004, 22:17
En wat denkt de PVDA van de monarchie in dit land? Is ze, als communistische partij, voorstander van de Saksen-Coburgs?

solidarnosc
9 februari 2004, 11:39
De Maoisten van Nepal zijn nu de meest succesvolle linkse guerrilliabeweging sinds jaren. Ze bestrijden een feodaal systeem, met een autoritaire monarch, en een maatschappij die het volk indeelt in hoge en lage kastes.

Hoe staat de PVDA tegen deze Maoistische opstand?

Hebben er reeds mensen van de PVDA bevrijd gebied in Nepal bezocht?

Groeten,

John, auteur http://www.nepalinfo.tk


Over welke maoïsten heb je het precies? Ik kan wel een tiental Nepalese bewegingen of partijen opsommen die zeggen zich te beroepen op het maoïsme.

Vraag misschien direct er bij wat de houding is van China tov van die opstand nu we toch bezig zijn.

Jouwe
9 februari 2004, 20:16
Voorstander kunnen we niet zijn als republikeinen in de letterlijke zin van het woord, maar wat doet monarchie bij nepal???
Zelf nog niet i Nepal geweest, maar wel nog met nepalese maoisten gesproken. En als u tegen hen bent moet u ook tegen het regeringsleger zijn, want behalve de overtuiging moordt het regeringsleger vel meer mensen uit.
En staan der zwaar maniakale mensen aan het hoofd van het land, mensen die niet geven om een leven meer of minder.

Spelev
9 februari 2004, 20:17
Zolang er ontschuldige slachtoffers vallen kan ik er niet mee akkoord gaan, maar als er mensen hun leven willen geven voor het groter doel heb ik daar respect voor. (natuurlijk is dit zeker NIET noodzakelijk)

Peter Mertens
9 februari 2004, 22:58
Beste John,

er zijn veel betere specialisten over Nepal dan ik, jullie site is trouwens erg interessant

maar toch ligt het mij wel aan het hart, al was het omdat ik enkele jaren terug enkele Nepalese vluchtelingen in Antwerpen heb leren kennen en appreciëren die me veel over hun land vertelden (tot en met een lange Aziatische - heel trage - film over het verzet in het armste land van Azië). En ook natuurlijk omdat de zes partijen van paarsgroen (rip), er vorige legislatuur in het grootste geheim mee instemden dat de Belgische wapenproducent FN 5.500 mitrailleurs zou verkopen aan de feodale en militaire dictatuur in Nepal. "Nepal is een jonge democratie die te kampen heeft met een terroristische guerrilla ", beweerde Louis Michel, minister van Buitenlandse Zaken toen, en daarmee trapte hij op het hart van mijn Nepalese vrienden uit 2060.

Nepal is het armste land van Azië, het heeft op één na het grootste potentieel voor hydro-electrische energie (door de vele bergrivieren in de Himalaya). Maar op het platteland leven de meesten zonder electriciteit en andere essentiële noden. Al wat wordt geproduceerd wordt naar het buitenland versast, corruptie is de regel onder een brutale monarchistische dictatuur. Twintig jaar lang hebben de Nepalezen zich vreedzaam proberen te verzetten, hervormingen geëist rond hun levensstandaard, rond democratie. Zonder enig gevolg. In Nepal is de gewapende opstand dus niet uit de lucht komen vallen. Boeren die er op een vreedzame manier hun rechten opeisten, werden uitgemoord of zagen hun huizen in vlammen opgaan. In 1996, na twintig jaar van volksverzet, is de CPN(m), de Communistische Partij van Nepal (maoïstisch) een gewapende strijd tegen de dictatuur. Door de strijd controleren de boeren nu 80% van het platteland. De zogenaamde 'rebellen' eisen verkiezingen, een rondertafelconferentie over de vrede, een nieuwe grondwet en krijgen daarvoor de steun van het platteland. De regering heeft in september 2003 de vredesbesprekingen opgeblazen en de bemiddelaars naar huis gestuurd. De verkozen regering is door de koning en het leger afgezet, het parlemen is al een jaar niet meer bijeengekomen.

Mooie vriendjes dus, die 'jonge democratie' van Louis Michel. Op 8 januari vorig jaar is de eerste lading Belgische Minimi-machinegeweren in Kathmandu aangekomen. Drie dagen daarvoor hadden de VS ook nog eens 3000 M-16 machinegeweren geleverd aan een leger dat - zoals algemeen wordt erkend - op grote schaal de mensenrechten schend. Het lijkt me beter zijn vrienden elders te zoeken, bij de boeren en werkenden in Nepal, bij de vluchtelingen die ginds de ellende ontvluchten zonder hun land te vergeten. Lees in dat verband de oproep van de Nepalese vluchtelingen in België tegen hun deportatie op http://manugent.tripod.com/Oproep.html op http://www.nepaleserefugees.tk/

groeten,

P'ter

NB: het standpunt van de PVDA over Nepal, alsook het dossier over Nepal kan je vinden op: http://www.ptb.be/scripts/center.phtml?section=A2AAABBOBD