PDA

View Full Version : Tiens ...


predator
6 juli 2007, 22:44
Blogs betere voorspeller uitslag verkiezingen dan peilingen

http://www.hln.be/static/FOTO/art/18/16/3/large_473840.jpg Politieke blogs pikken de trends beter op.

De Belgische blogs hebben het resultaat van de verkiezingen van 10 juni nauwkeuriger voorspeld dan de meeste opiniepeilingen. Dat blijkt uit een onderzoek van Attentio en Hill & Knowlton. Attentio controleerde hoeveel keer de namen van politici en partijen voorkwamen op Belgische blogs, van twee maanden voor de verkiezingen tot de langverwachte dag zelf, 10 juni. Door de blogs in de gaten te houden, had het succes van Jean-Marie Dedecker, Yves Leterme en Didier Reynders voorspeld kunnen worden, menen de onderzoekers.

+ 275 procent
Yves Leterme (CD&V) was populairder bij de bloggers dan ex-premier Guy Verhofstadt (Open Vld) en samen lieten ze Johan Vande Lanotte (sp.a) ver achter zich. De grootste verrassing was weggelegd voor Jean-Marie Dedecker (LDD). Hoewel zijn succes in de blogosfeer in het algemeen aan de lage kant was, steeg zijn populariteit bij de bloggers met maar liefst 275 procent tussen april en de verkiezingen in juni. In dat opzicht versloeg hij alle andere kandidaten.

Franstalige blogs
De bloggemeenschap in Franstalig België was minder actief dan de Vlaamse, maar gaf toch een goed beeld van de voorkeur van de kiezers. Didier Reynders (MR) zat Elio Di Rupo (PS) tot eind mei op de hielen en toen hij zijn rivaal achter zich liet, keek hij niet meer achterom. Joëlle Milquet (cdH) lag tot de laatste week voor de verkiezingen achterop. Ze deed een laatste sprint tot de eindstreep, maar toch slaagde ze er niet in om haar tegenstanders te kloppen.

Blogs tonen trends
Volgens Simon McDermott, ceo van Attentio, onthult het onderzoek van de blogs trends die opiniepeilingen en de klassieke media niet oppikken. Ook al was de totale media-aandacht voor ex-premier Verhofstadt groter dan voor zijn rechtstreekse tegenstander Leterme, toch scoorde deze laatste beter in blogs.

De derde Vlaamse kandidaat in de race voor Wetstraat 16, Johan Vande Lanotte, was geen groot succes bij de Belgische bloggemeenschap. Volgens Tomas Vivijs, specialist Nieuwe Media bij Hill & Knowlton Brussel, toont het onderzoek duidelijk aan dat de impact van blogs belangrijker en tastbaarder wordt.

Vlaams Belang-blogstilte
De overige partijen en hun voornaamste kandidaten slaagden er niet in evenveel bloghype te creëren als de belangrijkste kandidaat-premiers. Rond de kandidaten van Vlaams Belang was het heel kalm in de blogwereld. "Hieruit kunnen we afleiden dat er ook in de blogosfeer - zoals in de klassieke media - een soort van mediastilte heerst over deze partij", luidt het nog. </EM></U></I></B></STRONG>


Ja watte ...