PDA

View Full Version : centripetaal


De schoofzak
9 juli 2007, 07:00
Een tipje van de sluier van mr. Letthebieshtgo, hieronder geknipt en geplakt uit de standaard.

Ik vind het wel problematisch dat die dingen kunnen uitlekken. Dat is op voorhand vragen om te mislukken.

Enfin, het is een geruststelling voor mij dat er niet in het ijle gewerkt wordt (zoals in het senario "de stekker eruit"). Men vertrekt vanuit een juridisch gegeven, een artikel dat door het parlement de grondwet in gestemd is.

http://www.standaard.be/Assets/Image/Layout/dso_logo.png
maandag 09 juli 2007 | Bron: BELGA
Nota van Dehaene over staatshervorming onthuld

http://www.standaard.be/Assets/Images_Upload/2007/07/05/dehaene.jpg

BRUSSEL - Onderhandelaar Jean-Luc Dehaene volgt wel degelijk een vast parcours naar een staatshervorming: dat van de invulling van grondwetsartikel 35. Dat blijkt uit een nota waarmee Dehaene en zijn team momenteel aan de slag zijn. De krant De Morgen kon de nota inkijken.
Artikel 35 van de grondwet zegt dat alle bevoegdheden bij de deelstaten liggen, tenzij ze 'uitdrukkelijk' aan het federale niveau zijn toegewezen. Die lijst van federale bevoegdheden is echter nooit opgesteld en precies dat wil Dehaene de volgende regering laten doen.

De volgende staatshervorming wordt dan ook, in de woorden van de nota-Dehaene, 'centripetaal' in plaats van 'centrifugaal'. Dat wil zeggen dat het uitgangspunt niet langer is wat de deelstaten bij krijgen aan bevoegdheden, maar wel wat de federale staat grondwettelijk overhoudt.

Bijkomend voordeel is volgens de krant de timing want de lijst hoeft niet definitief vast te liggen bij de start van de regering. Dat de onderhandelingen niettemin lastig worden, blijkt onder meer uit een interview met MR-kopstuk Charles Michel. De liberale politicus bevestigt daarin het 'non' van zijn partij tegen een splitsing van het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde. BELGA

stab
9 juli 2007, 07:32
De volgende staatshervorming wordt dan ook, in de woorden van de nota-Dehaene, 'centripetaal' in plaats van 'centrifugaal'. Dat wil zeggen dat het uitgangspunt niet langer is wat de deelstaten bij krijgen aan bevoegdheden, maar wel wat de federale staat grondwettelijk overhoudt. Vwaala, wat voorspeld werd , komt langzaam uit. De volgende staatshervormng gaat er eentje zijn die België gaat bestendigen, die Vlaamse onafhankelijkheid op een of andere manier onmogelijk moet maken.
Centripetaal is een ander woord voor de fameuze herfederaliseringen, waarover niet weinig cd&v'ers het laatst regelmatig over hadden en n-va zedig over zweeg.
Dat is strikt in tegenstelling met het stap voor stap scenario van n-va.

De schoofzak
9 juli 2007, 10:37
Ik lees dat toch anders hoor.
De vorige grondwetswijziging heeft het centrum van B. verlegd naar de centra van de deelstaten.
De Waaltjes, en platbroek Verafstoot erbij, hebben daar nooit werk van willen maken.
Nu maakt men daar wel werk van.

B. verdampt dus langs twee kanten: deze van Vlaanderen en Wallonië enerzijds, en deze van de EU anderzijds.

Dus, beste Stab, ga maar voor een ander hol gaan keffen.

Tegendradigaard
9 juli 2007, 10:53
Aan de hand van dat artikel zou Vlaanderen zelf alle bevoegdheden kunnen opeisen.... ?

Bad Attila
9 juli 2007, 15:27
Aan de hand van dat artikel zou Vlaanderen zelf alle bevoegdheden kunnen opeisen.... ?

In principe ja :?
... op voorwaarde uiteraard dat de Vlaamse partijen een 2/3 meerderheid en een gewone meerderheid in elke taalgroep in het Parlement vinden. :twisted:

AdrianHealey
9 juli 2007, 15:48
Vwaala, wat voorspeld werd , komt langzaam uit. De volgende staatshervormng gaat er eentje zijn die België gaat bestendigen, die Vlaamse onafhankelijkheid op een of andere manier onmogelijk moet maken.
Centripetaal is een ander woord voor de fameuze herfederaliseringen, waarover niet weinig cd&v'ers het laatst regelmatig over hadden en n-va zedig over zweeg.
Dat is strikt in tegenstelling met het stap voor stap scenario van n-va.

Kan het nog pessimistischer?
Snap je eigenlijk wel waarover het gaat?

Nu goed. Dit kan dus sowieso beide kanten uitdraaien. Voor hetzelfde geld krijgt de federale staat enkel nog justitie.

Jazeker
10 juli 2007, 01:19
Afgrond. In.