PDA

View Full Version : Objectief 2 : de personenzorg en het onderwijs centraal


Peter Mertens
13 februari 2004, 00:47
Hierbij opbjectief twee uit het Plan van de PVDA:
"de mensen eerst, niet de winst: de PVDA legt vijf objectieven voor".

Ter herinnering: het zijn vijf objectieven die komen uit meer dan 2.000 enquêtes die de PVDA vorige maanden ophaalde rond de verzuchtingen en bekommernissen van de mensen.
De PVDA wil die objectieven nu voorleggen aan zo veel mogelijk mensen, als voorbereiding van haar kiesprogramma En als alternatief op de kasteelplannen [Gembloux] van paars.



Situatie : Er is geen tijd meer. Van je bed naar de crèche om de kleinste weg te doen, daarna naar het werk, van het werk terug naar crèche… Als er al crèches beschikbaar zijn, want meestal dien je te reserveren nog voor je in verwachting bent. Anderzijs wordt de personenzorg steeds duurder : de rekening op school bijvoorbeeld. Of de rusthuizen, waar je niet onder de 1.300 Euro binnengeraakt.

De personenzorg – dat wil zeggen de zorg voor je kinderen, je ouders en jezelf – staat centraal in het dagelijks leven van alle werkersgezinnen. Wie kan er zonder kinderopvang ? Zonder degelijk onderwijs ? Zonder betaalbare bejaardenzorg ?
Maar precies die openbare sectoren van personenzorg – de kinderopvang, het onderwijs en de bejaardenzorg – wordt steeds meer afgebouwd. De personenzorg kampt met personeelstekort, steeds minder opvoedsters, onderwijzers en bejaardenhelpers moeten zich de naad uit het lijf werken.

De PVDA wil centraal investeren in de publieke personenzorg. In plaats van nog eens 1,5 miljard € patronale bijdragen af te schaffen stelt de PVDA voor dat de staat zelf investeert in nieuwe werkplaatsen. Volgens de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten kan hetzelfde geld dat door de staat wordt cadeau gedaan aan de patroons veel méér werkplaatsen opbrengen als de overheid het zou gebruiken om publieke ondernemingen te versterken.
Wij willen uitbreiding van het personeelskader in de sector van de personenzorg (ziekenhuizen, bejaardentehuizen, kinderopvang, geestelijke gezondheidszorg, medische en niet-medische thuiszorg…) en in het onderwijs..

groeten,

P'ter