PDA

View Full Version : Blanke slaven aan Moorse kusten (vrije Nederlandse vertaling)


Amaj
24 juli 2007, 22:09
In de 17e eeuw leefden de kustbewoners en vissers van Engeland met de grote angst om gevangen genomen te worden door piraten en verkocht te worden als slaven in Noord Afrika. Honderdduizenden Europeanen hebben dat lot ondergaan en kwamen ellendig aan hun eind in Noord Afrika. Professor Robert Davis heeft hier onderzoek naar verricht.

'Toen we in Cork waren gearriveerd, verzocht ik aan Lord Inchaquoin om mij een paspoort te geven voor Engeland. Ik nam de boot naar Youghal, scheepte in op het schip van John Filmer, en vertrok samen met 120 andere passagiers. Maar nog voordat we uit het zicht van het vasteland waren, werden we geënterd door Algerijnse piraten, die elk in de boeien sloeg. 'Britse schepen werden vrijwel naar believen geënterd en geplunderd' schreef Dominee Devereux Spratt die in april 1641 een simpele oversteek maakte over de Ierse Zee naar Engeland maar eindigde Algiers waar hij verschillende jaren als blanke slaaf werd vastgehouden.

Het verhaal van Spratt is nu vrijwel vergeten, maar was het zeer zeker geen incident die tijd. In de eerste helft van 1600 stroopten Noord-Afrikaanse piraten - onder goedkeuring van hun heersers - de Britse kust af. In hun 'xebecs' (een type schip) en galeien enterden ze schepen, namen de zeelui gevangen en verkochten hen als slaaf. Gegevens van de Admiraliteit lieten zien dat de zeerovers gedurende de periode 1609 en 1616 maarliefst 466 schepen hadden overvallen en in 1625 alleen al 27 schepen in de buurt van Plymouth.

De 18e eeuwse historicus noemde deze periode de 'bloeitijd' van deze piraten. Maar het was absoluut niet het einde van dat tijdperk. Hij meldde dat hij uit een lijst kon citeren, opgemaakt in Londen in 1682, waarin 160 schepen opgenomen waren van Britse schepen die buitgemaakt waren door Algerijnse zeerovers in de periode van 1677 t/m 1680. Omgerekend naar het aantal der bemanningen van deze schepen kon worden opgemaakt dat naar schatting tussen de 7.000 á 9.000 gezonde Engelse mannen en vrouwen tot slaaf waren gemaakt in die jaren.

De zeerovers namen niet alleen genoegen met het overvallen van schepen en het gevangennemen van zeelui, soms gingen ze over tot het plegen van overvallen op kustplaatsen. Bij voorkeur slopen ze 's nachts via de onbewaakte stranden naar de dorpen en steden, ontvoerden bewoners en vertrokken voordat er alarm geslagen kon worden.

Op deze wijze werden in 1631 vrijwel alle inwoners van de Ierse plaats Baltimore ontvoerd. Andere overvallen werden gepleegd op kustplaatsen in Devon en Cornwall. Samuel Pepys geeft een levendig verslag in zijn dagboek van 8 februari 1661 van een ontmoeting met twee mannen die tot slaaf waren gemaakt.

'we zaten in de 'Fleece Tavern' en doodden onze tijd met praten en drinken tot 4 uur in de morgen, ondertussen verhalen vertellend over Algerije en de wijze waarop slaven werden behandeld. Kapitein Mootham en Dhr. Dawes (die beiden slaaf geweest waren) vertelden uitgebreid over hun ervaringen. Bijvoorbeeld hoe ze enkel water en brood te eten kregen, hoe ze geslagen werden onder hun voetzolen en op hun buik, al naar gelang hun meester beliefde'. Voorbeelden als die van Mootham en Daws waren veel voorkomend in het 17e eeuwse Brittannië. In later jaren verklaarden de Britten dat ze 'nooit een slaaf zouden zijn', maar gedurende die periode kwam het maar al te vaak voor.

Volgens de onderzoekers van de late jaren 1500, begin 1600 werden er rond de 35.000 Europese christenen als slaven gehouden in Noord Afrika, voornamelijk in Tripoli, Tunis en verschillende Marokkaanse steden, maar de meesten in Algiers. Een groot gedeelte bestond uit zeelui, die samen met hun schepen waren opgebracht, maar het grootste deel bestond uit vissers en kustbewoners. Een groot deel van de Britse slaven waren zeelui, en hoewel hun aantal behoorlijk was, in aantallen waren ze in de minderheid. De meerderheid bestond uit Europeanen, afkomstig uit de landen in de directe nabijheid van Afrika, in het bijzondere uit Spanje en Italië. Soms werden deze ongefortuneerde zuiderlingen bij duizenden tegelijk door de slavenhandelaars weggevoerd, die met name de kusten van Valencia, Andalusia, Calabria en Sicilië afstroopten en dat zó intensief deden dat daar op gegeven ogenblik niemand meer was om gevangen te nemen.

Er zijn geen gegevens bekend over aantallen vrouwen, mannen en kinderen die als slaaf verhandeld werden, maar het is mogelijk om een ruwe schatting te maken van de aantallen die gevangen moesten worden om de bestaande slavenpopulatie op peil te houden en om de dode slaven te vervangen, die er in slaagden te ontvluchtten, verkocht werden of zich bekeerden tot de Islam. Aan de hand van deze gegevens werd uitgerekend jaarlijks 8.500 nieuwe slaven nodig waren. Over de periode 1580 tot 1680 een totaal van 850.000 nieuwe slaven. Omgerekend naar de 250 jaren tussen 1530 en 1780 komt dit uit op een totaal van ca. 1.250.000 slaven! Hoewel dit aantal ongeveer een tiende deel is van het totaal aantal zwarte afrikanen dat in de periode 1500 tot 1800 als slaaf verkocht werd naar Amerika, is het een behoorlijk groot aantal. De meeste blanke slaven waren in hoofdzaak afkomstig uit arme families en hadden net als de afrikaanse slaven die naar Amerika werden verkocht, geen kans om ooit vrijgekocht te worden. De meesten stierven als slaven in Noord Afrika van de honger, ziektes en aan mishandeling.

De blanke slaven in Noord Afrika konden ruwweg worden ingedeeld in twee categorieën. De 'algemene slaven' die behoorden aan de regerende Pasha, die uit hoofde van zijn status het recht bezat op éénachtste van alle gevangen genomen blanke christenslaven en daarnaast elk gewenst aantal kon kopen tegen gereduceerde prijs. Deze slaven werden gehuisvest in grote gevangenissen, ook wel baños genoemd, overbevolkte ruimten en vaak onder erbarmelijke omstandigheden. Ze werden in hoofdzaak gebruikt om als galeislaaf aan de riemen geketend de galeien voort te bewegen als deze uitvoeren op zoek naar buit en nieuwe slaven. Werk dat zo zwaar was, dat duizenden aan de ketting stierven of gek werden.

Gedurende de wintermaanden werkten deze galeislaven aan andere projecten zoals het versjouwen van bouwstenen, het bouwen van ommuurde havenfacilitieten, het hakken van hout, en het bouwen van nieuwe galeischepen. Elke dag kregen ze twee, hooguit drie sneden donker brood 'waar de honden hun neus voor ophaalden' en een gelimiteerde hoeveelheid water. Per jaar kregen ze één maal nieuwe kleding uitgereikt. Diegenen die haast bezweken onder de werkdruk of ondervoeding werden zó zwaar mishandeld dat ze alsnog aan de arbeid togen. De Pasha kocht hoofdzakelijk vrouwelijke slaven die hij in zijn harem opnam en die daar gevangen gehouden werden tot ze stierven. Een deel werd vrijgekocht tegen een vastgesteld 'losgeld' en waren dan tot die tijd in het paleis werkzaam als bedienden.

Sommige slaven werden eigendom van particuliere slavenhouders. Hun behandeling en uit te voeren werkzaamheden varieerden al naar gelang de wil en wensen van hun meesters. Sommige slaven werden goed behandeld en werden min of meer als gelijke behandeld door hun eigenaar. Anderen werden tewerk gesteld in de landbouw, in de bouw, als waterverkopers en overal waar ze naar het oordeel van hun eigenaar nuttig werk konden verrichten. Van de slaven werd geëist dat zij een bepaald deel van hun opbrengsten afstonden aan hun eigenaar - en degenen die er niet in slaagden de vastgestelde opbrengst af te dragen werden door middel van mishandelingen gemotiveerd harder te werken. Als slaven te oud werden of de eigenaar geld nodig had, werden de slaven weer doorverkocht, en dat vaak meerdere malen. De meest ongelukkige slaven eindigden vergeten in de woestijn, in afgelegen plaatsen als Suez of in de galeien van de Turkse Sultans waar sommige slaven tientallen jaren vastgeketend bleven, zonder ooit een voet aan wal te zetten.

Europeanen ondernamen soms incidentele pogingen om hun familie vrij te kopen, maar tot aan het jaar 1640 bestond hier geen algemeen geldende aanpak voor. Na die tijd werd dit 'vrijkopen' meer gestructureerd en zelfs gesubsidieerd, met name in Spanje en Frankrijk Het grootste deel van het werk, vanaf het bij elkaar schrapen van middelen, het maken van bemiddelingsreizen en het onderhandelen met de slaveneigenaars werd verricht door leden van kloosterordes.

Over heel Spanje en Italië verspreidt stonden er collectebussen in kerken, bedoeld voor de 'arme slaven' en riepen de geestelijken hun welgestelde geloofsgenoten constant op om de 'slaven-vrijkopers' in hun testament te op te nemen. Slaven-vrijkoopgroepen vormden zich in honderden steden en dorpen. Het vrijkopen van een slaaf werd beschouwd als één van de grootste daden van naastenliefde die een Katholiek zich kon bedenken, ze vormden dan ook het perfecte slachtoffer: "Hun enige fout en misdaad is de erkenning van Jezus Christus als hun Heer en Heiland, en de verkondiging van Zijn woord als het Ware Geloof'. Aan het begin van het jaar 1700 was door dit vrijkopen van slaven het aantal in Noord Afrika aanmerkelijk gereduceerd, ook al stegen de slavenprijzen doordat het 'aanbod' schaars werd.



Deze tekst om aan te tonen dat uitbuiting, imperialisme en kolonisatie van alle tijden is en zeker geen eenrichtingsverkeer is.

Fonske
25 juli 2007, 00:07
Deze tekst om aan te tonen dat uitbuiting, imperialisme en kolonisatie van alle tijden is en zeker geen eenrichtingsverkeer is.

Niemand die het tegendeel beweerd. De schaal waarop, en de bijhorende hypocrisie daar valt wel over te discussiëren.

Basy Lys
25 juli 2007, 00:33
In de 17e eeuw leefden de kustbewoners en vissers van Engeland met de grote angst om gevangen genomen te worden door piraten en verkocht te worden als slaven in Noord Afrika.[snip]
Deze tekst om aan te tonen dat uitbuiting, imperialisme en kolonisatie van alle tijden is en zeker geen eenrichtingsverkeer is.

Héél veel dank voor het aanbrengen van dit artikel!

Sta me toe van enkele kanttekeningen te maken.

De mohammedaanse wereld heeft miljoenen slaven uit het zwarte Afrika gesleurd (zelfs de slaven die in Noord- en Zuid Amerika terecht kwamen waren in vele gevallen gekocht van mohammedaanse slavenhandelaars), maar blanke slaven bleven toch nog iets exclusiefs. Vrouwen voor de seksindustrie, en mannen om de rest van de industrie draaiende te houden omdat de mohammedanen zelf daartoe niet in staat waren. Wat ook blijkt uit uw artikel: “...landbouw, in de bouw, als waterverkopers en overal waar ze naar het oordeel van hun eigenaar nuttig werk konden verrichten.” Maar zelfs de meest beruchte piraten waren … Hollanders.

Ook Cervantes, de auteur van Don Quichote was ooit het slachtoffer van de mohammedaanse slavenhandelaren.

Ook vandaag zijn er in de mohammedaanse wereld nog steeds slaven. Ik heb er persoonlijk ontmoet in Mauretanië en in Soedan, maar in nogal wat andere mohammedaanse landen lijken moderne vormen van slavernij voor te komen.

Zie onder meer:

http://en.wikipedia.org/wiki/Barbary_pirates

http://en.wikipedia.org/wiki/Cervantes

http://en.wikipedia.org/wiki/Arab_slave_trade

Thomas-
25 juli 2007, 11:03
Interessante tekst. Ik wist eigelijk niet dat dit vroeger op zo'n grote schaal gebeurde.

carlgustaaf
25 juli 2007, 11:35
Niemand die het tegendeel beweerd. De schaal waarop, en de bijhorende hypocrisie daar valt wel over te discussiëren.de arabische volkeren zijn de grootste slavendrijvers aller tijden.Absolute kampioen in deze materie.Ze zijn wel verplicht, omdat ze zelf niks kunnen, of te lui zijn om het te doen...Kijk maar eens naar Iran: de grootste olievoorraad ter wereld, maar te dom om het te raffineren...

Basy Lys
25 juli 2007, 12:00
http://en.wikipedia.org/wiki/Arab_slave_trade
In 9th century Baghdad, the Caliph Al-Amin owned about 7000 black eunuchs (who were completely emasculated) and 4000 white eunuchs (who were castrated).

evilbu
25 juli 2007, 12:48
Aan de hand van deze gegevens werd uitgerekend jaarlijks 8.500 nieuwe slaven nodig waren. Over de periode 1580 tot 1680 een totaal van 850.000 nieuwe slaven. Omgerekend naar de 250 jaren tussen 1530 en 1780 komt dit uit op een totaal van ca. 1.250.000 slaven!

:hm: Uitleg over deze berekening graag?:?

system
25 juli 2007, 20:49
Héél veel dank voor het aanbrengen van dit artikel!

Sta me toe van enkele kanttekeningen te maken.

De mohammedaanse wereld heeft miljoenen slaven uit het zwarte Afrika gesleurd (zelfs de slaven die in Noord- en Zuid Amerika terecht kwamen waren in vele gevallen gekocht van mohammedaanse slavenhandelaars), maar blanke slaven bleven toch nog iets exclusiefs. Vrouwen voor de seksindustrie, en mannen om de rest van de industrie draaiende te houden omdat de mohammedanen zelf daartoe niet in staat waren. Wat ook blijkt uit uw artikel: “...landbouw, in de bouw, als waterverkopers en overal waar ze naar het oordeel van hun eigenaar nuttig werk konden verrichten.” Maar zelfs de meest beruchte piraten waren … Hollanders.

Ook Cervantes, de auteur van Don Quichote was ooit het slachtoffer van de mohammedaanse slavenhandelaren.

Ook vandaag zijn er in de mohammedaanse wereld nog steeds slaven. Ik heb er persoonlijk ontmoet in Mauretanië en in Soedan, maar in nogal wat andere mohammedaanse landen lijken moderne vormen van slavernij voor te komen.

Zie onder meer:

http://en.wikipedia.org/wiki/Barbary_pirates

http://en.wikipedia.org/wiki/Cervantes

http://en.wikipedia.org/wiki/Arab_slave_trade

De grootste slavenhandelaars waren inderdaad vaak moslim Arabieren die vrij diep in het Afrikaans binnenland trokken op zoek naar slaven. Zelfs tot in de tijd van Stanley (Tippo Tip was een notoire arabische slavenhandelaar uit die tijd. Dit was in de periode van de regering van Leopold II). De grootste inkopers (slavenschepen) van slaven vanaf de jaren 1600-1700 waren christelijke Portugezen, christelijke Hollanders, christelijke Engelsen.Die vervoerden in verschrikkelijke mensonwaardige omstandigheden de zwarte slaven naar de nieuwe kolonies.

Basy Lys
25 juli 2007, 21:25
Naar schatting "ontvingen" de mohammedaanse gebieden 17.000.000 slaven.

Naar schatting werden 12.000.000 slaven aan de Europeanen verkocht, vaak door mohammedaanse handelaren.

Groot Brittannië maakte slavernij onwettig in 1807. In 1820 vroeg de koning van het Afrikaanse rijk van de Ashanti waarom de christenen geen slaven meer kochten, terwijl de mohamedanen goede klanten bleven, en die toch dezelfde god aanbaden.

Opvallend is wel dat in de gebieden waar de Europeanen hun slaven heen brachten, voornamelijk Noord- en Zuid-Amerika, heel veel van hun afstammelingen te vinden zijn. In de mohammedaanse gebieden, die nochtans meer slaven ontvingen, zijn er nauwelijks sporen van hun afstammelingen.

system
25 juli 2007, 21:50
Naar schatting "ontvingen" de mohammedaanse gebieden 17.000.000 slaven.

Naar schatting werden 12.000.000 slaven aan de Europeanen verkocht, vaak door mohammedaanse handelaren.

Groot Brittannië maakte slavernij onwettig in 1807. In 1820 vroeg de koning van het Afrikaanse rijk van de Ashanti waarom de christenen geen slaven meer kochten, terwijl de mohamedanen goede klanten bleven, en die toch dezelfde god aanbaden.

Opvallend is wel dat in de gebieden waar de Europeanen hun slaven heen brachten, voornamelijk Noord- en Zuid-Amerika, heel veel van hun afstammelingen te vinden zijn. In de mohammedaanse gebieden, die nochtans meer slaven ontvingen, zijn er nauwelijks sporen van hun afstammelingen.


Ik ga er nu van uit dat uw cijfers ongeveer juist zijn. Maar de beide 'partijen' zijn, ook op dit punt, aan mekaar gewaagd. Dat de slavernij door Engeland afgeschaft is op papier, is juist. Maar in het Zuiden van de USA bleeft die nog verkapt bestaan tot nog niet zo heel lang geleden. En op haçienda's van vele Zuid-Amerikaanse plantages van de zogenaamde christelijke planters bleef die ook heel lang bestaan.

Vermoedelijk zijn de slaven in deze islamitische landen opgegaan in de plaatselijke bevolking. De islamitische cultuur maakt niet zo'n onderscheid in huidskleur zoals wij dat lange tijd gedaan hebben. Zie USA.

Samsa
25 juli 2007, 21:51
en de relevantie voor de draad 'buitenlandse politiek' hiervan is...?

Rr00ttt
25 juli 2007, 21:57
Niemand die het tegendeel beweerd. De schaal waarop, en de bijhorende hypocrisie daar valt wel over te discussiëren.

Ik vind het veelzeggender dat het Westen op het absolute toppunt van zijn macht de slavernij heeft afgeschaft. Dat is oneindig veel unieker dan het feit dat het westen mee heeft gedaan aan de slavernij.

(Net zoals veel zwarten zelf trouwens, met een boutade kan je zeggen dat de zwarten die nu in de VS wonen weliswaar afkomstig zijn van slaven, maar dat de zwarten in Afrika afkomstig zijn van slavenhandelaars...)


Een artikel terzake dat aan het denken zet...

http://www.brusselsjournal.com/node/2063

system
25 juli 2007, 22:04
Ik vind het veelzeggender dat het Westen op het absolute toppunt van zijn macht de slavernij heeft afgeschaft. Dat is oneindig veel unieker dan het feit dat het westen mee heeft gedaan aan de slavernij.

(Net zoals veel zwarten zelf trouwens, met een boutade kan je zeggen dat de zwarten die nu in de VS wonen weliswaar afkomstig zijn van slaven, maar dat de zwarten in Afrika afkomstig zijn van slavenhandelaars...)


Een artikel terzake dat aan het denken zet...

http://www.brusselsjournal.com/node/2063

Slavenhandelaars zijn er als er een vraag naar slaven is. En christelijk Europa had een zeer grote appetijt naar zwarte slaven . Als je slaven koopt en vervoert ben je even verkeerd bezig als de mensen die jacht maken op slaven.

Dat het Westen als eerste de aanzet heeft gegeven om de slavernij af te schaffen en dit effectief ook gedaan heeft, is zonder de minste twijfel een grote verdienste.

Amaj
25 juli 2007, 22:46
en de relevantie voor de draad 'buitenlandse politiek' hiervan is...?
Doe zelf eens de moeite om een antwoord op je vraag te vinden.
Straks krijgen we hier de USA mentaliteit.
Daar wachten nu, na Katrina van 2005, nog altijd mensen op staatshulp om hun grasgazon te hernieuwen....

carlgustaaf
25 juli 2007, 22:53
Naar schatting "ontvingen" de mohammedaanse gebieden 17.000.000 slaven.

Naar schatting werden 12.000.000 slaven aan de Europeanen verkocht, vaak door mohammedaanse handelaren.

Groot Brittannië maakte slavernij onwettig in 1807. In 1820 vroeg de koning van het Afrikaanse rijk van de Ashanti waarom de christenen geen slaven meer kochten, terwijl de mohamedanen goede klanten bleven, en die toch dezelfde god aanbaden.

Opvallend is wel dat in de gebieden waar de Europeanen hun slaven heen brachten, voornamelijk Noord- en Zuid-Amerika, heel veel van hun afstammelingen te vinden zijn. In de mohammedaanse gebieden, die nochtans meer slaven ontvingen, zijn er nauwelijks sporen van hun afstammelingen.
de mannen werden gekastreerd, en de kinderen van de tot slavin gemaakte vrouwen als moslim opgevoed .De slaven werden ook zeer hard behandeld en kreveerden betrekkelijk snel.Dan ging men nieuwe slaven halen.

system
25 juli 2007, 23:01
[/b]
de mannen werden gekastreerd, en de kinderen van de tot slavin gemaakte vrouwen als moslim opgevoed .De slaven werden ook zeer hard behandeld en kreveerden betrekkelijk snel.Dan ging men nieuwe slaven halen.

Op de christelijke slavenschepen die op Amerika voeren, krepeerden ontzettend veel vrouwen, kinderen en volwassen mannen.

1530, officiële datum van het begin van de kolonisatie van Brazilië (Brazilië werd in 1500 ontdekt door Pedro Álvares Cabral, maar bood, behalve de pau brasil (boom waar kleurstof uit gewonnen word en die zijn naam aan het land gaf), maar weinig interessants aan Portugal dat op dat moment te druk bezig was met handel in Azië). De Portugezen introduceerden suikerriet in de Braziliaanse kuststreken en importeerden Afrikaanse slaven om ze te bewerken, daar de Indianen te snel bezweken aan de ziekten die de Europeanen hadden meegebracht. De slaven werden eerst ondergebracht in feitoras, menselijk vee opeengepakt binnen een omheining, in afwachting van de geïnfecteerde ruimen van de slavenschepen. Gezien de geringe basisprijs van de "koopwaar", overbevolkten de slavenhandelaars hun boten met een half duizendtal slaven om meer winst te maken. Door de precaire omstandigheden gedurende de 3 maand durende overtocht, verloren ongeveer 400000 mensen het leven tijdens de reis. Er werden 4 miljoen mensen verkocht tot het midden van de 19de eeuw, wanneer de slavenhandel officieel werd afgeschaft (slavenhandel werd in 1850 afgeschaft door de wet Eucébio de Queiroz). Niettemin werden Afrikanen het land binnengesmokkeld bijna tot de afschaffing van de slavernij in 1889.

Het gaat hier over Braziliaanse import van afrikaanse slaven. De import van slaven op andere plaatsen van het zuid-amerikaanse kontinent is een even triestig verhaal. Wat er met de slavenvrouwen en slavenkinderen gebeurde, eens in Brazilië, kunnen we alleen maar gissen natuurlijk. Erg rooskleurig zal het wel niet geweest zijn. Ze hebben me wat aangevangen, de niet-islamietische (eigenlijk en feitelijk: de christelijke) slavenhandelaars. Daar kun je donder op zeggen.

Hoeveel slaven er precies van Afrika naar Amerika zijn vervoerd is niet duidelijk. Toch zijn de scheepsjournalen van ongeveer 80 procent van de slavenschepen bewaard gebleven. Onderzoek van de Harvard Universiteit wijst erop dat Nederlandse slavenhandelaren in totaal rond de 500.000 slaven hebben vervoerd. In totaal zouden er door alle landen samen meer dan 10 miljoen slaven zijn vervoerd.

Bhairav
26 juli 2007, 06:32
Deze tekst om aan te tonen dat uitbuiting, imperialisme en kolonisatie van alle tijden is en zeker geen eenrichtingsverkeer is.

Als blanke moet dit een opluchting zijn voor u om te lezen...:lol:

Basy Lys
26 juli 2007, 06:45
Ik ga er nu van uit dat uw cijfers ongeveer juist zijn. Maar de beide 'partijen' zijn, ook op dit punt, aan mekaar gewaagd. Dat de slavernij door Engeland afgeschaft is op papier, is juist. Maar in het Zuiden van de USA bleeft die nog verkapt bestaan tot nog niet zo heel lang geleden. En op haçienda's van vele Zuid-Amerikaanse plantages van de zogenaamde christelijke planters bleef die ook heel lang bestaan.
In de mohammedaanse wereld bestaat slavernij nog steeds. Het wordt dan ook goed geregeld in de mohammedaanse leer.

Vermoedelijk zijn de slaven in deze islamitische landen opgegaan in de plaatselijke bevolking. De islamitische cultuur maakt niet zo'n onderscheid in huidskleur zoals wij dat lange tijd gedaan hebben. Zie USA.
Het is nochtans een bekend gegeven waarom er in de mohammedaanse wereld zo weinig zwarten terug te vinden zijn.

In de mohammedaanse landen kregen zij geen kans om zich voort te planten. Castratie en vaak zelfs emasculatie was de meest toegepaste techniek. Hun DNA is dus nauwelijks in de gene pool in die landen terug te vinden.

system
26 juli 2007, 11:02
In de mohammedaanse wereld bestaat slavernij nog steeds. Het wordt dan ook goed geregeld in de mohammedaanse leer.


Het is nochtans een bekend gegeven waarom er in de mohammedaanse wereld zo weinig zwarten terug te vinden zijn.

In de mohammedaanse landen kregen zij geen kans om zich voort te planten. Castratie en vaak zelfs emasculatie was de meest toegepaste techniek. Hun DNA is dus nauwelijks in de gene pool in die landen terug te vinden.


Dat er slaven gecastreerd bij de islamieten is juist. Maar om nu te beweren dat alle slaven van de islamwereld gecastreerd werden is alweer tendentieuze voorstelling van zaken.

Dycore
26 juli 2007, 11:23
Op de christelijke slavenschepen die op Amerika voeren, krepeerden ontzettend veel vrouwen, kinderen en volwassen mannen.

1530, officiële datum van het begin van de kolonisatie van Brazilië (Brazilië werd in 1500 ontdekt door Pedro Álvares Cabral, maar bood, behalve de pau brasil (boom waar kleurstof uit gewonnen word en die zijn naam aan het land gaf), maar weinig interessants aan Portugal dat op dat moment te druk bezig was met handel in Azië). De Portugezen introduceerden suikerriet in de Braziliaanse kuststreken en importeerden Afrikaanse slaven om ze te bewerken, daar de Indianen te snel bezweken aan de ziekten die de Europeanen hadden meegebracht. De slaven werden eerst ondergebracht in feitoras, menselijk vee opeengepakt binnen een omheining, in afwachting van de geïnfecteerde ruimen van de slavenschepen. Gezien de geringe basisprijs van de "koopwaar", overbevolkten de slavenhandelaars hun boten met een half duizendtal slaven om meer winst te maken. Door de precaire omstandigheden gedurende de 3 maand durende overtocht, verloren ongeveer 400000 mensen het leven tijdens de reis. Er werden 4 miljoen mensen verkocht tot het midden van de 19de eeuw, wanneer de slavenhandel officieel werd afgeschaft (slavenhandel werd in 1850 afgeschaft door de wet Eucébio de Queiroz). Niettemin werden Afrikanen het land binnengesmokkeld bijna tot de afschaffing van de slavernij in 1889.

Het gaat hier over Braziliaanse import van afrikaanse slaven. De import van slaven op andere plaatsen van het zuid-amerikaanse kontinent is een even triestig verhaal. Wat er met de slavenvrouwen en slavenkinderen gebeurde, eens in Brazilië, kunnen we alleen maar gissen natuurlijk. Erg rooskleurig zal het wel niet geweest zijn. Ze hebben me wat aangevangen, de niet-islamietische (eigenlijk en feitelijk: de christelijke) slavenhandelaars. Daar kun je donder op zeggen.

Hoeveel slaven er precies van Afrika naar Amerika zijn vervoerd is niet duidelijk. Toch zijn de scheepsjournalen van ongeveer 80 procent van de slavenschepen bewaard gebleven. Onderzoek van de Harvard Universiteit wijst erop dat Nederlandse slavenhandelaren in totaal rond de 500.000 slaven hebben vervoerd. In totaal zouden er door alle landen samen meer dan 10 miljoen slaven zijn vervoerd.

En hoeveel van die slaven werden gecastreerd?

Salvernij is een eeuwenoud fenomeen dat door verschillende volkeren werd toegepast. Wie had daar weer een eind aan gemaakt? Juist. End of the story.

system
26 juli 2007, 18:01
[quote]En hoeveel van die slaven werden gecastreerd?

Ja, dat zou ik van u ook eens willen weten. Haalt u me eens een dokument aan waaruit historisch moet blijken dat de Islamieten hun slaven automatisch castreerden. U zult dat wel kunnen, vermits ik aanneem dat u toch zo maar niet de eerste en de beste persoon napraat.

Basy Lys
26 juli 2007, 21:45
Dat er slaven gecastreerd bij de islamieten is juist. Maar om nu te beweren dat alle slaven van de islamwereld gecastreerd werden is alweer tendentieuze voorstelling van zaken.

Waarom tendentieus? Slaven bestemd voor de mohammedaanse markt werden nochtans systematisch gecastreerd, zwarten zelfs geëmasculeerd. Er zullen wel uitzondering op deze regel geweest zijn, zeker wat de blanke slaven betrof.

De zwarten kregen niet de kans zich voort te planten in de mohammedaanse wereld. Er werden wel kinderen geboren van zwarte slavinnen, maar vaak werden die kinderen onmiddellijk na de geboorte vermoord.

Een en ander wordt bevestigd door op DNA-onderzoek. Een klein percentage vrouwelijke afstamming, bijna geen van mannelijke afstammeling.

Ik las daarnet ergens dat er 30.000.000 zwarten door de mohammedanen werden afgevoerd. Zelfs indien het er "slechts" 17.000.000 waren is het niet mogelijk dat er nauwelijks of geen spoor van mannelijke genen zou gevonden zijn.

Afgezien van de castratie of emasculatie, werden mannelijke slaven ook gebruikt als "loverboys" voor de mohammedaanse mannen. Zodat ook daar geen gevaar was op verspreiding van zwarte genen.

carlgustaaf
26 juli 2007, 23:47
Waarom tendentieus? Slaven bestemd voor de mohammedaanse markt werden nochtans systematisch gecastreerd, zwarten zelfs geëmasculeerd. Er zullen wel uitzondering op deze regel geweest zijn, zeker wat de blanke slaven betrof.

De zwarten kregen niet de kans zich voort te planten in de mohammedaanse wereld. Er werden wel kinderen geboren van zwarte slavinnen, maar vaak werden die kinderen onmiddellijk na de geboorte vermoord.

Een en ander wordt bevestigd door op DNA-onderzoek. Een klein percentage vrouwelijke afstamming, bijna geen van mannelijke afstammeling.

Ik las daarnet ergens dat er 30.000.000 zwarten door de mohammedanen werden afgevoerd. Zelfs indien het er "slechts" 17.000.000 waren is het niet mogelijk dat er nauwelijks of geen spoor van mannelijke genen zou gevonden zijn.

Afgezien van de castratie of emasculatie, werden mannelijke slaven ook gebruikt als "loverboys" voor de mohammedaanse mannen. Zodat ook daar geen gevaar was op verspreiding van zwarte genen.
De blanken hebben een paar honderd jaar handel in zwarten gevoerd.Vreselijk weliswaar, maar vergeleken bij de arabische volkeren verzinkt dit in het niets: die hebben dat duizenden jaren gedaan, en doen het vandaag nog altijd, alhoewel een beetje diskreter...

Brandaan
27 juli 2007, 01:28
Een en ander wordt bevestigd door op DNA-onderzoek. Een klein percentage vrouwelijke afstamming, bijna geen van mannelijke afstammeling. Heeft u daar een bron bij? Niet dat ik u niet wil geloven op uw ogen, maar ja, dat gaat zo lastig op afstand. ;-)

system
27 juli 2007, 08:24
Waarom tendentieus? Slaven bestemd voor de mohammedaanse markt werden nochtans systematisch gecastreerd, zwarten zelfs geëmasculeerd. Er zullen wel uitzondering op deze regel geweest zijn, zeker wat de blanke slaven betrof.

De zwarten kregen niet de kans zich voort te planten in de mohammedaanse wereld. Er werden wel kinderen geboren van zwarte slavinnen, maar vaak werden die kinderen onmiddellijk na de geboorte vermoord.

Een en ander wordt bevestigd door op DNA-onderzoek. Een klein percentage vrouwelijke afstamming, bijna geen van mannelijke afstammeling.

Ik las daarnet ergens dat er 30.000.000 zwarten door de mohammedanen werden afgevoerd. Zelfs indien het er "slechts" 17.000.000 waren is het niet mogelijk dat er nauwelijks of geen spoor van mannelijke genen zou gevonden zijn.

Afgezien van de castratie of emasculatie, werden mannelijke slaven ook gebruikt als "loverboys" voor de mohammedaanse mannen. Zodat ook daar geen gevaar was op verspreiding van zwarte genen.

U die altijd zo goed bent in het verwijzen naar artikels. Verwijs ons nu ook eens naar een artikel waaruit zwart op wit historisch moet blijken dat de Islamieten hun slaven allemaal castreerden. Voor u, specialist-bronnenvermelder, moet dit een koud kunstje zijn. Indien u dit niet kunt, dan bent u weer eens fabeltjes aan het verkopen. Indien u er wel in slaagt dit document te produceren, buig ik deemoedig mijn hoofd.

Basy Lys
27 juli 2007, 09:21
Heeft u daar een bron bij? Niet dat ik u niet wil geloven op uw ogen, maar ja, dat gaat zo lastig op afstand. ;-)

Richards M, Rengo C, Cruciani F, Gratrix F, Wilson JF, Scozzari R, Macaulay V, Torroni A.

Die ook nog bevestigen dat het vrouwelijke DNA-materiaal enkel bij de Arabieren gevonden wordt, niet bij de andere bevolkingsgroepen in het Midden-Oosten (Christenen, Joden, Druzen, ...).

Basy Lys
27 juli 2007, 09:33
U die altijd zo goed bent in het verwijzen naar artikels. Verwijs ons nu ook eens naar een artikel waaruit zwart op wit historisch moet blijken dat de Islamieten hun slaven allemaal castreerden. Voor u, specialist-bronnenvermelder, moet dit een koud kunstje zijn. Indien u dit niet kunt, dan bent u weer eens fabeltjes aan het verkopen. Indien u er wel in slaagt dit document te produceren, buig ik deemoedig mijn hoofd.
Voor mij is dat parate kennis -- ik ben dan ook al iets langer met de problematiek van de mohammedaanse ideologie bezig -- maar ik heb inderdaad vijf volle bladzijden met bronnen en verwijzingen bij de hand.

Maar kijk, system, voor jou lijkt het niets uit te maken of ik nu bronnen vermeld of niet. Want ook als ik het doe -- en je betitelt me als "specialist-bronnenvermelder -- , je oordeel staat vast: "dan bent u weer eens fabeltjes aan het verkopen".

Reis wat rond in de mohammedaanse wereld. Ik weet zelfs waar er wél nog pockets te vinden zijn van afstammelingen van zwarte slaven. Maar dat weet jij vanzelfsprekend niet. En voor mij zijn zij een bewijs: de uitzondering die de regel bevestigt. Hoe die mensen door de omgeving aangekeken worden moet ik niet vertellen?

system
27 juli 2007, 10:20
Voor mij is dat parate kennis -- ik ben dan ook al iets langer met de problematiek van de mohammedaanse ideologie bezig -- maar ik heb inderdaad vijf volle bladzijden met bronnen en verwijzingen bij de hand.

Maar kijk, system, voor jou lijkt het niets uit te maken of ik nu bronnen vermeld of niet. Want ook als ik het doe -- en je betitelt me als "specialist-bronnenvermelder -- , je oordeel staat vast: "dan bent u weer eens fabeltjes aan het verkopen".

Reis wat rond in de mohammedaanse wereld. Ik weet zelfs waar er wél nog pockets te vinden zijn van afstammelingen van zwarte slaven. Maar dat weet jij vanzelfsprekend niet. En voor mij zijn zij een bewijs: de uitzondering die de regel bevestigt. Hoe die mensen door de omgeving aangekeken worden moet ik niet vertellen?

Vermitis u uzelf als bronnenvermelder parate kennis aanmeet, laat u nu toch steken vallen. Ik wacht nog altijd op een degelijke bron mbt tot de algehele castratie van de slaven door de Islamieten. Ik blijf nog steeds in spanning en vol verwachting, of met andere woorden: ik ben zeer benieuwd naar uw historische bronnen.

Soms krijg ik de indruk dat u niet alleen gefocust bent op de 'mohammedaanse ideologie' maar minstens even intens bezig bent met uw eigen ideologie.

Dycore
27 juli 2007, 11:09
Ja, dat zou ik van u ook eens willen weten. Haalt u me eens een dokument aan waaruit historisch moet blijken dat de Islamieten hun slaven automatisch castreerden. U zult dat wel kunnen, vermits ik aanneem dat u toch zo maar niet de eerste en de beste persoon napraat.

Ik denk dat je me verkeerd begrepen hebt. U verwees naar de alombekende barbaarsheid van de Westerse slavenhandel.

Daarop vroeg ik u: hoeveel van die slaven werden gecastreerd? De Westerse slavenhandel mag dan wel barbaars geweest zijn maar van castraties was er voor zover ik weet geen sprake. Bij de moslims lag dat duidelijk anders. Ik wil niet beweren dat alle slaven in handen van de moslims werden gecastreerd, maar wil enkel aanstippen dat ze ook niet meteen brave jongens kunnen genoemd worden. Overigens werden ook de moslims op hun beurt tot slaaf gemaakt en vaak gecastreerd door de Chinezen.

Basy Lys
27 juli 2007, 11:41
Vermitis u uzelf als bronnenvermelder parate kennis aanmeet, laat u nu toch steken vallen. Ik wacht nog altijd op een degelijke bron mbt tot de algehele castratie van de slaven door de Islamieten. Ik blijf nog steeds in spanning en vol verwachting, of met andere woorden: ik ben zeer benieuwd naar uw historische bronnen.

Soms krijg ik de indruk dat u niet alleen gefocust bent op de 'mohammedaanse ideologie' maar minstens even intens bezig bent met uw eigen ideologie.
system zal het met mijn vorige antwoord moeten stellen dat ik gemakshalve nog eens voor hem herhaal in de hoop dat hij het volledig zal lezen:Voor mij is dat parate kennis -- ik ben dan ook al iets langer met de problematiek van de mohammedaanse ideologie bezig -- maar ik heb inderdaad vijf volle bladzijden met bronnen en verwijzingen bij de hand.

Maar kijk, system, voor jou lijkt het niets uit te maken of ik nu bronnen vermeld of niet. Want ook als ik het doe -- en je betitelt me als "specialist-bronnenvermelder -- , je oordeel staat vast: "dan bent u weer eens fabeltjes aan het verkopen".

Reis wat rond in de mohammedaanse wereld. Ik weet zelfs waar er wél nog pockets te vinden zijn van afstammelingen van zwarte slaven. Maar dat weet jij vanzelfsprekend niet. En voor mij zijn zij een bewijs: de uitzondering die de regel bevestigt. Hoe die mensen door de omgeving aangekeken worden moet ik niet vertellen?

Brandaan heeft een antwoord gekregen op zijn vraag.

Brandaan
27 juli 2007, 12:01
Richards M, Rengo C, Cruciani F, Gratrix F, Wilson JF, Scozzari R, Macaulay V, Torroni A.

Die ook nog bevestigen dat het vrouwelijke DNA-materiaal enkel bij de Arabieren gevonden wordt, niet bij de andere bevolkingsgroepen in het Midden-Oosten (Christenen, Joden, Druzen, ...).

Boeiende stof om even door te bladeren, voor de andere geïnteresseerden: http://www.journals.uchicago.edu/AJHG/journal/issues/v72n4/024771/024771.html

system
27 juli 2007, 17:40
Boeiende stof om even door te bladeren, voor de andere geïnteresseerden: http://www.journals.uchicago.edu/AJHG/journal/issues/v72n4/024771/024771.html

Deze tekst zegt op zichzelf absoluut niet dat alle slaven gecastreerd werden. De tekst suggereert wel dat er vele sexuele contacten waren tussen afrikaanse slavinnen en arabieren met kinderen tot gevolg.

Het feit dat er weinig sporen zijn van mannelijk afrikaans genetisch materiaal is te wijten aan verschillende oorzaken.

This is thought to be because relatively few menhttp://www.journals.uchicago.edu/ucp-entities/mdash.gifmainly employed in manual labor and military service or castrated and employed as eunuchshttp://www.journals.uchicago.edu/ucp-entities/mdash.gifleft descendants.

De mannelijke slaven hadden relatief weinig nakomelingen omdat de mannelijke slaven hoofdzakelijk gebruikt werden voor handenarbeid, militaire dienst of castratie en, in het laatste geval dan, gebruikt werden als eunuch.

De stelling die boven werd gesuggereerd werd is dat arabische slaven automatisch gecastreerd werden. En dit is dus niet zo. Goed de teksten leren lezen is ook een kunst.

Basy Lys
27 juli 2007, 19:50
... De stelling die boven werd gesuggereerd werd is dat arabische slaven automatisch gecastreerd werden. En dit is dus niet zo. Goed de teksten leren lezen is ook een kunst.
Goed teksten leren lezen is een kunst inderdaad. Ik zal daarom enkele van mijn teksten herhalen.

Naar schatting "ontvingen" de mohammedaanse gebieden 17.000.000 slaven.

Naar schatting werden 12.000.000 slaven aan de Europeanen verkocht, vaak door mohammedaanse handelaren.

Groot Brittannië maakte slavernij onwettig in 1807. In 1820 vroeg de koning van het Afrikaanse rijk van de Ashanti waarom de christenen geen slaven meer kochten, terwijl de mohamedanen goede klanten bleven, en die toch dezelfde god aanbaden.

Opvallend is wel dat in de gebieden waar de Europeanen hun slaven heen brachten, voornamelijk Noord- en Zuid-Amerika, heel veel van hun afstammelingen te vinden zijn. In de mohammedaanse gebieden, die nochtans meer slaven ontvingen, zijn er nauwelijks sporen van hun afstammelingen.


In de mohammedaanse wereld bestaat slavernij nog steeds. Het wordt dan ook goed geregeld in de mohammedaanse leer.


Het is nochtans een bekend gegeven waarom er in de mohammedaanse wereld zo weinig zwarten terug te vinden zijn.

In de mohammedaanse landen kregen zij geen kans om zich voort te planten. Castratie en vaak zelfs emasculatie was de meest toegepaste techniek. Hun DNA is dus nauwelijks in de gene pool in die landen terug te vinden.


Waarom tendentieus? Slaven bestemd voor de mohammedaanse markt werden nochtans systematisch gecastreerd, zwarten zelfs geëmasculeerd. Er zullen wel uitzondering op deze regel geweest zijn, zeker wat de blanke slaven betrof.

De zwarten kregen niet de kans zich voort te planten in de mohammedaanse wereld. Er werden wel kinderen geboren van zwarte slavinnen, maar vaak werden die kinderen onmiddellijk na de geboorte vermoord.

Een en ander wordt bevestigd door op DNA-onderzoek. Een klein percentage vrouwelijke afstamming, bijna geen van mannelijke afstammeling.

Ik las daarnet ergens dat er 30.000.000 zwarten door de mohammedanen werden afgevoerd. Zelfs indien het er "slechts" 17.000.000 waren is het niet mogelijk dat er nauwelijks of geen spoor van mannelijke genen zou gevonden zijn.

Afgezien van de castratie of emasculatie, werden mannelijke slaven ook gebruikt als "loverboys" voor de mohammedaanse mannen. Zodat ook daar geen gevaar was op verspreiding van zwarte genen.

Voor mij is dat parate kennis -- ik ben dan ook al iets langer met de problematiek van de mohammedaanse ideologie bezig -- maar ik heb inderdaad vijf volle bladzijden met bronnen en verwijzingen bij de hand.

Maar kijk, system, voor jou lijkt het niets uit te maken of ik nu bronnen vermeld of niet. Want ook als ik het doe -- en je betitelt me als "specialist-bronnenvermelder -- , je oordeel staat vast: "dan bent u weer eens fabeltjes aan het verkopen".

Reis wat rond in de mohammedaanse wereld. Ik weet zelfs waar er wél nog pockets te vinden zijn van afstammelingen van zwarte slaven. Maar dat weet jij vanzelfsprekend niet. En voor mij zijn zij een bewijs: de uitzondering die de regel bevestigt. Hoe die mensen door de omgeving aangekeken worden moet ik niet vertellen?

An Arkos
27 juli 2007, 19:59
de arabische volkeren zijn de grootste slavendrijvers aller tijden.Absolute kampioen in deze materie.Ze zijn wel verplicht, omdat ze zelf niks kunnen, of te lui zijn om het te doen...Kijk maar eens naar Iran: de grootste olievoorraad ter wereld, maar te dom om het te raffineren...

over nuance gesproken

system
27 juli 2007, 20:01
Goed teksten leren lezen is een kunst inderdaad. Ik zal daarom enkele van mijn teksten herhalen.

Dit is wat u schrijft:

Slaven bestemd voor de mohammedaanse markt werden nochtans systematisch gecastreerd, zwarten zelfs geëmasculeerd. Er zullen wel uitzondering op deze regel geweest zijn, zeker wat de blanke slaven betrof.


U wekt de indruk dat per definitie de slaven worden gecastreerd en dat 'er wel uitzondering zullen geweest zijn op deze regel, zeker wat de blanke slaven betrof'. Neen, de meeste slaven hadden geen nakomelingen, niet omdat ze gecastreerd werden (een bepaald aantal wel om als eunuch te dienen) maar wel omdat ze als handarbeiders werden tewerk gesteld of in het leger. Tenminste, dat zegt de engelse tekst. Dat is al heel wat anders.

Kallikles
27 juli 2007, 20:04
Voor mij is dat parate kennis -- ik ben dan ook al iets langer met de problematiek van de mohammedaanse ideologie bezig -- maar ik heb inderdaad vijf volle bladzijden met bronnen en verwijzingen bij de hand.


Dat zeggen negationisten ook altijd. De enige bron die jij al hebt vermeld, was een obscuur anoniem artikel op internet. Zeer betrouwbaar, natuurlijk. Als je een peer-reviewed artikel uit een vooraanstaand historisch tijdschrift kunt presenteren, dan kunnen we misschien nog eens praten.

system
27 juli 2007, 20:18
Dat zeggen negationisten ook altijd. De enige bron die jij al hebt vermeld, was een obscuur anoniem artikel op internet. Zeer betrouwbaar, natuurlijk. Als je een peer-reviewed artikel uit een vooraanstaand historisch tijdschrift kunt presenteren, dan kunnen we misschien nog eens praten.

Maar zelfs met de aangehaalde tekst klopt het niet. Nu, ik sluit niets uit, maar men moet niet afkomen met gratuite beweringen. Boter bij de vis. En een degelijk historische tekst heb ik nog steeds niet gezien.

Basy Lys
27 juli 2007, 20:19
Dit is wat u schrijft:



U wekt de indruk dat per definitie de slaven worden gecastreerd en dat 'er wel uitzondering zullen geweest zijn op deze regel, zeker wat de blanke slaven betrof'. Neen, de meeste slaven hadden geen nakomelingen, niet omdat ze gecastreerd werden (een bepaald aantal wel om als eunuch te dienen) maar wel omdat ze als handarbeiders werden tewerk gesteld of in het leger. Tenminste dat zegt de tekst. Dat is al heel wat anders.

Je kan blijven vallen over elk woord hoor. Toen dit aspect van de behandeling van slaven door de mohammedanen aan bod kwam had je zelfs nog niet gehoord van de systematische castratie en emasculatie.

Wat je aanhaalt van mijn tekst is niet het enige wat verwijst naar het feit dat sommige negers niet geëmasculeerd werden (de uitzondering bevestigt de regel), en dat ik zelfs nog pockets van zwarte afstammelingen kon aanwijzen.

Het enige element dat ik misschien niet expliciet vermeld heb is hun gebruik in de legers. Jij gaat er, zonder enige grond, van uit dat die niét zouden gecastreerd of geëmasculeerd zijn. Maar ik moet je teleurstellen: de castratie of emasculatie gebeurde reeds voor zij op de markt kwamen.

Terloops: als het de heersers uitkwam dan moorden zij hun eigen zwarte soldaten bij duizenden uit.

system
27 juli 2007, 20:23
Je kan blijven vallen over elk woord hoor. Toen dit aspect van de behandeling van slaven door de mohammedanen aan bod kwam had je zelfs nog niet gehoord van de systematische castratie en emasculatie.

Wat je aanhaalt van mijn tekst is niet het enige wat verwijst naar het feit dat sommige negers niet geëmasculeerd werden (de uitzondering bevestigt de regel), en dat ik zelfs nog pockets van zwarte afstammelingen kon aanwijzen.

Het enige element dat ik misschien niet expliciet vermeld heb is hun gebruik in de legers. Jij gaat er, zonder enige grond, van uit dat die niét zouden gecastreerd of geëmasculeerd zijn. Maar ik moet je teleurstellen: de castratie of emasculatie gebeurde reeds voor zij op de markt kwamen.

Terloops: als het de heersers uitkwam dan moorden zij hun eigen zwarte soldaten bij duizenden uit.

Een tekst moet ik hebben. Historisch verantwoord. Meer vraag ik niet.

Ik ga er niet van uit dat sommige negers niet gecastreerd werden. Zie vorige posting. Castratie werd toegepast in vele culturen. Zowel aan het Chinese hof, als aan het hof van de Byzantijnse christelijke keizer.

Basy Lys
27 juli 2007, 20:31
Een tekst moet ik hebben. Historisch verantwoord. Meer vraag ik niet....
Jij, system, zal het moeten stellen met mijn eerdere reactie:
Voor mij is dat parate kennis -- ik ben dan ook al iets langer met de problematiek van de mohammedaanse ideologie bezig -- maar ik heb inderdaad vijf volle bladzijden met bronnen en verwijzingen bij de hand.

Maar kijk, system, voor jou lijkt het niets uit te maken of ik nu bronnen vermeld of niet. Want ook als ik het doe -- en je betitelt me als "specialist-bronnenvermelder -- , je oordeel staat vast: "dan bent u weer eens fabeltjes aan het verkopen".

Reis wat rond in de mohammedaanse wereld. Ik weet zelfs waar er wél nog pockets te vinden zijn van afstammelingen van zwarte slaven. Maar dat weet jij vanzelfsprekend niet. En voor mij zijn zij een bewijs: de uitzondering die de regel bevestigt. Hoe die mensen door de omgeving aangekeken worden moet ik niet vertellen?

En ja, Brandaan heeft de bron gekregen waarnaar hij gevraagd had.

willem1940NLD
28 juli 2007, 01:38
De verhalen over Arabieren die zo goed als alle mannelijke slaven zouden gecastreerd hebben waren al in mijn jeugd gemeengoed, maar dat bewijst op zichzelf natuurlijk niets.

Helaas kan ik ook op Net geen gezaghebbende bron ontdekken; wordt er met opzet iets voor ons verzwegen of gaat het om een fabel?

http://www.metaseek.nl/cgi-bin/meta/do/nph-zoek.cgi?qry=arabieren+slaven+gecastreerd&where=nl

Kallikles
28 juli 2007, 01:40
De verhalen over Arabieren die zo goed als alle mannelijke slaven zouden gecastreerd hebben waren al in mijn jeugd gemeengoed, maar dat bewijst op zichzelf natuurlijk niets.

Helaas kan ik ook op Net geen gezaghebbende bron ontdekken; wordt er met opzet iets voor ons verzwegen of gaat het om een fabel?


Ik geloof niet in complottheoriën. Weer een fabel ontsproten uit de wilde fantasie van idioten.

system
28 juli 2007, 07:49
De verhalen over Arabieren die zo goed als alle mannelijke slaven zouden gecastreerd hebben waren al in mijn jeugd gemeengoed, maar dat bewijst op zichzelf natuurlijk niets.

Helaas kan ik ook op Net geen gezaghebbende bron ontdekken; wordt er met opzet iets voor ons verzwegen of gaat het om een fabel?

http://www.metaseek.nl/cgi-bin/meta/do/nph-zoek.cgi?qry=arabieren+slaven+gecastreerd&where=nl

Een ernstige historische tekst die zegt dat alle arabische zwarte slaven werden gecastreerd, heb ik evenmin gevonden. Maar, sluit niets uit. Substantiële informatie heb ik echter nog steeds niet bekomen. Wij weten dat castratie helaas in alle culturen voorkwam. Zoals ik zei, zowel aan het Byzantijns hof als aan het Chinees hof.

Bekend zijn ook 'de castraten' uit de 17 eeuw. Kinderen die een mooie stem hadden in een kerkkoor werden gecastreerd. En dat moest tijdig gebeuren voordat de stem ging muteren. Men overlegde wel met de ouders, maar in de praktijk stonden de ouders machteloos tegenover de kerk, die een mooie carrière beloofde voor het gecastreerd zoontje.

Dus castratie hier in het belang van het kerkkoor en desbetreffende prelaat. Of met andere woorden: castratie om mooi te kunnen zingen in de kerk en dit ter ere van de christelijke God.

De laatste castraat zong nog in 1901 in de Sixtijnse kapel.

carlgustaaf
28 juli 2007, 08:31
Deze tekst zegt op zichzelf absoluut niet dat alle slaven gecastreerd werden. De tekst suggereert wel dat er vele sexuele contacten waren tussen afrikaanse slavinnen en arabieren met kinderen tot gevolg.

Het feit dat er weinig sporen zijn van mannelijk afrikaans genetisch materiaal is te wijten aan verschillende oorzaken.

This is thought to be because relatively few menhttp://www.journals.uchicago.edu/ucp-entities/mdash.gifmainly employed in manual labor and military service or castrated and employed as eunuchshttp://www.journals.uchicago.edu/ucp-entities/mdash.gifleft descendants.

De mannelijke slaven hadden relatief weinig nakomelingen omdat de mannelijke slaven hoofdzakelijk gebruikt werden voor handenarbeid, militaire dienst of castratie en, in het laatste geval dan, gebruikt werden als eunuch.

De stelling die boven werd gesuggereerd werd is dat arabische slaven automatisch gecastreerd werden. En dit is dus niet zo. Goed de teksten leren lezen is ook een kunst.Feit is, dat die arabieren een heel dorp zwarten ontvoerden, de mooie vrouwtjes in een harem stopten, en de mannen kastreerden.Die mochten dan als eunuch op wacht staan voor de harem, terwijl de arabieren hun vrouwen neukten...
Ze fantasmeren daar trouwens nog altijd over, vandaag de dag.Hoe dikwijls heb ik hen smalend bezig gehoord over negers ( on les vendait comme du betail, il y a pas si longtemps...), en als ze kwaad zijn op iemand, vooral als het een blanke is (je vais le niquer, lui couper les couilles, baiser sa femme et sa mère...). Geloof me vrij, ze zijn nog niks veranderd sinds de tijd van de slavenhandel...Trouwens, het is algemeen bekend dat in Saudi Arabië, en de Emiraten nog steeds slaven zitten. Gewoon gekocht van slavenhandelaars die ze gaan halen in Zwart afrika.Maar niet openlijk meer, zoals vroeger, natuurlijk, nu doen ze dat "in het zwart"...de laatste officiële slavenmarkt in Mekka werd gesloten in 1939, op aandringen van de Beschaafde Westerse Wereld natuurlijk, niet uit eigen wil...

carlgustaaf
28 juli 2007, 08:32
over nuance gesprokenongenuanceerd, wellicht, maar daarom niet minder waar...Spijtig genoeg.

carlgustaaf
28 juli 2007, 08:39
Je kan blijven vallen over elk woord hoor. Toen dit aspect van de behandeling van slaven door de mohammedanen aan bod kwam had je zelfs nog niet gehoord van de systematische castratie en emasculatie.

Wat je aanhaalt van mijn tekst is niet het enige wat verwijst naar het feit dat sommige negers niet geëmasculeerd werden (de uitzondering bevestigt de regel), en dat ik zelfs nog pockets van zwarte afstammelingen kon aanwijzen.

Het enige element dat ik misschien niet expliciet vermeld heb is hun gebruik in de legers. Jij gaat er, zonder enige grond, van uit dat die niét zouden gecastreerd of geëmasculeerd zijn. Maar ik moet je teleurstellen: de castratie of emasculatie gebeurde reeds voor zij op de markt kwamen.

Terloops: als het de heersers uitkwam dan moorden zij hun eigen zwarte soldaten bij duizenden uit.de slaven ingevoerd uit Europa (uit de Slavische landen vooral, voor dat die volkeren gekerstend waren), werden door dikwijls Joodse slavenhandelaars, en met goedkeuring van de RKK, tot in de stad Samarcande gevoerd, waar de mannetjes gekastreerd werden alvorens naar alle uithoeken van de arabische wereld vervoert te worden...ik heb dat gelzen in een stuk over de rol der joden in de slavenhandel, een zeer aktieve rol trouwens...
Niet katolieke volkeren mochten van de RKK zonder probleem verhandeld worden, en zelfs verkocht aan andere ongelovigen.De joden, grote reizigers, met een voetje in elke kultuur, waren de ideale bemiddelaars voor zulke transakties .Dit gebeurde alles wel in een tijd waarin slavernij gemeengoed was, niks abnormaal...

Basy Lys
28 juli 2007, 09:49
De zwarten die door de mohammedanen werden weggesleept uit Afrika werden reeds gecastreerd of geëmasculeerd bij hun gevangenneming of "en cours de route". Velen bloedden natuurlijk gewoon dood.

Wie het toch ongecastreerd of niet-geëmasculeerd tot in de Arabische gebieden maakte, zouden in principe geluk moeten gehad hebben, want de mohammedaanse leer verbiedt het slecht behandelen van slaven. De oplossing was dan dat joden of christenen de operatie moesten uitvoeren.

Joden en christenen hadden geen slaven, of slechts bij grote uitzondering. Ook dit wordt aangetoond door het ontbreken bij die bevolkingsgroepen van zwart DNA.

Voor wie het niet duidelijk zou zijn: bij Arabieren wordt wel een zekere hoeveelheid zwart DNA teruggevonden. Geen (of te verwaarlozen) mannelijk , wel vrouwelijk, maar zelfs niet in die mate die overeenstemt met het aantal zwarte vrouwen dat geïmporteerd werd. Zwarte kindjes van slavinnen waren ook niet zó welkom.

De meest gekende auteurs over de mohammedaanse slavernij zijn Segal en Lewis. Er zijn echter heel veel reisverhalen bewaard gebleven van Europeanen.

Terloops: een van de meest bekende slavenhandelaren was Tippo Tib (Hamed bin Mohamed bin Juma el-Murjebi), niet omdat er in de mohammedaanse bronnen veel over hem zou te vinden zijn, maar wel in de Europese.

system
28 juli 2007, 10:22
De zwarten die door de mohammedanen werden weggesleept uit Afrika werden reeds gecastreerd of geëmasculeerd bij hun gevangenneming of "en cours de route". Velen bloedden natuurlijk gewoon dood.

Wie het toch ongecastreerd of niet-geëmasculeerd tot in de Arabische gebieden maakte, zouden in principe geluk moeten gehad hebben, want de mohammedaanse leer verbiedt het slecht behandelen van slaven. De oplossing was dan dat joden of christenen de operatie moesten uitvoeren.

Joden en christenen hadden geen slaven, of slechts bij grote uitzondering. Ook dit wordt aangetoond door het ontbreken bij die bevolkingsgroepen van zwart DNA.

Voor wie het niet duidelijk zou zijn: bij Arabieren wordt wel een zekere hoeveelheid zwart DNA teruggevonden. Geen (of te verwaarlozen) mannelijk , wel vrouwelijk, maar zelfs niet in die mate die overeenstemt met het aantal zwarte vrouwen dat geïmporteerd werd. Zwarte kindjes van slavinnen waren ook niet zó welkom.

De meest gekende auteurs over de mohammedaanse slavernij zijn Segal en Lewis. Er zijn echter heel veel reisverhalen bewaard gebleven van Europeanen.

Terloops: een van de meest bekende slavenhandelaren was Tippo Tib (Hamed bin Mohamed bin Juma el-Murjebi), niet omdat er in de mohammedaanse bronnen veel over hem zou te vinden zijn, maar wel in de Europese.

Indien u een goed relaas wilt vinden over Tippo Tip dan moet u het boek van Peter Forbath lezen: Het Woud der schaduwen.

Dit gezegd zijnde, heb ik nog altijd geen overtuigend historische tekst die me zegt dat alle zwarte slaven gecastreerd werden. De enige tekst die ernaar verwijst, spreekt over relatief weinig mannelijk genetisch materiaal van zwarte slaven in de genenpool bepaalde arabische volkeren. Dit laatste zou dan te wijten zijn aan het feit dat de zwarte mannelijke slaven weinig nakomelingen zouden hebben gehad. En dat laatste zou-volgens de tekst- weer zijn oorzaak vinden in het feit dat deze slaven gebruikt werden als arbeidskracht, ze moesten dienen in het leger, en omdat zij gecastreerd werden om te worden gebruikt als eunuch . Andere degelijke informatie heb ik tot nu toe steeds niet.

Het verhaal van u dat vele onderweg stierven door castratie is mogelijk, maar het heeft geen zin slaven te gaan halen indien de meeste sterven door castratie. Dit is economisch alles behalve rendabel. Dan heeft het slavendrijven geen zin. Dus dat lijkt me niet zo overtuigend.

Dat de kinderen van zwarte slavinnen niet zo welkom waren? De engelse tekst zegt wat anders:

Women, by contrast, were imported specifically for the sexual gratification of élite males and for their reproductive potential. The practice of manumission meant that their offspring were born free. Female slaves were, therefore, readily integrated into Islamic society

En boven deze tekst staan de namen waarnaar u verwees in uw vorige posting, namelijk:
Martin Richards,1 Chiara Rengo,2,3 Fulvio Cruciani,2 Fiona Gratrix,4 James F. Wilson,5 Rosaria Scozzari,2 Vincent Macaulay,6 and Antonio Torroni7

Dus ik denk dat u gewoon alles kopieert zonder de inhoud goed te lezen.

Ke Nan
28 juli 2007, 10:51
In Turkije zouden er 3 miljoen Turken zijn die afstammen van Afrikaanse slaven. (http://www.hodrimeydan.net/detay.asp?CatID=14&CID=626)

Mustafa Olpak, zelf een Turk van Afrikaanse oorsprong, heeft een boek over dit onderwerp geschreven.

http://www.hodrimeydan.net/pic_lib/kole5.jpg

Voor alle duidelijkheid, Mustafa Olpak is die met zijn dikke snor en boek in zijn handen.

system
28 juli 2007, 11:08
Feit is, dat die arabieren een heel dorp zwarten ontvoerden, de mooie vrouwtjes in een harem stopten, en de mannen kastreerden.Die mochten dan als eunuch op wacht staan voor de harem, terwijl de arabieren hun vrouwen neukten...
Ze fantasmeren daar trouwens nog altijd over, vandaag de dag.Hoe dikwijls heb ik hen smalend bezig gehoord over negers ( on les vendait comme du betail, il y a pas si longtemps...), en als ze kwaad zijn op iemand, vooral als het een blanke is (je vais le niquer, lui couper les couilles, baiser sa femme et sa mère...). Geloof me vrij, ze zijn nog niks veranderd sinds de tijd van de slavenhandel...Trouwens, het is algemeen bekend dat in Saudi Arabië, en de Emiraten nog steeds slaven zitten. Gewoon gekocht van slavenhandelaars die ze gaan halen in Zwart afrika.Maar niet openlijk meer, zoals vroeger, natuurlijk, nu doen ze dat "in het zwart"...de laatste officiële slavenmarkt in Mekka werd gesloten in 1939, op aandringen van de Beschaafde Westerse Wereld natuurlijk, niet uit eigen wil...

Ik ontken geenzins het fenomeen van castratie in de Arabische wereld. Waar ik vooralsnog geen bewijs voor heb door geen enkele zinnige tekst, is dat alle zwarte slaven die gevangen genomen werden door de arabieren gecastreerd werden. Daar gaat het nu even over. Nogmaals, indien men mij een degelijke tekst voorlegt waaruit dit historisch blijkt, dan heb ik er geen probleem mee dit te aanvaarden. Het gaat hier niet om gelijk te krijgen, het gaat of het gelijk overeenstemt met de historische waarheid.

In de engels tekst waarnaar verwezen wordt, zegt men dat het feit dat er weinig genetisch materiaal van zwarte mannen in de genenpool van bepaalde arabisch volkeren aanwezig is, waarschijnlijk te wijten is aan drie oorzaken, waarvan één castratie.

Basy Lys
28 juli 2007, 11:45
In Turkije zouden er 3 miljoen Turken zijn die afstammen van Afrikaanse slaven. (http://www.hodrimeydan.net/detay.asp?CatID=14&CID=626)

Mustafa Olpak, zelf een Turk van Afrikaanse oorsprong, heeft een boek over dit onderwerp geschreven.

http://www.hodrimeydan.net/pic_lib/kole5.jpg

Voor alle duidelijkheid, Mustafa Olpak is die met zijn dikke snor en boek in zijn handen.

Da's interessant! Heb je het boek al gelezen?

Ik moet gaan zoeken of het ook in een taal verschenen is die ik ken. Tenzij jij het voor mij wil vertalen?;-)

Intussen een welgemeende dank voor het aanbrengen van die informatie!

bruut geweld
28 juli 2007, 12:02
de slaven ingevoerd uit Europa (uit de Slavische landen vooral, voor dat die volkeren gekerstend waren), werden door dikwijls Joodse slavenhandelaars, en met goedkeuring van de RKK, tot in de stad Samarcande gevoerd, waar de mannetjes gekastreerd werden alvorens naar alle uithoeken van de arabische wereld vervoert te worden...ik heb dat gelzen in een stuk over de rol der joden in de slavenhandel, een zeer aktieve rol trouwens...
..

8O oei oei...vermoedelijk heeft het met hun eigen geschriften te maken:


"Hoewel de niet-Jood dezelfde lichaamsbouw heeft als de Jood, verhouden ze zich tot de Jood als een aap tot een mens."
Schene luchoth haberith, p. 250 b

"hoewel God de niet-Jood schiep zijn het nog altijd dieren in menselijke gedaante. Het is niet gepast voor een Jood om te worden gediend door een dier. Daarom zal hij worden gediend door dieren in mensengedaante. "
Midrasch Talpioth, p. 255, Warsaw 1855

"De Joden worden mensen genoemd, maar niet-Joden zijn geen mensen. Het zijn beesten."
Talmoed: Baba mezia, 114b

Ambiorix
28 juli 2007, 12:05
tof artikeltje, topicstarter, maar toeval (?) wil nu wel dat het Afrika is dat het kapitalistisch systeem opgedrongen heeft gekregen, en niet Europa dat de amabachtelijke ruileconomie hanteert.
Zegt dus iets over het schaalverschil van kolonisatie en imperialisme, eh:twisted:

Ambiorix
28 juli 2007, 12:06
"De Joden worden mensen genoemd, maar niet-Joden zijn geen mensen. Het zijn beesten."
Talmoed: Baba mezia, 114b
en dan zeggen dat ze zoveel "beschaafder" zijn dan de islamieten:lol::lol::lol:

Basy Lys
28 juli 2007, 12:07
Ke Nan, de enige referenties die ik vind zijn naar de Turkse versie.

Op www.amazon.de is het bekend (ook al verkopen ze het niet / niet meer) maar dan ook in het Turks.

Help?

Ik heb her en der wel een stukje in het Engels over Olpak gevonden, bijvoorbeeld:

http://www.qantara.de/webcom/show_article.php/_c-310/_nr-445/i.html?PHPSESSID=5
...

Today, all the countries in the Muslim world have abolished slavery, including Saudi Arabia in 1966. But the social suffering and the discrimination suffered by the slaves' descendants continue to have an effect even today. The Turkish entrant, Baa Baa Black Girl, shows this impressively. It tells the history of the dark-skinned Mustafa Olpak, whose African grandfather was bought as a domestic slave by an Ottoman Turkish family, and who came to Istanbul as a result of the Kemalist revolution.

He may have then been legally a free man, but he still was unable to feed all his children, and so he gave up one of his daughters for adoption to an unknown family. Until 1964, that was a standard form of domestic slavery in Turkey. Movingly Mustafa tells how his father rediscovered the sister who had once disappeared into adoption. In 2006, Mustafa Olpak organised the first meeting of Afro-Turks with similar histories.

bruut geweld
28 juli 2007, 12:12
en dan zeggen dat ze zoveel "beschaafder" zijn dan de islamieten:lol::lol::lol:

Ze noemen zich eerder "uitverkoren" boven alle anderen
tja, als je vindt dat je het BLOEDRECHT hebt verkregen van je god jahweh kan natuurlijk alles...inclusief slavernij én land pikken;-)

bruut geweld
28 juli 2007, 12:22
Help?



:lol: die heb je idd nodig

Men wacht nog steeds op je bewijzen voor :
dagdagelijkse aanslagen jegens VN troepen:oops:
of geen enkele econ. activiteit buiten olie in die landen:oops:
of geen geweld prediken vanuit het christendom:oops:

etc (ik heb de rest van je massa blunders niet bijgehouden)

"uitverkoren" basieltje is ondertussen flink door de mand gevallen, en iedereen hier heeft het door

zionisten en leugens he

djimi
28 juli 2007, 12:29
de arabische volkeren zijn de grootste slavendrijvers aller tijden.Absolute kampioen in deze materie.Ze zijn wel verplicht, omdat ze zelf niks kunnen, of te lui zijn om het te doen...Kijk maar eens naar Iran: de grootste olievoorraad ter wereld, maar te dom om het te raffineren...

Wel spijtig natuurlijk dat Iraniërs (Perzen) eigenlijk Indogermanen zijn, en geen Arabieren.

Bovendien beschikt het land over olieraffinaderijen in Tehran, Tabriz, Isfahan, Abadan, Kermanshah, Shiraz, Bandar Abbas, Arak en op het eiland Lavan.

Ke Nan
28 juli 2007, 13:06
Da's interessant! Heb je het boek al gelezen?

Ik moet gaan zoeken of het ook in een taal verschenen is die ik ken. Tenzij jij het voor mij wil vertalen?;-)

Intussen een welgemeende dank voor het aanbrengen van die informatie!

Ik heb het niet gelezen. Naar aanleiding van deze topic was ik een beetje gaan googelen in het Turks en ben ik onder andere dit tegengekomen.
Helaas is mijn parate kennis van de Turkse woordenschat en grammatica bedroevend laag en zou het mij te veel moeite kosten om een correcte vertaling te maken van het artikel. Wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Afro-Turks) vat het een klein beetje samen.

Als je duits kan lezen, is dit (http://www.dradio.de/dlf/sendungen/europaheute/626871/) ook wel leuk.

system
28 juli 2007, 14:11
Héél veel dank voor het aanbrengen van dit artikel!

Sta me toe van enkele kanttekeningen te maken.

De mohammedaanse wereld heeft miljoenen slaven uit het zwarte Afrika gesleurd (zelfs de slaven die in Noord- en Zuid Amerika terecht kwamen waren in vele gevallen gekocht van mohammedaanse slavenhandelaars), maar blanke slaven bleven toch nog iets exclusiefs. Vrouwen voor de seksindustrie, en mannen om de rest van de industrie draaiende te houden omdat de mohammedanen zelf daartoe niet in staat waren. Wat ook blijkt uit uw artikel: “...landbouw, in de bouw, als waterverkopers en overal waar ze naar het oordeel van hun eigenaar nuttig werk konden verrichten.” Maar zelfs de meest beruchte piraten waren … Hollanders.

Ook Cervantes, de auteur van Don Quichote was ooit het slachtoffer van de mohammedaanse slavenhandelaren.

Ook vandaag zijn er in de mohammedaanse wereld nog steeds slaven. Ik heb er persoonlijk ontmoet in Mauretanië en in Soedan, maar in nogal wat andere mohammedaanse landen lijken moderne vormen van slavernij voor te komen.

Zie onder meer:

http://en.wikipedia.org/wiki/Barbary_pirates

http://en.wikipedia.org/wiki/Cervantes

http://en.wikipedia.org/wiki/Arab_slave_trade

Zeer juist. En de Arabieren sleurden de slaven uit zwart Afrika omdat er vraag naar was. Slaven waren helaas een handelswaar. En er was ondermeer een grote vraag naar omdat de Europeanen naar slaven vroegen. En ongeveer 10 �*11.000.000 hebben de Arabieren aan de christelijke Europeanen geleverd indien het historisch klopt die ze dan vervoerden met hun 'slavenschepen'.

Ik sluit niet uit dat er nog slavernij bestaat in Mauretanië en in de Soedan. In India bestaat er ook nog slavernij en waarschijnlijk op bepaalde haciënda's van rijke planters zal er ook een verkapte vorm van slavernij zijn, tenminste volgens een tv-reportage van enkel jaren geleden.


http://www.indianet.nl/divers/ao-6.jpg
Kinderslavernij in India?

Basy Lys
28 juli 2007, 16:20
Ik heb het niet gelezen. Naar aanleiding van deze topic was ik een beetje gaan googelen in het Turks en ben ik onder andere dit tegengekomen.
Helaas is mijn parate kennis van de Turkse woordenschat en grammatica bedroevend laag en zou het mij te veel moeite kosten om een correcte vertaling te maken van het artikel. Wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Afro-Turks) vat het een klein beetje samen.

Als je duits kan lezen, is dit (http://www.dradio.de/dlf/sendungen/europaheute/626871/) ook wel leuk.

Nederlands, Engels, Frans, Duits lees ik probleemloos. Spaans en Portugees gaat zéér traag, en Turks gaat helemaal niet ...

De Duitse site zegt: "Wir bitten um Verständnis. Die von Ihnen gewählte Seite steht kurzfristig nicht zur Verfügung. Bitte versuchen Sie es später noch einmal." Straks nog eens terug proberen.

Als ik een kopie in het Turks op de kop kan tikken dan overweeg ik van het te laten vertalen, liefst in het Engels omdat dat toch een grotere markt is. Bon, ik heb nog wel een ander excuus om binnenkort nog eens naar Turkije te gaan.

Ke Nan, kan jij naam en adres van de uitgever ontcijferen voor mij?

Ke Nan
28 juli 2007, 18:09
Nederlands, Engels, Frans, Duits lees ik probleemloos. Spaans en Portugees gaat zéér traag, en Turks gaat helemaal niet ...

De Duitse site zegt: "Wir bitten um Verständnis. Die von Ihnen gewählte Seite steht kurzfristig nicht zur Verfügung. Bitte versuchen Sie es später noch einmal." Straks nog eens terug proberen.

Als ik een kopie in het Turks op de kop kan tikken dan overweeg ik van het te laten vertalen, liefst in het Engels omdat dat toch een grotere markt is. Bon, ik heb nog wel een ander excuus om binnenkort nog eens naar Turkije te gaan.

Ke Nan, kan jij naam en adres van de uitgever ontcijferen voor mij?

De site zal wel platliggen door de plotse stijging van vele vlaamse bezoekers. ;-) :-D

Köle Kıyısından İnsan Biyografileri (http://www.tulumba.com/storeItem.asp?ic=zBK967750HU220)
Author: Mustafa Olpak
ISBN: 9757891800
Publisher: Ozan Yayıncılık
Published: Istanbul, Feb. 2005

Ik krijg toch een commissie voor het aanbrengen van het boek als je het eenmaal vertaalt hebt. :-D

Ik vrees wel dat ze je voor zijn geweest. Ergens wordt vermeld dat er een franse vertaling op stapel zou zijn (http://forum.kanka.net/archive/index.php/t-18607.html). Het bericht is wel van 2005. Misschien is het wel de deze (http://www.turquieeuropeenne.eu/auteur544.html).

Basy Lys
28 juli 2007, 18:39
De site zal wel platliggen door de plotse stijging van vele vlaamse bezoekers. ;-) :-D

Köle K?y?s?ndan ?nsan Biyografileri (http://www.tulumba.com/storeItem.asp?ic=zBK967750HU220)
Author: Mustafa Olpak
ISBN: 9757891800
Publisher: Ozan Yay?nc?l?k
Published: Istanbul, Feb. 2005

Ik krijg toch een commissie voor het aanbrengen van het boek als je het eenmaal vertaalt hebt. :-D

Ik vrees wel dat ze je voor zijn geweest. Ergens wordt vermeld dat er een franse vertaling op stapel zou zijn (http://forum.kanka.net/archive/index.php/t-18607.html). Het bericht is wel van 2005. Misschien is het wel de deze (http://www.turquieeuropeenne.eu/auteur544.html).

Verdorie. In 't Frans. En ik maar zoeken eerst op Engelse, dan op Duitse sites ... Er wordt een ISBN nummer gegeven, dan is het gemakkelijk te bestellen. En dat voor 12 Euro ...

Hartelijk dank!

carlgustaaf
28 juli 2007, 22:37
Wel spijtig natuurlijk dat Iraniërs (Perzen) eigenlijk Indogermanen zijn, en geen Arabieren.

Bovendien beschikt het land over olieraffinaderijen in Tehran, Tabriz, Isfahan, Abadan, Kermanshah, Shiraz, Bandar Abbas, Arak en op het eiland Lavan.in een ver verleden waren dat zeker wel indo-europeanen...Zeer vermengd met arabieren vandaag de dag.In Indië wonen ook afstammelingen van Indo-europeanen (aryers) hé...
Wat die raffinaderijen betreft:-) Wie doet die zaakskes draaien volgens u, Ô Groot Licht ? Wie heeft die ontworpen, gebouwd, onderhoud ze?

born2bewild
29 juli 2007, 06:18
Bovendien beschikt het land over olieraffinaderijen in Tehran, Tabriz, Isfahan, Abadan, Kermanshah, Shiraz, Bandar Abbas, Arak en op het eiland Lavan.

bron?

Jantje
29 juli 2007, 06:50
De mannelijke slaven werden niet allemaal gecastreerd, dat was niet nodig en zelf een slechte zaak.
Mannen die op oudere leeftijd worden gecastreerd zijn veel agresiever en dus gevaarlijker dan als dit niet gebeurd.
De castratie moest dus gebeurd zijn voor de 12 jaar of gebeurden niet.

De reden dat er slechts weinig genen worden terug gevonden is omdat de slaven geen kans kregen om zich voort te planten.
Mannelijke en vrouwelijke slaven hadden elk hun eigen verblijven en de slaven die werden gevat in het verkeerde verblijf, betaalde dit met hun leven.

Slaven waren in de Arabische wereld ook bijna niets waard en het was dus duurder om een zwangere slavin te onderhouden en een slavenkind te voeden tot het eindelijk kon werken, dan er na een tijdje nieuwe te kopen.
De kweek van slaven was economisch niet rendabel in de Arabische wereld, zekers de zwarte slaven niet.
Dit terwijl de slavenkweek in Amerika wel rendabel was en veel Amerikanen zelfs hun hele vermogen met de slaven kweek hebben vergaard.

En daar zit de reden waarom men in de Arabische wereld bijna geen sporen van de slaven terugvind.
Ze waren goedkoop te verkrijgen en men was dus economisch beter af met om het jaar nieuwe slaven te kopen, dan 15 jaar geld te steken in eigen kweek.

In geval van water te kort, liet men de slaven zelfs gewoon achter en moesten deze hun plan maar trekken, of werden ze ter plaatsen gewoon direct gedood. Water was kostbaarder dan een slaaf/slavin.

djimi
29 juli 2007, 08:03
bron?

http://www.nioc.org/subcompanies/niordc/index.asp

djimi
29 juli 2007, 08:18
in een ver verleden waren dat zeker wel indo-europeanen...Zeer vermengd met arabieren vandaag de dag.In Indië wonen ook afstammelingen van Indo-europeanen (aryers) hé...
Wat die raffinaderijen betreft:-) Wie doet die zaakskes draaien volgens u, Ô Groot Licht ? Wie heeft die ontworpen, gebouwd, onderhoud ze?

'De' Iraniërs zijn niet veel méér met Arabieren 'vermengd' dan pakweg 'de' Spanjaarden of 'de' Italianen. Het is wel zo dat binnen de grenzen van het huidige Iran een Arabische minderheid woont, en dat reeds sinds heel erg lang (wellicht zelfs van voor de stichting van de Islam).


De raffinaderijen waar het land over beschikt, werden grotendeels ontworpen/gebouwd door de Anglo-Iranian Oil Company (tegenwoordig heet die BP), die daar goed aan verdiend heeft. Dezer dagen worden die raffinaderijen door de Iraniërs zèlf onderhouden.

Als u er méér over wilt weten, kunt u van de zoekterm 'Operation Ajax' gebruik maken. Veel leesplezier.

Fashionista
1 augustus 2007, 15:26
heeft een of andere sjeik in Brunei eens geen 3 topfotomodellen opgesloten en vast geketend in zijn paleis? ik dacht dat Caprice erbij was. ik dacht dat ze enkele maanden vast gezeten hebben.

Basy Lys
1 augustus 2007, 15:46
... Als je duits kan lezen, is dit (http://www.dradio.de/dlf/sendungen/europaheute/626871/) ook wel leuk.

De site is nu wel toegankelijk.

Titel en aanhef van het artikel zijn interessant:

Kratzer im türkischen Geschichtsbild

Die schwarzen Sklaven der Osmanen

Nach dem Geschichtsbild türkischer Nationalisten waren die Osmanen keine Sklavenhalter. Doch dem widerspricht die Lebensgeschichte eines Arbeiters von der Ägäis-Küste. Sein Gang an die Öffentlichkeit hat in dem Land eine hitzige Debatte ausgelöst. Gunnar Köhne berichtet.


Wat me in het artikel enigszins verwondert is dat er in de Turkse maatschappij zou ontkend worden dat zij zich ooit aan slavernij hebben schuldig gemaakt -- "Sowohl der Historiker Erdem als auch Mustafa Olpak mussten wütende Attacken von Ultranationalisten über sich ergehen lassen. Denn im türkischen Geschichtsbild waren die Osmanen anders als die "imperialistischen Europäer" keine Ausbeuter." Zelfs als het een relatieve buitenstaander als ik dat wist, zouden de Turken (zeer algemeen) toch beter moeten weten?

system
2 augustus 2007, 09:24
De mannelijke slaven werden niet allemaal gecastreerd, dat was niet nodig en zelf een slechte zaak.
Mannen die op oudere leeftijd worden gecastreerd zijn veel agresiever en dus gevaarlijker dan als dit niet gebeurd.
De castratie moest dus gebeurd zijn voor de 12 jaar of gebeurden niet.

De reden dat er slechts weinig genen worden terug gevonden is omdat de slaven geen kans kregen om zich voort te planten.
Mannelijke en vrouwelijke slaven hadden elk hun eigen verblijven en de slaven die werden gevat in het verkeerde verblijf, betaalde dit met hun leven.

Slaven waren in de Arabische wereld ook bijna niets waard en het was dus duurder om een zwangere slavin te onderhouden en een slavenkind te voeden tot het eindelijk kon werken, dan er na een tijdje nieuwe te kopen.
De kweek van slaven was economisch niet rendabel in de Arabische wereld, zekers de zwarte slaven niet.
Dit terwijl de slavenkweek in Amerika wel rendabel was en veel Amerikanen zelfs hun hele vermogen met de slaven kweek hebben vergaard.

En daar zit de reden waarom men in de Arabische wereld bijna geen sporen van de slaven terugvind.
Ze waren goedkoop te verkrijgen en men was dus economisch beter af met om het jaar nieuwe slaven te kopen, dan 15 jaar geld te steken in eigen kweek.

In geval van water te kort, liet men de slaven zelfs gewoon achter en moesten deze hun plan maar trekken, of werden ze ter plaatsen gewoon direct gedood. Water was kostbaarder dan een slaaf/slavin.

Die uitleg lijkt me al redelijker. Beweren dat elke zwarte slaaf gecastreerd werd door de Arabieren of door de moslims, is nonsens. Wel is het zo, dat een slaaf, die herhaaldelijk wegliep of een zware misstap beging, het gevaar liep gecastreerd te worden. Dus :castratie als zware straf.

Basy Lys
2 augustus 2007, 09:35
De mannelijke slaven werden niet allemaal gecastreerd, dat was niet nodig en zelf een slechte zaak...
Inderdaad, Jantje, niet allemaal. Sommigen ontsnapten eraan. Het systeem bestond er nochtans in dat de jongens bij gevangenname of bij de tocht door brousse of woestijn systematisch werden gecastreerd of geëmasculeerd, zodat zij liefst niet meer in mohammedaans gebied moesten "behandeld" worden.

Indien zij toch intact in de Arabische gebieden kwamen, dan liet men de castratie uitvoeren door joden of christenen.

Er zijn enkele groepen aan ontsnapt, zoals de voorouders van Olpak, die als slaven vanuit Kenia werden geïmporteerd in een tijd dat slavernij officieel was afgeschaft in het Ottomaanse rijk.

Er zijn in de Arabische wereld nog andere pockets van zwarte afstammelingen, maar gezien hun zeldzaamheid zijn zij eerder de bevestiging van de regel.

system
2 augustus 2007, 10:12
Inderdaad, Jantje, niet allemaal. Sommigen ontsnapten eraan. Het systeem bestond er nochtans in dat de jongens bij gevangenname of bij de tocht door brousse of woestijn systematisch werden gecastreerd of geëmasculeerd, zodat zij liefst niet meer in mohammedaans gebied moesten "behandeld" worden.

Indien zij toch intact in de Arabische gebieden kwamen, dan liet men de castratie uitvoeren door joden of christenen.

Er zijn enkele groepen aan ontsnapt, zoals de voorouders van Olpak, die als slaven vanuit Kenia werden geïmporteerd in een tijd dat slavernij officieel was afgeschaft in het Ottomaanse rijk.

Er zijn in de Arabische wereld nog andere pockets van zwarte afstammelingen, maar gezien hun zeldzaamheid zijn zij eerder de bevestiging van de regel.

Nu zegt u, niet allemaal gecastreerd en zegt u weer 'systematisch' gecastreerd. Wat zal het zijn? Ik heb nog altijd geen degelijke tekst van u waaruit historisch blijkt dat dit zo was. De engelse tekst van de verschillende auteurs, waarnaar u verwees, zegt daar in ieder geval niets over.

Jantje
2 augustus 2007, 10:31
Inderdaad, Jantje, niet allemaal. Sommigen ontsnapten eraan. Het systeem bestond er nochtans in dat de jongens bij gevangenname of bij de tocht door brousse of woestijn systematisch werden gecastreerd of geëmasculeerd, zodat zij liefst niet meer in mohammedaans gebied moesten "behandeld" worden.

Indien zij toch intact in de Arabische gebieden kwamen, dan liet men de castratie uitvoeren door joden of christenen.

Er zijn enkele groepen aan ontsnapt, zoals de voorouders van Olpak, die als slaven vanuit Kenia werden geïmporteerd in een tijd dat slavernij officieel was afgeschaft in het Ottomaanse rijk.

Er zijn in de Arabische wereld nog andere pockets van zwarte afstammelingen, maar gezien hun zeldzaamheid zijn zij eerder de bevestiging van de regel.

Jongens wel ja maar eens voorbij de 12 jaar gebeurd dat niet meer.

En dat was niet enkel in de Arabische landen, maar ook in de oosterse landen.

Jantje
2 augustus 2007, 10:32
Die uitleg lijkt me al redelijker. Beweren dat elke zwarte slaaf gecastreerd werd door de Arabieren of door de moslims, is nonsens. Wel is het zo, dat een slaaf, die herhaaldelijk wegliep of een zware misstap beging, het gevaar liep gecastreerd te worden. Dus :castratie als zware straf.
Castratie van een volwassen slaaf, was idd een straf en zelfs een zware vernederende straf.

Ke Nan
2 augustus 2007, 10:35
De site is nu wel toegankelijk.

Titel en aanhef van het artikel zijn interessant:

Kratzer im türkischen Geschichtsbild

Die schwarzen Sklaven der Osmanen

Nach dem Geschichtsbild türkischer Nationalisten waren die Osmanen keine Sklavenhalter. Doch dem widerspricht die Lebensgeschichte eines Arbeiters von der Ägäis-Küste. Sein Gang an die Öffentlichkeit hat in dem Land eine hitzige Debatte ausgelöst. Gunnar Köhne berichtet.
Wat me in het artikel enigszins verwondert is dat er in de Turkse maatschappij zou ontkend worden dat zij zich ooit aan slavernij hebben schuldig gemaakt -- "Sowohl der Historiker Erdem als auch Mustafa Olpak mussten wütende Attacken von Ultranationalisten über sich ergehen lassen. Denn im türkischen Geschichtsbild waren die Osmanen anders als die "imperialistischen Europäer" keine Ausbeuter." Zelfs als het een relatieve buitenstaander als ik dat wist, zouden de Turken (zeer algemeen) toch beter moeten weten?

Als je verder leest dan krijg je al wat meer nuance. Ottomanen zagen de slaven als mensen. Dit in tegenstelling met de Europeanen die de slaven eerder als beesten zagen.

"Es wird zwar oft bestritten, aber es gab Sklaven und Sklavenhalter im Osmanischen Reich. Allerdings gab es eine Besonderheit: Die Osmanen hatten ein offenes Sklavensystem, das bedeutet, die Sklaven durften Kontakt zur Außenwelt haben, ihnen wurde erlaubt zu heiraten und wurden auch selten lebenslang gefangen gehalten. So kam es, dass viele Afrikaner irgendwann in die Gesellschaft integriert wurden."


Opmerkelijk is ook dat de afschaffing van de slavernij in het Ottomaanse Rijk (http://www.bbc.co.uk/religion/religions/islam/history/slavery_8.shtml)op enkele jaren na zowat gelijkloopt met de trend in het Westen.

1847: slave trade banned in Persian Gulf
1857: African slave trade banned
1864: Traffic in Georgian and Circassian child slaves restricted
1867: Programme introduced to help slaves from Russia get their freedom
1887-1880: Conventions against the slave trade signed with Britain
1890: Brussels Act against slave trade signed

Basy Lys
2 augustus 2007, 11:53
Als je verder leest dan krijg je al wat meer nuance. Ottomanen zagen de slaven als mensen. Dit in tegenstelling met de Europeanen die de slaven eerder als beesten zagen.
Ke Nan, ik heb noch het woord "Mensch", noch het woord "Tier" in de tekst gevonden.

Wel:
Doch auch Schwarze in der Türkei klagen über Diskriminierungen im Alltag. John, ein Flüchtling aus Nigeria, der seit vier Monaten in Istanbul lebt, berichtet über seine Erfahrungen mit der Polizei:

"Die mögen einfach keine Schwarzen. Die behandeln uns wie das letzte. Wir werden ständig angehalten und kontrolliert. Wenn wir keinen Ausweis haben, nehmen sie uns mit ins Polizeipräsidium, und da sind manche schon einfach so wochenlang festgehalten worden."

Een zin met "Europ" heb ik éénmaal gevonden:
Sowohl der Historiker Erdem als auch Mustafa Olpak mussten wütende Attacken von Ultranationalisten über sich ergehen lassen. Denn im türkischen Geschichtsbild waren die Osmanen anders als die "imperialistischen Europäer" keine Ausbeuter. Und auch heute wollen viele Türken nicht wahrhaben, dass auch es bei ihnen Rassismus gibt.

Opmerkelijk is ook dat de afschaffing van de slavernij in het Ottomaanse Rijk (http://www.bbc.co.uk/religion/religions/islam/history/slavery_8.shtml)op enkele jaren na zowat gelijkloopt met de trend in het Westen.

1847: slave trade banned in Persian Gulf
1857: African slave trade banned
1864: Traffic in Georgian and Circassian child slaves restricted
1867: Programme introduced to help slaves from Russia get their freedom
1887-1880: Conventions against the slave trade signed with Britain
1890: Brussels Act against slave trade signed

Een interessante site!

De volledige tekst luidt:
The Ottoman Empire was the major Muslim slave society of the abolition period, and it abolished the slave trade in stages.

Although the Ottomans never abolished slavery itself, their policy of restricting the slave trade and increasing opportunities for slaves to get their freedom greatly reduced the number of slaves in its territories:

1847: slave trade banned in Persian Gulf
1857: African slave trade banned
1864: Traffic in Georgian and Circassian child slaves restricted
1867: Programme introduced to help slaves from Russia get their freedom
1887-1880: Conventions against the slave trade signed with Britain
1890: Brussels Act against slave trade signed

Het gaat hier om de verschillende fases waarin de slavernij door de Turken werd afgeschaft, onder meer onder zware druk van het Westen.

Wat mij daarbij zeer verwonderd is dat er gezegd wordt dat het Ottomaanse rijk slavernij nooit afschafte:
Although the Ottomans never abolished slavery itself, ...
Hoe zit het met de erfgenamen van het Ottomaanse rijk? De verklaring kan hier in te vinden zijn:
Because slavery was accepted by Islamic law it would have been difficult or impossible to forbid slavery itself, so the abolition pressure was concentrated on the transportation of slaves, including the slave markets, which was where the worst cruelties were to be found.

Slavernij is nooit een echt probleem geweest binnen Europa, behalve voor bepaalde vormen van onvrijheid in de vroege middeleeuwen en in Rusland.

Frankrijk schafte de slavernij een eerste maal af in 1791, dan in 1848.

Groot-Brittanië stemde in 1807 een wet om de slavenhandel te bestraffen. In 1833 volgde een "abolition".

In de VS werd slavernij geleidelijk afgeschaft tussen 1804 en 1865. werd onder meer rond dit onderwerp een hele burgeroorlog uitgevochten.

In de kolonies moesten mensen dikwijls werken onder omstandigheden die wij vandaag als slavernij zouden zien.

Ik zal proberen de wetgeving terzake in verschillende mohammedaanse landen vast te krijgen. Werd de slavernij afgeschaft, of enkel het transport en de handel in slaven?

djimi
2 augustus 2007, 12:15
...

Wat me in het artikel enigszins verwondert is dat er in de Turkse maatschappij zou ontkend worden dat zij zich ooit aan slavernij hebben schuldig gemaakt -- "Sowohl der Historiker Erdem als auch Mustafa Olpak mussten wütende Attacken von Ultranationalisten über sich ergehen lassen. Denn im türkischen Geschichtsbild waren die Osmanen anders als die "imperialistischen Europäer" keine Ausbeuter." Zelfs als het een relatieve buitenstaander als ik dat wist, zouden de Turken (zeer algemeen) toch beter moeten weten?



Zou het kunnen dat dit reeds een en ander verklaart ?

Basy Lys
2 augustus 2007, 14:58
Zou het kunnen dat dit reeds een en ander verklaart ?

Vertrouwd met het Turkse nationalisme?

djimi
2 augustus 2007, 15:45
Vertrouwd met het Turkse nationalisme?

Hoe bedoelt u?

Basy Lys
2 augustus 2007, 17:00
Hoe bedoelt u?
Ik vroeg of u vertrouwd bent met het Turkse nationalisme.

djimi
3 augustus 2007, 00:14
Ik vroeg of u vertrouwd bent met het Turkse nationalisme.

http://www.mtholyoke.edu/acad/intrel/ayse.htm

http://www.cyprus-conflict.net/www.cyprus-conflict.net/ergil.html

http://www.let.leidenuniv.nl/tcimo/tulp/Research/sd.htm

http://www.hist.net/kieser/pu/wocmes.html


zijn een aantal teksten waar ik wel eens een oog op wierp, maar ik zou me op grond daarvan niet echt 'vertrouwd' met het Turkse nationalisme durven noemen.

En ik ben zelf geen Turkse nationalist.

Ik weet niet of het feit dat ik wel eens met fervente Turkse nationalisten in contact kwam volstaat om 'vertrouwdheid' te kunnen claimen.


Heb ik uw vraag eigenlijk wel begrepen, vraag ik mij nu af.